Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
ultima_palabra

#23076 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ultima_palabra »

Ma ne mozes porediti nas level siromastva sa indijskim. Apsolutno dvije razlicite kategorije.
jeza u ledja

#23077 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

ultima_palabra wrote: 08/01/2025 16:42 Ma ne mozes porediti nas level siromastva sa indijskim. Apsolutno dvije razlicite kategorije.
Naravno.
Dva razlicita univerzuma.

Ali isto tako Indija se ne moze porediti ni sa Latinskom Amerikom, JI Azijom, pa ni arapskim zemljama. Pakistan i pogotovo Banglades jos gori.

PS: Jedino sto se kao turist mozes osjecati sigurnije nego u mnogim drugim od tih zemalja.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#23078 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

dr_Evil wrote: 08/01/2025 15:56
jeza u ledja wrote: 08/01/2025 15:44

Generalno sam primjetio da Zapadnjaci vole otici u ove egzoticne zemlje prije nego istocnoevropljani ili ljudi koji su dosli iz takvih zemalja na Zapad. Razumljivo valjda. :-?
Ne mozes ti da ga ne zadas na kraju :)

Nije razumljivo, prije bih rekao da neko voli da koristi malo logike u zivotu i zna da "pozdrav suncu" nije jednako kupanju u kanalizaciji(rijeci) gdje pluta mrtva krava.

Egzoticna je i Juzna Amerika, pa vjerujem da 95% forumasa zeli da ode u istu, pogotovo Bata cuo sam. Znamo da i tamo mozemo biti ubijeni, silovani, oteti.
Da to mi je najveca zelja kad su putovanja u pitanju.
Mada po trenutnoj postavci stvari idu prvo Kanada i USA (Toronto+NY+Niagara), pa tek onda Argentina-Urugvaj-Brazil... znat cu do kraja ove godine sve, boze zdravlja.

Nakon toga ne namjeravam mrdat iz Evrope :mrgreen:
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#23079 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Velkoski »

mrzim putovanja, al' nadam se da ću se nakaniti do Argentine prije nego krepam :mrgreen:
Ozimician

#23080 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Ono sto mi je najvise smetalo kod tih putovanja u egzoticne (sirotinjske) krajeve, jeste sto cim vide bijelca, kao da su vidjeli bankomat...
swanfilter

#23081 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by swanfilter »

Kada se vec spominju Indijci.

Jer je tesko naci osobu za cuvanje djece, sef naleti na Indijku koja je sa momkom dosla u Slo jer je on pripadnik nize kaste i tamo im ne bi bilo nafakli.

Zbog birokracije i njene vize morali je zaposliti ugovorom preko restorana. Radi Utorak-Sub, 14-21h. Realno, gotiva od posla jer je ne iskoristavaju za kucanske poslove i hrpu drugih stvari, kako to zna biti kod mnogih. Kod njih je od Septembra.

Al, brzo to digne nos. Neki dan mi pricaju kako je krenula sa pricom o visoj satnici i jos visoj za vikende. Pa onda o jos jednoj dodatnoj isplati na koju ona ima pravo, al nije sama znala objasniti na sta misli. Ispostavilo se da je u pitanju regres. A u Indiji sama rijec regres je nepostojeca :lol: .

Onda su joj objasnili kako stvari stoje zakonski po pitanju regresa, prije svega. Objasnili su joj da bi zbog prirode posla morala otvoriti svoju firmu, tipa samostalni poduzetnik. Pa su joj predocili koje sve obaveze prema drzavi nastaju u tom slucaju. A iste su oko 450 eura mjesecno, gore-dole. I ako zeli, eto joj povisice vec sutra. Al ce se nacekati najmanje pola godine da joj kao strancu odobre novu vizu i registruju firmu. I ta povisica joj nista nece znaciti.

Na kraju joj sef rekao da joj neko previse puni glavu glupostima. I ako zeli, slobodno moze u Slo do nekog drugog posla. Da se uvjeri licno koliko ce morati grbaciti za njenih 1400 eura, koliko je placena. Mozda da vidi sta znaci imati posla sa agencijama koje takvim sređuju posao i vizu. Najmanje godinu dana bi je ko kamatari derali za svoje usluge. I tako dalje.

Brzo je uputila izvinjenje i da je njoj biti sa njima principu iznad ocekivanja.
Last edited by swanfilter on 08/01/2025 17:01, edited 1 time in total.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#23082 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Sve te južnoameričke zemlje (možda osim spomenutog Urugvaja i Čilea) su samo Indije sa malo jačim standardom.

Otišao bih tamo jednom iz znatiželje, ali općenito imam veoma negativno mišljenje.
Možda su na papiru čak ponekad i formalno bogatiji od BiH npr, ali to su jednostavno potpuno neuređena, divlja društva i države.
Ne znači ništa neki prosjek plate ako imaš zapanjujuću nejednakost, gdje na jednoj strani imaš neke ultra-bogate kvartove gdje ne znaju šta će od para, a malo dalje na drugoj strani grada favele gdje ljudi nemaju čak ni vodu.
Države gdje je normalno da uvijek imaš uz sebe nešto love da ti ne odrežu grkljaj prilikom uobičajne sedmične pljačke, gdje je vjerovatnoća da budeš upucan nekih 5, negdje i 20 puta veća nego u BiH, i gdje je policija zapravo samo još jedna ulična banda na tržištu.
swanfilter

#23083 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by swanfilter »

Inace, sam u Indiji ne bih zanocio, nema tih para. Ovim svijetom vlada sirotinja gdje god okrenes, al u vezi Indije sve mi je bljak na kvadrat.

A za Urugvaj me iznenadio pravo visok standard.
PreWiBa

#23084 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Ozimician wrote: 08/01/2025 14:20 Dubai je izgleda samo zenama zanimljiv.

Samo sam od jednog muskarca cuo da je rekao kako mu je Dubai top, a i on je gay.

(turisticki naravno; za iseljavanju su ipak drugi faktori u igri)
Pa čuj, jednostavno nemaju neku historiju, pravu arhitekturu i tkd.
To za prostituciju je već nešto drugo, ljudi su skontali kako funkcionišu ove ostale ublehe od mega-gradova, šta mislite kako je to u Londonu. E sad, zapadnjaci se čude što je neko kopirao njihov model.
Vjerovatno je Abu Dhabi malo bolje u tom pogledu.

A najbolji je definitivno Muskat i Oman općenito.
Muskat je imao imperiju koja je se protezala sve cijelom dužinom obale istočne Afrike (na Zanzibaru je se do sredine prošlog vijeka govorio arapski), bili su trgovci no. 1, imali su mreže sa Malezijom, Indonezijom. Uglavnom, dosta historije.
Last edited by PreWiBa on 08/01/2025 17:12, edited 1 time in total.
swanfilter

#23085 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by swanfilter »

Ozimician wrote: 08/01/2025 16:53 Ono sto mi je najvise smetalo kod tih putovanja u egzoticne (sirotinjske) krajeve, jeste sto cim vide bijelca, kao da su vidjeli bankomat...
Mene ljutilo jer mi na Siciliji niko hasisa nije htio prodati. Kome god sam prisao, nista oni ne prodaju. Mislili da sam policajac u civilu. Kunem se, crnoj braci sam morao i pasos vaditi :lol:
jeza u ledja

#23086 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

swanfilter wrote: 08/01/2025 17:06 Inace, sam u Indiji ne bih zanocio, nema tih para. Ovim svijetom vlada sirotinja gdje god okrenes, al u vezi Indije sve mi je bljak na kvadrat.
:lol:

Za malo para mozes zanociti u vrhunskim hotelima. I kazem mnogo je sigurnija od prosjecne zemlje hajmo rec "treceg svijeta".
Ili si mozda mislio na kakve bube ili baje. :D Ali tu ti nece pomoci da li si sam ili u drustvu. :D

Tacno je, u ovom svijetu ima nevjerovatne sirotinje. Ali isto tako ljudi pausalno grupisu raznorazne zemlje u istu kategoriju, ili dijelove tih zemalja, pa im sve to dodje isto.
Isto tako mi se cini da nasi ljudi (a ovo je vjerovatno slucaj bilo gdje), stavljaju svoju zemlju u neku visu kategoriju od zemalja koje su realno na istom nivou ili mozda cak iznad nase, mozda brkajuci familijarnost neceg domaceg u odnosu na nesto egzoticno sa zivotnim standardom u tim zemljama.
Neke zemlje JI Azije ili Latinske Amerike su dobar primjer te usporedbe. Svijet je mnogo uznapredovao u zadnjih 50 godina. Eto Tajland ili Cile su dobri primjeri, imam osjecaj neki ljudi kontaju tamo je uglavnom sirotinja.

Isto tako iz licnog iskustva putovanja po Balkanu sa Amerikancima sam shvatio da su njima ocekivanja bila mnogo niza od onog sto iskuse. (Mislim, Amerikanci su u pitanju :skoljka: ).
PreWiBa

#23087 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

swanfilter wrote: 08/01/2025 16:59 Kada se vec spominju Indijci.

Jer je tesko naci osobu za cuvanje djece, sef naleti na Indijku koja je sa momkom dosla u Slo jer je on pripadnik nize kaste i tamo im ne bi bilo nafakli.

Zbog birokracije i njene vize morali je zaposliti ugovorom preko restorana. Radi Utorak-Sub, 14-21h. Realno, gotiva od posla jer je ne iskoristavaju za kucanske poslove i hrpu drugih stvari, kako to zna biti kod mnogih. Kod njih je od Septembra.

Al, brzo to digne nos. Neki dan mi pricaju kako je krenula sa pricom o visoj satnici i jos visoj za vikende. Pa onda o jos jednoj dodatnoj isplati na koju ona ima pravo, al nije sama znala objasniti na sta misli. Ispostavilo se da je u pitanju regres. A u Indiji sama rijec regres je nepostojeca :lol: .

Onda su joj objasnili kako stvari stoje zakonski po pitanju regresa, prije svega. Objasnili su joj da bi zbog prirode posla morala otvoriti svoju firmu, tipa samostalni poduzetnik. Pa su joj predocili koje sve obaveze prema drzavi nastaju u tom slucaju. A iste su oko 450 eura mjesecno, gore-dole. I ako zeli, eto joj povisice vec sutra. Al ce se nacekati najmanje pola godine da joj kao strancu odobre novu vizu i registruju firmu. I ta povisica joj nista nece znaciti.

Na kraju joj sef rekao da joj neko previse puni glavu glupostima. I ako zeli, slobodno moze u Slo do nekog drugog posla. Da se uvjeri licno koliko ce morati grbaciti za njenih 1400 eura, koliko je placena. Mozda da vidi sta znaci imati posla sa agencijama koje takvim sređuju posao i vizu. Najmanje godinu dana bi je ko kamatari derali za svoje usluge. I tako dalje.

Brzo je uputila izvinjenje i da je njoj biti sa njima principu iznad ocekivanja.
A jes brate, sirotinja se digla, odkud njima pravo da se bune. Kad je prije jela rižu, sad još daš rižu sa sosom, ko je ona da traže malo mesa uz to?
Kakav gadan komentar, čuj digla nos što je tražila neka svoja prava.
detroit-mercy

#23088 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

sehohari wrote: 08/01/2025 17:01 Sve te južnoameričke zemlje (možda osim spomenutog Urugvaja i Čilea) su samo Indije sa malo jačim standardom.

Otišao bih tamo jednom iz znatiželje, ali općenito imam veoma negativno mišljenje.
Možda su na papiru čak ponekad i formalno bogatiji od BiH npr, ali to su jednostavno potpuno neuređena, divlja društva i države.
Ne znači ništa neki prosjek plate ako imaš zapanjujuću nejednakost, gdje na jednoj strani imaš neke ultra-bogate kvartove gdje ne znaju šta će od para, a malo dalje na drugoj strani grada favele gdje ljudi nemaju čak ni vodu.
Države gdje je normalno da uvijek imaš uz sebe nešto love da ti ne odrežu grkljaj prilikom uobičajne sedmične pljačke, gdje je vjerovatnoća da budeš upucan nekih 5, negdje i 20 puta veća nego u BiH, i gdje je policija zapravo samo još jedna ulična banda na tržištu.
Ne bih bas reka da je tako divlje kako se predstavlja, J. Amerika je svijet za sebe i nesto potpuno drugacije. Po Argentini sam se vozao rentalom, ulazio u taksije lijevo i desno, niti jednog momenta se nisam osjecao nesigurno. Peru sam prosao uzduz i poprijeko i generalno su ok zemlja sa bogovskom hranom, Costa Rica, mozes na motoric pa polako pici, ljudi ni vojsku nemaju.
PreWiBa

#23089 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

jeza u ledja wrote: 08/01/2025 17:17
swanfilter wrote: 08/01/2025 17:06 Inace, sam u Indiji ne bih zanocio, nema tih para. Ovim svijetom vlada sirotinja gdje god okrenes, al u vezi Indije sve mi je bljak na kvadrat.

Za malo para mozes zanociti u vrhunskim hotelima. I kazem mnogo je sigurnija od prosjecne zemlje hajmo rec "treceg svijeta".
Ili si mozda mislio na kakve bube ili baje. :D Ali tu ti nece pomoci da li si sam ili u drustvu. :D

Tacno je, u ovom svijetu ima nevjerovatne sirotinje. Ali isto tako ljudi pausalno grupisu raznorazne zemlje u istu kategoriju, ili dijelove tih zemalja, pa im sve to dodje isto.
Isto tako mi se cini da nasi ljudi (a ovo je vjerovatno slucaj bilo gdje), stavljaju svoju zemlju u neku visu kategoriju od zemalja koje su realno na istom nivou ili mozda cak iznad nase, mozda brkajuci familijarnost neceg domaceg u odnosu na nesto egzoticno sa zivotnim standardom u tim zemljama.
Neke zemlje JI Azije ili Latinske Amerike su dobar primjer te usporedbe. Svijet je mnogo uznapredovao u zadnjih 50 godina. Eto Tajland ili Cile su dobri primjeri, imam osjecaj neki ljudi kontaju tamo je uglavnom sirotinja.

Isto tako iz licnog iskustva putovanja po Balkanu sa Amerikancima sam shvatio da su njima ocekivanja bila mnogo niza od onog sto iskuse. (Mislim, Amerikanci su u pitanju :skoljka: ).
To što je neka zemlja siromašna, ne znači nužno da je nesigurna. Te stvari su više rezultati kulturnih okolnosti, a najviše nejednakosti (ako su svi jednako siromašni, onda nema ni svrhe ići u kriminal, nemaš kome uzeti).
Pa spomenuti Urugvaj ima pet puta veću stopu ubistava od Indije.
PreWiBa

#23090 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

detroit-mercy wrote: 08/01/2025 17:21
sehohari wrote: 08/01/2025 17:01 Sve te južnoameričke zemlje (možda osim spomenutog Urugvaja i Čilea) su samo Indije sa malo jačim standardom.

Ne bih bas reka da je tako divlje kako se predstavlja, J. Amerika je svijet za sebe i nesto potpuno drugacije. Po Argentini sam se vozao rentalom, ulazio u taksije lijevo i desno, niti jednog momenta se nisam osjecao nesigurno. Peru sam prosao uzduz i poprijeko i generalno su ok zemlja sa bogovskom hranom, Costa Rica, mozes na motoric pa polako pici, ljudi ni vojsku nemaju.
Pa čuj druže, postoje objektivne statistike.
Drugo su subjektivni osjećaji, pogotovo jer nisu sve zemlje iste, a takve stvari su ipak prije svega urbani fenomen.

A onda utiču i drugačiji uticaji. Budimo iskreni, nekom prosječnom zapadnjaku će puno vjerovatnije biti da će ga neki arap sa bradom napasti nego da će polugola Brazilka od 1,67m sa karnevala izvaditi nož da ga opljačka.
Last edited by PreWiBa on 08/01/2025 17:27, edited 1 time in total.
jeza u ledja

#23091 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

sehohari wrote: 08/01/2025 17:23

To što je neka zemlja siromašna, ne znači nužno da je nesigurna. Te stvari su više rezultati kulturnih okolnosti, a najviše nejednakosti (ako su svi jednako siromašni, onda nema ni svrhe ići u kriminal, nemaš kome uzeti).
Ja mislim da malo gdje ima vise nejednakosti od Indije.

Nije do toga, ja mislim jednostavno nisu agresivni ili su toliko ponizni prema bijelcima da im ne pada na pamet nesto. Jedino u Benaresu sam se osjetio sekundicu nelagodno, ali to je zato sto su upoznati sa zapadnim haharima i debilima koji tamo obitavaju.
jeza u ledja

#23092 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Gdje ima drugo da se ide u Argentini osim Buenos Airesa i tamo daleko Patagonije i skijanja? Jesi isao negdje oko BA i to?

Sori off topic je zesci. :skoljka:
PreWiBa

#23093 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

jeza u ledja wrote: 08/01/2025 17:27
sehohari wrote: 08/01/2025 17:23

Ja mislim da malo gdje ima vise nejednakosti od Indije.

Nije do toga, ja mislim jednostavno nisu agresivni ili su toliko ponizni prema bijelcima da im ne pada na pamet nesto. Jedino u Benaresu sam se osjetio sekundicu nelagodno, ali to je zato sto su upoznati sa zapadnim haharima i debilima koji tamo obitavaju.
Zemlje sa najvećim GINI koeficijentom su one u subsaharskoj Africi, pa onda one u J Americi.

Možda si i u pravu, ali nigdje nije toliko BLIZAK jaz između te dvije skupine. Vjerovatno i tamo imaš regije gdje je na desetine kilometara samo teški život, ili sve u rukama jednog "vođe", a vamo imaš stotinjak metara između neke favele i naselja punih bogataša.
detroit-mercy

#23094 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

jeza u ledja wrote: 08/01/2025 17:28

Gdje ima drugo da se ide u Argentini osim Buenos Airesa i tamo daleko Patagonije i skijanja? Jesi isao negdje oko BA i to?

Sori off topic je zesci. :skoljka:
BA i Patagonija, zemlja je ogromna sa kraja na kraj, imas Cordobu, Mendoza, obala Atalntica, Igazu vodopadi i masu drugih stvari. Kao sto rekoh za nas je bio BA i Patagoniaj (chile i argentina) sasvim dovoljno za 11 dana koliko smo bili. Za ostalo bi sigurno trebalo jos jedno dvije sedmice.
eluna

#23096 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by eluna »

sehohari wrote: 08/01/2025 17:19
swanfilter wrote: 08/01/2025 16:59 Kada se vec spominju Indijci.

A jes brate, sirotinja se digla, odkud njima pravo da se bune. Kad je prije jela rižu, sad još daš rižu sa sosom, ko je ona da traže malo mesa uz to?
Kakav gadan komentar, čuj digla nos što je tražila neka svoja prava.
nije problem tražiti svoja prava .. lijepo je i znati i tražiti ih ... no, čak ni pojedini obrazovani ljudi po EU ne shvataju da imati prava znači imati i obaveze - Balkan je nabolji primjer toga. Ispuniš obaveze pa tražiš prava - onda nije dizanje nosa. no, tražiti prava a nematipojma i/ili izbjegavati obaveze jeste dizanje nosa.
jeza u ledja

#23097 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Ja moram priznati da ne znam sta je regres. :run:

Otprilike govori o mom radnom iskustvu u BiH. :skoljka:
stubrijez

#23098 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

jeza u ledja wrote: 08/01/2025 16:19
dr_Evil wrote: 08/01/2025 15:56
jeza u ledja wrote: 08/01/2025 15:44

Generalno sam primjetio da Zapadnjaci vole otici u ove egzoticne zemlje prije nego istocnoevropljani ili ljudi koji su dosli iz takvih zemalja na Zapad. Razumljivo valjda. :-?
Ne mozes ti da ga ne zadas na kraju :)

Nije razumljivo, prije bih rekao da neko voli da koristi malo logike u zivotu i zna da "pozdrav suncu" nije jednako kupanju u kanalizaciji(rijeci) gdje pluta mrtva krava.

Egzoticna je i Juzna Amerika, pa vjerujem da 95% forumasa zeli da ode u istu, pogotovo Bata cuo sam. Znamo da i tamo mozemo biti ubijeni, silovani, oteti.
Ne kontam kako sam to zado? :-)

Zasto ne bi bilo razumljivo? Neko ko dodje iz siromastva manje ima zelje da ode negdje drugo da gleda tudje siromastvo.
I Zapadnjaci ce prije negdje drugo na Zapad nego u Aziju ili Afriku (osim ako nije neka bogata zemlja ili resort).

Govorim od ovih sto se odvaze ici u ove egzoticne zemlje (pod egzoticne mislio sam siromasne), to su u mnogo vecem omjeru Zapadnjaci, uglavnom mladji ljudi zeljni avanture. Takodje sam primjetio da se neki Zapadnjaci ne ustrucavaju placati vrlo malo, odsjedati u hostelima, kampovati, i jednostavno putovati drukcije nego recimo nasi ljudi. (Ovo znam od malena, sto se tice recimo stereotipa o skrtim Njemcima na Jadranu).

Latinska Amerika je uglavnom daleko ispred Indije. Neke od tih zemalja su ispred BiH po mnogo cemu. Vec sam rekao Indija je nivo crne Afrike samo sa jednom drugom kulturno-historijskom dimenzijom i raznolikoscu koje u Africi nema toliko, tako da ti to nije bas dobar primjer.
Hajba dosta agitpropa... smaras podacima bezveze, ljudi pisu sta su dozivjeli i osjecaju. Znaci uzivancija u Indiji u bolnici a? Druze pa ti si neki mazohista sta li..? a zapadnjaci idu u Tajland iz istog razloga ko i u Dubai pises sta znaju ptice na grani.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#23100 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Mozda je primjerenije za temu o nekontanju ali haj kad ste naceli temu.

Fakat ne kontam otkud ta fascinacija Tajlandom kao seks destinacijom. Znam da je svijet pun fuckin weirdos ali dajte ba ljudi....

Bili su moji gringosi prije 2-3 godine, zvali i mene, neki je ekstra aranzman bio, necu da izlijecem sa podacima ali pravo dobar odnos cijene i khm kvalitete.

Reko neka hvala, stvarno mi se ne ide.

Elem vratili se i pokazuju snimke, haj ona ulica, klubovi, zenske ih spopadaju ko da su Clooney, Pitt i Beckham :lol: ali kad smo dosli do snimaka iz hotelske sobe, kad se nisam ispovracao....necu opisivati, mogu samo reci, veci uhljupluk nisam vidio u zivotu, a nagledo sam se svakakvih sranja :run:
Post Reply