10 godina mantrali ponder, ponder. Nisu mogli nacrtati trasu od pondera.DaysleepeR wrote: ↑27/12/2024 14:23 Da bi bilo napretka i gradnje mora se imati vizija.
Ako nema vizije, nema ni realizacije.
Dobili ponder, i opet Sarajevo krivo.
Moderator: anex
10 godina mantrali ponder, ponder. Nisu mogli nacrtati trasu od pondera.DaysleepeR wrote: ↑27/12/2024 14:23 Da bi bilo napretka i gradnje mora se imati vizija.
Ako nema vizije, nema ni realizacije.
Fala hurcu, samo da vise ne citam istu pricu.Tadin wrote: ↑27/12/2024 17:02 E dosta o Tuzli vise.
https://jpcfbih.ba/bs/novosti/potpisani ... vinica/163
Ma do Miričine piece of cakesahbazzz wrote: ↑27/12/2024 22:18Fala hurcu, samo da vise ne citam istu pricu.Tadin wrote: ↑27/12/2024 17:02 E dosta o Tuzli vise.
https://jpcfbih.ba/bs/novosti/potpisani ... vinica/163
Da se malo organizuju mogli bi udarit i na trasu Tuzla-Doboj. Siguran sam da bi se onaj dio od SIckog do iza Lukavca mogao bez mnogo problema odradit.
Akta
Potpisan Ugovor za nadzor nad izvođenjem radova na trasi i objektima, izgradnja dionice Šićki Brod – Đurđevik.
U prisustvu članova Uprave JP Ceste Federacije BiH, jučer je potpisan Ugovor za nadzor nad izvođenjem radova na trasi i objektima, izgradnja dionice Šićki Brod – Đurđevik na trasi ceste Tuzla – Sarajevo (Lot 2).
Ugovor su potpisali Ljubo Pravdić, v.d. direktora JP Ceste FBiH u ime investitora i Asim Demirović, predstavnik konzorcija u sastavu Aik-Inženjering d.o.o. Banovići i PPG d.o.o. Sarajevo, saopćeno je iz JP Ceste FBiH.
Vrijednost ugovora za usluge nadzora je 1.797.026,40 KM (sa PDV) a rok izvođenja je 32 mjeseca. Ugovor će se finansirati iz sredstava budžeta Vlade Federacije BiH.
Današnjem događaju prethodilo je potpisivanje Ugovora za izvođenje radova na izgradnji trase i objekata da dionici Lot 2, izgradnja dionice Šićki Brod – Đurđevik na trasi ceste Tuzla – Sarajevo, na km 5+400 – km 11+250.
U ime investitora, ugovor je potpisao Ljubo Pravdić, v.d. direktora JP Ceste FBiH sa jedne i Hamzalija Ibrić, predstavnik konzorcija izvođača u sastavku Jata Group d.o.o. Srebrenik, Euro-Asfalt d.o.o. Sarajevo, HIH d.o.o. Živinice, Roading d.o.o. Gračanica, Rial-Šped d.o.o. Doboj Istok i Cestotehnik d.o.o. Tuzla, sa druge strane.
Izgradnja ove dionice obuhvaća izvođenje radova na trasi, objektima i čvorištima dužine 5,85 km, radove na odvodnji, zaštitu i uređenje okoliša, radove na saobraćajnoj opremi i signalizaciji itd.
Rok izvođenja radova je 30 mjeseci a ugovor će se finansirati iz sredstava budžeta Vlade Federacije BiH. Vrijednost ugovora je 58.499.974,04 KM (sa PDV).
Samo se Roading ne uklapa u ovu grupu jadnih firmi. Jata,nema goreg smeca na TK,Euro-Asfalt najvece amece iz KS...ove ostale i ne znam ali vjerovatno isto smece.
Problemi će biti u saobraćaju. Očekujem kolone od Stupara do iza Šićke raskrsnice i daleko iza. Bit će to nemjerljiv kolaps
Tako je bez dobre pripreme džaba najbolji asfalteri, valjkisti, nova tehnika, kvalitetan asfalt.
Mislio sam da je ugovorena rekonstrukcija postojeće ceste. Dakle, radi se o novoj trasi?
Ne znam za ostale,ali Roading ima novije masine i kamione i sve,oni stalno kupuju i obnavljaju masine. Imaju svoju asfaltnu bazu i brzo rade. Nedavno su radili put kroz Malu Brijesnicu na M4 i put je sad za sad dobar,nema neravnina ni propadanja,steta sto je samo 2-3 km a ostatak standardno smece od puta.Hrana za cuke wrote: ↑29/12/2024 12:51Tako je bez dobre pripreme džaba najbolji asfalteri, valjkisti, nova tehnika, kvalitetan asfalt.
Mislim da je jedan od razloga za konzorcij to što su u tenderskoj dokumentaciji (ako je nisu mijenjali) tražili da većina tehnike ne bude starija od 10 godina, što sam rijetko viđao u tenderskoj dokumentaciji, a rijetko ko da ima npr 2 gredera ne starija od 10 godina. Neke mašine koje sakupljaju malo radnih sati tokom godine kao npr grederi, obično su u firmama stariji od 10 godina (eventualno jedan je noviji, a drugi stariji). Ne kažem da je ovo bilo presudno, ali da bi možda to mogao biti jedan od razloga za ovako veliki konzorcij. Mada tenderska dopušta da ukoliko neko nema mašinu koja odgovara zahtjevima, da se iznajmi i da se tako preda u tenderskoj. Al sve u svemu dosad nisam viđao da neko stavlja ograničenje na starost opreme.