A da nema saobraćajnog znaka ili da ga nije vidio iz nekog razloga, polako bolan, pogledaj lijevo, desno, a on ide li ide, ne staje.drug_profi wrote: ↑15/01/2025 13:44 Nikakve veze za ovaj udes nema to da li je semafor radio ili ne.
Ovaj padobranac u astri je morao da se uvjeri da je slobodno da se uključi u promet, tj. morao je vidjeti i propustiti vozila na putu sa pravom prvenstva.
Ako mu semafor ne radi onda radi saobraćajni znak.
SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
- Logovan
#88201 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
- drndalo
- Ateista
#88203 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Sve vrijeme mi je u glavi obrnuto, iako sam vidio snimak.
Kad se zajebem nije mi problem priznati.
-
BadBoy
#88204 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Pa to, meni pravo prvenstva ništa ne znači kad se spucaš ovakoLogovan wrote: ↑15/01/2025 14:31A da nema saobraćajnog znaka ili da ga nije vidio iz nekog razloga, polako bolan, pogledaj lijevo, desno, a on ide li ide, ne staje.drug_profi wrote: ↑15/01/2025 13:44 Nikakve veze za ovaj udes nema to da li je semafor radio ili ne.
Ovaj padobranac u astri je morao da se uvjeri da je slobodno da se uključi u promet, tj. morao je vidjeti i propustiti vozila na putu sa pravom prvenstva.
Ako mu semafor ne radi onda radi saobraćajni znak.
-
Malisa11
#88205 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Truba je malo star, ali je poenta druga. Nevjerovatna kolicina glupana i glupaca se pojavila na primjeru bbi banke. Svi, ali svi iz prve recenice su shvatili da ce BBI banka na vlastitim bankomatima naplacivati podizanje novca. Ti kreteni nisu bili u moguccnosti procitati obavijest, pogledati sta je bh mreza i na kraju jos shvatiti da se to ne odnosi na vlastite bankomate.Chloe wrote: ↑15/01/2025 10:53
A zbilja, šta ti tražiš u ženskoj FB grupi?
Kako si se provukao? Imaš ženski lažni profil?
Kako ne spomeneš žene koje su krenule svoje obrte uz podršku drugih žena u grupi?
Koliko se međusobno informiraju i općenito podržavaju i s tim pomažu?
Uhvatio si se gluposti, jer fora je forum na kojem su većinom članice Bošnjakinje nazvati psihičkim bolesnicima.
Ipak, takvi komentarisu, seruju i prozivaju. Kada ih uputis da ono sto rade je pogresno i da nisu dobro shvatili informaciju kazu "Pa sta ionako su govna". Nas problem je da smo zatucani itekako.
- Capajebo
#88206 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
U principu se slazem s tobom, ali i ti kreteni iz banke su trebali jasno naglasiti da podizanje gotovine sa bankomata BBI ostaje besplatno.Malisa11 wrote: ↑15/01/2025 14:48Truba je malo star, ali je poenta druga. Nevjerovatna kolicina glupana i glupaca se pojavila na primjeru bbi banke. Svi, ali svi iz prve recenice su shvatili da ce BBI banka na vlastitim bankomatima naplacivati podizanje novca. Ti kreteni nisu bili u moguccnosti procitati obavijest, pogledati sta je bh mreza i na kraju jos shvatiti da se to ne odnosi na vlastite bankomate.Chloe wrote: ↑15/01/2025 10:53
Kako ne spomeneš žene koje su krenule svoje obrte uz podršku drugih žena u grupi?
Uhvatio si se gluposti, jer fora je forum na kojem su većinom članice Bošnjakinje nazvati psihičkim bolesnicima.
Ipak, takvi komentarisu, seruju i prozivaju. Kada ih uputis da ono sto rade je pogresno i da nisu dobro shvatili informaciju kazu "Pa sta ionako su govna". Nas problem je da smo zatucani itekako.
-
Naslovnica
#88207 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Pa ako se pročitaju portali i način na koji su novinari plasirali te vijesti šta drugo zaključiti?Malisa11 wrote: ↑15/01/2025 14:48Truba je malo star, ali je poenta druga. Nevjerovatna kolicina glupana i glupaca se pojavila na primjeru bbi banke. Svi, ali svi iz prve recenice su shvatili da ce BBI banka na vlastitim bankomatima naplacivati podizanje novca. Ti kreteni nisu bili u moguccnosti procitati obavijest, pogledati sta je bh mreza i na kraju jos shvatiti da se to ne odnosi na vlastite bankomate.Chloe wrote: ↑15/01/2025 10:53
Ono, na prvu?
I svi su ovako napisali.https://www.bh-index.com/banka-iz-bih-o ... bankomata/
Banka iz BiH obavijestila svoje korisnike da će sa 2 KM naplaćivati svaku transakciju sa bankomata
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#88208 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
ko je bre star?
-
Malisa11
#88209 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Sto vise govori o dvije stvari. O nama jer postajemo "glupi amerikanci" kojima treba napisati da ne pije razredjivac. Druga stvar su novinari koji ne mogu uraditi vise od dva klika, copy - paste pa da provjere informacije.
Na tri klika se moze sznati sta je bh mreza. Na jos 2 dodatna klika se moze doci do vijesti
https://bbi.ba/podizanje-gotovine-bbi-d ... z-naknade/
Ipak je lakse potrositi par dana na tikAtoku, fejsBuku i komentarisati sve i svasta.Obavještavamo vas da je podizanje gotovine BBI debitnim karticama na svim BBI bankomatima bez naknade.
- teskeredzic_22
- Grijem se na: Toplane
- Vozim: Peugeot
#88210 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Partizani su fratre u Širokom Brijegu likvidiraliChloe wrote: ↑15/01/2025 10:53
samokrijesom u potiljak
ako pitaš njega
a zaboraviće dodati recimo
da je to bilo njemačko-ustaško gnijezdo plus ti dični svećenici s mitraljezima u rukama , samostan-bunker ,
da je akcija oslobađanja trajala 11 dana,
da su Široki Brijeg i samostan-bunker bombardirale britanske zračne snage (RAF) sa 5 eskadrila (50-60 zrakoplova) , 127 letova , 186 bombi , 106 raketa i 67140 topovsko-mitraljeskih zrna
od čega je 8 raketa pogodilo samostan a 4 crkvu
Partizani su imali 515 poginulih boraca i 1600 ranjenih u oslobađanju Širokog Brijega i okolice.
-
Naslovnica
#88211 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ne.Malisa11 wrote: ↑15/01/2025 15:00Sto vise govori o dvije stvari. O nama jer postajemo "glupi amerikanci" kojima treba napisati da ne pije razredjivac. Druga stvar su novinari koji ne mogu uraditi vise od dva klika, copy - paste pa da provjere informacije.
Na tri klika se moze sznati sta je bh mreza. Na jos 2 dodatna klika se moze doci do vijesti
Ipak je lakse potrositi par dana na tikAtoku, fejsBuku i komentarisati sve i svasta.Obavještavamo vas da je podizanje gotovine BBI debitnim karticama na svim BBI bankomatima bez naknade.
Prva stvar su novinari.
Ovo što si napisala da "postajemo glupi amerikanci" nije tačno.
Većina portala je prenijela naslovnice senzacionalistički, zbog klikova.
Ja nisam klijent BBI banke ali sam pročitao naslov i nisam mogao vjerovati šta piše. Pa sam pročitao i sadržaj članka što je razjasnilo na šta se zapravo odnosi 2KM. A obzirom da su neke banke počele naplaćivati 30kpf za printani izvod provjere stanja na bankomatu, ne bi me začudilo ni da je banka zaista počela naplaćivati 2KM.
- Laplace
#88212 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
A šta je onda? Biljka? Gljiva?toska wrote: ↑15/01/2025 13:06U kojoj školi ste učili da je čovjek životinja? Nije ni u komunizmu.Laplace wrote: ↑15/01/2025 08:33Nije taj slušao na časovima, očigledno. Ili je kreacionist, što mu dođe na isto. Rekoh ja: ekstremni antropocentrizam.Ateista wrote: ↑14/01/2025 09:27
Covjek jeste zivotinja, izgleda da si spavao na casovima biologije, homo-sapiens ili ono sto zovemo danasnji covjek spada u grupu sisara i jedna je od zivotinja, i to veoma nepredvidiva i agresivna zivotinja, jedna od rijetkih koja ubija bez potrebe, vecina zivotinja ubija da pojede ili ne bude pojedena, homo-saoiens ubija iz zabave, politike, mrznje i slicno. Djeca su mladuncad homo-sapijensa i tu nema nista pogresno.
Pripada raznim porodicama (primati, sisari), ali nikad čuo izraz da je čovjek životinja.
Ovdje je fino tabelarno predstavljeno i da - čovjek pripada carstvu životinja.
https://hr.wikipedia.org/wiki/Biolo%C5% ... sifikacija
I ovdje je fino obrađeno: https://hr.izzi.digital/DOS/17549/21059.html
- Laplace
#88213 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Obrazovanje nam je otišlo u Honduras.BadBoy wrote: ↑15/01/2025 13:33A šta su primati?toska wrote: ↑15/01/2025 13:32Ateista wrote: ↑15/01/2025 13:23
Sta du drugo sisari i primati nego zivotinje?
Animals are multicellular, eukaryotic organisms in the biological kingdom Animalia (/ˌænɪˈmeɪliə/). With few exceptions, animals consume organic material, breathe oxygen, have myocytes and are able to move, can reproduce sexually, and grow from a hollow sphere of cells, the blastula, during embryonic development.Napišem da pripada primatima, a ti me pitaš da li znam!
Znači za sve pitanje: U kojem udžbeniku piše eksplicitno da je čovjek životinja?
- Laplace
#88214 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Morali su učiti carstva (protisti, gljive, biljke i životinje. Ako i nisu, mogli su pretražiti izvore na internetu, danas je znanje dostupno onom eko hoće i zna da traži.Ateista wrote: ↑15/01/2025 13:50Ne sjecam se da li je pisalo u nekom udzbeniku bas to ili ne, davno sam zavrsio skolu, ali skolovanje i ucenje nije samo osnovna skola, nauci se svasta nesto, nekad se zakljucak sam donosi.toska wrote: ↑15/01/2025 13:32Ateista wrote: ↑15/01/2025 13:23
Sta du drugo sisari i primati nego zivotinje?
Animals are multicellular, eukaryotic organisms in the biological kingdom Animalia (/ˌænɪˈmeɪliə/). With few exceptions, animals consume organic material, breathe oxygen, have myocytes and are able to move, can reproduce sexually, and grow from a hollow sphere of cells, the blastula, during embryonic development.Napišem da pripada primatima, a ti me pitaš da li znam!
Znači za sve pitanje: U kojem udžbeniku piše eksplicitno da je čovjek životinja?
Cak i ako u skoli niko od nastavnika to nije direktno rekao iz ko zna kojih razloga, dovoljno je vidjeti zvanicne klasifikacije zivota na zemlji - bakterije, alge, gljive, biljke i zibotinje, nema posebne kategorije za ljude a lako je zakljuciti u koju od ponudjenih spadamo.
- Chloe
- Photo mod
#88215 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Poenta je da prati žensku FB grupu, koja broji na hiljade Bošnjanjikinja kao i drugih žena, i da je iskoristio tematiku "crne kronike" da ih popljuca, nazivajući je grupom psihičkih bolesnica ( suptilnim naglaskom na Bošnjakinje), navodno mu kolegice slikaju komentare iz grupe vezano za KŠC na koji je on osjetljiv, da bi dodatno dokazao svoju tvrdnju, spomenuo je komentar vezan za BBI ( mada ne mogu naći vezu između BBI i KŠC ... možda posluju, pa mu kolegice i to slikale ...Malisa11 wrote: ↑15/01/2025 14:48Truba je malo star, ali je poenta druga. Nevjerovatna kolicina glupana i glupaca se pojavila na primjeru bbi banke. Svi, ali svi iz prve recenice su shvatili da ce BBI banka na vlastitim bankomatima naplacivati podizanje novca. Ti kreteni nisu bili u moguccnosti procitati obavijest, pogledati sta je bh mreza i na kraju jos shvatiti da se to ne odnosi na vlastite bankomate.Chloe wrote: ↑15/01/2025 10:53
- Laplace
#88216 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Problem i jeste u tome što ljudi pročitaju samo naslov pa komentarišu. Da stvar bude još gora, većina naslova su clickbait.Naslovnica wrote: ↑15/01/2025 16:30Ne.Malisa11 wrote: ↑15/01/2025 15:00Sto vise govori o dvije stvari. O nama jer postajemo "glupi amerikanci" kojima treba napisati da ne pije razredjivac. Druga stvar su novinari koji ne mogu uraditi vise od dva klika, copy - paste pa da provjere informacije.
Prva stvar su novinari.
Ovo što si napisala da "postajemo glupi amerikanci" nije tačno.
Većina portala je prenijela naslovnice senzacionalistički, zbog klikova.
Ja nisam klijent BBI banke ali sam pročitao naslov i nisam mogao vjerovati šta piše. Pa sam pročitao i sadržaj članka što je razjasnilo na šta se zapravo odnosi 2KM. A obzirom da su neke banke počele naplaćivati 30kpf za printani izvod provjere stanja na bankomatu, ne bi me začudilo ni da je banka zaista počela naplaćivati 2KM.
- Ateista
#88217 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Da budem iskren, ni ja se ne sjecam tih lekcija iz skole, ali kao sto kazes moze se lako doci do informacija danas i sve sto covjek nije siguran i ne sjeca se iz skole moze provjeriti.Laplace wrote: ↑16/01/2025 08:00Morali su učiti carstva (protisti, gljive, biljke i životinje. Ako i nisu, mogli su pretražiti izvore na internetu, danas je znanje dostupno onom eko hoće i zna da traži.Ateista wrote: ↑15/01/2025 13:50Ne sjecam se da li je pisalo u nekom udzbeniku bas to ili ne, davno sam zavrsio skolu, ali skolovanje i ucenje nije samo osnovna skola, nauci se svasta nesto, nekad se zakljucak sam donosi.
Cak i ako u skoli niko od nastavnika to nije direktno rekao iz ko zna kojih razloga, dovoljno je vidjeti zvanicne klasifikacije zivota na zemlji - bakterije, alge, gljive, biljke i zibotinje, nema posebne kategorije za ljude a lako je zakljuciti u koju od ponudjenih spadamo.
To sto sam napisao da mozda niko nije bas to rekao, postoji mogucnost da iako su ucili o tome da nastavnik nije bas direktno rekao da covjek spada u zivotinje, a razlozi mogu biti razni, na primjer zatucanost nasih ljudi gdje me ne bi cudilo da ni neki nastavnik biologije koliko god znao neke naucne cinjenice, ne moze da prevali preko usta da su i ljudi zivotinje, da i pored svega sto zna o tome opet zeli da uzdize sebe i svoju vrstu iznad ostalih zivotinja. Ovo govorim hipoteticki, ne iz nekog iskustva, slabo se sjecam svoje nastavnice biologije.
Opet, ako i nije nastavnik biologije to direktno rekao, lako je doci do zakljucka plus informacije na internetu, ali posto i pored svega jos uvijek ima onih koji tvrde da je zemlja ravna ploca, tako ima i onih koji ce odbijati razne druge cinjenice kao sto su klasifikacija i nastanak vrsta na zemlji.
- DaysleepeR
#88218 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Evo šta nam kaže ChatGPT
Yes, human beings are classified as animals in biological terms. Specifically, humans belong to the kingdom **Animalia**, which includes all multicellular organisms that are heterotrophic (consume organic material for energy) and have cells without cell walls.
Here’s the scientific classification of humans:
- **Kingdom:** Animalia
- **Phylum:** Chordata (animals with a spinal cord)
- **Class:** Mammalia (mammals, characterized by features like hair and mammary glands)
- **Order:** Primates (includes monkeys, apes, and humans)
- **Family:** Hominidae (great apes, including chimpanzees, gorillas, and humans)
- **Genus:** Homo
- **Species:** Homo sapiens
While humans are animals, what sets us apart is our highly developed brain, advanced communication, cultural complexity, and ability to manipulate the environment on a large scale. However, biologically, we are part of the animal kingdom.
Yes, human beings are classified as animals in biological terms. Specifically, humans belong to the kingdom **Animalia**, which includes all multicellular organisms that are heterotrophic (consume organic material for energy) and have cells without cell walls.
Here’s the scientific classification of humans:
- **Kingdom:** Animalia
- **Phylum:** Chordata (animals with a spinal cord)
- **Class:** Mammalia (mammals, characterized by features like hair and mammary glands)
- **Order:** Primates (includes monkeys, apes, and humans)
- **Family:** Hominidae (great apes, including chimpanzees, gorillas, and humans)
- **Genus:** Homo
- **Species:** Homo sapiens
While humans are animals, what sets us apart is our highly developed brain, advanced communication, cultural complexity, and ability to manipulate the environment on a large scale. However, biologically, we are part of the animal kingdom.
-
toska
#88219 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Pripada carstvu životinja kao i porodici primata, sisara i na kraju, živim bićima planete.Laplace wrote: ↑16/01/2025 07:52A šta je onda? Biljka? Gljiva?
Fizičko tijelo je identično životinjskom, ali čovjek znaci drugo od životinje.
Reći da je čovjek životinja je pogrešno.
- Laplace
#88220 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Reći da je čovjek životinja je faktički tačno. Pripada carstvu životinja, dakle jeste životinja. Dva puta nula je nula, matematika je jasna.toska wrote: ↑16/01/2025 08:41Pripada carstvu životinja kao i porodici primata, sisara i na kraju, živim bićima planete.Laplace wrote: ↑16/01/2025 07:52A šta je onda? Biljka? Gljiva?
-
toska
#88221 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ne znam profa za tvoju školu, ali mene su učili:Laplace wrote: ↑16/01/2025 08:54Reći da je čovjek životinja je faktički tačno. Pripada carstvu životinja, dakle jeste životinja. Dva puta nula je nula, matematika je jasna.toska wrote: ↑16/01/2025 08:41Pripada carstvu životinja kao i porodici primata, sisara i na kraju, živim bićima planete.Laplace wrote: ↑16/01/2025 07:52
A šta je onda? Biljka? Gljiva?
Čovjek je jedino svjesno i razumno biće dok životinje vode instinkti i nagoni.
P. S. Očito niste svjesni posljedica takvog razmišljanja, ono, više i niže rase i tako to.
Last edited by toska on 16/01/2025 08:59, edited 1 time in total.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#88222 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
covjek je sisar,al superioran ,ima auto i mobitel i internet,ostali sisari to nemaju 
- Laplace
#88223 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Veliko je pitanje da li je čovjek jedino razumno biće na Zemlji. Definitivno je pokazano da životinje ne vode samo instinkti i nagoni.toska wrote: ↑16/01/2025 08:58Ne znam profa za tvoju školu, ali mene su učili:
P. S. Očito niste svjesni posljedica takvog razmišljanja, ono, više i niže rase i tako to.
Kakve to veze ima sa višim i nižim rasama? Postoji jedna ljudska rasa, biološki smo svi ista rasa.
Znam ja odakle vjetar puše i zašto većina danas ne želi priznati da su ljudi životinje, ali činjenice su jasne.
Last edited by Laplace on 16/01/2025 09:09, edited 1 time in total.
- Laplace
#88224 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ljudi, koji su sve gluplji, imaju mašine koje su sve pametnije. Mislim da ne treba biti Nostradamus pa predvidjeti čemu to vodi.bitanga_sa_otesa wrote: ↑16/01/2025 08:58 covjek je sisar,al superioran ,ima auto i mobitel i internet,ostali sisari to nemaju![]()
Osim toga, i neke vrste majmuna pokazuju otklon ka razvoju iinteligencije pa se sjetih filmova/serija "Planeta majmuna".
-
Naslovnica
#88225 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Itekako postoji još svjesnih bića osim čovjeka, dokazano.toska wrote: ↑16/01/2025 08:58Ne znam profa za tvoju školu, ali mene su učili:
Nisu sve životinje mašine bez emocija i vođene samo nagonom.
Neki majmuni, delfini, hobotnica, neke vrste papagaja itd.