Novinarska (ne)pismenost

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#5576 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by _BataZiv_0809 »

https://www.biznisinfo.ba/artisan-kao-s ... ijalnosti/

Zašto je Artisan genijalan? Ova kompanija, dakle, uveze orahovo drvo iz SAD-a, od njega naprave ‘premium’ namjestaj – i onda ga prodaju nazad u Ameriku po deset puta većoj cijeni!

Otkrio Bosnjo dodatnu vrijednost u 2024. godini pa mu "zabremedet" :lol:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#5577 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by Chmoljo »

Rimski car Neron progonio je kršćane u prvom stoljeću naše ere; neki su razapeti, a neki su bili prisiljeni boriti se u Koloseumu. To je stvorilo atmosferu straha među ranim kršćanima, što ih je prisililo da vježbaju u tajnosti, na mjestima poput katakombi u Rimu.
Klix naravno. I google translate nestasni.

Vec vidim neke montipajtonovce kako ciste cakre jogom u katakombama.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#5578 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by _BataZiv_0809 »

kuli1961

#5579 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by kuli1961 »

Chmoljo wrote: 16/12/2024 23:54
Rimski car Neron progonio je kršćane u prvom stoljeću naše ere; neki su razapeti, a neki su bili prisiljeni boriti se u Koloseumu. To je stvorilo atmosferu straha među ranim kršćanima, što ih je prisililo da vježbaju u tajnosti, na mjestima poput katakombi u Rimu.
Klix naravno. I google translate nestasni.

Vec vidim neke montipajtonovce kako ciste cakre jogom u katakombama.
"vježbaju"- practice (religion) :)
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#5580 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by Chmoljo »

ma jasno sve :)
HelaS

#5581 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by HelaS »

Nije novinarska nepismenost, ali jeste novinarska nedovoljna obrazovanost, jer i sa skromnim, nikom ne bi na pamet palo da prenosi ovakvu glupost

Image
"Čak i u oblačnim danima, vaše tijelo može sintetizirati sunčeve zrake i pretvoriti ih u vitamin D, ali ovi zraci će biti dovoljno jaki samo ako je vaša sjena kraća od vas. Ako vam je sjena duža ili je nemate, vjerovatno ne dobijate dovoljno vitamina D..."
KLIX
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#5582 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by Velkoski »

https://www.klix.ba/magazin/film-tv/rid ... /241227166

Image

Image

Image

sve u jednom tekstu :smajlikojiseklanja:
medvjed23

#5583 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by medvjed23 »

Michael top, Benedict flop.
snijeg_led

#5584 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by snijeg_led »

HelaS wrote: 24/12/2024 23:36 Nije novinarska nepismenost, ali jeste novinarska nedovoljna obrazovanost, jer i sa skromnim, nikom ne bi na pamet palo da prenosi ovakvu glupost

Image
"Čak i u oblačnim danima, vaše tijelo može sintetizirati sunčeve zrake i pretvoriti ih u vitamin D, ali ovi zraci će biti dovoljno jaki samo ako je vaša sjena kraća od vas. Ako vam je sjena duža ili je nemate, vjerovatno ne dobijate dovoljno vitamina D..."
KLIX
Sjena je zaista bila vrh :lol:
insaneinthebrain

#5585 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by insaneinthebrain »

Dno dna od portala i novinara :-)
L u c i f e r

#5586 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by L u c i f e r »

Tri namirnice koje vam mogu osigurati glađu kožu

:jbt:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#5587 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by _BataZiv_0809 »

https://www.072info.com/rusmira-isaka-p ... a-koncert/

Nastranu neukus ali ima li menadzer ime?

Direktora KPZ Zenica, Rusmira Isaka, danas je posjetio menadžer poznatih muzičkih zvijezda Amara Gileta Jašarspahića i Slađe Allegro

Ovom prilikom, direktor Isak i menadžer zajednički su obezbijedili ulaznice za sve zaposlene u KPZ Zenica i njihove članove porodica.

Ulaznice su podijeljene kako bi večeras mogli prisustvovati velikom muzičkom spektaklu u Gradskoj areni “Zeničanka”, koji počinje u 20 sati.

P.S. Arena se zove Husejin Smajlovic, a Zenicanka je robna kuca, sto bi novinar lokalnog portala morao znati.

Ovo je još jedan pokazatelj saradnje i zajedničkog nastojanja da se zaposlenima omoguće trenuci opuštanja i uživanja u vrhunskom muzičkom događaju.

Kakva je ovo recenica :lol: :lol:
problemnatravunu

#5588 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by problemnatravunu »

HelaS wrote: 24/12/2024 23:36 Nije novinarska nepismenost, ali jeste novinarska nedovoljna obrazovanost, jer i sa skromnim, nikom ne bi na pamet palo da prenosi ovakvu glupost

Image
KLIX
Evo više puta ovo gledam , i ovo po meni nije uopće glupo, naprotiv. :idea:
Samo je zaista neuobičajen način da se iznese činjenica da samo kad se izložimo jakom sunčevom zračenju imamo dovoljno sintetiziranje D vitamina u organizmu.
A znamo da je najjače sunce oko podneva , a tada je naša sjena jako kratka (zbog visokog položaja sunca) .
Dakle, ako nam je sjena jako dugačka , znači da je to ujutro ili pred veče , kad je intenzitet sučevog zračenja slab , ili , ako sjene nema , znači da je oblačno , dakle nema dovoljno energije za sintetiziranje D vitamina .
Ovo meni izgleda kao dobra "podloga" za napraviti pitanje za kviz , recimo Superpotjeru....
HelaS

#5589 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by HelaS »

problemnatravunu wrote: 29/12/2024 09:07
Spoiler
Show

Image
KLIX
Evo više puta ovo gledam , i ovo po meni nije uopće glupo, naprotiv. :idea:
Samo je zaista neuobičajen način da se iznese činjenica da samo kad se izložimo jakom sunčevom zračenju imamo dovoljno sintetiziranje D vitamina u organizmu.
A znamo da je najjače sunce oko podneva , a tada je naša sjena jako kratka (zbog visokog položaja sunca) .
Dakle, ako nam je sjena jako dugačka , znači da je to ujutro ili pred veče , kad je intenzitet sučevog zračenja slab , ili , ako sjene nema , znači da je oblačno , dakle nema dovoljno energije za sintetiziranje D vitamina .
Ovo meni izgleda kao dobra "podloga" za napraviti pitanje za kviz , recimo Superpotjeru....
Čim ti više puta gledaš.... :D
Hakiz

#5590 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by Hakiz »

L u c i f e r wrote: 28/12/2024 10:04 Tri namirnice koje vam mogu osigurati glađu kožu

Kakva? Glatka, glađa, najglađa.

Kakvu? Glatku, glađu, najglađu.

Neće, valjda, biti glatkiju :shock:

Ali, moguće je da sada može i glatkiju. Kada sam ja išao u školu nije bilo komparacije loš, lošiji, najlošiji. Bilo je loš, gori, najgori. Vidim da sada može i lošiji i najlošiji. Ako može "par" u značenju "nekoliko", onda...

...treba ukinuti pravopis, neka može sve, kako god ko hoće. Ionako je jezik živ i mijenja se. Nagore, ali to nije važno. Promjena je važna.
HelaS

#5591 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by HelaS »

Hakiz wrote: 29/12/2024 12:43
L u c i f e r wrote: 28/12/2024 10:04 Tri namirnice koje vam mogu osigurati glađu kožu

Ali, moguće je da sada može i glatkiju. Kada sam ja išao u školu nije bilo komparacije loš, lošiji, najlošiji. Bilo je loš, gori, najgori. Vidim da sada može i lošiji i najlošiji. Ako može "par" u značenju "nekoliko", onda...

...treba ukinuti pravopis, neka može sve, kako god ko hoće. Ionako je jezik živ i mijenja se. Nagore, ali to nije važno. Promjena je važna.
Ti si u "svoje vrijeme" imao ozakonjen pravopis. Ova nova država ga nema takvog. Ima ga samoproglašenog, ali pravno normiranog nema
dembele

#5592 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by dembele »

Na klix portalu izgleda treba ispuniti neku normu, pa dodaj bilo kakav tekst bez obzira koliko glup i bizaran bio.
Smatraš sebe nekim uticajnim portalom a radiš sa doslovno nepismenim novinarima u pokušaju kojima je vrhunac novinarstva da prenesu komentare na glupe Instagram i Tiktok objave a ni to nisu sposobni uraditi bez upotrebe google translate.
Hakiz

#5593 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by Hakiz »

HelaS wrote: 29/12/2024 12:57

Ti si u "svoje vrijeme" imao ozakonjen pravopis. Ova nova država ga nema takvog. Ima ga samoproglašenog, ali pravno normiranog nema
Vidim da je slično i u Hrvatskoj, Srbiji. Pa ne znam koliko je normiranje problem.

Više mi liči na to da je lakše kao normu proglasiti način na koji ljudi govore, nego ljude učiti pravilnom govoru. Ljude ne interesuju etimologija, korijeni riječi, zašto par nije nekoliko nego ima precizno značenje. Ljudima je lakše reći par nego reći nekoliko, a onda je sistemu lakše par normirati kao izraz za nekoliko nego te ljude učiti da nije tako. Svakako ljudi ovdje imaju otpor prema normama svih vrsta i oblika.

A ne samo da je lakše, jeftinije je. Ne treba plaćati učitelje, jezikoslovce koji će istraživati jezik pa ga normirati itd.

Ima to i smisla. Ljudska vrsta je prvo počela ispuštari zvukove, pa artikulisanije govoriti, pa tek puno kasnije u tom govoru pokušala pronaći pravila i tako normirati govor.

Samo se vraćamo u taj period.
L u c i f e r

#5594 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by L u c i f e r »

https://bs.opentran.net/dictionary/glatkiji.html
Hakiz

#5595 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by Hakiz »

L u c i f e r wrote: 29/12/2024 13:47

A šta napisah ranije?
L u c i f e r

#5596 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by L u c i f e r »

Hakiz wrote: 29/12/2024 14:01
L u c i f e r wrote: 29/12/2024 13:47

A šta napisah ranije?
:novine:
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#5597 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by Velkoski »

https://www.klix.ba/magazin/muzika/neza ... /250101012

- se dodaje samo na akronime

Miach je žensko

nema na čemu :mrgreen:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#5598 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by _BataZiv_0809 »

Velkoski wrote: 01/01/2025 10:22 https://www.klix.ba/magazin/muzika/neza ... /250101012

- se dodaje samo na akronime

Miach je žensko

nema na čemu :mrgreen:
Miach :kiss:
dr_Evil

#5599 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by dr_Evil »

Evo procitah dva puta, i opet mi nista nije jasno! Mozda je i do mene :D
Skandinavci došli u Veliku Britaniju prije Anglosaksonaca i Vikinga

Istraživači su proučavanjem genetike antičkog Rimljana, sahranjenog u britanskom Yorku, otkrili da su ljudi skandinavskog porijekla bili na prostoru današnje Velike Britanije mnogo prije nego Anglosaksonci ili Vikinzi.

Naime, istraživači, koji su proučavali čovjeka za kojeg se pretpostavljalo da je bio rimski vojnik ili možda čak gladijator, a koji je živio u periodu između 2. i 4. stoljeća, otkrili su da je 25 posto njegovog porijekla iz Skandinavije.

Otkriće je dio velike studije s novim pristupom u analizi drevne DNK, dajući novi uvid u migracije širom Evrope u prvom mileniju. Napredak u izdvajanju i analizi DNK je omogućio istraživanje različitih grupa, kao što su neandertalci ili moderni ljudi.

Međutim, novi pristup je izazovniji kada se analiziraju genetski slične grupe, kao što su one koje su u prvom mileniju živjele u različitim dijelovima Evrope.

Istraživači su bili u mogućnosti da dođu i do novih saznanja o migracijama germanskih grupa početkom prvog milenija, otkrivši najmanje dva talasa migracija iz sjeverne Njemačke ili Skandinavije u zapadnu, centralnu i istočnu Evropu. No, istraživači su bili iznenađeni kada su pronašli dokaze o kasnijoj migraciji u suprotnom smjeru.

Studijom se tretirala i migracija Vikinga s područja Skandinavije te je tom prilikom utvrđeno da su mnoge osobe, pronađene u dvije masovne grobnice iz vikinškog doba u Velikoj Britaniji, imale genetski sastav tipičan za ljude na jugu Skandinavije tokom vikinškog doba, piše list Guardian.
GandalfSivi

#5600 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by GandalfSivi »

Ali me fakat zanima “urednik” koji je procitao ovaj tekst, i rekao odlicno, platit cemo novinara i objaviti ga. Nista u tekstu veze s vezom nema…

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/krva ... /241230156
Post Reply