Placeno 10% kazes? De nemoj me zahebavat makar ti. Pa placeno je i 10% na moju platu pa opet platim 17% pdv-a, i platim vise od marku akciza i poreza na svaku litru goriva koju natocim.k4mi wrote: ↑02/01/2025 12:58U tom primjeru 5 miliona, placen je porez od 10%. Nije bas bez marke. Porez na dividendu se uvodi zbog destimulacije podizanja dobiti i reinvestiranja u firmu, kroz vece plate, kroz nabavku sredstava za rad i slicno.MAha wrote: ↑02/01/2025 12:33Vec imas "porodicnu taksu", jer licni odbitak ovisi o broju clanova porodice izdrazavjih clanova itd. Kozda treba doraditi.k4mi wrote: ↑02/01/2025 12:17
samo mozda da dodam na ovo tvoje
licni porez na dobit ne dirati ako se nece kao u evropi uvesti porodicna taksa
porez firmama na dobit - uvesti progresivni porez + paziti na obrte. Mozda cak uvesti i nultu stopu za one koji bas malo zaradjuju
porez na isplatu dobiti - treba ostaviti i nultu stopu a onda preko odredjene granice da opet bude progresivno
Porez na dobit progresivni, to ne ide, nigdje na svijeti to nema , progresivni ide na licna primanja, svugdje na svijetu, i to treba uvesti.
E tu se ne slazemo. Zadto bi porez na isolatu dobiti bio neoporsziv? Pa makar i do neke, kako kazes granice? Nema toga.
Po meni, na ovom pitanju: porez na isplatu dobiti i progresivni porez, ce pasti mnoge maske.
I na tome treba insistirati.
Vidjecemo ove socijaldemokrate, jesul bas socihalisti ili populisti koji se kriju iza socijaldemokratije. Ako ne uvedu progresivni porez (jedna od temeljjih pooitika secijaldemokrata inace, ne samo njih) i porez na isplatu dobiti (devijacija sto ga nema, uzasna devijacija, znaci covjek ostvari odhodak od 5 miliona KM, i ne plati marke.poreza, pa gdjw to ina, nigdje), a niko to olaho ne spominje, dakle akp to ne uvedu, onda i oni imaju firme (ili njihovi) iz kojih isplacuju dobit, onda nece da vise opoeruzuju svoja primanja (koja su enormna). I onda se picemjerje pikazuje u cijelom svom sjaju. Ako sa druge strane u parlamentu ti prijeflozi ne prodju zbog sda, dfa iline znam koga (hdz nece podrzat), onda cemo opet znat na cemu smo, i neka onda SDP mase time i ja cu im pljeskat i glasat za njih. Eto.
porez na isplatu neoporeziv zbog obrta koji nemaju drugaciji nacin prebacivanja sredstava. Plus za manje dobiti na doo i dd. Npr ako neko ima manji biznis, platio je 10% na dobit i ostane mu npr 10 hiljada da mu ne uzme drzava opet od toga. Nisu to iznosi koji su bahati, od kojih se nesto moze uraditi i slicno.
A porodicna taksa u smislu da se sabiraju primanja. Npr ja imam 1000, moja zena 3000, mi ulazimo u porezni razred 4000. Ako imas jednostavni progresivni sistem onda mozes dobiti situaciju gdje se ova plata od 3000 dodatno oporezuje i onda mi zavrsimo sa manje novca nego domacinstvo gdje su dvije plate po 2000.
Na sve, nebitno jel isplaceno 10k ili 10miliona. A onda nek udjenu racunicu ukuonog dohotka, sa prigresivnoscu, na kraju godine. Tako se to radi.
Ok, shvatio sam sad ovaj dio. Njemacka sistem. Ne znam kolko je kompleksan i tezak za provest, ali ima smisla. Ja licno nisam, zbog kompleksnosti jedino. Ako bi se mogao provest onda sam za.