Ne razumijem zasto bi meni to bilo OK. Ja iskreno ne vidim iz cega proizilazi da bi meni to bilo ok. Jasno da radnici nisu dobili vise para. Dobili su realno manje para jer su zajednicke pare date budzetlijama pa ima manje za usluge namijenjene svim gradjanima. Samo kazem da bi ta pomoc imala smisla kad bi bila samo za one u realnom sektoru i samo za one koji su blizu minimalca, i kao mjera koja dolazi pred povecanje minimalca.zippoo87 wrote: ↑01/01/2025 22:27Trebao si dobiti pomoc od poslodavca a dobio si jedno veliko mudo. To jesu li pare legalne ili ilegalne,je firmin problem i ako uleti SIPA,oni ce dokazivati a ne ti. Poenta je da si ti opet dobio istu kolicinu novca,samo sada prikazanu,sto naravno nije nikakva pomoc. Ako je tebi to OK,slobodno vrati cijelu platu gazdi,tebi ocito i ne treba.foton wrote: ↑01/01/2025 22:20Vlada jeste dala nesto ali uposlenima u JAVNIM firmama, ustanovama itd. Time je ostale radnike i realni sektor opet stavila u podredjen polozaj. I tebi je to OK, ti to podrzavas?zippoo87 wrote: ↑01/01/2025 21:41
Nema potrebe da se "hvatamo" na forumske izraze,ako znamo na sta se misli. Naravno da ja ne mislim da je Vlada dala nesto ali je rekla ako poslodavci daju od sebe,mi cemo se odreci poreza,sto je opet vid davanja.
Ali ako si ti imao platu 1000 KM uregularno i u koverti 300 KM,ako je gazda sada tebi uplatio "pomoc" od 300 KM a ukinuo u koverti...sta si ti tu dobio ?
Ne razumijem ? Samo ti je regularno prikazana puna plata a nisi dobio ni 1 KM vise. I tebi je to OK,ti to podrzavas ?
Ali realnost je takva,da ni 10% poslodavaca nije iskoristilo ovu uredbu i pomoglo svojim radnicima.
Ti isti sto nisu pomogli svojim radnicima,sada su najglasniji u pljuvacini ove minimalne plate.
A izgubili su penzioneri, skole, fakulteti i bolnice, putevi itd. pare koje su pojeli uposlenici koji sigurno nisu na minimalcu. Dobili smo nove kredite. Pomoc su isplatile firme sa visokim profitima.
A ti sta si dobio - dobio si ako nista pare legalno. To je valjda i bila poenta sa tim zakonom, da se smanji siva ekonomija. Ove "olaksice" imaju smisla ako su namijenjene ljudima na minimalcu u realnom sektoru i mogle su biti korak prema dizanju minimalca, neki test da se vidi odziv poslodavaca, nesto sto bi se moglo koristiti kao argument protiv onih koji nisu isplatili pomoc NI KAD JE NEOPOREZIVA.
Vlada je isplatila svojim radnicima (citaj budzetlijama) tu pomoc,jer je vlada njima poslodavac. Drugi par opanaka je sto je to nezasluzeno i sto je opet placeno od plate obicnog radnika,koji nisu dobili nista,jer su zavisili od poslodavaca. Ovo je samo krunski dokaz da od poslodavaca ne treba traziti nista kao milostinju,jer oni to nikada nece dati,nego samo treba ovako kao i do sada,nametnuti nesto pa kome se ne svidja,neka ugasi firmu i zaposli kod druga Rahman.
A realnost je da se nista ne ugasi,samo nastave na druge nacine zakidati i drzavu i radnike,jer drzava ne ulaze u inspekcije i u kaznjavanje.
Ovako kad se razbacuju pare, tesko je opravdati da svi ti doprinosi i porezi koji se placaju idu na pravo mjesto.