eluna wrote: ↑09/01/2025 17:33
jeza u ledja wrote: ↑09/01/2025 16:26
Da zakljucimo: samo govore "no problem", rade ljudima iza ledja, varaju, ne znaju posao, ne znaju jezike, smrde, hrana im je uzasna, ne znaju lopte, ne znaju krecit, po cijeli dan lelemudane i unistavaju zapadni svijet....Ali nekako dogurase da drmaju zapadnom politikom i ekonomijom i da imaju najveci zivotni standard od svih imigrantskih grupa, a i domace populacije. (Ovo je ocigledno mnogima iznenadjenje za cuti.)
Kako vi objasnjavate taj paradoks?
svi ste u pravu, samo što jedni gledaju manjinu, drugi gledaju većinu ..... i sve skupa ništa od svega toga nije tema ovdje
Pa evo povezano je sa radom vani. Ovi ljudi ocigledno imaju losa iskustva sa ljudima iz tih krajeva, pogotovo kad ih je puno na jednom mjestu. Moje iskustvo je da se slicni stereotipi prave o svim imigrantskim grupama koje su u velikom broju prisutni na jednom mjestu, toliko da formiraju svoje nezavisne "klanove", o kojim onda ostali formiraju stereotipe. Nisu nuzno isti ko za Indijce, ali vrlo cesto su u nekom aspektu negativni. Iz mog iskustva i iz iskustva poznanika, znam da se ovakva misljenja formiraju i o nama. Vrlo slicna. Ovo nije samo u vezi iskustva na poslu, vec generalno u vezi iskustva sa imigracijskim grupama koje su u velikom broju koncentrisane na jednom mjestu.
Ko odlazi iz BiH vani na Zapad vrlo cesto dozivi kulturni sok od prisustva raznoraznih rasa, kultura i jezika. Neki jednostavno nastave da cementiraju svoje pretpostavke o njima, neki ih vide kao konkurenciju i prema tome prijetnju, a neki jednostavno ne mogu da shvate da neki ljudi dolaze iz nerazvijenih sredina no nisu genetski preorjentisani na pranje guzice jednom mjesecno.
Ja nikako ne mogu da povezem kako nasi ljudi ne shvataju da su
oni upravo ti na koje isto tako snishodljivo gledaju domaci, da isto tako o njima pricaju iza ledja i da isto tako o njima prave stereotipe o svemu, od higijene pa nadalje...i onda znajuci koliko su ti stereotipi pretjerani i nisu fer prema nasim ljudima....istovremeno sasvim slobodno prave iste stereotipe o nekim trecim.
"Al ne, to je iz iskustva"... kao da Svabo nema iskustvo sa Balkancima.
"Al ne, meni Svabo kaze da smo mi ok, al zato ovi anamo nista ne valjaju" mi je jos bolja.
Pronadjemo se negdje na hijerarhiji kultura i naroda i onda se tapsemo po ramenu da mi bar nismo kao oni anamo.
Ja kad sam prvi put dosao u Ameriku, na prvom poslu jedan debilni redneck mi objasnjava znas kako oni ovdje ne seru u potok i kako se voda iz cesme moze piti.

E u Indiji se bukvalno seru u potok, a samo najveca sirotinja pije vodu iz cesme, no taj sigurno nece nikad napustiti ni regiju iz koje dolazi, a kamo li dobiti inzenjersku diplomu, pa makar i sa njihovog "travnickog" univerziteta...
Ako ides vani - malo vise introspekcije i spremnosti na razumijevanje drukcijeg bi dobro doslo.