Neradna nedjelja u FBiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked

Da li ste za uvođenje neradne nedjelje u FBiH?

Da!
294
44%
Ne!
314
47%
Svejedno mi je!
59
9%

Total votes: 667

NediM17

#3251 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by NediM17 »

Ma ti mahalski mali granapi i jesu vecinom porodicni biznis.
To je golo prezivljavanje, nije se od tog niko obogatio
zippoo87

#3252 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zippoo87 »

tramvajtrojka wrote: 07/01/2025 13:46
Velkoski wrote: 07/01/2025 12:17 pa je l' mora NK radnik imati tri stoje da bi se visokokvalifikovani osjećao bolje?

ako si se školovao i radiš za male pare... onda jebiga. Moji sa Ekonomije svi rade za 2500-3000, bez ikakvih koverti i gluposti. Ako ne valja ovdje, onda postoji remote ili odlazak, svakako svi mrzimo državu pa je to onda ugodno s korisnim :mrgreen:
Najveci problem neradne nedjelje sto se i ovdje najvise primjeti su drzavni uhljebi koji misle da je samo njima bogom dan slobodan vikend i da se svi njihovim prohtjevima za taj vikend moraju prilagoditi

Zato ovoliko i pizde jer su oni svoju društvenu nadmoc pokazivali s tim sepurenjem nedjeljom po trznim centrima, u fazonu ja se sepurim i uzivam dok debili rade i haj ti to sada izbaci iz njihovog mozga, pa se milion ubleha i izgovora napisalo jer im je neko darno u ceif jer najveci bosnji udar je kad mu udaris na ego mozes ga gaziti godinama, ugnjetavati svake vrste, unistavati mu kvalitetu zivota, davati mu redukcije, neces ga uništiti kao sa udarcem na ego kad mu oduzmes onu satisfakciju da je veci u odnosu na nekoga drugog. Isti fazon i sa minimalnom platom ja se snasla ko jebe onu radnicu i cistacicu neka ostane jadna ha ja
:thumbup:
Sustina galame i galamdzija
Armin2013

#3253 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Armin2013 »

drug_profi wrote: 07/01/2025 13:53
Armin2013 wrote: 07/01/2025 13:51
drug_profi wrote: 07/01/2025 13:49

Da, nek je nedeljom dozvoljen rad svakoj radnji, ali samo ako u njoj radi vlasnik ili član uže porodice.
Bio to butik ili granap. Ljudi možda tako opstanu.
I kako to kontrolisati?
Pa znamo se, opet će radnik morati radit, a vlasnik će iskočit iz skladišta ako naleti inspekcija.
NE SMIJE biti radnik ni slučajno. Samo vlasnik ili član porodice, supruga, punoljetna djeca, otac, mater.
Pa to dođe kao rad na crno?
Prema Zakonu o radu radna sedmica je 40sati, imaš pravo par prekovremenih imati u mjesecu ali ako je duži period moraš prijaviti inspekciji, kako onda u tržnim centrima se radi 6 dana u sedmici, 1 dan slobodan? Šta rade trgovine i firme, radiš dnevno po par sati na crno i onda se to razvuče na 6 radin dana u sedmici.
Tako bi bilo i da se dozvoli rad tim trgovinama, opet bi radnik morao doći makar i u magacinu da radi u nedjelju.
DaysleepeR

#3254 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by DaysleepeR »

VladaFBiH wrote: 06/01/2025 14:41
Haris.ba wrote: 06/01/2025 13:57
VladaFBiH wrote: 06/01/2025 13:36 odvedeš djecu na trening ili šta već imaš
Pa to je odlican termin za kupovinu.
Sta radis dok cekas djecu?

Merkator Lozionicka radi do 22h.

U Becu kad sam bio sve radnje se zatvaraju u 20h. Naviknes se brzo.
nekad i iskoristim i to vrijeme za kupovinu ali je to max 30-40min koje imaš jer moraš otići po dijete prije kraja treninga - za neku ozbiljniju kupovinu nekih pola sata je premalo vremena koliko imam u ovom slučaju
Lijepo ženu i dijete u auto, ženu ostaviš u tržnom centru, odvedeš dijete na trening, dok se vratiš po ženu ona sve skoro obavila, ti još uzmeš šta je ona fulila i lagano nazad po dijete, i trening obavljen i kupovina završena.

Nemojte šupljirati šuplje priče, apsolutno se svakim danom može velika nabavka obaviti.
Armin2013

#3255 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Armin2013 »

Ja da se pitam, al se na pitam na radost privrednika,
Uvest online evidenicju prisutnih radnika, kartica naravno, nešto kao što planiraju fiskalne sisteme prebaciti, i onda kada ti doće inspekcija lahko može provjeriti da li je radnik tu na crno ili je prijavljan da radi, i koliko sati radi. I uvesti stroge kontrole rada. Većina firmi radi 6 dana u semici po 8h smjena
drug_profi

#3256 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

Armin2013 wrote: 07/01/2025 13:59
drug_profi wrote: 07/01/2025 13:53
Armin2013 wrote: 07/01/2025 13:51

I kako to kontrolisati?
Pa znamo se, opet će radnik morati radit, a vlasnik će iskočit iz skladišta ako naleti inspekcija.
NE SMIJE biti radnik ni slučajno. Samo vlasnik ili član porodice, supruga, punoljetna djeca, otac, mater.
Prema Zakonu o radu radna sedmica je 40sati, imaš pravo par prekovremenih imati u mjesecu ali ako je duži period moraš prijaviti inspekciji, kako onda u tržnim centrima se radi 6 dana u sedmici, 1 dan slobodan? Šta rade trgovine i firme, radiš dnevno po par sati na crno i onda se to razvuče na 6 radin dana u sedmici.
Tako bi bilo i da se dozvoli rad tim trgovinama, opet bi radnik morao doći makar i u magacinu da radi u nedjelju.
Kako bolan?
Pa vlasnik može raditi u svojoj firmi 24/7. I mogu raditi članovi porodice ako su prijavljeni kao radnici full ili part time.
I u kojoj to STR ima nekakav magacin gdje treba poseban radnik? Ja ne znam ni jednu STR da ima radnika, a da gazdi nije neki rod.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#3257 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Chmoljo »

mk ultra wrote: 07/01/2025 12:13 Dakle moguce je da ces imati NK radnika koji ce se popeti na 1000 i VSSovca koji ce ostati na npr 1400?
Pa vec sad je NK u kantonu 980 KM. Da moguce je, jer vec postoji odredba u zakonu koji tretira te place da najnize mogu primiti 70% od prosjecne plate. Sada je ista 1400 maraka, 70% je upravo 980 KM.

Inace bi im osnovna bila oko 700 maraka.
drug_profi

#3258 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

Kod nas u firmi je najniža plata izašla na 1000 već prije nekih 12 mjeseci. Tj. decembar 2023. je bio isplaćen uvećan svima. Tako da ja sad ne očekujem nikakav poseban efekt kod nas.
Melbourne_Australia

#3259 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Melbourne_Australia »

Zasto ljudi non stop spominju zemlje u kojima se nedelja ne radi?Kad isto tako i jos vise ima zemalja u kojima je nedelja radna.Nedeljna neradna je vezana za crkvu i pokusaj ljudi da se vrate crkvi na zapadu..Zar ljudi to fakat ne znaju.I porede ljudi jednu Njemacku ,gore je isto poslije 6 popodne,ljudi malo na ulici i svejedno je bila nedelja ili srijeda.U Rimu sve radi,Stockohlm ,Kopenhagen i na kraju krajeva u Melbourne isto tako.
rimano

#3260 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by rimano »

Ko sto gledam u tom slucaju bi kod nas krenulo masovno usvajanje odraslih osoba i odmah moze raditi kao clan porodice :D
dr_Evil

#3261 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by dr_Evil »

Melbourne_Australia wrote: 07/01/2025 15:07 Zasto ljudi non stop spominju zemlje u kojima se nedelja ne radi?Kad isto tako i jos vise ima zemalja u kojima je nedelja radna.
Zato sto zivimo u drustvu gdje je potrebno zastiti radnika. Naime nece radnik imati 5 radnih dana, pa ce doci drugi koji ce raditi vikend, nego ce isti radnik preuzeti i nedjelju za iste pare. Nismo u stanju provesti zakon, pa su drasticne mjere potrebne, nazalost.

Zna se kako se u Australiji placa rad nedjeljom i praznicima ;), ako nisi zaboravio :D
Melbourne_Australia

#3262 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Melbourne_Australia »

dr_Evil wrote: 07/01/2025 15:11
Melbourne_Australia wrote: 07/01/2025 15:07 Zasto ljudi non stop spominju zemlje u kojima se nedelja ne radi?Kad isto tako i jos vise ima zemalja u kojima je nedelja radna.
Zato sto zivimo u drustvu gdje je potrebno zastiti radnika. Naime nece radnik imati 5 radnih dana, pa ce doci drugi koji ce raditi vikend, nego ce isti radnik preuzeti i nedjelju za iste pare. Nismo u stanju provesti zakon, pa su drasticne mjere potrebne, nazalost.

Zna se kako se u Australiji placa rad nedjeljom i praznicima ;), ako nisi zaboravio :D
Ovaj zakon veze nema sa zastitom radnika ali ljudi su malo ograniceni pa ne kontaju.Da ima veze,radnici bi imali dva slobodno ili bi recimo subotom i nedeljom bili duplo placeni po satu kad rade.
dr_Evil

#3263 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by dr_Evil »

Melbourne_Australia wrote: 07/01/2025 15:34
dr_Evil wrote: 07/01/2025 15:11

Ovaj zakon veze nema sa zastitom radnika ali ljudi su malo ograniceni pa ne kontaju.Da ima veze,radnici bi imali dva slobodno ili bi recimo subotom i nedeljom bili duplo placeni po satu kad rade.
Dobro, recimo da sam ja ogranicen. Ali istovremeno recimo da sam ja redovno radio u BiH, a nisam bio placen za prekovremene, valjda sto sam bio ogranicen, nije sto nisam imao izbora.

Ali evo da ti odgranicim, sve sam ti rekao pod onim "nismo u stanju provesti zakon, pa su drasticne mjere potrebne".
drug_profi

#3264 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

Samo će pacijent da podlegne od pokušaja liječenja.
dr_Evil

#3265 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by dr_Evil »

drug_profi wrote: 07/01/2025 15:03 Kod nas u firmi je najniža plata izašla na 1000 već prije nekih 12 mjeseci. Tj. decembar 2023. je bio isplaćen uvećan svima. Tako da ja sad ne očekujem nikakav poseban efekt kod nas.
Malo majka mu stara :S
drug_profi

#3266 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

dr_Evil wrote: 07/01/2025 15:52
drug_profi wrote: 07/01/2025 15:03 Kod nas u firmi je najniža plata izašla na 1000 već prije nekih 12 mjeseci. Tj. decembar 2023. je bio isplaćen uvećan svima. Tako da ja sad ne očekujem nikakav poseban efekt kod nas.
Malo majka mu stara :S
Pominje se nešto stidljivo da bi moglo još malo da se podeblja pošto je i pored povećanja plata profit porastao.
Ali dvojica su vlasnika pa jedan treba da ubjedi drugog.
Samo ja ne vjerujem šaputanjima niti računam da su to kredibilne informacije.
perfect_guy

#3267 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by perfect_guy »

6 dana po 6-6,5 sati. Zvanično.
zippoo87

#3268 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zippoo87 »

perfect_guy wrote: 07/01/2025 19:56
6 dana po 6-6,5 sati. Zvanično.
Ovih 6-6,5 sati je jako tesko ukalkulisati,posebno ko radi u trznim centrima. Mi smo imali 3 radnika,pa smo se nekada preklapali u satima,jer smo imali prvu,medju i drugu smjenu i ono kada je spica radi nas troje,pa ostane na dvoje i na kraju zadnjih nekoliko sati jedan samo.
Sluzbeno su od nas trazili da radimo vise od tih 6,5 sati a mi smo nekako izmedju sebe "kradom" stimali da bude 6,5 sati ali vecinom je bilo 7 sati da smo radili,ako se najavi gazda da ce doci ili neko njegov. Ako vidi na kameri nekada da nas nema troje,odmah zove da pita,gdje je treci,pa nesto slazemo,tipa otisao u market ili wc. Mislim bile su live kamere,mogao je uvijek pratiti ali ne vjerujem da je samo to radio i pratio nas,jer je bilo podosta poslovnica.
Isto smo radili 6 dana i svaku trecu nedjelju je neko radio i nedjeljom. Na pocetku nam nije placao dodatno nedjelju,ali smo se nekako izborili kasnije i placao je a i to je uvijek bila drama oko te nedjelje,kada se plata pusta. Kod nas se radniku ni najmanje pravo ne moze bez neke drame ispostovati.
Capajebo

#3269 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Capajebo »

mk ultra wrote: 07/01/2025 13:35
Velkoski wrote: 07/01/2025 12:17 pa je l' mora NK radnik imati tri stoje da bi se visokokvalifikovani osjećao bolje?

ako si se školovao i radiš za male pare... onda jebiga. Moji sa Ekonomije svi rade za 2500-3000, bez ikakvih koverti i gluposti. Ako ne valja ovdje, onda postoji remote ili odlazak, svakako svi mrzimo državu pa je to onda ugodno s korisnim :mrgreen:
Ne tako
Neka imaju 1000
Ali da neko ko se skolovao vrlo cesto dodatno i po 8-9g VS neko ko je slajfao pola zivota i zadnje knjige koju se sjeca jezeva kućica a i to mu je neko prepricao (ako se sjeca) da bude u 300-400KM sa tim osobama, e to nije OK.

Kaznjavanje svake vrste obrazovanja
U skoro svakoj javnoj firmi bar 80% tih VSS su kupljene diplome, i mislim da ih se apsolutno ne treba gledati kroz tu prizmu.
Svaki radnik sa SSS u proizvodnjama/servisima/vozaci itd itd 5x vise vrijedi i radi za firmu/grad/kanton/opsinu nego 95% tih po kancelarijama. Cisti cancer drustva su ti uhljebi, i sad bi ih se jos trebalo cuvati jerbo im je neko dao radno mjesto nakon sto su kupili VSS :-)
zippoo87

#3270 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zippoo87 »

Capajebo wrote: 08/01/2025 00:24
mk ultra wrote: 07/01/2025 13:35

Ne tako
Neka imaju 1000
Ali da neko ko se skolovao vrlo cesto dodatno i po 8-9g VS neko ko je slajfao pola zivota i zadnje knjige koju se sjeca jezeva kućica a i to mu je neko prepricao (ako se sjeca) da bude u 300-400KM sa tim osobama, e to nije OK.

Kaznjavanje svake vrste obrazovanja
U skoro svakoj javnoj firmi bar 80% tih VSS su kupljene diplome, i mislim da ih se apsolutno ne treba gledati kroz tu prizmu.
Svaki radnik sa SSS u proizvodnjama/servisima/vozaci itd itd 5x vise vrijedi i radi za firmu/grad/kanton/opsinu nego 95% tih po kancelarijama. Cisti cancer drustva su ti uhljebi, i sad bi ih se jos trebalo cuvati jerbo im je neko dao radno mjesto nakon sto su kupili VSS :-)
:thumbup:
Ali mislim da su u KS radjene revizije diploma ,bilo je otkriveno nekoliko stotina nelegalnih,sto VSS,sto SSS
Uraditi revizije SVIH diploma u cijeloj FBiH ?
Nakon toga,uraditi interni test znanja u svakoj javnoj ustanovi,kao sto je prije par mjeseci uradila Uprava za oporezivanje,pa preko 50% zaposlenih palo,neki degradirani,neki premjesteni,jer se pokusalo zataskati ali niko nije otpusten. E urediti zakon,uvesti clan zakona,da se provjere rade svakih 6 mjeseci i ko ne zadovolji bubam 60-70% znanja iz testa,ide degradacija a ko je ispod 50% ide otkaz i konkurs za novog radnika.
Eto u dva poteza da se rijesis 50% nepotrebnih uhljeba,legalno i bez tuzbi . Dakle kao sto i kod privatnika dobijes otkaz ako ne obavljas zadatke,tako i ovdje,nemas znanje za obavljanje minimum zadataka.
I tek kada bi se ocistilo od ovih govana,onda bi se mozda poceli prijavljivati ljudi sa znanjem i pocelo vracati povjerenje u javnu upravu i svima bi nam bilo lakse,jer nema vece muke nego obavljati neki posao sa neukim i neobrazovanim ,to je patnja,da vece nama.
Capajebo

#3271 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Capajebo »

Te diplome su ono bas lazne diplome, krivotvorenje klasicno. Ja ovde mislim na Siroki Brijeg, Kiseljak, pumpu na Sokocu itd.
Ken_M

#3272 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Ken_M »

zippoo87 wrote: 08/01/2025 00:45 Ali mislim da su u KS radjene revizije diploma ,bilo je otkriveno nekoliko stotina nelegalnih,sto VSS,sto SSS
Uraditi revizije SVIH diploma u cijeloj FBiH ?
Nakon toga,uraditi interni test znanja u svakoj javnoj ustanovi,kao sto je prije par mjeseci uradila Uprava za oporezivanje,pa preko 50% zaposlenih palo,neki degradirani,neki premjesteni,jer se pokusalo zataskati ali niko nije otpusten. E urediti zakon,uvesti clan zakona,da se provjere rade svakih 6 mjeseci i ko ne zadovolji bubam 60-70% znanja iz testa,ide degradacija a ko je ispod 50% ide otkaz i konkurs za novog radnika.
Eto u dva poteza da se rijesis 50% nepotrebnih uhljeba,legalno i bez tuzbi . Dakle kao sto i kod privatnika dobijes otkaz ako ne obavljas zadatke,tako i ovdje,nemas znanje za obavljanje minimum zadataka.
I tek kada bi se ocistilo od ovih govana,onda bi se mozda poceli prijavljivati ljudi sa znanjem i pocelo vracati povjerenje u javnu upravu i svima bi nam bilo lakse,jer nema vece muke nego obavljati neki posao sa neukim i neobrazovanim ,to je patnja,da vece nama.
I onda bi ovaj Zakon važio i za čistačicu i za trgovine i za svakoga i omogućio bilo kojem poslodavcu da otpusti na osnovu testa koji je sam dizajnirao.
Ne može se selektivno donositi zakon koji važi samo za one koje bi ti lično otpuštao jer imaš neke formirane stavove.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#3273 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by izvrsni direktor »

W0rM wrote: 06/01/2025 19:04
Cherry-Cherry wrote: 06/01/2025 18:47 Ova vlada je shvatila da su velike šanse da izgube sljedeće izbore, pa onda hajde malo populizma, neradna nedelja i povećana minimalna plata.
Ova Vlada s ovakvim nastupima ce definitvno da izgubi iduce izbore.

Slazem se. Glasaci im povecanje minimalne plate nikad nece oprostit!!!
Armin2013

#3274 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Armin2013 »

Ne znam kako je u drugim mjestima, ovo govorim za okolinu Gračanice, početna plata 1.000,00 -1.200,00 KM u proizvodnji i nema radnika, neće niko da se prijavi. Znači da u proizvodnji nema radnika ispod 1.000,00 KM, možda tržni centri gdje slažu na rafe i tako to, ne znam.

Što se tiče poreza:
- porez na dobit 10%, malo googlajte okolinu i kako se kreće
-poreza na dividendu nema kod isplate, malo googlajte u drugim državama
-troškove radnika za porezne ssvrhe možeš duplo koristiti
-pa razni podsticaji kod zaposlenja, pa se otpuste stari radnici prime novi pa se naplati od držve, ili se radnici prebace iz jedne firme u drugu i opet se naplati od dražave
-idt

Što se tiče minimalca u zavisnosti od stručne spreme to se slažem, treba tako uredit ali samo za minimalac, a neka se radnik bori za veću platu
Mislim da u državnim insiticijama ima bodovni sistem, pa ti od radnog mjesta zavisi bod, a time i od stručne spreme

Često mi dođe jedan kupac iz Njemačke, on je vlasnik firme sa još jednim čovjekom, čovjek radi za platu u firmi, i naravno kapital raste, i vjerovatno sebi isplati dobit, ali čovjek radi za platu, nema na crno prodaje, nema daj radniku topli obrok pa vrati pare poslodavcu.

Naši privatnici su naučili svake godine kupuju stanove, kuće apartmane, skupa kola, putovanja, itd

Firmi sa 60 radnika za platu od 1.000,00 KM treba malo više od 100.000,00 mjesčno za plate sa obavezama, ako firma sa 60 radnika to ne može naraviti nek se odmah zatvori
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#3275 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by mk ultra »

Capajebo wrote: 08/01/2025 01:05 Te diplome su ono bas lazne diplome, krivotvorenje klasicno. Ja ovde mislim na Siroki Brijeg, Kiseljak, pumpu na Sokocu itd.
pa 80% četvrtog stepena je takvo

pola policije bi trebalo otići sa posla u startu.
Locked