BANKE ALL ABOUT!!!

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
LikeLike

#3826 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by LikeLike »

acer5101 wrote: 17/01/2025 11:42
LikeLike wrote: 17/01/2025 10:56 Nedavno u Italiji na benzinskoj nasuo gorivo, platio karticom, samousluzna pumpa. Izabrao opciju pun rezervoar i prije sipanja mi izbacilo nesto kao limit 102 eura. Uglavnom natankam do vrha i dobijem racun cca 70 eura koliko i jesam nasuo.
Sad vidim na mobilnoj aplikaciji od Raiffeisen banke da mi stoji 102 eura kao rezervisana sredstva od tog datuma kada sam sipao.
Trebam li zvati banku ili ce se to samo od sebe rijesiti? Koliko vremenski rok ima da naplate tih 70e i oslobode ostatak novca,
Nedavno u Union banci lik ispred mene rezervisao smjestaj preko bookinga sluzbenom karticom i platio kesom ostatak kada je stigao u hotel. Uglavnom vec 2 mjeseca mu stoje rezervisana sredstva i ne moze ponovo sebi da rezervise smjestaj za sluzbeno putovanje.
Jel moguce da je to sve toliko neozbiljno i sporo? Realno mogu za minut rijesiti taj problem.
To je normalna rezervacija u Italiji, a kad se vratiš kontaktiraš banku i oslobode ti sredstva odmah. Radio to 1000 puta sa Intesom
Ma nazvacu za mjesec ako sami ne odrade, glupo mi iskreno za 30e zvati i peglati.
izbjeglica_iz_besmisla

#3827 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

dzenanalic22 wrote: 17/01/2025 11:44 Normalno će ti leći pare na tvoj aircash, novac raspoređuju prema “pozivu na broj”, nebitno gdje si. Napisao sam da sam primao novac već na taj način
Vjerovatno sam procitao al smetnuo, nisam imao jos potrebe da mi iz EU neko uplacuje ista otkako imam Aircash.

Hvala na info :thumbup:
starboy018

#3828 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by starboy018 »

izbjeglica_iz_besmisla wrote: 17/01/2025 11:38
dzenanalic22 wrote: 17/01/2025 10:37 Nije dostupan, ali radi zapravo. Pisao sam prije već, primao sam novac bez naknade. Kliknes “uplata” i u gornjem kutu klikneš na zastavicu i odabereš HR. Odmah će ti se pojaviti IBAN i poziv na broj. Možeš onda čak se i vratiti nazad (mijenjanje lokacije traje doslovno sekundu) i idalje primati novac.
Ovo je IBAN za hrvatsku. Hoce li to oni isprocesirati i onda proslijediti na moj Aircash account, iako sam u BiH?
ja sam primao pare normalno na taj iban, BiH korisnik

Image
xPaco1337

#3829 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by xPaco1337 »

LikeLike wrote: 17/01/2025 11:43
xPaco1337 wrote: 17/01/2025 11:37 Te naše aplikacije su najjace, i kod mene na sparkasse je slicno. Imaš velikim fontom Stanje racuna i covjek bi mislio da je to pravo stanje, međutim imaš Raspoloživi iznos malim brojevima i imaš Rezervaciju redstava i imaš Odobreno prekoračenje.

Kao osoba koja radi UX/UI sam se prvi put izgubio mogu misliti kako je ljudima koji su tehnoloski ne osviješteni.
Ja kad sam iz NLB-a presao u Union osjecao sam se ko debil :D
Bas to sto kazes stanje racuna velikim brojevima, a ispod malim raspolozivo stanje. Kasne sa skidanjem novca, onda ta rezervisana sredstva, pa da ne pricam o tome da platim karticom nesto 05.01.2025. A ono mi transakciju prikaze 14.01.2025. Itd… Nemam pojma sta sam kad platio niti koliko bez obzira sto cuvam slipove jer ne pikazuje tacne datume i vrijeme. Zato vise i ne placam karticom sloro nista. Vecinom koristimo zeninu RF karticu, dosta su bolji realno.
Pored tog najjace mi sto nemam notifikacije, niti kad dobijam ili placam ne dobijem notifikaciju. Dođe ti plata i ne znaš :lol:
LikeLike

#3830 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by LikeLike »

xPaco1337 wrote: 17/01/2025 11:57
LikeLike wrote: 17/01/2025 11:43
xPaco1337 wrote: 17/01/2025 11:37 Te naše aplikacije su najjace, i kod mene na sparkasse je slicno. Imaš velikim fontom Stanje racuna i covjek bi mislio da je to pravo stanje, međutim imaš Raspoloživi iznos malim brojevima i imaš Rezervaciju redstava i imaš Odobreno prekoračenje.

Kao osoba koja radi UX/UI sam se prvi put izgubio mogu misliti kako je ljudima koji su tehnoloski ne osviješteni.
Ja kad sam iz NLB-a presao u Union osjecao sam se ko debil :D
Bas to sto kazes stanje racuna velikim brojevima, a ispod malim raspolozivo stanje. Kasne sa skidanjem novca, onda ta rezervisana sredstva, pa da ne pricam o tome da platim karticom nesto 05.01.2025. A ono mi transakciju prikaze 14.01.2025. Itd… Nemam pojma sta sam kad platio niti koliko bez obzira sto cuvam slipove jer ne pikazuje tacne datume i vrijeme. Zato vise i ne placam karticom sloro nista. Vecinom koristimo zeninu RF karticu, dosta su bolji realno.
Pored tog najjace mi sto nemam notifikacije, niti kad dobijam ili placam ne dobijem notifikaciju. Dođe ti plata i ne znaš :lol:
Platu sam sebi uplacujem pa mi ne treba notifikacija :lol:
Ali realno banka i aplikacija su porpilicno losi i spori.
kazo

#3831 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by kazo »

Ima li sad kakvih akcija za nenamjenski kredit? Treba mi 10-12k. Rok otplate maximalno 8-9 mjeseci.

Nisam nikada poslovao sa kreditom, a treba mi sada za operaciju. Imam nesto ustedjevine, ali obzirom da je mene i porodicu zadesilo dosta iskusenja u zadnje vrijeme, ostabio bih to u kuci.
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#3832 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by laserShow »

LikeLike wrote: 17/01/2025 11:34 Glupost mi je ovo sa rezervacijom sredstava, kod mene konkretno je nebitna cifra, ali zamisli stoji ti 1000e rezervisano, a ti si te pare hotelu dao u kešu i imas racun fiskalni kao dokaz i moras poslije dva mjeseca da se peglas sa nasim bankarima i molbe da im pises
glupost dakako. Desilo se da sam posjetio 3 benzinske unutar sat, sve tri rezervisane po sto ojra :D

Ali jbga ko nam je kriv sto nismo u sepa da nam odmah bude vracen iznos kao eu karticama. Naravo da moraju rezervisati, zamisli naspes a nemas te pare na kartici.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#3833 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by sime_cipol »

kazo wrote: 19/01/2025 00:05 Ima li sad kakvih akcija za nenamjenski kredit? Treba mi 10-12k. Rok otplate maximalno 8-9 mjeseci.

Nisam nikada poslovao sa kreditom, a treba mi sada za operaciju. Imam nesto ustedjevine, ali obzirom da je mene i porodicu zadesilo dosta iskusenja u zadnje vrijeme, ostabio bih to u kuci.
Turkish
LikeLike

#3834 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by LikeLike »

laserShow wrote: 19/01/2025 00:14
LikeLike wrote: 17/01/2025 11:34 Glupost mi je ovo sa rezervacijom sredstava, kod mene konkretno je nebitna cifra, ali zamisli stoji ti 1000e rezervisano, a ti si te pare hotelu dao u kešu i imas racun fiskalni kao dokaz i moras poslije dva mjeseca da se peglas sa nasim bankarima i molbe da im pises
glupost dakako. Desilo se da sam posjetio 3 benzinske unutar sat, sve tri rezervisane po sto ojra :D

Ali jbga ko nam je kriv sto nismo u sepa da nam odmah bude vracen iznos kao eu karticama. Naravo da moraju rezervisati, zamisli naspes a nemas te pare na kartici.
Valjda mogu momentalno provjeriti imam li dovoljno novca na racunu. Probaj platiti online nesto sto kosta vise nego sto imas na kartici, momentalno dobijes odbijenicu. Isto tako probaj nasuti gorivo na pumpi, a da nemas pare na racunu, mislis da ces moci nasuti?
Ovo je po meni totalna glupost i nesposobnost nasih banaka.
Hakiz

#3835 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Hakiz »

acer5101 wrote: 17/01/2025 11:42
LikeLike wrote: 17/01/2025 10:56 Nedavno u Italiji na benzinskoj nasuo gorivo, platio karticom, samousluzna pumpa. Izabrao opciju pun rezervoar i prije sipanja mi izbacilo nesto kao limit 102 eura. Uglavnom natankam do vrha i dobijem racun cca 70 eura koliko i jesam nasuo.
Sad vidim na mobilnoj aplikaciji od Raiffeisen banke da mi stoji 102 eura kao rezervisana sredstva od tog datuma kada sam sipao.
Trebam li zvati banku ili ce se to samo od sebe rijesiti? Koliko vremenski rok ima da naplate tih 70e i oslobode ostatak novca,
Nedavno u Union banci lik ispred mene rezervisao smjestaj preko bookinga sluzbenom karticom i platio kesom ostatak kada je stigao u hotel. Uglavnom vec 2 mjeseca mu stoje rezervisana sredstva i ne moze ponovo sebi da rezervise smjestaj za sluzbeno putovanje.
Jel moguce da je to sve toliko neozbiljno i sporo? Realno mogu za minut rijesiti taj problem.
To je normalna rezervacija u Italiji, a kad se vratiš kontaktiraš banku i oslobode ti sredstva odmah. Radio to 1000 puta sa Intesom
Kada sam bio u Firenci, nije mi bilo rezervisano. Sada hotel u Rimu šalje da će rezervisati prvu noć nekoliko sedmica pri datuma dolaska.

Nigdje mi to nisu radili. Italijani, Rimljani, valjda kontaju da oni bi sve prevarili, pa zato sami nikome ne vjeruju :mrgreen:
laserShow

#3836 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by laserShow »

LikeLike wrote: 19/01/2025 00:35 Valjda mogu momentalno provjeriti imam li dovoljno novca na racunu
Mogu ali ne na nasim karticama. Nismo u tom sistemu.
LikeLike wrote: 19/01/2025 00:35 . Isto tako probaj nasuti gorivo na pumpi, a da nemas pare na racunu, mislis da ces moci nasuti?
Jedini nacin da ustanove da li imas iznosa na nasim karticama jeste prepaid, tj naplata iznosa.

Ne zali se na pogresnu adresu.

HR, mi ne zelimo uskladiti zakone
Sve banke od danas imaju obvezu pružanja SEPA instant plaćanja. Riječ je o trenutačnom plaćanju koje građanima i tvrtkama omogućuju prijenos novca u zemlji i inozemstvu u manje od deset sekundi čak i izvan radnog vremena naših banaka što do sada nije bio slučaj.
Hakiz

#3837 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Hakiz »

laserShow wrote: 19/01/2025 00:14

Mogu maltretirati ljude da im donise potvrde iz firmi da na taj račun primaju platu, ali ne mogu ljudima olakšati :roll:
laserShow

#3838 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by laserShow »

Nisam siguran sta ne razumiejs? Dodjes u 02h ujutro na neku benzinsku u Italiju, ubacis karticu, napunis za 100e a na kartici nemas novca. Sta, stvore se oko tebe power rangersi i odvedu te u zatvor?
Hakiz

#3839 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Hakiz »

laserShow wrote: 19/01/2025 00:52 Nisam siguran sta ne razumiejs? Dodjes u 02h ujutro na neku benzinsku u Italiju, ubacis karticu, napunis za 100e a na kartici nemas novca. Sta, stvore se oko tebe power rangersi i odvedu te u zatvor?
Ako nemaš na kartici 100e, koja sredstva ti blokira?

Ideš na put, 2 mjeseca prije puta internetom rezervišeš hotel, daš podatke o kartici, hotel ti blokira koliko košta. Kada se odjaviš platiš i na povratku deblokiraju ti se blokirana sredstva. To ide tako.

Digresija: Meni još nikada nije, Turska, Španija, Portugal, pa i Italija, nikada mi nije hotel blokirao prije dolaska, pa naplatio pri odjavi, pa oslobodio blokirana sredstva. Možda zbog toga što ja uvijek doplatim sobu sa besplatnim otkazivanjem do 24 sata prije prijavljivanja. Provjeravao sam, na aerodromu na dan kada se prjavljujem u hotel provjerim stanje računa, sredstva slobodna. Možda i nije to razlog, ali do sada mi se to nije desilo.

Da se vratim sa skretanja:

Dođeš u 2 ujutro na benzinsku, ubaciš karticu, na kartici nema novca. Koja sredstva ti blokira kada ih nema na kartici? Nisi 2 mjeseca prije punjenja goriva rezervisao to punjenje, pa da ti pumpa u trenutku rezervacije blokira sredstva u slučaju da ne platiš kada napuniš gorivo. Pumpa je ad-hoc plaćanje, nije danima, mjesecima unaprijed rezervacija i plaćanje. A ako sredstava na kartici ima, pumpa ih povuče odmah, skinu se sa kartice. Šta blokira, zašto, u slučaju da ne platiš ono šta si već platio?

OK, tako rade, ali je besmisleno.
laserShow

#3840 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by laserShow »

Nemoj filozofirati, jer je jednostavno. Moraju imati sistem zastite jer sam sebi tocis. Znaci dodjes na benzinsku, normalno da bi trebao da imas novca, no ima svega. Ubacis karticu, on ne moze znati imas li i koliko imas, vec uradi rezervaciju 100e. Naspes 50, automatski ti vrati 50e, da smo u SEPA sistemu.

Kako nismo, vrate odmah, no dok to banke procesiraju, sedam dana.
Dođeš u 2 ujutro na benzinsku, ubaciš karticu, na kartici nema novca. Koja sredstva ti blokira kada ih nema na kartici? Ni
Ako ne moze (mini bankomat pumpe gdje si ubacio karticu) napraviti rezervaciju ne dopusti ti da tocis gorivo.
Hakiz

#3841 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Hakiz »

laserShow wrote: 19/01/2025 01:44 Nemoj filozofirati, jer je jednostavno. Moraju imati sistem zastite jer sam sebi tocis. Znaci dodjes na benzinsku, normalno da bi trebao da imas novca, no ima svega. Ubacis karticu, on ne moze znati imas li i koliko imas, vec uradi rezervaciju 100e. Naspes 50, automatski ti vrati 50e, da smo u SEPA sistemu.

Dođeš u 2 ujutro na benzinsku, ubaciš karticu, na kartici nema novca. Koja sredstva ti blokira kada ih nema na kartici? Ni
Ako ne moze (mini bankomat pumpe gdje si ubacio karticu) napraviti rezervaciju ne dopusti ti da tocis gorivo.
Od čega uradi rezervaciju ako nemaš? Imaš na kartici 50 eura, on ti rezerviše 100? Kako? Ubaciš karticu, bankomat na pumpi ne zna koliko ćeš natočiti, pokuša rezervisati 100, ako ne može, ne dozvoli ti točenje. Ako imaš 50, a želiš napuniti za 30, ne možeš zbog toga što nemaš 100 da rezerviše? U fazonu, ne možeš imati novca samo onoliko koliko nešta košta, moraš imati više od toga koliko košta da bi to mogao kupiti? To nije besmisleno?

Ali, nema veze. Tako je kako je, bilo besmisleno li ne.

Doći će nam kompjuteri glave.

Već sam negdje spomenuo, na HRT4 prije neki dan emisija, kažu da se sprema uredba u EU kojom će se uvesti digitalni Euro. Ali, uredba će urediti još neke stvari. A jedna od tih stvari je ta da će prihvatanje gotovine u EU biti obaveza. Neće neko ko prodaje ili pruža uslugu smjeti reći da prihvata plaćanje isključivo karticom (mobitelom...). Morat će primiti gotovinu i vratiti kusur, ako kupac želi da plati u gotovini. Kažu da će kazne biti povelike ko odbije primiti gotovinu.

Konačno nešta pametno. Nedao nam bog svijet bez gotovine.
kazo

#3842 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by kazo »

sime_cipol wrote: 19/01/2025 00:32
kazo wrote: 19/01/2025 00:05 Ima li sad kakvih akcija za nenamjenski kredit? Treba mi 10-12k. Rok otplate maximalno 8-9 mjeseci.

Turkish
Hvala puno. Dakle, trazim nenamjenski i bolje mi je ici sa fiksnom kamatnom stopom?
nauticamid

#3843 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by nauticamid »

Hakiz wrote: 19/01/2025 04:34
laserShow wrote: 19/01/2025 01:44 Nemoj filozofirati, jer je jednostavno. Moraju imati sistem zastite jer sam sebi tocis. Znaci dodjes na benzinsku, normalno da bi trebao da imas novca, no ima svega. Ubacis karticu, on ne moze znati imas li i koliko imas, vec uradi rezervaciju 100e. Naspes 50, automatski ti vrati 50e, da smo u SEPA sistemu.

Od čega uradi rezervaciju ako nemaš? Imaš na kartici 50 eura, on ti rezerviše 100? Kako? Ubaciš karticu, bankomat na pumpi ne zna koliko ćeš natočiti, pokuša rezervisati 100, ako ne može, ne dozvoli ti točenje. Ako imaš 50, a želiš napuniti za 30, ne možeš zbog toga što nemaš 100 da rezerviše? U fazonu, ne možeš imati novca samo onoliko koliko nešta košta, moraš imati više od toga koliko košta da bi to mogao kupiti? To nije besmisleno?

Ali, nema veze. Tako je kako je, bilo besmisleno li ne.

Doći će nam kompjuteri glave.

Već sam negdje spomenuo, na HRT4 prije neki dan emisija, kažu da se sprema uredba u EU kojom će se uvesti digitalni Euro. Ali, uredba će urediti još neke stvari. A jedna od tih stvari je ta da će prihvatanje gotovine u EU biti obaveza. Neće neko ko prodaje ili pruža uslugu smjeti reći da prihvata plaćanje isključivo karticom (mobitelom...). Morat će primiti gotovinu i vratiti kusur, ako kupac želi da plati u gotovini. Kažu da će kazne biti povelike ko odbije primiti gotovinu.

Konačno nešta pametno. Nedao nam bog svijet bez gotovine.
Sto ti je zapad.

Kod nas odes u Kiseljak i hoces da platis karticom, likovi ti kazu ne primamo kartice, moze samo za kes. I ako nemas kesa kod sebe, a ko kad je vukojebina i nema bankomata, nece ti prodati :run:
DON_eARL

#3844 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by DON_eARL »

Jučer prilikom plaćanja karticom POS terminal nešto zezao i jutros vidim u aplikaciji 3x rezervisan isti iznos, izašao samo jedan slip. Automatski će ukinuti ove viška transakcije jer trgovac nema tri slipa ili moram zivkati banku?
drug_profi

#3845 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by drug_profi »

Nazovi, ne kosta te nista.
Hakiz

#3846 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Hakiz »

DON_eARL wrote: 19/01/2025 11:06 Jučer prilikom plaćanja karticom POS terminal nešto zezao i jutros vidim u aplikaciji 3x rezervisan isti iznos, izašao samo jedan slip. Automatski će ukinuti ove viška transakcije jer trgovac nema tri slipa ili moram zivkati banku?
Ja bih ako ne zvao, u ponedjeljak otišao u banku. Banka hoće ili neće automatski to riješiti, ako hoće kad će, ovako odeš pa tačno znaš na čemu si. Ako do sutra bude riješeno, super, ako ne, ja bih otišao u banku.

Juče napravim uplatu oko 14 sati, negdje oko 17 dobijem eMail da kupovina nije uspjela. Provjerim, novac skinut.

Kada mi je stigao eMail da kupovina nije uspjela, zvao banku da provjerim zašto nije uspjela, objašnjenje mi je toliko nevjerovatno da ću sutra otići u banku da razjasnim. Uglavnom, nije do mog računa nego do banke. Ali, rekoše mi da novac nije bio skinut, nije otišao prodavcu, nego je "samo" rezervisan.

Kada sam zbog drugog razloga ponovo provjerio račun oko 00.30, vidim da je rezervisani novac vraćen na račun.

Ali, zbog objašnjenja službe za korisnike za jučerašnju situaciju, strah me da danas pokušam ponoviti kupovinu. A radi se o nečemu čemu se cijena može promijeniti za sat, kamoli 2 dana.

Tako da nikada ne možeš znati šta će banka uraditi, kada i zašto.

Zbog toga, nazovi ili otiđi sutra u banku.
Last edited by Hakiz on 19/01/2025 11:57, edited 1 time in total.
Hakiz

#3847 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Hakiz »

drug_profi wrote: 19/01/2025 11:32 Nazovi, ne kosta te nista.
Košta, meni juče skoro 2 KM skinulo sa Ultre dok sam dobio banku, naslušao se reklama dok sam dočekao da se javi jedan od "svih trenutno zauzetih" operatera, pa obavio razgovor :lol:
laserShow

#3848 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by laserShow »

Hakiz wrote: 19/01/2025 04:34 Od čega uradi rezervaciju ako nemaš? Imaš na kartici 50 eura, on ti rezerviše 100?
Boze dragi, jesi li pusio nesto sinoc?

Dodjes hoces da natocis gorivo. Oznacis 50€, ubacis karticu. Kada ubacis karticu, ukucas pin, pumpa napravi rezervaciju 50€ i DOPUSTI TI da krenes tociti gorivo. Ako ne moze da napravi rezervaciju ODBIJE uslugu, odnosno da ti otkljuca koristenje pumpe.

Stvarno ne znam kako ti nije jasno ovo=?
Hakiz wrote: 19/01/2025 04:34 bankomat na pumpi ne zna koliko ćeš natočiti, pokuša rezervisati 100,
Ne zna koliko ces milimalno, ali zna maksimalno. Povuce ti 100€ i toliko mozes natociti u tom "krugu". Ako nemas 100€ da rezervise NEMA NI TOCENJA.
nauticamid wrote: 19/01/2025 11:00 e. Ako imaš 50, a želiš napuniti za 30, ne možeš zbog toga što nemaš 100 da rezerviše? U fazonu, ne možeš imati novca samo onoliko koliko nešta košta, moraš imati više od toga koliko košta da bi to mogao kupiti? To nije besmisleno?
Tako je. Uslovi kupoprodaje prodavaca.
Hakiz

#3849 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Hakiz »

laserShow wrote: 19/01/2025 11:58
Spoiler
Show
Hakiz wrote: 19/01/2025 04:34 Od čega uradi rezervaciju ako nemaš? Imaš na kartici 50 eura, on ti rezerviše 100?

Dodjes hoces da natocis gorivo. Oznacis 50€, ubacis karticu. Kada ubacis karticu, ukucas pin, pumpa napravi rezervaciju 50€ i DOPUSTI TI da krenes tociti gorivo. Ako ne moze da napravi rezervaciju ODBIJE uslugu, odnosno da ti otkljuca koristenje pumpe.

Spoiler
Show
Hakiz wrote: 19/01/2025 04:34 bankomat na pumpi ne zna koliko ćeš natočiti, pokuša rezervisati 100,
Ne zna koliko ces milimalno, ali zna maksimalno. Povuce ti 100€ i toliko mozes natociti u tom "krugu". Ako nemas 100€ da rezervise NEMA NI TOCENJA.
nauticamid wrote: 19/01/2025 11:00 e. Ako imaš 50, a želiš napuniti za 30, ne možeš zbog toga što nemaš 100 da rezerviše? U fazonu, ne možeš imati novca samo onoliko koliko nešta košta, moraš imati više od toga koliko košta da bi to mogao kupiti? To nije besmisleno?
Dođeš, označiš 30, skine ti 30, točiš za 30. Ako nema na kartici 30, ne dopusti točenje. Ako ima, kada pumpa vidi da je natočeno za 30, prekine točenje. Šta ima rezervisati?

Ti ćeš doći, označiti 50, natočiti za 30? Ne znaš koliko ćeš točiti ili šta?

OK, može se desiti da ne znaš koliko goriva ti je ostalo, pa ne možeš planirati koliko ćeš uspjeti natočiti dok rezervoar bude pun. Možda hoćeš za 50 da natočiš, a ispadne da se napuni dok dođe do 30, ili ne znaš koliko je u rezervoaru a hoćeš do vrha, pa koliki god da bude račun dok napuni.

To priznajem da može biti.
Hakiz

#3850 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Hakiz »

laserShow wrote: 19/01/2025 11:58
Spoiler
Show

e. Ako imaš 50, a želiš napuniti za 30, ne možeš zbog toga što nemaš 100 da rezerviše? U fazonu, ne možeš imati novca samo onoliko koliko nešta košta, moraš imati više od toga koliko košta da bi to mogao kupiti? To nije besmisleno?
Znači, uđeš u pekaru da kupiš kiflu, prodavačica ti kaže, prvo pokaži izvod sa računa ili novčanik da vidim da imaš više nego što kifla košta, pa ću ti prodati?

OK, :thumbup:

Nego, da prekinemo, nema više smisla.
Post Reply