Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
ZoomZoomKiwi

#23351 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

Da vas ne quotam sve, svako će naći odgovor na neki od svojih prethodnih upisa, nadam se.

Smatram sebe realistom, sa određenim zdravim fluktuacijama od pesimizma ka optimizmu i obrnuto.
Sve što sam pisao, zvučalo to nekom kao pljuvanje ili hvaljenje, nikad ništa nisam slagao, možda jesam na određeni način prenaglasio i malčice dramatizirao, no svi smo skloni tomu, jebiga. No znam da zaista ništa nisam slagao niti izmislio. Sve se može i provjeriti.

Što se tiče @_BataZiv_0809 uspješnog biznisa i svega toga. Volio bih da smo imali više vremena pa da sjednemo da ti uživo objasnim i prepričam neke stvari. Da ti crno-na-bijelo pokažem šta ustvari znači imati svoju firmu koja se prije svega bavi veleprodajom i javnim nabavkama, a da nisi dio političkog niti bilo kojeg drugog establishmenta. Šta znači svakodnevna borba sa vjetrenjačama i sveopće reketarenje od strane svih mogućih nivoa državnih govana.
Na površini to sve izgleda bajno, ali je daleko od toga.

Naravno da nije crno, i ja sam prezadovoljan svojim postignućima ovdje i svojim životom uopće, daleko od toga da nisam. Da može bolje, uvijek može bolje, ali može i puno puno gore.

Kad kažem da ne idem zbog para, stvarno to i mislim. Baci me bilo gdje na svijetu, uz sve jezike koje znam, znanje koje imam i ove ruke i noge, zaradit ću mamu mu jebem pa gdje god da sam. To mi zaista nije ni među prvih deset razloga za odlazak.
Ali isto tako ne idem ni iz obijesti, niti oholosti, niti ono čisto što mi se može. Prevelik je ovo zalogaj da bih odluku za učiniti isti donio tek tako, paušalno.

Što se tiče izlazaka i druženja, pošto mi je kompletno društvo i moje i ženino svakako već van BiH, mi osim ovako nas troje nigdje i ne izlazimo niti hodamo već godinama, tako da sumnjam da će mi to faliti.

Drugo, procedura je dugotrajna sama od sebe, kao i svugdje, more so in NZ jer su oni po prirodi flegme i sporači.

Ja sam još 2018. sa tada zaručnicom pričao o tome i njoj je na prvu ta ideja bila super, ali se nismo plaho "dali u to", ostalo je na nivou ideje sve dok se nismo vjenčali, a onda je došao CoViD i jebiga, tu je sve stavljeno na pauzu.

Image

Fast-forward par godina, u međuvremenu napravim kuću, žena zatrudni, rodi se sin, svašta se nešto izdešavalo, i počnemo opet o toj bajnoj migraciji da pričamo.

Uz dijete, ženu, kuću, firmu i sve ostalo, nađem malo vremena da istražujem konkretno šta i kako, i nađem da je sve ovo najbolje preko ovlaštenih agencija odnosno ovlaštenih immigration advisera jer je proces dugotrajan i zahtjevan te je lako napraviti grešku koja te može koštati nešto novca ali i puno vremena. Iako, realno, smatram da bih sve mogao i sam, samo da sam imao malo više vremena.

Od Novembra 2023. je krenulo for real, od polaganja jezika za IELTS (prvo ja odmah na početku, pa evo nedavno i žena), pa onda slanja sve moguće dokumentacije za priznavanje diplome od strane Engineering NZ što je trajalo skoro pa pola godine (dva mjeseca čekanja nekih izvoda iz plana i programa sa ETF-a, pa tri mjeseca čekanja ENZ) da kažu dobro je, možemo smatrati da si inžinjer :mrgreen:

Kad sve to spremiš, ide definitivno najteži dio, a to je potraga za poslom. Koliko god ti imao iza leđa i NZ Shores agenciju, i sve priznato i papir da maltene kao da si dole završio sve to, samo odbijenica za odbijenicom.

Za vizu za koju smo mi imali najviše šanse, straight-to-residence visa, ti treba ugovor za posao.
Za 99.9% oglašenih poslova na SEEK i LinkedIn, ti treba da već imaš vizu i radnu dozvolu.

Začarani krug.

I bukvalno pukom srećom, za posao i firmu gdje sam se najmanje nadao i poslao prijavu onako površno (državna je firma u pitanju, nešto nalik našoj Elektroprivredi i Elektroprenosu zajedno), sve prođe lijepo, tri intervjua, test, virtualni radni dan, i dogovor. Ugovor je potpisan sa waiting-period od tačno 210 dana.

Back to BiH - i dalje vodim firmu, radim ponude, tendere, tehničke dokumentacije, podršku klijentima, isporuku robe, instalaciju raznoraznih rješenja.
In the meantime, zovi mamine rođake koji su na NZ otišli prije pola stoljeća i koji mi ni ime ne znaju, da ti pomognu makar u pronalasku adekvatne nekretnine kako bi uopće imao gdje kad već sletiš dole.
Uz ugovor i zahtjev za vizu, šalji sve moguće papire koje ste ikad ugledali u životu, sve bukvalno do izjave (malo karikiram ali tu je negdje) kumova kako smo žena i ja zaista dobar par :shock:

Žena ovdje dobije ugovor u drugoj školi (nikad za stalno već 12 godina), malac se razboli, sve to prođe, ti ne spavaš danima noćima, ne znaš gdje udaraš, a dani idu.

Hektična godina je iza mene, itekako.

Viza odobrena, do tad već potrošeno na prevode dokumenata, na "nostrifikaciju" diplome i radnog iskustva, na advisere, i na zahtjev za vizu cca 12000 KM. Hajd prodao sam kola pa sam to nekako izmogao s pola para, druga polovica otišla da ženi zbavim auto da imamo čime vozit malca u vrtić i da ima ona čime na posao. Ja idem busom na posao, s ruksakom na leđima, i predobro se osjećam, na slušalicama vazda MaiFM, učim Te Reo Māori.

Kupuj karte za avion, sunce ti jebem, skoro punih pet mjeseci unaprijed i opet ode 4800 KM, i to sa samo po jednim koferom.

Traži u-haul kompanije za preseljenje stvari, misliš nema ih puno, kako god sabereš, ima tu kubika bogtenejebo k'o da dole nema ništa kupit'.

U međuvremenu i dalje radiš da to sve isfinansiraš plus kredit za kuću koji ide neumoljivo.
Nuliraš dobavljače, samo što završiš s jednim dolazi narudžba za njegovu robu, kupac ti ima odgodu od 60 dana, a ti hoćeš da nisi nikom ništa dužan. Ma ludilo.

E, al' nisam smršao ni grama, nit imam ijednu novu sijedu, tako da, dobro je to sve :mrgreen:

Nađeš dole kuću za rentu, fina lokacija, ovi daleki rođaci sve ispitali, sve je OK, plate oni kauciju za mene, šalji pare dole da nisam nikom dužan.

Nisam još ni otišao, a već sam donji skoro pa 20k KM, doduše mislim da do prve plate dole (isplaćuju se dvosedmično, svaki 14. dan) i nemam više nikakvih troškova.

Pred polazak će ženina kola na bubanj, i to nam je neki početni kapital za dole dok se ne "zakopiti".

Slatke muke :lol:

I sve to kad vidiš, opet postoji velika šansa da mene prvog dole nakon par mjeseci opali nostalgija koja me nikad do sad nije opalila, i da kažem jebo sve ovo hajmo nazad.

Ništa nije zagarantovano niti sigurno. Vidjet ćemo.

Ja samo znam da ne bih sebi nikad oprostio da ne probam.

Image
swanfilter

#23352 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by swanfilter »

ZoomZoomKiwi wrote: 16/01/2025 08:41
Bullet Tooth Tony wrote: 15/01/2025 10:28
stubrijez wrote: 15/01/2025 10:04

Sranje u Rwandi... ja mislim da se zezno, sad jos podigli minimalac u BiH ko bi iso... covjek zatvorio firmu a sad valja cuvat dole ovce...
Ma isplati se zatvarati firmu 4+ godine zbog NZ vjeruj mi .. mislim 4+ godine .. koliko je samo radnika zaplakalo :D
Za početak ću biti Project Engineer u TransPower.

A plan da se ode tamo je začet još 2018. ljeta gospodnjeg. U realizaciju se krenulo prije nekih 18 mjeseci.
Ne idem grlom u jagode. Viza je odobrena, karte su tu, kaparisan smještaj preko maminih rođaka, sve manje više riješeno.

Mislio sam kuću ovdje prodavati, al’ žena mi ne dade, to ćemo još vidjeti, možda ću je rentati.

Hendrix wrote: 15/01/2025 11:03
stubrijez wrote: 15/01/2025 10:04

Sranje u Rwandi... ja mislim da se zezno, sad jos podigli minimalac u BiH ko bi iso... covjek zatvorio firmu a sad valja cuvat dole ovce...
Pa ako ima prihode da zivi tamo, super zemlja daleko od svih mogucih sranja. Priroda na sve strane netaknuta zivot lagan jbg. Ali opet treba lova heh.
Cca 1900 NZD per week neto, za početak.

Žena dobija preko mene full working rights (pošto nam je straight-to-residence visa), pa će i ona vjerovatno brzo početi raditi bilo što, ima B2 IELTS položen friško.
S tim engleskim i svojom diplomom može raditi kao učiteljica, kao i ovdje, al’ o tom po tom.

Uglavnom, nakon dvije godine ide permanent residence, a nakon ukupno pet godina državljanstvo :mrgreen:

Sa residence imam sva prava kao i svaki Kiwi, osim prava glasa. Besplatno zdravstveno, besplatno školovanje za malca itd.
Samo 5 godina za drzavljanstvo? Malo sam iznenađen.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#23353 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Sretno tebi druze jos jednom.

Eto nisi ni otisao a vec si se uvjerio koliko im je yebena i spora administracija.

Svaka ti cast sto nisi odustao. :thumbup:
Ecci
Vozim: Biciklam

#23354 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ecci »

Neces se pokajati. To sto si otisao bice ti jedna od najboljih odluka u zivotu :thumbup:
ultima_palabra

#23355 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ultima_palabra »

1000 eura plata? Kakav je to standard tamo?
ZoomZoomKiwi

#23356 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

ultima_palabra wrote: 16/01/2025 19:01 1000 eura plata? Kakav je to standard tamo?
Sedmično
ultima_palabra

#23357 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ultima_palabra »

ZoomZoomKiwi wrote: 16/01/2025 19:04
ultima_palabra wrote: 16/01/2025 19:01 1000 eura plata? Kakav je to standard tamo?
Sedmično
Aha ok.
ZoomZoomKiwi

#23358 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

swanfilter wrote: 16/01/2025 18:55
ZoomZoomKiwi wrote: 16/01/2025 08:41
Bullet Tooth Tony wrote: 15/01/2025 10:28

Ma isplati se zatvarati firmu 4+ godine zbog NZ vjeruj mi .. mislim 4+ godine .. koliko je samo radnika zaplakalo :D
Za početak ću biti Project Engineer u TransPower.

A plan da se ode tamo je začet još 2018. ljeta gospodnjeg. U realizaciju se krenulo prije nekih 18 mjeseci.
Ne idem grlom u jagode. Viza je odobrena, karte su tu, kaparisan smještaj preko maminih rođaka, sve manje više riješeno.

Mislio sam kuću ovdje prodavati, al’ žena mi ne dade, to ćemo još vidjeti, možda ću je rentati.

Hendrix wrote: 15/01/2025 11:03

Pa ako ima prihode da zivi tamo, super zemlja daleko od svih mogucih sranja. Priroda na sve strane netaknuta zivot lagan jbg. Ali opet treba lova heh.
Cca 1900 NZD per week neto, za početak.

Žena dobija preko mene full working rights (pošto nam je straight-to-residence visa), pa će i ona vjerovatno brzo početi raditi bilo što, ima B2 IELTS položen friško.
S tim engleskim i svojom diplomom može raditi kao učiteljica, kao i ovdje, al’ o tom po tom.

Uglavnom, nakon dvije godine ide permanent residence, a nakon ukupno pet godina državljanstvo :mrgreen:

Sa residence imam sva prava kao i svaki Kiwi, osim prava glasa. Besplatno zdravstveno, besplatno školovanje za malca itd.
Samo 5 godina za drzavljanstvo? Malo sam iznenađen.
Pet godina moraš imati residence vizu.

Postoji više vrsta viza za odlazak dole.

Work viza ti daje pravo da radiš, vezan si za poslodavca i moraš je obnavljati svake dvije godine ili pri promjeni poslodavca.

Nakon isteka prvog perioda work-vize, a tek nakon što ti bude odobrena druga work-viza, možeš tražiti residence vizu.

Residence viza, pored radne dozvole koja nije ograničena na poslodavca, ima mnogo drugih benefita, i s njom si bukvalno Kiwi, osim što nemaš pasoš još.

E sad, za neka zanimanja, inžinjerska pogotovo, srećom i za moje, postoji i straight-to-residence viza, i s njom odmah dobijaš residence.

Jedan od uvjet za državljanstvo je da imaš pet godina neprekidno residence visu.
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#23359 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by corolla02 »

NZ wow :shock:

Good Luck 🍀
ZoomZoomKiwi

#23360 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

Zašto NZ?

E sad, na to pitanje objektivno ću moći odgovoriti tek za par godina, možda i za pet, možda za deset.

Do tad imam samo ono što sam pročitao, a pročitao sam svega i sve to ima na netu, na raznoraznim expat i immigration forumima i blogovima.

Najviše su me zaintrigirali upisi Amerikanaca koji su iz USA odselili na NZ.

I ono što su oni, naravno pored healthcare, najviše potencirali, jest taj jebeni work-life balance.

Ja sam čovjek koji je prije nego je dobio sina bio mrtvi karijerista i možda čak i materijalista, ali eto život te malo promijeni. Naravno da je određeni fokus na karijerno napredovanje i unapređivanje samog sebe svakako potreban, ali meni to jednostavno nije prioritet u ovom momentu, dok god imam dovoljno za život na kakav sam i navikao.

Imao sam priliku i da idem za USA, a i sad imam priliku da idem u Australiju kod tatinog amidže i rođaka koji su dole od šezdesetih godina prošlog stoljeća. Iz Pertha, gdje su imali građevinsku firmu, su se prije par godina preselili u Brisbane i kupili drugi neki business i žive stvarno dobro.

Za Australsku vizu mi čak nije trebao ni ugovor za posao, mogao bih je dobiti ovog momenta bez ikakvog posla dole, samo na osnovu kvalifikacija (vidjeti the General Skilled Migration (GSM) Visas – Subclass 189, Subclass 190 or Subclass 491 - za ove zadnje dvije treba state nomination, ali i to bih dobio od Queensland).

Nakon priče sa jednom gospođom iz NZ Shores agencije koja radi i advising za Australiju, prema njenim riječima Australija je, prema ekonomskoj moći i sveopćem načinu i tempu života, ipak puno bliža USA nego NZ.

Njena je čak preporuka bila, dok smo u naponu snage i najboljim godinama, a i zbog mogućih prilika za eventualni studij za malca, da sad idemo u Australiju, a da u mirovinu idemo u Aotearou.

I vjerujte, da ne dobih ovaj posao u Transpower, vjerovatno bih sav effort prebacio na Australiju, jer, srećom, i ono priznanje diplome od strane ENZ važi i u Australiji :mrgreen:

Znači nit sam ja fiksiran na NZ per se, niti išta takvo. U početnim razmišljanjima mi je fokus bio na english-speaking country, unatoč B2 sa Goethe Instituta, jednostavno mrzim njemački :lol:
I onda izbaciš Canadu zbog klime, vamo tamo, šta ti ja znam, NZ je, za mene i moju porodicu, naš način života i sve ono što mi volimo i radimo, prema svemu onome što smo mogli saznati posredno i neposredno, najvjerovatnije najbolji izbor.

We'll see.
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#23361 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by corolla02 »

ultima_palabra wrote: 16/01/2025 19:06
ZoomZoomKiwi wrote: 16/01/2025 19:04
Sedmično
Aha ok.
naravno plata je samo dio slike, rashodi su možda još važniji
Najvažnije koliko ostaje razlike, da možeš pod jastuk staviti nešto :mrgreen:

@ZoomZoomKiwi
Petlja si prava :thumbup:
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#23362 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

ZoomZoomKiwi wrote: 16/01/2025 18:50 ,

I sve to kad vidiš, opet postoji velika šansa da mene prvog dole nakon par mjeseci opali nostalgija koja me nikad do sad nije opalila, i da kažem jebo sve ovo hajmo nazad.
Ma ne sikiraj se za ovo nimalo, imas zenu i dijete sa sobom, sva sreca svijeta ce biti tu oko tebe i na zelandu, savrseno cete zajedno funkcionisati i tamo kao i u bih. Plus zjednicko istrazivanje nove okoline, izleti, dozivljaji, upoznavanja novih ljudi, nove mame od djecijeg vrtica :D kao da ce ti sta faliti pa da te uhvati nostalgija..
ZoomZoomKiwi

#23363 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

8)
izvrsni direktor wrote: 16/01/2025 20:04

Ma ne sikiraj se za ovo nimalo, imas zenu i dijete sa sobom, sva sreca svijeta ce biti tu oko tebe i na zelandu, savrseno cete zajedno funkcionisati i tamo kao i u bih. Plus zjednicko istrazivanje nove okoline, izleti, dozivljaji, upoznavanja novih ljudi, nove mame od djecijeg vrtica :D kao da ce ti sta faliti pa da te uhvati nostalgija..

Istog sam mišljenja.

I vrijeme će pokazati da li sam u pravu :mrgreen:
Rockefeller

#23364 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rockefeller »

@ZoomZoomKiwi

sretno starisa, sve najbolje dole, samo pozitivno i znaj samo da te niko nece jebavat kao kod nas, mozda malo al‘ ni u poredjenju sa nasim haharima

drago mi je, imate rodbinu al cist racun duga ljubav :mrgreen:
Bullet Tooth Tony

#23365 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bullet Tooth Tony »

Medeni mjesec/dva je najbolji period nakon odlaska vani ...
izvrsni direktor

#23366 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Bullet Tooth Tony wrote: 16/01/2025 20:25

Kako kome
Ecci
Vozim: Biciklam

#23367 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ecci »

Kad bude na Novom Zelandu jedino za cim ce zaliti je sto ranije nije otisao :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#23368 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Dok mu ja ne upalim live iz nase kafane u Zenici
Sve njegova poznata raja, nas jezik, nasi ljudi, trga se viski i teletina ispod sacha, muzika uzivo, pjevac za njega maksuz pjeva Australiju od Kemala Malovcica....a kod njega 9 ujutro, vozi malog u vrtic, guzva u saobracaju, jebe bogove Filipincima sto prave cep u saobracaju, kasni na posao, javljaju mu 10 dalekovoda sjeverno od Cookovog prolaza oborio zemljotres idi hitno...sad nece ni vidjet onu mamu iz vrtica sto mu se nabacuje i sto po malog dolazi u tajicama za teretanu.....i Kiwi onda skonta sto meni ba ovo sve treba :lol:

@ZoomZoomKiwi :kiss: :kiss:
NediM17

#23370 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by NediM17 »

Izmedju ucenja ruskog i iseljenja na Novi Zeland odlucio se za laksu opciju. :mrgreen:
izvrsni direktor

#23371 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

_BataZiv_0809 wrote: 16/01/2025 21:02

Dok mu ja ne upalim live iz nase kafane u Zenici
Sve njegova poznata raja, nas jezik, nasi ljudi, trga se viski i teletina ispod sacha, muzika uzivo, pjevac za njega maksuz pjeva Australiju od Kemala Malovcica....a kod njega 9 ujutro, vozi malog u vrtic, guzva u saobracaju, jebe bogove Filipincima sto prave cep u saobracaju, kasni na posao, javljaju mu 10 dalekovoda sjeverno od Cookovog prolaza oborio zemljotres idi hitno...sad nece ni vidjet onu mamu iz vrtica sto mu se nabacuje i sto po malog dolazi u tajicama za teretanu.....i Kiwi onda skonta sto meni ba ovo sve treba :lol:

@ZoomZoomKiwi :kiss: :kiss:
Pu jebemu kad covjek ima srece, sta sam ja bogu zgrijesio, pa i na novom zelandu spopadaju mame u tajicama, samo kod mog malca u obdaniste dolaze mame u kabnicama i prljavim cizmama za hodanje po sumi :run:
hatemondays

#23372 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by hatemondays »

_BataZiv_0809 wrote: 16/01/2025 18:56 Sretno tebi druze jos jednom.

Eto nisi ni otisao a vec si se uvjerio koliko im je yebena i spora administracija.

Svaka ti cast sto nisi odustao. :thumbup:
Spora i yebena ali pravicna, obzirom da smo daleko i okruzeni vodom nema ovdje laganog ulaska. Zato kad udjes vec si na pola puta drzavljanin. Kod nas se ceka 4-5 godina za drzavljanstvo, meni se posrecilo cekao 2 a zena 4. Djeca se rodila i dobila po rodjenju.
@zoom aki ti kad padne napamet da dodjes u klokanland takvih nam treba bruku. Jednom kad dobijes NZ drzavljanstvo bice ti lako da se presaltas.
Sretno...
Optimus09

#23373 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Optimus09 »

Svako treba traziti svoju srecu.Sto se tice nostalgije,onda je vremenom sve slabija.Na pocetku sam zelio nazad zbog svega,pa i zbog macaka po putu :lol:
Nakon par godina se mijenja.
Sam covjek ce se svugdje osjecati strano i usamljeno,ipak je dom tamo gdje je porodica.
jeza u ledja

#23374 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

@ZoomZoomKiwi bas sam sa uzivanjem citao tvoje postove par zadnjih strana. Nek je sa srecom. :thumbup:
jeza u ledja

#23375 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Bullet Tooth Tony wrote: 16/01/2025 20:25

Mnogima je upravo suprotno od toga.
Post Reply