EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Hakiz

#5976 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Hakiz »

tuitamo wrote: 01/01/2025 12:53
ReymondReddington wrote: 01/01/2025 12:50
tuitamo wrote: 01/01/2025 11:47 Najveća zabluda u BiH vezano za EV je da se mora svaki dan na punjač. Auta već idu na 700+ km po gradu.

Mnogi bi hladno punili max 3x mjesečno.
Imamo jedan "brzi" punjac u rajlovcu. O cemu pricamo?

Pogledaj subotom i njedljom koliko ljudi puni gorivo na pumpama i oni mogu 700 km preci.

Realnost je da da se ogromne pare trebaju dati za punjace znaci ici u minus mozda i nekoliko godina pa tek onda prodavati el auta i ocekivati kroz neke godine profit.
80% tih ljudi je natočilo za 20-50KM a ne pun rezervar koliko se stavlja kao cilj za EV.

Slažem se za infrastrukturu. Ali za ove koji imaju kuću ili parking sasvim je dovoljno jer sa tim punjenjem stižu preko svake granice.
Znači, EV je samo za one koji imaju kuću? Ovi u gradovima u zgradama, za njih nije?

Da, 80 % je natočilo za 20-50 KM. Može kako hoće, neće pokvariti auto. Počneš baterije puniti kako hoćeš, ne kako one "vole", pa ćeš dati silan novac da mijenjaš pokvarene baterije. A baterije haman najskuplji dio EV.
ReymondReddington

#5977 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by ReymondReddington »

Hakiz wrote: 01/01/2025 14:54

Pogledaj subotom i njedljom koliko ljudi puni gorivo na pumpama i oni mogu 700 km preci.

Realnost je da da se ogromne pare trebaju dati za punjace znaci ici u minus mozda i nekoliko godina pa tek onda prodavati el auta i ocekivati kroz neke godine profit.
80% tih ljudi je natočilo za 20-50KM a ne pun rezervar koliko se stavlja kao cilj za EV.

Slažem se za infrastrukturu. Ali za ove koji imaju kuću ili parking sasvim je dovoljno jer sa tim punjenjem stižu preko svake granice.
Znači, EV je samo za one koji imaju kuću? Ovi u gradovima u zgradama, za njih nije?

Da, 80 % je natočilo za 20-50 KM. Može kako hoće, neće pokvariti auto. Počneš baterije puniti kako hoćeš, ne kako one "vole", pa ćeš dati silan novac da mijenjaš pokvarene baterije. A baterije haman najskuplji dio EV.
Sarajevo bi zbog smoga i zagadjenja trebalo da uradi nesto ovako (puno para i ovo zahtjeva ali neko to mora platiti):

Svi koji imaju kucu ili ako imaju stan ali imaju i garazu uz stan kada kupe elektricno auto da mu kanton da dzabe punjac i ugradi mu.

Ovako ces smanjiti broj ljudi kojima je potreban punjac. Ostalima pravis punjace.

Po meni ovo bi bio neki pokazatelj ljudima da trebaju da kupuju EV. Ne znam koliko kostaju ti kucni punjaci ali oni svakako mogu napuniti auto preko noci za 3-4 dana koristenja. Ko god bi imao taj punjac ne bih ni koristio ove ostale pa bi se i guzve smanjile.
tuitamo

#5978 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by tuitamo »

Da. U prvom redu idu ljudi koji si mogu instalirati punjač. Dok se paraleleno gradi infrastruktura i dok na svakoj pumpi ne niknu punjači.

Mi smo vrlo isključivi: ili odmah ili ne valja. Nije tako.
Prvo: taxi, dostavna vozila, službena vozila
Drugo: ljudi sa mogučnošću punjača kući ili na poslu
Treće: ostali

Gledaj kao proces od 5-15god

To za baterije ne bih komentarisao. EV je puno jeftiniji za odrzavanje.
ja71

#5979 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by ja71 »

Ljudi koji imaju svoju kuću imaju i prednost da mogu staviti solarne panele na krov i praktično se besplatno vozati.
Hakiz

#5980 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Hakiz »

tuitamo wrote: 01/01/2025 16:16

Da. U prvom redu idu ljudi koji si mogu instalirati punjač. Dok se paraleleno gradi infrastruktura i dok na svakoj pumpi ne niknu punjači.

Mi smo vrlo isključivi: ili odmah ili ne valja. Nije tako.
Prvo: taxi, dostavna vozila, službena vozila
Drugo: ljudi sa mogučnošću punjača kući ili na poslu
Treće: ostali

Gledaj kao proces od 5-15god

To za baterije ne bih komentarisao. EV je puno jeftiniji za odrzavanje.
Koje održavanje? Redovno, ima manje pokretnih dijelova koje ne treba podmazivati i mijenjati zbog dotrajalosti itd, ili kada se nešta pokvari pa treba zamijeniti? Hajde sam otvori motor EV i zamijeni neki dotrajali dio u motoru. Kod SUS skoro sve možeš u svojoj garaži.

EV će tražiti odlazak u tačno određeni servis puno više nego SUS. Pa ono šta ćeš uštedjeti na manjem broju dijelova koje treba servisirati to ćeš na EV potrošiti u servisu jer nečeš moći servisirati negdje drugo osim u baš tom servisu. Neće biti alata, rezervnih dijelova u slobodnoj prodaji, a naročito neće biti dostupan servisni softver kojim ćeš nakon svakog servisiranja, promjene nečega, reći automobilu da je to dobro i da dozvoli tu promjenu. I kako će taj servis biti jedino mjesto koje će ti moći osposobiti EV za korištenje, ako ni zbog čega onda zbog softvera, cijene će mu biti astronomske.

Pogledaj mobitele. EU rekao ne smije biti moguća aplikacija koja dozvoljsva snimanje tel. razgovora sa linije, Apple i Google developerima onemogućili API, pristup dijelu koji to snimanje dozvoljava i nema takvih aplikacija. Tako će i VW, Mercedes, ovaj, onaj zabraniti pristup. Bez obzira na hakiranje, nema pristupa tom dijelu softvera. Čak će zabrane biti strožije jer su moguće posljedice gore, opasnije, životi mogu biti uništeni greškom. I onaj servis koji bude imao pristup tom dijelu softvera ako zatreba za servisiranje, tu uslugu će basnoslovno naplatiti.

Bojim se da održavanje EV neće biti jeftino.
ja71

#5981 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by ja71 »

Moguće ali ako stvarno bude ni budući SUS-ovi neće biti posteđeni.

Većina ima predstavu da je u EV više elektronike nego u SUS-u ali je u stvari obratno. Nevjerovatno koliko senzora se vremenom namnožilo.
I sve to mora centralni kompjuter nadzirati.

Elektromotor je u suštini jednostavna mašina kojom je lakše upravljati.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#5982 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by izvrsni direktor »

DEVET od deset novih automobila prodanih u Norveškoj prošle godine bilo je potpuno električno..
Potpuno električna vozila činila su 88.9 posto prodanih novih automobila u 2024.
Glupi norvezani, cudo im nema nijedan strucnjak da objasni da je to smeće
ElRe

#5983 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by ElRe »

Kakva je situacija u Francuskoj, Njemačkoj?
kravamuzara

#5984 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by kravamuzara »

ElRe wrote: 04/01/2025 19:46 Kakva je situacija u Francuskoj, Njemačkoj?
Nisu ko norvezani vjestacki okrenuli krajnju cijenu EV-a ispod ICE-a pa je udio prirodno nikakav.
Tj. dosad, i to je sad doslo do francuza sa debilno visokim co2 porezom.
Hakiz

#5985 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Hakiz »

ja71 wrote: 03/01/2025 23:15 Moguće ali ako stvarno bude ni budući SUS-ovi neće biti posteđeni.

Većina ima predstavu da je u EV više elektronike nego u SUS-u ali je u stvari obratno. Nevjerovatno koliko senzora se vremenom namnožilo.
I sve to mora centralni kompjuter nadzirati.

Elektromotor je u suštini jednostavna mašina kojom je lakše upravljati.
Promijenit će se odnos novih i starih.

Kada EV postanu standard, prvo će nestati segment oldtimera. Stari elektronski uređaj nije antikvitet koji se može koristiti, samo je hrpa smeća. Koliko si mogao eksploatisati SUS, koliko ćeš EV? Ti i danas možeš voziti auto iz 1950-ih. A neki vrijede 100 puta više nego što su koštali bili novi, postali su kult. Koliko će EV star 70 godina biti upotrebljiv? Koliko danas vrijedi i koliko je upotrebljiv prvi model Tesle? Koliko će ljudi danas koristiti Commodore 64, a koliko analogno HiFi audio pojačalo iz 1980-ih?
Optimist

#5986 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Optimist »

Vrlo je prosto, koliko je danas upotrebljiv ijedan mobitel ili tv koji smo koristili prije 20 godina?
ZoomZoomKiwi

#5987 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by ZoomZoomKiwi »

Ma ja ću ICE do smrti, pa makar ga vozio samo jednom mjesečno.

Ako do Okeanije i dođu sulude norme i zabrane iz EU, ima da uvezem nekog Amerikanca iz ‘69. sa 7+ litara zapremine jebo me sve
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#5988 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by konektovan »

Kakva je situacija,..dok.ti odes, vece su sanse da ces ti na zelandu voziti kakvog geelya, zeekra, dongfenga, byd,..greatwall, yangwang.. :lol:
Peacean

#5989 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Peacean »

Ma idemo zeleno do kraja, konji i kočije :D
Hakiz

#5990 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Hakiz »

Optimist wrote: 04/01/2025 20:21 Vrlo je prosto, koliko je danas upotrebljiv ijedan mobitel ili tv koji smo koristili prije 20 godina?
Daš 50.000 za EV i za 2 godine ga ne možeš prodati.

A na oglasima Golf S ide za 30.000, oldtimer.

:mrgreen:
melac

#5991 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by melac »

Peacean wrote: 04/01/2025 22:42 Ma idemo zeleno do kraja, konji i kočije :D
Oni ispustaju metan, jos gore od CO2 :D
melac

#5992 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by melac »

Hakiz wrote: 04/01/2025 22:42
Optimist wrote: 04/01/2025 20:21 Vrlo je prosto, koliko je danas upotrebljiv ijedan mobitel ili tv koji smo koristili prije 20 godina?
Daš 50.000 za EV i za 2 godine ga ne možeš prodati.

A na oglasima Golf S ide za 30.000, oldtimer.

:mrgreen:
De ba uozbilji se. EV se prodaju polovni kao i ovi sa SUS motorima. Pogotov ovi 2 godine stari, a tek 3 godine stari.

Zapravo ce najveci proboj EV biti za 5 godina kada danasnji budu se mogli kupiti za 20-30 hiljada eura a nisu mnogo presli.
ZoomZoomKiwi

#5993 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by ZoomZoomKiwi »

konektovan wrote: 04/01/2025 22:34 Kakva je situacija,..dok.ti odes, vece su sanse da ces ti na zelandu voziti kakvog geelya, zeekra, dongfenga, byd,..greatwall, yangwang.. :lol:
Slabo su napali dole AUS i NZ, baš sam gledao.

No vidjet ćemo
melac

#5994 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by melac »

ZoomZoomKiwi wrote: 04/01/2025 23:03
konektovan wrote: 04/01/2025 22:34 Kakva je situacija,..dok.ti odes, vece su sanse da ces ti na zelandu voziti kakvog geelya, zeekra, dongfenga, byd,..greatwall, yangwang.. :lol:

No vidjet ćemo
Jako visoka cijena struje je u Australiji i NZ, tako da nema ekonomske racunice za EV.
ZoomZoomKiwi

#5995 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by ZoomZoomKiwi »

melac wrote: 04/01/2025 23:13

No vidjet ćemo
Jako visoka cijena struje je u Australiji i NZ, tako da nema ekonomske racunice za EV.
Ima i toga.

Doduše na NZ imaju tri jake firme koje ubiše sa prodajom punjača za EV. Nude komplet soluciju od prenosno-distributivnog nivoa sve do parkinga i samog punjača.

Imao sam ponudu za posao u firmi Red Phase (sad se zove Kwetta), al’ nisam se tu vidio nikako. Ne ide da u takvu firmu ideš sa ICE automobilom na posao, između ostalog :lol:
Ozimician

#5996 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Ozimician »

ElRe wrote: 04/01/2025 19:46 Kakva je situacija u Francuskoj, Njemačkoj?
U Njemackoj na EV se ne placa porez, ali je osiguranje skuplje, posebno kasko. Na racun poreza (-osiguranje) je EV godisnje jeftiniji u prosjeku 200-300€. Zavisi od klase ovog drugog vozila.

Prodaja EVa je kolabirala u 2024. Postoji i sluzbena statistika, a ja poznajem momka koji je radio u Tesla salonu u Minhenu i kaze da su u 2022 i 2023 prodavali i po 10 auta dnevno, a da je krajem 2024 u tom salonu bivano prodato 1 auto svaka 2-3 dana. Taj salon je ugasen i svi su ostali bez posla.

U Njemackoj je problem i visoka cijena struje, kuci je 0,5€ /KWh, za poslovne korisnike je nesto jeftinije.
Rockefeller

#5997 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Rockefeller »

pa ne znam sta se cude, ugase elektrane, prebace svu struju na fkng eko, uvoze tu istu struju iz francuske i cude se sto ne ide prodaja i jos im treba od poreznih obaveznika subvencirat ev, mrs
Ozimician

#5998 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Ozimician »

Rockefeller wrote: 05/01/2025 00:02 pa ne znam sta se cude, ugase elektrane, prebace svu struju na fkng eko, uvoze tu istu struju iz francuske i cude se sto ne ide prodaja i jos im treba od poreznih obaveznika subvencirat ev, mrs
Imas i CO2 porez, na sve energente, svake godine se podize, dakle i na grijanje i na gorivo i na struju...

U sustini porez na zrak.
melac

#5999 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by melac »

ZoomZoomKiwi wrote: 04/01/2025 23:24
melac wrote: 04/01/2025 23:13

No vidjet ćemo
Ima i toga.

Doduše na NZ imaju tri jake firme koje ubiše sa prodajom punjača za EV. Nude komplet soluciju od prenosno-distributivnog nivoa sve do parkinga i samog punjača.

Imao sam ponudu za posao u firmi Red Phase (sad se zove Kwetta), al’ nisam se tu vidio nikako. Ne ide da u takvu firmu ideš sa ICE automobilom na posao, između ostalog :lol:
Ma boli te guzica, kad onaj radi u Mercedesu a vozi Skodu ili BMW sto i ti ne bi mogao.
melac

#6000 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by melac »

melac wrote: 25/12/2024 09:43
Quaresma wrote: 24/12/2024 23:44 problem je takodjer i korisnicko iskustvo samog punjenja. vidjeli ste sigurno na internetu slike redova tesli koji cekaju da dodju na red za punjenje. zatim je relativno i komplikovano ustekati kabal u auto i pokrenuti punjenje. neki forsiraju da se aplikacija skine da bi punjenje krenulo.

ne sjecam se gdje sam gledaom da li na carwow ili kod clarksona. prava peglancija dok sve postimas, a mislim da je clarkson cak ostavio auto da se puni i kad se vratio auto se uopste nije bilo pocelo puniti.

a da ne pricam o ostecenim kablovima kad dodjes na stanicu.
Ja nisam nikad vidio te slike redova, a nisam nikad ni vidio neke lude guzve na punjacima, da nemas mjesta.

Iz iskustva 3 kolega koji voze EV oni nemaju taj problem, a jos rijetko pune na punionicama, to samo na dugim putovanjima.
Evo se jedan Tesla Y parkira pored mene na poslu i samo ga usteka i puni. Nema aplikacija i tih govana. A isto tako i Polestar 2.
evo da se pospem pepelom. Red na punjacu u SveCkoj: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalar ... g-i-malung
Post Reply