Ne kontam kakve veze taj pokusaj argumenta ima sa temom sem da ispadas smjesan.
Cuj uputis kritiku naucnoj zajednici i forumas ti kaze pa odrekni se tehnologije.
Logicno nema sta
Nidje veze, ja sam inzinjer i mogu reci u 20 godina rada da baratamo sa postavkama koje su naucnici postavili prije 100 godina + Njutn sa svojim osnovama. Inzinjer nije tu da izmislja nove teorije nego da skonta najjeftiniju primjenu naucnih principa. Neko je potrosio decenije rada da napravi tu formulu koju mi danas ubacimo i ne razmisljajuci o njoj nesto.
Veoma je mali broj studenata koji studiraju kako treba i koji su obrazovanje shvatili na način na koji treba. To su uglavnom neki izuzeci koji se vrlo brzo prikažu kao genijalci i prepoznatljivi su.
Lik bukvalno ništa ne razumije. Zapleo se u mrežu teorija zavjera zbog kojih ne razumije svijet oko sebe.Hendrix wrote: ↑28/12/2024 23:29Nidje veze, ja sam inzinjer i mogu reci u 20 godina rada da baratamo sa postavkama koje su naucnici postavili prije 100 godina + Njutn sa svojim osnovama. Inzinjer nije tu da izmislja nove teorije nego da skonta najjeftiniju primjenu naucnih principa. Neko je potrosio decenije rada da napravi tu formulu koju mi danas ubacimo i ne razmisljajuci o njoj nesto.
Mi nemamo vremena da se posvetimo nauci i smisljanju novih stvari. Imas projekat da zavrsis, i to da bude jeftinije od onog proslog. Zato nauka i postoji, svako svoj dio ima.
Reci da naucnici nisu zasluzni je bas glupost. GPS ne bi postojao da nije teorije relativiteta i svaka najbanalnija tehnicka stvar se moze vratiti unazad kao neka teorija ili otkrice naucnika. MRI mashina je cudo tehnologije koja je najbolji primjer spoja fizike i inzenjeringa.
To sto ti radis je ono etiketiranje i komplet nauka sada u rukama bogatih jao sve je laz i pedofilija. Nauka ide dalje htio ti ili ne, svakim danom se pronalazi nova tehnologija uprkos blebetanju TikTok teoreticara zavjere.
Sjetih se spremanja ispita. Otprilike devet sati rješavanja zadataka, svaki sljedeći je različit od prethodnog i svako malo moraš prebirati po literaturi da nađeš nešto što bi ti pomoglo da riješiš zadatak. I to devedesetih, kad nije bilo lako naći knjigu a o internetu da i ne pričam. Pa sjedne nekoliko studenata i diskutuje o nečemu što nisu dobro razumjeli dok se ne nadođe (mada, to smo i u srednjoj znali na autobuskoj, pričati o tome kako uraditi domaću zadaću). Ko nije bio predan i snalažljiv, nije ni završio.iClass wrote: ↑29/12/2024 00:14Veoma je mali broj studenata koji studiraju kako treba i koji su obrazovanje shvatili na način na koji treba. To su uglavnom neki izuzeci koji se vrlo brzo prikažu kao genijalci i prepoznatljivi su.
Kod nas je poslije rata krenula ta priča "samo ti uzmi diplomu a dalje ćemo vidjeti', tako da većina studenata ganja tu diplomu a ne obrazovanje. Problem je što sada imaš dosta ljudi sa diplomom koji sebi radi te diplome umisle da su intelektualci a nisu ni blizu. Riječ 'studirati' ima svoje dublje značenje, u osnovnoj i srednjoj možeš doći na čas, prepisati najvažnije, to nabubati i zaboraviti nakon testa. Međutim fakultet bi trebao biti drugačiji, student bi trebao da istražuje više, da uči dodatne stvari ako je već odvojio te godine na obrazovanje i par desetina hiljada KM svojih roditelja. Na žalost većina naših studenata uči kao u srednjoj, dođi u učionicu, izvadi najvažnije, nabubaj to ili neku skriptu, položi nekako ispit i kasnije to zaboravi. Ovo je većina studenata i kao takvi uglavnom daleko da su neki stručnjaci a još manje intelektualci jer ih većina ne razvije ni osnove racionalnog razmišljanja jer gdje će kada su se godine provele bubajući skripte i radeći to gore navedeno.
Koliko samo znam ljudi koji su pali totalno nakon fakulteta, ne pročitaju niti jednu knjigu, napreduju u znanju čisto onoliko koliko moraju radi rada na poslu a što se tiče edukovanja i razvijanja u drugim oblastima van posla o tome da ne pričamo. Ali svi su ubijeđeni da su intelektualci i stručnjaci radi te diplome.
Zamisli kao kritikujes nekog i napises ovaku glupost
DebelinJoe wrote: ↑08/12/2024 20:40
Kladim se da od prisutnih niko ne zna upaliti računar, da od njih niko nikada nije poslao mail, niti ima email adresu.Ne zaboravite da neko kod nas ima 60 - ak godina da je iza rata imao 30. Bio je to relativno mlad čovjek.
Zašto to govorim?
U Njemačkoj ili SAD -u sasvim je normalno da osobe od 80 i čak 90 godina, ako su u dobrom psihofizičkom stanju da su informatički pismeni, da imaju profile na društvenim mrežama, da vode blog, da komuniciraju mailom.
Kod nas je rijetko da osobe iznad 50 godina imaju mail i da su informatički iole pismeni. Čak i ova malo starija generacija od 40 plus, godišta 77, 78, 79 godišta imaju negativan stav prema računarima i tehnologiji. Sjećam se da je pred rat bio belaj po srednjim školama u Sarajevu, učenici su bojkotovali računare i infomatiku, lupali i lomili računare po školama, kao ne treba to njima. To je generacija današnjih 50 - godišnjaka. Znam kad sam upisao fax tamo nekad 2000., profesori su se žalili da studenti starijih godina, ovi pobrojanih godišta odbijaju da seminarske radove pišu na compu, nego ih dostavljaju napisane rukom.
Na drugoj strani, u Njemačkoj je normalno da postoji čovjek koji je rođen 1934. i da informatički pismen u potpunosti. Nekad pedesetih završio tehnički fakultet, recimo mašinstvo i automatiku što je otprilike današnja informatika, radio u Boschu ili Siemensu kao infomatičar, 90 i neke otišao u penziju, nastavio koristiti računar, otvorio mail, pisao blog, kupuje na internetu, ima profile na društvenim mrežama...
I tako i muškarci i žene. Ništa neobično da Njemice od 80 ili 90 godina aktivno koriste računare i Internet i društvene mreže. Možete li zamisliti jednu bosansku nanu kako ima account na YT -u?
Od prijatelja mojih roditelja, dakle generacija kraj 50 - ih, početak 60 ih, niko nema mail adresu. Majka je zbog posla naučila rad na računaru, ali nakon penzionisanja nikada nije sjela ni upalila računar. Oca mog rahmetli nisam nikada uspio natjerati da sjedne za računar.
Ta generacija koja vodi glavnu riječ u ovoj zemlji (Dodik, Bakir, Fahro, Čović, svi su rođeni pedesetih) preziru računare.
Fadil je u toku mandata naučio da se služio računarom, a za Nikšića vjerujem da je informatički nepismen.
Ma klasika, svi smo se lozili na taj fazon ko prakse ono odmah iza fakulteta. Kasnije skontas da praksa bez teorije je samo mlacenje prazne slame, ili ti ga priucenost. Drzi vodu dok majstori odu.
Nisam neki ljubitelj Fadila, niti SDA. Ova tvrdnja je apsolutno netačna.DebelinJoe wrote: ↑08/12/2024 20:40 Fadil je u toku mandata naučio da se služio računarom, a za Nikšića vjerujem da je informatički nepismen.
Ne valja generalizirati prijatelju, u bilo čemu...DebelinJoe wrote: ↑08/12/2024 20:40
Kladim se da od prisutnih niko ne zna upaliti računar, da od njih niko nikada nije poslao mail, niti ima email adresu.Ne zaboravite da neko kod nas ima 60 - ak godina da je iza rata imao 30. Bio je to relativno mlad čovjek.
Zašto to govorim?
U Njemačkoj ili SAD -u sasvim je normalno da osobe od 80 i čak 90 godina, ako su u dobrom psihofizičkom stanju da su informatički pismeni, da imaju profile na društvenim mrežama, da vode blog, da komuniciraju mailom.
Kod nas je rijetko da osobe iznad 50 godina imaju mail i da su informatički iole pismeni. Čak i ova malo starija generacija od 40 plus, godišta 77, 78, 79 godišta imaju negativan stav prema računarima i tehnologiji. Sjećam se da je pred rat bio belaj po srednjim školama u Sarajevu, učenici su bojkotovali računare i infomatiku, lupali i lomili računare po školama, kao ne treba to njima. To je generacija današnjih 50 - godišnjaka. Znam kad sam upisao fax tamo nekad 2000., profesori su se žalili da studenti starijih godina, ovi pobrojanih godišta odbijaju da seminarske radove pišu na compu, nego ih dostavljaju napisane rukom.
Na drugoj strani, u Njemačkoj je normalno da postoji čovjek koji je rođen 1934. i da informatički pismen u potpunosti. Nekad pedesetih završio tehnički fakultet, recimo mašinstvo i automatiku što je otprilike današnja informatika, radio u Boschu ili Siemensu kao infomatičar, 90 i neke otišao u penziju, nastavio koristiti računar, otvorio mail, pisao blog, kupuje na internetu, ima profile na društvenim mrežama...
I tako i muškarci i žene. Ništa neobično da Njemice od 80 ili 90 godina aktivno koriste računare i Internet i društvene mreže. Možete li zamisliti jednu bosansku nanu kako ima account na YT -u?
Od prijatelja mojih roditelja, dakle generacija kraj 50 - ih, početak 60 ih, niko nema mail adresu. Majka je zbog posla naučila rad na računaru, ali nakon penzionisanja nikada nije sjela ni upalila računar. Oca mog rahmetli nisam nikada uspio natjerati da sjedne za računar.
Ta generacija koja vodi glavnu riječ u ovoj zemlji (Dodik, Bakir, Fahro, Čović, svi su rođeni pedesetih) preziru računare.
Fadil je u toku mandata naučio da se služio računarom, a za Nikšića vjerujem da je informatički nepismen.
ne vidim da si napisao da nas i "zaprašuju" iz aviona pa da opus bude kompletanNjanjavi wrote: ↑29/12/2024 21:41 Ma duse slatke, da je meni zivjet u balonu u kojem vi obitavate, majke mi.
Ja ne znam jel nas koji inzinjer nafurao da je co2 problem na planetu il horda naučnika na platnom spisku energo mafije.
Ispasce sad i 15to minutni gradovi i c40 gradovi teorija zavjere jelte.
Bice veselo kad se krene ostvarivat, pa se sjetite katkad vasih rjeci i ismijavanja.
Tako ste se smijali i prije 15tak godina na sam spomen carbon taxacije.
Polako samo, do 2030te imate jos malo fore da zabijate glavu u pjesak.
I kazu nema problema.
Ne znam samo gdje su ti silni naučnici da progovore stagod razumno protiv klimatske agende.
Nauka sama po sebi nije problem nit sam gdje rekao da jeste, to ste samo vi skontali tako svojim blistavim mozgicima.
Problem je sto su naucne institucije danas otete od strane poslusnika energo mafije, tehnokratskih poslusnika i coporaske klike koja na neistomisljenike lajucka isto tako kako i vi lajuckate ovdje.
I to koliko god vama ne godi da se kaze je nepobitna cinjenica.
Nastavite pametnjakovici moji lijepi.
I btw, samo da pitam ovog iznad, kakvi su ti brate ti yt klipovi sa zutim titlovima koje non stop sppminjes.
Fakat me zanima.
Ne znam koju ti verziju yt koristis pa ti iskacu titlovi, ja titla na yt nisam vidio u zivotu.
O cemu pricas lice.
kakve lik gluposti napisa... jeb te koje predrasude... stari mi '48 godište i više zna o kompjuterima od prosjećnog milenijalca koji ga jedva zna upaliti i ugasiti a ostalo mu mrsko "naučiti".DaysleepeR wrote: ↑30/12/2024 11:15Ne valja generalizirati prijatelju, u bilo čemu...DebelinJoe wrote: ↑08/12/2024 20:40
Zašto to govorim?
Ja sam 77 godište, moja generacija je jako dobra sa kompjuterima, a mama mi je 1946 godište, apsolutno bez problema se koristi računarom, društvenim mrežama, mobitelom, ima najnoviji mobitel.
Moja generacija je upoznala računare kroz ZX Spectrum, bukvalno smo svi odrasli na Commodore 64 i 128, šta misliš koja je generacija u drugoj polovini devedesetih prva krenula u BiH sa otkrivanjem blagodeti interneta, piraterijom, mIRC-om, itd. Da nisu možda milenijalci? Malo sutra...
Ne valja generalizirati.
Stariji si od mene za generaciju, ali si upravuDaysleepeR wrote: ↑30/12/2024 11:15
Ne valja generalizirati prijatelju, u bilo čemu...
Ja sam 77 godište, moja generacija je jako dobra sa kompjuterima, a mama mi je 1946 godište, apsolutno bez problema se koristi računarom, društvenim mrežama, mobitelom, ima najnoviji mobitel.
Moja generacija je upoznala računare kroz ZX Spectrum, bukvalno smo svi odrasli na Commodore 64 i 128, šta misliš koja je generacija u drugoj polovini devedesetih prva krenula u BiH sa otkrivanjem blagodeti interneta, piraterijom, mIRC-om, itd. Da nisu možda milenijalci? Malo sutra...
Ne valja generalizirati.