Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#69676 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Ne volim se nesto na ovu temu ukljucivati jer uvijek bude ostrascena, ali ovo stvarno ne mogu da ne prokomentarisem.

Sta su Svabe, kojima virimo iz guzice i koji su nam sinonim za sve sto valja, uradile nakon sto ih je Hrvatska natamburala 3-0 u polufinalu Mundijala u Francuskoj?

Sjeli i prodiskutovali sta je to njima potrebno da ponovo postanu prvaci svijeta (te 1998. su imali 3 titule svjetskog i 3 titule evropskog prvaka i po svim parametrima uspjesnosti bili drugi iza Brazila).

Skontali su (izmedju ostalog) da im ne valjaju stadioni, od kojih je vecina izgradjena 1974. za Mundijal u tadasnjoj Zapadnoj Njemackoj. U tom trenutku su bili dakle stari u prosjeku 24 godine.

I krenula je kampanja izgradnje novih stadiona, omladinskih pogona, inkluzije djece migranata i izbjeglica u omladinske pogone, a sve je dodatno nahajcano domacinstvom Mundijala 2006. I malo po malo rezultati su poceli dolaziti. 2002. srebro. 2006. i 2010. bronca. 2014. zlato :)

To sve govori o vaznosti infrastrukture.

A mi imamo stadion star preko 50 godina. Moramo shvatiti da price o Buzi, Hajduku, Renicu pripadaju antici. Pa i o titulama iza rata, Japauru, Senadu Brkicu, Viti Paskalju, Matiji Matku, Tolji (on je doduse prvo branio za NK Zenicu) i to je sad vec staro i nije relevantno za 2025.

I imas ponudu da ti neko drugi finansira izgradnju modernog stadiona od cega ce i Celik (vidi uvod) i sira drustvena zajednica imati koristi i mi na to sve reagujemo kako? Ne treba nam ovako,, moramo sacuvati svoje simbole i svetinje, moramo se tome usprotivit, treba sacekat da Celik bude imao para da ga sam sagradi (a do tad se stadion moze samourusit)....

I sutra kad sva ova prica ode u Sarajevo ili gdje vec, mi cemo opet ovdje naricati kako je Zenica mrtav grad, kako niko ovdje ne ulaze, kako su nas svi prestigli....
xPaco1337

#69677 Re: Zeničani

Post by xPaco1337 »

Nama fudbal kao naciji ocito ne ide, ne znam šta se forsiramo uopste :lol:
sheikh

#69678 Re: Zeničani

Post by sheikh »

_BataZiv_0809 wrote: 06/01/2025 08:58 Ne volim se nesto na ovu temu ukljucivati jer uvijek bude ostrascena, ali ovo stvarno ne mogu da ne prokomentarisem.

Sta su Svabe, kojima virimo iz guzice i koji su nam sinonim za sve sto valja, uradile nakon sto ih je Hrvatska natamburala 3-0 u polufinalu Mundijala u Francuskoj?

Sjeli i prodiskutovali sta je to njima potrebno da ponovo postanu prvaci svijeta (te 1998. su imali 3 titule svjetskog i 3 titule evropskog prvaka i po svim parametrima uspjesnosti bili drugi iza Brazila).

Skontali su (izmedju ostalog) da im ne valjaju stadioni, od kojih je vecina izgradjena 1974. za Mundijal u tadasnjoj Zapadnoj Njemackoj. U tom trenutku su bili dakle stari u prosjeku 24 godine.

I krenula je kampanja izgradnje novih stadiona, omladinskih pogona, inkluzije djece migranata i izbjeglica u omladinske pogone, a sve je dodatno nahajcano domacinstvom Mundijala 2006. I malo po malo rezultati su poceli dolaziti. 2002. srebro. 2006. i 2010. bronca. 2014. zlato :)

A mi imamo stadion star preko 50 godina. Moramo shvatiti da price o Buzi, Hajduku, Renicu pripadaju antici. Pa i o titulama iza rata, Japauru, Senadu Brkicu, Viti Paskalju, Matiji Matku, Tolji (on je doduse prvo branio za NK Zenicu) i to je sad vec staro i nije relevantno za 2025.

I imas ponudu da ti neko drugi finansira izgradnju modernog stadiona od cega ce i Celik (vidi uvod) i sira drustvena zajednica imati koristi i mi na to sve reagujemo kako? Ne treba nam ovako,, moramo sacuvati svoje simbole i svetinje, moramo se tome usprotivit, treba sacekat da Celik bude imao para da ga sam sagradi (a do tad se stadion moze samourusit)....

I sutra kad sva ova prica ode u Sarajevo ili gdje vec, mi cemo opet ovdje naricati kako je Zenica mrtav grad, kako niko ovdje ne ulaze, kako su nas svi prestigli....
dugo bolji osvrt ne pročitah :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Bosanski_pastuh

#69679 Re: Zeničani

Post by Bosanski_pastuh »

Reprezentacija bi imala velike benefite da Bilino postane nacionalni stadion, ali bi Celik bio veliki gubitnik u toj prici ako postane podstanar na svom stadionu. U najmanju ruku mora biti na istom nivou i imati isti status kao reprezentacija na svom stadionu da bi ta prica imala smisla. To bi bio pravedan dil. Inace, koja je to korist koju bi imala sira zajednica, a da Celik tu bude u drugom planu? Pitam sad vas, ko bi to dao svoju kucu kakva god bila da mu je neko usminka i da je on moze gledati i koristiti kao podstanar? Da li je to taj poklon ili otimanje? Vjerujem da niko ne bi to dao i zasto je onda logika da Bilino ide tim putem da samo ustupi svoj stadion o kojem odlucuje vise od 50 godina, te da mu nedostaci od te price budu veci nego benefiti?

U tom kontekstu gledam i Grad Zenicu, bez obzira ko je na vlasti. Ne smije reprezentacija BiH biti preca od maticnog Celika. Moze samo jednako u dogovoru, ali nikako preko Celika. U suprotnom, moze kad ima macehinski odnos, ali onda to sigurno zasluzuje otpor!
kuglanje_ze wrote: 05/01/2025 23:58 @Bosanski_pastuh ne znam šta je tebi? Šta si se toliko upalio oko stadiona? Čak i ako dođe do toga, tema će biti kad se bude sklapao konačan ugovor. Kažem "čak i ako dođe do toga", a znamo da neće
Ono što mi zapinje za oko u tvom pisanju je priča o tome kako klub ne treba pristati na nešto, te spominjanje zeničkog identiteta ili simbola. Realno klub nije u poziciji da ga se išta pita. Sutra ga FK može nabiti sa stadiona, niko se ne bi ni počešao. Možda bi se pobunilo par stotina ljudi i tu bi bio kraj. Klub je spao na onih 10-ak fanatika u upravi kluba i par stotina zaluđenih na tribinama. SDA je maltretirala klub 20 godina, FK mu je pucao u glavu. Teško da se tu išta može spasiti, posebno jer 90% "zeničana" ne interesuje šta se tu dešava. Isto kao što ih ne interesuju ni drugi sportovi koji su ugašeni u ovom gradu. To je ono što je čovjek napisao da Zenicu možeš opisati sklopom "zaobiđi me". Nema tu nikakvih simbola, nema identiteta grada, nema istorije, samo ta jebena fabrika oko koje se sve vrti i koja nas je izgradila, a sada nas uništava. I ništa više. Eto i rudnik se ugasi, niko ništa.
Mrtav grad... Grad nastanjuju zombiji, Walking dead.
Sve to sto si napisao i jest razlog za alarm. Javno mnijenje uveliko kroji odluke. Mnogo toga zavisi od jacine javnog mnijenja. Ako bi tema Bilinog polja kao nacionalnog stadiona bila aktuelna tek na dane pred odlucivanje onda je to vec dovedeno pred svrsen cin, a kad je bilo tako u proslosti desavalo se da kao gradjani Zenice, navijaci i clanovi kluba donosimo odluke koje nisu u interesu kluba. Tu mislim na masu ljudi. Kad je javno mnijenje bilo da trebaju turski milioni, ljudi su prihvatili to iako je svaki detalj tad govorio da je sva ta prica ubleha. Rezultat toga je da je klub dotdatno milionski zaduzen i bio na pragu gasenja. S druge strane, kad je javno mnijenje preokrenuto u interesu kluba, otisao je u kantonalnu ligu i uspio napraviti dobar potez da bi uopste opstao nakon uzasa koji su Turci ostavili iza sebe. Sve je pitanje odlucnosti. Koliko god bilo onih koji su spremni stati u interesu kluba, bitno je da ljudi u svojim glavama znaju sta se desava, a ne da dodju i da im je predstava da to savez daje klubu kao poklon kako ovdje neko napisa ili da pristanu dati svoju vrijednost zbog sminke. Savez se nije pocesao kad je Celik ispao iz Premijer lige za vrijeme korone. Iako je to tad i bilo u interesu kluba da napravi odredjeni reset, ali njihova reakcija je bila da oni prekidaju prvenstvo i tu se jasno pokazalo da im Celik ne znaci nista. U pitanju su uvijek samo interesi.

Celik je u zadnjih 10-ak godina uvijek bio u nezavidnoj situaciji, pa se bori i lakta za svoju egzistenciju. Nije prihvatio defetisticki pristup, jer bi u tom slucaju bio ugasen. Da je bilo zaobidji me, Celik ne bi postojao tako da se ne slazem s tom konstatacijom. Celik i Bilino polje su bitni dijelovi price i veliki su dio identiteta Zenica o kojem autor tog teksta pise. Mozda on to nije prepoznao, ali Celik nije prica "zaobidji me". Koliko god ljudi iza kluba stoji, ipak su tu. I nije istina da se niko nece pocesati ako dodje opet do situacije da se pravi steta klubu. Koliko god tu bilo ljudi, uvijek postoji neka kriticna masa. Takodje, prica o Bilinom polju je tema za sve gradjane i i navijace, jer je veliko pitanje koje ce uveliko utjecati na klub u buducnosti i ne moze biti pitanje odluke samo za UO kluba. O takvom pitanju treba da bruji grad, treba i da clanovi kluba vijecaju na skupstini kluba i onda i UO kluba nece imati breme da sam donosi tako veliku odluku po pitanju zauzimanja stava za buducnost kluba i naredne decenije. Ipak, gradjani i navijaci vec trebaju krojiti javno mnijenje u interesu kluba da opet ne bi pali na ispitu ako dodje do odredjenih ucjena ili da puste da sapatom padne velika vrijednost grada i kluba. I zato nek se prica o svemu ovom sto vise.

Ljudi se moraju vise uputiti sta to odgovara klubu i sta ne odgovara. Linijom lakseg otpora se ne smije ici kad je u pitanju Bilino, jer taj stadion asocira sliku Celika i prezentuje njegovu snagu i velicinu. Nas ponos. I kad smo bili najslabiji, Celik predstavlja veliki klub u ovoj drzavi upravo zbog tradicije i stadiona. Da smo klub s Kamberovic polja bila bi druga prica i poprilicno umanjena. Bez te slike Bilinog polja kao Celikovog stadiona, to je sasvim drugi klub i ljudi moraju toga biti svjesni! I zbog toga ova tema mora biti medju ljudima aktuelna sve dok se uopste spominje na visim instancama, jer javno mnijenje ima utjecaj na takve odluke. Kad je u pitanju defetisticki pristup onda je u startu osudjeno da se pogne glava, a kad postoji odlucnost i da se vodimo ponosom koji predstavlja Celik onda i postoje sanse da Celik ostvari svoj interes.
Last edited by Bosanski_pastuh on 06/01/2025 10:35, edited 2 times in total.
jasko_ba

#69680 Re: Zeničani

Post by jasko_ba »

_BataZiv_0809 wrote: 06/01/2025 08:58 Ne volim se nesto na ovu temu ukljucivati jer uvijek bude ostrascena, ali ovo stvarno ne mogu da ne prokomentarisem.

:thumbup: Nostalgija je najjača droga, ovdje je predoziranje. :-)
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#69681 Re: Zeničani

Post by Bobi »

ZDK kupuje helikopter, koliko ono rekoše, neki polovni 6-7-8 miliona, pilote ce iznajmit, kiwi komentar ?
Casual's

#69682 Re: Zeničani

Post by Casual's »

Vedran se vec vozao u njemu. :mrgreen:
ZoomZoomKiwi

#69683 Re: Zeničani

Post by ZoomZoomKiwi »

Bobi wrote: 06/01/2025 11:30 ZDK kupuje helikopter, koliko ono rekoše, neki polovni 6-7-8 miliona, pilote ce iznajmit, kiwi komentar ?
Ček, je l' MUP ZDK ili Vlada ZDK za CZ?

Nisam u tijeku.

Pilotirat mogu ja, ali samo za mjesečno 5644 KM neto plus svaki sat naleta 185 KM neto.
Bobi
Forum administrator

#69684 Re: Zeničani

Post by Bobi »

Daj uozbiljite se :mrgreen: .
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#69685 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

@ZoomZoomKiwi jesi li u toku za ove zgrade sto je grad kupio od Zeljezare?
ZoomZoomKiwi

#69686 Re: Zeničani

Post by ZoomZoomKiwi »

_BataZiv_0809 wrote: 06/01/2025 11:58 @ZoomZoomKiwi jesi li u toku za ove zgrade sto je grad kupio od Zeljezare?
Nope. :shock:

Jebote ne bude me deset dana u networku odmah ispadam iz svih mogućih tokova hahah.

Probat ću se ažurirati ako stignem, zavro sam dole oko Okeanije pa ne stižem sve :mrgreen:
Bobi
Forum administrator

#69687 Re: Zeničani

Post by Bobi »

Jesu ovo tvoji rflektori na novom igralistu Meša Selimović škole?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#69688 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

ZoomZoomKiwi wrote: 06/01/2025 12:00
_BataZiv_0809 wrote: 06/01/2025 11:58 @ZoomZoomKiwi jesi li u toku za ove zgrade sto je grad kupio od Zeljezare?
Nope. :shock:

Jebote ne bude me deset dana u networku odmah ispadam iz svih mogućih tokova hahah.

Probat ću se ažurirati ako stignem, zavro sam dole oko Okeanije pa ne stižem sve :mrgreen:
Kad ides :cry:
ZoomZoomKiwi

#69689 Re: Zeničani

Post by ZoomZoomKiwi »

Iza Čimburijade, al' prije Jadrana :lol:
ZoomZoomKiwi

#69690 Re: Zeničani

Post by ZoomZoomKiwi »

Bobi wrote: 06/01/2025 12:01 Jesu ovo tvoji rflektori na novom igralistu Meša Selimović škole?
Probably, preko CPCD-a je to išlo još ljetos. Nisu ih valjda tek sad ugradili?
kuglanje_ze

#69691 Re: Zeničani

Post by kuglanje_ze »

Eto pusti Njemačku, to je sila. Pogledaj Mađarsku unazad 20 godina. Ljudi renovirali u potpunost 15 stadiona, napravili sistem juniorskih pogona i rezultat je nevjerovatan. Ponovo su sila, a još nisu došli do maksimuma.
A mi se trebamo brinuti šta će biti s klubom ako se digne nova tribina i srede svlačionice. Ma daj... Tipično naše, nemoj, ne diraj, lijepo je i tako.
Nije lijepo, užasno je, odvratno, prljavo, zapušteno, devastirano. Možemo imati emociju do neba, ali kad je nešto loše onda je loše. A BP je očaj. Slika grada
Ako nam treba takva slika, onda ok. Izvinite
Bobi
Forum administrator

#69692 Re: Zeničani

Post by Bobi »

ZoomZoomKiwi wrote: 06/01/2025 12:41
Bobi wrote: 06/01/2025 12:01 Jesu ovo tvoji rflektori na novom igralistu Meša Selimović škole?
Probably, preko CPCD-a je to išlo još ljetos. Nisu ih valjda tek sad ugradili?
pred NG na 5-6 dana.
Djewojka

#69693 Re: Zeničani

Post by Djewojka »

Bobi wrote: 06/01/2025 11:30 ZDK kupuje helikopter, koliko ono rekoše, neki polovni 6-7-8 miliona, pilote ce iznajmit, kiwi komentar ?
Vahidin pilot će da voza vjerovatno (sada radi u OS BIH). Dopunski možda Giselda jer je izašla iz zatvora i jedina ima položen ispit helikoptera u Zenici - naravno ako joj dopusti direktor da eskivira s posla, a vjerujemo da hoće jer joj je i ranije dopuštao svašta (ha ha) ili ako ne bude umorna od naučno-istrazivackog rada na ekonomskom odjelu.
anex
Nindža revizor
Grijem se na: čumur
Vozim: Scott i Kuga
Horoskop: imam

#69694 Re: Zeničani

Post by anex »

@Djewojka Ko kaže da ona radi opet u bolnici?
kuglanje_ze

#69695 Re: Zeničani

Post by kuglanje_ze »

Djewojka wrote: 06/01/2025 15:59
Vahidin pilot će da voza vjerovatno (sada radi u OS BIH). Dopunski možda Giselda jer je izašla iz zatvora i jedina ima položen ispit helikoptera u Zenici - naravno ako joj dopusti direktor da eskivira s posla, a vjerujemo da hoće jer joj je i ranije dopuštao svašta (ha ha) ili ako ne bude umorna od naučno-istrazivackog rada na ekonomskom odjelu.
Ima dozvolu i Elman Ćosić, ali on je visoki oficir OSBiH.
DebelinJoe

#69696 Re: Zeničani

Post by DebelinJoe »

Razumijem se pomalo u medije, doduše malo više u film nego u televiziju, ali ovo je ljudi moji...Pa šta je ovo...

_BataZiv_0809
Nindža revizor

#69697 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Cekaj ovo unaprijed snimljeno?
Zena ti kihne i to to ne izrezes?
Bosanski_pastuh

#69698 Re: Zeničani

Post by Bosanski_pastuh »

kuglanje_ze wrote: 06/01/2025 13:42

Eto pusti Njemačku, to je sila. Pogledaj Mađarsku unazad 20 godina. Ljudi renovirali u potpunost 15 stadiona, napravili sistem juniorskih pogona i rezultat je nevjerovatan. Ponovo su sila, a još nisu došli do maksimuma.
A mi se trebamo brinuti šta će biti s klubom ako se digne nova tribina i srede svlačionice. Ma daj... Tipično naše, nemoj, ne diraj, lijepo je i tako.
Nije lijepo, užasno je, odvratno, prljavo, zapušteno, devastirano. Možemo imati emociju do neba, ali kad je nešto loše onda je loše. A BP je očaj. Slika grada
Ako nam treba takva slika, onda ok. Izvinite
Mijesamo babe i zabe. Niko ne kaze da ne treba ulagati u infrastrukturu, ali isto tako treba gledati i pod kojim uslovima. Ti sam kazes da npr. jedan Zeljeznicar ne bi prihvatio takvo nesto. Ako je poklon kako se predstavlja sto ne bi prihvatio? Naravno, zato sto postoji njihov klub i njegov interes. Svako ide do onog momenta dokle i njemu i partnerima odgovara. Tako svaki klub treba da radi, samo bi izgleda Celik trebao gledati prvo tudji interes. Ma jel...

Povucu paralelu, da je samo bitan uspjeh, na Bilinom bi vec bio Patriot bez dugova koji bi i trenutna garnitura u Gradu Zenica u bliskoj proslosti pogurala i koji bi mogao igrati i Premijer ligu. Ipak, bio je bitan Celik, pa se to nije desilo i tako i treba, jer ne moze se preko srzi prelaziti ako zelis imati pravu vrijednost. Ista prica je i sa Bilinim poljem, pa ako je samo pitanje sminke onda ce gazda na njemu biti iskljucivo reprezentacija, ali ako se gleda interes Celika kao kluba ciji je Bilino polje dom u svakom smislu otkako je napravljeno onda se mora naci dogovor u kojem ce biti zadovoljan, a realno to u najmanju ruku nije nista ispod ravnopravnog statusa reprezentaciji u svakom detalju tog ugovora ako bi se ostvario.

@DebelinJoe

Nemoj da te cudi taj sund, jer to je slika grada vec odavno. Ima i nesto svjetla u tom mraku, a koje upravo zbog tog treba vise cijeniti.
Ja_Ja

#69699 Re: Zeničani

Post by Ja_Ja »

_BataZiv_0809 wrote: 06/01/2025 19:54 Cekaj ovo unaprijed snimljeno?
Nije ona kihnula, žena kada se nije šlagirala u studiju. Kada sam to vidio neki me crnjak obuzeo, ono bukvalno me bilo stid njih, promjenim kanal i više nisam ni gledao. Bio je i Ćuzna u studiju, sve će on to popraviti, medijski mag, oploditelj malih tv ekrana, Mahdi zemljotresa i neizbježni Fućkov isprdak.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#69700 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Ja_Ja wrote: 06/01/2025 20:25
_BataZiv_0809 wrote: 06/01/2025 19:54 Cekaj ovo unaprijed snimljeno?
Nije ona kihnula, žena kada se nije šlagirala u studiju. Kada sam to vidio neki me crnjak obuzeo, ono bukvalno me bilo stid njih, promjenim kanal i više nisam ni gledao. Bio je i Ćuzna u studiju, sve će on to popraviti, medijski mag, oploditelj malih tv ekrana, Mahdi zemljotresa i neizbježni Fućkov isprdak.
Ma kihnula zena ba
Post Reply