I to prebacivanje dobiti na drugi racun pa isplata i onda davanje tih istih para radnicama redovno mimo racuna u kovertama je privredni kriminal.
Namjerno obaranje standarda i drzanje plata niskima.
I to prebacivanje dobiti na drugi racun pa isplata i onda davanje tih istih para radnicama redovno mimo racuna u kovertama je privredni kriminal.
Pogledao sam sada svoju platnu listu i jasno je da nikakvu zabunu nije uvela Vlada, nego neke računovođe svojom izmišljenom terminologijom i pojedini forumaši svojim pametovanjem.zippoo87 wrote: ↑01/01/2025 20:28 Ne moze vlada raditi nista mimo zakona. Moze biti samo da ti ne razumijes sta je sta,pa da na osnovu toga pogresno tumacis nesto.
Ako se zna zakonom sta je neto plata i da je to plata prije poreza na dohodak,jer porez na dohodak je drugaciji za svakog radnika,zavisno od porezne kartice,onda nema tu sta biti nejasno.
Ne moze se plata "stimati" i radniku bez porodice i onom sa 1-2-3-4- djece i da svima bude nastimana na 1000 KM sa odbitkom.
Dakle,nije do zakona,nego do ljudi sto pogresno tumace.
Nista, obrati se Vladi i ministarsrvu finansija, ne meni drug. Bar ovaj minimalac do sad. Nadam se, ali da Bog da, da ce sada drugacije to regulisati.zippoo87 wrote: ↑01/01/2025 20:28 Ne moze vlada raditi nista mimo zakona. Moze biti samo da ti ne razumijes sta je sta,pa da na osnovu toga pogresno tumacis nesto.
Ako se zna zakonom sta je neto plata i da je to plata prije poreza na dohodak,jer porez na dohodak je drugaciji za svakog radnika,zavisno od porezne kartice,onda nema tu sta biti nejasno.
Ne moze se plata "stimati" i radniku bez porodice i onom sa 1-2-3-4- djece i da svima bude nastimana na 1000 KM sa odbitkom.
Da...tako i ja razmisljampropojeilijas wrote: ↑01/01/2025 19:22 pozdravlam odluku vlade sto je povisila minimalnu platu a poslodavci kojima je to problem nek ugase firmu
Prvo se vas dvojica dogovorite o cemu pricate i sta je sta, pa onda nadjite misljenje ministarstva finansija o minimalcu sta znaci. Pa onda donosite zakljucke. Vidjecete ko je napravio zabunu. Vlada, prosla Vlada, propisujuci minimalac kao iznos na ruke, nadjete misljenje ministarstvafinansija i sve ce vam se samo reci. Dal ce to ispraviti sada, ne znam. DaBogda.Seawolf wrote: ↑01/01/2025 20:49Pogledao sam sada svoju platnu listu i jasno je da nikakvu zabunu nije uvela Vlada, nego neke računovođe svojom izmišljenom terminologijom i pojedini forumaši svojim pametovanjem.zippoo87 wrote: ↑01/01/2025 20:28 Ne moze vlada raditi nista mimo zakona. Moze biti samo da ti ne razumijes sta je sta,pa da na osnovu toga pogresno tumacis nesto.
Uvidom u svoju platnu listu, jasno je da je neto plata upravo to - dakle, zna se šta je neto. Neto plata je plata nakon svih odbitaka prema državi, uključujući i odbitak poreza.
U neto platu je uračunato i ono što je obračunato pod pojmom minulog rada.
Upravo toliko, dakle nešto što je na platnoj listi definisano kao neto plata plus iznos koji je na platnoj listi definisan kao topli obrok je ukupan iznos koji mi je uplaćen na račun.
A vi samo pametujte i dalje.
Ne stajem sad na stranu poslodavaca, ali ne postoji "neoporezovana pomoc od vlade", vlada nije nista DALA, ni feninga. Samo su isplatili uposlenicima u javnim ustanovama tu pomoc i time ispraznili dodatno budzete koji su namijenjeni za druge stvari, a koje puni realni sektor. A realni sektor je dobio privilegiju da isplati (iz svojih sredstava) pare uposlenicima legalno na "na kovertu", a da ne plate dodatni porez na to. I mnoge privatne firme su to i ucinile i pokazale da bi zaista isplatile legalno novac uposlenicima i povecali plate, ukoliko taj dio ne bi bio oporezovan. I NARAVNO DA CE ONDA ODBITI taj dio od "regularne" koverte.zippoo87 wrote: ↑01/01/2025 19:25To su ta govna o kojima ja pricam ali neki izgleda vise vjeruju poslodavcima,nego svojim ocima.Casas wrote: ↑01/01/2025 18:33 I da dodam jos, mnoge firme su koristile ove olaksice i onda ovu neoporezovanu pomoc od vlade davale kao dio plate a onda covjeku smanje kovertu. Slucaj kod mene u firmi.
Recimo imas 1800 platu, banka 800, koverta 1000. Oni ti od juna uplacivali svaki mjesec jos 300 neoporezovano pomoci a smanjili u koverti na 700.
I onda kaze poslodavci su za podizanje plate a na razne nacine su godinama zloupotrebljavali sta su mogli.
Na svaki moguci nacin ce ti uzeti tvoje pare,cak i kada mu ih drzava da...pa znamo prica kada su biroi ono pravili programe za pomoc i sufinansiranje zaposljavanja...kako su i tada iskoristili radnike,prijavljivali da dobiju posticaje a opet zakidali radnike ili otpustali prvi dan kada program prestane.
To je ta prica o kovertama...to treba totalno ukinuti ali to moraju radnici da pocnu traziti cijelu platu na racun a ne u koverti,jer to u koverti sto ti dobijes nije sigurno,moze uvijek naci neki razlog da ti odbije od tog dijela iz koverte ili u tvom slucaju,umjesto da doda 300 KM na tu cifru,oni samo smanjili kovertu a na redovnu platu dodali 300 KM...statisticki on ti isplatio pomoc a ti nisi 1 KM od toga dobio![]()
Pusti ti šta je na tvojoj platnoj listi. Pročitaj Zakon o porezu na dohodak i Pravilnik o primjeni istog pa ćeš vidjeti šta je neto plaća.Seawolf wrote: ↑01/01/2025 20:49Pogledao sam sada svoju platnu listu i jasno je da nikakvu zabunu nije uvela Vlada, nego neke računovođe svojom izmišljenom terminologijom i pojedini forumaši svojim pametovanjem.zippoo87 wrote: ↑01/01/2025 20:28 Ne moze vlada raditi nista mimo zakona. Moze biti samo da ti ne razumijes sta je sta,pa da na osnovu toga pogresno tumacis nesto.
Uvidom u svoju platnu listu, jasno je da je neto plata upravo to - dakle, zna se šta je neto. Neto plata je plata nakon svih odbitaka prema državi, uključujući i odbitak poreza.
U neto platu je uračunato i ono što je obračunato pod pojmom minulog rada.
Upravo toliko, dakle nešto što je na platnoj listi definisano kao neto plata plus iznos koji je na platnoj listi definisan kao topli obrok je ukupan iznos koji mi je uplaćen na račun.
A vi samo pametujte i dalje.
Nema potrebe da se "hvatamo" na forumske izraze,ako znamo na sta se misli. Naravno da ja ne mislim da je Vlada dala nesto ali je rekla ako poslodavci daju od sebe,mi cemo se odreci poreza,sto je opet vid davanja.foton wrote: ↑01/01/2025 21:29Ne stajem sad na stranu poslodavaca, ali ne postoji "neoporezovana pomoc od vlade", vlada nije nista DALA, ni feninga. Samo su isplatili uposlenicima u javnim ustanovama tu pomoc i time ispraznili dodatno budzete koji su namijenjeni za druge stvari, a koje puni realni sektor. A realni sektor je dobio privilegiju da isplati (iz svojih sredstava) pare uposlenicima legalno na "na kovertu", a da ne plate dodatni porez na to. I mnoge privatne firme su to i ucinile i pokazale da bi zaista isplatile legalno novac uposlenicima i povecali plate, ukoliko taj dio ne bi bio oporezovan. I NARAVNO DA CE ONDA ODBITI taj dio od "regularne" koverte.zippoo87 wrote: ↑01/01/2025 19:25To su ta govna o kojima ja pricam ali neki izgleda vise vjeruju poslodavcima,nego svojim ocima.Casas wrote: ↑01/01/2025 18:33 I da dodam jos, mnoge firme su koristile ove olaksice i onda ovu neoporezovanu pomoc od vlade davale kao dio plate a onda covjeku smanje kovertu. Slucaj kod mene u firmi.
Recimo imas 1800 platu, banka 800, koverta 1000. Oni ti od juna uplacivali svaki mjesec jos 300 neoporezovano pomoci a smanjili u koverti na 700.
I onda kaze poslodavci su za podizanje plate a na razne nacine su godinama zloupotrebljavali sta su mogli.
Na svaki moguci nacin ce ti uzeti tvoje pare,cak i kada mu ih drzava da...pa znamo prica kada su biroi ono pravili programe za pomoc i sufinansiranje zaposljavanja...kako su i tada iskoristili radnike,prijavljivali da dobiju posticaje a opet zakidali radnike ili otpustali prvi dan kada program prestane.
To je ta prica o kovertama...to treba totalno ukinuti ali to moraju radnici da pocnu traziti cijelu platu na racun a ne u koverti,jer to u koverti sto ti dobijes nije sigurno,moze uvijek naci neki razlog da ti odbije od tog dijela iz koverte ili u tvom slucaju,umjesto da doda 300 KM na tu cifru,oni samo smanjili kovertu a na redovnu platu dodali 300 KM...statisticki on ti isplatio pomoc a ti nisi 1 KM od toga dobio![]()
Ja sam za to da sve ide legalno na racun i da se na puni iznos placaju doprinosi. Ti doprinosi su visoki, ok, i to mi je u redu. Ali kad se te pare trose, moraju se trositi odgovornije. Realno, pola ljudi u javnom sektoru treba otpustiti. Nista ne rade. NE ZARADE PLATU. Neko drugi je zaradi za njih. Novac treba trositi na obrazovanje, zdravstvo, infrastrukturu. Kad cujem vozac zamjenika ministra kantona, samo kontam koliko bi se kabineta u skoli moglo opremiti za ta izmisljena mjesta.
Ovo bruto plata? U sloveniji je bruto minimalac oko 1260 eura, izadje oko 850 neto.zippoo87 wrote: ↑01/01/2025 21:57 Evo i komsije hrvati povecali minimalnu platu. Sada je 970 eura minimalac.
https://www.klix.ba/vijesti/regija/u-hr ... /250101090
Edit:Haris.ba wrote: ↑01/01/2025 22:05Ovo bruto plata? U sloveniji je bruto minimalac oko 1260 eura, izadje oko 850 neto.zippoo87 wrote: ↑01/01/2025 21:57 Evo i komsije hrvati povecali minimalnu platu. Sada je 970 eura minimalac.
Procita li se kad ista vise od naslova? Komentari isto tako pokazuju kako se radi vecinski o nepismenom narodu koji ne zna uključiti mozak nego samo pametovati.zippoo87 wrote: ↑01/01/2025 21:57 Evo i komsije hrvati povecali minimalnu platu. Sada je 970 eura minimalac.
Vlada jeste dala nesto ali uposlenima u JAVNIM firmama, ustanovama itd. Time je ostale radnike i realni sektor opet stavila u podredjen polozaj. I tebi je to OK, ti to podrzavas?zippoo87 wrote: ↑01/01/2025 21:41Nema potrebe da se "hvatamo" na forumske izraze,ako znamo na sta se misli. Naravno da ja ne mislim da je Vlada dala nesto ali je rekla ako poslodavci daju od sebe,mi cemo se odreci poreza,sto je opet vid davanja.foton wrote: ↑01/01/2025 21:29Ne stajem sad na stranu poslodavaca, ali ne postoji "neoporezovana pomoc od vlade", vlada nije nista DALA, ni feninga. Samo su isplatili uposlenicima u javnim ustanovama tu pomoc i time ispraznili dodatno budzete koji su namijenjeni za druge stvari, a koje puni realni sektor. A realni sektor je dobio privilegiju da isplati (iz svojih sredstava) pare uposlenicima legalno na "na kovertu", a da ne plate dodatni porez na to. I mnoge privatne firme su to i ucinile i pokazale da bi zaista isplatile legalno novac uposlenicima i povecali plate, ukoliko taj dio ne bi bio oporezovan. I NARAVNO DA CE ONDA ODBITI taj dio od "regularne" koverte.zippoo87 wrote: ↑01/01/2025 19:25
To su ta govna o kojima ja pricam ali neki izgleda vise vjeruju poslodavcima,nego svojim ocima.
Ja sam za to da sve ide legalno na racun i da se na puni iznos placaju doprinosi. Ti doprinosi su visoki, ok, i to mi je u redu. Ali kad se te pare trose, moraju se trositi odgovornije. Realno, pola ljudi u javnom sektoru treba otpustiti. Nista ne rade. NE ZARADE PLATU. Neko drugi je zaradi za njih. Novac treba trositi na obrazovanje, zdravstvo, infrastrukturu. Kad cujem vozac zamjenika ministra kantona, samo kontam koliko bi se kabineta u skoli moglo opremiti za ta izmisljena mjesta.
Ali ako si ti imao platu 1000 KM uregularno i u koverti 300 KM,ako je gazda sada tebi uplatio "pomoc" od 300 KM a ukinuo u koverti...sta si ti tu dobio ?
Ne razumijem ? Samo ti je regularno prikazana puna plata a nisi dobio ni 1 KM vise. I tebi je to OK,ti to podrzavas ?
Ali realnost je takva,da ni 10% poslodavaca nije iskoristilo ovu uredbu i pomoglo svojim radnicima.
Ti isti sto nisu pomogli svojim radnicima,sada su najglasniji u pljuvacini ove minimalne plate.
Nisam citao komentare a u tekstu nigdje ne pise je li bruto ili neto. Obzirom da zaradjujem platu u Hr,evo sada sam provjerio minimalac na racunu i jeste neto manji...bio je 590 eura,dakle ovo je bruto plata. Ispravka mog prethodnog navodaTrappist wrote: ↑01/01/2025 22:19Procita li se kad ista vise od naslova? Komentari isto tako pokazuju kako se radi vecinski o nepismenom narodu koji ne zna uključiti mozak nego samo pametovati.zippoo87 wrote: ↑01/01/2025 21:57 Evo i komsije hrvati povecali minimalnu platu. Sada je 970 eura minimalac.
"Vlada je u srijedu, 25. listopada donijela Uredbu o visini minimalne plaće za 2024. godinu kojom se ta plaća određuje u iznosu od 840 eura bruto, a neto minimalac trebao bi biti oko 677 eura."
A prosječna neto je preko 1200 eura, znaci skoro duplo veca od minimuma. Kod nas sad minimalac 1000 a prosječna 1400.
Opet ponavljam, trebali su ovi ekonomski strucnjaci staviti minimalnu 2000 odmah![]()
Ti sve bukvalno shvatas? Trebao sam navodnike staviti. OK, do mene je.
Trebao si dobiti pomoc od poslodavca a dobio si jedno veliko mudo. To jesu li pare legalne ili ilegalne,je firmin problem i ako uleti SIPA,oni ce dokazivati a ne ti. Poenta je da si ti opet dobio istu kolicinu novca,samo sada prikazanu,sto naravno nije nikakva pomoc. Ako je tebi to OK,slobodno vrati cijelu platu gazdi,tebi ocito i ne treba.foton wrote: ↑01/01/2025 22:20Vlada jeste dala nesto ali uposlenima u JAVNIM firmama, ustanovama itd. Time je ostale radnike i realni sektor opet stavila u podredjen polozaj. I tebi je to OK, ti to podrzavas?zippoo87 wrote: ↑01/01/2025 21:41Nema potrebe da se "hvatamo" na forumske izraze,ako znamo na sta se misli. Naravno da ja ne mislim da je Vlada dala nesto ali je rekla ako poslodavci daju od sebe,mi cemo se odreci poreza,sto je opet vid davanja.foton wrote: ↑01/01/2025 21:29
Ne stajem sad na stranu poslodavaca, ali ne postoji "neoporezovana pomoc od vlade", vlada nije nista DALA, ni feninga. Samo su isplatili uposlenicima u javnim ustanovama tu pomoc i time ispraznili dodatno budzete koji su namijenjeni za druge stvari, a koje puni realni sektor. A realni sektor je dobio privilegiju da isplati (iz svojih sredstava) pare uposlenicima legalno na "na kovertu", a da ne plate dodatni porez na to. I mnoge privatne firme su to i ucinile i pokazale da bi zaista isplatile legalno novac uposlenicima i povecali plate, ukoliko taj dio ne bi bio oporezovan. I NARAVNO DA CE ONDA ODBITI taj dio od "regularne" koverte.
Ali ako si ti imao platu 1000 KM uregularno i u koverti 300 KM,ako je gazda sada tebi uplatio "pomoc" od 300 KM a ukinuo u koverti...sta si ti tu dobio ?
Ne razumijem ? Samo ti je regularno prikazana puna plata a nisi dobio ni 1 KM vise. I tebi je to OK,ti to podrzavas ?
Ali realnost je takva,da ni 10% poslodavaca nije iskoristilo ovu uredbu i pomoglo svojim radnicima.
Ti isti sto nisu pomogli svojim radnicima,sada su najglasniji u pljuvacini ove minimalne plate.
A izgubili su penzioneri, skole, fakulteti i bolnice, putevi itd. pare koje su pojeli uposlenici koji sigurno nisu na minimalcu. Dobili smo nove kredite. Pomoc su isplatile firme sa visokim profitima.
A ti sta si dobio - dobio si ako nista pare legalno. To je valjda i bila poenta sa tim zakonom, da se smanji siva ekonomija. Ove "olaksice" imaju smisla ako su namijenjene ljudima na minimalcu u realnom sektoru i mogle su biti korak prema dizanju minimalca, neki test da se vidi odziv poslodavaca, nesto sto bi se moglo koristiti kao argument protiv onih koji nisu isplatili pomoc NI KAD JE NEOPOREZIVA.
Znam Cmoljo,pratim to godinama. Davno je o tome v.d. direktora,onaj Isovic pricao...jos prije 6-7 godina da im je tada falilo 300 inspektora...sada je cifra vjerovatno i veca ali drzava nece da zaposli novi kadar...jer ocito je da tako presutno stite kriminal i svoje finansijere...iz sva tri tabora.
Ja podrzavam rast minimalnih plata, i ostalih plata. Samo mi se cini da je prevelik skok i prekratak period adaptacije na novonastalu situacijuTrappist wrote: ↑01/01/2025 22:19Procita li se kad ista vise od naslova? Komentari isto tako pokazuju kako se radi vecinski o nepismenom narodu koji ne zna uključiti mozak nego samo pametovati.zippoo87 wrote: ↑01/01/2025 21:57 Evo i komsije hrvati povecali minimalnu platu. Sada je 970 eura minimalac.
A prosječna neto je preko 1200 eura, znaci skoro duplo veca od minimuma. Kod nas sad minimalac 1000 a prosječna 1400.
Opet ponavljam, trebali su ovi ekonomski strucnjaci staviti minimalnu 2000 odmah![]()
Sad ce prosjecna plata sa 1400 skocitTrappist wrote: ↑01/01/2025 22:19Procita li se kad ista vise od naslova? Komentari isto tako pokazuju kako se radi vecinski o nepismenom narodu koji ne zna uključiti mozak nego samo pametovati.zippoo87 wrote: ↑01/01/2025 21:57 Evo i komsije hrvati povecali minimalnu platu. Sada je 970 eura minimalac.