Neradna nedjelja u FBiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked

Da li ste za uvođenje neradne nedjelje u FBiH?

Da!
294
44%
Ne!
314
47%
Svejedno mi je!
59
9%

Total votes: 667

W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#3201 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by W0rM »

Cherry-Cherry wrote: 06/01/2025 18:47 Ova vlada je shvatila da su velike šanse da izgube sljedeće izbore, pa onda hajde malo populizma, neradna nedelja i povećana minimalna plata.
Ova Vlada s ovakvim nastupima ce definitvno da izgubi iduce izbore.
Ne može se to svakome objasniti. Kada neko ima mozak zatvoren u kutiji, bespredmetno je pričati mu.

Ovo je urađeno, jer je neko želio da Federacija ima manje prihode. A krezuboj rulji je dobro došlo, jer mnogi bi voljeli da ne rade nikad, a da im država dijeli novac.
Da se referisem na ovo... Da... ljudi zele slabiju Federaciju, jadni Bosnjo ne kapira pa puni Coviceve kladionice, ouu nouuu.
Da ga vidim kome bi to tesko bilo da ne radi a da dobija cash onako. Logicno je da je to vecini ljudi u cilju, sto manje rada za sto vise novca. RIjetki rade ono sto vole i da su sretni s platom.

Istinski mi je drago sto je nedjelja neradna, samo da ispliva kolicina ljudi koji ne znaju sta ce od sebe taj dan ako trzni centar ne radi.
Brzo se btw. ljudi naviknu kad dodju u mrske Zapadne zemlje gdje je nedjelja takodjer neradna.
akcija007

#3202 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by akcija007 »

Kako se obračunavaju plate za državne službenike i namještenike, te za izabrane zvaničnike? Svake godine se dogovara osnovica plate, koja se sada množi sa koeficijentom za svako radno mjesto. Obzirom da će odlukom minimalna plata biti sada 1.000 KM u neto iznosu, da bi se do postiglo za najniže dosadašnje radno mjesto (pomoćni radnik i nekvalificirani radnik - NK radnik), potrebno je vidjeti njegov koeficijent, a to je 1,85. Dakle, osnovica će iznositi 540,54 KM, jer se osnovna plata 1.000 KM, a koeficijent 1,85. (1.000 / 1,85). Upravo zbog ovoga, SVIM državnim službenicima se povećava osnovica, koja se sada množi sa koeficijentima za svako radno mjesto. Trenutna osnovica je oko 420 KM. Dakle, dolazi do rasta osnovice za preko 120 KM, na što se još dodatno plaćaju doprinosi.

Tako će recimo stručnom saradniku, kao državnom službeniku, plata biti povećana za oko 444 KM, dok će zastupnicima u Parlamentu Federacije plata biti povećana za oko 936 KM. Na sve ove iznose se plaćaju i dodatni doprinosi.

Pored ovoga, sve osobe na koje se odnosi ovaj zakon, imat će pravo na povećani topli obrok (1% od prosječne plate u Federaciji BiH), koja će biti također povećana zbog rasta minimalne plate. Ne bih se iznenadio da prosječna plata bude povećana odmah u rangu od 1.500 do 1.700 KM. Dalje, izdaci za regres će također biti povećani, jer on iznosi 50% prosječne plate.

Ovo sam copy-paste s posta ekonomskog analiticara Faruk Hadzic
Kod mene u firmi se razmatra mogucnost fiksiranja iznosa toplog obroka zbog rasta prosjecne plate ( do sada smo dobijali 1% prosjecne, a 2016 kada je topli s 2% smanjen na 1% , uvecali su nam plate za cca 100 KM zbog smanjenja toplog tada je bilo s cca 16 na cca 8 KM)
Ozimician

#3203 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Ozimician »

I tamo neradna nedjelja pogoduje krupnom kapitalu i velikim korporacijama.
Jesil ikad vidio Svabu da drži granap? Nisi, jer je davno unisten. Moze da drzi neku fransizu od velikih lanaca (Edeka, Rewe..).
Pored njih postoje jos i etnicke trgovine u koje zalaze samo stranci.

Neradna nedjelja bi bila jako dobra stvar, ali da su izuzete samostalne radnje do 5 zaposlenih, kao i da ne postoji ova glupa odredba da su neke opcine povlastenije od drugih.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#3204 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Chmoljo »

akcija007 wrote: 06/01/2025 19:06 Kako se obračunavaju plate za državne službenike i namještenike, te za izabrane zvaničnike? Svake godine se dogovara osnovica plate, koja se sada množi sa koeficijentom za svako radno mjesto. Obzirom da će odlukom minimalna plata biti sada 1.000 KM u neto iznosu, da bi se do postiglo za najniže dosadašnje radno mjesto (pomoćni radnik i nekvalificirani radnik - NK radnik), potrebno je vidjeti njegov koeficijent, a to je 1,85. Dakle, osnovica će iznositi 540,54 KM, jer se osnovna plata 1.000 KM, a koeficijent 1,85. (1.000 / 1,85). Upravo zbog ovoga, SVIM državnim službenicima se povećava osnovica, koja se sada množi sa koeficijentima za svako radno mjesto. Trenutna osnovica je oko 420 KM. Dakle, dolazi do rasta osnovice za preko 120 KM, na što se još dodatno plaćaju doprinosi.

Tako će recimo stručnom saradniku, kao državnom službeniku, plata biti povećana za oko 444 KM, dok će zastupnicima u Parlamentu Federacije plata biti povećana za oko 936 KM. Na sve ove iznose se plaćaju i dodatni doprinosi.

Pored ovoga, sve osobe na koje se odnosi ovaj zakon, imat će pravo na povećani topli obrok (1% od prosječne plate u Federaciji BiH), koja će biti također povećana zbog rasta minimalne plate. Ne bih se iznenadio da prosječna plata bude povećana odmah u rangu od 1.500 do 1.700 KM. Dalje, izdaci za regres će također biti povećani, jer on iznosi 50% prosječne plate.

Kod mene u firmi se razmatra mogucnost fiksiranja iznosa toplog obroka zbog rasta prosjecne plate ( do sada smo dobijali 1% prosjecne, a 2016 kada je topli s 2% smanjen na 1% , uvecali su nam plate za cca 100 KM zbog smanjenja toplog tada je bilo s cca 16 na cca 8 KM)
Reci faruku da je glup ko kurac.

Kakvo bolan povecanje strucnom saradniku za 400 maraka, jeste li normalni?!
kakaljin

#3205 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

vjeshalica wrote: 06/01/2025 18:20
kakaljin wrote: 06/01/2025 16:49
vjeshalica wrote: 06/01/2025 16:37 Druga solucija nije bila osim da se nametne neradna neđelja. Da govnodavci postuju radno vrijeme i odmor ne bi se nametalo nakaradno rjesenje. Sta je tu je...
Bila je samo da se postuje zakon i da radnik prijavi svaku nepravilnost za krsenje njegovih prava inspekciji da kazni posodavca za krsenje prava radnika.

Problem je sto radnici nisu prijavljivali posodavce za krsenje njihovih prava i sutili su
Uvijek su radnici krivi, nista inspekcije nista Sud. Lakse je tako objasniti. Lakse je izbaciti jednog sa posla ako prijavi neregularnost i drugog zaposliti jer parmak debilski pristaje na sve.
Pa o tome i pricam da pristaje na sve i onda se zali. Kako ce bilo ko znati da se nesto desilo ako nije prijavljeno!!!!!
vjeshalica

#3206 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by vjeshalica »

Chmoljo wrote: 06/01/2025 19:13
akcija007 wrote: 06/01/2025 19:06 Kako se obračunavaju plate za državne službenike i namještenike, te za izabrane zvaničnike? Svake godine se dogovara osnovica plate, koja se sada množi sa koeficijentom za svako radno mjesto. Obzirom da će odlukom minimalna plata biti sada 1.000 KM u neto iznosu, da bi se do postiglo za najniže dosadašnje radno mjesto (pomoćni radnik i nekvalificirani radnik - NK radnik), potrebno je vidjeti njegov koeficijent, a to je 1,85. Dakle, osnovica će iznositi 540,54 KM, jer se osnovna plata 1.000 KM, a koeficijent 1,85. (1.000 / 1,85). Upravo zbog ovoga, SVIM državnim službenicima se povećava osnovica, koja se sada množi sa koeficijentima za svako radno mjesto. Trenutna osnovica je oko 420 KM. Dakle, dolazi do rasta osnovice za preko 120 KM, na što se još dodatno plaćaju doprinosi.

Mozda misli na upolsenike VladeFBIH. To ne vazi za buđetlije koje ugovaraju OKU sa Vladama Kantona na primjer.
Odnosno i sam je napisao u uvodu na koga se odnosi. Nemaju svi taj status.
Altsa

#3207 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Altsa »

Sid the sloth wrote: 06/01/2025 17:20
Altsa wrote: 06/01/2025 15:38
Sid the sloth wrote: 06/01/2025 11:59

:lol: :thumbup: top
Zanima me koji je argument zasto nije natocio u subotu, mozda se Lampica kartica broji samo nedjeljom :lol:
I ti si pametan vidim. Zato sto sam sa puta usao u bih u nedelju. Sta sam trebao nositi kanister sa sobom kako bi ti kupio jebeni cips i cigare na pumpi. Koji moroni.
A nisi mogao nigdje drugo na svijetu nasuti gorivo u subotu? Nase gorivo je najbolje sto jes' jes'.
Ako si putovao avionom mogao si malo razmisliti pa ne ostavljati auto po ovoj hladnoci bez goriva nego nasuti prije puta. Ali prije ce biti da su lupio sa izjavom pa se sad negdje putuje. Na kraju krajeva ako nisi bio sposoban isplanirati sto ti je problem sacekati malo u redu da platis gorivo?

Prozivas druge kako nisu pametni, a nisi vala ni ti odraz neke inteligencije :D
Koji moras biti debil pa ovako nesto napisati. Pa naspi pun rezervar u hr opet ces moratu sipati u BiH ili barem dosipati. I na kraju krajeva sta tebe boli q gdje cu ja sipati gorivo. Ti stani na pumpu pa kupuj cips za 3 KM i pravi guzvu. Ispred mene je 7 debila stajalo da kupe cips, zvake i sl. dok su ljudi sa autima napravili red jer nema sipanja dok ne plati prethodni na kasi, a na kasi placaju sranja. Otvori jos jednu kasu nedeljom samo za grickalice pa se onda kofrci.
Naslovnica

#3208 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Naslovnica »

Stani u red ko i svi ostali i ne talasaj.
:lol: :kiss:
starboy018

#3209 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by starboy018 »

šta bi na kraju sa općinom Maglaj, hoće li im vlada odobriti izuzece ili su ih odbili?
Sid the sloth

#3210 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Sid the sloth »

Altsa wrote: 06/01/2025 21:18
Sid the sloth wrote: 06/01/2025 17:20
Altsa wrote: 06/01/2025 15:38
I ti si pametan vidim. Zato sto sam sa puta usao u bih u nedelju. Sta sam trebao nositi kanister sa sobom kako bi ti kupio jebeni cips i cigare na pumpi. Koji moroni.
A nisi mogao nigdje drugo na svijetu nasuti gorivo u subotu? Nase gorivo je najbolje sto jes' jes'.
Ako si putovao avionom mogao si malo razmisliti pa ne ostavljati auto po ovoj hladnoci bez goriva nego nasuti prije puta. Ali prije ce biti da su lupio sa izjavom pa se sad negdje putuje. Na kraju krajeva ako nisi bio sposoban isplanirati sto ti je problem sacekati malo u redu da platis gorivo?

Prozivas druge kako nisu pametni, a nisi vala ni ti odraz neke inteligencije :D
Koji moras biti debil pa ovako nesto napisati. Pa naspi pun rezervar u hr opet ces moratu sipati u BiH ili barem dosipati. I na kraju krajeva sta tebe boli q gdje cu ja sipati gorivo. Ti stani na pumpu pa kupuj cips za 3 KM i pravi guzvu. Ispred mene je 7 debila stajalo da kupe cips, zvake i sl. dok su ljudi sa autima napravili red jer nema sipanja dok ne plati prethodni na kasi, a na kasi placaju sranja. Otvori jos jednu kasu nedeljom samo za grickalice pa se onda kofrci.
Sto nisi sipao gorivo negdje usput gdje ljudi ne kupuju zvake? Ne moras na EP u po Sarajeva.
Edin H.

#3211 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Edin H. »

Naslovnica wrote: 06/01/2025 21:21 Stani u red ko i svi ostali i ne talasaj.
:lol: :kiss:
U suru mumine. :izet:
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#3212 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by mk ultra »

vjeshalica wrote: 06/01/2025 20:34
Chmoljo wrote: 06/01/2025 19:13

Mozda misli na upolsenike VladeFBIH. To ne vazi za buđetlije koje ugovaraju OKU sa Vladama Kantona na primjer.
Uposlenici opcina
Drzavni sluzbenici u federaciji?
Itd itš

Znam da u Novom gradu opcini SSS je daleko ispod 1000KM (osnovna)
A bogami posto znam jednog vozaca u MOBiH, necu napisati koliko je ali je mizerno

I sad sta? Npr Dule Pacov radi u MOBiH, a zivi u RSu, i ovaj moj pajdo isto.radi u MOBiH a zivi u pederaciji? Hoce li obojci podici platu? :mrgreen:
holowey

#3213 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by holowey »

mislim da za mobih vazi drzavni zakon o platama, ne entitetski...
dvajt

#3214 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by dvajt »

Ima li neko tacne informacije kako ide obracun doprinosa stranim radnicima. Pošto se stalno povecava broj azijata, nekako mi je je nemoguce da i na njihovu platu idu puni doprinosi 71%?!
Chmoljo

#3215 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Chmoljo »

pa nema razlike između državne službe u kantonu ili na nivou federacije. pogledaj zakone o plaćama, i jedan i drugi su gotovo identični. kolektivni ugovara i državna služba, kao i osnovicu. obično to idu sindikati u paketu (policija, obrazovanje, zdravstvo, državna služba).

što se tiče ostalih budžetskih korisnika, koji nisu državna služba, svaka grana može dogovarati dodatne uslove koji se na njih odnose ili ima propis koji se na njih odnosi, a neki svakako nisu ni na budžetu nego klepaju veće plate upravo zbog toga. ZZO npr.
Ozimician

#3216 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Ozimician »

dvajt wrote: 06/01/2025 23:26 Ima li neko tacne informacije kako ide obracun doprinosa stranim radnicima. Pošto se stalno povecava broj azijata, nekako mi je je nemoguce da i na njihovu platu idu puni doprinosi 71%?!
Naravno da ide, zasto bi bilo nemoguce?
Chmoljo

#3217 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Chmoljo »

mk ultra wrote: 06/01/2025 22:19 Uposlenici opcina
Itd itš

A bogami posto znam jednog vozaca u MOBiH, necu napisati koliko je ali je mizerno

I sad sta? Npr Dule Pacov radi u MOBiH, a zivi u RSu, i ovaj moj pajdo isto.radi u MOBiH a zivi u pederaciji? Hoce li obojci podici platu? :mrgreen:
evo info koji vjerovatno mnogi nisu znali: nije ista osnovica u svakoj opšini u Kantonu npr.

koliko znam, najvišu plaću imaju uposlenici, pazi sad: Ilidže. pa Novo Sarajevo. pa Centar. otprilike tako. i to što je daleko ispod 1000 čisto sumnjam da je SSS, al eto.
kakabanja213

#3218 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakabanja213 »

Chmoljo wrote: 06/01/2025 23:31
Itd itš

evo info koji vjerovatno mnogi nisu znali: nije ista osnovica u svakoj opšini u Kantonu npr.

koliko znam, najvišu plaću imaju uposlenici, pazi sad: Ilidže. pa Novo Sarajevo. pa Centar. otprilike tako. i to što je daleko ispod 1000 čisto sumnjam da je SSS, al eto.
U svakom slucaju bit ce zanimljivo gledati nacin na koji ce se podici plata ovima sto imaju ispod 1000.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#3219 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Velkoski »

Image

:mrgreen:
nivla

#3220 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by nivla »

ko da se potezalo nedavno da se ovim ko moze raditi nedeljom pogodovalo neumu, a u neumu vise od 10 godina a blize 15 opstina zabranila rad nedeljom
kokuz_sa

#3221 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kokuz_sa »

nivla wrote: 07/01/2025 00:31 ko da se potezalo nedavno da se ovim ko moze raditi nedeljom pogodovalo neumu, a u neumu vise od 10 godina a blize 15 opstina zabranila rad nedeljom
Ironija naseg drustva
vjeshalica

#3222 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by vjeshalica »

mk ultra wrote: 06/01/2025 22:19
Uposlenici opcina
Itd itš

Drzavni sluzbenici
Namjestenici
Nosioci funkcija

Uposlenici opcina nisu na Federalnom buđetu.
vjeshalica

#3223 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by vjeshalica »

Chmoljo wrote: 06/01/2025 23:27
pa nema razlike između državne službe u kantonu ili na nivou federacije. pogledaj zakone o plaćama, i jedan i drugi su gotovo identični. kolektivni ugovara i državna služba, kao i osnovicu. obično to idu sindikati u paketu (policija, obrazovanje, zdravstvo, državna služba).

što se tiče ostalih budžetskih korisnika, koji nisu državna služba, svaka grana može dogovarati dodatne uslove koji se na njih odnose ili ima propis koji se na njih odnosi, a neki svakako nisu ni na budžetu nego klepaju veće plate upravo zbog toga. ZZO npr.
Budzetski kantona pregovaraju sa Vladom Kantona i od njega i dobijaju pare. A ne od Federalne. Osnovica u TK je nepunih 400 maraka, mislim 396. Ima razlike u osnovicama,policija nema istu osnovicu po kantonima a njihov sistem izracuna place nije isti kao drugima jer npr.mnoze osnovicu sa ovlastenjima,minulim i koeficijentom po cinu. Oni koji imaju status Grada su sa Gradom pregovarali o osnovici. Zelim reci da je glupo insistirati na tome da ce apsolutno svima na budzetu doci do skoka plate. Zna se odakle se isplacuju plate npr.uposlenicima u Kantonalnim (policija,obrazovanje itd).
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#3224 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by mk ultra »

Chmoljo wrote: 06/01/2025 23:31
Itd itš

To znam
Ali sta npr sa drzavnim.platama koje se isplacuju u FBiH? Jer ti je poreska prijava u FBiH
vjeshalica

#3225 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by vjeshalica »

Visi referent u NS ima osnovnu placu 1100KM za IV SSS koji je predvidjen za radno mjesto.
Locked