Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
kakaljin

#23026 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by kakaljin »

bitanga_sa_otesa wrote: 02/01/2025 17:02
last mohicans wrote: 02/01/2025 16:51

Eto samo se staje po Rogatici-Štavnji, koja ti je kako vidim poznata ruta. Niko ne govori o parkiranju, nego o zaustavljanju. Zar je teško to shvatiti. Kupe se i ostavljaju ljudi od New Yorka do Londona. Vi sad izmišljate lokal saobraćajnu kulturu bez izbacivanja i preuzimanja putnika. Na kraju krajeva, taksisti će tu zaustaviti iako na to imaju pravo. Onda će ljudi kao taksisiti stajati gdje god misle da trebaju. Javite se svi kad se ovo počne primjenjivati da vidimo ko je bio u pravu. Nemamo odgoja, nismo svi kulturni kao ti, jbg. Ali samo preko tastature.
poznata mi je ruta jer sam okruzen vama papcinama ,svi ste se dojebali u sarajevo i ponasate se ko da vam je to samo vasa vukojebina.
ja sam se javio jer se ne ponasam kao vi ,ali to vas mali mozgic ne moze shvatiti da postoje ljudi koji se ponasaju normalno i ne bahate se .
ja nisam samoziv , ne ometam i ne blokiram druge ljude,jer ne volim da to meni rade...jednostavno je .saobracajnu kulturu ja ne izmisljam,neko pametniji od mene je smislio,a evo kakvu ste vi graDŽani saobracajnu NEkulturu izmislisli.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/gradani ... /250102070
poyyy
Image

Image

Dovoljno je pogledati ove dvije slike i sve ce se samo reci kolika je saobracajna nekultura kod vozaca, gdje je bitno da je meni dobro briga me za ostale.
Logovan

#23027 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Logovan »

drug_profi wrote: 02/01/2025 15:47 Pa neces dobiti brzi saobracaj jer ce se ljudi zaustavljati u traci da neko izadje.
Rekao bih da nema šanse da to zaustavljanje bude na istom nivou kao zaustavljanje na stajalištima. Biće naravno, ima i sada ljudi koji stanu u saobraćajnu traku zbog nečega.
drug_profi wrote: 02/01/2025 15:48 De ba budi realan. Kakve cestitke? Sto ih sad nema?
Pa eto nadam se da će biti.

Kako god, ovo je problem koji se treba riješiti. Kako, šta, neću da pametujem da me ne prozivaju. :mrgreen: :mrgreen: A šta god da se uradi neće odmah u početku biti idealno, trebat će vremena da se ljudi naviknu na promjenu. I vjerujem da će biti masa kritika. :D Isto kao i za zabranu pušenja.
last mohicans

#23028 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by last mohicans »

Naslovnica wrote: 02/01/2025 15:56
last mohicans wrote: 02/01/2025 14:04
Haris.ba wrote: 02/01/2025 08:45

Na mjestima gdje je to dozvoljeno. Npr.na parkingu.
I ti ko logovan pametujes, gdje ima na svakom stajalistu parking, o cemu vi pričate? Da imamo parkinga, ne bi se svugdje parkiralo gde kojem klincu ćeif..ja ti kažem da ce sad stajati na glavnoj saobraćajnici. Živi bili pa vidjeli.
Čuj nemamo parkinga?
Kako ja uvijek nađem parking bez da parkiram u zabranama, to mi fakat nije jasno?!
Kod nas je običaj ako nema parkinga do max. 20m od destinacije - može se parkirati bilo gdje.
Jer, zaboga, nema parkinga.
Ovo sa "nema parkinga" je čista izmišljotina.
Ima parkinga samo nije uvijek 20m od destinacije.
Nauči razliku između zaustavljanja i parkiranja. Čak imaju i različiti saobrćajni znakovi za to. A parkinga ima, evo i na Bjelašnici.
Image
Image
last mohicans

#23029 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by last mohicans »

bitanga_sa_otesa wrote: 02/01/2025 17:02
last mohicans wrote: 02/01/2025 16:51

Eto samo se staje po Rogatici-Štavnji, koja ti je kako vidim poznata ruta. Niko ne govori o parkiranju, nego o zaustavljanju. Zar je teško to shvatiti. Kupe se i ostavljaju ljudi od New Yorka do Londona. Vi sad izmišljate lokal saobraćajnu kulturu bez izbacivanja i preuzimanja putnika. Na kraju krajeva, taksisti će tu zaustaviti iako na to imaju pravo. Onda će ljudi kao taksisiti stajati gdje god misle da trebaju. Javite se svi kad se ovo počne primjenjivati da vidimo ko je bio u pravu. Nemamo odgoja, nismo svi kulturni kao ti, jbg. Ali samo preko tastature.
poznata mi je ruta jer sam okruzen vama papcinama ,svi ste se dojebali u sarajevo i ponasate se ko da vam je to samo vasa vukojebina.
ja sam se javio jer se ne ponasam kao vi ,ali to vas mali mozgic ne moze shvatiti da postoje ljudi koji se ponasaju normalno i ne bahate se .
ja nisam samoziv , ne ometam i ne blokiram druge ljude,jer ne volim da to meni rade...jednostavno je .saobracajnu kulturu ja ne izmisljam,neko pametniji od mene je smislio,a evo kakvu ste vi graDŽani saobracajnu NEkulturu izmislisli.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/gradani ... /250102070
poyyy
Sve si u pravu, ti znaš odakle dojebao, ko je papak a ko nije.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#23030 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by bitanga_sa_otesa »

last mohicans wrote: 02/01/2025 17:10

Nauči razliku između zaustavljanja i parkiranja. Čak imaju i različiti saobrćajni znakovi za to. A parkinga ima, evo i na Bjelašnici.
Image
razlike ovdje nema ... u tvojoj glavi jos manje,cim te pogodila vijest o kamerama da ne mozes vise izbacivati i primati tovar :lol:
p.s. papke vidjam svaki dan u velikom broju ,ljude koji se ponasaju normalno svaki deseti dan,a stalno sam na ulici...
Labirint

#23031 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Labirint »

I ti ko logovan pametujes, gdje ima na svakom stajalistu parking, o cemu vi pričate? Da imamo parkinga, ne bi se svugdje parkiralo gde kojem klincu ćeif..ja ti kažem da ce sad stajati na glavnoj saobraćajnici. Živi bili pa vidjeli.
Čuj nemamo parkinga?
Kako ja uvijek nađem parking bez da parkiram u zabranama, to mi fakat nije jasno?!
Kod nas je običaj ako nema parkinga do max. 20m od destinacije - može se parkirati bilo gdje.
Image
Image
Divni prizori,prosto covjek da pozeli zadesiti se na ovom mjestu, svrljati pjeske izmedju auta do kafane na jedan caj od petaka :lol:
Naslovnica

#23032 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Naslovnica »

Čuj nemamo parkinga?
Image
Image
Znam ja vrlo dobro razliku između zaustavljanja i parkiranja.
Samo se vi zaustavljajte, ionako ste pobijedili, odavno. :thumbup:
Haris.ba

#23034 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

Haris.ba wrote: 02/01/2025 08:45
last mohicans wrote: 01/01/2025 23:45 A gdje će se zaustavljati, kad za to ima potrebe. Pričam o ljudima koji pokupe suprugu, djecu, kolegu i sl.
Na mjestima gdje je to dozvoljeno. Npr.na parkingu.
Ima parking unutar naselja. Ne znam sta ti je pametovanje kada se ne moze zaustavljati na autobuskom stajalistu kada ne vozis javni prevoz.
Thorgerson

#23035 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Thorgerson »

Iako i sam nekad znam stati da nekoga izbacim ili pokupim, i samo to, nikada nisam stao na stajaliste i izasao van vozila, apsolutno podrzavam ovo!

Primjer socijalnog ili dolac malta. Pa ono je za zatvora. Na socijalnom bankomat. Na malti onaj kafic. Hladno likovi parkiraju auta. Ili dole kod studentskih u nedzaricima, nikad ali nikad nije slobodno stajaliste. Nikad. Uvijek su barem 2 auta, one trafike, fast food... trole isto tako, svrakino ne znam da li ikad oni vozaci stanu na stanicu. Jednostavno stajliste je parking, market, pekara, kladionica itd.

Nema se sta raditi na autobuskom stajalistu. Cuj 60 sekundi. Pa.vecina raje to i radi. I ja kad god sam stao, stao sam max toliko vremena da osoba otvori i izadje/udje. Ali tako stanem ja, stane jos par njiu. U tome dodje bus. Nema. Ne treba ni 1 sekundu.

Kraj rasprave.

P.S. Kako zamisljate stajanje izvan stajalista u traci dok vam iza neko ide 60 + km/h? Ok, nekada se desi da nema nikoga ili da auta tek krecu sa semafora, al to je onda vec kockanje, zar nije lakse osobu koju kupite ili ostavljate uraditi u sporednim ulicama, parkinzima.

Najzanimljivije mi je kako se svi veoma lako naviknete da vozite po pravilu u zagrebu, becu, minhenu. Al ovdje nekako ne moze. Sto li boze...
1Dante1

#23036 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by 1Dante1 »

Ne postoji opravdanje za stajanje na stajalištu. Da ima kamera niko ne bi stao kružio bi po naselju. Drugo je sto većina stajemo
mayab

#23037 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mayab »

Ovo je baš ekstremno , odmah "pisanje" kazne :lol:
nepass1

#23038 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by nepass1 »

Thorgerson wrote: 03/01/2025 01:45 Iako i sam nekad znam stati da nekoga izbacim ili pokupim, i samo to, nikada nisam stao na stajaliste i izasao van vozila, apsolutno podrzavam ovo!

Primjer socijalnog ili dolac malta. Pa ono je za zatvora. Na socijalnom bankomat. Na malti onaj kafic. Hladno likovi parkiraju auta. Ili dole kod studentskih u nedzaricima, nikad ali nikad nije slobodno stajaliste. Nikad. Uvijek su barem 2 auta, one trafike, fast food... trole isto tako, svrakino ne znam da li ikad oni vozaci stanu na stanicu. Jednostavno stajliste je parking, market, pekara, kladionica itd.

Nema se sta raditi na autobuskom stajalistu. Cuj 60 sekundi. Pa.vecina raje to i radi. I ja kad god sam stao, stao sam max toliko vremena da osoba otvori i izadje/udje. Ali tako stanem ja, stane jos par njiu. U tome dodje bus. Nema. Ne treba ni 1 sekundu.

Kraj rasprave.

P.S. Kako zamisljate stajanje izvan stajalista u traci dok vam iza neko ide 60 + km/h? Ok, nekada se desi da nema nikoga ili da auta tek krecu sa semafora, al to je onda vec kockanje, zar nije lakse osobu koju kupite ili ostavljate uraditi u sporednim ulicama, parkinzima.

Najzanimljivije mi je kako se svi veoma lako naviknete da vozite po pravilu u zagrebu, becu, minhenu. Al ovdje nekako ne moze. Sto li boze...
Staju ljudi normala kod one apoteke prije ep. Izadju iz auta idu u apoteku. Bas u prosli petak. Ja srednjom trakom vozim. Frajer sva 4 i stade. Taxo iza njega jedva izbjeze. Prebaci se naglo u srednju, ja zamalo u taxu. E tako ce sad stajati i na ostalim mjestima.
drug_profi

#23039 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by drug_profi »

To i ja kažem. Ako nećeš spriječiti i takvo stajanje, onda je potpuna zabrana kontraproduktivna.
I eto hajte stanite negdje 10 minuta i gledajte koliko vozila stane u pit-stop stilu. Ispada kao da ovdje samo jedni druge razvozimo, a vecina sama u autu.

I ne govorim ja ovo jer mene ta zabrana pogađa. Ja ne stajem nikom ni ti koga razvozim.
Ali će mi debili testirati brake-check svaki dan.
nepass1

#23040 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by nepass1 »

drug_profi wrote: 03/01/2025 08:24 To i ja kažem. Ako nećeš spriječiti i takvo stajanje, onda je potpuna zabrana kontraproduktivna.
I eto hajte stanite negdje 10 minuta i gledajte koliko vozila stane u pit-stop stilu. Ispada kao da ovdje samo jedni druge razvozimo, a vecina sama u autu.

I ne govorim ja ovo jer mene ta zabrana pogađa. Ja ne stajem nikom ni ti koga razvozim.
Ali će mi debili testirati brake-check svaki dan.
Stanu u kruzni upale sva 4 i odu zavrsavati stvari. Gledao i kod pekare as i na ilidzi. Odu do sara centra, parking 10metara od kruznog, sat 1,5KM.
Ul trg garada prato parking postala, svi go granapa i zavrsavaju stvari, vozis slalom
Ja se hujao, pizdio skontam policija ne reaguje, sami ostavljaju tako auta, par puta vidio. Sto ne bi i ljudi ostavljali kad im se moze.
A neki dan 31.12 tacnije na dobrinji na setalistu gdje je iza 17h zabranjeno parkiranje u 17:30 dosli i sve bankare popisali, ovi imali brojanje trezora.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#23041 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mk ultra »

I na vlasicu je bila havarija prije 10tak dana sa tim parkingom, dolaskom/odlaskom

Planski nema sta :lol:
talijan97

#23042 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by talijan97 »

Previse je auta. Cini mi se da pojedina domacinstva imaju i po 2-3.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#23043 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mk ultra »

talijan97 wrote: 03/01/2025 08:52 Previse je auta. Cini mi se da pojedina domacinstva imaju i po 2-3.
To ne mijenja cinjenicu da se napravi turisticka lokacija da NE MOZES blokirati cestu svojim divljastvom
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#23044 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by liaar »

talijan97 wrote: 03/01/2025 08:52 Previse je auta. Cini mi se da pojedina domacinstva imaju i po 2-3.
imam ja takvih u zgradi, više.
Daj mu da parkira passata pod prozor, al' daj mu i da ide kući sa službenim da ga parkira odmah pored passata da su mu na oku oba
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#23045 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Truba »

ja osobno ne razumijem tu pomamu za kolima
sve samobravljao pjehe i prevozom i danas idem busom gdje treba
natjeran sam u 26 da položim i da vozim u 31

postoje stvari koje se moraju kolima (kad ima teret neki)
razumijem i prijevoz djece i stoke :D
ali brale muško samo kad ide...ne želi prošetati ili biciklom romobilom...

kajne štres kad prođem kroz raskrsnicu bajkom a jebu mi pleme oni u gužvi :D
VladaFBiH

#23046 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by VladaFBiH »

Truba wrote: 03/01/2025 09:43 ja osobno ne razumijem tu pomamu za kolima

hajde mi reci kako da stignem biciklom ili romobilom ili čak gradskim prevozom na posao ako sam tipa na Grbavici a radim u Rajlovcu a supruga u Vogošći + da ovo izvedem s jednim autom?

Ovo je skoro pa identično mojoj situaciji...
drug_profi

#23047 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by drug_profi »

Džaba pričaš ljudima koji nemaju takvu situaciju.
Kontaju da svi rade na pjehomet od stana.
BadBoy

#23048 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by BadBoy »

VladaFBiH wrote: 03/01/2025 11:24

hajde mi reci kako da stignem biciklom ili romobilom ili čak gradskim prevozom na posao ako sam tipa na Grbavici a radim u Rajlovcu a supruga u Vogošći + da ovo izvedem s jednim autom?

Ovo je skoro pa identično mojoj situaciji...
Uvijek se neko nađe sa ekstremnim primjerom, tipa a šta ću ja ako živim na Mahmutovcu, radim u Ilijašu, jedno dijete ide u vrtić u Hrasnicu, drugo trenira u Boljakovom, a žena radi u Opstini Trnovo?!?!?!

Koristi autio. Ali zato ti koji živiš na Grbavici, kad trebaš do BBI ili SCC nemoj palit auto da ovaj koji živi i radi na četiri strane svijeta može stići sakupiti se.

A daleko više znam ljudi koji su drugi primjer nego ovaj prvi ekstremni...
Naslovnica

#23049 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Naslovnica »

Uglavnom nije nikakva pomama za kolima, nego ljudi cijene svoje vrijeme, komfor i slobodu.
Evo, živiš na Alipašinom, radiš u Gladnom polju.
Koliko vremena je potrebno ako koristiš gradski prevoz a koliko automobilom?
Da radim na relaciji gdje vozi tramvaj koristio bih tramvaj, trotinet ili pješke, 100%. Prvi ja a i moja supruga.
Kada god idem do grada mimo posla, sjednem na tramvaj i odem, osim ako se ne moram pentrati po padinskim dijelovima.
Supruga radi od 0730, mora promijeniti 2 prevoza do posla i nazad. Zašto bi to radila i izlazila iz stana sat ranije i vraćala se sat kasnije ako može sjesti u auto i ko gospođžetina do firme? :mrgreen:
@BadBoy 100% si u pravu, za takve relacije koristiti automobil je ludost.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#23050 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Truba »

ja ne znam gdje je gladno polje stoga daljna komunikacija je nemoguća
Post Reply