Valjalo bi i da se kršćani uključe u temu o bibliji.
Re: Razotkrivanje Biblije!
-
zposao
#726 Re: Razotkrivanje Biblije!
Dakle @teodati , @kairos i @šarf ne vjeruju u Trojstvo sto će reći da nisu kršćani...ništa protiv ali niste reprezentativni uzorak
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#727 Re: Razotkrivanje Biblije!
Obojica? 
- Dozer
#728 Re: Razotkrivanje Biblije!
Izvrces stvari, naravno namjerno.-Chesterfield- wrote: ↑31/12/2024 17:24Ako je sve naučno dokazano kako ti tvrdiš, neka nauka dokaže ili opovrgne postojanje Boga.Dozer wrote: ↑31/12/2024 15:57 Da li je iko upratio najnoviji serijal na History i NG?
Ukratko - nakon visedecenijskog i konacnog desifrovanja i prevodjenja famoznih svitaka s Mrtvog mora, kao i prevodjenja papirusa nadjenih u nekim pecinama, ne zapamtih gdje, te povezivanja i desifrovanja mnogih Sumerskih plocica, i uz mnogobrojne forenzicke analize svega, zakljucci svega su potpuno jasni i nedvosmisleni.
1. Sve price iz Biblija su upravo samo to - price koje su postojale i hiljade godina ranije.
2. I Stari i Novi zavjet su takodjer samo gomila prica modifikovanih kroz vrijeme, a zasnovane su na naslijedjenim legendama i predanjima ranijih stotina generacija.
3. Razlike izmedju Starog i Novog zavjeta, kao i konacne kanonizirane Biblije, ogledaju se u izmjenama u kolicini od preko 50%, a do cega je doslo jer su generacije pisara koji su ih prepisivali, kao rijetki pismeni u to vrijeme, uvijek mijenjali ili izbacivali ili dopisivali stvari svojstvene vremenu u kojem su oni zivjeli i pisali.
4. Danasnji sadrzaj Biblije ima manje od 40% istih sadrzaja s onim sto se, po starosti, smatra prvim biblijskim zapisima.
5. Kanonizirana Biblija je samo zbir odabranih prica i famoznih jevandjelja, kojima je crkva diktirala pravac s namjerom utvrdjivanja svoje vlasti, pri cemu je vise nego upitno postojanje skoro svih famoznih apostola, jer naprosto ne postoji dovoljno dokaza da su Luka, Pavle itd. uopste postojali.
6. Prva kanonizirana Biblija je objavljena skoro 500 g. nakon Isusove smrti, pri cemu ne postoji ni 1 jedini dokaz da je on licno ikada promovisao bilo sta od ovoga sto se danas naziva krscanstvom/katolicanstvom. Postoje samo mnoge price o njegovim "cudima", od kojih je vecina potekla od ljudi koji uopste nisu ni bili zivi kad i on. Famozno uskrsnuce je samo jedna od njih.
7. Kur'an je samo nastavak svega, ali u formi pokusaja da se zaustave promjene sadrzaja kakve su se vijekovima desavale u Biblijama, ali je tu koristena malo novija i drugacija forma prikazivanja stvari, a sto je opet u skladu s "modernijim" vremenom i vecim znanjima, tako da bi se Kur'an komotno mogao smatrati i zadnjom verzijom Biblije. Naravno, ne smatra se tako jer se tada pokusala stvoriti, i stvorila se, nova religija, na isti nacin kako je to uradjeno s hriscanstvom u odnosu na judaizam 1400 godina ranije.
Elem, kako decenijama govorim, i sasvim logicno, sve religije su ciste ljudske izmisljotine, bazirane na nekadasnjim ljudskim (ne)znanjima, pogresnim tumacenjima dogadjaja i desavanja, a na kraju su postale instrument vlasti nekolicine nad vecinom.
I sad je sve to i naucno potkrijepljeno i dokazano.
Over and out.
Ako dođeš sa takvim dokazima možda neko ozbiljno shvati tvoje upise.
Ne moram ni ja niti bilo ko drugi, a pogotovo ne nauka, dokazivati nepostojanje boga.
Obrnuto je - vjernici trebaju dokazati njegovo postojanje, jer oni tvrde da postoji. Ali, posto je to nemoguce, inace bi to uradili za protkelih 5.000 godina, ostaje im samo vjerovanje da su istinite bajke o njemu, i svemu ostalom, napisane u vjerskim knjigama.
- Dozer
#729 Re: Razotkrivanje Biblije!
Izvini..... pitas me da li je sve sto sam naveo, a zapravo prenio ono sto su drugi naucno utvrdili nakon decenija istrazivanja i rada - istina po Bibliji?šarf wrote: ↑01/01/2025 09:36 Dozer,oprosti ali moram pitati.
Da li si uopće čitao Bibliju?Dali si ovi sedam stvari o kojima si pisao i sam provjerio da li to tako stoji u Bibliji ili si uzeo zdravo za gotovo ono što su drugi napisali o tome?
Hajde da popričamo o svakoj od ovih sedam stvari.
Stav koji je jedino ispravan,i to ne samo prema Bibliji već općenito,prema svemu zapisan je u Bibliji.
Citiram,
Djela apostolska 17:11-A ti su Židovi bili otvorenijeg uma od onih u Solunu. Naime, s velikom su gorljivošću prihvatili riječ i svaki su dan pomno istraživali Pisma da vide je li ono što su čuli istina.
Oni su čuli da je bio neki Isus koji je za sebe tvrdio da je Mesija.Pavle im je iz Pisma pokazivao dokaze da je to istina.A oni su ispitivali,provjeravali te njegove tvrdnje,"da vide je li to istina".
Dakle,ne slijepo prihvatati nešto,čak i ako to trenutačno ide nekome u prilog.
Ja ću opet citirati Bibliju Matej 15:14-"A ako slijepac vodi slijepca, obojica će pasti u jamu."
Zašto dopustiti da me slijepci vode,a imam svoje oči.
Hajdemo pričat o ovih sedam stvari.Naravno,da se svi uključimo u razgovor.
Da, procitao sam je prije nekih 15-ak godina, kao i Kur'an. I nakon citanja obe, a citao sam ciljano po redu nastanka, moj licni logicki zakljucak je bio da se radi o gomili prica i prepricavanja raznih ljudi iz raznih vremena. Tako da su zakljucci, do kojih su dosli puno strucniji ljudi po tom pitanju od mene, a i svih nas ovdje, meni samo potvrda i mojih licnih zakljucaka o svemu tome.
Ali OK, hajde da idemo redom. Kako znas kad je nastao taj tekst koji citiras?
Kako znas da je Isus ista ikada govorio o novoj religiji, jer poznato je da ne postoji nijedno jedino slovo o tome, a koje je on za zivota napisao?
Kad slijepac vodi slijepca obojica ce upasti rupu nema nikakve veze s religijom, realno. To je prosta logika koja je ljudima jasna i poznata puno duze od Biblija.
- Dozer
#730 Re: Razotkrivanje Biblije!
Izmedju ostalog, ljudi su analizirali i sve ovo, uporedjivali rukopise, mastila, datirali sve, i dosli do zakljucaka koje navedoh - da je danasnja Biblija izmijenjena u preko 50% sadrzaja, a te izmjene su nastale kroz vise od 400 godina prepisivanja, mijenjanja, dodavanja i oduzimanja, sve u skladu s tada trenutnim zivotom.-Chesterfield- wrote: ↑01/01/2025 10:17Za početak evo 18 nejasnih i kontradiktornih pitanja. Kada odgovoriš idemo dalje...šarf wrote: ↑01/01/2025 09:05 Bilo bi nam svima lakše razumjeti jedni druge kada bismo citirali Bibliju,jer govorimo o tome.
Ako netko razotkriva Bibliju kao laž,citiraj taj dio Biblije.
Ako vjeruješ da je Biblija istina,citiraj dio Biblije o kome govoriš.
Ovako se sve svodi na jest-nije naklapanje.
1. Stvaranje svijeta (Postanak 1 i 2)
Postanak 1: Bog stvara svijet u šest dana, pri čemu se čovjek i žena stvaraju istovremeno nakon svih ostalih stvorenja (Post. 1:26-27).
Postanak 2: Izgleda da Adam biva stvoren prvi, zatim biljke, životinje, a potom Eva (Post. 2:7, 2:18-22).
Spor: Redoslijed stvaranja se čini drugačijim.
2. Trajanje potopa (Postanak 7:17 vs. Postanak 7:24)
U Post. 7:17 piše da je voda prekrila zemlju 40 dana i 40 noći.
U Post. 7:24 piše da su vode bile na zemlji 150 dana.
Spor: Da li je trajalo 40 dana ili 150 dana?
3. Bog i viđenje lica Božijeg (Izlazak 33:20 vs. Postanak 32:30)
Izlazak 33:20: „Ne možeš vidjeti moje lice; jer niko ne može vidjeti Boga i ostati živ.“
Postanak 32:30: Jakov kaže: „Vidio sam Boga licem u lice, i ipak sam ostao živ.“
Spor: Da li je moguće vidjeti Boga ili ne?
4. Porodica Isusa Krista (Matej 1:16 vs. Luka 3:23)
Matej: Isusov rodoslov vodi kroz Josipa, čiji je otac Jakov.
Luka: Josipov otac se zove Heli.
Spor: Dva različita rodoslova za Isusa.
5. Juda i njegovo umiranje (Matej 27:5 vs. Djela 1:18)
Matej: Juda se objesio nakon što je bacio srebrnjake.
Djela: Juda je pao, rasprsnuo se i sva mu se utroba izlila.
Spor: Na koji način je Juda umro?
6. Bog i iskušenja (Jakov 1:13 vs. Postanak 22:1)
Jakov 1:13: „Bog nikoga ne iskušava.“
Postanak 22:1: Bog iskušava Abrahama.
Spor: Da li Bog iskušava ljude?
7. Brojivanje vojske Izraela (2. Samuelova 24:1 vs. 1. Ljetopisa 21:1)
2. Samuelova: Bog podstiče Davida da prebroji Izraelovu vojsku.
1. Ljetopisa: Sotona nagovara Davida na isto.
Spor: Ko je podstakao Davida – Bog ili Sotona?
8. Spasenje djelima ili vjerom?
Rimljanima 3:28: „Čovjek se opravdava vjerom, a ne djelima zakona.“
Jakov 2:24: „Čovjek se opravdava djelima, a ne samo vjerom.“
Spor: Da li se spasenje postiže vjerom ili djelima?
9. Deset zapovijedi (Izlazak 20 vs. Izlazak 34)
Izlazak 20: Deset zapovijedi su poznate (npr. ne ubij, ne ukradi, ne svjedoči lažno).
Izlazak 34: Popis zapovijedi koje se nazivaju „Deset zapovijedi“ je drugačiji (npr. zabrana kuhanja jareta u majčinom mlijeku).
Spor: Koje su „prave“ Deset zapovijedi?
10. Broj životinja na arci (Postanak 6:19-20 vs. Postanak 7:2-3)
Postanak 6:19-20: Bog zapovijeda Noi da uzme po par od svake životinje (mužjaka i ženku).
Postanak 7:2-3: Bog kaže Noi da uzme sedam parova čistih životinja, a po jedan par nečistih.
Spor: Koliko je parova životinja bilo na arci?
11. Bog i mir (Matej 10:34 vs. Rimljanima 15:33)
Matej 10:34: „Ne mislite da sam došao donijeti mir na zemlju; nisam došao donijeti mir, nego mač.“
Rimljanima 15:33: „A Bog mira neka bude sa svima vama.“
Spor: Da li je Bog mira ili nosioca konflikta?
12. Starost Ahazije (2. Kraljevima 8:26 vs. 2. Ljetopisa 22:2)
2. Kraljevima 8:26: Ahazija ima 22 godine kad postaje kralj.
2. Ljetopisa 22:2: Ahazija ima 42 godine kad postaje kralj.
Spor: Koliko je Ahazija imao godina?
13. Uskrsnuće Isusa – tko je bio kod groba?
Matej 28:2-5: Jedan anđeo sjedi na grobu.
Marko 16:5: Jedan mladić sjedi unutar groba.
Luka 24:4: Dva čovjeka stoje pored groba.
Ivan 20:12: Dva anđela sjede unutar groba.
Spor: Koliko ih je bilo i gdje su se nalazili?
14. Godine robovanja Izraela (Izlazak 12:40 vs. Galaćanima 3:17)
Izlazak 12:40: Izraelci su boravili u Egiptu 430 godina.
Galaćanima 3:17: Period od Abrahamovog saveza do Zakona je 430 godina.
Spor: Koliko dugo su Izraelci bili u Egiptu?
15. Isus i zakon (Matej 5:17 vs. Efescima 2:15)
Matej 5:17: „Ne mislite da sam došao ukinuti zakon ili proroke; nisam došao ukinuti, nego ispuniti.“
Efescima 2:15: Isus je „ukinuvši zakon zapovijedi s njegovim odredbama“.
Spor: Da li je zakon ukinut ili nije?
16. Smrt Saula (1. Samuelova 31:4-6 vs. 2. Samuelova 1:8-10)
1. Samuelova 31: Saul se sam ubija padanjem na svoj mač.
2. Samuelova 1: Mladić tvrdi da je ubio Saula po njegovom nalogu.
Spor: Ko je zapravo ubio Saula?
17. Broj poginulih Moapaca (2. Samuelova 8:2 vs. 1. Ljetopisa 18:2)
2. Samuelova 8:2: David ubija dvije trećine Moapaca i ostavlja trećinu živima.
1. Ljetopisa 18:2: Moapci postaju Davidove sluge bez spomena o ubistvima.
Spor: Šta se dogodilo Moapcima?
18. Božji plan za čovjeka (1. Timoteju 2:4 vs. Matej 7:13-14)
1. Timoteju 2:4: „Bog hoće da se svi ljudi spase.“
Matej 7:13-14: Malo je onih koji će naći put spasenja.
Spor: Da li Bog želi spasenje svih ljudi, i da li će se to ostvariti?
Na kraju je crkva bukvalno probrala sta ce se nalaziti u kanoniziranoj Bibliji. Zar nije to, samo po sebi, dokaz da su upravo ljudi sve izmislili?
- Dozer
#731 Re: Razotkrivanje Biblije!
U tome i jeste najveci problem - sta su i koje su te Isusove rijeci?fortaleza wrote: ↑01/01/2025 15:57Slažem se.šarf wrote: ↑01/01/2025 09:05 Bilo bi nam svima lakše razumjeti jedni druge kada bismo citirali Bibliju,jer govorimo o tome.
Ako netko razotkriva Bibliju kao laž,citiraj taj dio Biblije.
Ako vjeruješ da je Biblija istina,citiraj dio Biblije o kome govoriš.
Ovako se sve svodi na jest-nije naklapanje.
Evo npr.:Truba je napisao
"Isusovo naslijedje je trajno vidljivo i slavno
Npr notredame i zgrada familija
Kip u riju dezeneiru...brojne knjige pjesme hvalospjevi note prozai poezija
Opipljivo i neopipljivo"
Red bi bio da citirajući Bibliju pokaže na koji način je ovo što je napisao ,Isusovo nasljeđe.
Vlastite općenite generalizacije su nebitne, pogotovo antagonistički religijski stav.
Bitno je razumijevanje Isusove riječi i unutarnje shvaćanje istinitosti istog.
Da budemo nacisto - Isus nije razapet i ubijen jer je promovisao hriscanstvo, nego jer je rovario politicki protiv rimske vlasti. Pri tome, ni krst/kriz nikada nije dokazan kao sredstvo raspeca. To se naprosto ne zna, jer jw to mozda bio X.
I kako onda bilo ko moze znati sta je on pricao, ako je ista, jer nikad nista nije zapisao?
- -Chesterfield-
#732 Re: Razotkrivanje Biblije!
Naravno da ima toga još Iz Biblije možemo izvući niz dokaza koji potvrđuju podređenost Isusa Bogu Ocu, kao i njihovu različitu ulogu i prirodu. Prvo, Isus sam svjedoči: "Otac je veći od mene" (Ivan 14:28). Ovo jasno pokazuje hijerarhijski odnos između njih dvojice. Isus također priznaje: "A o onome danu i času nitko ne zna, ni anđeli nebeski, ni Sin, nego samo Otac" (Marko 13:32), što ukazuje na razliku u njihovom znanju i autoritetu.kainos wrote: ↑05/01/2025 12:46Ako čitaš Bibliju takvo ćeš učenje i primjetiti. Svi su naučeni - od katolika, pravoslavaca, protestanata da je Bog jedan - tri Božanske osobe. Inače osoba je produkt cara Justinijana, u Bibliji se uvijek spominje čovjek. Ja sam živi čovjek, a ne neka osoba sa osobne karte (inače proučavanje ove teme me dovelo da nisam plaćao neke kazne, i evo skoro 4 godine tv pretplatu u jednoj zemlji). Znači osoba, persona - to je maska, mrtva stvar, stranka - uvijek se piše velikim slovima u pasošu, onog ko uspije da u ličnoj, pasošu dobije ime kako gramatika kaže "Marko Marković" zvat ću čudotvorcem. Sada smo riješili da je osoba rimski produkt...Nowicki wrote: ↑04/01/2025 11:59 Jedno od takvih učenja je i arijanizam koje je naučavalo da Isus nije istovjetan Bogu ocu, odnosno da je stvoren kasnije. Takvo tumačenje podrazumjeva da je postojalo vrijeme u kojem Isusa nije bilo. Ako se tako stvari postave to bi značilo da imamo glavno božanstvo koje dalje stvara druga božanstava što je u suštini politeizam. Kršćanstvo kako monoteistička religija takav nauk ne može prihvatiti. Zato kršćanstvo naučava da je Bog jedan i tri božanske osobe ili trojedan bog.
E sada postoji Bog Otac, vječni živi Bog - on je Svevišnji. Isus je Sin svevišnjeg. Eva je proizašla iz Adama iz njegove nutrine, rebra. Tako je Isus rođen, proizišao iz Očevih grudi. Isus uvijek vrši Očevu volju. Isus je Božji, Bog je glava Kristu. Na kraju će se i sam Krist pokoriti svome Ocu, da ovaj bude Bog u svemu (1. Kor 15,27). Isus ima svoga Boga, ne da mi se sada tražiti citati. Čitaj Mihej 5,2 - govori se o dva izlaska - jedno u Betlehemu, jedno u vječnosti - znači izlazak se tu odnosi na rođenje. Ima toga još...ne vjeruj crkvama ni ocima, oni su zastranili, svaki svoju nauku imao.
Osim toga, Bog Otac se u Bibliji uvijek naziva jedinim pravim Bogom. Isus u molitvi kaže: "A ovo je život vječni: da upoznaju tebe, jedinoga pravoga Boga, i onoga koga si poslao, Isusa Krista" (Ivan 17:3). Nikada ne koristi takve riječi za sebe, nego ukazuje na Oca kao izvor svake vlasti. Također, u Pismu piše: "Sve je podložio pod noge njegove. A kad kaže da je sve podloženo, jasno je da je izuzet onaj koji mu je sve podložio. Kad mu sve bude podloženo, tada će se i sam Sin podložiti onomu koji mu je sve podložio, da Bog bude sve u svemu" (1. Korinćanima 15:27-28).
Isus se molio Ocu, kao što piše: "U to vrijeme iziđe na goru da se moli, i provede svu noć u molitvi Bogu" (Luka 6:12). Njegova molitva na križu također svjedoči o odnosu s Ocem: "Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio?" (Matej 27:46). Ovo pokazuje da je bio zavisan od Oca, jer Bog ne bi trebao moliti nekoga drugog.
Dalje, Bog je nevidljiv, dok je Isus bio vidljiv ljudima. U 1. Timoteju 1:17 piše: "A kralju vjekova, nepodložnom propadanju, nevidljivome, jedinom Bogu, čast i slava u vijekove vjekova!". S druge strane, Ivan 1:18 kaže: "Boga nitko nikada nije vidio; jedinorođeni Sin, koji je u krilu Očevu, on ga je objavio."
Isus prima vlast od Boga, što znači da ju nije imao od početka. On kaže: "Dana mi je sva vlast na nebu i na zemlji" (Matej 28:18). U Djelima apostolskim 2:36 čitamo: "Neka dakle sav Izraelov dom zna pouzdano da je Bog učinio Gospodinom i Kristom tog Isusa koga ste vi razapeli."
Isus se naziva poslanikom, ukazujući na svoju podređenost Ocu. On kaže: "Zaista, zaista, kažem vam: sluga nije veći od gospodara svojega niti je poslanik veći od onoga koji ga je poslao" (Ivan 13:16). Također, govori: "Kao što si ti mene poslao u svijet, tako i ja njih šaljem u svijet" (Ivan 17:18).
Ono što je posebno značajno je Isusova izjava: "Zaista, zaista, kažem vam: Sin ne može ništa činiti sam od sebe, nego samo što vidi da Otac čini" (Ivan 5:19). U drugom stihu kaže: "Ja ne mogu ništa činiti sam od sebe. Sudim po onome kako čujem, i moj je sud pravedan, jer ne tražim svoje volje, nego volje onoga koji me poslao" (Ivan 5:30). Ovo potvrđuje njegovu zavisnost i poslušnost Ocu.
Isus se također naziva posrednikom između Boga i ljudi. U 1. Timoteju 2:5 piše: "Jer jedan je Bog, jedan je i posrednik između Boga i ljudi, čovjek Krist Isus." Slično, u Hebrejima 9:24 piše: "Jer Krist nije ušao u rukotvorenu svetinju, predsliku prave, nego u samo nebo, da se sada pojavi pred licem Božjim za nas."
Biblija također naglašava da je Isus Božji Sin, a ne sam Bog. U Psalmu 2:7 piše: "Obznanit ću odluku Gospodnju: On mi reče: 'Ti si sin moj, ja te danas rodih.'" Ivan 3:16 potvrđuje: "Jer Bog je tako ljubio svijet da je dao svoga jedinorođenoga Sina, da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni."
Još jedna razlika između Oca i Sina je iskušenje. Jakov 1:13 kaže: "Bog ne može biti kušan na zlo, i sam nikoga ne iskušava." Međutim, Isus je bio iskušan: "Jer nemamo velikog svećenika koji ne bi mogao suosjećati s našim slabostima, nego onoga koji je u svemu bio iskušan kao i mi, osim grijeha" (Hebrejima 4:15).
Na kraju, Isus je opisan kao Božji sluga. U Djelima apostolskim 3:13 piše: "Bog Abrahamov, Izakov i Jakovljev, Bog otaca naših, proslavio je svoga Slugu Isusa." Izaija 42:1 govori: "Evo sluge mojega koga podupirem, izabranika mojega, miljenika duše moje."
Ovi stihovi jasno pokazuju podređenost Isusa Bogu Ocu, kao i razliku između njihove prirode i uloga.
- -Chesterfield-
#733 Re: Razotkrivanje Biblije!
Ne bi to bila vjera da vjernici moraju nešto dokazivati.Dozer wrote: ↑05/01/2025 19:22Izvrces stvari, naravno namjerno.-Chesterfield- wrote: ↑31/12/2024 17:24Ako je sve naučno dokazano kako ti tvrdiš, neka nauka dokaže ili opovrgne postojanje Boga.Dozer wrote: ↑31/12/2024 15:57 Da li je iko upratio najnoviji serijal na History i NG?
Ukratko - nakon visedecenijskog i konacnog desifrovanja i prevodjenja famoznih svitaka s Mrtvog mora, kao i prevodjenja papirusa nadjenih u nekim pecinama, ne zapamtih gdje, te povezivanja i desifrovanja mnogih Sumerskih plocica, i uz mnogobrojne forenzicke analize svega, zakljucci svega su potpuno jasni i nedvosmisleni.
1. Sve price iz Biblija su upravo samo to - price koje su postojale i hiljade godina ranije.
2. I Stari i Novi zavjet su takodjer samo gomila prica modifikovanih kroz vrijeme, a zasnovane su na naslijedjenim legendama i predanjima ranijih stotina generacija.
3. Razlike izmedju Starog i Novog zavjeta, kao i konacne kanonizirane Biblije, ogledaju se u izmjenama u kolicini od preko 50%, a do cega je doslo jer su generacije pisara koji su ih prepisivali, kao rijetki pismeni u to vrijeme, uvijek mijenjali ili izbacivali ili dopisivali stvari svojstvene vremenu u kojem su oni zivjeli i pisali.
4. Danasnji sadrzaj Biblije ima manje od 40% istih sadrzaja s onim sto se, po starosti, smatra prvim biblijskim zapisima.
5. Kanonizirana Biblija je samo zbir odabranih prica i famoznih jevandjelja, kojima je crkva diktirala pravac s namjerom utvrdjivanja svoje vlasti, pri cemu je vise nego upitno postojanje skoro svih famoznih apostola, jer naprosto ne postoji dovoljno dokaza da su Luka, Pavle itd. uopste postojali.
6. Prva kanonizirana Biblija je objavljena skoro 500 g. nakon Isusove smrti, pri cemu ne postoji ni 1 jedini dokaz da je on licno ikada promovisao bilo sta od ovoga sto se danas naziva krscanstvom/katolicanstvom. Postoje samo mnoge price o njegovim "cudima", od kojih je vecina potekla od ljudi koji uopste nisu ni bili zivi kad i on. Famozno uskrsnuce je samo jedna od njih.
7. Kur'an je samo nastavak svega, ali u formi pokusaja da se zaustave promjene sadrzaja kakve su se vijekovima desavale u Biblijama, ali je tu koristena malo novija i drugacija forma prikazivanja stvari, a sto je opet u skladu s "modernijim" vremenom i vecim znanjima, tako da bi se Kur'an komotno mogao smatrati i zadnjom verzijom Biblije. Naravno, ne smatra se tako jer se tada pokusala stvoriti, i stvorila se, nova religija, na isti nacin kako je to uradjeno s hriscanstvom u odnosu na judaizam 1400 godina ranije.
Elem, kako decenijama govorim, i sasvim logicno, sve religije su ciste ljudske izmisljotine, bazirane na nekadasnjim ljudskim (ne)znanjima, pogresnim tumacenjima dogadjaja i desavanja, a na kraju su postale instrument vlasti nekolicine nad vecinom.
I sad je sve to i naucno potkrijepljeno i dokazano.
Over and out.
Ako dođeš sa takvim dokazima možda neko ozbiljno shvati tvoje upise.
Ne moram ni ja niti bilo ko drugi, a pogotovo ne nauka, dokazivati nepostojanje boga.
Obrnuto je - vjernici trebaju dokazati njegovo postojanje, jer oni tvrde da postoji. Ali, posto je to nemoguce, inace bi to uradili za protkelih 5.000 godina, ostaje im samo vjerovanje da su istinite bajke o njemu, i svemu ostalom, napisane u vjerskim knjigama.
Bog je slao dokaze. Ako je onaj koga je Bog zadužio da prenese te pod navodima dokaze ili ti čuda bio previše nadaren ili nadahnut da čini čuda (oživljavanje mrtvih, liječenje slijepih...) tada ga ljudi na kraju proglase Bogom. Upravo se to desilo sa Isusom. I ako si primijetio trenutni fokus rasprave je oko toga. U Bibliji postoje dokazi da Isus nije Bog, ali ih treba naći. To 95% kršćana i ne istražuje nego konzumira ono što im crkva servira. Odnosno većina ih se i ne zamara oko toga...
Ja nemam s tim problem jer ja vjerujem u jednog boga, gospodara svjetova koji nije rodio niti je rođen i nije mu niko ravan.
Ako pomognem da neko nađe spasenje meni dobro djelo pripada, odnosno nagrada za to djelo.
Bog ne prašta grijeh da mu se neko ravnim smatra.
-
zposao
#734 Re: Razotkrivanje Biblije!
Odlično se razvila rasprava
Možda poslje i ja doprinesem ako pronađem nešto zanimljivo
Možda poslje i ja doprinesem ako pronađem nešto zanimljivo
- DaysleepeR
#735 Re: Razotkrivanje Biblije!
https://en.wikipedia.org/wiki/History_C ... rogramming.During the late 2000s, the History Channel pivoted into reality television programming. In addition to this change in format, the network has been criticized by many scientists, historians, and skeptics for broadcasting pseudo-documentaries and pseudoscientific, unsubstantiated, sensational investigative programming.
Kad već debunkiramo, History Channel sigurno nije mjesto gdje će se ići po činjenice.
-
teodati
#736 Re: Razotkrivanje Biblije!
Proglašeno je za herezu, točno, a tko je to proglasio, većina biskupa u Niceji, one biskupe koji tu nisu prihvatili su razbaštinili, ili ubili, Arije je bio prejak da bi to njemu učinili, a pitaj se zašto su uopće sazvali taj sabor ako su kršćani i prije vjerovali u Trojstvo, ili čak sami Apostoli, jel?Nowicki wrote: ↑04/01/2025 16:53Ako ja tebe dobro razumijem ti tvrdiš da je Isus nastao od Boga, i da nije istovjetan sa njim. To je onda arijanizam. To učenje je proglašeno za herezu na Nicejskom saboru uz obrazloženjem da je politeizam. Božanstvo koje stvara druge bogove je politeizam.teodati wrote: ↑04/01/2025 16:20Pogledaj si Apostolsko vjerovanje, pa ćeš vidjeti u što su oni vjerovali, nema ni T od nekih triju jednakih vječnih osoba, dapače. I zanimljivo da navodiš citate koji navodno sugeriraju da je Isus sam Bog, a one druge citate koji suprotno tvrde ignoriraš.Nowicki wrote: ↑04/01/2025 11:59 Koliko je meni poznata historija kršćansta to bi izgledalo otprilike ovako. Rani kršćani su smatrali da je Isus božanstven od početka. Zašto? Zato što je uskrsnuo. Čitavo kršćanstvo se vrti oko uskrsnuća. Ako nisu, kako onda u evanđelju po Mateju piše: "Isus im pristupi i prozbori:
»Dana mi je sva vlast na nebu i na zemlji!" (Matej 28:18). Ako je Isusu dan sva vlast na nebu i zemlji šta bi drugo bio nego božanstvo? Dalje, što se svetog trojstva tiče to je učenje o međusobnom odnosu božanskih osoba. I ono će se razvijati postepeno. Ko iz koga proizilazi, ko zauzima koje mjesto u hijerarhiji i sl. I u ranoj historiji kršćanstva bilo je raznih tumačenja. Jedno od takvih učenja je i arijanizam koje je naučavalo da Isus nije istovjetan Bogu ocu, odnosno da je stvoren kasnije. Takvo tumačenje podrazumjeva da je postojalo vrijeme u kojem Isusa nije bilo. Ako se tako stvari postave to bi značilo da imamo glavno božanstvo koje dalje stvara druga božanstava što je u suštini politeizam. Kršćanstvo kako monoteistička religija takav nauk ne može prihvatiti. Zato kršćanstvo naučava da je Bog jedan i tri božanske osobe ili trojedan bog.
Tako recimo sam Isus veli da ne zna što Bog zna, da je Otac veći od Njega, da ide Bogu svojemu i Bogu našemu, i tak dalje. I nisu vjerovali Apostoli da je Isus sam sebe podigao od mrtvih nego Ga je Bog uskrsnuo, velika razlika. I Bog mu je dao svu vlast na nebu i na zemlji, data mu je od koga, jel?
A evo ti po Bibliji gdje se izričito tvrdi da Sin Božji, Riječ, Mudrost Božja, kako se sve naziva ne postoji oduvijek, nego je nastao, rođen je od Boga, stvoren od Boga:
Izreke 8,22-23.
Mudre izreke 8,22Gospod me stvori u početku upravljanja svojega, kao prvo od svojih djela, u pradoba.
Mudre izreke 8,23Bila sam postavljena prije vjekova, prije početka, prije postanja svijeta.
Eto gdje piše da je mudrost, Riječ, Isus Krist, kako god hoćeš to prevesti, stvorena od vječnog Boga, u trenutku nastanka našega svijeta, prije nego je bilo ičega, i onda je po toj mudrosti, Riječi, nastalo sve ostalo.
Tako da danas kršćanstvo naučava krivi nauk kojeg nema u Bibliji, nego se naučava dogma koju su ljudi izmislili.
Isto tako Pavao u Kološanima zove Isusa Prvorođenim od svega, dakle rođenim a ne da je oduvijek, eto gdje:
Kološanima 1,15 Koji je slika Boga nevidljivoga, prvorođeni prije svakoga stvorenja;
Kološanima 1,16 Jer je u njemu sve stvoreno, što je na nebu i na zemlji, vidljivo i nevidljivo, bilo prijestolja, ili gospodstva, ili poglavarstva, ili vlasti: sve je po njemu i za njega stvoreno.
Kološanima 1,17 I on je prije svega, i sve postoji u njemu.
I na kraju se može samo reći da nema istine što u Bibliji piše danas, jer jedno piše a propovijeda se nešto što su ljudi sami o Bibliji izmislili, sve jasno, ali kako kome.
Nisu ni Apostoli ni prvi kršćani vjerovali u Trojstvo, nitko nije bio siguran što su zapravo Otac, i Sin i Duh Sveti, i baš zato su sazvali sabor da o tome odluče, kontaš?
Dakle većina biskupa je sama na tom saboru u Niceji 325 godine odlučila da Bog mora biti Trojstvo, i to su naredili svima vjerovati, a to nije vjera Apostola, pogledaj si Apostolsko vjerovanje, pa onda ovo Nicejsko, što su sve dodali, krivo dakako, sve jasno ali kako kome.
-
teodati
#737 Re: Razotkrivanje Biblije!
Ne pripadam nikakvoj sekti, samo govorim istinu što u Bibliji, piše, a ti očito niti si Bibliju sam pročitao a ni proučio, zato krivo shvaćaš neke stvari, iz nje, pa zato i pišem da se čuje istina o Bibliji a ne bajke, koje se već stoljećima pričaju.
-
teodati
#738 Re: Razotkrivanje Biblije!
Svatko tko sam prouči Bibliju, uvidi da nema nikakvog Trojstva u njoj, dapače, ali većina vjeruje u dogme svoje crkve, koje to već stoljećima krivo tumače, sve jasno.kainos wrote: ↑05/01/2025 13:29Dok sam čitao ovo gore, samo sam pročitao evo i kainos je postavio stvari na svoj način, rekoh pozitivan komentar od šarfa. I onda sam pročitao ovaj citat o mom tumačenju stvari i nisam shvatio što je šarf htio reći. Rekoh pohvalit će me što ne vjerujem u trojstvo, a on spominje satanu i zmiju. Ne znam stvarno što je šarf htio reći o mome odgovoreu Nowickomu.šarf wrote: ↑05/01/2025 13:17 Evo i Kainos je postavio stvari na svoj način,kako njemu odgovara,kako on misli da treba biti.
Ali bez poznavanja svih činjenica ne mogu se stvari ispravno posložiti.
Kainos nas može poučiti kako sakriti svoj identitet da bi se bavio kriminalom.
To me podsjeti na Sotonu.
Sotona se nije predstavio Evi svojim identitetom,nego je uzeo identitet zmije,kako bi postavio stvari kako njemu odgovaraju.
Last edited by teodati on 06/01/2025 13:12, edited 1 time in total.
-
teodati
#739 Re: Razotkrivanje Biblije!
Ti nemaš pojma u što uopće kršćani vjeruju, pa da ti to onda objasnim da konačno budeš znao tko je sve kršćanin, da ne pišeš takve gluposti.
Prvi kršćani kao i Apostoli vjerovali su u jednoga Boga Oca, u Sina Božjega Isusa Krista, koji je rođen do djevice Marije, mučen, umro i pokopan, koji je treći dan uskrsnuo od mrtvih, koji je dugo očekivani Mesija, i vjerovali su u Silu Duha Svetoga, to ti je vjera koju su Apostoli i prvi kršćani propovijedali.
Kasnije se počelo mnogo filozofirati, pa su nastali sukobi u vjeri, pa su se zato morali sazivati razni sabori, i kako je većina negdje odlučila, tako se naredilo ljudima vjerovati.
Jesi shvatio što je osnova vjere u kršćana? Dakle tu ne spadaju samo oni koji vjeruju u Trojstvo, nego i oni koji drugačije to tumače poput recimo Jehovinih svjedoka, kojih ima na milijune.
Ja nisam ni vjernik u Trojstvo a nisam ni Jehovin svjedok, eto.
-
zposao
#740 Re: Razotkrivanje Biblije!
Vrijeđaš se bez potrebe.teodati wrote: ↑06/01/2025 13:12Ti nemaš pojma u što uopće kršćani vjeruju, pa da ti to onda objasnim da konačno budeš znao tko je sve kršćanin, da ne pišeš takve gluposti.
Prvi kršćani kao i Apostoli vjerovali su u jednoga Boga Oca, u Sina Božjega Isusa Krista, koji je rođen do djevice Marije, mučen, umro i pokopan, koji je treći dan uskrsnuo od mrtvih, koji je dugo očekivani Mesija, i vjerovali su u Silu Duha Svetoga, to ti je vjera koju su Apostoli i prvi kršćani propovijedali.
Kasnije se počelo mnogo filozofirati, pa su nastali sukobi u vjeri, pa su se zato morali sazivati razni sabori, i kako je većina negdje odlučila, tako se naredilo ljudima vjerovati.
Jesi shvatio što je osnova vjere u kršćana? Dakle tu ne spadaju samo oni koji vjeruju u Trojstvo, nego i oni koji drugačije to tumače poput recimo Jehovinih svjedoka, kojih ima na milijune.
Samo raspravljamo
A šta si ti ja nemam pojma samo to što propovijedaš ne vjeruje milijarda i kusur kršćana svih denominacija.
Zajedničko svim kršćanima je da vjeruju da je Isus istobitan s Ocem. To jest da imaju istu bit.
Kako i zašto to pitaj kršćanske teologe ...
-
teodati
#741 Re: Razotkrivanje Biblije!
Ma ne vrijeđam se uopće, samo ti kažem tko je sve kršćanin, eto.zposao wrote: ↑06/01/2025 13:47Vrijeđaš se bez potrebe.teodati wrote: ↑06/01/2025 13:12Ti nemaš pojma u što uopće kršćani vjeruju, pa da ti to onda objasnim da konačno budeš znao tko je sve kršćanin, da ne pišeš takve gluposti.
Samo raspravljamo![]()
A šta si ti ja nemam pojma samo to što propovijedaš ne vjeruje milijarda i kusur kršćana svih denominacija.
Zajedničko svim kršćanima je da vjeruju da je Isus istobitan s Ocem. To jest da imaju istu bit.
Ja nisam ni Jehovin svjedok, a ni vjernik u Trojstvo, kao većina danas kršćana, napisao sam ti samo to da ne vjeruju svi kršćani u Trojstvo, i da ih ne možeš onda zato zvati nekršćanima, eto ti na wiki da su recimo i Jehovini svjedoci kršćani:
https://hr.wikipedia.org/wiki/Jehovini_svjedoci
-
zposao
#742 Re: Razotkrivanje Biblije!
Nije sporno uopće da kršćanskih sekti ima nebrojeno isto kao i islamskih. Ali njihova vjerovanja ne možemo predstavljati kao da su većina kada nisu.teodati wrote: ↑06/01/2025 13:58Ma ne vrijeđam se uopće, samo ti kažem tko je sve kršćanin, eto.zposao wrote: ↑06/01/2025 13:47Vrijeđaš se bez potrebe.teodati wrote: ↑06/01/2025 13:12
Ti nemaš pojma u što uopće kršćani vjeruju, pa da ti to onda objasnim da konačno budeš znao tko je sve kršćanin, da ne pišeš takve gluposti.
Samo raspravljamo![]()
Ja nisam ni Jehovin svjedok, a ni vjernik u Trojstvo, kao većina danas kršćana, napisao sam ti samo to da ne vjeruju svi kršćani u Trojstvo, i da ih ne možeš onda zato zvati nekršćanima, eto ti na wiki da su recimo i Jehovini svjedoci kršćani:
Evo malo sam guglal i ti izgleda spadaš među ove
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Nontrinitarianism
Nontrinitarianism is a form of Christianity that rejects the orthodox Christian theology of the Trinity—the belief that God is three distinct hypostases or persons who are coeternal, coequal, and indivisibly united in one being, or essence (from the Ancient Greek ousia).[1] Certain religious groups that emerged during the Protestant Reformation have historically been known as antitrinitarian.[citation needed]
According to churches that consider the decisions of ecumenical councils final, trinitarianism was definitively declared to be Christian doctrine at the 4th-century ecumenical councils,[2][3][4] that of the First Council of Nicaea (325), which declared the full divinity of the Son,[5] and the First Council of Constantinople (381), which declared the divinity of the Holy Spirit.[6]
In terms of number of adherents, nontrinitarian denominations comprise a small minority of modern Christians. After the denominations in the Oneness Pentecostal movement, the largest nontrinitarian Christian denominations are the Church of Jesus Christ of Latter-day Saints, Jehovah's Witnesses, La Luz del Mundo, and Iglesia ni Cristo. There are a number of other smaller groups, including Christadelphians, Church of the Blessed Hope, Christian Scientists, Dawn Bible Students, Living Church of God, Assemblies of Yahweh, Members Church of God International, Unitarian Christians, Unitarian Universalist Christians, The Way International, the Philadelphia Church of God, The Church of God International, the United Church of God, Church of God General Conference, Restored Church of God, Christian Disciples Church, and Church of God of the Faith of Abraham.[7]
Nontrinitarian views differ widely on the nature of God, Jesus, and the Holy Spirit. Various nontrinitarian philosophies, such as adoptionism and monarchianism, existed prior to the codification of the Trinity doctrine in AD 325, 381, and 431, at the Councils of Nicaea, Constantinople, and Ephesus.[8] Nontrinitarianism was later renewed by Cathars in the 11th through 13th centuries, in the Unitarian movement during the Protestant Reformation, in the Age of Enlightenment of the 18th century, and in some groups arising during the Second Great Awakening of the 19th century.
-
teodati
#743 Re: Razotkrivanje Biblije!
Ne pripadam ja nijednoj toj sekti, samo kažem, i kakvo ti je to logično promišljanje, kada tvrdiš da bi većina kršćana morala biti u pravu, a ne manjina, u vjeri nitko nije u pravu dok se to ne dokaže kao istina, tako da imaju iste šanse za to, zato budi objektivan, i saslušaj i manjinu kao što si vidim većinu, jer nije uvijek većina u pravu, a ni manjina, zapravo puno puta je pojedinac bio u pravu naspram većine, povijest se uvijek ponavlja, tako može biti i sa tumačenjem Biblije, dakako.zposao wrote: ↑06/01/2025 14:09Nije sporno uopće da kršćanskih sekti ima nebrojeno isto kao i islamskih. Ali njihova vjerovanja ne možemo predstavljati kao da su većina kada nisu.teodati wrote: ↑06/01/2025 13:58Ma ne vrijeđam se uopće, samo ti kažem tko je sve kršćanin, eto.zposao wrote: ↑06/01/2025 13:47
Vrijeđaš se bez potrebe.
Samo raspravljamo![]()
Evo malo sam guglal i ti izgleda spadaš među ove
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Nontrinitarianism
Nontrinitarianism is a form of Christianity that rejects the orthodox Christian theology of the Trinity—the belief that God is three distinct hypostases or persons who are coeternal, coequal, and indivisibly united in one being, or essence (from the Ancient Greek ousia).[1] Certain religious groups that emerged during the Protestant Reformation have historically been known as antitrinitarian.[citation needed]
According to churches that consider the decisions of ecumenical councils final, trinitarianism was definitively declared to be Christian doctrine at the 4th-century ecumenical councils,[2][3][4] that of the First Council of Nicaea (325), which declared the full divinity of the Son,[5] and the First Council of Constantinople (381), which declared the divinity of the Holy Spirit.[6]
In terms of number of adherents, nontrinitarian denominations comprise a small minority of modern Christians. After the denominations in the Oneness Pentecostal movement, the largest nontrinitarian Christian denominations are the Church of Jesus Christ of Latter-day Saints, Jehovah's Witnesses, La Luz del Mundo, and Iglesia ni Cristo. There are a number of other smaller groups, including Christadelphians, Church of the Blessed Hope, Christian Scientists, Dawn Bible Students, Living Church of God, Assemblies of Yahweh, Members Church of God International, Unitarian Christians, Unitarian Universalist Christians, The Way International, the Philadelphia Church of God, The Church of God International, the United Church of God, Church of God General Conference, Restored Church of God, Christian Disciples Church, and Church of God of the Faith of Abraham.[7]
Nontrinitarian views differ widely on the nature of God, Jesus, and the Holy Spirit. Various nontrinitarian philosophies, such as adoptionism and monarchianism, existed prior to the codification of the Trinity doctrine in AD 325, 381, and 431, at the Councils of Nicaea, Constantinople, and Ephesus.[8] Nontrinitarianism was later renewed by Cathars in the 11th through 13th centuries, in the Unitarian movement during the Protestant Reformation, in the Age of Enlightenment of the 18th century, and in some groups arising during the Second Great Awakening of the 19th century.
-
zposao
#744 Re: Razotkrivanje Biblije!
Ti si netrinitarijanac htio ti to priznati ili ne. To je tvoja teologija.
Ostalo mi je jako teško pratiti šta pišeš.
Ostalo mi je jako teško pratiti šta pišeš.
- Dozer
#745 Re: Razotkrivanje Biblije!
Uobicajeno.... Umjesto da je gledaj i slusaj STA se pokazuje i govori, ljudi uvijek stvarima prilaze na pogresan nacin, tj. gledaj i slusaj KO pokazuje i govori.DaysleepeR wrote: ↑06/01/2025 12:51https://en.wikipedia.org/wiki/History_C ... rogramming.During the late 2000s, the History Channel pivoted into reality television programming. In addition to this change in format, the network has been criticized by many scientists, historians, and skeptics for broadcasting pseudo-documentaries and pseudoscientific, unsubstantiated, sensational investigative programming.
Kad već debunkiramo, History Channel sigurno nije mjesto gdje će se ići po činjenice.
I ovo je uvijek majka svakog zajeba. Oduvijek je "appeal to authority" bio alat kaste za manipulaciju masom, jer pozivanje na "autoritet" u samom startu stvara premisu iskljucivosti i negiranja necega drugacijeg ili novog, automatski pokusavajuci anulirati i sve dokaze koji to prate, jer, zaboga, ne dolaze od "autoriteta". Jel' i NG smece? Ima li ista sto bilo koji medij moze pokazati i reci, a oko cega ce se vjernici zamisliti?
Bog je autoritet? OK.
Crkve i dzamije su autoriteti? OK.
Ko je promovisao i nametnuto "boziji autoritet", a zatim i autoritet religijskih zajednica, na celu s ljudima u vidu raznih "bozijih sluzbenika"?
Pa upravo ljudi koji su i formirali te formalne religijske zajednice, a s njima i pratece vjerske objekte. Prije toga su vijekovima formirali price, i pripisivali ih bogu, poslanicima, itd.
Dakle - sve su to uradili ljudi, nema tu nikakvog svemocnog boga. Ili sam propustio nesto iz istorije, kada je bog himself sagradio ili "spustio" neku bogonolju, napisao neku vjersku knjigu, ili bilo sta drugo...? Btw, ako je bog svemocan i sveznajuci, sta je svrha vjerskih objekata, i "posrednika" u njima....?
Naravno da se nista od toga nikad nije desilo, niti ce se desiti, jer je sve ovo sto se danas podvodi pod religije i vjerovanja rezultat hiljada godina ljudskog neznanja i nerazumijevanja vlastitog okruzenja.
A, u nedostatku znanja i razumijevanja, ljudi po defaultu prelaze na izmisljanja i misticizam u pokusaju "objasnjavanja" u tom momentu neobjasnjivog.
I nije ovo ni danas drugacije, ali tesko da ce danas bilo ko reci da je "bog bacio vatre s neba", ili da je "razdvojio more", itd., jer danas ipak znamo da je vatra s neba ili meteor i sl., ili munja, da povlacenje vode iz priobalnih dijelova mora uzrokuje cunami, itd.
Dakle, sticanjem znanja i razumijevanja o raznim stvarima tokom vremena, "bozija cuda" su polako nestajala, a danas su zapravo samo folklor.
-
šarf
#746 Re: Razotkrivanje Biblije!
Kainos prijatelju,
svakako je odlično da neko ne samo da ne vjeruje u trojstvo ,već može iz Biblije to i dokazati,ti to znaš.
Ali kada si pisao,nešto o osobi,čovjeku nisam te mogao pratiti.Istina je jednostavna,lako pratljiva,razumljiva.Jednostavnost istine ,zakomplicira onaj ko ne razumije ili onaj ko želi drugačiju istinu pa je predstavlja na svoj način.Sotona je želio drugačiju istinu.Eva je željela drugačiju istinu.
Mnogi danas znaju da su njihova vjerovanja daleko od biblijske jednostavne istine,pa onda tu jednostavnost kompliciraju trojstvom,paklenom vatrom,zagrobnim životom...Žele drugačiju istinu,žele da istina odgovara njihovim vjerovanjima.A tako ne može.
Evo šta je Dozer napisao,
"Izvini..... pitas me da li je sve sto sam naveo, a zapravo prenio ono sto su drugi naucno utvrdili nakon decenija istrazivanja i rada - istina po Bibliji?
Da, procitao sam je prije nekih 15-ak godina, kao i Kur'an. I nakon citanja obe, a citao sam ciljano po redu nastanka, moj licni logicki zakljucak je bio da se radi o gomili prica i prepricavanja raznih ljudi iz raznih vremena. Tako da su zakljucci, do kojih su dosli puno strucniji ljudi po tom pitanju od mene, a i svih nas ovdje, meni samo potvrda i mojih licnih zakljucaka o svemu tome.
Kako znas da je Isus ista ikada govorio o novoj religiji, jer poznato je da ne postoji nijedno jedino slovo o tome, a koje je on za zivota napisao?
Kad slijepac vodi slijepca obojica ce upasti rupu nema nikakve veze s religijom, realno. To je prosta logika koja je ljudima jasna i poznata puno duze od Biblija."
Već sam prije napisao da nam je potreban neko da razumijemo Bibliju.Dozer prijatelju,ti stručnjaci o kojima govoriš,vuku te za nos.
Zadatak tih stručnjaka je bio da oblate Bibliju.Njihov zadatak nije bio da jednostavno objasne što Biblija kaže o nečemu.
Evo primjer kako to oni rade.
Biblija osuđuje homoseksualnost.
“Muškarci koji liježu s muškarcima (...) neće naslijediti kraljevstvo Božje” (1. Korinćanima 6:9, 10).
"Njihove su žene zamijenile prirodne spolne odnose protuprirodnima."(Rimljanima 1:26).
Da li znaš šta na ovo kažu ti stručnjaci,kako oni ovo objašnjavaju? Oni kažu da Biblija propagira netoleranciju.
Evo pitanje za tebe.Zašto se evolucija odlučila za muško-ženski svijet?
Da li je evolucija netolerantna?
svakako je odlično da neko ne samo da ne vjeruje u trojstvo ,već može iz Biblije to i dokazati,ti to znaš.
Ali kada si pisao,nešto o osobi,čovjeku nisam te mogao pratiti.Istina je jednostavna,lako pratljiva,razumljiva.Jednostavnost istine ,zakomplicira onaj ko ne razumije ili onaj ko želi drugačiju istinu pa je predstavlja na svoj način.Sotona je želio drugačiju istinu.Eva je željela drugačiju istinu.
Mnogi danas znaju da su njihova vjerovanja daleko od biblijske jednostavne istine,pa onda tu jednostavnost kompliciraju trojstvom,paklenom vatrom,zagrobnim životom...Žele drugačiju istinu,žele da istina odgovara njihovim vjerovanjima.A tako ne može.
Evo šta je Dozer napisao,
"Izvini..... pitas me da li je sve sto sam naveo, a zapravo prenio ono sto su drugi naucno utvrdili nakon decenija istrazivanja i rada - istina po Bibliji?
Kad slijepac vodi slijepca obojica ce upasti rupu nema nikakve veze s religijom, realno. To je prosta logika koja je ljudima jasna i poznata puno duze od Biblija."
Već sam prije napisao da nam je potreban neko da razumijemo Bibliju.Dozer prijatelju,ti stručnjaci o kojima govoriš,vuku te za nos.
Zadatak tih stručnjaka je bio da oblate Bibliju.Njihov zadatak nije bio da jednostavno objasne što Biblija kaže o nečemu.
Evo primjer kako to oni rade.
Biblija osuđuje homoseksualnost.
“Muškarci koji liježu s muškarcima (...) neće naslijediti kraljevstvo Božje” (1. Korinćanima 6:9, 10).
"Njihove su žene zamijenile prirodne spolne odnose protuprirodnima."(Rimljanima 1:26).
Da li znaš šta na ovo kažu ti stručnjaci,kako oni ovo objašnjavaju? Oni kažu da Biblija propagira netoleranciju.
Evo pitanje za tebe.Zašto se evolucija odlučila za muško-ženski svijet?
Da li je evolucija netolerantna?
-
šarf
#747 Re: Razotkrivanje Biblije!
Dozer prijatelju,zar se nisi i ti pozvao na autoritet stručnjaka,kako oni znaju bolje nego svi mi zajedno.
"Uobicajeno.... Umjesto da je gledaj i slusaj STA se pokazuje i govori, ljudi uvijek stvarima prilaze na pogresan nacin, tj. gledaj i slusaj KO pokazuje i govori.
I ovo je uvijek majka svakog zajeba. Oduvijek je "appeal to authority" bio alat kaste za manipulaciju masom, jer pozivanje na "autoritet" u samom startu stvara premisu iskljucivosti i negiranja necega drugacijeg ili novog, automatski pokusavajuci anulirati i sve dokaze koji to prate, jer, zaboga, ne dolaze od "autoriteta". Jel' i NG smece? Ima li ista sto bilo koji medij moze pokazati i reci, a oko cega ce se vjernici zamisliti?"
Poslušaj i ti ,ŠTA ti se govori i pokazuje,ne pozivaj se na autoritet stručnjaka NG,ne budi isključiv.
Hajde da pričamo o Bibliji kao obrazovani ljudi.Daj pitanje pa da odgovorim na njega bez crkve i džamije,samo uz pomoć Biblije.
"Uobicajeno.... Umjesto da je gledaj i slusaj STA se pokazuje i govori, ljudi uvijek stvarima prilaze na pogresan nacin, tj. gledaj i slusaj KO pokazuje i govori.
I ovo je uvijek majka svakog zajeba. Oduvijek je "appeal to authority" bio alat kaste za manipulaciju masom, jer pozivanje na "autoritet" u samom startu stvara premisu iskljucivosti i negiranja necega drugacijeg ili novog, automatski pokusavajuci anulirati i sve dokaze koji to prate, jer, zaboga, ne dolaze od "autoriteta". Jel' i NG smece? Ima li ista sto bilo koji medij moze pokazati i reci, a oko cega ce se vjernici zamisliti?"
Poslušaj i ti ,ŠTA ti se govori i pokazuje,ne pozivaj se na autoritet stručnjaka NG,ne budi isključiv.
Hajde da pričamo o Bibliji kao obrazovani ljudi.Daj pitanje pa da odgovorim na njega bez crkve i džamije,samo uz pomoć Biblije.
- -Chesterfield-
#748 Re: Razotkrivanje Biblije!
Evo jedno pitanje.
Kako Biblija objašnjava porijeklo zla ako je Bog stvorio sve i sve što je stvorio bilo je "veoma dobro" (Postanak 1:31)?
"I vidje Bog sve što je načinio, i gle, bijaše veoma dobro. I bi veče, i bi jutro, dan šesti."
Ovaj stih dolazi na kraju opisa stvaranja svijeta. Postavlja se pitanje, kako je zlo nastalo u svijetu koji je Bog proglasio "veoma dobrim"?
-
zposao
#749 Re: Razotkrivanje Biblije!
Zmija, jabuka?-Chesterfield- wrote: ↑06/01/2025 17:52Evo jedno pitanje.
Kako Biblija objašnjava porijeklo zla ako je Bog stvorio sve i sve što je stvorio bilo je "veoma dobro" (Postanak 1:31)?
"I vidje Bog sve što je načinio, i gle, bijaše veoma dobro. I bi veče, i bi jutro, dan šesti."
Ovaj stih dolazi na kraju opisa stvaranja svijeta. Postavlja se pitanje, kako je zlo nastalo u svijetu koji je Bog proglasio "veoma dobrim"?
Zmija (sotona) nagovorila ljude na neposlušnost Bogu. Bog dao ljudima slobodan razum i djelovanje pa oni ograjisali.
-
kainos
#750 Re: Razotkrivanje Biblije!
Na zemlji je bilo sve dobro, ali nemoj zaboraviti da se na nebu Lucifer pobunio i odveo jednu trećinu anđela sa sobom. On je taj koji je kušao Evu u Edenskom vrtu i ona je pala na ispitu. Adam je isto onda uzeo plod i eto ti zla na zemlji.-Chesterfield- wrote: ↑06/01/2025 17:52Evo jedno pitanje.