Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post Reply
MAha

#1676 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by MAha »

k4mi wrote: 02/01/2025 12:58
MAha wrote: 02/01/2025 12:33
k4mi wrote: 02/01/2025 12:17

samo mozda da dodam na ovo tvoje

licni porez na dobit ne dirati ako se nece kao u evropi uvesti porodicna taksa
porez firmama na dobit - uvesti progresivni porez + paziti na obrte. Mozda cak uvesti i nultu stopu za one koji bas malo zaradjuju
porez na isplatu dobiti - treba ostaviti i nultu stopu a onda preko odredjene granice da opet bude progresivno
Vec imas "porodicnu taksu", jer licni odbitak ovisi o broju clanova porodice izdrazavjih clanova itd. Kozda treba doraditi.
Porez na dobit progresivni, to ne ide, nigdje na svijeti to nema , progresivni ide na licna primanja, svugdje na svijetu, i to treba uvesti.
E tu se ne slazemo. Zadto bi porez na isolatu dobiti bio neoporsziv? Pa makar i do neke, kako kazes granice? Nema toga.
Po meni, na ovom pitanju: porez na isplatu dobiti i progresivni porez, ce pasti mnoge maske.
I na tome treba insistirati.
Vidjecemo ove socijaldemokrate, jesul bas socihalisti ili populisti koji se kriju iza socijaldemokratije. Ako ne uvedu progresivni porez (jedna od temeljjih pooitika secijaldemokrata inace, ne samo njih) i porez na isplatu dobiti (devijacija sto ga nema, uzasna devijacija, znaci covjek ostvari odhodak od 5 miliona KM, i ne plati marke.poreza, pa gdjw to ina, nigdje), a niko to olaho ne spominje, dakle akp to ne uvedu, onda i oni imaju firme (ili njihovi) iz kojih isplacuju dobit, onda nece da vise opoeruzuju svoja primanja (koja su enormna). I onda se picemjerje pikazuje u cijelom svom sjaju. Ako sa druge strane u parlamentu ti prijeflozi ne prodju zbog sda, dfa iline znam koga (hdz nece podrzat), onda cemo opet znat na cemu smo, i neka onda SDP mase time i ja cu im pljeskat i glasat za njih. Eto.
U tom primjeru 5 miliona, placen je porez od 10%. Nije bas bez marke. Porez na dividendu se uvodi zbog destimulacije podizanja dobiti i reinvestiranja u firmu, kroz vece plate, kroz nabavku sredstava za rad i slicno.

porez na isplatu neoporeziv zbog obrta koji nemaju drugaciji nacin prebacivanja sredstava. Plus za manje dobiti na doo i dd. Npr ako neko ima manji biznis, platio je 10% na dobit i ostane mu npr 10 hiljada da mu ne uzme drzava opet od toga. Nisu to iznosi koji su bahati, od kojih se nesto moze uraditi i slicno.

A porodicna taksa u smislu da se sabiraju primanja. Npr ja imam 1000, moja zena 3000, mi ulazimo u porezni razred 4000. Ako imas jednostavni progresivni sistem onda mozes dobiti situaciju gdje se ova plata od 3000 dodatno oporezuje i onda mi zavrsimo sa manje novca nego domacinstvo gdje su dvije plate po 2000.
Placeno 10% kazes? De nemoj me zahebavat makar ti. Pa placeno je i 10% na moju platu pa opet platim 17% pdv-a, i platim vise od marku akciza i poreza na svaku litru goriva koju natocim.
Na sve, nebitno jel isplaceno 10k ili 10miliona. A onda nek udjenu racunicu ukuonog dohotka, sa prigresivnoscu, na kraju godine. Tako se to radi.
Ok, shvatio sam sad ovaj dio. Njemacka sistem. Ne znam kolko je kompleksan i tezak za provest, ali ima smisla. Ja licno nisam, zbog kompleksnosti jedino. Ako bi se mogao provest onda sam za.
zposao

#1677 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by zposao »

ReymondReddington wrote: 02/01/2025 13:00
Nije mi krivo. Ali isto ne vjerujem da vlada koja 3 puta najavljuje i mijenja odluku 31.12 donosi nesto u interesu radnika.

Djeluje mi.kao da nemaju pojma sta rade.

Poslodavac nece biti ostecen jer ce sve to prebaciti na radnika.

Ne vidim da je vlada nesto uradila da sprijeci poslodavce da teoskove dodatnog poreza prebace na cijene usluga.
Hajde mi objasni kako će poslodavci ovo prebaciti na teret radnika?

Ako ga je dosad plaćao bubam 700KM a sada mora 1000KM?
Ili ako mu je dosad davao 1000 ali dio u koverti a sada ce morati puno iznos na banku.
Kako god okreneš u interesu je radniku.

Jedna stvar za koju se slažem da bi ovu mjeru zakonskog podizanja minimalne plate trebala pratiti je ukidanje pojedinih nameta. Pa neka se smanje davanja državi pa da vidimo koliko su iskreni poslodavci u vrednovanju radnika
semsasuljakovic

#1678 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by semsasuljakovic »

Ja samo vidim da će sada firma sa 3 spasti na 2 čistačice. A ove 2 što ostanu će proklinjati majku koliko će se sjebati od rada za milju.
MAha

#1679 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by MAha »

semsasuljakovic wrote: 02/01/2025 13:13 Ja samo vidim da će sada firma sa 3 spasti na 2 čistačice. A ove 2 što ostanu će proklinjati majku koliko će se sjebati od rada za milju.
Evo sad se recimo slazem s tobom :)
Mnogi zanemaruju mnoge situacije. Npr, javna komunalna preduzeca. Masa ljudi je minimalac. Drugo njihovi pravilnici o platama su rigidni dosta. Ne znam dal ljudi znaju koji ce ovo "haos" naoraviti tu? Ogromno povecanje troska, samo za povecanje na 1.000, a onda ide i ostalim povecanje.
Da ne pominjem direktore, kojima je plata unoravilu vezana za prosjek, 2x,3x,5x.
Odakle ce finansirat ovo povecanje troska (vjerujte ogromno)? Morace cjenivnike izmjeniti, ode cijena vode, smeca, ma svih komunalija, vjerujte.
Heraklit

#1680 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by Heraklit »

Kod mene punica radi u jednoj buregdzinici gdje joj je plata na racun 619 e sad na ruke dobije 300 , moja računica da je njezin gazda izdvajao 1000 + 300 na ruke to je 1300 i imala topli 8 km koji je morala uzeti pita ili sta hoce za 8 km u tom objektu ako ne uzme propada taj dan , sad ih zvao i rekao bit ce hiljada al nema toplog , kupujte od sebe …. Onda kaze da ga koštaju 2000 mjesecno sto sam rekao da nije tacno …. Samo da kazem da je covjek hadzija i spada u radikalnije vjernike :-D
swanfilter

#1681 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by swanfilter »

Pita radnik gazdu, hoce li biti i nama 13. plata. Gazda odgovara, nisu to nasi muslimanski obicaji ...
Zombi_Rex

#1682 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by Zombi_Rex »

MAha wrote: 02/01/2025 13:20
semsasuljakovic wrote: 02/01/2025 13:13 Ja samo vidim da će sada firma sa 3 spasti na 2 čistačice. A ove 2 što ostanu će proklinjati majku koliko će se sjebati od rada za milju.
Mnogi zanemaruju mnoge situacije. Npr, javna komunalna preduzeca. Masa ljudi je minimalac. Drugo njihovi pravilnici o platama su rigidni dosta. Ne znam dal ljudi znaju koji ce ovo "haos" naoraviti tu? Ogromno povecanje troska, samo za povecanje na 1.000, a onda ide i ostalim povecanje.
Da ne pominjem direktore, kojima je plata unoravilu vezana za prosjek, 2x,3x,5x.
Odakle ce finansirat ovo povecanje troska (vjerujte ogromno)? Morace cjenivnike izmjeniti, ode cijena vode, smeca, ma svih komunalija, vjerujte.
Mnogi ovdje na forumu ravnaju citavu državu sa Sarajevom i veoma visokim standardom. Konobar u Sarajevu prije 15god imao platu 700 dok su 100km dalje radili ljudi za 350KM.

Zadjite malo u Konjic, Brezu, Jajce, Livno, Olovo, Maglaj pa ćete naći da veliki broj ljudi radi za platu ispod 1000 i to fazon je što su prijavljeni na minimalac ostalo na ruke.

Ali nije priča o tome ovdje, nego kako će mali obrti biznisi podnijet da ako ima 5 uposlenih i svi na minimalcu i još im da poa 2-300 u koverti on morati dodatni 3500 svaki mjesec placati državi a odakle
laik1981

#1683 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by laik1981 »

Gazde nece niko zaebat. Da se daju zaebat ne bi bili gazde :mrgreen:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#1684 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by Chmoljo »

U vecini zakona o platama, pravilnika i kolektivnih ugovora postoji odredba da ako je osnovica puta koeficijent niza od odredjene sume da ce se isplacivati visi iznos.

To je slucaj sa NK radnicima koji imaju niske koeficijente. Ovo cisto zbog toga da napomenem da se ne mora nuzno povecavati osnovica.

Ono sto hoce biti problem sto ce se buniti SSS radnici jer ce imati istu ili evt nizu platu od NK radnika. Kad se podvuce linija to negodovanje je ipak sa razlogom, kad se uzme obom posla i odgovornost. Na stranu sad sto ima radnih mjesta na kojima i nema puno posla ili su realno izmisljena, ali to nije tema.
Casas

#1685 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by Casas »

Zombi_Rex wrote: 02/01/2025 13:29
Mnogi ovdje na forumu ravnaju citavu državu sa Sarajevom i veoma visokim standardom. Konobar u Sarajevu prije 15god imao platu 700 dok su 100km dalje radili ljudi za 350KM.

Zadjite malo u Konjic, Brezu, Jajce, Livno, Olovo, Maglaj pa ćete naći da veliki broj ljudi radi za platu ispod 1000 i to fazon je što su prijavljeni na minimalac ostalo na ruke.

Ali nije priča o tome ovdje, nego kako će mali obrti biznisi podnijet da ako ima 5 uposlenih i svi na minimalcu i još im da poa 2-300 u koverti on morati dodatni 3500 svaki mjesec placati državi a odakle
Ti mali biznisi sa 5 uposlenih godisnje su imali dobit sigurno oko 100 hiljada, medjutim realno bude prikazano 20-30 hiljada jer se dosta kesa obrne na crno.
MAha

#1686 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by MAha »

Chmoljo wrote: 02/01/2025 13:34
U vecini zakona o platama, pravilnika i kolektivnih ugovora postoji odredba da ako je osnovica puta koeficijent niza od odredjene sume da ce se isplacivati visi iznos.

To je slucaj sa NK radnicima koji imaju niske koeficijente. Ovo cisto zbog toga da napomenem da se ne mora nuzno povecavati osnovica.

Ono sto hoce biti problem sto ce se buniti SSS radnici jer ce imati istu ili evt nizu platu od NK radnika. Kad se podvuce linija to negodovanje je ipak sa razlogom, kad se uzme obom posla i odgovornost. Na stranu sad sto ima radnih mjesta na kojima i nema puno posla ili su realno izmisljena, ali to nije tema.
Da, bas tako.
Ti imas poslove gdje rade ti sss npr, gdje im je plata npr 1.100, sad ce radnik na odvozu smeca (npr) imat 1.000 a ovaj sa skolom i bitnim, rscimo tako radnim mjestom i poslom, opravdano ce traziti povecanje. Ne mozes ostat bez tog covjeka, ugrozavas poslovanje, moras mu povecat. I spirala.
Trappist

#1687 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by Trappist »

Casas wrote: 02/01/2025 13:39
Zombi_Rex wrote: 02/01/2025 13:29

Ti mali biznisi sa 5 uposlenih godisnje su imali dobit sigurno oko 100 hiljada, medjutim realno bude prikazano 20-30 hiljada jer se dosta kesa obrne na crno.
Ma sve ti znas ljudino, tebe za predsjednika :bih:
dječak sa šibicama

#1688 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by dječak sa šibicama »

Heraklit wrote: 02/01/2025 13:27 Kod mene punica radi u jednoj buregdzinici gdje joj je plata na racun 619 e sad na ruke dobije 300 , moja računica da je njezin gazda izdvajao 1000 + 300 na ruke to je 1300 i imala topli 8 km koji je morala uzeti pita ili sta hoce za 8 km u tom objektu ako ne uzme propada taj dan , sad ih zvao i rekao bit ce hiljada al nema toplog , kupujte od sebe …. Onda kaze da ga koštaju 2000 mjesecno sto sam rekao da nije tacno …. Samo da kazem da je covjek hadzija i spada u radikalnije vjernike :-D
To trubimo vec danima, gazde ce se izvuci, eto nece im davati topli obrok i tisina.

A Nerkina vlada nece reagovati, nece zaustavljati inflaciju, nece uredovati, kao sto nisu ni do sada. Oni ce smisljati novi populisticki idiotski potez.

U tome je sustina price, trojka i botovi vrte pricu "gazde moraju trebaju" a i sami znaju da od toga nema nista. Niti Nerkina vlada kontrolise cijene, niti inspekcije rade svoj posao, da podsjetimo to je vlast koja je povukla masineriju iz Jablanice nakon sto je opcina Jablanica opet glasala za SDA nacelnika dakle to je taj nivo svijesti. I sta da mi ocekujemo od njihovih populistickih idiotarija, samo vece cijene i namete.

Prodaju nam pricu nekakve hinjene socijaldemokracije gdje oni udaraju na kapitaliste, a udaraju samo na nas dzep. Dignu minimalnu platu i odose cijene u nebo, a sta vlast, nista ko ni do sada. Njima win win, vise para u budzet od vise doprinosa, vece cijene = veci PDV.
Ambula

#1689 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by Ambula »

Pa pazite jednu stvar, nema drzave na svijetu gdje su rasle plate, a da uporedu nisu rasle i cijene. Jel vi znate kakve su cijene u Americi, Francuskoj, Britaniji, Norveskoj, Svicarskoj :lol: :lol:

Znam da nam je tesko ugoditi, ali da bas imamo svi po milju i po, a da cijene budu iz 99. godine, malo teže. :lol: Uvijek je bolje dobiti veći iznos na račun i na skuplje cijene u odnosu kad crkavicu primas, a cijene smatras za povoljnim.

Ovo je hrabar potez, a njegove rezutate ćemo vidjeti kroz ovu godinu. Vrlo moguće da bude pun pogodak, sa minimalnim negativnim posljedicama.
dječak sa šibicama

#1690 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Jedino sto nisu podignuti iznosi plata, vec iznos najnize plate. Ili da opet crtamo, gazda nece radniku dati 700 na racun i 300 u koverti, vec ce dati 1000 km platu na racun kroz sistem jestjednako veci doprinosi za gazdu jestjednako vece cijene, a radniku ostaje ista plata. Jos ce im eto i ukidati topli obrok, "kupujte od svojih para", jer on mora namiriti budzetsku sisu kroz doprinose.
Tu govorimo samo o najnizim platama, ostalima ne rastu plate nikako.

Ko je tu na dobitku, ne treba biti genijalac za izracunati. Jedino ako si stranacki bot pa prodajes muda pod bubrege.

Ne sumnjam da je samo pitanje dana kad ce se botine presaltati na "pa mora to tako, neka drzava jaca, dosta je bilo sive ekonomije". Sad za sad se fura socijalna ubleha kako se ovo radi zbog radnika.
semsasuljakovic

#1691 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Vi o kovertama govorite ko da svi dobijaju te koverte. Koverte samo sretni dobijaju. Svi ovi po samoposlugama su na minimalcu plus topli obrok = pavlaka sa isteklim rokom trajanja. Barem ovdje u SBK.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#1692 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by JoseMujica »

da će biti lančano...hoće 100%.....samo bi komunalije, barem u Sarajevu, svakako letile...budžet opuhan, javna preduzeća jedva preživljavaju, stalno se novi uhljebljavaju, a svi traže više love....i naravno jedina politika koju vlast je ima da taj trošak svali nama na leđa
laik1981

#1693 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by laik1981 »

Na dobitku je samo budzet. I kroz veci priliv kroz poreze i doprinose, kao i kroz veci priliv od pdv-zbog povecanja cijena. Ovo nije nikakav hrabar potez. Ovo je osiguravanje povecanog priliva novca u budzet. Prioritet svih prioriteta je sigurnost uhljeba.
dječak sa šibicama

#1694 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

semsasuljakovic wrote: 02/01/2025 14:15 Vi o kovertama govorite ko da svi dobijaju te koverte. Koverte samo sretni dobijaju. Svi ovi po samoposlugama su na minimalcu plus topli obrok = pavlaka sa isteklim rokom trajanja. Barem ovdje u SBK.
Istina, jedino sto u konzumu dobiju 2 ili 3 stoje na pika karticu, sto mozemo racunati kao "u koverti". Naravno, to mogu potrositi samo u konzumu ili merkatoru.

Sef poslovnice u Konzumu ima 1100 km, sad ce se radnik izjednaciti sa njim. I sada niko nece htjeti biti sef jer sto bi, za sto maraka. Da objasnim, sef poslovnice je odgovoran za sve, bukvalno mu se skida sa plate ako nesto u radnji nedostaje ili je unisteno. Ne znam kako ide sa ukradenom robom, nadam se da im to ne odbijaju od plate, mislim da ne.

Dakle, ili ce poslodavac i njemu podici platu, ili... a ako digne njemu, onda mora i onome u kancelariji.

Spirala.
semsasuljakovic

#1695 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Pa logično da svima moraju plate ići gore. Pa će moja firma zbog toga vjerovatno dići maržu sa 800 na 1000 posto. Čisto sumnjam da će promet padati, i na kraju će biti sve kao i ranije. Veće plate, ali i veće cijene. Kao posljedicu - kupovat ću samo uvozne proizvode. Jer će oni biti najpristupačniji.
Seawolf

#1696 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by Seawolf »

dječak sa šibicama wrote: 02/01/2025 14:13 Jedino sto nisu podignuti iznosi plata, vec iznos najnize plate. Ili da opet crtamo, gazda nece radniku dati 700 na racun i 300 u koverti, vec ce dati 1000 km platu na racun kroz sistem jestjednako veci doprinosi za gazdu jestjednako vece cijene, a radniku ostaje ista plata. Jos ce im eto i ukidati topli obrok, "kupujte od svojih para", jer on mora namiriti budzetsku sisu kroz doprinose.
Tu govorimo samo o najnizim platama, ostalima ne rastu plate nikako.

Ko je tu na dobitku, ne treba biti genijalac za izracunati. Jedino ako si stranacki bot pa prodajes muda pod bubrege.

Ne sumnjam da je samo pitanje dana kad ce se botine presaltati na "pa mora to tako, neka drzava jaca, dosta je bilo sive ekonomije". Sad za sad se fura socijalna ubleha kako se ovo radi zbog radnika.
Naravno da se ne radi zbog zaposlenih, nego da se napuni Federalni budžet.

I šta je tu loše?

Ni Njemačka ne skuplja radnike po svijetu zato što njemačka federalna vlada želi da ljudi rođeni u Aziji i Africi dobijaju njemačke plate, nego zato što želi da poslodavci doprinosima na njihove plate pune njemački federalni budžet.

Eto, ti otkrio nešto što niko ne zna.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#1697 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by JoseMujica »

Chmoljo wrote: 02/01/2025 13:34

to se odnosi samo na budžetlije...i desiće se ovo što Maha piše...lančana reakcija povećanja...moraće se ti pravilnici mijenjati da se koriguju ovi sa SSS, pa će onda tražiti više i ovi sa VSS....i doći ćemo do laganog puhanja budžetskog balona u nedogled

muda Marjanovog imaju privatnici pravilnike...njima će se i dalje živo hebat i ovo će opet prebiti preko leđa radnika
dječak sa šibicama

#1698 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Fora je u tome sto niko normalan ne gundza zbog povecanja najnize plate, sto se mene tice neka ona bude 2000, niko sretniji od mene.

Problem je u metodama rada nesposobnih "strucnjaka", i sto se prodaju ublehe i muda pod bubrege. Ti ako hoces dici platu "jer radniku zelis dobro", onda smanjis doprinose pa je i poslodavac zadovoljan. Umjesto drzavi, dace taj novac radniku. Ali, sta ce onda budzetski uhljebi, sustina prica. Ostadose nam sisaci budzeta bez para.

Pazi ti izjave "ne moraju dolaziti investitori ako im je puno dati milju platu". Revolucionar Nerko, Hoze Muhika iz Konjica, reklo bi se ide na posao biciklom i pusi Drinu.

Ublehasi lazne socijaldemokracije.
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#1699 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by malakh »

poslodavci samo trebaju ukinuti koverte i riješit će problem.
ReymondReddington

#1700 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by ReymondReddington »

zposao wrote: 02/01/2025 13:12
ReymondReddington wrote: 02/01/2025 13:00
Nije mi krivo. Ali isto ne vjerujem da vlada koja 3 puta najavljuje i mijenja odluku 31.12 donosi nesto u interesu radnika.

Djeluje mi.kao da nemaju pojma sta rade.

Poslodavac nece biti ostecen jer ce sve to prebaciti na radnika.

Ne vidim da je vlada nesto uradila da sprijeci poslodavce da teoskove dodatnog poreza prebace na cijene usluga.
Hajde mi objasni kako će poslodavci ovo prebaciti na teret radnika?

Ako ga je dosad plaćao bubam 700KM a sada mora 1000KM?
Ili ako mu je dosad davao 1000 ali dio u koverti a sada ce morati puno iznos na banku.
Kako god okreneš u interesu je radniku.

Jedna stvar za koju se slažem da bi ovu mjeru zakonskog podizanja minimalne plate trebala pratiti je ukidanje pojedinih nameta. Pa neka se smanje davanja državi pa da vidimo koliko su iskreni poslodavci u vrednovanju radnika
Prebacit ce u smislu da mora vise drzavi poreza dati. Pa ce sad podici cijenu usluga / proizvoda. Sta na kraju zanci da ce radnik skuplje placati stvari.
Post Reply