Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
vjeshalica wrote: ↑06/01/2025 20:34
Mozda misli na upolsenike VladeFBIH. To ne vazi za buđetlije koje ugovaraju OKU sa Vladama Kantona na primjer.
Odnosno i sam je napisao u uvodu na koga se odnosi. Nemaju svi taj status.
pa nema razlike između državne službe u kantonu ili na nivou federacije. pogledaj zakone o plaćama, i jedan i drugi su gotovo identični. kolektivni ugovara i državna služba, kao i osnovicu. obično to idu sindikati u paketu (policija, obrazovanje, zdravstvo, državna služba).
što se tiče ostalih budžetskih korisnika, koji nisu državna služba, svaka grana može dogovarati dodatne uslove koji se na njih odnose ili ima propis koji se na njih odnosi, a neki svakako nisu ni na budžetu nego klepaju veće plate upravo zbog toga. ZZO npr.
Budzetski kantona pregovaraju sa Vladom Kantona i od njega i dobijaju pare. A ne od Federalne.
pa... logično. štaviše svaki nivo vlasti ima svoj zakon o plaćama i naknadama, zato sam i rekao da su gotovo identični.
Osnovica u TK je nepunih 400 maraka, mislim 396. Ima razlike u osnovicama,policija nema istu osnovicu po kantonima a njihov sistem izracuna place nije isti kao drugima jer npr.mnoze osnovicu sa ovlastenjima,minulim i koeficijentom po cinu. Oni koji imaju status Grada su sa Gradom pregovarali o osnovici. Zelim reci da je glupo insistirati na tome da ce apsolutno svima na budzetu doci do skoka plate. Zna se odakle se isplacuju plate npr.uposlenicima u Kantonalnim (policija,obrazovanje itd).
i da, slažem se. to i jeste moja poenta, neće svima plata rasti, a pogotovo ne za iznose koje je faruk lupio. mislim, rast će ako se ispregovara, ali kao direktna posljedica ove minimalne od 1000 malo kome, ako ikome u KS npr.
pa nema razlike između državne službe u kantonu ili na nivou federacije. pogledaj zakone o plaćama, i jedan i drugi su gotovo identični. kolektivni ugovara i državna služba, kao i osnovicu. obično to idu sindikati u paketu (policija, obrazovanje, zdravstvo, državna služba).
što se tiče ostalih budžetskih korisnika, koji nisu državna služba, svaka grana može dogovarati dodatne uslove koji se na njih odnose ili ima propis koji se na njih odnosi, a neki svakako nisu ni na budžetu nego klepaju veće plate upravo zbog toga. ZZO npr.
Budzetski kantona pregovaraju sa Vladom Kantona i od njega i dobijaju pare. A ne od Federalne.
pa... logično. štaviše svaki nivo vlasti ima svoj zakon o plaćama i naknadama, zato sam i rekao da su gotovo identični.
Osnovica u TK je nepunih 400 maraka, mislim 396. Ima razlike u osnovicama,policija nema istu osnovicu po kantonima a njihov sistem izracuna place nije isti kao drugima jer npr.mnoze osnovicu sa ovlastenjima,minulim i koeficijentom po cinu. Oni koji imaju status Grada su sa Gradom pregovarali o osnovici. Zelim reci da je glupo insistirati na tome da ce apsolutno svima na budzetu doci do skoka plate. Zna se odakle se isplacuju plate npr.uposlenicima u Kantonalnim (policija,obrazovanje itd).
i da, slažem se. to i jeste moja poenta, neće svima plata rasti, a pogotovo ne za iznose koje je faruk lupio. mislim, rast će ako se ispregovara, ali kao direktna posljedica ove minimalne od 1000 malo kome, ako ikome u KS npr.
Eo neko se dosjetio da kaze ali sve je to manipulacija ko kad svijet nije upucen.
Da. Mene vise fascinira sto se Faruk predstavlja ko ekonomski strucnjak a frajer je cijelu misao izgradio na pogresnoj premisi koju je mogao vrlo lako provjeriti.
Kako mu sad ista vjerovati sto napise? Mislim, jebes strucnjaka ako mu moras svaku tvrdnju provjeravati.
Cherry-Cherry wrote: ↑06/01/2025 18:47
Ova vlada je shvatila da su velike šanse da izgube sljedeće izbore, pa onda hajde malo populizma, neradna nedelja i povećana minimalna plata.
Ova Vlada s ovakvim nastupima ce definitvno da izgubi iduce izbore.
Ne može se to svakome objasniti. Kada neko ima mozak zatvoren u kutiji, bespredmetno je pričati mu.
Ovo je urađeno, jer je neko želio da Federacija ima manje prihode. A krezuboj rulji je dobro došlo, jer mnogi bi voljeli da ne rade nikad, a da im država dijeli novac.
Da se referisem na ovo... Da... ljudi zele slabiju Federaciju, jadni Bosnjo ne kapira pa puni Coviceve kladionice, ouu nouuu.
Da ga vidim kome bi to tesko bilo da ne radi a da dobija cash onako. Logicno je da je to vecini ljudi u cilju, sto manje rada za sto vise novca. RIjetki rade ono sto vole i da su sretni s platom.
Istinski mi je drago sto je nedjelja neradna, samo da ispliva kolicina ljudi koji ne znaju sta ce od sebe taj dan ako trzni centar ne radi. Brzo se btw. ljudi naviknu kad dodju u mrske Zapadne zemlje gdje je nedjelja takodjer neradna.
ovo mi je fascinantno, ne samo neradna nedjelja nego sve ono što u matičnoj državi nisu poštovali ili čega se nisu pridržavali. Tačno prelazak preko granice pravi neku transformaciju kod naših ljudi.
pa je l' mora NK radnik imati tri stoje da bi se visokokvalifikovani osjećao bolje?
ako si se školovao i radiš za male pare... onda jebiga. Moji sa Ekonomije svi rade za 2500-3000, bez ikakvih koverti i gluposti. Ako ne valja ovdje, onda postoji remote ili odlazak, svakako svi mrzimo državu pa je to onda ugodno s korisnim
Cherry-Cherry wrote: ↑06/01/2025 18:47
Ova vlada je shvatila da su velike šanse da izgube sljedeće izbore, pa onda hajde malo populizma, neradna nedelja i povećana minimalna plata.
Ne može se to svakome objasniti. Kada neko ima mozak zatvoren u kutiji, bespredmetno je pričati mu.
Ovo je urađeno, jer je neko želio da Federacija ima manje prihode. A krezuboj rulji je dobro došlo, jer mnogi bi voljeli da ne rade nikad, a da im država dijeli novac.
Da se referisem na ovo... Da... ljudi zele slabiju Federaciju, jadni Bosnjo ne kapira pa puni Coviceve kladionice, ouu nouuu.
Da ga vidim kome bi to tesko bilo da ne radi a da dobija cash onako. Logicno je da je to vecini ljudi u cilju, sto manje rada za sto vise novca. RIjetki rade ono sto vole i da su sretni s platom.
Istinski mi je drago sto je nedjelja neradna, samo da ispliva kolicina ljudi koji ne znaju sta ce od sebe taj dan ako trzni centar ne radi. Brzo se btw. ljudi naviknu kad dodju u mrske Zapadne zemlje gdje je nedjelja takodjer neradna.
ovo mi je fascinantno, ne samo neradna nedjelja nego sve ono što u matičnoj državi nisu poštovali ili čega se nisu pridržavali. Tačno prelazak preko granice pravi neku transformaciju kod naših ljudi.
neradna nedjelja nije u svakoj zapadnoj zemlji, nego otprilike u 50% drzava. I to koliko ja znam nigdje nije striktno zabranjeno kao kod nas, pa ni u njemackoj.
Nonsens je ne dati ljudima da rade ako hoće.
Možda je nekom taj jedan dan razlika između opstanka i propasti.
STR se moraju hitno izuzeti.
Treba vidjeti koliko će i da li će pasti promet u trgovinama koje ne prodaju robu široke potrošnje.
Ja vjerujem da će dobro osjetiti pad.
Last edited by drug_profi on 07/01/2025 12:37, edited 1 time in total.
neradna nedjelja nije u svakoj zapadnoj zemlji, nego otprilike u 50% drzava. I to koliko ja znam nigdje nije striktno zabranjeno kao kod nas, pa ni u njemackoj.
Vjeruj da nikad nisam obraćala pažnju da li rade ili ne rade, u Aut sam najduže boravila samo kao gost, pa znam da ne rade, uz benziske imaju mini markete u kojima se mogu naći neke osnovne stvari kao i kod nas.
A općenito govorim, da je u nekoj državi ovakav zakon donešen, preko noći bi naš narod prihvatio nova pravila.
Eo neko se dosjetio da kaze ali sve je to manipulacija ko kad svijet nije upucen.
Da. Mene vise fascinira sto se Faruk predstavlja ko ekonomski strucnjak a frajer je cijelu misao izgradio na pogresnoj premisi koju je mogao vrlo lako provjeriti.
Kako mu sad ista vjerovati sto napise? Mislim, jebes strucnjaka ako mu moras svaku tvrdnju provjeravati.
Baska njegove procjene kolika je inflacija zavisno gdje se pozicionira.
Velkoski wrote: ↑07/01/2025 12:17
pa je l' mora NK radnik imati tri stoje da bi se visokokvalifikovani osjećao bolje?
ako si se školovao i radiš za male pare... onda jebiga. Moji sa Ekonomije svi rade za 2500-3000, bez ikakvih koverti i gluposti. Ako ne valja ovdje, onda postoji remote ili odlazak, svakako svi mrzimo državu pa je to onda ugodno s korisnim
Naravno da ne, ali ta bi plata trebala da bude dovoljna za neke osnovne zivotne stvari nikakve luksuze. Sada prema procjeni nekog NK,PK dovoljno je platiti jednim hljebom dnevno jer toliko zasluzuje? I taj NK gdje god da ode istu ce cijenu platiti osnovnih potreba plus rezije. Po analogiji pojedinaca ta bi vrsta ljudi trebala da izumre jer nisu VSS, pa ko ce raditi "zadnje" poslove kad uvijek treba radnik?
Inam prijatelja koji ima STR i koji mi kaze - Ovaj Vojin , bivsi snsdovac i dodin saradnik bas sve radi da nasteti FBiH a i Drzavi BiH , preko neradne nedjelje, minimalca i ne smanjenja doprinosa.
Ne tako
Neka imaju 1000
Ali da neko ko se skolovao vrlo cesto dodatno i po 8-9g VS neko ko je slajfao pola zivota i zadnje knjige koju se sjeca jezeva kućica a i to mu je neko prepricao (ako se sjeca) da bude u 300-400KM sa tim osobama, e to nije OK.
NediM17 wrote: ↑07/01/2025 13:32
Ove male porodicne trgovine su bas sjebali.
Umjesto da im ta nedjelja bude prilika da malo poprave promet dok veliki lanci ne rade.
Trebali su barem kao istocna ilidza da uvedu da radnje do 5 uposlenih mogu raditi. Ovako su im sprijecili da se barem malo dignu kada su veci lanci zatvoreni
Najveci problem neradne nedjelje sto se i ovdje najvise primjeti su drzavni uhljebi koji misle da je samo njima bogom dan slobodan vikend i da se svi njihovim prohtjevima za taj vikend moraju prilagoditi
Zato ovoliko i pizde jer su oni svoju društvenu nadmoc pokazivali s tim sepurenjem nedjeljom po trznim centrima, u fazonu ja se sepurim i uzivam dok debili rade i haj ti to sada izbaci iz njihovog mozga, pa se milion ubleha i izgovora napisalo jer im je neko darno u ceif jer najveci bosnji udar je kad mu udaris na ego mozes ga gaziti godinama, ugnjetavati svake vrste, unistavati mu kvalitetu zivota, davati mu redukcije, neces ga uništiti kao sa udarcem na ego kad mu oduzmes onu satisfakciju da je veci u odnosu na nekoga drugog. Isti fazon i sa minimalnom platom ja se snasla ko jebe onu radnicu i cistacicu neka ostane jadna ha ja
rimano wrote: ↑07/01/2025 13:43
I to samo vlasnici da mogu raditi, radnici nek odmaraju.
Da, nek je nedeljom dozvoljen rad svakoj radnji, ali samo ako u njoj radi vlasnik ili član uže porodice.
Bio to butik ili granap. Ljudi možda tako opstanu.
Da, nek je nedeljom dozvoljen rad svakoj radnji, ali samo ako u njoj radi vlasnik ili član uže porodice.
I kako to kontrolisati?
Pa znamo se, opet će radnik morati radit, a vlasnik će iskočit iz skladišta ako naleti inspekcija.
I kako to kontrolisati?
Pa znamo se, opet će radnik morati radit, a vlasnik će iskočit iz skladišta ako naleti inspekcija.
NE SMIJE biti radnik ni slučajno. Samo vlasnik ili član porodice, supruga, punoljetna djeca, otac, mater.