Neradna nedjelja u FBiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked

Da li ste za uvođenje neradne nedjelje u FBiH?

Da!
294
44%
Ne!
314
47%
Svejedno mi je!
59
9%

Total votes: 667

anex
Nindža revizor
Grijem se na: čumur
Vozim: Scott i Kuga
Horoskop: imam

#3126 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by anex »

saimidin wrote: 05/01/2025 16:01 Država su ljudi, a ljudi nisu totalni idioti da ukinu sami sebe ili jesu :?

Komunisti doduše jesu probali ali sreća nema ih puno pa nisu uspjeli :izet:
7 dana za skidanje sa komunizma.
Naslovnica wrote: 05/01/2025 16:03
saimidin wrote: 05/01/2025 16:01 Država su ljudi, a ljudi nisu totalni idioti da ukinu sami sebe ili jesu :?

Komunisti doduše jesu probali ali sreća nema ih puno pa nisu uspjeli :izet:
@anex
Hvala. :thumbup:
Cherry-Cherry

#3127 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Cherry-Cherry »

mavi wrote: 05/01/2025 16:11 Empatija i samilost je postala misaona imenica u ovom našem postratnom, robovlasnickom društvu.
Raspravlja se o neradnoj nedelji, a u zakonu o radu piše da se sedmicno radi po 40. sati.
Znači, po inerciji i subota je neradni dan.
Da, može se raditi i više od 40. sati, samo što se to kod domaćih poslodavaca, generalno, ne vrednuje.
Čast izuzecima...
Naravno, pretežno neradna nedelja ne odgovara privatnicima i budzetlijama.
Ženama koje rade u trznim centrima to zaista puno, puno znači.
A, da je kako treba i da smo normalno društvo, dobile bi i subotu kao neradni dan.
Neko o ekonomiji, a neko o samilosti. :-)

Dva dana sedmično ne moraju biti subota i nedelja.
k4mi

#3128 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by k4mi »

zene u INI na grbavici se polomise od posla. Zar nije bila prica da ce nedjeljom na pumpama biti samo sipanje goriva da se ovo izbjegne?
Hakiz

#3129 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

mavi wrote: 05/01/2025 16:11 Empatija i samilost je postala misaona imenica u ovom našem postratnom, robovlasnickom društvu.
Raspravlja se o neradnoj nedelji, a u zakonu o radu piše da se sedmicno radi po 40. sati.
Znači, po inerciji i subota je neradni dan.

Da, može se raditi i više od 40. sati, samo što se to kod domaćih poslodavaca, generalno, ne vrednuje.
Čast izuzecima...
Naravno, pretežno neradna nedelja ne odgovara privatnicima i budzetlijama.
Ženama koje rade u trznim centrima to zaista puno, puno znači.
A, da je kako treba i da smo normalno društvo, dobile bi i subotu kao neradni dan.
Ne.

Ako ti radnja radi od 8 ujutro do 8 naveče, to je 6 sati smjena, dvije smjene. Dnevna smjena 6 sati puta 6 dana je 36 sati radna sedmica, manje od 40 sati.

Produži rad do 9 naveče, smjena traje 6,5 sati, to je 39 satna sedmica, opet manje od 40.

Tako da je subota bez problema radna.

Neka te radnice rade 5 dana po 8 sati, dva dana sedmično slobodna, a dovoljnim brojem radnica i rasporedom rada se napravi da radnja radi 7 dana u sedmici i svi sretni. Nekada će jedna radnica imati slobodne subotu i nedjelju, nekada srijedu i četvrtak, nekada ponedjeljak i petak itd. Ali, umjesto samo nedjelje neradne, jednog dana, imat će 2 dana.

Tako da se ne mora nužno gledati "radit će više od 40 sati". Kako je zakonodavac naredio neradnu nedjelju, može narediti i 2 neradna dana a ukinuti iskljičivo nedjelju.

A zamisli da Amko radi ponedjeljak do petka, Mercator od subote do srijede itd, ili SCC kao Amko a Aria kao Mercator, Alta (Bingo) opet neki treći raspored, pa se mijenjaju kvartalno, individualne prodavnice do 5 zaposlenih kada hoće, ali da svi ispoštuju 40 sati sedmicu i dva neradna dana.
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#3130 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by teskeredzic_22 »

Hakiz wrote: 05/01/2025 15:50
Države su, zapravo, istorijski i osnovane da zaštite kapital.
Da nema ljudi nikakvog kapitala ne bi bilo.
Kapital postoji jer su - ljudi , imaju potrebu da putuju , žive , edukuju se , liječe a ne da samo da kupuju brendiranu obuću ili komad mesa za 9,99 !

Država je ta koja određuje pravila.
kuli1961

#3131 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kuli1961 »

Dzontra_Volta wrote: 05/01/2025 12:29 A i na Ustavni sud FBiH ne može svako podnijeti apelaciju vezano za zakone.
Tu je "kvaka" u FBiH. Ne može svako, pogledaj odredbe koje definišu ovlaštene "pokretače-predlagače".
U RS, svako može dati inicijativu za ocjenu ustavnosti/zakonitosti opšteg akta, a ZoUs RS definiše ovlaštene predlagače. Razlikovanje podnosioca inicijative od ovlaštenog predlagača- u suštini nema razlika u procesnim i materijalnopravnim posljedicama.
akcija007

#3132 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by akcija007 »

Ja sam mislio da svako moze predati zahtjev Ustavnom ali nije tako. Negdje na Facebook mi je iskocilo prosle godine da je advokatska kancelarije iz Hrvatske predala zahtjev za ocjenu ostavnosti njihovog zakona o zabrani rada nedeljom i posto su dobili vise zahtjeva po istom osnovu sve su spojili u jedan predmet i donijeli odluku da je zakon u skladu s Ustavom
Cherry-Cherry

#3133 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Cherry-Cherry »

Grad koji je ugušio i ubio svu industriju i opredijelio se da bude turističko-trgovački grad, ne smije imati zatvorene radnje.

Laž je da se u cijeloj Evropi ne radi nedjeljom. Isto tako svako bi trebao pitati trgovca kojeg zna, šta je dobio a šta izgubio zbog nerada nedjeljom. Privatnicima dobro došlo. Ne plaćaju nedjelju radnicima, onaj slobodan dan što su imali, sad im složili u nedjelju kad ništa ne radi.

Sigurna sam da je ovu nedjelju smjestio neki veliki trgovački lobi. Da ne plaćaju duplu dnevnicu nedjeljom. Ili neki drugi lobi koji je kupovinu preselio u RS.

Najpoželjnija destinacija po N. geographic? :lol: O čemu pričamo? Razvoj turizma? Turizam nisu samo muzeji, nego i tržni centri.
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#3134 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by W0rM »

Cherry-Cherry wrote: 05/01/2025 23:33 Grad koji je ugušio i ubio svu industriju i opredijelio se da bude turističko-trgovački grad, ne smije imati zatvorene radnje.
kaze ko?
Laž je da se u cijeloj Evropi ne radi nedjeljom. Isto tako svako bi trebao pitati trgovca kojeg zna, šta je dobio a šta izgubio zbog nerada nedjeljom. Privatnicima dobro došlo. Ne plaćaju nedjelju radnicima, onaj slobodan dan što su imali, sad im složili u nedjelju kad ništa ne radi.
Tacno, u cijeloj Evropi to nije slucaj, ali je u Belgiji, Poljskoj, Njemackoj, Austriji, Svicarskoj, Sloveniji, Grckoj, Norverskoj i Spaniji.
Ne znam o cemu pricas, inace imaju trgovci 2 dana slobodno, al oke.
Najpoželjnija destinacija po N. geographic? :lol: O čemu pričamo? Razvoj turizma? Turizam nisu samo muzeji, nego i tržni centri.
Da tako je, turizam su i trzni centri koji rade 6 od 7 dana u sedmici. Svako ko dolazi s naumom da turisticki posjeti Bosnu i Hercegovinu, sigurno uzme 2-3 dana, dakle, ako recimo dolazi i u nedjelju, vec u ponedeljak moze u soping... a naravno, da se ponajprije dolazi radi historije, kulture i prirodnih ljepota jedne drzave, pa tek onda, radi kupovine.

Sto ne mogu ovih likova i likusa sto glume da su Boze mi oprosti hendikepirani, kako je nedjelja neradna. Prestani cmizdriti i odrasti.
starboy018

#3135 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by starboy018 »

kakvo društvo :D

Image
dječak sa šibicama

#3136 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by dječak sa šibicama »

Nije samo Croatia, u Njemackoj je isti sistem, 1/3 nedelja granap radi, 2/3 ne radi. Ne znam za druge drzave ali prilicno sam uvjeren da imaju dezurne prodavnice.

Neko mora raditi, ne mozes sve zatvoriti nedeljom, nismo sjeverna koreja.

Niko se bunio ne bi niti bi se povlacilo pitanje zakona, da je uredjen zakon po tom sistemu, ali ovi banditi niti ne znaju srociti posten zakon. Ko kad su nesposobni.
Edin H.

#3137 Re: Neradna nedjelja u

Post by Edin H. »

dječak sa šibicama wrote: 06/01/2025 00:32 Nije samo Croatia, u Njemackoj je isti sistem, 1/3 nedelja granap radi, 2/3 ne radi. Ne znam za druge drzave ali prilicno sam uvjeren da imaju dezurne prodavnice.

Neko mora raditi, ne mozes sve zatvoriti nedeljom, nismo sjeverna koreja.

Niko se bunio ne bi niti bi se povlacilo pitanje zakona, da je uredjen zakon po tom sistemu, ali ovi banditi niti ne znaju srociti posten zakon. Ko kad su nesposobni.

U Engleskoj svi tržišni centri, prodavnice, supermarketi rade svetom nedeljom najmanje do 4, a neki supermarketi su otvoreni do 5. Ove manje prodavnice rade uglavnom i duže, jer im je to šansa da dodatno zarade.
JavierBosnia

#3138 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by JavierBosnia »

k4mi wrote: 05/01/2025 17:43 zene u INI na grbavici se polomise od posla. Zar nije bila prica da ce nedjeljom na pumpama biti samo sipanje goriva da se ovo izbjegne?
Polomise se jer moraju raditi posao za koji su placeni?
Najbolje da sami i sipamo i naplacujemo sebi, da ne mozes uzeti vise od 2 artikla i sl
desni

#3139 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by desni »

Zahvaliti se ministru Hasičeviću, sem njega svim zastupnicima osim dvojice u zastupničkom domu paralmenta i jednog u domu narodu FBiH :(
P...e zastupničke nisu uložile nijedan amandan, sem ovih iz HDZ izgleda :thumbup:
Glasali ste, ja nisam. Uživajte u retardiranim zakonima i uredbama. Ovi iz opozicije su posebna kategorija beskičmenjaka :run:

https://www.fmt.gov.ba/novosti/neradna- ... -fbih.html

https://www.fmt.gov.ba/novosti/usvojen- ... J6YWtvbiJd

Prijedlog zakona o unutrašnjoj trgovini koji je usvojio Zastupnički dom sa 68 glasova ZA i 2 protiv, usvojen je uz amandman Vlade FBiH kojim je predviđeno da se ostavi mogućnost općinama i gradovima da predlože izuzeće, odnosno da nedjelja bude radna za trgovačke objekte ukoliko za to postoje opravdani razlozi.
Dom naroda federalnog parlamenta sa 55 glasova za usvojio je Prijedlog zakona o unutrašnjoj trgovini.

Zakon stupa na snagu osam dana po objavljivanju u Službenom listu Federacije BiH, a zakonom je predviđena mogućnost prilagodbe 6 mjeseci od stupanja na snagu.
Mogućnost prilagodbe do praznika rada :lol: :lol:
k4mi

#3140 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by k4mi »

JavierBosnia wrote: 06/01/2025 01:01
k4mi wrote: 05/01/2025 17:43 zene u INI na grbavici se polomise od posla. Zar nije bila prica da ce nedjeljom na pumpama biti samo sipanje goriva da se ovo izbjegne?
Najbolje da sami i sipamo i naplacujemo sebi, da ne mozes uzeti vise od 2 artikla i sl
vise je bilo pitanje za ove kojima je argument imaju porodice, zasluzuju odmor i slicno. Mozda ove zene ne zasluzuju, a gori su im uslovi nego u trgovinama.

A svakako sipas sam :D (doduse nemam neki problem sa tim, mada je sada bilo teze naci rukavicu)

definitivno ne vidim logiku da ne moze vlasnik marketa sam raditi u nedjelju ali moze pumpa da glumi trgovinu. Da ne govorim o drugim stvarima..
Altsa

#3141 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Altsa »

Popizdio sam na pumpi. Pumpe postale trafike gdje da bih platio samo gorivo moram cekati kako bi pojedini platili cigare, cips ili cokoladice.
Kort u nedjelju zakrcio ulicu. Pa ljudi imate subote i ostale dane sta cekate nedelju.
kakaljin

#3142 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

W0rM wrote: 06/01/2025 00:02
Cherry-Cherry wrote: 05/01/2025 23:33 Grad koji je ugušio i ubio svu industriju i opredijelio se da bude turističko-trgovački grad, ne smije imati zatvorene radnje.
kaze ko?
Tacno, u cijeloj Evropi to nije slucaj, ali je u Belgiji, Poljskoj, Njemackoj, Austriji, Svicarskoj, Sloveniji, Grckoj, Norverskoj i Spaniji.
Da tako je, turizam su i trzni centri koji rade 6 od 7 dana u sedmici. Svako ko dolazi s naumom da turisticki posjeti Bosnu i Hercegovinu, sigurno uzme 2-3 dana, dakle, ako recimo dolazi i u nedjelju, vec u ponedeljak moze u soping... a naravno, da se ponajprije dolazi radi historije, kulture i prirodnih ljepota jedne drzave, pa tek onda, radi kupovine.

Sto ne mogu ovih likova i likusa sto glume da su Boze mi oprosti hendikepirani, kako je nedjelja neradna. Prestani cmizdriti i odrasti.
Ako ti nesto ne volis ne znaci da svi to ne vole. Nevalja se porediti po sebi samo i ako tebi nesto ne odgovara mora i drugaima da ne odgovara.

Niko tebi ne brani da odmaras nedeljom ako zelis. Zato nemoj drugima braniti da rade nedeljom ako zele.
Naslovnica

#3143 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Naslovnica »

Altsa wrote: 06/01/2025 09:14
Popizdio sam na pumpi. Pumpe postale trafike gdje da bih platio samo gorivo moram cekati kako bi pojedini platili cigare, cips ili cokoladice.
Kort u nedjelju zakrcio ulicu. Pa ljudi imate subote i ostale dane sta cekate nedelju.
Pa natoči i ti gorivo subotom, znaš da je u nedjelju gužva, šta si čekao
Ha ja
Cherry-Cherry

#3144 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Cherry-Cherry »

kakaljin wrote: 06/01/2025 09:29
W0rM wrote: 06/01/2025 00:02
kaze ko?

Ako ti nesto ne volis ne znaci da svi to ne vole. Nevalja se porediti po sebi samo i ako tebi nesto ne odgovara mora i drugaima da ne odgovara.

Niko tebi ne brani da odmaras nedeljom ako zelis. Zato nemoj drugima braniti da rade nedeljom ako zele.
Ne može se to svakome objasniti. Kada neko ima mozak zatvoren u kutiji, bespredmetno je pričati mu.

Ovo je urađeno, jer je neko želio da Federacija ima manje prihode. A krezuboj rulji je dobro došlo, jer mnogi bi voljeli da ne rade nikad, a da im država dijeli novac.
Altsa

#3145 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Altsa »

Naslovnica wrote: 06/01/2025 09:58

Ha ja
E jesi pametan u pm.
Naslovnica

#3146 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Naslovnica »

Altsa wrote: 06/01/2025 11:41
Ha ja
E jesi pametan u pm.
Hvala! :thumbup:
Sid the sloth

#3147 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Sid the sloth »

Ha ja
:lol: :thumbup: top
Zanima me koji je argument zasto nije natocio u subotu, mozda se Lampica kartica broji samo nedjeljom :lol:
SmokingMan

#3148 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by SmokingMan »

Red je red, pustit će te ili te neće pustiti, to ti je kada imaš auto.
dječak sa šibicama

#3149 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by dječak sa šibicama »

Ha ja
:lol: :thumbup:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#3150 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by _BataZiv_0809 »

Gazprom uveo automatsku kasu za naplatu goriva.
Locked