dobiješ egzaktne brojeve i opet nastavljaš po svom - koliko god ti se činilo da je tako, na sreću, nije tako a što se tiče prve nekrenine, na tvoju žalost a našu sreću, većina kupoprodaja i jeste prva nekretnina (tačnije 73,7% od ukupnog broja prodatih u 2023.godini u KS) jer da nije ne bi se mogao prijaviti za subuvencije a egzaktne brojeve sam ti nedavno postavljao na što sam dobio komentar u tvom stilu - vjeruj meni a ne svojim očima.BadBoy wrote: ↑16/01/2025 07:25Naravno da ima i toga, ali ja lično mislim da je to manjina... Ispod 40% trgovanih nekretnina.citroen xm wrote: ↑15/01/2025 23:25Nemaš se šta izvinjavatiali vrlo dobro znam kako je u Sarajevu. Isto kao i u cijeloj BiH, kao i na cijelom Balkanu. Naravno ne u brojkama, ali procentualno da.
Naravno da ima masu opranih para kroz nekretnine, ali naduvava se procenat. Šta je sa onima poput nas sa foruma koji otplaćujemo kredite? Šta je sa ljudima koji imaju veliki i legalan novac? Šta je sa ljudima koji nemaju puno, ali na razne legalne načine kupuju novac? Šta je sa dijasporom koja je ovde često kriva za sve? Ispade svi oni legalni kada se saberu, ne čine ni 30% kupaca... Dakle, pretjeruje se.
Imam druga agenta za nekretnine. Jučer smo pričali; zadnjih godinu i pol nije prodao nekome PRVU nekretninu. Dakle, klijenti su mu sve osobe koje kupuju četvrti, peti, šesti.... stan.
Ljudi koji zgule kožu sa leđa da dignu hipotekarni kredit na 30 godina sigurno ne kupuju svoj peti stan.
Jedini značajni preostali faktor je dijaspora ali mislim da je vrijeme masovne kupovine stanova od strane dijaspora na izmaku. Trenutna dijaspora rasprodaje sve ovdje i seli se vani bez ikakve namjere povratka. Bum kupovine od strane dijaspore je bio prije nekih desetak godina.
Cijene stanova All about
Moderator: anex
- VladaFBiH
#20176 Re: Cijene stanova All about
- drndalo
#20177 Re: Cijene stanova All about
Sta nam @Labud kaze na ovaj opetovani pokusaj majorizacije Hrvata...?Mea_parvitas wrote: ↑15/01/2025 12:31 https://www.klix.ba/vijesti/bih/sud-u-s ... /250115069
Novac od neovlaštene prodaje su "prali", između ostalog, kupovinom 20 stanova, 26 ostava i 16 garažnih mjesta u rezidencijalnom naselju Bulevar za ukupan iznos od 1.859.685 KM.
Samo mladi kupuju
-
Malisa11
#20178 Re: Cijene stanova All about
Kriminala ima, no ne toliko. Pogledaj poziv za subvenciju 2024, odnosno za 2023 godinu, gdje je bilo preko 1300 kupoivina. Imas ime i prezime i mozes zaguglati ko su i sta su.
Naci ces influencere, dijasporu i razne druge pm.
-
BadBoy
#20179 Re: Cijene stanova All about
Berislav Kutle, direktor Udruženja banaka Bosne i Hercegovine, istakao je da je realno da je promjena kamatnih stopa u BiH stvar politike banaka, odnosno ponude i potražnje za kreditima.
"Ukoliko se poveća potražnja za kreditima, onda postoji mogućnost povećanja kamatnih stopa, ali u BiH nema velike potražnje za kreditima, pogotovo u privredi. Ono što raste jesu krediti za stanovništvo, i to nažalost potrošački krediti jer je to pokazatelj standarda ljudi. To znači da ljudi u Bosni i Hercegovini imaju mala primanja, pa ne mogu dizati investicijske, odnosno stambene kredite", ukazao je Kutle.
Vijest sa kraja 2023. godine. Podaci CB BiH za treći kvartal 2024 godine pokazuju da je tek u prvom kvartalu 2024. godine došlo do značajnijeg porasta potražnje za stambenim kreditima. Prije toga je neto procenat bio u minusu... To su ljudi koji pošteno kupju stanove. A i prema ovom izvještaju Centralne banke, potrošački i nenamjenski krediti prednjače ispred stambenih kredita.
Odakle pare?
kupovina ima, ali vam garantujem da i na tom famoznom spisku subvencija ima ljudi koji ostatak keša nisu stekli na legalan način i još pored toga traži subvenciju. Ovo je duboko korumpirano i pokvareno društvo.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#20180 Re: Cijene stanova All about
hiljadu puta smo ovdje pričali. mnogo stanova kupuju ljudi koji imaju srednje i jake biznise, a prosot nemaju u šta uložiti jer ne postoji berza, ne postoji solidan broj start upova, i generalno slabe su opcije za investiranje osim u nekretnine.
pa ne možemo za takve ljude reći da su na kriminalac način stekli nekretnine kada govorimo samo o kupovini. možda su zavrtali državu na doprinosima, možda su izrabljivali radnike, ali opet to nije u ovom kontekstu nije kriminal koji se ovdje spominje.
pa ne možemo za takve ljude reći da su na kriminalac način stekli nekretnine kada govorimo samo o kupovini. možda su zavrtali državu na doprinosima, možda su izrabljivali radnike, ali opet to nije u ovom kontekstu nije kriminal koji se ovdje spominje.
-
ReymondReddington
#20181 Re: Cijene stanova All about
Zato su stanovi i socijalno pitanje i država bi trebala to zaustaviti.Chmoljo wrote: ↑17/01/2025 12:00 hiljadu puta smo ovdje pričali. mnogo stanova kupuju ljudi koji imaju srednje i jake biznise, a prosot nemaju u šta uložiti jer ne postoji berza, ne postoji solidan broj start upova, i generalno slabe su opcije za investiranje osim u nekretnine.
Nece ni postojati sve dok ljudi budu investirali u nekretnine.
Kad im to zabranis/ucinis neisplativim onda ce neko mozda i uloziti u neki startup, nase firme itd.
- Haris.ba
#20182 Re: Cijene stanova All about
Male sanse. Odose pare iz drzave. Ulozice ih u stan u Hrvatskoj.ReymondReddington wrote: ↑17/01/2025 12:13 Kad im to zabranis/ucinis neisplativim onda ce neko mozda i uloziti u neki startup, nase firme itd.
Eno u Spaniji planiraju uvesti 100% porez na nekretnine koje kupuju stranci (neEU).
Ode kapital u drugu zemlju.
-
BadBoy
#20183 Re: Cijene stanova All about
Utaja poreza i varanje države nije kriminal? Jel' to ona naša parola, "snašose"Chmoljo wrote: ↑17/01/2025 12:00 hiljadu puta smo ovdje pričali. mnogo stanova kupuju ljudi koji imaju srednje i jake biznise, a prosot nemaju u šta uložiti jer ne postoji berza, ne postoji solidan broj start upova, i generalno slabe su opcije za investiranje osim u nekretnine.
- Chmoljo
#20184 Re: Cijene stanova All about
da barem ima zarez u toj rečenici koju si pročitao, pa da si se zabunio i pomislio da je tačka, pa hajd...BadBoy wrote: ↑17/01/2025 12:32Utaja poreza i varanje države nije kriminal? Jel' to ona naša parola, "snašose"Chmoljo wrote: ↑17/01/2025 12:00 hiljadu puta smo ovdje pričali. mnogo stanova kupuju ljudi koji imaju srednje i jake biznise, a prosot nemaju u šta uložiti jer ne postoji berza, ne postoji solidan broj start upova, i generalno slabe su opcije za investiranje osim u nekretnine.
-
BadBoy
#20185 Re: Cijene stanova All about
"pa ne možemo za takve ljude reći da su na kriminalac način stekli nekretnine kada govorimo samo o kupovini. možda su zavrtali državu na doprinosima, možda su izrabljivali radnike, ali opet to nije u ovom kontekstu nije kriminal koji se ovdje spominje."Chmoljo wrote: ↑17/01/2025 12:34da barem ima zarez u toj rečenici koju si pročitao, pa da si se zabunio i pomislio da je tačka, pa hajd...BadBoy wrote: ↑17/01/2025 12:32Utaja poreza i varanje države nije kriminal? Jel' to ona naša parola, "snašose"Chmoljo wrote: ↑17/01/2025 12:00 hiljadu puta smo ovdje pričali. mnogo stanova kupuju ljudi koji imaju srednje i jake biznise, a prosot nemaju u šta uložiti jer ne postoji berza, ne postoji solidan broj start upova, i generalno slabe su opcije za investiranje osim u nekretnine.
Ne kontam fakat brate u kojem kontekstu jeste kriminal ako u ovom nije? Za mene nema razlike između šrmka i njegovih jataka i nekog srednjeg biznismena koji je utajio milionske iznose poreza. Kriminalac i jedan i drugi i ja ih pošteno nikad ne mogu stići.
- Chmoljo
#20186 Re: Cijene stanova All about
prvobitna akumulacija kapitala je uvijek kriminalna. druga, treća generacija su već ugledne porodice. naš najveći, Bingo, kaže počeo sa radom 1994. godine. ili 1993. nije ni bitno.BadBoy wrote: ↑17/01/2025 12:50"pa ne možemo za takve ljude reći da su na kriminalac način stekli nekretnine kada govorimo samo o kupovini. možda su zavrtali državu na doprinosima, možda su izrabljivali radnike, ali opet to nije u ovom kontekstu nije kriminal koji se ovdje spominje."
Ne kontam fakat brate u kojem kontekstu jeste kriminal ako u ovom nije? Za mene nema razlike između šrmka i njegovih jataka i nekog srednjeg biznismena koji je utajio milionske iznose poreza. Kriminalac i jedan i drugi i ja ih pošteno nikad ne mogu stići.
nije se znalo hoće li se osvanuti, ali on je kreno u biznis
ili ne mora on, Hifići koji se spominju, ili Euroasvalt. znamo da te firme koketiraju sa vlastima i da ih ima svugdje. u prevodu, znači da im nije strano zakititi, zataškati, sakriti. na kraju krajeva, zar nije i EA upetljan u isplate preko studentskog servisa?
dupli klikovi na fiskalnim kasama našim bajnih ugostitelja? jesu li sad sve Metropolisove nekretnine u tom kontekstu kriminala i da su na taj način stečene?
dakle, ovdje se neprestano provlači priča da karteli naprosto kupuju nekretnine, da je sve droga i bogapitaj šta sve ne. međutim koliko god imali aferima ovi navedeni, ipak su imali neke biznise koji bi možda bili manji da su igrali pošteno, al koliko god mi svi redom bili odvratni, ne mogu se dovoditi u kontekst priče koja se gura ovdje.
-
rikta123
#20187 Re: Cijene stanova All about
Opcina Novi Grad, ima li ko prijedloge za stan-novogradnja da nije pretjerano skup i sl. Hvala
-
BadBoy
#20188 Re: Cijene stanova All about
Chmoljo wrote: ↑17/01/2025 13:00prvobitna akumulacija kapitala je uvijek kriminalna. druga, treća generacija su već ugledne porodice. naš najveći, Bingo, kaže počeo sa radom 1994. godine. ili 1993. nije ni bitno.BadBoy wrote: ↑17/01/2025 12:50"pa ne možemo za takve ljude reći da su na kriminalac način stekli nekretnine kada govorimo samo o kupovini. možda su zavrtali državu na doprinosima, možda su izrabljivali radnike, ali opet to nije u ovom kontekstu nije kriminal koji se ovdje spominje."
nije se znalo hoće li se osvanuti, ali on je kreno u biznisdakle, je li legalno i njegovih 300 miliona maraka poršlogodišnje dobiti ili je i to nelegalno zbog činjenice da u tom periodu ništa nije moglo na potpuno legalan način se raditi?
ili ne mora on, Hifići koji se spominju, ili Euroasvalt. znamo da te firme koketiraju sa vlastima i da ih ima svugdje. u prevodu, znači da im nije strano zakititi, zataškati, sakriti. na kraju krajeva, zar nije i EA upetljan u isplate preko studentskog servisa?
dupli klikovi na fiskalnim kasama našim bajnih ugostitelja? jesu li sad sve Metropolisove nekretnine u tom kontekstu kriminala i da su na taj način stečene?
Ja ih sve stvaljam u isti koš, a narkokartel je u posljednje 3-4 godine zaista provukao u Sarajevu ogromnu količinu novca. Svejedno, normalan čovjek se ne može takmičiti sa Metropolisima, Vatrama, Zmajićima jer jednostavno ne igra istu igru i ne može stići na taj nivo. Za mene je sve to isto.
dakle, ovdje se neprestano provlači priča da karteli naprosto kupuju nekretnine, da je sve droga i bogapitaj šta sve ne. međutim koliko god imali aferima ovi navedeni, ipak su imali neke biznise koji bi možda bili manji da su igrali pošteno, al koliko god mi svi redom bili odvratni, ne mogu se dovoditi u kontekst priče koja se gura ovdje.
-
Sid the sloth
#20189 Re: Cijene stanova All about
To je najlakse razluciti ovako - ako kupuje nekretnine da opere pare to je kupovina uz kriminal. A vecina tih nabrojanih upravo to radi. Tako da jeste tacno da je jako puno stanova od kriminalnih para (utaja poreza, droga, bilo koji drugi oblik kriminala) i tu spada i Metropolis (ako kupuje) i mnoge gradjevinske firme, itd.Chmoljo wrote: ↑17/01/2025 13:00prvobitna akumulacija kapitala je uvijek kriminalna. druga, treća generacija su već ugledne porodice. naš najveći, Bingo, kaže počeo sa radom 1994. godine. ili 1993. nije ni bitno.BadBoy wrote: ↑17/01/2025 12:50"pa ne možemo za takve ljude reći da su na kriminalac način stekli nekretnine kada govorimo samo o kupovini. možda su zavrtali državu na doprinosima, možda su izrabljivali radnike, ali opet to nije u ovom kontekstu nije kriminal koji se ovdje spominje."
nije se znalo hoće li se osvanuti, ali on je kreno u biznisdakle, je li legalno i njegovih 300 miliona maraka poršlogodišnje dobiti ili je i to nelegalno zbog činjenice da u tom periodu ništa nije moglo na potpuno legalan način se raditi?
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#20190 Re: Cijene stanova All about
https://olx.ba/artikal/64854664?recomme ... e=homepage
Gledaj bombona...armirnjaca beton
Kakva lokacija kakav parket kakva kvadratura
Gledaj bombona...armirnjaca beton
Kakva lokacija kakav parket kakva kvadratura
- Truba
- parappa
- Grijem se na: struju
- Vozim: Lotus Esprit TurboSE
#20192 Re: Cijene stanova All about
3M a nema ni garažu... ako neko kupuje kuću, vilu za te pare onda ima i više luksuznih auta... gdje da parkira?Truba wrote: ↑18/01/2025 00:15 https://olx.ba/artikal/57890600?recomme ... e=homepage
Vila za skoro 3M
700+ kvadrata
- Truba
#20193 Re: Cijene stanova All about
Na ulici ispred ograde 
-
Dino79
#20194 Re: Cijene stanova All about
Bez garaze , na samo 800 m2 placa, komsija na par metara sa prozora moze sve vidjeti . Pre pre blizu. Lokacija obicno naselje ni po cemu posebna lokacija.Truba wrote: ↑18/01/2025 00:15 https://olx.ba/artikal/57890600?recomme ... e=homepage
Vila za skoro 3M
700+ kvadrata
Svasta ljudi danas nazivaju vilom.
- nivla
#20195 Re: Cijene stanova All about
ove vile su i prije 20 godina kostale po nekoliko miliona, cemu cudjenje, tu su svakako bogati gradili i zivjeliDino79 wrote: ↑18/01/2025 19:49Bez garaze , na samo 800 m2 placa, komsija na par metara sa prozora moze sve vidjeti . Pre pre blizu. Lokacija obicno naselje ni po cemu posebna lokacija.Truba wrote: ↑18/01/2025 00:15 https://olx.ba/artikal/57890600?recomme ... e=homepage
Vila za skoro 3M
700+ kvadrata
- Dosadno mii
#20196 Re: Cijene stanova All about
Valja ulagat u tu vilu i robovat joj cijeli zivot da bi kroz 2-3 generacije propala i bila napustena
-
nekome
#20197 Re: Cijene stanova All about
ljudi koji to imaju i razmatraju da kupe, vec imaju i kuce i stanove, mozda cak i vozace
- Chmoljo
-
Dino79
#20199 Re: Cijene stanova All about
Kao da su zadnji dinar ulozili u vilu. Bogati a kupe plac od 800 m2 ????nivla wrote: ↑18/01/2025 20:40ove vile su i prije 20 godina kostale po nekoliko miliona, cemu cudjenje, tu su svakako bogati gradili i zivjeliDino79 wrote: ↑18/01/2025 19:49Bez garaze , na samo 800 m2 placa, komsija na par metara sa prozora moze sve vidjeti . Pre pre blizu. Lokacija obicno naselje ni po cemu posebna lokacija.Truba wrote: ↑18/01/2025 00:15 https://olx.ba/artikal/57890600?recomme ... e=homepage
Vila za skoro 3M
700+ kvadrata
- nivla
#20200 Re: Cijene stanova All about
pa ako je neko bogat, ne znaci da ima smisla i ukusa, znaci samo da je bogat, a u luzanima su one vile manje-vise sve na manjim parcelama