očito su mnogi iz Haverićevog teksta pročitali ono što su željeli da pročitaju. ne znam, možda sam i ja. ali ja vidim da su neki potpuno promašili temu.
ali evo da se osvrnem na ono na šta se referisalo u tekstu:
Prpa.ba wrote: ↑25/12/2024 19:12
Jasno sam naznacio da sam samo radi testa bljutavosti, Havericevu logiku primijenio na partizane. Ne trcite pred rudo. Evo i direktnije, da bude jos bljutavije.
Haveric:
Mladi muslimani su se od 1945. borili, ilegalnim metodama, protiv komunističkog režima druge Jugoslavije
NDHaveric:
Partizani su se od 1942. borili, ilegalnim metodama, protiv ustaskog režima NDH
Haveric:
U svome historijskom revizionizmu, međutim, bosanski muslimanski subjekt proglašava komunistički cilj tj. »komunistički poredak« nelegitimnim, a islamski cilj tj. »islamski poredak« legitimnim i poželjnim; otud komunistički režimi nemaju pravo da se brane, a kada to čine putem pravosuđa, takvi procesi su a priori montirani dok su osuđeni, razumljivo, nedužni!
NDHaveric:
U svome historijskom revizionizmu, međutim, partizanski subjekt proglašava ustaski cilj tj. »fasisticki poredak« nelegitimnim, a komunisticki cilj tj. »komunisticki poredak« legitimnim i poželjnim; otud fasisticki režimi nemaju pravo da se brane, a kada to čine putem pravosuđa, takvi procesi su a priori montirani dok su osuđeni, razumljivo, nedužni!
ovdje nije bilo potrebe za sarkazmom, jer haverić upravo i poredi borbu komunista u onom režimu:
Komunisti su se od 1920. borili, ilegalnim metodama, protiv buržoaskog i monarhističkog režima prve Jugoslavije a zatim i Nezavisne Države Hrvatske; u toj su borbi na kraju bili uspješni, ali su prije toga neki njihovi pripadnici bili osuđeni na smrt a drugi izdržali dugotrajne vremenske kazne. Mladi muslimani su se od 1945. borili, ilegalnim metodama, protiv komunističkog režima druge Jugoslavije; u toj su borbi na kraju bili uspješni, ali su prije toga neki njihovi pripadnici bili osuđeni na smrt a drugi izdržali dugotrajne vremenske kazne. I to je uglavnom sve što može da se kaže o komunističkom proganjanju Mladih muslimana: svaki režim bori se svim raspoloživim sredstvima protiv snaga koje žele da ga sruše.
dakle, ako se ne trga iz konteksta da bi se dokazalo nešto svoje, jasno piše da je prirodno da svaki režim brani svoje postojanje. u tom smislu ništa nije moralo ni biti montirano. djelovanje mladih muslimana je ona država smatrala udarom na svoj ustavni poredak i nije morala ništa podmetati.
tu onda možemo upotrijebiti analogiju i sa onim balom vampira od neku noć, sjednicom NSRS: gdje oni udaraju na temelje ove države, i gdje je njima "montirana tužba protiv Dodika".
e, ako mene citirate i uzmete samo ovu gore rečenicu, to bi bio skandalozan zaključak sigurno. e, ali ja ću dodati i da je itekako bitno ŠTA SU USTAVNI TEMELJI neke države. a upravo tu je suštinska razlika između jugoslavenskog komunističkog režima i današnje države Bosne i Hercegovine.
Haverić u stvari kritikuje i sam režim koji je osudio Mlade muslimane, jer na kraju, kada razlaže djela koja se bave simptomatičnom zaostalašću muslimanskih društava u globalu, konstatuje:
O nužnim reformama islama i islamskih društava napisano je više ozbiljnih djela: njihovi autori (Mohammed Arkoun [22], Mohammed Abed Jabri, Abdelmajid Charfi, A. Sourouch, Abdou Filali-Ansary, Fouad Zakariya [23]…) nemaju nužno istovetne poglede na taj zamašan problemski kompleks, ali su svjesni presudne važnosti slobodnog raspravljanja koje se ne njeguje u tradicionalnim islamskim institucijama.
stoga me čudi kritika kolege
@Prpa.ba na ovaj tekst, jer je on neki dan na moje:
Nije mi bila namjera da te poklapam, ali ja itekako mislim da nas narod koliko god pizdio na njega, sjajno se nosi sa mnogim izazovima, posebno ovaj kojeg SDA nije ubila u pojam svojom minderskom politikom.
Ja mislim da nam razudjena misljenja nisu teret nego snaga. Da smjena vlasti u kantonima i vise ozbiljnih politickih opcija nisu prijetnja nego snaga. Prosto jer necemo nikad doci u situaciju da nas poklopi lokalni lord kojo bi nas, jer smo uvijek bili takve srece, prodali za kesu dukata.
konstatovao:
I ja podrzavam sarolikost misljenja, samo mislim da smo se previse urnisali u nekoliko jednostavnih matrica i jeftine kulturoloske ratove da bismo imali sustinsku sirinu.
Mislim da na sceni nedostaje bosnjacka radikalnija opcija, ne mora nuzno biti bosnjacki SNS da poklopi sve, ali da malo rastegnemo teme koje se odvijaju u javnosti. Bez lazne skromnosti, evo i na forumu ja kao radikalizirani Bosnjak u nacionalnom smislu izbacujem teze koje generisu diskusiju. Jest da 90% na kraju ispadne jeftino trolanje, ali bude i dobre diskusije, kao ove npr.
dakle, složili smo se da je sukob mišljenja/ideja taj koji generiše napredak našem društvu, za kojeg smo valjda svi zainteresovani. ja zaista mislim da je to i Haverić.
ne kažem da mu je svaka ko Njegoševa, nego zaista se naslijeđe Mladih muslimana često posmatra kao tabu koji ne smije predmetom ikakvih rasprava, a ne daj Bože kakve kritike. pa stoga i njegova priča o toj "bahatosti".
moram ovo prilikom još pomenuti sada već rahmetli profesora Fikreta Karčića, jedno divno, odmjereno ljudsko stvorenje, koje je bilo stručnjak za šerijat, i koji je predavao predmet "Opća historija države i prava" na Pravnom fakultetu u Sarajevu. moj prvi ispit koji sam položio, a vjerujem i mnogim drugim kolegama. od njega sam prvi put čuo tu tezu da "više Islama ima na Novom Zelandu nego u mnogim država koje se nazivaju islamskim". nažalost u poplavi klimoglava, ljudi koji svoje učenike/studente uče da kritički razmišljaju su pravo blago, i ono što nama kao narodu daje oštrinu koju još uvijek imamo. oštrinu da ne zapadnemo u neki režim gdje ćemo slušati i gledati nešto slično što se dešava u Srbiji, ili na kraju krajeva neki sistem koji bi osuđivao ljude zbog drugačijeg argumentovanog mišljenja kao što je radio i komunistički mladim muslimanima. ili kao što bi SDA voljela da se o mladim muslimanima piše isključivo sa pozicija odobravanja.