Ne znam sta je tom projektantu bilo u glavi ?
Osim ako ima fetiš na veličine lođe
Moderator: anex
Lodja se u kvadraturu racuna sa koeficijentom, pa u % cijelog stana nije ovako direktno proporcionalna.Dr Arsla wrote: ↑12/01/2025 11:15Evo npr. slučaj novogradnje iz 2024 godine. Dvosoban stan od 53 kvadrata od čega 14 kvadrata čini lođacitroen xm wrote: ↑12/01/2025 10:22 To ti pričam, loša organizacija prostora koja je obično posljedica raznih prepravki. Ali evo kao u primjeru Chmolja, može fin stan ispasti od 60 m2 koji je u potpunosti funkcionalan. A opet sam gledao i stanove u novogradnji od 80+ m2 gdje je prostor toliko loše iskorišten da prosto ne mogu shvatiti šta je projektantima bilo u glavi.![]()
Pa bilo bi bolje da su tih 14 kvadrata u jos jednu spavacu pretvorili
Zato vise niko ne pravi balkone jer su oni 50%.citroen xm wrote: ↑12/01/2025 12:03 Od svih vrsta "otvorenih prostorija" lođa se računa sa najvećim procentom jer je zatvorena zidom sa 3 strane. Njena stvarna kvadratura se množi sa 75%. To ulazi u papire i toliko se plaća, ali i dalje ostaje stvarna površina koju je kolega ovde uzeo sasvim legitimno u proračun.
Šta u naslovu oglasa znači "pod garancijom"?!LikeLike wrote: ↑10/01/2025 20:48 Zadnjih dana poceli aktivnije traziti stan, ali slaba ponuda poprilicno. Naletih sad na ovaj stan: https://olx.ba/artikal/65484876
Malo mi je cudan dnevni boravak i kao da je pomala jedna spavaca soba. Ovo je po meni od dvosobnog stana napravljen trosoban. Valja li ovo cemu?
tako je izgleda svuda po Evropi, sestra mi gleda kupit stan u Minhenu pa joj pomažem, katastrofa od dispozicija i prezentacije, a prosječan trosoban stan u novogradnji ne ide ispod 700k...citroen xm wrote: ↑12/01/2025 15:42 Jbg, sve u korist profita. Dok su se nekada u onom sistemu pravile zgrade i dok otvorene prostorije uopšte nisu ulazile u kvadraturu stana, pravila su se arhitektonski puno ljepša i funkcionalnija rješenja. Ja ne pamtim kada sam vidio noviju zgradu koja me zadivi ljepotom. Ne mora čak ni ljepotom, ali nekim nesvakidašnjim rješenjem gdje vidiš da je bilo nekog truda i gdje bi onakonstao i posmatrao je. Možda ona Malčova uz obalu i još par njih. Ovo sve za "običnu raju" je najgora kasarna.
To se danas trazi. Ljudi svakako samo prespavaju u stanu pa je bitno samo da ima sto vise odvojenih prostorija. Citav dan provedes na poslu, djeca u skoli + produzenom boravku. Navecer izadjes do kojeg trznog centra ili nekome u goste, vikendom ides prosetati ili na planinu, itd.citroen xm wrote: ↑12/01/2025 15:42 Jbg, sve u korist profita. Dok su se nekada u onom sistemu pravile zgrade i dok otvorene prostorije uopšte nisu ulazile u kvadraturu stana, pravila su se arhitektonski puno ljepša i funkcionalnija rješenja. Ja ne pamtim kada sam vidio noviju zgradu koja me zadivi ljepotom. Ne mora čak ni ljepotom, ali nekim nesvakidašnjim rješenjem gdje vidiš da je bilo nekog truda i gdje bi onakonstao i posmatrao je. Možda ona Malčova uz obalu i još par njih. Ovo sve za "običnu raju" je najgora kasarna.
Info iz druge ruke. Jebeni agenti i agencije su zivkali vlasnike stanova da dignu kirije, jer se dize minimalac. I stanovi od 550-600KM su preko noci postali stanovi od 800KM. Bukvalno je vlasnik stana nazvao i rekao eto kirija sa 600 na 800 povecat ce vam se plate. Samim tim racunajte da ce agencije isto raditi i za cijenu kvadrata. Nazalost pohlepa u svom najgorem obliku, agencija i agenata...
Pise da su radjene elektro i vodo instalacije, keramika i podovi, kuhinja i ugradbeni aparati pa je valjda sve to pod garancijom.Naslovnica wrote: ↑12/01/2025 15:49Šta u naslovu oglasa znači "pod garancijom"?!LikeLike wrote: ↑10/01/2025 20:48 Zadnjih dana poceli aktivnije traziti stan, ali slaba ponuda poprilicno. Naletih sad na ovaj stan: https://olx.ba/artikal/65484876
Malo mi je cudan dnevni boravak i kao da je pomala jedna spavaca soba. Ovo je po meni od dvosobnog stana napravljen trosoban. Valja li ovo cemu?
Oglas je za stan u zgradi koja je 50-60 godina stara, da je pod garancijom.LikeLike wrote: ↑12/01/2025 19:24Pise da su radjene elektro i vodo instalacije, keramika i podovi, kuhinja i ugradbeni aparati pa je valjda sve to pod garancijom.Naslovnica wrote: ↑12/01/2025 15:49Šta u naslovu oglasa znači "pod garancijom"?!LikeLike wrote: ↑10/01/2025 20:48 Zadnjih dana poceli aktivnije traziti stan, ali slaba ponuda poprilicno. Naletih sad na ovaj stan: https://olx.ba/artikal/65484876
Ne bih ja rekao da je nekada puno više vremena provođeno u stanu. Veći postotak ljudi koji su imalinstanove, imalo je vikendice. Parkovi puni, kino sale....Sid the sloth wrote: ↑12/01/2025 17:04
To se danas trazi. Ljudi svakako samo prespavaju u stanu pa je bitno samo da ima sto vise odvojenih prostorija. Citav dan provedes na poslu, djeca u skoli + produzenom boravku. Navecer izadjes do kojeg trznog centra ili nekome u goste, vikendom ides prosetati ili na planinu, itd.
Takav je stil zivota danas da ti samo spavaonica treba i to je to. Bar vecini ovih koji su trenutno u fazi kupovine, mladji parovi bez ili sa djecom.
Ma mogu ku*cu svirati sa tim garancijama. Stan je lijepo renoviran, ali mnogo precijenjen. Stvar koju ne mogu nikako da prihvatim, a obisao sam par starogradnji i stanova, je haustor. Zivim u novogradnji i gade mi se ovi stari neodrzavani haustori. Kao da udjem u logor,a ne u stambenu zgradu. Jos sad kad sam procitao da imaju i zohare u ovim zgradama, hvala lijepo, ali ne. Iznenadilo me koliko su ovi iz agencija arogantni kad pokusas spustiti cijenu ili navedes neke mane stana, uvrijede se kao da je njihov stanNaslovnica wrote: ↑12/01/2025 19:48Oglas je za stan u zgradi koja je 50-60 godina stara, da je pod garancijom.
Da je novogradnja pa bih razumio.
Ali eto, šporet i frižider pod garancijom, benefit kod kupovine stana od 300k.![]()
Kakva je to garancija na elektro i vodo i instalacije, keramiku, podove? Nekakva pisana garancija, nešto?
Ono, OK, sve stoji, sređeno, ali kakve garancije ba?
Ovo ko za Golfa IV, ko nov, urađen veliki servis, sve promijenjeno, laNpa.
Šta znači forumski um? Neko kulturno podjebavanje, kao ono "kvazi elita"?