Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post Reply
zposao

#1651 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by zposao »

ReymondReddington wrote: 02/01/2025 11:36
zposao wrote: 02/01/2025 11:28 Ljudi moji ja ne znam za vas samo ja nisam imao pojma da u nas 270000 prima platu manje od 1000KM mjesečno.
To je za sjest i plakati.

Nisam neki ljubitelj vlade ali nakon ovih podataka koliko ljudi radi za bijedni minimalac i nakon ovih surealnih reakcija iz udruga poslodavaca moram samo reći - Svaka čast šta se čekalo dosad ljudi moji!

Pa koliko samo ljudi živi ispod granice dostojanstva to je za Bogu plakati.

Eppur si muove!
Prijavljeni su na minimalac. Koliko imaju primanja zna samo Bog, oni i poslodavac koji im daje koverte.

Mene je strah da se nista nece promjeniti, Ako vlada nece da da svoj kolac u vidu nameta zasto mislis da ce poslodavci to uraditi?

Oni ce samo cijene usluga dici da bi i dalje mogli kupiti sebi Q8 i Tuarega isto ko sto nermin sebi uzeo Tuarega.

Radnik ce sa 620 i 1000 + poskupljena isto zivjeti.
Tebi taman ko da je krivo prijatelju što se zakonski minimalac diže?

Kako to može biti loše ili isto?

Ako su nakon proklete Corone sve stvari i usluge višestruko poskupile a plate ostale iste ona nešto nije u dure.
Kako se poslodavci nisu sjetili podignuti plate da se uskladi sa troškovima zivota i inflacijom?

Jok. Svake godine slušamo hvalisanja kojekakvih menadžera kako podižu ljestvice rasta firmi i prihoda a radnicima dadnu "za kafe".

I sad krvljavina, kuknjava i prijetnje da će otpuštati. Pa hajde da i to vidimo.

Ko malo se nakralo na leđima sirotinje. Teško sada platiti čovjeka dostojanstveno da ne crkaje od gladi?

Dosad sam uvijek bio na strani čistog kapitalizma. Ovo što sada pričaju udruge psolodavaca je za povratiti. U kakvom svijetu ti ljudi žive? Neka pokušaju preživjeti jedan mjesec sa platom jednog svog radnika pa onda neka se jave.
A inače su naše gazde sinonim za skromnost ko skandinavci. Ne bahate se i nisu troškali.

P.S. vezano za namete, slažem se da bi sljedeci korak drzava morala smanjiti poreze i namete ako misli da ovo društvo prodiše i počne stvarati.
MAha

#1652 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by MAha »

Seawolf wrote: 02/01/2025 11:41
xoklix wrote: 02/01/2025 11:33
Seawolf wrote: 02/01/2025 11:17
Je li smatraš da bi bilo O.K. da se propis o obaveznoj minimalnoj neto plati od 1.000 KM, ograniči na preduzeća (nezavisno o formi vlasništva) koja su u 2023-oj imali promet od minimalno 600.000 KM?
To je toliko širokopojasna tema da bi 30ak pravnika,ekonomista i privrednika trebalo sjesti za jedan stol i mjesec dana formirati novi zakon.
Sa tvojim prijedlogom do 600.000 KM bi se lako manipulisalo.
Minimalnu platu od 1.000 KM bih ostavio,ali rasteretio doprinose za izvozno orijentisane sektore, određene vrste djelatnosti do 3 uposlena i bubam 500-600k prihoda.
A dodatno bih opteretio neke sektore koji isključivo uzimaju od društva,a zauzvrat ne daju ništa s tim da bi se i tu trebala napraviti neka distinkcija u vidu zone u kojoj se nalazi poslovna jednica,veličine prostora,broja uposlenih i sl.
Kako bi se manipulisalo kad se odnosi na parametar (promet preduzeća u 2023-oj) koji je već davno izračunat i objavljen.

Komplikuješ bezveze.
Nije dobar prijedlog. Visina prihoda nema mnogo veze sa steukturom troskova. Al eto hajde.
k4mi

#1653 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by k4mi »

MAha wrote: 02/01/2025 11:34
k4mi wrote: 02/01/2025 11:30
MAha wrote: 02/01/2025 11:27

Nije cudni, nego nesto sto je dfinisano zakonom o porezu na dohodak. Na ruke zavisi od covjeka do covjeka, u smisli koliki mu je licni odbitak. I to je trebao, taj "cudni" neto, biti ptopisan kao mininalac. Ali eto Vlada, koja bi trebala provodit zakone, jel tako, svojim propisom, odredi drugacije, da je minimalna neto "na ruke". To samo kod nas ima.
cudni je upravo zbog toga sto ga ne mozes definisati zbog licnog odbitka. U zemljama EU se termin neto koristi za iznos koje radnik dobije na ruke dakle nakon svih poreza i doprinosa. I zbog toga pricaju samo o bruto plati. Kad u HR kazu minimalna bruto plata je 900 i nesto eura to ne mora znaciti da ce svaki radnik na minimalcu isti neto iznos dobiti.
Fino izmjene zakona i drugih ptopisa, i to je to. A ne silovat i terminologiju i propise i sve. Znaci dodje neko i ne svidja mu se kako je nesto defibisano i sta znaci, ili ne zna, a ima moc donosenja ovakvih odluka, i tako fino sprcne, boli ga kita. Fino druze, ima procedura, izmjenis sto ti se ne svidja po propisanoj proceduri, i udri. A nemoj unosit zabunluk i haos dodatni.
PS ne mislim na tebe licbo, nego Vladu, i proslu i sadasnju
pa to je ono sto ja zagovaram. Kompletna reforma treba, ukinuti termine i bruto 1 i bruto 2, i neto prije poreza, ukinuti topli obrok, naknadu za prijevoz.

U ugovorima da se mora bruto plata navesti, da je minimalac po bruto definisan. Doprinose smanjiti tako da se priblizno dobije neutralan efekat po poslodavca i po drzavu ukidanje neoporezivih stavki.

Zacepiti usta svakom poslodavcu koji kaze da su nameti na platu 70%, da radnik zna da je njegova zarada bruto a da mu drzava po raznim osnovama uzme odredjeni iznos i na kraju onda dobije neto.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1654 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by _BataZiv_0809 »

Prpa.ba wrote: 02/01/2025 11:13
ibizza wrote: 02/01/2025 11:10 Nova odluka Vlade, cijene zaključno sa 31.12. ostaju na snazi do daljnjeg. Šta onda :D
Uh, odlicna ideja. Sigurno je niko ranije nije probao, a Vojin i Hasicevic djeluju kao nova krv u svijetu ekonomskih nauka i sigurno ce uci u historijske knjige. :thumbup:
A vidi ovog strucnjaka i kvalitetne kontranalize.
Ovo je briljantan primjer Hegelove dijalektike teze i antiteze :mrgreen:

Šibonjić o povećanju minimalne plaće bez umanjenih doprinosa: Vrlo sumnjivo je sve ovo, vrlo sumnjivo!
https://faktor.ba/bosna-i-hercegovina/a ... ivo/207378
MAha

#1655 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by MAha »

k4mi wrote: 02/01/2025 11:51
k4mi wrote: 02/01/2025 11:30

cudni je upravo zbog toga sto ga ne mozes definisati zbog licnog odbitka. U zemljama EU se termin neto koristi za iznos koje radnik dobije na ruke dakle nakon svih poreza i doprinosa. I zbog toga pricaju samo o bruto plati. Kad u HR kazu minimalna bruto plata je 900 i nesto eura to ne mora znaciti da ce svaki radnik na minimalcu isti neto iznos dobiti.
Fino izmjene zakona i drugih ptopisa, i to je to. A ne silovat i terminologiju i propise i sve. Znaci dodje neko i ne svidja mu se kako je nesto defibisano i sta znaci, ili ne zna, a ima moc donosenja ovakvih odluka, i tako fino sprcne, boli ga kita. Fino druze, ima procedura, izmjenis sto ti se ne svidja po propisanoj proceduri, i udri. A nemoj unosit zabunluk i haos dodatni.
pa to je ono sto ja zagovaram. Kompletna reforma treba, ukinuti termine i bruto 1 i bruto 2, i neto prije poreza, ukinuti topli obrok, naknadu za prijevoz.

U ugovorima da se mora bruto plata navesti, da je minimalac po bruto definisan. Doprinose smanjiti tako da se priblizno dobije neutralan efekat po poslodavca i po drzavu ukidanje neoporezivih stavki.

Zacepiti usta svakom poslodavcu koji kaze da su nameti na platu 70%, da radnik zna da je njegova zarada bruto a da mu drzava po raznim osnovama uzme odredjeni iznos i na kraju onda dobije neto.
Da, slazem se, skoro 100% sto si napisao.
I znam da postajem dosadan, al nekako se nadam da ce doprinijeti tome. Poted ovoga uraditi/uvesti:
- uvesti porez na dividende, 20-25%
- prigresivni porez, veca primanja veca stopa poreza
- porez na ostale pasivne dohotke uvecati barem na 20%
black64

#1656 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by black64 »

minimalna neto plata 620 * 12 = 7440
minimalna neto plata 1000 * 12 = 12000
razlika 4560

bruto cca
12648
20400

bruto-neto
5208
8400

razlika koju poslodavac treba godišnje uplatiti u odnosu na prethodnu minimalnu platu
3192
266 mjesecno

dakle, ako je radnik dobijao razliku između 620 i 1000 na ruke, na novom minimalcu poslodavca će taj radnik mjesečno koštati 266 KM više
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#1657 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by Chmoljo »

Ono sto se previdja, jeste da jenodluka donesena na odredjeni period od godinu izgleda? To ostavlja prostor za korigovanje ako se pokaze da ce doci do uglavnom losih posljedica.

Meni se licno ne dopada nacin na koji je ovo uradjeno, jer ovo nije put kojim se treba ici, a to je preko koljena. Ali ukoliko se bude pametno, moze imati pozitivne efekte, mada nisam nesto ubijedjen da ce biti tako.

Mislim iskreno da je najveci problem sto ima trenutno previse politike u ekonomskim pitanjima, odnosno, ekonomske reforme su zrtva politike i ne mora biti nuzno da je u pitanju da su svi protiv reformi, nego da je ovo prilika za politicarenje.

Zato se ovo sve i radi na ovaj nacin. Meni ovo lici na potez sve ili nista.
MAha

#1658 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by MAha »

Chmoljo wrote: 02/01/2025 12:00 Ono sto se previdja, jeste da jenodluka donesena na odredjeni period od godinu izgleda? To ostavlja prostor za korigovanje ako se pokaze da ce doci do uglavnom losih posljedica.

Meni se licno ne dopada nacin na koji je ovo uradjeno, jer ovo nije put kojim se treba ici, a to je preko koljena. Ali ukoliko se bude pametno, moze imati pozitivne efekte, mada nisam nesto ubijedjen da ce biti tako.

Mislim iskreno da je najveci problem sto ima trenutno previse politike u ekonomskim pitanjima, odnosno, ekonomske reforme su zrtva politike i ne mora biti nuzno da je u pitanju da su svi protiv reformi, nego da je ovo prilika za politicarenje.

Da, i meni lici pomalo na kockanje.
Trappist

#1659 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by Trappist »

Chmoljo wrote: 02/01/2025 12:00 Ono sto se previdja, jeste da jenodluka donesena na odredjeni period od godinu izgleda? To ostavlja prostor za korigovanje ako se pokaze da ce doci do uglavnom losih posljedica.

100% se slazem. Ali sta cemo ako na kraju bude nista? Ko ce vratiti ugasene firme/obrte i izgubljena radna mjesta? Da nece slučajno vlada odgovarati?
Haris.ba

#1660 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by Haris.ba »

Trappist wrote: 02/01/2025 12:11 100% se slazem. Ali sta cemo ako na kraju bude nista? Ko ce vratiti ugasene firme/obrte i izgubljena radna mjesta? Da nece slučajno vlada odgovarati?
Idu izbori. Neka narod kazni ili nagradi.

Trazilo se od vlade da ne bude nesposobna bilo sta uraditi nakon fijaska sa Jablanicom.

Evo, ljudi uradili. Posljedice cemo pratiti.
k4mi

#1661 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by k4mi »

MAha wrote: 02/01/2025 11:54

I znam da postajem dosadan, al nekako se nadam da ce doprinijeti tome. Poted ovoga uraditi/uvesti:
samo mozda da dodam na ovo tvoje

licni porez na dobit ne dirati ako se nece kao u evropi uvesti porodicna taksa
porez firmama na dobit - uvesti progresivni porez + paziti na obrte. Mozda cak uvesti i nultu stopu za one koji bas malo zaradjuju
porez na isplatu dobiti - treba ostaviti i nultu stopu a onda preko odredjene granice da opet bude progresivno
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#1662 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by JoseMujica »

Chmoljo

#1663 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by Chmoljo »

Haris.ba wrote: 02/01/2025 12:14
Trappist wrote: 02/01/2025 12:11 100% se slazem. Ali sta cemo ako na kraju bude nista? Ko ce vratiti ugasene firme/obrte i izgubljena radna mjesta? Da nece slučajno vlada odgovarati?
Idu izbori. Neka narod kazni ili nagradi.

Trazilo se od vlade da ne bude nesposobna bilo sta uraditi nakon fijaska sa Jablanicom.

Evo, ljudi uradili. Posljedice cemo pratiti.
Isto kazem.

Kritikovala se fadilova vlada sto nije radila nista da ublazi losljedice inflacije. Znamo sta se desilo, cijene otisle u nebesa, a oni se hvalili vecim ubranim porezima.

Mislim da si ti pisao da ce cijene svakako rasti, a ja se slazem sa tim, prosto jer je to posljedica neceg na sta niko u drzavi ne moze uticati. Ni mnogo vece i ozbiljnije ekonomije nisu uspjele to zauzdati.

Ako od ovoga ispadne corak, neka dodju drugi pa vide jel bolje pokusati nesto ili cekati i upucivati kisne dove. Ko zna, bez sarkazma kazem mozda ovo drugo bude i bolje. Ali ja sam licno vise za proaktivnost, nego cekanja i nadanja. Ako si nesto uradio pa zajebo, pokusaces i da to ispravis (valjda). Ako ne radis nista, nista ne zavisi od tebe.
MAha

#1664 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by MAha »

k4mi wrote: 02/01/2025 12:17

porez firmama na dobit - uvesti progresivni porez + paziti na obrte. Mozda cak uvesti i nultu stopu za one koji bas malo zaradjuju
porez na isplatu dobiti - treba ostaviti i nultu stopu a onda preko odredjene granice da opet bude progresivno
Vec imas "porodicnu taksu", jer licni odbitak ovisi o broju clanova porodice izdrazavjih clanova itd. Kozda treba doraditi.
Porez na dobit progresivni, to ne ide, nigdje na svijeti to nema , progresivni ide na licna primanja, svugdje na svijetu, i to treba uvesti.
E tu se ne slazemo. Zadto bi porez na isolatu dobiti bio neoporsziv? Pa makar i do neke, kako kazes granice? Nema toga.
Po meni, na ovom pitanju: porez na isplatu dobiti i progresivni porez, ce pasti mnoge maske.
I na tome treba insistirati.
Vidjecemo ove socijaldemokrate, jesul bas socihalisti ili populisti koji se kriju iza socijaldemokratije. Ako ne uvedu progresivni porez (jedna od temeljjih pooitika secijaldemokrata inace, ne samo njih) i porez na isplatu dobiti (devijacija sto ga nema, uzasna devijacija, znaci covjek ostvari odhodak od 5 miliona KM, i ne plati marke.poreza, pa gdjw to ina, nigdje), a niko to olaho ne spominje, dakle akp to ne uvedu, onda i oni imaju firme (ili njihovi) iz kojih isplacuju dobit, onda nece da vise opoeruzuju svoja primanja (koja su enormna). I onda se picemjerje pikazuje u cijelom svom sjaju. Ako sa druge strane u parlamentu ti prijeflozi ne prodju zbog sda, dfa iline znam koga (hdz nece podrzat), onda cemo opet znat na cemu smo, i neka onda SDP mase time i ja cu im pljeskat i glasat za njih. Eto.
Last edited by MAha on 02/01/2025 12:42, edited 2 times in total.
Chmoljo

#1665 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by Chmoljo »

JoseMujica wrote: 02/01/2025 12:23
Image Image
JoseMujica

#1666 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by JoseMujica »

biće tu i potezanja vitalnog nacističkog interesa...ko za kladionice
Chmoljo

#1667 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by Chmoljo »

JoseMujica wrote: 02/01/2025 12:40 biće tu i potezanja vitalnog nacističkog interesa...ko za kladionice
to je za odluke koje prolaze kroz parlament. to je ono što sve vrijeme govorim. ovo su uradili kroz vladu da upravo ne bude toga. prelomili preko koljena i nadaće se najboljem. ne zbog mene ili tebe, nego zbog sebe.
Sefket007

#1668 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by Sefket007 »

Ma plate se trebaju dici, porezi se trebaju smanjiti i to je sva mudrost.

Naravno Niksic i Vojin nisu ni mudri ni pametni nego su pokusali iz kafane bacit suplju kao da se bore za radnike sa minimalnom platom, a nikakve veze sa njima nemaju.
JoseMujica

#1669 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by JoseMujica »

Chmoljo wrote: 02/01/2025 12:48
JoseMujica wrote: 02/01/2025 12:40 biće tu i potezanja vitalnog nacističkog interesa...ko za kladionice
to je za odluke koje prolaze kroz parlament. to je ono što sve vrijeme govorim. ovo su uradili kroz vladu da upravo ne bude toga. prelomili preko koljena i nadaće se najboljem. ne zbog mene ili tebe, nego zbog sebe.
to je jasno....nisam ni mislio na ovu odluku već na ove poreze koje je Maha gore naveo da bi trebalo povećati
Seawolf

#1670 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by Seawolf »

Chmoljo wrote: 02/01/2025 12:38
Image Image
Ovaj je, čini se, i ovdje na forumu.
JoseMujica

#1671 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by JoseMujica »

Seawolf wrote: 02/01/2025 12:52
Chmoljo wrote: 02/01/2025 12:38
Image Image
Ovaj je, čini se, i ovdje na forumu.
moguće,,,dobar lik...pratim ga na tviteru...hebe svima redom sve po spisku :thumbup:

ps

nego zna li ko šta bi sa temom o SDP....2-3 posta i zaključaše je a nikakve svađe nije bilo...čak tema o crvenoj kamarili poprilično mrtva :?

jel ovo Vojin naredio...pitam za jarana :lol:
Last edited by JoseMujica on 02/01/2025 12:58, edited 2 times in total.
semsasuljakovic

#1672 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by semsasuljakovic »

Mene samo zanima šta je HDZ dobio da ovo prođe? Neko neku ideju?
MAha

#1673 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by MAha »

Hoce, bez dileme skoro. Ali neka prodje na predstavnickom domu. Znaci paket, smanjenje doprinosa sa ovim izmjenama: porez na dividende, progresivni, porez povecana na pas8vne dohitke.
Tu ce se mnoga zvjerka istjerat na cistinu.
I ko ne podrzi, eto nam odgovora ko je za blato i ko stiti truhle kaoitaliste a ko radnike.
A onda dom naroda.
Ako moze proc juzna konekcija bez hdza, moci ce i ovo. Koliko znam izmjenama izbirnog zakona je ograniceno broj pitanja koji su nacionalni interes. Ima ovdje iz pooitivkih stabiva ljudi koji poznaju tu materiju u malom prstu, pa evo nek nam pijasne. Ja to ne znam iskreno.
k4mi

#1674 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by k4mi »

MAha wrote: 02/01/2025 12:33
k4mi wrote: 02/01/2025 12:17

Vec imas "porodicnu taksu", jer licni odbitak ovisi o broju clanova porodice izdrazavjih clanova itd. Kozda treba doraditi.
Porez na dobit progresivni, to ne ide, nigdje na svijeti to nema , progresivni ide na licna primanja, svugdje na svijetu, i to treba uvesti.
E tu se ne slazemo. Zadto bi porez na isolatu dobiti bio neoporsziv? Pa makar i do neke, kako kazes granice? Nema toga.
Po meni, na ovom pitanju: porez na isplatu dobiti i progresivni porez, ce pasti mnoge maske.
I na tome treba insistirati.
Vidjecemo ove socijaldemokrate, jesul bas socihalisti ili populisti koji se kriju iza socijaldemokratije. Ako ne uvedu progresivni porez (jedna od temeljjih pooitika secijaldemokrata inace, ne samo njih) i porez na isplatu dobiti (devijacija sto ga nema, uzasna devijacija, znaci covjek ostvari odhodak od 5 miliona KM, i ne plati marke.poreza, pa gdjw to ina, nigdje), a niko to olaho ne spominje, dakle akp to ne uvedu, onda i oni imaju firme (ili njihovi) iz kojih isplacuju dobit, onda nece da vise opoeruzuju svoja primanja (koja su enormna). I onda se picemjerje pikazuje u cijelom svom sjaju. Ako sa druge strane u parlamentu ti prijeflozi ne prodju zbog sda, dfa iline znam koga (hdz nece podrzat), onda cemo opet znat na cemu smo, i neka onda SDP mase time i ja cu im pljeskat i glasat za njih. Eto.
U tom primjeru 5 miliona, placen je porez od 10%. Nije bas bez marke. Porez na dividendu se uvodi zbog destimulacije podizanja dobiti i reinvestiranja u firmu, kroz vece plate, kroz nabavku sredstava za rad i slicno.

porez na isplatu neoporeziv zbog obrta koji nemaju drugaciji nacin prebacivanja sredstava. Plus za manje dobiti na doo i dd. Npr ako neko ima manji biznis, platio je 10% na dobit i ostane mu npr 10 hiljada da mu ne uzme drzava opet od toga. Nisu to iznosi koji su bahati, od kojih se nesto moze uraditi i slicno.

A porodicna taksa u smislu da se sabiraju primanja. Npr ja imam 1000, moja zena 3000, mi ulazimo u porezni razred 4000. Ako imas jednostavni progresivni sistem onda mozes dobiti situaciju gdje se ova plata od 3000 dodatno oporezuje i onda mi zavrsimo sa manje novca nego domacinstvo gdje su dvije plate po 2000.
ReymondReddington

#1675 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by ReymondReddington »

zposao wrote: 02/01/2025 11:46
ReymondReddington wrote: 02/01/2025 11:36
zposao wrote: 02/01/2025 11:28 Ljudi moji ja ne znam za vas samo ja nisam imao pojma da u nas 270000 prima platu manje od 1000KM mjesečno.
To je za sjest i plakati.

Nisam neki ljubitelj vlade ali nakon ovih podataka koliko ljudi radi za bijedni minimalac i nakon ovih surealnih reakcija iz udruga poslodavaca moram samo reći - Svaka čast šta se čekalo dosad ljudi moji!

Pa koliko samo ljudi živi ispod granice dostojanstva to je za Bogu plakati.

Eppur si muove!
Prijavljeni su na minimalac. Koliko imaju primanja zna samo Bog, oni i poslodavac koji im daje koverte.

Mene je strah da se nista nece promjeniti, Ako vlada nece da da svoj kolac u vidu nameta zasto mislis da ce poslodavci to uraditi?

Oni ce samo cijene usluga dici da bi i dalje mogli kupiti sebi Q8 i Tuarega isto ko sto nermin sebi uzeo Tuarega.

Radnik ce sa 620 i 1000 + poskupljena isto zivjeti.
Tebi taman ko da je krivo prijatelju što se zakonski minimalac diže?

Kako to može biti loše ili isto?

Ako su nakon proklete Corone sve stvari i usluge višestruko poskupile a plate ostale iste ona nešto nije u dure.
Kako se poslodavci nisu sjetili podignuti plate da se uskladi sa troškovima zivota i inflacijom?

Jok. Svake godine slušamo hvalisanja kojekakvih menadžera kako podižu ljestvice rasta firmi i prihoda a radnicima dadnu "za kafe".

I sad krvljavina, kuknjava i prijetnje da će otpuštati. Pa hajde da i to vidimo.

Ko malo se nakralo na leđima sirotinje. Teško sada platiti čovjeka dostojanstveno da ne crkaje od gladi?

Dosad sam uvijek bio na strani čistog kapitalizma. Ovo što sada pričaju udruge psolodavaca je za povratiti. U kakvom svijetu ti ljudi žive? Neka pokušaju preživjeti jedan mjesec sa platom jednog svog radnika pa onda neka se jave.
A inače su naše gazde sinonim za skromnost ko skandinavci. Ne bahate se i nisu troškali.

P.S. vezano za namete, slažem se da bi sljedeci korak drzava morala smanjiti poreze i namete ako misli da ovo društvo prodiše i počne stvarati.
Nije mi krivo. Ali isto ne vjerujem da vlada koja 3 puta najavljuje i mijenja odluku 31.12 donosi nesto u interesu radnika.

Djeluje mi.kao da nemaju pojma sta rade.

Poslodavac nece biti ostecen jer ce sve to prebaciti na radnika.

Ne vidim da je vlada nesto uradila da sprijeci poslodavce da teoskove dodatnog poreza prebace na cijene usluga.
Post Reply