Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Zbog vrijeđanja na vulgaran i primitivan način. Ne zbog tvog agresivnog diskursa ni slabe obrazovanosti. Mudonja si, sakriven iza nanonimnosti tastature. Jadno
A nee. To je stvar percepcije. Nigdje nista nisam vulgarno napisao, nikada je i be ne sastavljam. Doticnima ocigledno fali srece u zivotu, šecera u krvi, energije itd...a to sto ste vi primitivni pa mislite i ostali su...
Nisam skriven iza tastature, tipkam sa telefona a znaju me.sa foruma tj. forumasi dolaze u servis koji drzim.
vjeshalica wrote: ↑20/01/2025 00:30
Lik je izjavio da je Naser selefija. Samo da podrzi tezu kako medju selefijama ima obrazovanih strucnjaka, jer smo vodili diskusiju da uglavnom nema nesto iznadprosjecno obrazovanih selefija. To je njegova izjava, cime je izazvana on to zna najbolje. Kad je vec tako jak u prsima, treba da zna da stvari takve prirode ne treba govoriti u tudje ime. Neumjesno i drsko. Zar ne?
Naser se skolovao u Jugoslaviji, nije tada u istoj, niko ni znao za tu sektu niti je ovdje bila ikako aktuelna.
Što se tiče teme obrazovanja selefija. O tome je ne moguće pričati. Prvo jer niko ne zna definisati selefiju. Pogotovo ne zna definisati kada želi reći da ljudi koji se nazivaju selefijama praktikuju stvari koji nisu propisane islamom (jer se većina može naći u 4 mezheba). Ali ovdje je se pokrenula priča prije par stranica o tome kako ljudi koji dižu ruke u namazu su vehabije. Odnosno ko god klanja drugačije od Bosanskog načina on je vehabija. U tom slučaju ja znam desetine obrazovanih ljudi od doktora nauka, preko matematičara, fizičara, IT stručnjaka itd. Ali dok se ne dođe do definicije selefija i neke prave statistike onda se može samo nagađati gdje je za očekivati za ljude da će namjerno bez objektivnosti pričati protiv selefija (to sam vidio na više tema ovdje).
A što se tiče ovog drugog pitao sam te ono pitanje jer mislim da bi isto tako bilo fer pitati isto pitanje i kada se neko drugi proglasi vehabijom. Ne znam Nasera ali ako kažeš da je Jordanac iz Palestine, vjerujem da kultura odakle dolazi bi većini ovdje bila smatrana vehabizmom.
konektovan wrote: ↑19/01/2025 13:44
ove oko mene slabo sta zanima sto se tice posla..namaz u kralj fahd dzamiji i to je to sto se tice obaveza. Imaju porodice, vozaju auta...placaju racune redovno, ali niko nista ne radi..kako?
Rehabilitovani likovi sa bogatim krim dosijeima. Od sitnih kradja, narkomanije, siledzijstva, tuca, reketasenja, ucjena itd. Kasnije se malo dozvali kad su usli u sektu. U nekim zabitima BiH jos uvijek selefiraju, ali i utjeruju narodu vaspitanje serijata. Ne prica se o tome, a budalasti svijet u vecim mjestima nema pojma ili ih se ne dotice. Imam jednog u komsiluku kod matere, dana staza nema, 37 godina, moze međeda udaviti rukama, samo dzamija i kuca. Pitala majka njegovu radi li negdje cim se bavi, kaze "ne moze da se skoncentrise". Moj komentar je bio, na lopati i mjesalici najbolje se koncentracija popravlja. Obicni besposlicar gulikoza roditelja i bezobrazni debos. Sta si od skole zavrsio? Prosjecni zanat sa ocjenom dovoljan i najboljem slucaju dobar. Neki su imali srecu da se bave prodajom elektronicke opreme/telefoni/popravke/mobiteli i tako, ostalo supljara.
vjeshalica wrote: ↑20/01/2025 00:43
Rehabilitovani likovi sa bogatim krim dosijeima. Od sitnih kradja, narkomanije, siledzijstva, tuca, reketasenja, ucjena itd. Kasnije se malo dozvali kad su usli u sektu. U nekim zabitima BiH jos uvijek selefiraju, ali i utjeruju narodu vaspitanje serijata. Ne prica se o tome, a budalasti svijet u vecim mjestima nema pojma ili ih se ne dotice. Imam jednog u komsiluku kod matere, dana staza nema, 37 godina, moze međeda udaviti rukama, samo dzamija i kuca. Pitala majka njegovu radi li negdje cim se bavi, kaze "ne moze da se skoncentrise". Moj komentar je bio, na lopati i mjesalici najbolje se koncentracija popravlja. Obicni besposlicar gulikoza roditelja i bezobrazni debos. Sta si od skole zavrsio? Prosjecni zanat sa ocjenom dovoljan i najboljem slucaju dobar. Neki su imali srecu da se bave prodajom elektronicke opreme/telefoni/popravke/mobiteli i tako, ostalo supljara.
Je li imaš neku statistiku za ovo ili vadiš iz svoje "procjene"? Iste procjene bi neki ljudi radili i za Rome, to bi bio fašizam, zar ne?
Mislim da bi mnogi i za Jevreje sada pisali kojekakve "procjene", to bi bio anti-semitizam, zar ne?
Zbog vrijeđanja na vulgaran i primitivan način. Ne zbog tvog agresivnog diskursa ni slabe obrazovanosti. Mudonja si, sakriven iza nanonimnosti tastature. Jadno
A nee. To je stvar percepcije. Nigdje nista nisam vulgarno napisao, nikada je i be ne sastavljam. Doticnima ocigledno fali srece u zivotu, šecera u krvi, energije itd...a to sto ste vi primitivni pa mislite i ostali su...
Nisam skriven iza tastature, tipkam sa telefona a znaju me.sa foruma tj. forumasi dolaze u servis koji drzim.
Servisiraj i dalje i uživaj u poslu. Ja nisam primitivan. Pozz
iClass wrote: ↑20/01/2025 00:46
Je li imaš neku statistiku za ovo ili vadiš iz svoje "procjene"? Iste procjene bi neki ljudi radili i za Rome, to bi bio fašizam zar ne?
Mislim da bi mnogi i za Jevreje sada pisali kojekakve "procjene", to bi bio anti-semitizam zar ne?
Itekako postoje podaci o selefijama u BiH, internet ti je dostupan potrazi sam i vidjeces da su od popularizacije njihove od rata pa naovamo, dosta ljudi uglavnom regrutovali iz marginaliziranih drustvenih skupina u svoje redove, i ima debeli razlog zasto je to tako. Disfunkcionalnim ljudima privatno moze svako mahati kako mu odgovara. Vecina ih je takva bila. Bilo je i dobrostojecih i regularnih samo su im mozgici oprani.
Sve se moze provjeriti dostupno je, za razliku od tvrdnje da je Naser selefija.
konektovan wrote: ↑19/01/2025 13:44
ove oko mene slabo sta zanima sto se tice posla..namaz u kralj fahd dzamiji i to je to sto se tice obaveza. Imaju porodice, vozaju auta...placaju racune redovno, ali niko nista ne radi..kako?
Tekst prosjecnog bosnje/bosnjakinje kad vidi nesto sto je "drugacije"
Evo ima ih sa gradjevinskom tehnickom, kriminalistickim fakultetom a otvorili autoservis, slijede sunet Poslanika sallallahu alejhi ve sellem i zive bas normalnim zivotom, ne namecu i ne daju da im se namece ali se ne svidjaju komsijama jer nose bradu
vjeshalica wrote: ↑20/01/2025 00:54
Itekako postoje podaci o selefijama u BiH, internet ti je dostupan potrazi sam i vidjeces da su od popularizacije njihove od rata pa naovamo, dosta ljudi uglavnom regrutovali iz marginaliziranih drustvenih skupina u svoje redove, i ima debeli razlog zasto je to tako. Disfunkcionalnim ljudima privatno moze svako mahati kako mu odgovara. Vecina ih je takva bila. Bilo je i dobrostojecih i regularnih samo su im mozgici oprani.
Odgledao sam gotovo sve dokumentarce vezano za selefije i većina je bila od nekih zapadnih NVO koje mi i nisu baš sigurne. Neki dokumentarci su se toliko sramotili po pitanju nekih njihovih zalazaka u teologiju da ne mogu da vjerujem da su ono pustili na TV, ali nije bitno. Na primjer, Srđan Puhalo iako na liberalan i pro-zapadni je imao drugačiji pogled na to sve.
Opet ulazimo u problem definicije selefije i mislim da je to ono gdje se ne razumijemo. Ti kada spomeneš selefiju pomišljalj ne neke tamo iz nekog sela i imaš sliku u glavi. Međutim, ovdje je nedavno krenula priča kako ljudi koji klanjaju drugačije se selefije. Pa onda često ko god smatra da je muzika haram, da je odlazak na javne plaže među muškarce u gaćicama i žene u kupaćima haram, ko god smatra da je Nova Godina haram itd. se ubraja u selefije. I to je realno tako, nedavno je se i na forumu za stav da je ženama zabranjeno ići na dženazu govorilo da je to vehabizam. U ovoj drugoj definiciiji selefija ne vjerujem da imaš podatke i istraživanja a sve su to ljudi koji su po "narodnoj" definiciji selefije.
Nedostatak moci nema potrebe da usmjeravas na seksualizaciju. Svoj selefijski odnos prema zenama pucaj mizeriji koja to voli i misli da zasluzuje i da tako je serijat propisao.
Ma jok. Meni to vjera ne dozvoljava. Zena u islamu je nesto posebno. Ne bale komsije, radne kolege i forumasi na njih. Morate se malo informisati, pricati licno sa tim zenama pa da cujete info iz prve ruke a ne to ljanganje kao sto je vase ili cifutskih foruma i aredstava informisanja.
Odgledao sam gotovo sve dokumentarce vezano za selefije i većina je bila od nekih zapadnih NVO koje mi i nisu baš sigurne. Neki dokumentarci su se toliko sramotili po pitanju nekih njihovih zalazaka u teologiju da ne mogu da vjerujem da su ono pustili na TV, ali nije bitno. Na primjer, Srđan Puhalo iako na liberalan i pro-zapadni je imao drugačiji pogled na to sve.
Opet ulazimo u problem definicije selefije i mislim da je to ono gdje se ne razumijemo. Ti kada spomeneš selefiju pomišljalj ne neke tamo iz nekog sela i imaš sliku u glavi. Međutim, ovdje je nedavno krenula priča kako ljudi koji klanjaju drugačije se selefije. Pa onda često ko god smatra da je muzika haram, da je odlazak na javne plaže među muškarce u gaćicama i žene u kupaćima haram, ko god smatra da je Nova Godina haram itd. se ubraja u selefije. I to je realno tako, nedavno je se i na forumu za stav da je ženama zabranjeno ići na dženazu govorilo da je to vehabizam. U ovoj drugoj definiciiji selefija ne vjerujem da imaš podatke i istraživanja a sve su to ljudi koji su po "narodnoj" definiciji selefije.
Samo da spomenem, sva ta "nacela" koja si naveo su isto tako nacela ljudi koji stoje uz i iza IZ-a a IZ se ne smatra selefijskom zajednicom ili sl.
iClass wrote: ↑20/01/2025 01:08
Samo da spomenem, sva ta "nacela" koja si naveo su isto tako nacela ljudi koji stoje uz i iza IZ-a a IZ se ne smatra selefijskom zajednicom ili sl.
Upravo je i to jedna od interesantnih stvari, kada vidim da ljudi napadaju stavove selefija a iste te stavove dijeli i IZ.
Prvo vidiš da same Bošnjake ne interesuje šta misli fetva el emin (kojeg bi morali da slušaju) a onda još i napadaju te stavove pa se čovjek zapita kojem to Islamu pripadaju Bošnjaci stvarno? Statistički gledajući ne pripadaju onom i IZ u tolikoj mjeri.
Last edited by iClass on 20/01/2025 01:55, edited 2 times in total.
Pazi ovo, zlatno doba islama
"Među najvećim dostignućima arapske medicine se ističe koncept "bolnica" kao javnih institucija, odnosno razvijena kirurgija čije se tehnike u nekim slučajevima koriste dan-danas. Najveći medicinski pisci tadašnjeg islamskog svijeta su bili al-Razi i Avicena, čija će dijela putem prijevoda u srednjem vijeku doći na Zapad i biti temeljem tamošnje medicine."
danas medju selefijama ne vidimo ambiciju da budu nesto vise od ispodprosjecnih poslova i zanimanja.
Zakir Naik je doktor medicine, završio na jednom od najstarijih i priznatijih fakulteta u Indiji.
Muhammed Hoblos je doktor nauka u oblasti informacionih tehnologija i to doktorirao na Princetonu. Mislim da je suvišno govoriti išta o Princetonu.
Muhammed Salah je diplomirao farmakologiju i čak je bio i asistent na fakultetu iz farmakologije.
Sajid Umar je diplomirao u oblasti informacionih tehnologija.
Last edited by canvra888 on 20/01/2025 03:47, edited 1 time in total.
Al'din wrote: ↑20/01/2025 01:13
U pravu je i to jedna od interesantnih stvari, kada vidim da ljudi napadaju stavove selefija a iste te stavove dijeli i IZ.
Prvo vidiš da same Bošnjake ne interesuje šta misli fetva el emin (kojeg bi morali da slušaju) a onda još i napadaju te stavove pa se čovjek zapita kojem to Islamu pripadaju Bošnjaci stvarno? Statistički gledajući ne pripadaju onom i IZ u tolikoj mjeri.
[/quote]
Imas serijatski propis i na tu temu. Ne mozes npr slusati pratiti ili cak klanjati za covjekom koji cestita rodjenje boga tuca jaja i slicno. To je za drugu temu ali treba nekw.stvari da se poprave. Nije sve u naplacivanju "ceteresnica" ...
Imas serijatski propis i na tu temu. Ne mozes npr slusati pratiti ili cak klanjati za covjekom koji cestita rodjenje boga tuca jaja i slicno. To je za drugu temu ali treba nekw.stvari da se poprave. Nije sve u naplacivanju "ceteresnica" ...
Ne mozes klanjati za covjekom koji cestita bozic... vidis tu je problem sa vehabijama. nije duga brada i kratke hlace. iskljucivost je problem. ne mogu te ja volit a znam da bi me prvog ubio, ili ohalalio da me ubiju, da mozes. i ljudi to osjete, i ne vole vas.
Ne mozes klanjati za covjekom koji cestita bozic... vidis tu je problem sa vehabijama. nije duga brada i kratke hlace. iskljucivost je problem. ne mogu te ja volit a znam da bi me prvog ubio, ili ohalalio da me ubiju, da mozes. i ljudi to osjete, i ne vole vas.
Ne znam za namaz za imamom koji čestita Božić. Ali odbijanje da se klanja iza neke osobe je nešto što je islamski opravdano naravno ako to stručne osobe procijene. Pa Islamska zajednica je izdala fetvu gdje se zabranjuje da se klanja džuma za Ademom Zilkićem, je li i to isključivost?
Selefizam je krenuo da se plasira prvo u ruralnim zajednicama medju neobrazovanim svijetom jer je lakse sa njima manipulisati, kasnije je nasao put do "vecih centara". To je ono sto ti ne razumijes. Isti taj Puhalo je hodao po poznatim "selefijskim mjestima" u BIH, i sta su to nego obicna ruralna mjesta? Sta je Maoca, Bocinja i slicna mjesta? Nisu evropski centri kulture i obrazovanja nego selendre. Koji oblik socijalne kulture ima u ruralnim mjestima? Livadama i planinama? Nikakav. Proguglaj dosta nasih selefija poznatih i da si malo detaljnije gledao cime su se poceli baviti i kako sve funcionira onma iza rata, mnogo je poznatih sa dosijeima.
Selefizam je krenuo da se plasira prvo u ruralnim zajednicama medju neobrazovanim svijetom jer je lakse sa njima manipulisati, kasnije je nasao put do "vecih centara". To je ono sto ti ne razumijes. Isti taj Puhalo je hodao po poznatim "selefijskim mjestima" u BIH, i sta su to nego obicna ruralna mjesta? Sta je Maoca, Bocinja i slicna mjesta? Nisu evropski centri kulture i obrazovanja nego selendre. Koji oblik socijalne kulture ima u ruralnim mjestima? Livadama i planinama? Nikakav. Proguglaj dosta nasih selefija poznatih i da si malo detaljnije gledao cime su se poceli baviti i kako sve funcionira onma iza rata, mnogo je poznatih sa dosijeima.
vjeshalica wrote: ↑20/01/2025 08:57
I kakve to veze ima sa definicijom selefije? Još mi nisi dala definiciju selefije, kako ih prepoznati i sl. Odnosno kako ti prepoznaješ selefiju kao što npr. kada si vadila podatke za obrazovanost i sl.
iClass wrote: ↑20/01/2025 10:53
I kakve to veze ima sa definicijom selefije? Još mi nisi dala definiciju selefije, kako ih prepoznati i sl. Odnosno kako ti prepoznaješ selefiju kao što npr. kada si vadila podatke za obrazovanost i sl.
Odakle tebi ideja da mi tražiš definiciju selefije kad priča se o sasvim desetoj stvari? Zašto razvodnjavaš temu? Čim se dobije konkretan odgovor, ide razdovnjavanje teme.
Selefije su dio ovog društva, i ne tako davno su mlavili svoje neistomišljenike po džamijama jer ne prakticiraju ispravan sunnet. Dalje, imamo mnogo drutšvenih problema, svakodnevnih običnih ljudi iste te selefije se ne osvrću npr. na problem nasilja u porodici i nesređenih međuljudskih odnosa i to na način da plasiraju široj zajednici i da se uključe dalje od kojekavih okupljanja po dvoranama. Zašto su selefije izopćene svojom voljom od društva u kojem žive? Zašto ne priznaju zakone ove države?
Zakir Naik je doktor medicine, završio na jednom od najstarijih i priznatijih fakulteta u Indiji.
Muhammed Hoblos je doktor nauka u oblasti informacionih tehnologija i to doktorirao na Princetonu. Mislim da je suvišno govoriti išta o Princetonu.
Muhammed Salah je diplomirao farmakologiju i čak je bio i asistent na fakultetu iz farmakologije.
Sajid Umar je diplomirao u oblasti informacionih tehnologija.
Zakir se nigdje nije deklarisao kao sljedbenik selefijske skole.
Ali ima iste one stavove kao i oni koje ti deklarišeš vehabijom/selefijom. Volio bih da mi navedeš stavove u kojim se razlikuju. Akidetske skoro pa sigurno nećeš uspjeti naći.
Gdje su domaci selefije?
Rekla si bila da "danas među selefijama ne vidimo ambiciju da budu nesto vise od ispodprosjecnih poslova i zanimanja." Nisi navela konkretno u BiH, a posebno s obzirom da je prethodno diskusija bila generalno o Islamu u svijetu u proteklim vijekovima, ne isključivo o BiH.
Poznajem akademski obrazovane domaće selefije, ali šta bi ti to značilo kad je to lično iskustvo i bila bi samo anektodalna informacija na forumu.
To sto ti nabrajas su samo odskolovani, nabroj naucne zaostavstine selefija.
Ponovo, prvobitna tvoja tvrdnja na koju sam odgovarao je bila oko ambicija za rad ispodprosječnih poslova i zanimanja, ne oko naučnih zaostavština. Isto se pitanje može upitati i koje su naučne zaostavštine ostalih grupacija muslimana danas?
Ponovo, prvobitna tvoja tvrdnja na koju sam odgovarao je bila oko ambicija za rad ispodprosječnih poslova i zanimanja, ne oko naučnih zaostavština. Isto se pitanje može upitati i koje su naučne zaostavštine ostalih grupacija muslimana danas?
Tipicni selefijski odgovor. Sta drugi muslimani imaju...jedni su muslimani samo sto sekta ne prihvata te cinjenice. Selefizam je sekta, nije ni vjera.
Tipicni selefijski odgovor. Sta drugi muslimani imaju...jedni su muslimani samo sto sekta ne prihvata te cinjenice. Selefizam je sekta, nije ni vjera.
I ko sad razvodnjava temu?
Dobila si odgovor na prvobitnu tvrdnju, sad spinuješ na neke lijeve stvari.
Ništa ovdje nije tipično bilo čemu, dobila si egzaktan odgovor na svoje pitanje, odnosno na potpitanja koja si naknadno postavila nakon što si dobila jasne primjere akademski obrazovanih muslimana sa spomenutom akidom. To ti nije bilo dovoljno pa si krenula sa potpitanjima ne bi li se spinovalo na nešto treće. Kad dobiješ sukladno potpitanje tvom pitanju, onda tvrdiš da je nešto nečemu tipičan odgovor.