Vehabizam, porijeklo i posljedice

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
vjeshalica

#1951 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by vjeshalica »

Vjecita_zavrzlama wrote: 21/01/2025 07:34

islam dolazi iz kulture koja previse odudara od nase,zenidba sa sestricnom dozvoljena a nas hodza npr to osudjuje ( bila ta tema)
Aj ne lazi

Image
canvra888

#1952 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by canvra888 »

Ironmen wrote: 21/01/2025 20:37
canvra888 wrote: 21/01/2025 20:24 Ta mržnja je obostrana, valjda je to jasno. A činjenica jeste da su šiije vjerovatno najkonkretniji bili u ljudskoj vojnoj pomoći Palestincima.

A opet odmah s druge strane, vidjelo se i šta je Assad radio sunitima u Siriji.
Assad nije sija neko alevit ne treba brkati pojmove.
Samo mi reci šta je Homeini rekao za Alevite?
Nego mozeli neko da mi odgovori zasto selefije imaju fetis proglasiti site kjafirima dok recimo za kralja Salmana ne smiju nista reci ili kada ih pitas kazu da ne poznaju dovoljno tematiku a Allah najbolje zna ?
Niti proglašavaju sve šiije kafirima, niti prešućuju svaku iz vlade KSA. Jesi li upućen koliko je uleme KSA u zatvorima upravo zbog toga?
vjeshalica

#1953 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by vjeshalica »

Ironmen wrote: 21/01/2025 20:18

Selefije su toliko zatrovane mrznjom prema sijama da ne vidi dalje od nosa, u svakom primjeru ili temi vole da spominju sije koji su njima neprijatelj broj 1, stradanje u Gazi vjesto ignoriraju od onoga trenutka kada je Iran kao veciniski sitska zemlja odlucio da gadja Izrael u znak podrske za palestince, kad im spomenes to i kad im spomenes da sve korporacije i hotele po Meki i Medini drzi zidovi krenu mijenjati boju i onda ocekuj savlu uvreda itd, siti su im bolna tema a kad im pokazes primjerom sta rade suniti recimo u KSA onda im tek nije dobro.
Kad sam vidjela na Insagramu ona mjesta blizu Meke Medine onu bijedu i jad svijeta zlo mi je bilo. Bukvalno razvaljene kucice u kojima sirotinja teska zivi, a dole vidis Kabu. Nije ih sramota? Pa sto bi bilo. Bogati Arapi muslimani ne vole sirotinju muslimane, cak stavise mrze ih.
Ironmen

#1954 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Ironmen »

canvra888 wrote: 21/01/2025 20:41
Ironmen wrote: 21/01/2025 20:37
canvra888 wrote: 21/01/2025 20:24 Ta mržnja je obostrana, valjda je to jasno. A činjenica jeste da su šiije vjerovatno najkonkretniji bili u ljudskoj vojnoj pomoći Palestincima.

A opet odmah s druge strane, vidjelo se i šta je Assad radio sunitima u Siriji.
Assad nije sija neko alevit ne treba brkati pojmove.
Samo mi reci šta je Homeini rekao za Alevite?
Nego mozeli neko da mi odgovori zasto selefije imaju fetis proglasiti site kjafirima dok recimo za kralja Salmana ne smiju nista reci ili kada ih pitas kazu da ne poznaju dovoljno tematiku a Allah najbolje zna ?
Niti proglašavaju sve šiije kafirima, niti prešućuju svaku iz vlade KSA. Jesi li upućen koliko je uleme KSA u zatvorima upravo zbog toga?
Jesam nije sva ta ulema iz selefijskih krugova, kojeg zatvora se boji nasa selefijska ulema ? za IZ znam odavno stavove ?

Za izjavu Homeinija prema alevitima ne znam, mada ako dolazi iz selefijskih krugova ne mogu je uzeti za sigurnoscu kao istinitu iako mi je sada citiras ovde.
iClass

#1955 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by iClass »

sehohari wrote: 21/01/2025 20:08 Meni je najmrže to proglašenje drugih ne-muslimanima, muslimanima niže vrijednosti i slično.

To je naročito izraženo na BI. Jedan od glavnih razloga (ili možda prije rezultat?) razjedinjenosti muslimana širom svijeta.

Nema veze da li je šiit, sunit, da li klanja pet namaza dnevno, pa možda i popije koju. Svako ko se osjeća muslimanom i zna ako ništa ponoviti kelimet i šehadet je musliman. Svi dijele istu sudbinu.
Šta ako negira ajete iz Kur'ana i sl.?
Ironmen

#1956 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Ironmen »

vjeshalica wrote: 21/01/2025 20:43

Selefije su toliko zatrovane mrznjom prema sijama da ne vidi dalje od nosa, u svakom primjeru ili temi vole da spominju sije koji su njima neprijatelj broj 1, stradanje u Gazi vjesto ignoriraju od onoga trenutka kada je Iran kao veciniski sitska zemlja odlucio da gadja Izrael u znak podrske za palestince, kad im spomenes to i kad im spomenes da sve korporacije i hotele po Meki i Medini drzi zidovi krenu mijenjati boju i onda ocekuj savlu uvreda itd, siti su im bolna tema a kad im pokazes primjerom sta rade suniti recimo u KSA onda im tek nije dobro.
Kad sam vidjela na Insagramu ona mjesta blizu Meke Medine onu bijedu i jad svijeta zlo mi je bilo. Bukvalno razvaljene kucice u kojima sirotinja teska zivi, a dole vidis Kabu. Nije ih sramota? Pa sto bi bilo. Bogati Arapi muslimani ne vole sirotinju muslimane, cak stavise mrze ih.
Kakav tek odnos imaju prema radnicima iz Bangladesa, Nepala, Indije, smatraju ih kao ljude 3 reda, recimo vozaci taksija u Dubaji rade za 500-600 dolara i jedva prezivljavaju i svi su stranci, nemaju skoro nikakva prava kao arapi, ali o tome se skoro pa nikako ne prica.
narcisaa

#1957 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by narcisaa »

Vjecita_zavrzlama wrote: 21/01/2025 07:34
canvra888 wrote: 21/01/2025 07:31
Vjecita_zavrzlama wrote: 21/01/2025 07:25

Mi ne slijedimo ni hanefiju vec bosanski islam, ali neuki covjek sta god odudara od bh islama proglasi vehabizmom
Evo deklarativno šta se slijedi, ali samo deklarativno. U praksi često njihove fetve nisu u skladu sa hanefijskim mezhebom.

Image
islam dolazi iz kulture koja previse odudara od nase,zenidba sa sestricnom dozvoljena a nas hodza npr to osudjuje ( bila ta tema)
Zenidba sa sestricnom, po Kuranu, nije dozvoljena. Tvoja sestra rodi kcerku a ti je PIKIRAS da je "ozenis"/prvi probusis kao 2-3-4 zenu :shock: :? ?

4 . An-Nisa' - Žene / Medina - 176 ajeta

* 22. I ne ženite se ženama kojima su se ženili očevi vaši - a što je bilo,
biće oprošteno; to bi, uistinu, bio razvrat, gnusoba i ružan put.*
* 23. Zabranjuju vam se: matere vaše, i kćeri vaše, i sestre vaše i sestre
očeva vaših, i sestre matera vaših i bratične vaše, i sestrične vaše, i pomajke
vaše koje su vas dojile, i sestre vaše po mlijeku, i majke žena vaših, i
pastorke vaše koje se nalaze pod vašim okriljem od žena vaših s kojima ste
imali bračne odnose - ali ako vi s njima niste imali bračne odnose, onda vam
nije grijeh - i žene vaših rođenih sinova, i da sastavite dvije sestre - što je
bilo, bilo je, Allah zaista prašta i samilostan je -

Selefizam, vehabizam su sekte a njihovi gurui (sejhovi) lovci na pacove :oops: . Nista vise. Tocka.
Religija je vjerovanje, nije naucna disciplina, tako da,......
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#1958 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by PreWiBa »

iClass wrote: 21/01/2025 20:49
sehohari wrote: 21/01/2025 20:08 Meni je najmrže to proglašenje drugih ne-muslimanima, muslimanima niže vrijednosti i slično.

To je naročito izraženo na BI. Jedan od glavnih razloga (ili možda prije rezultat?) razjedinjenosti muslimana širom svijeta.

Nema veze da li je šiit, sunit, da li klanja pet namaza dnevno, pa možda i popije koju. Svako ko se osjeća muslimanom i zna ako ništa ponoviti kelimet i šehadet je musliman. Svi dijele istu sudbinu.
Šta ako negira ajete iz Kur'ana i sl.?
Također. Većina nije svjesna težine toga i ne bavi se time toliko puno.
iClass

#1959 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by iClass »

Ironmen wrote: 21/01/2025 20:45 Jesam nije sva ta ulema iz selefijskih krugova, kojeg zatvora se boji nasa selefijska ulema ? za IZ znam odavno stavove ?

Za izjavu Homeinija prema alevitima ne znam, mada ako dolazi iz selefijskih krugova ne mogu je uzeti za sigurnoscu kao istinitu iako mi je sada citiras ovde.
Nego kojih su krugova? To je ulema koji imaju još i jače stavove od ove današnje selefijske uleme?
iClass

#1960 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by iClass »

sehohari wrote: 21/01/2025 20:51 Također. Većina nije svjesna težine toga i ne bavi se time toliko puno.
Naravno da se mi obični ljudi ne smijemo baviti tekfirom i tekfiriti druge ljude. Ali tekfir je nešto što je legitimno u Islamu.

Imaš grupu ljudi čija ideologija dolazi iz Indije koji smatraju da postoji još jedan Poslanik poslije Muhammeda a.s., čime se negira sve što znamo o Islamu. Za njih je dr. hafiz Safvet Halilović rekao "Ahmedije su zabludjela sekta izašla iz okvira islama".
canvra888

#1961 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by canvra888 »

Pa prof. Halilović, uposelnik IZ, je također držao dersove upozoravanja na šiije. :)
Ironmen

#1962 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Ironmen »

canvra888 wrote: 21/01/2025 21:05 Pa prof. Halilović, uposelnik IZ, je također držao dersove upozoravanja na šiije. :)
Sije su glavni problem, inflacija i divljanje cijena je zbog sija :thumbup:
Baton_Ilirski

#1963 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Baton_Ilirski »

Svima nam kroje istu kapu, ali hajd to objasni nekom pokloniku kulta porodice al-Saud? Ne ide, jer oni su tu da siju mrznju i rastacu muslimansko tkivo gdje god mogu. Da mi imamo pameti pa da se slozimo oko najcvrsce veze i nikako se ne razjedinjujemo gdje bi nam bio kraj...ali ne, neki jos ovdje i sada zele da sude, presudjuju i Strasni Sud provode...bez ikakve nadleznosti. Pokusavam ovdje da pitam kako je moguce neutralisati i da li je uopce moguce neutralisati "razbijacke strukture" u muslimanskim redovima?
Baton_Ilirski

#1964 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Baton_Ilirski »

Ironmen wrote: 21/01/2025 21:06
canvra888 wrote: 21/01/2025 21:05 Pa prof. Halilović, uposelnik IZ, je također držao dersove upozoravanja na šiije. :)
Tako je, zbog njih nemamo muslimanski ajfon, fejzbuk i kliks 😊
BiBi911

#1965 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by BiBi911 »

Jel istina da sve vehaboje dobijaju pare da vjeruju u to u sto vjeruju i furaju te fazone. Ono davno je ta prica krenula oko 2010I na Alipasinom vecinom su bivsi propaliteti prvi zabradili sa naravno ok autima za koji mjesec poslije su se zenili i supruge jel se tako zovu i one su na to isto bruku para dobijale.
Ove sto poznam, sam poznavao, niko ne radi nigdje al kola od 20k€ i vise se voze.
iClass

#1966 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by iClass »

BiBi911 wrote: 21/01/2025 21:12 Jel istina da sve vehaboje dobijaju pare da vjeruju u to u sto vjeruju i furaju te fazone. Ono davno je ta prica krenula oko 2010I na Alipasinom vecinom su bivsi propaliteti prvi zabradili sa naravno ok autima za koji mjesec poslije su se zenili i supruge jel se tako zovu i one su na to isto bruku para dobijale.
Ove sto poznam, sam poznavao, niko ne radi nigdje al kola od 20k€ i vise se voze.
Ne, rekla kazala priča koju je neko pokrenuo davno.
Da je istina, misliš da ovi komunjarski mediji i sl. ne bi o tome pravili neki ozbljan dokumentarac ili pisali?
Ironmen

#1967 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Ironmen »

BiBi911 wrote: 21/01/2025 21:12 Jel istina da sve vehaboje dobijaju pare da vjeruju u to u sto vjeruju i furaju te fazone. Ono davno je ta prica krenula oko 2010I na Alipasinom vecinom su bivsi propaliteti prvi zabradili sa naravno ok autima za koji mjesec poslije su se zenili i supruge jel se tako zovu i one su na to isto bruku para dobijale.
Jeli trolas ovo ili ozb ??

Pratioci selefizma u BiH naravno da ne primaju nikakav novac, to su obicni muslimani kao i mi svi ostali u BiH koji samo prakticiraju vjeru kako oni vole reci u izvornom obliku Islama i to je to, ali seihovi koji drze predavanja svaki dan u drugom gradu sirom BiH su dobro placeni to je sam i Ljakic priznao neki skoro na nekom predavanja mislim da je to cak i bilo price i tome ovde.

Last edited by Ironmen on 21/01/2025 21:24, edited 1 time in total.
narcisaa

#1968 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by narcisaa »

Baton_Ilirski wrote: 21/01/2025 21:08
Samo da priupitam, ko ono pobi clanove porodice svog poslanika Muhameda s.a.w. nakon njegove smrti a zarad vlasti, moci, bogatstva,...?
Poubijali ih jevreji, krscani, mnogobosci ili ipak muslimani?

Krscani imaju veliku siizmu 1054, a muslimani “veliku kusnju” (al-fitnatu l-kubrā).
I onda se jave lovci na pacove sa svojim sektaskim mantrama i intelektualnim vrletima kao spasioci, a ruke im krvave od krvi clanova porodice poslanika na kojeg se pozivaju :oops: :-) .
Last edited by narcisaa on 21/01/2025 21:24, edited 1 time in total.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#1969 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by konektovan »

vjeshalica wrote: 21/01/2025 20:43

Ja kad sam cuo da je u toku hadza, prosjaka i bogalja tobeJarabi na sve strane, nisam mogao vjerovati.
narcisaa

#1970 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by narcisaa »

I organizovanog dzeparenja :wink:
BiBi911

#1971 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by BiBi911 »

Ironmen wrote: 21/01/2025 21:21
Jeli trolas ovo ili ozb ??

Pratioci selefizma u BiH naravno da ne primaju nikakav novac, to su obicni muslimani kao i mi svi ostali u BiH koji samo prakticiraju vjeru kako oni vole reci u izvornom obliku Islama i to je to, ali seihovi koji drze predavanja svaki dan u drugom gradu sirom BiH su dobro placeni to je sam i Ljakic priznao neki skoro na nekom predavanja mislim da je to cak i bilo price i tome ovde.

Prije nekih 15-16 godina drug, bivsi drug, je otisao tim putem.
Gori probisvjet od mene bio(zvali ga patka jer je na opkladu napunio kadu pivom i tu lezao nekih sat dva i na kraju vecinu toga popio) .
Pustio bradu, skratio nogavice, ozenio jednu plesacicu(radila u semizovcu kod Ajdina u kafani) ona je full nindža nakon par mjeseci postala. On se vise ni sa kim ne pozdravlja tu kucu koju je naslijedio od staraca je u bunker pretvorio sa nekim 3m zidovima.

Jednom godisnje dodjem u SA i kod njega je uvijek neki novi Audi.
nigdje ne radi to znam 100% stalno je u dzamiji na Alipasinom, ne kupuje u lokalnoj prodavnici jer imaju alkohol(trazio od vlasnika kao kupovace al da ovaj izbaci alkohol).

Otac dok mu je ziv bio je govorio da su ga kupili parama i da ga oni finansiraju (stari mu je zbog njegovog tog uvjerenja umro).
Ironmen

#1972 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Ironmen »

narcisaa wrote: 21/01/2025 21:22

Samo da priupitam, ko ono pobi clanove porodice svog poslanika Muhameda s.a.w. nakon njegove smrti a zarad vlasti, moci, bogatstva,...?

Krscani imaju veliku siizmu 1054, a muslimani “veliku kusnju” (al-fitnatu l-kubrā).
I onda se jave lovci na pacove sa svojim sektaskim mantrama i intelektualnim vrletima kao spasioci, a ruke im krvave od krvi clanova porodice poslanika na kojeg se pozivaju :oops: :-) .
Po sunitima Fatima kcerka Muhameda a.s je umrla prirodnom srmcu od velike tuge, dok siti krivi najvise Ebu Bakra za ovaj dogadjaj.
Alia r.a je ubio je haridzija tokom molitve u mjesecu Ramazanu.
Unuk poslanika Hasan je ubijen od strane Muavije ibn Ebi Sufjana po sitima a suniti generalno prihvataju da je Hasan otrovan, ali su uzdrzani u pogledu direktnog optuzivanja Muavije.
Drugi poslanikov unuk Husein je poginuo u bici od Muavije koji je u to vrijeme vodio Omejadskog halifata po sitima a po sunitima optuzuju samo neke od generala za njegovu smrt.
Unuci i praunici Muhameda a.s su vecinom kasnije otrovani na razno razne nacine.

Sta nam ovogo govori osim da imamo razlicita tumacenje istorijskih dogadjaja posle smrti Poslanika a.s i da sukob traje od dana kada je poslanik preselio.
Baton_Ilirski

#1973 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Baton_Ilirski »

Ubili prokletnici, ko drugi...rane sa Kerbele jos ne zarastaju.
Baton_Ilirski

#1974 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Baton_Ilirski »

Ironmen wrote: 21/01/2025 21:40

Po sunitima Fatima kcerka Muhameda a.s je umrla prirodnom srmcu od velike tuge, dok siti krivi najvise Ebu Bakra za ovaj dogadjaj.
Alia r.a je ubio je haridzija tokom molitve u mjesecu Ramazanu.
Unuk poslanika Hasan je ubijen od strane Muavije ibn Ebi Sufjana po sitima a suniti generalno prihvataju da je Hasan otrovan, ali su uzdrzani u pogledu direktnog optuzivanja Muavije.
Drugi poslanikov unuk Husein je poginuo u bici od Muavije koji je u to vrijeme vodio Omejadskog halifata po sitima a po sunitima optuzuju samo neke od generala za njegovu smrt.
Unuci i praunici Muhameda a.s su vecinom kasnije otrovani na razno razne nacine.

Sta nam ovogo govori osim da imamo razlicita tumacenje istorijskih dogadjaja posle smrti Poslanika a.s i da sukob traje od dana kada je poslanik preselio.
Niko nije dozivio od muslimana ono sto je dozivio Ehlul-Bejt.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#1975 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by sime_cipol »

Ja samo vidim da razne narcise, rejhane i zavrzlame smutnju unose. Prekodrinci :zzzz:
Post Reply