7 dana za skidanje sa komunizma.
Hvala.
Moderator: anex
Neko o ekonomiji, a neko o samilosti.mavi wrote: ↑05/01/2025 16:11 Empatija i samilost je postala misaona imenica u ovom našem postratnom, robovlasnickom društvu.
Raspravlja se o neradnoj nedelji, a u zakonu o radu piše da se sedmicno radi po 40. sati.
Znači, po inerciji i subota je neradni dan.
Da, može se raditi i više od 40. sati, samo što se to kod domaćih poslodavaca, generalno, ne vrednuje.
Čast izuzecima...
Naravno, pretežno neradna nedelja ne odgovara privatnicima i budzetlijama.
Ženama koje rade u trznim centrima to zaista puno, puno znači.
A, da je kako treba i da smo normalno društvo, dobile bi i subotu kao neradni dan.
Ne.mavi wrote: ↑05/01/2025 16:11 Empatija i samilost je postala misaona imenica u ovom našem postratnom, robovlasnickom društvu.
Raspravlja se o neradnoj nedelji, a u zakonu o radu piše da se sedmicno radi po 40. sati.
Znači, po inerciji i subota je neradni dan.
Da, može se raditi i više od 40. sati, samo što se to kod domaćih poslodavaca, generalno, ne vrednuje.
Čast izuzecima...
Naravno, pretežno neradna nedelja ne odgovara privatnicima i budzetlijama.
Ženama koje rade u trznim centrima to zaista puno, puno znači.
A, da je kako treba i da smo normalno društvo, dobile bi i subotu kao neradni dan.
Da nema ljudi nikakvog kapitala ne bi bilo.
Tu je "kvaka" u FBiH. Ne može svako, pogledaj odredbe koje definišu ovlaštene "pokretače-predlagače".Dzontra_Volta wrote: ↑05/01/2025 12:29 A i na Ustavni sud FBiH ne može svako podnijeti apelaciju vezano za zakone.
kaze ko?Cherry-Cherry wrote: ↑05/01/2025 23:33 Grad koji je ugušio i ubio svu industriju i opredijelio se da bude turističko-trgovački grad, ne smije imati zatvorene radnje.
Tacno, u cijeloj Evropi to nije slucaj, ali je u Belgiji, Poljskoj, Njemackoj, Austriji, Svicarskoj, Sloveniji, Grckoj, Norverskoj i Spaniji.Laž je da se u cijeloj Evropi ne radi nedjeljom. Isto tako svako bi trebao pitati trgovca kojeg zna, šta je dobio a šta izgubio zbog nerada nedjeljom. Privatnicima dobro došlo. Ne plaćaju nedjelju radnicima, onaj slobodan dan što su imali, sad im složili u nedjelju kad ništa ne radi.
Da tako je, turizam su i trzni centri koji rade 6 od 7 dana u sedmici. Svako ko dolazi s naumom da turisticki posjeti Bosnu i Hercegovinu, sigurno uzme 2-3 dana, dakle, ako recimo dolazi i u nedjelju, vec u ponedeljak moze u soping... a naravno, da se ponajprije dolazi radi historije, kulture i prirodnih ljepota jedne drzave, pa tek onda, radi kupovine.Najpoželjnija destinacija po N. geographic?O čemu pričamo? Razvoj turizma? Turizam nisu samo muzeji, nego i tržni centri.
dječak sa šibicama wrote: ↑06/01/2025 00:32 Nije samo Croatia, u Njemackoj je isti sistem, 1/3 nedelja granap radi, 2/3 ne radi. Ne znam za druge drzave ali prilicno sam uvjeren da imaju dezurne prodavnice.
Neko mora raditi, ne mozes sve zatvoriti nedeljom, nismo sjeverna koreja.
Niko se bunio ne bi niti bi se povlacilo pitanje zakona, da je uredjen zakon po tom sistemu, ali ovi banditi niti ne znaju srociti posten zakon. Ko kad su nesposobni.
Polomise se jer moraju raditi posao za koji su placeni?
Prijedlog zakona o unutrašnjoj trgovini koji je usvojio Zastupnički dom sa 68 glasova ZA i 2 protiv, usvojen je uz amandman Vlade FBiH kojim je predviđeno da se ostavi mogućnost općinama i gradovima da predlože izuzeće, odnosno da nedjelja bude radna za trgovačke objekte ukoliko za to postoje opravdani razlozi.
Mogućnost prilagodbe do praznika radaDom naroda federalnog parlamenta sa 55 glasova za usvojio je Prijedlog zakona o unutrašnjoj trgovini.
Zakon stupa na snagu osam dana po objavljivanju u Službenom listu Federacije BiH, a zakonom je predviđena mogućnost prilagodbe 6 mjeseci od stupanja na snagu.
vise je bilo pitanje za ove kojima je argument imaju porodice, zasluzuju odmor i slicno. Mozda ove zene ne zasluzuju, a gori su im uslovi nego u trgovinama.JavierBosnia wrote: ↑06/01/2025 01:01Polomise se jer moraju raditi posao za koji su placeni?
Najbolje da sami i sipamo i naplacujemo sebi, da ne mozes uzeti vise od 2 artikla i sl
Popizdio sam na pumpi. Pumpe postale trafike gdje da bih platio samo gorivo moram cekati kako bi pojedini platili cigare, cips ili cokoladice.JavierBosnia wrote: ↑06/01/2025 01:01Polomise se jer moraju raditi posao za koji su placeni?
Najbolje da sami i sipamo i naplacujemo sebi, da ne mozes uzeti vise od 2 artikla i sl
Ako ti nesto ne volis ne znaci da svi to ne vole. Nevalja se porediti po sebi samo i ako tebi nesto ne odgovara mora i drugaima da ne odgovara.W0rM wrote: ↑06/01/2025 00:02kaze ko?Cherry-Cherry wrote: ↑05/01/2025 23:33 Grad koji je ugušio i ubio svu industriju i opredijelio se da bude turističko-trgovački grad, ne smije imati zatvorene radnje.
Tacno, u cijeloj Evropi to nije slucaj, ali je u Belgiji, Poljskoj, Njemackoj, Austriji, Svicarskoj, Sloveniji, Grckoj, Norverskoj i Spaniji.Laž je da se u cijeloj Evropi ne radi nedjeljom. Isto tako svako bi trebao pitati trgovca kojeg zna, šta je dobio a šta izgubio zbog nerada nedjeljom. Privatnicima dobro došlo. Ne plaćaju nedjelju radnicima, onaj slobodan dan što su imali, sad im složili u nedjelju kad ništa ne radi.
Ne znam o cemu pricas, inace imaju trgovci 2 dana slobodno, al oke.
Da tako je, turizam su i trzni centri koji rade 6 od 7 dana u sedmici. Svako ko dolazi s naumom da turisticki posjeti Bosnu i Hercegovinu, sigurno uzme 2-3 dana, dakle, ako recimo dolazi i u nedjelju, vec u ponedeljak moze u soping... a naravno, da se ponajprije dolazi radi historije, kulture i prirodnih ljepota jedne drzave, pa tek onda, radi kupovine.Najpoželjnija destinacija po N. geographic?O čemu pričamo? Razvoj turizma? Turizam nisu samo muzeji, nego i tržni centri.
Sto ne mogu ovih likova i likusa sto glume da su Boze mi oprosti hendikepirani, kako je nedjelja neradna. Prestani cmizdriti i odrasti.
Pa natoči i ti gorivo subotom, znaš da je u nedjelju gužva, šta si čekaoAltsa wrote: ↑06/01/2025 09:14Popizdio sam na pumpi. Pumpe postale trafike gdje da bih platio samo gorivo moram cekati kako bi pojedini platili cigare, cips ili cokoladice.JavierBosnia wrote: ↑06/01/2025 01:01Polomise se jer moraju raditi posao za koji su placeni?
Kort u nedjelju zakrcio ulicu. Pa ljudi imate subote i ostale dane sta cekate nedelju.
Ne može se to svakome objasniti. Kada neko ima mozak zatvoren u kutiji, bespredmetno je pričati mu.kakaljin wrote: ↑06/01/2025 09:29Ako ti nesto ne volis ne znaci da svi to ne vole. Nevalja se porediti po sebi samo i ako tebi nesto ne odgovara mora i drugaima da ne odgovara.W0rM wrote: ↑06/01/2025 00:02kaze ko?Cherry-Cherry wrote: ↑05/01/2025 23:33 Grad koji je ugušio i ubio svu industriju i opredijelio se da bude turističko-trgovački grad, ne smije imati zatvorene radnje.
Ne znam o cemu pricas, inace imaju trgovci 2 dana slobodno, al oke.
Sto ne mogu ovih likova i likusa sto glume da su Boze mi oprosti hendikepirani, kako je nedjelja neradna. Prestani cmizdriti i odrasti.
Niko tebi ne brani da odmaras nedeljom ako zelis. Zato nemoj drugima braniti da rade nedeljom ako zele.
E jesi pametan u pm.Naslovnica wrote: ↑06/01/2025 09:58Pa natoči i ti gorivo subotom, znaš da je u nedjelju gužva, šta si čekaoAltsa wrote: ↑06/01/2025 09:14Popizdio sam na pumpi. Pumpe postale trafike gdje da bih platio samo gorivo moram cekati kako bi pojedini platili cigare, cips ili cokoladice.JavierBosnia wrote: ↑06/01/2025 01:01
Kort u nedjelju zakrcio ulicu. Pa ljudi imate subote i ostale dane sta cekate nedelju.
Ha ja
Hvala!Altsa wrote: ↑06/01/2025 11:41E jesi pametan u pm.Naslovnica wrote: ↑06/01/2025 09:58Pa natoči i ti gorivo subotom, znaš da je u nedjelju gužva, šta si čekao
Ha ja
Naslovnica wrote: ↑06/01/2025 09:58Pa natoči i ti gorivo subotom, znaš da je u nedjelju gužva, šta si čekaoAltsa wrote: ↑06/01/2025 09:14Popizdio sam na pumpi. Pumpe postale trafike gdje da bih platio samo gorivo moram cekati kako bi pojedini platili cigare, cips ili cokoladice.JavierBosnia wrote: ↑06/01/2025 01:01
Ha ja
Naslovnica wrote: ↑06/01/2025 09:58Pa natoči i ti gorivo subotom, znaš da je u nedjelju gužva, šta si čekaoAltsa wrote: ↑06/01/2025 09:14Popizdio sam na pumpi. Pumpe postale trafike gdje da bih platio samo gorivo moram cekati kako bi pojedini platili cigare, cips ili cokoladice.JavierBosnia wrote: ↑06/01/2025 01:01
Ha ja