Vehabizam, porijeklo i posljedice

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Ironmen

#1926 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Ironmen »

Al'din wrote: 19/01/2025 23:31
apsidejzi wrote: 19/01/2025 22:38
Ironmen wrote: 13/01/2025 10:03 ...Druga stvar koja je meni fascinantna kod selefija jest to sto, u vecini slucajeva, ne vole raditi niti se obrazovati. A ako prate sunnet i Kur'an, trebali bi znati koliko je rad dio vjere islama. Na primjer, za zivota nisam vidio doktora selefiju, gradjevinskog inzenjera, cak ih ne vidjam ni na teskim poslovima, poput gradjevine i slicno – cast izuzecima. Selefije uglavnom zele raditi poslove tipa trgovine, prodaje i klasicnog sverca, gdje prodaju crno corokotovo ulje, Zem-zem vodu i slicno.
...
Popularan ti ovaj post, svi te citiraju :) Ja cu se fokusirati na ovu "drugu stvar" koju spominjes, zato sto vidim da razmisljas na slican nacin na koji sam ja razmisljao dok sam jos bio u vjernickim vodama. I mene je ovo pitanje bunilo dok nisam skontao da OBRAZOVANJE u vehabijskim krugovima ne znaci obrazovanje u fizici, hemiji i drugim prirodnim ili drustvenim naukama. Ono sto oni smatraju naukom jeste izucavanje kurana i sunneta. Kada tumace prve kuranske rijeci (ikre) oni to tumace u smislu izucavaj vjeru: akidu, sunnet, tefsir i sl.
Nije tacno, namjerno lazes :) Sljedbenici ehli-Sunnet ve-l-džemat-a ikre tumace upravo suprotno onome kako si napisao. Skoluju se i na drugim poljima sto se moze i provjeriti. Ja, gdje god sam pitao, nikada nisam dobio odgovor od takvih kao sto si ti, zasto napadate vjeru i ljude koji vjeruju? Neko napise tekst, vjerska tema, 95% komentara ateista i nevjernika ispod. Pronadju se ili im hormon straha proradi 😁
Allah subhanehu we te'ala da vam.srca ocisti i uputi na pravi put.
Na papiru ok ikre i treba tako da se tumaci, ja sam iznio samo svoj stav i dalje smatram da selefije ne vole da rade niti da se obrazuju, selefizmu po meni prilaze ljudi koji nisu skoro nista postigli u zivotu i onda su se pronasli 100% i vjeri Islamu svi drugi su kjafiri i crna srca kao sto ti kazes za nas da nam Allah DŠ.Š treba ocistiti srca, cim naidjete na bilo kakvu raspravu gdje trebate dati neke dokaze ili tvrdnje krecete sa uvredama tipa dzaleti, kjafiri, nevjernici itd.

Islam je na podrucju BiH vise od 500 godina sa dolaskom Osmanlija mada je Islam u BiH tacnije na sjeveru dosao jos prije preko Magribanaca i ostao je u BiH sve do sada sa i bez selefija i selefijskog uticaja.

E sada imamo problem sto su krenule i podjele u selefijsim krugovima gdje su neki od ucenjaka neke ucenjake u BiH vec proglasili kjafirima pa tako imamo razno razne izjave ko je na cijem platnom spisku i koliko se dobija, jedan dio podrzava IZ BiH dok drugi dio je protiv IZ jer su to sve kjafiri itd.

Uglavnom ova tema treba da dadne odgovore i sluzi za raspravu i razmjenu misljenja kao i druge jer forum i sluzi za to.
apsidejzi

#1927 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by apsidejzi »

iClass wrote: 20/01/2025 02:05
apsidejzi wrote: 20/01/2025 01:55
Al'din wrote: 20/01/2025 01:35

Imas serijatski propis i na tu temu. Ne mozes npr slusati pratiti ili cak klanjati za covjekom koji cestita rodjenje boga tuca jaja i slicno. To je za drugu temu ali treba nekw.stvari da se poprave. Nije sve u naplacivanju "ceteresnica" ...
Ne mozes klanjati za covjekom koji cestita bozic... vidis tu je problem sa vehabijama. nije duga brada i kratke hlace. iskljucivost je problem. ne mogu te ja volit a znam da bi me prvog ubio, ili ohalalio da me ubiju, da mozes. i ljudi to osjete, i ne vole vas.
Ne znam za namaz za imamom koji čestita Božić. Ali odbijanje da se klanja iza neke osobe je nešto što je islamski opravdano naravno ako to stručne osobe procijene. Pa Islamska zajednica je izdala fetvu gdje se zabranjuje da se klanja džuma za Ademom Zilkićem, je li i to isključivost?
Ti si naveo specificnu osobu, on je govorio u generalnim terminima. To je kao da kazem Osama bin Laden je terorista ili muslimani su teroristi. Ima razlike.
vjeshalica

#1928 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by vjeshalica »

canvra888 wrote: 20/01/2025 17:03
vjeshalica wrote: 20/01/2025 16:57
canvra888 wrote: 20/01/2025 15:26

Ponovo, prvobitna tvoja tvrdnja na koju sam odgovarao je bila oko ambicija za rad ispodprosječnih poslova i zanimanja, ne oko naučnih zaostavština. Isto se pitanje može upitati i koje su naučne zaostavštine ostalih grupacija muslimana danas?
Tipicni selefijski odgovor. Sta drugi muslimani imaju...jedni su muslimani samo sto sekta ne prihvata te cinjenice. Selefizam je sekta, nije ni vjera.
I ko sad razvodnjava temu?

Dobila si odgovor na prvobitnu tvrdnju, sad spinuješ na neke lijeve stvari.

Ništa ovdje nije tipično bilo čemu, dobila si egzaktan odgovor na svoje pitanje, odnosno na potpitanja koja si naknadno postavila nakon što si dobila jasne primjere akademski obrazovanih muslimana sa spomenutom akidom. To ti nije bilo dovoljno pa si krenula sa potpitanjima ne bi li se spinovalo na nešto treće. Kad dobiješ sukladno potpitanje tvom pitanju, onda tvrdiš da je nešto nečemu tipičan odgovor.
BIH nijednog naucnika nema iz selefijskih krugova koji je nesto konkretno za drustvo ostavio u naukama koje nemaju veze sa religijom
iClass

#1929 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by iClass »

canvra888 wrote: 20/01/2025 15:26 Ali ima iste one stavove kao i oni koje ti deklarišeš vehabijom/selefijom. Volio bih da mi navedeš stavove u kojim se razlikuju. Akidetske skoro pa sigurno nećeš uspjeti naći.
:thumbup:
Ovo je ono što i ja cijelo vrijeme pokušavam reći, oni u osnovi i definišu selefije na osnovu stavova koje imaju. Mada se i to razlikuje od osobe do osobe, za neke je suzdržavanje od alkohola van Ramazana selefizam. Na osnovu tih njihovih definicija ja lično poznajem na desetine visoko obrazovanih ljudi koji ispunjavaju te osobine selefizma.

Na kraju krajeva, nije mi ni bitno šta će Mujo alkoholičar koji je u džamiji samo za Bajram i smatra da grijeh ide iz usta a ne na usta, forumaš Damir komunjara i sl. ekipa reći da je selefizam. Da li će oni reći da je odbijanja rukovanja sa ženom vehabizam, bitno je da su 4 velika imama složila da je to haram a sada šta džahili misle to je samo smiješno za čitati.
canvra888

#1930 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by canvra888 »

vjeshalica wrote: 20/01/2025 18:30
vjeshalica wrote: 20/01/2025 16:57

Tipicni selefijski odgovor. Sta drugi muslimani imaju...jedni su muslimani samo sto sekta ne prihvata te cinjenice. Selefizam je sekta, nije ni vjera.

Ništa ovdje nije tipično bilo čemu, dobila si egzaktan odgovor na svoje pitanje, odnosno na potpitanja koja si naknadno postavila nakon što si dobila jasne primjere akademski obrazovanih muslimana sa spomenutom akidom. To ti nije bilo dovoljno pa si krenula sa potpitanjima ne bi li se spinovalo na nešto treće. Kad dobiješ sukladno potpitanje tvom pitanju, onda tvrdiš da je nešto nečemu tipičan odgovor.
BIH nijednog naucnika nema iz selefijskih krugova koji je nesto konkretno za drustvo ostavio u naukama koje nemaju veze sa religijom
Koje naučnike iz reda npr. šiija BiH ima u posljednjih 100 godina koje si navela, a koji su ostavili nešto konkretno za društvo? Da čujemo eto, svakako su obje grupacije prisutne ovdje od rata otprilike.
canvra888

#1931 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by canvra888 »

iClass wrote: 20/01/2025 20:04
canvra888 wrote: 20/01/2025 15:26 Ali ima iste one stavove kao i oni koje ti deklarišeš vehabijom/selefijom. Volio bih da mi navedeš stavove u kojim se razlikuju. Akidetske skoro pa sigurno nećeš uspjeti naći.
Da li će oni reći da je odbijanja rukovanja sa ženom vehabizam, bitno je da su 4 velika imama složila da je to haram a sada šta džahili misle to je samo smiješno za čitati.
Ma ljudi generalno ne znaju ni šta je stanovište hanefijskog mezheba oko nekih konkretnih pitanja, a kamoli tek šta je stanovište ostala tri mezheba. Treba prvo od toga krenuti, prije etiketiranja drugih vehabijama.
liyf

#1932 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by liyf »

canvra888 wrote: 20/01/2025 20:35
Da li će oni reći da je odbijanja rukovanja sa ženom vehabizam, bitno je da su 4 velika imama složila da je to haram a sada šta džahili misle to je samo smiješno za čitati.
Ma ljudi generalno ne znaju ni šta je stanovište hanefijskog mezheba oko nekih konkretnih pitanja, a kamoli tek šta je stanovište ostala tri mezheba. Treba prvo od toga krenuti, prije etiketiranja drugih vehabijama.
Hanefijski mezheb je kod nas toliko upropašten da mu povratka nema. Rukovanje, muzika, brada, skraćivanje pantola itditditd. Danas se nazivaju "vehabijama" a da se malo pročitaju knjige Hanefija propali bi kroz zemlju. Mevludi, tehvidi, dženaze itditd
iClass

#1933 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by iClass »

canvra888 wrote: 20/01/2025 20:35 Ma ljudi generalno ne znaju ni šta je stanovište hanefijskog mezheba oko nekih konkretnih pitanja, a kamoli tek šta je stanovište ostala tri mezheba. Treba prvo od toga krenuti, prije etiketiranja drugih vehabijama.
Ali ovo toliko nekada ode u ekstreme da se pitam kako se ovo uopšte desilo. Vrlo često vidim da se vehabizmom proglašavaju neki stavovi koje čak imaju i neki liberalniji imami sa Zapada.

Zamisli dođeš i kažeš da je Omar Suleiman vehabija i slijedi ekstremističke stavove koji nikada nisu bili dio islama :lol:
Ali kao što sam rekao, nisam nikada vidio da to govori neka spaćna osoba. Uglavnom su to ljudi koji se izjašnjavaju Bošnjacima ali ih ubi strasti i neznanje, te su njihovi rafali o vehabijama samo rezultat prethodno navedenih razloga. To su i ljudi koji imaju lažnu ljubav prema "Bosanskom islamu" ali kada uđeš dublje, to je uvelika mržnja prema Islamu (ovakvih je pun forum). A na kraju su ti u ateisti i pripadnici drugih vjera koje ne moram objašnjavati. To su uglavnom skupine koji bez ikakve veze, bez objektivnosti i bez ikakvih validnih dokaza donose teološku "kritiku" selefijama.
canvra888

#1934 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by canvra888 »

iClass wrote: 20/01/2025 20:44
canvra888 wrote: 20/01/2025 20:35 Ma ljudi generalno ne znaju ni šta je stanovište hanefijskog mezheba oko nekih konkretnih pitanja, a kamoli tek šta je stanovište ostala tri mezheba. Treba prvo od toga krenuti, prije etiketiranja drugih vehabijama.
Ali ovo toliko nekada ode u ekstreme da se pitam kako se ovo uopšte desilo. Vrlo često vidim da se vehabizmom proglašavaju neki stavovi koje čak imaju i neki liberalniji imami sa Zapada.

Zamisli dođeš i kažeš da je Omar Suleiman vehabija i slijedi ekstremističke stavove koji nikada nisu bili dio islama :lol:
Vjerovao ili ne, tek kad sam ti pročitao prvi pasus odgovora, dok još ne počeh sa drugim - naumpade mi također Omar Suleiman kao primjer toga. :)

Po mnogim nekim njegovim stavovima na određena pitanja, j on bi isto tako bio etiketiran.
canvra888

#1935 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by canvra888 »

liyf wrote: 20/01/2025 20:37
canvra888 wrote: 20/01/2025 20:35
Hanefijski mezheb je kod nas toliko upropašten da mu povratka nema. Rukovanje, muzika, brada, skraćivanje pantola itditditd. Danas se nazivaju "vehabijama" a da se malo pročitaju knjige Hanefija propali bi kroz zemlju. Mevludi, tehvidi, dženaze itditd
Pa meni je još veći fascinatna situacija oko ovog podebljanog - jedan poznati sarajevski imam je branio tehvide, sedmine, četresnice, a s druge strane Safvet Halilović, profesor na zeničkom IPF-u (fakultet pod okriljem IZ), prije 15-ak godina izdao knjigu u kojoj jasno navodi da ti običaju nemaju veze sa utemeljenim islamskim praksama. Paradoks.
swanfilter

#1936 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by swanfilter »

20 godina nakon srednje skole nađemo se nas nekoliko skolskih u drustvu. I naravno, na red dođe i prica o tim stvarima.

Tako jedan iz grupe; inace iz Buzima i koji je oduvijek drzao do vjere, krenuvsi od 5 namaza dnevno. I sam kao lari-fari sam ga po pitanju toga uvijek bas postovao.

Međutim, navodi primjer kojem je u Becu svijedcio i tice se nekakvog Sita, a koji je dosao klanjati namaz u dzamiju ili sta vec, a koja nije bas u vezi sa IZ BiH. Pa navodi kako je doticnom neko prisao ili na pitanje odgovorio, da ovo je bozija kuca. I da je to poruka.

Mimo te price, ja svog skolskog upitah, pa ako je bozija kuca, zar nije za sve one koji su uvjerenja da su muslimani i tu dolaze da mu kljanjaju?

Njegov sturi odgovor mi je dao do znanja da kod nas i pobornici puta koji je stoljecima prisutan, sve vise i vise sa prezirom gledaju na nama tako daleke stvari. Dok smo u isto vrijeme postali veliki pobornici isto tako nama veoma dalekog.

A neko kaze, nije vase da odlucujete. A tek da uskracujete ...
vjeshalica

#1937 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by vjeshalica »

canvra888 wrote: 20/01/2025 20:22

Koje naučnike iz reda npr. šiija BiH ima u posljednjih 100 godina koje si navela, a koji su ostavili nešto konkretno za društvo? Da čujemo eto, svakako su obje grupacije prisutne ovdje od rata otprilike.
Prica je o selefijama. Odakle sad siije i ko je uopce njih spomenuo u bilo kojem kontekstu konkretne rasprave? Skretanje sa teme u nedostatku odgovora ili nesto drugo?
vjeshalica

#1938 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by vjeshalica »

swanfilter wrote: 20/01/2025 21:29

Njegov sturi odgovor mi je dao do znanja da kod nas i pobornici puta koji je stoljecima prisutan, sve vise i vise sa prezirom gledaju na nama tako daleke stvari. Dok smo u isto vrijeme postali veliki pobornici isto tako nama veoma dalekog.

Kako si smutio pricu. Sija je dosao da klanja u dzamiju u Becu? Jel?
Neko mu je prisao, nesto mu rekao i Sija je odgovorio da je dzamija Bozija kuca. Jel?
Zasto mu je prisao?
Sta je Sija uradio strasno protiv vjere i vjernika da mu je neko prisao da svojata dzamiju i da mu se obraca?
Koga je Sija uvrijedio?

Isti ti korektori nekog Sije, ne bi prisli nekom liku koji folira vjeru, koji je kriminalac, lazov, ublehar itd. u dzamiji da mu kazu da izadje jer sa takvom licnoscu uznemirava vjernike, znas li zasto? Zato sto nemaju pojma ko im je usao u dzamiju (na prvi pogled) a koga znaju da je takav ne izopcavaju. Kakvi bolesni dvostruki arsini.
Najlakse vjerovanje je izgleda kleti nekoga i tekfiriti.
Vjecita_zavrzlama

#1939 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Vjecita_zavrzlama »

Ali kao što sam rekao, nisam nikada vidio da to govori neka spaćna osoba. Uglavnom su to ljudi koji se izjašnjavaju Bošnjacima ali ih ubi strasti i neznanje, te su njihovi rafali o vehabijama samo rezultat prethodno navedenih razloga. To su i ljudi koji imaju lažnu ljubav prema "Bosanskom islamu" ali kada uđeš dublje, to je uvelika mržnja prema Islamu (ovakvih je pun forum). A na kraju su ti u ateisti i pripadnici drugih vjera koje ne moram objašnjavati. To su uglavnom skupine koji bez ikakve veze, bez objektivnosti i bez ikakvih validnih dokaza donose teološku "kritiku" selefijama.
Mi ne slijedimo ni hanefiju vec bosanski islam, ali neuki covjek sta god odudara od bh islama proglasi vehabizmom
canvra888

#1940 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by canvra888 »

vjeshalica wrote: 21/01/2025 07:13

Prica je o selefijama. Odakle sad siije i ko je uopce njih spomenuo u bilo kojem kontekstu konkretne rasprave? Skretanje sa teme u nedostatku odgovora ili nesto drugo?
Ko je spomenuo obrazovanje i ambicije selefija konkretno u BiH osim tebe kad si morala potpitanjem razvodniti diskusiju jer si dobila konkretan odgovor na tvoje prvobitno pitanje?

Bukvalno diskusija bila o Islamu i nauci u svijetu u proteklim stoljećima, ne u BiH.
canvra888

#1941 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by canvra888 »

Vjecita_zavrzlama wrote: 21/01/2025 07:25

Mi ne slijedimo ni hanefiju vec bosanski islam, ali neuki covjek sta god odudara od bh islama proglasi vehabizmom
Evo deklarativno šta se slijedi, ali samo deklarativno. U praksi često njihove fetve nisu u skladu sa hanefijskim mezhebom.

Image
Vjecita_zavrzlama

#1942 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Vjecita_zavrzlama »

canvra888 wrote: 21/01/2025 07:31
Vjecita_zavrzlama wrote: 21/01/2025 07:25

Evo deklarativno šta se slijedi, ali samo deklarativno. U praksi često njihove fetve nisu u skladu sa hanefijskim mezhebom.

Image
islam dolazi iz kulture koja previse odudara od nase,zenidba sa sestricnom dozvoljena a nas hodza npr to osudjuje ( bila ta tema)
swanfilter

#1943 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by swanfilter »

vjeshalica wrote: 21/01/2025 07:18

Neko mu je prisao, nesto mu rekao i Sija je odgovorio da je dzamija Bozija kuca. Jel?
Zasto mu je prisao?
Sta je Sija uradio strasno protiv vjere i vjernika da mu je neko prisao da svojata dzamiju i da mu se obraca?
Koga je Sija uvrijedio?

Isti ti korektori nekog Sije, ne bi prisli nekom liku koji folira vjeru, koji je kriminalac, lazov, ublehar itd. u dzamiji da mu kazu da izadje jer sa takvom licnoscu uznemirava vjernike, znas li zasto? Zato sto nemaju pojma ko im je usao u dzamiju (na prvi pogled) a koga znaju da je takav ne izopcavaju. Kakvi bolesni dvostruki arsini.
Siji je poruceno da mu kao takvom nije mjesto u bozijoj kuci.

Dalje necu ni citati.
Baton_Ilirski

#1944 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Baton_Ilirski »

swanfilter wrote: 21/01/2025 18:37

Zasto mu je prisao?
Koga je Sija uvrijedio?

Dalje necu ni citati.
Rekao mu neki koji sebi uzeo za pravo da presudjuje i gleda u ljudska srca.
Btw. dugo nisam bio na forumu i podsjetio me ovaj ban od heftu dana zasto nisam bio, vise slobode misljenja imas na nekom srpskom forumu.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#1945 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by PreWiBa »

Baton_Ilirski wrote: 21/01/2025 19:57
swanfilter wrote: 21/01/2025 18:37

Zasto mu je prisao?
Koga je Sija uvrijedio?

Dalje necu ni citati.
Rekao mu neki koji sebi uzeo za pravo da presudjuje i gleda u ljudska srca.
Btw. dugo nisam bio na forumu i podsjetio me ovaj ban od heftu dana zasto nisam bio, vise slobode misljenja imas na nekom srpskom forumu.
Čovjek je na istom fonu kao i ti, i sam kritikuje takvo ponašanje.

Čitaj sa razumijevanjem.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#1946 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by PreWiBa »

Meni je najmrže to proglašenje drugih ne-muslimanima, muslimanima niže vrijednosti i slično.

To je naročito izraženo na BI. Jedan od glavnih razloga (ili možda prije rezultat?) razjedinjenosti muslimana širom svijeta.

Nema veze da li je šiit, sunit, da li klanja pet namaza dnevno, pa možda i popije koju. Svako ko se osjeća muslimanom i zna ako ništa ponoviti kelimet i šehadet je musliman. Svi dijele istu sudbinu.
Ironmen

#1947 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Ironmen »

vjeshalica wrote: 21/01/2025 07:13

Selefije su toliko zatrovane mrznjom prema sijama da ne vidi dalje od nosa, u svakom primjeru ili temi vole da spominju sije koji su njima neprijatelj broj 1, stradanje u Gazi vjesto ignoriraju od onoga trenutka kada je Iran kao veciniski sitska zemlja odlucio da gadja Izrael u znak podrske za palestince, kad im spomenes to i kad im spomenes da sve korporacije i hotele po Meki i Medini drzi zidovi krenu mijenjati boju i onda ocekuj savlu uvreda itd, siti su im bolna tema a kad im pokazes primjerom sta rade suniti recimo u KSA onda im tek nije dobro.
canvra888

#1948 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by canvra888 »

Ta mržnja je obostrana, valjda je to jasno. A činjenica jeste da su šiije vjerovatno najkonkretniji bili u ljudskoj vojnoj pomoći Palestincima.

A opet odmah s druge strane, vidjelo se i šta je Assad radio sunitima u Siriji.
Ironmen

#1949 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Ironmen »

sehohari wrote: 21/01/2025 20:08 Meni je najmrže to proglašenje drugih ne-muslimanima, muslimanima niže vrijednosti i slično.

To je naročito izraženo na BI. Jedan od glavnih razloga (ili možda prije rezultat?) razjedinjenosti muslimana širom svijeta.

Nema veze da li je šiit, sunit, da li klanja pet namaza dnevno, pa možda i popije koju. Svako ko se osjeća muslimanom i zna ako ništa ponoviti kelimet i šehadet je musliman. Svi dijele istu sudbinu.
Arapi su ti veliki nacionalisti, ko god je imao posla sa njima ili je posjetio neke od arapskih zemalja mogao je to osjetiti na svojoj kozi, posto je selefizam u savremenom obliku dobio svoj zamah kroz delovanje reformistickog pokreta u 18. vijeku sa pojavom Muhammeda ibn Abdul Vehaba oko 1750 godine u KSA gdje su pripadnici tog pokreta nazvani vehabije radi samog Abdul Vehaba mada ima razlika izmedju originalnog selefizma i vehabizma mozes onda povezati zasto im je u nedostatku argumenata najlakse nekog proglasiti kjafirom i kraj.
Ironmen

#1950 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Ironmen »

canvra888 wrote: 21/01/2025 20:24 Ta mržnja je obostrana, valjda je to jasno. A činjenica jeste da su šiije vjerovatno najkonkretniji bili u ljudskoj vojnoj pomoći Palestincima.

A opet odmah s druge strane, vidjelo se i šta je Assad radio sunitima u Siriji.
Assad nije sija neko alevit ne treba brkati pojmove. Jos jedna navlakusa selefijskih krugova koji su preko Izraelsko-KSA kanala finansiranja proturili tu pricu o Assadu kao mrskom siti i protivniku Islama kako bi lakse stvorili ovo sto imamo danas, Siriju u srednjem vijeku, Egipat i Jordan pod lancem SAD-a, KSA u podanickom rezimu koji prizanje Izrael kao drzavu, sve je to lakse progutati kada se kazu sta mrske sije rade.

Aleviti su religijska i kulturna zajednica unutar islama, koja ima svoje specifično verovanje, rituale i praksu, različite od tradicionalnog sunitskog i šiitskog islama. Najviše su prisutni u Turskoj, ali i u dijelovima Irana, Sirije, Iraka, i među dijasporom širom svijeta. Njihova učenja obuhvataju elemente islamske teologije, sufizma, filozofije i lokalnih tradicija.
Sam Levi Eskol 1972 je tada dao obecanje da ce ove tri drzave zavrstiti na samom dnu uzevsi im Sinajsko poluostrvo i Pojas Gaze od Egipta,
Zapadnu obalu i Istocni Jeruzalem od Jordana, Golansku visoravan od Sirije, na kraju je pod pritiskom UN morao vratiti Sinajsko poluostrvo Egiptu mada sam siguran da i danas danas zale za tom odlukom, dok su selefije u KSA i tada proglasavale sve neistomisljenike kjafirima.

Nego mozeli neko da mi odgovori zasto selefije imaju fetis proglasiti site kjafirima dok recimo za kralja Salmana ne smiju nista reci ili kada ih pitas kazu da ne poznaju dovoljno tematiku a Allah najbolje zna ?
Post Reply