Na papiru ok ikre i treba tako da se tumaci, ja sam iznio samo svoj stav i dalje smatram da selefije ne vole da rade niti da se obrazuju, selefizmu po meni prilaze ljudi koji nisu skoro nista postigli u zivotu i onda su se pronasli 100% i vjeri Islamu svi drugi su kjafiri i crna srca kao sto ti kazes za nas da nam Allah DŠ.Š treba ocistiti srca, cim naidjete na bilo kakvu raspravu gdje trebate dati neke dokaze ili tvrdnje krecete sa uvredama tipa dzaleti, kjafiri, nevjernici itd.Al'din wrote: ↑19/01/2025 23:31Nije tacno, namjerno lazesapsidejzi wrote: ↑19/01/2025 22:38Popularan ti ovaj post, svi te citirajuIronmen wrote: ↑13/01/2025 10:03 ...Druga stvar koja je meni fascinantna kod selefija jest to sto, u vecini slucajeva, ne vole raditi niti se obrazovati. A ako prate sunnet i Kur'an, trebali bi znati koliko je rad dio vjere islama. Na primjer, za zivota nisam vidio doktora selefiju, gradjevinskog inzenjera, cak ih ne vidjam ni na teskim poslovima, poput gradjevine i slicno – cast izuzecima. Selefije uglavnom zele raditi poslove tipa trgovine, prodaje i klasicnog sverca, gdje prodaju crno corokotovo ulje, Zem-zem vodu i slicno.
...Ja cu se fokusirati na ovu "drugu stvar" koju spominjes, zato sto vidim da razmisljas na slican nacin na koji sam ja razmisljao dok sam jos bio u vjernickim vodama. I mene je ovo pitanje bunilo dok nisam skontao da OBRAZOVANJE u vehabijskim krugovima ne znaci obrazovanje u fizici, hemiji i drugim prirodnim ili drustvenim naukama. Ono sto oni smatraju naukom jeste izucavanje kurana i sunneta. Kada tumace prve kuranske rijeci (ikre) oni to tumace u smislu izucavaj vjeru: akidu, sunnet, tefsir i sl.
Sljedbenici ehli-Sunnet ve-l-džemat-a ikre tumace upravo suprotno onome kako si napisao. Skoluju se i na drugim poljima sto se moze i provjeriti. Ja, gdje god sam pitao, nikada nisam dobio odgovor od takvih kao sto si ti, zasto napadate vjeru i ljude koji vjeruju? Neko napise tekst, vjerska tema, 95% komentara ateista i nevjernika ispod. Pronadju se ili im hormon straha proradi
Allah subhanehu we te'ala da vam.srca ocisti i uputi na pravi put.
Islam je na podrucju BiH vise od 500 godina sa dolaskom Osmanlija mada je Islam u BiH tacnije na sjeveru dosao jos prije preko Magribanaca i ostao je u BiH sve do sada sa i bez selefija i selefijskog uticaja.
E sada imamo problem sto su krenule i podjele u selefijsim krugovima gdje su neki od ucenjaka neke ucenjake u BiH vec proglasili kjafirima pa tako imamo razno razne izjave ko je na cijem platnom spisku i koliko se dobija, jedan dio podrzava IZ BiH dok drugi dio je protiv IZ jer su to sve kjafiri itd.
Uglavnom ova tema treba da dadne odgovore i sluzi za raspravu i razmjenu misljenja kao i druge jer forum i sluzi za to.