Zašto je Artisan genijalan? Ova kompanija, dakle, uveze orahovo drvo iz SAD-a, od njega naprave ‘premium’ namjestaj – i onda ga prodaju nazad u Ameriku po deset puta većoj cijeni!
Otkrio Bosnjo dodatnu vrijednost u 2024. godini pa mu "zabremedet"
Moderator: anex
Klix naravno. I google translate nestasni.Rimski car Neron progonio je kršćane u prvom stoljeću naše ere; neki su razapeti, a neki su bili prisiljeni boriti se u Koloseumu. To je stvorilo atmosferu straha među ranim kršćanima, što ih je prisililo da vježbaju u tajnosti, na mjestima poput katakombi u Rimu.
"vježbaju"- practice (religion)Chmoljo wrote: ↑16/12/2024 23:54Klix naravno. I google translate nestasni.Rimski car Neron progonio je kršćane u prvom stoljeću naše ere; neki su razapeti, a neki su bili prisiljeni boriti se u Koloseumu. To je stvorilo atmosferu straha među ranim kršćanima, što ih je prisililo da vježbaju u tajnosti, na mjestima poput katakombi u Rimu.
Vec vidim neke montipajtonovce kako ciste cakre jogom u katakombama.
KLIX"Čak i u oblačnim danima, vaše tijelo može sintetizirati sunčeve zrake i pretvoriti ih u vitamin D, ali ovi zraci će biti dovoljno jaki samo ako je vaša sjena kraća od vas. Ako vam je sjena duža ili je nemate, vjerovatno ne dobijate dovoljno vitamina D..."
Sjena je zaista bila vrhHelaS wrote: ↑24/12/2024 23:36 Nije novinarska nepismenost, ali jeste novinarska nedovoljna obrazovanost, jer i sa skromnim, nikom ne bi na pamet palo da prenosi ovakvu glupost
KLIX"Čak i u oblačnim danima, vaše tijelo može sintetizirati sunčeve zrake i pretvoriti ih u vitamin D, ali ovi zraci će biti dovoljno jaki samo ako je vaša sjena kraća od vas. Ako vam je sjena duža ili je nemate, vjerovatno ne dobijate dovoljno vitamina D..."
Evo više puta ovo gledam , i ovo po meni nije uopće glupo, naprotiv.HelaS wrote: ↑24/12/2024 23:36 Nije novinarska nepismenost, ali jeste novinarska nedovoljna obrazovanost, jer i sa skromnim, nikom ne bi na pamet palo da prenosi ovakvu glupost
Čim ti više puta gledaš....problemnatravunu wrote: ↑29/12/2024 09:07Evo više puta ovo gledam , i ovo po meni nije uopće glupo, naprotiv.SpoilerShowHelaS wrote: ↑24/12/2024 23:36 Nije novinarska nepismenost, ali jeste novinarska nedovoljna obrazovanost, jer i sa skromnim, nikom ne bi na pamet palo da prenosi ovakvu glupost
KLIX"Čak i u oblačnim danima, vaše tijelo može sintetizirati sunčeve zrake i pretvoriti ih u vitamin D, ali ovi zraci će biti dovoljno jaki samo ako je vaša sjena kraća od vas. Ako vam je sjena duža ili je nemate, vjerovatno ne dobijate dovoljno vitamina D..."![]()
Samo je zaista neuobičajen način da se iznese činjenica da samo kad se izložimo jakom sunčevom zračenju imamo dovoljno sintetiziranje D vitamina u organizmu.
A znamo da je najjače sunce oko podneva , a tada je naša sjena jako kratka (zbog visokog položaja sunca) .
Dakle, ako nam je sjena jako dugačka , znači da je to ujutro ili pred veče , kad je intenzitet sučevog zračenja slab , ili , ako sjene nema , znači da je oblačno , dakle nema dovoljno energije za sintetiziranje D vitamina .
Ovo meni izgleda kao dobra "podloga" za napraviti pitanje za kviz , recimo Superpotjeru....
Kakva? Glatka, glađa, najglađa.
Ti si u "svoje vrijeme" imao ozakonjen pravopis. Ova nova država ga nema takvog. Ima ga samoproglašenog, ali pravno normiranog nemaHakiz wrote: ↑29/12/2024 12:43Kakva? Glatka, glađa, najglađa.
Kakvu? Glatku, glađu, najglađu.
Neće, valjda, biti glatkiju![]()
Ali, moguće je da sada može i glatkiju. Kada sam ja išao u školu nije bilo komparacije loš, lošiji, najlošiji. Bilo je loš, gori, najgori. Vidim da sada može i lošiji i najlošiji. Ako može "par" u značenju "nekoliko", onda...
...treba ukinuti pravopis, neka može sve, kako god ko hoće. Ionako je jezik živ i mijenja se. Nagore, ali to nije važno. Promjena je važna.
Vidim da je slično i u Hrvatskoj, Srbiji. Pa ne znam koliko je normiranje problem.HelaS wrote: ↑29/12/2024 12:57Ti si u "svoje vrijeme" imao ozakonjen pravopis. Ova nova država ga nema takvog. Ima ga samoproglašenog, ali pravno normiranog nemaHakiz wrote: ↑29/12/2024 12:43Kakva? Glatka, glađa, najglađa.
Ali, moguće je da sada može i glatkiju. Kada sam ja išao u školu nije bilo komparacije loš, lošiji, najlošiji. Bilo je loš, gori, najgori. Vidim da sada može i lošiji i najlošiji. Ako može "par" u značenju "nekoliko", onda...
...treba ukinuti pravopis, neka može sve, kako god ko hoće. Ionako je jezik živ i mijenja se. Nagore, ali to nije važno. Promjena je važna.
https://bs.opentran.net/dictionary/glatkiji.htmlHakiz wrote: ↑29/12/2024 12:43Kakva? Glatka, glađa, najglađa.
A šta napisah ranije?L u c i f e r wrote: ↑29/12/2024 13:47https://bs.opentran.net/dictionary/glatkiji.htmlHakiz wrote: ↑29/12/2024 12:43Kakva? Glatka, glađa, najglađa.
Hakiz wrote: ↑29/12/2024 14:01A šta napisah ranije?L u c i f e r wrote: ↑29/12/2024 13:47https://bs.opentran.net/dictionary/glatkiji.htmlHakiz wrote: ↑29/12/2024 12:43
Kakva? Glatka, glađa, najglađa.
MiachVelkoski wrote: ↑01/01/2025 10:22 https://www.klix.ba/magazin/muzika/neza ... /250101012
- se dodaje samo na akronime
Miach je žensko
nema na čemu![]()
Skandinavci došli u Veliku Britaniju prije Anglosaksonaca i Vikinga
Istraživači su proučavanjem genetike antičkog Rimljana, sahranjenog u britanskom Yorku, otkrili da su ljudi skandinavskog porijekla bili na prostoru današnje Velike Britanije mnogo prije nego Anglosaksonci ili Vikinzi.
Naime, istraživači, koji su proučavali čovjeka za kojeg se pretpostavljalo da je bio rimski vojnik ili možda čak gladijator, a koji je živio u periodu između 2. i 4. stoljeća, otkrili su da je 25 posto njegovog porijekla iz Skandinavije.
Otkriće je dio velike studije s novim pristupom u analizi drevne DNK, dajući novi uvid u migracije širom Evrope u prvom mileniju. Napredak u izdvajanju i analizi DNK je omogućio istraživanje različitih grupa, kao što su neandertalci ili moderni ljudi.
Međutim, novi pristup je izazovniji kada se analiziraju genetski slične grupe, kao što su one koje su u prvom mileniju živjele u različitim dijelovima Evrope.
Istraživači su bili u mogućnosti da dođu i do novih saznanja o migracijama germanskih grupa početkom prvog milenija, otkrivši najmanje dva talasa migracija iz sjeverne Njemačke ili Skandinavije u zapadnu, centralnu i istočnu Evropu. No, istraživači su bili iznenađeni kada su pronašli dokaze o kasnijoj migraciji u suprotnom smjeru.
Studijom se tretirala i migracija Vikinga s područja Skandinavije te je tom prilikom utvrđeno da su mnoge osobe, pronađene u dvije masovne grobnice iz vikinškog doba u Velikoj Britaniji, imale genetski sastav tipičan za ljude na jugu Skandinavije tokom vikinškog doba, piše list Guardian.