Laptop - šta kupiti?

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
zejnaMuLLER

#2051 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by zejnaMuLLER »

DonieBrasco wrote: 12/12/2024 15:14 Koji je buđet, sta je namjerna racunara/laptopa, koji se softveri koriste obzriom da treba minimalno "24 gb ram-a"? Da li je bitna prenosivost istog ?

Danas je standard 2x16 znaci 32 gb ram-a tako da nema problema sto se toga tice, desktop racnuar ili laptop, ako je desktop bez problema se mocna masina u smislu sange procesora, grafike, rama, ssd-a,...itd. moze sastaviti.

Za lapotop tj. mocan lapotop vec druga i skuplja prica.
ma budžet je do 2000KM

editovanje videa i klipova 4K i 8K.

Osnovna namjena nikakav gejming!
zippoo87

#2052 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by zippoo87 »

Idi na procesor sa sto vise jezgri,vidi moze li neki Ryzen 7 8/12 jezgri i 32 GB RAMa .
Ako u tu cijenu moze i neka diskretna graficka,dobro i jeste ali procesor i ram njavise rade kod renderinga.
narcisaa

#2053 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by narcisaa »

Imala bih pitanje za profesionalne informaticare :) .
Kakvi su HP laptopi, konkretno iz HP OMEN i HP EliteBook serije?

Vasa licna i profesionalna iskustva, preporuke za pro i kontra.
zippoo87

#2054 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by zippoo87 »

narcisaa wrote: 13/01/2025 18:23 Imala bih pitanje za profesionalne informaticare :) .

Dobri...ali opet zavisi sve od konkretnog modela. Ne moze se pisati generalno,jer je svaki model drugaciji.
HP Omen su gamerski modeli a Elitebook su poslovni laptopi vise klase.
Ostalo nisi nista konkretno pitala,pa ti se konkretno ne moze ni reci.
narcisaa

#2055 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by narcisaa »

zippoo87 wrote: 13/01/2025 20:16
narcisaa wrote: 13/01/2025 18:23 Imala bih pitanje za profesionalne informaticare :) .

Dobri...ali opet zavisi sve od konkretnog modela. Ne moze se pisati generalno,jer je svaki model drugaciji.
Znam da su hp elitebook poslovni laptopi, a omen gamerski modeli, koji mogu "pretvoriti" i u poslovni ako mu instaliram windows ofice i dr. programe koje koristim (ovako mi je kod sadasnjeg asusa).
Problem ce biti samo u bateriji jer su gamerski sa baterijama koje se brze prazne.

Dvoumim se izmedju asus laptopa (kojeg trenutno imam od 2018.:sa intel core i7 prosesorom, nvidia geforce graficka, ssd 1T, ram 8G., bez i jedne jedine smetnje osim baterije koju sam jednom izmijenila) i hp laptopa.
Microsoft prestaje sa podrskom, u oktobru, za windows 10, tako da moram kupovati novi a ovaj ostaje kao laptop broj 2, vise za kucnu upotrebu.

Tehnicke karakteristike: intel core i9 prosesorom ili intel core i9 pro (i8 dolazi takodjer u obzir ako su ostale teh.karakteristike snazne), NVIDIA GeForce RTX 4090 ili NVIDIA GeForce RTX 4080, SSD 1 ili 2TB, RAM 16G ili 32G, monitor 14" ili 15".
Plus baterija koja duze izdrzi bez punjenja.

Usporedjujem ih sa web stranica proizvodjaca pa me zanima iskustvo sa hp laptopima.
Last edited by narcisaa on 13/01/2025 21:05, edited 1 time in total.
kokuz_sa

#2056 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by kokuz_sa »

narcisaa wrote: 13/01/2025 20:54
zippoo87 wrote: 13/01/2025 20:16

Znam da su hp elitebook poslovni laptopi, a omen gamerski modeli, koji mogu "pretvoriti" i u poslovni ako mu instaliram windows ofice (ovako mi je kod sadasnjeg asusa).
Problem ce biti samo u bateriji jer su gamerski sa baterijama koje se brze prazne.

Dvoumim se izmedju asus laptopa (kojeg trenutno imam od 2018. bez i jedne jedine smetnje osim baterije koju sam jednom izmijenila) i hp laptopa.
Microsoft prestaje sa podrskom, u oktobru, za windows 10, tako da moram kupovati novi a ovaj ostaje kao laptop broj 2, vise za kucnu upotrebu.

Tehnicke karakteristike: intel core i9 prosesorom ili intel core i9 pro (i8 dolazi takodjer u obzir ako su ostale teh.karakteristike snazne), NVIDIA GeForce RTX 4090 ili NVIDIA GeForce RTX 4080, SSD 1 ili 2TB, RAM 16G ili 32G, monitor 14" ili 15".
Plus baterija koja duze izdrzi bez punjenja.

Usporedjujem ih sa web stranica proizvodjaca pa me zanima iskustvo sa hp laptopima.
Imao ja dugo na poslu i Elitbook i probook

Da kazem jako fini i elegantni laptopi
Po meni malo i poteski 3kg

Ostali laptopi na poslu bili Lenovo Thinkpad
Debeli i izgledaju bas beze, al pravi radni magarci. Nesalomljivi.

I onda meni izleti ultratanki Lenovo Thinkpad T14s
I7pro sa 4K ekranom.
Prelagan laptop oko 1.5kg
Baterija cca 10h bez problema drzi
Bas me odusevio
narcisaa

#2057 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by narcisaa »

kokuz_sa wrote: 13/01/2025 21:05
Imao ja dugo na poslu i Elitbook i probook

Da kazem jako fini i elegantni laptopi
Po meni malo i poteski 3kg

Ostali laptopi na poslu bili Lenovo Thinkpad
Debeli i izgledaju bas beze, al pravi radni magarci. Nesalomljivi.

I onda meni izleti ultratanki Lenovo Thinkpad T14s
I7pro sa 4K ekranom.
Prelagan laptop oko 1.5kg
Baterija cca 10h bez problema drzi
Bas me odusevio

Da, hp elitebook se mogu usporediti s Lenovo ThinkPad linijom.

Ja moram imati snaznu graficku karticu a one brzo trose bateriju zato i ne mogu birati model cija baterija izdrzi 10h :? .

I naravno, pored tehnickih karakteristika vazno mi je i da je "elegantan", lagan, u aluminijskom kucistu
nivla

#2058 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by nivla »

prvo treba napisati za sta se koristi i budzet za laptop, a cisto sumnjam da ce ti trebati 4090 mobile u laptopu uz i9 procesor, tu budi sretna s baterijom ako traje 1h, plus cijena za ovu sa 4090grafickom ispod 5500km nece biti kod nas
ja bih ganjao lenovo thinkpad x1, t ili p seriju, eventualno thinkpad yoga
narcisaa

#2059 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by narcisaa »

nivla wrote: 13/01/2025 21:23 prvo treba napisati za sta se koristi i budzet za laptop, a cisto sumnjam da ce ti trebati 4090 mobile u laptopu uz i9 procesor, tu budi sretna s baterijom ako traje 1h, plus cijena za ovu sa 4090grafickom ispod 5500km nece biti kod nas
Jesi li ti profesionalni informaticar (studirao i radis u struci) i da li imas iskustva sa hp laptopima, konkretno iz HP OMEN i HP EliteBook serije?

Moje pitanje je bilo upuceno profesionalnim informaticarima koji imaju iskustva sa hp laptopim, a ne onima koji ne znaju razliku izmedju procesora i graficke :) .

Za sta cu ga koristiti znam ja, ako nisi imao hp laptop i jednu od ovih napisanih serija,....nema potrebe da se javljas

Trenutno imam od 2018 asus sa intel core i7 prosesorom, nvidia geforce graficka, ssd 1T, ram 8G., bez i jedne jedine smetnje osim baterije koju sam jednom izmijenila, a koja traje preko 3h.
Rogie

#2060 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by Rogie »

narcisaa wrote: 13/01/2025 21:34
nivla wrote: 13/01/2025 21:23 prvo treba napisati za sta se koristi i budzet za laptop, a cisto sumnjam da ce ti trebati 4090 mobile u laptopu uz i9 procesor, tu budi sretna s baterijom ako traje 1h, plus cijena za ovu sa 4090grafickom ispod 5500km nece biti kod nas
Jesi li ti profesionalni informaticar (studirao i radis u struci) i da li imas iskustva sa hp laptopima, konkretno iz HP OMEN i HP EliteBook serije?

Moje pitanje je bilo upuceno profesionalnim informaticarima koji imaju iskustva sa hp laptopim, a ne onima koji ne znaju razliku izmedju procesora i graficke :) .

Za sta cu ga koristiti znam ja, ako nisi imao hp laptop i jednu od ovih napisanih serija,....nema potrebe da se javljas

Trenutno imam od 2018 asus sa intel core i7 prosesorom, nvidia geforce graficka, ssd 1T, ram 8G., bez i jedne jedine smetnje osim baterije koju sam jednom izmijenila, a koja traje preko 3h.
Najbolje da nisi nikog nista ni pitala, jer si po svemu sudeci najpametnija 8-)

Cuj profesionalni informaticar, treba li i dokaz diploma, i koje su po tvom cijenjenom sudu jedino relevantne? :lol:
nivla

#2061 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by nivla »

sta znaci profesionalni, proturio u ovih 20 godina laptopa da znam sta ti mogu preporuciti, na ovom transcend omenu 2023 budi sretna ako baterija traje 1h, a kosta u njemackoj cca 2800 eur, kod nas je to oko 6000 ako ti ga bude htio uvesti i moli Boga da ti se ne pokvari
elitebook bi bio moj izbor jer je dosta laksi ili da ides na omen 14” samo ne znam ko ga kod nas moze prodati jer cesto sto imas na hp sajtu u nasoj regiji nije dobavljivo

preporucio sam ti lenovo t, p i x1 seriju laptopa od kojih je p serija namijenjena da bude desktop replacement, moze i thinkpad yoga, na ovim laptopima mozes godina
a raditi a da ti ne crkne baterija i da traje kako kolega rece na t14 8h
u slucaju bolje graficke laptop nema bas puno autonomije
o tvojim potrebama govori tvoj trenutni laptop sa samo 8gb rama, tako da ti ta rtx4090 sigurno ne treba
realno najbolje ti je u trenutni laptop ubaciti jos ram memoriji moze te sluziti jos, windows 10 se besplatno nadogradi na windows 11
opet mi mozemo ovdje naglabati, ali dok ne kazes budzet kojim raspolazes nema ozbiljne preporuke
ovo ti kucam sa della koji ima 64gb ram, i7 procesor 13. generacije i 2tb ssd,spojenim na 2 dell 34” monitora, cini li me to dovoljnim profesionalcem
narcisaa

#2062 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by narcisaa »

Rogie wrote: 13/01/2025 21:45
narcisaa wrote: 13/01/2025 21:34

Najbolje da nisi nikog nista ni pitala, jer si po svemu sudeci najpametnija 8-)

Cuj profesionalni informaticar, treba li i dokaz diploma, i koje su po tvom cijenjenom sudu jedino relevantne? :lol:
Imas li licnog iskustva sa hp laptopima, konkretno sa hp omen i hp elitebook serijom?
Ako nemas,.. nema potrebe da tersas ovdje prosipajuci svoje pseudoznanje :mrgreen: .

Ugledaj se na odgovore korisnika @zippoo87 i @kokuz_sa
narcisaa

#2063 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by narcisaa »

nivla wrote: 13/01/2025 21:59 sta znaci profesionalni, proturio u ovih 20 godina laptopa da znam sta ti mogu preporuciti, na ovom transcend omenu 2023 budi sretna ako baterija traje 1h, a kosta u njemackoj cca 2800 eur, kod nas je to oko 6000 ako ti ga bude htio uvesti i moli Boga da ti se ne pokvari
elitebook bi bio moj izbor jer je dosta laksi ili da ides na omen 14” samo ne znam ko ga kod nas moze prodati jer cesto sto imas na hp sajtu u nasoj regiji nije dobavljivo

preporucio sam ti lenovo t, p i x1 seriju laptopa od kojih je p serija namijenjena da bude desktop replacement, moze i thinkpad yoga, na ovim laptopima mozes godina
a raditi a da ti ne crkne baterija i da traje kako kolega rece na t14 8h
u slucaju bolje graficke laptop nema bas puno autonomije
o tvojim potrebama govori tvoj trenutni laptop sa samo 8gb rama, tako da ti ta rtx4090 sigurno ne treba
realno najbolje ti je u trenutni laptop ubaciti jos ram memoriji moze te sluziti jos, windows 10 se besplatno nadogradi na windows 11
opet mi mozemo ovdje naglabati, ali dok ne kazes budzet kojim raspolazes nema ozbiljne preporuke
ovo ti kucam sa della koji ima 64gb ram, i7 procesor 13. generacije i 2tb ssd,spojenim na 2 dell 34” monitora, cini li me to dovoljnim profesionalcem
Sve dok ti ne naucis razliku izmedju procesora i graficke kartice, a evo opet lupetas sa nadogradnjom windowsa 10 na windows 11 bice dobro da se koristis plastikom sklopljenom u obliznjoj garazi :lol: .
Sa 8GB rama je kupljen 2018. godine, a te tvoje teh.karakteristike o dell laptopu su tvoji mokri snovi.

Svu tehniku, najnovije generacije gradjani BiH mogu kupiti u Zagrebu, platiti 17% pdv-a i 10%carine, izvrsiti povrat pdv-a i na taj nacin dobiti uredjaj najnovije generacije na koji je, u konacnici, placeno samo 10% carine :oops: .

Ako nisi informaticar a nisi obzirom na pokazano znanje, nemas hp laptop omen ili elitebook serije ne javljaj se jer ovo prelazi u sikaniranje.
nivla

#2064 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by nivla »

konkretni modeli za koje pitas nemamo jer su novi
za prethodne modele elitebook mogu reci da su top, posebno one x360 serije, mada su i obicni top
za omen ne znam nijeda. da mu traje baterija duze od 2,5h kad surfas, a kad se igras moze biti u najboljem slucaju da je 1h, plus pregrijavanje i vrlo nesnosljiva buka na svakom, kuciste jeste kvalitetnije izrade i ne savija se ko neki jeftini laptopi, ali to je napravljeno da stoji na stolu i ponekad se nosa a ne za svakodnevno nosenje

elitebooku fali dobra graficka, ali sve ostalo je na njegovoj strani
za svoju lovu ja bih kupio lenovo p seriju kojoj je svrha da zamijeni desktop pc
posto vidim da bi prije intel nego amd isao bih sa lenovo p1 gen6 intel(16”) ili p14s gen5 (14”)

jos da ti kazem da ti nemas pojma, jer da imas ne bi nikad gledala omen laptop, posebno za windows 10 i 11, a laptop koji koristim mi je da mogu raditi dok ne sjednem za desktop sa 128gb rama
o ovom kupovanju u zagrebu, bio advent sto ne ode i ne kupi sta nas po forumu pitas kad se sve rasprodalo

https://prnt.sc/N2FvUpQG7WWi
evo s desktopa
Last edited by nivla on 13/01/2025 22:30, edited 1 time in total.
narcisaa

#2065 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by narcisaa »

nivla wrote: 13/01/2025 22:19 konkretni modeli za koje pitas nemamo jer su novi
za prethodne modele elitebook mogu reci da su top, posebno one x360 serije, mada su i obicni top
za omen ne znam nijeda. da mu traje baterija duze od 2,5h kad surfas, a kad se igras moze biti u najboljem slucaju da je 1h, plus pregrijavanje i vrlo nesnosljiva buka na svakom, kuciste jeste kvalitetnije izrade i ne savija se ko neki jeftini laptopi, ali to je napravljeno da stoji na stolu i ponekad se nosa a ne za svakodnevno nosenje

za svoju lovu ja bih kupio lenovo p seriju kojoj je svrha da zamijeni desktop pc
posto vidim da bi prije intel nego amd isao bih sa lenovo p1 gen6 intel(16”) ili p14s gen5 (14”)
Za svoju lovu nauci TI razliku izmedju procesora i graficke kartice, razliku izmedju windowsa 10 i windovsa 11, a ja itetako procitam tehnicke karakteristike za svaki model na web stranici proizvodjaca. Ne treba mi tvoje izmisljanje.

HP OMEN 14-fb0030nw, Laptop, 14 Zoll Display, Intel® Core™ Ultra 9,185H Prozessor, 32 GB RAM, 1000 GB SSD, NVIDIA GeForce RTX™ 4070, Windows

Proizvodjac napisao da mu baterija sa 6 celija traje 8,25h

Kako te vise nije stid pisati te lazi i izmisljotine da bi se samo pkazao :lol: ?
nivla

#2066 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by nivla »

narcisaa wrote: 13/01/2025 22:29
nivla wrote: 13/01/2025 22:19 konkretni modeli za koje pitas nemamo jer su novi

Za svoju lovu nauci TI razliku izmedju procesora i graficke kartice, razliku izmedju windowsa 10 i windovsa 11, a ja itetako procitam tehnicke karakteristike za svaki model na web stranici proizvodjaca. Ne treba mi tvoje izmisljanje.

HP OMEN 14-fb0030nw, Laptop, 14 Zoll Display, Intel® Core™ Ultra 9,185H Prozessor, 32 GB RAM, 1000 GB SSD, NVIDIA GeForce RTX™ 4070, Windows

Proizvodjac napisao da mu baterija sa 6 celija traje 8,25h

Kako te vise nije stid pisati te lazi i izmisljotine da bi se samo pkazao :lol: ?
ne vdim rtx 4090, a to proizvodjac sto napise ko za gorivo, valjda znam iz iskustva, 4070 nije ni priblizno
procesor ti je na ovom intel ultra 9 185h koji nije core 9 jer je to low power procesor(nije slab nego manje mu je watta potrebnu, mnogo manje)
windows 10 je operativni sistem koji se bez problema moze dograditi na 11 besplatno, cak iako procesor nije podrzan, radi sve rade i updatei
1TB disk a ne 2TB kako si napisala
ukratko za bateriju pun redit
preporucim ti laptop kojem baterija sigurno traje 7-8 sati i ti kazes da nemam pojma, sto se tice ovih desktop replacementa ne traje nijednom baterija mnogo posebno na 16"
procesor u tvom laptopu se ne moze dograditi a ime mu nije sigurno windows 10
sto se tice kupovine vani, vise ih znam kad su ove grdosije kupili da su imali probleme kad je trebala garancija da se uvazi jer valja opet u zagreb,beograd itd nego nekog ko je ovdje to regularno kupio

PS
za nadimak kazu to je kako te drugi vide, za nickname na forumu kako ti sebe vidis
zippoo87

#2067 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by zippoo87 »

@narcisaa
Ajmo polako...prvo,kolege koje su se javile,su ti postavile odlicna pitanja jer je to osnov svake preporuke.
Dakle,kada pitas za preporuku necega,obavezno je da navedes budzet koji ces potrositi na laptop i naravno namjenu laptopa,za sta ce se koristiti.
Drugo,nemas potrebu sa tim i takvim tonom,kada ti neko dobrovoljno pomaze.
Trece...ti se izgleda bas i ne razumijes u neke stvari a napadas ljude koji se bolje razumiju i koji ti zele pomoci.

Btw. windows 10 besplatno nadogradis na windows 11 i to je to,ne treba ti novi laptop sa predinstaliranim windows 11,ako na to mislis.
Takodjer,pucas na najjacu i najskuplju graficku karticu,koja se ugradjuje u laptop i koja ima TDP od sigurno 150-200W a istovremeno trazis laptop sa dobrom baterijom. To dvoje je nespojivo. Kao da hoces kupiti Ferrarija ali da ne trosi vise od 5 litara goriva na 100 km :D Nema takvog

Pa eto,da se ne raspravljamo...napisi budzet i namjenu,pa ti neko i pomogne...bez toga nema svrhe pisati...jer svaka ta serija ima vise modela,za razne namjene.
tap3ah75

#2068 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by tap3ah75 »

Gori ste vi što se još trudite oko nje

De @Benq
smiri ovo malo pliz
nivla

#2069 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by nivla »

tap3ah75 wrote: 13/01/2025 22:51 Gori ste vi što se još trudite oko nje

De @Benq
smiri ovo malo pliz
za jos sigurno 2-3 godine dovoljno bi bilo da uradi upgrade rama na 16GB te besplatni upgrade windows 10 na 11
ovo da ocekuje da neko ima iskustva sa novim modelom laptopa je presmijesno, mada rekoh joj na osnovu licnog iskustva sa elitebook ali i starijim omenima, vidim ni novi nisu nista bolji (isti problemi i dalje na reditu), sto se thinkpad p serije tice ne znam da je neko nezadovoljan mada kao i u svemu ako nista nezadovoljan je visokom cijenom, ali kvalitet neupitan, kad macbook nije opcija lenovo t serija i eventualno thinkpad yoga za one s dubljim dzepom je izbor no1
zippoo87

#2070 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by zippoo87 »

nivla wrote: 13/01/2025 22:55
tap3ah75 wrote: 13/01/2025 22:51 Gori ste vi što se još trudite oko nje

De @Benq
smiri ovo malo pliz
za jos sigurno 2-3 godine dovoljno bi bilo da uradi upgrade rama na 16GB te besplatni upgrade windows 10 na 11
ovo da ocekuje da neko ima iskustva sa novim modelom laptopa je presmijesno, mada rekoh joj na osnovu licnog iskustva sa elitebook ali i starijim omenima, vidim ni novi nisu nista bolji (isti problemi i dalje na reditu), sto se thinkpad p serije tice ne znam da je neko nezadovoljan mada kao i u svemu ako nista nezadovoljan je visokom cijenom, ali kvalitet neupitan, kad macbook nije opcija lenovo t serija i eventualno thinkpad yoga za one s dubljim dzepom je izbor no1
Ma pusti.
Dao si joj dobre savjete,sve si tacno napisao...jedino ko ima nelogicnosti i gresaka u postovima je gospodicna :D
Ali sve dok ne navede dvije osnovne stavke preporuke,nema potrebe ni da joj dajemo savjete napamet. U tom slucaju,neka poslusa sebe,pa sta bude :D
narcisaa

#2071 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by narcisaa »

zippoo87 wrote: 13/01/2025 22:46 @narcisaa
Ajmo polako...prvo,kolege koje su se javile,su ti postavile odlicna pitanja jer je to osnov svake preporuke.
Dakle,kada pitas za preporuku necega,obavezno je da navedes budzet koji ces potrositi na laptop i naravno namjenu laptopa,za sta ce se koristiti.
Drugo,nemas potrebu sa tim i takvim tonom,kada ti neko dobrovoljno pomaze.
Trece...ti se izgleda bas i ne razumijes u neke stvari a napadas ljude koji se bolje razumiju i koji ti zele pomoci.

Btw. windows 10 besplatno nadogradis na windows 11 i to je to,ne treba ti novi laptop sa predinstaliranim windows 11,ako na to mislis.
Takodjer,pucas na najjacu i najskuplju graficku karticu,koja se ugradjuje u laptop i koja ima TDP od sigurno 150-200W a istovremeno trazis laptop sa dobrom baterijom. To dvoje je nespojivo. Kao da hoces kupiti Ferrarija ali da ne trosi vise od 5 litara goriva na 100 km :D Nema takvog

Pa eto,da se ne raspravljamo...napisi budzet i namjenu,pa ti neko i pomogne...bez toga nema svrhe pisati...jer svaka ta serija ima vise modela,za razne namjene.
Sve ovo boldirano:
Sto se tice budzeta, nisam napisala jer su bitne tehnicke karakteristike, ne budzet :wink: .
Postavila sam pitanje informaticarima i onima sa licnim iskustvom sa hp laptopita i konkretnim serijama koje nisu na trzistu od jucer.

Sto se tice windowsa i skalamerije sa 11-tke na 10-ku to je napisao sveznajuci informaticar @nivla. Da kupim nov laptop sa preinstaliranim windowsom 11 i instaliram win.10 :shock: , microsoft jos obustavlja podrsku u oktobru za win.10. haloo ba, sa ovim me vec nerviraju da planiramo kada da prestanu sa podrskom.

Sto se tice graficke i ferarija :D :oops: , da, dobra graficka ali i baterija koja dugo traje, da ce krace trajati nego kod poslovnih laptopa sa slabijom grafickom, to znam jer mi sadasnja baterija traje preko 3h.

Vec sam ja, zahvaljujuci vama, donijela odluku i bice ponovo asus :izet: :) .

Jedan od modela koji dolaze u obzir: ASUS ZenBook Pro 14 OLED UX6404VV-M9022W, Creator Notebook, 14 Zoll Display, Intel® Core™ i9,i9-13900H Prozessor, 32 GB RAM, 1 TB SSD, NVIDIA GeForce RTX™ 4060, Tech Black, Windows 11 Home (64 Bit)

Jest da je graficka NVIDIA GeForce RTX™ 4060, ne 4090 ili 4080 ali i nije velika razlika :wink:
Baterija 4 celijska 76 Wh, TDP 200W

Apple i macOS ne dolaze u obzir.
Last edited by narcisaa on 13/01/2025 23:26, edited 1 time in total.
dale cooper

#2072 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by dale cooper »

Kad pare nisu problem, boli te kurac, kupi najskuplji. :mrgreen:
Edin H.

#2073 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by Edin H. »

dale cooper wrote: 13/01/2025 23:22 Kad pare nisu problem, boli te kurac, kupi najskuplji. :mrgreen:
Zlata vrijedan savjet :izet:
narcisaa

#2074 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by narcisaa »

dale cooper wrote: 13/01/2025 23:22 Kad pare nisu problem, boli te kurac, kupi najskuplji. :mrgreen:

U toj cjenovnoj klasi i biram model uporedjujuci tehn.karakteristike.
Bilo je dvoumljenje izmedju hp i asusa ali bice ponovo asus
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#2075 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by Bobi »

Choisir un laptop, sport extrême!
Post Reply