Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#23126 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Velkoski wrote: 08/01/2025 20:58 ima svega svugdje, zato kada pročitam famoznu frazu "samo kod nas" u meni odmah umre nešto
Kad neko napise "samo kod nas" znam da je samo kod nas i bio.

Danas mi na sto dolazi bankovna garancija od jedne mnogoooo zeznute banke sa sjedisem u Svabiji...

Fulali likovi % iznosa koji je pokriven garancijom, prekrizili olovkom i dopisali ispravan iznos i pukli pečat :lol:

Neko bi reko to samo Union banka moze :lol:
eluna

#23127 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by eluna »

swanfilter wrote: 08/01/2025 20:03
A ti nakon tri mjeseca kod Hansa u Aus, Njemackoj ili gdje god trazi povisicu i pitaj za regres, da vidimo sta ce na to Hans odgovoriti. I ne trebas biti sirotinja iz Indije. Dovoljno je da si iz Bosne i vec si dignutog nosa.
Hansa za to ne moraš ni da pitaš - ex officio sve dobiješ
jeza u ledja

#23128 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Samo kod nas ima da se neko cudi sto banka prekrizi olovkom, nesto dopise i pukne pecat. :oops:

:D
Edin H.

#23129 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Edin H. »

jeza u ledja wrote: 08/01/2025 21:51 Samo kod nas ima da se neko cudi sto banka prekrizi olovkom, nesto dopise i pukne pecat. :oops:

:D
Pa i jeste samo kod nas, ko još više koristi pečat :-)
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#23130 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

_BataZiv_0809 wrote: 08/01/2025 20:57
jeza u ledja wrote: 08/01/2025 20:25 Pundit je valjda kao strucnjak, ucenjak, strucni komentator u ovom slucaju.
Ovo je rijec koju smo trazili :thumbup:
Možda jeste po formalnoj definiciji, u praksi je to samo osoba koja iznosi neko svoje mišljenje, bez obaveze da i stvarno nešto zna.

Primjera radi, svi oni likovi na Fox TV - od Tuckera u svoje zlatno doba pa sve do Hannitya - su isto punditi.
Edin H.

#23131 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Edin H. »

sehohari wrote: 08/01/2025 22:35
_BataZiv_0809 wrote: 08/01/2025 20:57
jeza u ledja wrote: 08/01/2025 20:25 Pundit je valjda kao strucnjak, ucenjak, strucni komentator u ovom slucaju.
Ovo je rijec koju smo trazili :thumbup:
Možda jeste po formalnoj definiciji, u praksi je to samo osoba koja iznosi neko svoje mišljenje, bez obaveze da i stvarno nešto zna.

Primjera radi, svi oni likovi na Fox TV - od Tuckera u svoje zlatno doba pa sve do Hannitya - su isto punditi.
Eklatantni nedostatak strahopoštovanja prema ekspertima :oops:
Hendrix

#23132 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hendrix »

jeza u ledja wrote: 08/01/2025 16:07 Nego da se i ja vratim na temu:
Hendrix wrote: 08/01/2025 07:02 Elem natrag na temu. Indijci definitivno srozavaju standard zapada na ovaj ili onaj nacin. Sad ce neko reci CEO gugla je Indijac ovo ono... to je 0.0001% njihove imigracije. Vecina su nisko obrazovani ili sa laznim diplomama i svakim jebenim mogucim certifikatom koji postoji ili ne postoji. Opet ja ne krivim direktno te ljude, bore se za sebe kako znaju i umiju. Dodju u zemlju gdje te sef ne udara papucom u glavu i dozvoljava ti normalan zivot, oni iskoriste svu naivnost odma. Jbg, borba je njima ista u Bangaloru, Los Angelesu ili Zagrebu. Igra brojeva je neumoljiva, milijarda ljudi tezi da pobjegne iz svoje zemlje. Uskoro i u vasem komsiluku.
Izvini ali ovo sto pises jednostavno nije tacno. U stvari je suprotno. Mozda je EU situacija drukcija, ali u zemljama engleskog govornog podrucja konkretno indijska imigracija ili ljudi porijeklom od tamo su iznad prosjeka. U Americi konkretno ne da su iznad imigrantskog prosjeka vec su na vrhu liste i to daleko ispred ostalih, ukljucujuci i domace bijelce. Ovo je znaci uzorak od skoro 5 miliona stanovnika, znaci ne CEO Gugla (i Microsofta, Novartisa, IBMa, Adobea, Starbucksa, itd), ne neki politicar (samo pogledati broj ljudi porijeklom iz Indije koji se vrte u vrhu politicke kreme u USA, UK, Kanadi), vec prosjecni imigrant ili druga generacija.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_e ... old_income

Ista je stvar u UK, gdje su najbogatija etnicka grupa, ukljucujuci i domace bijelce:
https://commonslibrary.parliament.uk/wh ... %20lowest.

Za Kanadu sam vec postavljao.

Tako da mi je nejasno na osnovu cega ovo iznad pises...kazem mozda je u Njemackoj ili tako nekoj zemlji EU drukcije. Obrazovani Indijci vjerovatno gledaju da odu na englesko govorno podrucje, jer za razliku od prosjecnog imigranta iz neke druge zemlje pricaju engleski savrseno.

Ostalo sto si napisao ranije meni savrseno opisuje Balkan, a ne Indiju.
Sam si rekao da nisi nikada radio u velikoj firmi. E pa ja jesam u firmi sa preko 500 inzinjera od toga 200 indijaca najmanje. Svi su veoma obrazovani, sve certifikate imaju i u isto vrijeme totalno nesposobni da urade sami posao. Ovo je jedno 80% njih s kojima sam ja licno radio. Shema je takva da oni samo govore yes no problem sta god ti rekao. Nikada nece donijeti ni jednu odluku i princip je da se ne talasa. Koliko puta se dogovorimo nesto da se zavrsi, lik kaze ok no problem...za dva dana nista nije uradio. Suti ko p*** i nada se da cemo zaboraviti na to. Ali je ultra jeftin i firme su skontale da njih 200 kosta ko 30 ostalih pa neka ih vise ruku da pomazu.

Da ne pricam koliko su nam radili iza ledja i podmetali probleme da nas uvale ne bi li preuzeli sefovanje. HR je bio indijski sav i to je znacilo 90% CVova su indijski sa svim jebenim certifikatima. Imao sam 50 likova sa PMP certifikatom a jebeni drafteri bez minute iskustva u menadzmentu. Normala.

Druga firma je sav CAD posao outsource u Indiju, ludilo ljudi rade $5 na sat eto profita. Osim sto su nakon mjesec dana skontali da nista nije uradjeno kako treba i da je na snazi standardni indijski fazon "no problem" i samo suti i nesta klikaj.

Mene je najvise nerviralo to sto s njima ne mozes normalno raditi. Njihov rezon da ne talasaju onemogucava bilo kakvu raspravu ili diskusiju. Sve je ok i no problem. Osim kada krene po zlu onda vrlo lako kazu "on mi reko to da uradim". Uvijek neko drugi kriv, uvijek oni naivni i receno im. I nije ovo samo moj komentar, ko god je radio s njima isto ce ti ovo reci. Cast izuzetcima. Onda ih vidis odma idu na mobitel da se konsultuju sa jaranima sta reci. Imaju whatsap grupe gdje jedni druge savjetuju kako i sta. Vrlo su uvezani i ne mozes ti se izboriti za masom.

Recimo bilo je bruka inzinjera iz Filipina koji su totalno druga kultura i s njima mozes sasvim normalno raditi.Nebo i zemlja naspram indijaca.
jeza u ledja

#23133 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Imamo drukcija iskustva sa Indijcima, ne znam sta drugo da kazem.
hatemondays

#23134 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by hatemondays »

Hendrix wrote: 08/01/2025 22:53
Hendrix wrote: 08/01/2025 07:02 Elem natrag na temu. Indijci definitivno srozavaju standard zapada na ovaj ili onaj nacin. Sad ce neko reci CEO gugla je Indijac ovo ono... to je 0.0001% njihove imigracije. Vecina su nisko obrazovani ili sa laznim diplomama i svakim jebenim mogucim certifikatom koji postoji ili ne postoji. Opet ja ne krivim direktno te ljude, bore se za sebe kako znaju i umiju. Dodju u zemlju gdje te sef ne udara papucom u glavu i dozvoljava ti normalan zivot, oni iskoriste svu naivnost odma. Jbg, borba je njima ista u Bangaloru, Los Angelesu ili Zagrebu. Igra brojeva je neumoljiva, milijarda ljudi tezi da pobjegne iz svoje zemlje. Uskoro i u vasem komsiluku.
Izvini ali ovo sto pises jednostavno nije tacno. U stvari je suprotno. Mozda je EU situacija drukcija, ali u zemljama engleskog govornog podrucja konkretno indijska imigracija ili ljudi porijeklom od tamo su iznad prosjeka. U Americi konkretno ne da su iznad imigrantskog prosjeka vec su na vrhu liste i to daleko ispred ostalih, ukljucujuci i domace bijelce. Ovo je znaci uzorak od skoro 5 miliona stanovnika, znaci ne CEO Gugla (i Microsofta, Novartisa, IBMa, Adobea, Starbucksa, itd), ne neki politicar (samo pogledati broj ljudi porijeklom iz Indije koji se vrte u vrhu politicke kreme u USA, UK, Kanadi), vec prosjecni imigrant ili druga generacija.

Ista je stvar u UK, gdje su najbogatija etnicka grupa, ukljucujuci i domace bijelce:

Tako da mi je nejasno na osnovu cega ovo iznad pises...kazem mozda je u Njemackoj ili tako nekoj zemlji EU drukcije. Obrazovani Indijci vjerovatno gledaju da odu na englesko govorno podrucje, jer za razliku od prosjecnog imigranta iz neke druge zemlje pricaju engleski savrseno.

Sam si rekao da nisi nikada radio u velikoj firmi. E pa ja jesam u firmi sa preko 500 inzinjera od toga 200 indijaca najmanje. Svi su veoma obrazovani, sve certifikate imaju i u isto vrijeme totalno nesposobni da urade sami posao. Ovo je jedno 80% njih s kojima sam ja licno radio. Shema je takva da oni samo govore yes no problem sta god ti rekao. Nikada nece donijeti ni jednu odluku i princip je da se ne talasa. Koliko puta se dogovorimo nesto da se zavrsi, lik kaze ok no problem...za dva dana nista nije uradio. Suti ko p*** i nada se da cemo zaboraviti na to. Ali je ultra jeftin i firme su skontale da njih 200 kosta ko 30 ostalih pa neka ih vise ruku da pomazu.

Da ne pricam koliko su nam radili iza ledja i podmetali probleme da nas uvale ne bi li preuzeli sefovanje. HR je bio indijski sav i to je znacilo 90% CVova su indijski sa svim jebenim certifikatima. Imao sam 50 likova sa PMP certifikatom a jebeni drafteri bez minute iskustva u menadzmentu. Normala.

Druga firma je sav CAD posao outsource u Indiju, ludilo ljudi rade $5 na sat eto profita. Osim sto su nakon mjesec dana skontali da nista nije uradjeno kako treba i da je na snazi standardni indijski fazon "no problem" i samo suti i nesta klikaj.

Mene je najvise nerviralo to sto s njima ne mozes normalno raditi. Njihov rezon da ne talasaju onemogucava bilo kakvu raspravu ili diskusiju. Sve je ok i no problem. Osim kada krene po zlu onda vrlo lako kazu "on mi reko to da uradim". Uvijek neko drugi kriv, uvijek oni naivni i receno im. I nije ovo samo moj komentar, ko god je radio s njima isto ce ti ovo reci. Cast izuzetcima. Onda ih vidis odma idu na mobitel da se konsultuju sa jaranima sta reci. Imaju whatsap grupe gdje jedni druge savjetuju kako i sta. Vrlo su uvezani i ne mozes ti se izboriti za masom.

Recimo bilo je bruka inzinjera iz Filipina koji su totalno druga kultura i s njima mozes sasvim normalno raditi.Nebo i zemlja naspram indijaca.
Hvala hendrixe, tu je cijela poenta, svi dodju sa diplomama a rijetki pojedinci imaju skills za ono sto apliciraju. Najveca mana im je sto se prave mutavi, sve ok a u stvari kupuju vrijeme i nadaju se da ce zbog svog poniznog stava proci njihovo neznanje. Neznanje na stranu ali radne navike uzas.
muzicar_iz_parka

#23135 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by muzicar_iz_parka »

Indiju jedino može spasiti neka atomska koja ima funkciju dezinfekcije peksinluka
Hendrix

#23136 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hendrix »

jeza u ledja wrote: 08/01/2025 23:16 Imamo drukcija iskustva sa Indijcima, ne znam sta drugo da kazem.
Pa ja vjerujem da je mnogo teze u USA doci njima nego Bliski Istok, Kanadu ili Australiju. To onda filterise imigraciju, US ima dosta jako trziste pogotovo IT. Kanada je puna indijskih "studenata" koji voze Uber i rade nisko placene poslove.

Ja sve govorim iz licnog iskustva i ljudi koji su radili sa mnom. Kultura rada je totalno suprotna od zapadne i nema tu pomoci jbg.

Kada su na nizem nivou samo sute i ne talasaju a kada su na nivou iznad krece diktatura i nema sansa da poslusa ijedan tvoj prijedlog. Uglavnom uvijek neka jebena borba s njima na ovaj ili onaj nacin. I jednostavno im vise ne vjerujem sto se posla tice, veoma oprezno s njima uvijek.

I meni je sve ovo bilo cudno u pocetku kada su mi davali ljudi savjete kako s njima. Ja sam bio naivan i ono de ba pa nisu bas takvi...ali s vremenom jbg naucio sam lekciju.
dr_Evil

#23137 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

sehohari wrote: 08/01/2025 17:19
swanfilter wrote: 08/01/2025 16:59 Kada se vec spominju Indijci.

Jer je tesko naci osobu za cuvanje djece, sef naleti na Indijku koja je sa momkom dosla u Slo jer je on pripadnik nize kaste i tamo im ne bi bilo nafakli.

Zbog birokracije i njene vize morali je zaposliti ugovorom preko restorana. Radi Utorak-Sub, 14-21h. Realno, gotiva od posla jer je ne iskoristavaju za kucanske poslove i hrpu drugih stvari, kako to zna biti kod mnogih. Kod njih je od Septembra.

Al, brzo to digne nos. Neki dan mi pricaju kako je krenula sa pricom o visoj satnici i jos visoj za vikende. Pa onda o jos jednoj dodatnoj isplati na koju ona ima pravo, al nije sama znala objasniti na sta misli. Ispostavilo se da je u pitanju regres. A u Indiji sama rijec regres je nepostojeca :lol: .

Onda su joj objasnili kako stvari stoje zakonski po pitanju regresa, prije svega. Objasnili su joj da bi zbog prirode posla morala otvoriti svoju firmu, tipa samostalni poduzetnik. Pa su joj predocili koje sve obaveze prema drzavi nastaju u tom slucaju. A iste su oko 450 eura mjesecno, gore-dole. I ako zeli, eto joj povisice vec sutra. Al ce se nacekati najmanje pola godine da joj kao strancu odobre novu vizu i registruju firmu. I ta povisica joj nista nece znaciti.

Na kraju joj sef rekao da joj neko previse puni glavu glupostima. I ako zeli, slobodno moze u Slo do nekog drugog posla. Da se uvjeri licno koliko ce morati grbaciti za njenih 1400 eura, koliko je placena. Mozda da vidi sta znaci imati posla sa agencijama koje takvim sređuju posao i vizu. Najmanje godinu dana bi je ko kamatari derali za svoje usluge. I tako dalje.

Brzo je uputila izvinjenje i da je njoj biti sa njima principu iznad ocekivanja.
A jes brate, sirotinja se digla, odkud njima pravo da se bune. Kad je prije jela rižu, sad još daš rižu sa sosom, ko je ona da traže malo mesa uz to?
Kakav gadan komentar, čuj digla nos što je tražila neka svoja prava.
I ja procitah i zaboli me glava od posta :D ovo na fazon ko kad poslodavci u BiH hoce da predstave da narod se buni jer je dobio vise plate i neradnu nedjelju :D
dr_Evil

#23138 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Isto sam dozivio u OneSubsea. Svi mutavi, a samo rade iza ledja, svaku ce priliku iskoristit protiv tebe, a ucinak nula.
stubrijez

#23139 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

_BataZiv_0809 wrote: 08/01/2025 19:11 Kako se tema pretvorila u nesuptilno porucivanje gdje se sve putovalo i zasto :mrgreen:
Predlazem da jaran otvori temu dje sam sve bio....
stubrijez

#23140 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

dr_Evil wrote: 09/01/2025 09:09

Isto sam dozivio u OneSubsea. Svi mutavi, a samo rade iza ledja, svaku ce priliku iskoristit protiv tebe, a ucinak nula.
Tu je problem i njemacke, zato sam napisao sta sam napisao... primi trojicu koja vrijede za jednog, konta haj ne kostaju me ko on... ali taj jedan ode u penziju ili ameriku, svicarsku. Ostadose mu inzinjeri bez ikakvog znanja znaci skamario je neoroduktivnu populaciju. Za posao mislim, produktivni su itekako kod kuce, kontam kako troje djece nastema za dvije godine.... :lol:
Bullet Tooth Tony

#23141 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bullet Tooth Tony »

_BataZiv_0809 wrote: 08/01/2025 21:01
Velkoski wrote: 08/01/2025 20:58 ima svega svugdje, zato kada pročitam famoznu frazu "samo kod nas" u meni odmah umre nešto
Kad neko napise "samo kod nas" znam da je samo kod nas i bio.
Bukvalno.... :thumbup:
dr_Evil

#23142 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

stubrijez wrote: 09/01/2025 12:29
Tu je problem i njemacke, zato sam napisao sta sam napisao... primi trojicu koja vrijede za jednog, konta haj ne kostaju me ko on... ali taj jedan ode u penziju ili ameriku, svicarsku. Ostadose mu inzinjeri bez ikakvog znanja znaci skamario je neoroduktivnu populaciju. Za posao mislim, produktivni su itekako kod kuce, kontam kako troje djece nastema za dvije godine.... :lol:
Zato sto su im zene zmajevi. Gledam hanumu cisti snijeg oko kuce, nosa drva, pere auto, farba garazu. Kaze neki dan uzela molera da joj okreci kucu, pa reko sta ti muz radi, kaze okrecio malu sobu pa se umorio pa mi ga zao zato sam nasla majstora.

Mene moja napadne jos sto ne moze normalno prolazit dok krecim :D
stubrijez

#23143 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

dr_Evil wrote: 09/01/2025 12:32
stubrijez wrote: 09/01/2025 12:29
Zato sto su im zene zmajevi. Gledam hanumu cisti snijeg oko kuce, nosa drva, pere auto, farba garazu. Kaze neki dan uzela molera da joj okreci kucu, pa reko sta ti muz radi, kaze okrecio malu sobu pa se umorio pa mi ga zao zato sam nasla majstora.

Mene moja napadne jos sto ne moze normalno prolazit dok krecim :D
Cije to mislis, od kafenih?
dr_Evil

#23144 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

stubrijez wrote: 09/01/2025 14:10
Da, pogotovo Banglades. S druge strane, strah te u kucu uci da ne nagazis :D
stubrijez

#23145 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

dr_Evil wrote: 09/01/2025 14:13
stubrijez wrote: 09/01/2025 14:10
Da, pogotovo Banglades. S druge strane, strah te u kucu uci da ne nagazis :D
Hihi jest... valjda, zene ne znam valjda je tako al oni nista ba 0 bodova... ekser da mu das i cekic nece zabit od 5 puta. Samo lafina i teleci osmjeh.
jeza u ledja

#23146 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Da zakljucimo: samo govore "no problem", rade ljudima iza ledja, varaju, ne znaju posao, ne znaju jezike, smrde, hrana im je uzasna, ne znaju lopte, ne znaju krecit, po cijeli dan lelemudane i unistavaju zapadni svijet....Ali nekako dogurase da drmaju zapadnom politikom i ekonomijom i da imaju najveci zivotni standard od svih imigrantskih grupa, a i domace populacije. (Ovo je ocigledno mnogima iznenadjenje za cuti.)

Kako vi objasnjavate taj paradoks?
eluna

#23147 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by eluna »

jeza u ledja wrote: 09/01/2025 16:26 Da zakljucimo: samo govore "no problem", rade ljudima iza ledja, varaju, ne znaju posao, ne znaju jezike, smrde, hrana im je uzasna, ne znaju lopte, ne znaju krecit, po cijeli dan lelemudane i unistavaju zapadni svijet....Ali nekako dogurase da drmaju zapadnom politikom i ekonomijom i da imaju najveci zivotni standard od svih imigrantskih grupa, a i domace populacije. (Ovo je ocigledno mnogima iznenadjenje za cuti.)

svi ste u pravu, samo što jedni gledaju manjinu, drugi gledaju većinu ..... i sve skupa ništa od svega toga nije tema ovdje :ginisovac:
elcaliente

#23148 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

I kao takvi losi po nekima Indijci imaju razvijenu atomsku bombu, svemirski program itd.

Hrana im je topcina za mene.
jeza u ledja

#23149 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

eluna wrote: 09/01/2025 17:33
jeza u ledja wrote: 09/01/2025 16:26 Da zakljucimo: samo govore "no problem", rade ljudima iza ledja, varaju, ne znaju posao, ne znaju jezike, smrde, hrana im je uzasna, ne znaju lopte, ne znaju krecit, po cijeli dan lelemudane i unistavaju zapadni svijet....Ali nekako dogurase da drmaju zapadnom politikom i ekonomijom i da imaju najveci zivotni standard od svih imigrantskih grupa, a i domace populacije. (Ovo je ocigledno mnogima iznenadjenje za cuti.)

svi ste u pravu, samo što jedni gledaju manjinu, drugi gledaju većinu ..... i sve skupa ništa od svega toga nije tema ovdje :ginisovac:
Pa evo povezano je sa radom vani. Ovi ljudi ocigledno imaju losa iskustva sa ljudima iz tih krajeva, pogotovo kad ih je puno na jednom mjestu. Moje iskustvo je da se slicni stereotipi prave o svim imigrantskim grupama koje su u velikom broju prisutni na jednom mjestu, toliko da formiraju svoje nezavisne "klanove", o kojim onda ostali formiraju stereotipe. Nisu nuzno isti ko za Indijce, ali vrlo cesto su u nekom aspektu negativni. Iz mog iskustva i iz iskustva poznanika, znam da se ovakva misljenja formiraju i o nama. Vrlo slicna. Ovo nije samo u vezi iskustva na poslu, vec generalno u vezi iskustva sa imigracijskim grupama koje su u velikom broju koncentrisane na jednom mjestu.

Ko odlazi iz BiH vani na Zapad vrlo cesto dozivi kulturni sok od prisustva raznoraznih rasa, kultura i jezika. Neki jednostavno nastave da cementiraju svoje pretpostavke o njima, neki ih vide kao konkurenciju i prema tome prijetnju, a neki jednostavno ne mogu da shvate da neki ljudi dolaze iz nerazvijenih sredina no nisu genetski preorjentisani na pranje guzice jednom mjesecno.

Ja nikako ne mogu da povezem kako nasi ljudi ne shvataju da su oni upravo ti na koje isto tako snishodljivo gledaju domaci, da isto tako o njima pricaju iza ledja i da isto tako o njima prave stereotipe o svemu, od higijene pa nadalje...i onda znajuci koliko su ti stereotipi pretjerani i nisu fer prema nasim ljudima....istovremeno sasvim slobodno prave iste stereotipe o nekim trecim.
"Al ne, to je iz iskustva"... kao da Svabo nema iskustvo sa Balkancima.
"Al ne, meni Svabo kaze da smo mi ok, al zato ovi anamo nista ne valjaju" mi je jos bolja.

Pronadjemo se negdje na hijerarhiji kultura i naroda i onda se tapsemo po ramenu da mi bar nismo kao oni anamo.

Ja kad sam prvi put dosao u Ameriku, na prvom poslu jedan debilni redneck mi objasnjava znas kako oni ovdje ne seru u potok i kako se voda iz cesme moze piti. :roll: E u Indiji se bukvalno seru u potok, a samo najveca sirotinja pije vodu iz cesme, no taj sigurno nece nikad napustiti ni regiju iz koje dolazi, a kamo li dobiti inzenjersku diplomu, pa makar i sa njihovog "travnickog" univerziteta...

Ako ides vani - malo vise introspekcije i spremnosti na razumijevanje drukcijeg bi dobro doslo.
Ozimician

#23150 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

elcaliente wrote: 09/01/2025 18:17 I kao takvi losi po nekima Indijci imaju razvijenu atomsku bombu, svemirski program itd.

Hrana im je topcina za mene.
Ima i Pakistan i Sjeverna Koreja.
Post Reply