Naša stranka

Post Reply
internazionale

#2551 Re: Naša stranka

Post by internazionale »

Prpa.ba wrote: 25/12/2024 18:05
internazionale wrote: 25/12/2024 13:36 Ko biva iako su ti režimi nedemokratski i krše ljudska prava i muslimana, ipak su krivi muslimani jer krše pravila nametnuta od tih režima.
Prejako

I u istom dahu propagira partizanstinu. A ako koristimo njegove kriterije - partizani su banditi koji se kriju po sumama i gorama NDH, propagiraju radikalne ideologije i vrse pljacke i terorizam nad ziteljima i domobranima
.. :mrgreen: :mrgreen:
JoseMujica wrote: 25/12/2024 14:39 bilo bi interesantnije da Tare napiše kako vidi ovu sadašnju saradnju Naše sranke sa HDZ-om i SNSD-om
Samo lagane teme molim.. :mrgreen:
Tako rade napredni i progresivni, ne trpe nepravdu, bore se za slobodu...ako ko i zagine usput jbg, kolateral.

S druge strane ti glupi muslimani nisu ni zato bili sposobni. Samo su nešto pisali, neke pamflete, proglase, deklaracije, sastajali se sedmerica, deseterica ili koji broj već. Da je bilo pameti, sve je to trebalo jal protjerat, jal pobit, jal pokrstit
Hakiz

#2552 Re: Naša stranka

Post by Hakiz »

palermo wrote: 25/12/2024 13:15 Pa Tarik samo jos iednom doka,uje da je pametan I obrazovan.
Nazalost I beskoristan.
Njegovo je da napiše. Šta ćemo mi sa tim, to je do nas.
Hakiz

#2553 Re: Naša stranka

Post by Hakiz »

internazionale wrote: 25/12/2024 13:36
Pitar sa Kariba wrote: 25/12/2024 10:48
teskeredzic_22 wrote: 24/12/2024 23:14 Sjajni Tarik Haverić , sjajno :thumbup:

https://prometej.ba/clanak/osvrti/tarik ... xrakyOjgBw
Odlično napisano, trebalo bi svako da pročita.
Da se vide razmišljanja "FGR-a i "ljevičara" i zašto više nikada niti jedan Bošnjak ako imalo drži do tradicije i vjere ne treba dati glas NS i inim tzv ljevičarima!
Ništa to nije odmaklo od DB-a SR BiH!
Zato sam ja na opštinskim glasao za Jahju u SG, jbg nije bilo radikalnijeg na listi SDA!
Meni se svidio dio u kojem kritikuje muslimane što i danas kritički pišu o stradanjima muslimana kroz historiju od ruke nedemokratskih režima. Ko biva iako su ti režimi nedemokratski i krše ljudska prava i muslimana, ipak su krivi muslimani jer krše pravila nametnuta od tih režima.
Prejako
Nije rekao da su muslimani krivi. Rekao je da se ne trebaju čuditi onome šta im režimi rade ako djeluju protiv tih režima.

Kao kada bih ja ušao u džamiju, počeo govoriti da islam koju treba ukinuti, pa kada bih dobio degenek onda kukao kako mi islamska diktatura sprečava slobodu izražavanja.

Šta su Mladi muslimani očekivali, da će vlast SFRJ reći, bujrum, pravite islamsku državu?
palermo

#2554 Re: Naša stranka

Post by palermo »

Hakiz wrote: 25/12/2024 20:45
palermo wrote: 25/12/2024 13:15 Pa Tarik samo jos iednom doka,uje da je pametan I obrazovan.
Nazalost I beskoristan.
Pa necemo nista.
Jer je jednostavno beskorisno. Tariku vjerovatno nije.
Hakiz

#2555 Re: Naša stranka

Post by Hakiz »

palermo wrote: 25/12/2024 21:06
Nazalost I beskoristan.
Pa necemo nista.
Svako pisanje je beskorisno dok se po njemu ne djeluje. A to djelovanje treba da počini neko drugi. Onaj koji je pisao je svoje uradio.

Nije Ajnštajn napravio GPS. Napisao je teoriju relativnosti po kojoj je neko drugi napravio GPS.

U većini slučajeva teoretičari i praktičari koji rade po pisanjima teoretičara nisu isti ljudi. Nekada jesu, uglavnom nisu.

Pa je i Tarik svoje uradio. Napisao.

Sad je do nas.
internazionale

#2556 Re: Naša stranka

Post by internazionale »

Hakiz wrote: 25/12/2024 21:19

Pa necemo nista.
Svako pisanje je beskorisno dok se po njemu ne djeluje. A to djelovanje treba da počini neko drugi. Onaj koji je pisao je svoje uradio.

Nije Ajnštajn napravio GPS. Napisao je teoriju relativnosti po kojoj je neko drugi napravio GPS.

U većini slučajeva teoretičari i praktičari koji rade po pisanjima teoretičara nisu isti ljudi. Nekada jesu, uglavnom nisu.

Sad je do nas.
I mladi muslimani su pisal, diskutovali, raspravljali... I sedmerica isto tako. Malo su ih pobili i zatvorili koliko su zla napravili
nivla

#2557 Re: Naša stranka

Post by nivla »

Hakiz wrote: 25/12/2024 20:56
Nije rekao da su muslimani krivi. Rekao je da se ne trebaju čuditi onome šta im režimi rade ako djeluju protiv tih režima.

Kao kada bih ja ušao u džamiju, počeo govoriti da islam koju treba ukinuti, pa kada bih dobio degenek onda kukao kako mi islamska diktatura sprečava slobodu izražavanja.

Šta su Mladi muslimani očekivali, da će vlast SFRJ reći, bujrum, pravite islamsku državu?
ne sporeci losa djela i razmisljanja pripadnika mladomuslimanskog pokreta, vrlo je interesantno da ta sfrj nije imala isti odnos prema nasljednicima i njegovateljima cetnickog pokreta da bismo nekih nesto manje od 50 godina od zavrsetka drugog svjetskog rata vidjeli pokusaj formiranja velike srbije od teritorija sfrj, izgleda da velikosrpsko djelovanje nije bilo tako ozbiljno kao mladomuslimansko
trebao se tarik i toga dotaci, pa da mu tekst bude odlican i na mjestu
palermo

#2558 Re: Naša stranka

Post by palermo »

Pa necemo nista.

Sad je do nas.
Pa.to ti I govorim. Njegovo pisanje je beskorisno jer niko nece, ne zeli niti moze.djelovati po njegovom.pisanju. Prevashodno zato sto nije utemeljeno u stvarnosti. Al lijepo I pismeno pise. Istina
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2559 Re: Naša stranka

Post by _BataZiv_0809 »

Hm. Explain.
Hakiz

#2560 Re: Naša stranka

Post by Hakiz »

_BataZiv_0809 wrote: 25/12/2024 22:32
Hm. Explain.
https://www.nasa.gov/image-article/eins ... ant-stars/
As predicted by Einstein’s theory, clocks under the force of gravity run at a slower rate than clocks viewed from a distant region experiencing weaker gravity. This means that clocks on Earth observed from orbiting satellites run at a slower rate. To have the high precision needed for GPS, this effect needs to be taken into account or there will be small differences in time that would add up quickly, calculating inaccurate positions.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2561 Re: Naša stranka

Post by _BataZiv_0809 »

Hakiz wrote: 25/12/2024 22:45
_BataZiv_0809 wrote: 25/12/2024 22:32
Hm. Explain.
https://www.nasa.gov/image-article/eins ... ant-stars/
As predicted by Einstein’s theory, clocks under the force of gravity run at a slower rate than clocks viewed from a distant region experiencing weaker gravity. This means that clocks on Earth observed from orbiting satellites run at a slower rate. To have the high precision needed for GPS, this effect needs to be taken into account or there will be small differences in time that would add up quickly, calculating inaccurate positions.
:thumbup:
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#2562 Re: Naša stranka

Post by PreWiBa »

Ovaj članak gospodina Haverića je po meni veoma poučan. Ne mislim to u smislu onoga što autor želi da iskaže, već prije svega na način na koji on posmatra događaje koji se spominju u tekstu.
Smatram ga veoma interesantnim kao primjer kako dio načelno bosanskohercegovačke - ili one sa bošnjačkim backgroundom - razmišlja.

Interesantno je kako on te događaje - stradanje 90-ih kao najočitiji primjer - posmatra iz ugla nekog sa strane, nekoga ko sa tim nema ništa. Za autora, to je samo nekako dio šireg mozaika međureligijskih sukoba, pa sad nekako nema veze što je pola istočne Bosne poklano, jer eto neko u Aziji ubio nekog kršćanina.
"Bosanski muslimanski subjekt" ima svako pravo iskaziti da je ovdje islam drugačiji od pravoslavlja u tom pogledu. Jednostavno, Hag je tu rekao svoje. Imputirati tu nekakvu "muslimansku bahatost i aroganciju", koja se eto najviše iskazuje na Srbima (a sama činjenica da on ovdje specifično spominje Srbe ukazuje na to da je to samo posmatranje regionalno-lokalnog, a ne globalnog karaktera). Da napisano nije upakovano u jedan celofan akademske diskusije, lahko bi se kvalifikovalo za krivičnu prijavu.

Nadam se da gospodin Haverić ne vidi ništa loše da ga se osudi po nekoj stavci, a naročito da se ne bi bunio u onome što on zamišlja kao ideal "bosanskog muslimanskog subjekta". Jer, kao što i on sam navodi, presuda "šerijata" bi bila sasvim opravdana, a shodno tim i odgovarajuća kazna. Naravno, tu bi autor uočio ćorsokak svog argumentisanja po principu "idem per idem", gdje se djelovanje nekog totalitarnog režima opravdava zakonima tog istog režima. Srećom, gospodin Haverić nije stariji, lahko bi bilo zamisliti šta bi se desilo da uoči srpskog komšiju za vrijeme NDH, sljedeći logiku njegovog razmišljanja.

Da ne govorimo o najvećoj logičkoj grešci u njegovom tekstu, a to je svođenje konflikata na nekakav vjerski nivo. Sukobi u bivšoj Jugoslaviji, kao i gotovo svi sukobi u svijetu, veoma rijetko imaju poveznicu sa religijom. Ratovi 90-ih se nisu vodili zbog pitanja da li božić treba biti u decembru ili januaru, da li je Isus ili Isa a.s, rat je se vodio između različitih socio-ekonomskih grupa kojima je religija bila jedan od stavki za diferencijaciju. Kada su se interesi i ideje tih grupa previše mimoišle, odlučeno je da se za ostvarenje svojih ciljeva isplati boriti oružjem (odnosno napasti druge grupe). No, tek onda je se desio rat, zbog različitih ideja i volje da se izbori za svoje sopstvene interese. Ako je bio u pitanju vjerski rat, kako to da niko nije napadao muslimane u Srbiji? Zato što se tamo niko nije u većem smislu suprotstavljao Srbima-pravoslavcima u smislu njihovih socio-ekonomskih interesa. Ne bi ni Bošnjake niko napadao da se nisu suprotstavili srpskim interestima za dominacijom i moći, kao što i nije rat u Bosni krenuo 1991. kao u Hrvatskoj, već tek godinu dana kasnije, iako je, objektivno gledano, puno veća teološka razlika između pravoslavlja i islama i pravosvljavlja i katoličanstva. Pa, zato što rat nije bio vjerski, već rat između socio-ekonomskih grupa koji je baziran na osnovu različitih interesa.

To što je neko musliman, katolik, pravoslavac, je u tim sukobima potpuno sporedno. Takve stvari su samo nešto iz koga su istorijski proistekle te grupe, isto kao što je u drugoj polovici 20. vijeka ratove vodili grupe koje su proistekle iz raznoraznih shvaćanja ekonomsko-političkih sistema, negdje na osnovu tribalističkih karakteristika.
Kako objasniti nekome da je religija razlog ratova, ako je na području bivše Jugoslavije najviše ljudi ubijeno u sukobima između Hrvata (koji su katolici) i Srba (koji su pravoslavci), dok u Libanu hrišćani koji čine i pravoslavci, katolici, grkokatolici, imaju "front" protiv šija i sunita, koji opet između sebe možda imaju isto toliko sukoba?
Ako su vjerski ratovi u pitanju, kako to da, iako su teološke razlike svugdje iste, negdje dođe do ujedinjena jednih, a razjedinjena drugih? Pa, zato što sukob u svojoj srži nikakve veze nema sa vjerom.
Ljudi uvijek imaju različitosti, i uvijek će ih imati. I uvijek će na osnovu toga doći do formiranja grupa, koji će imati različite interese, i na osnovu kojih će nastati sukobi. Demokrati i komunisti, ova i ona jezična grupa, etniciteti, nacije... no, to nije razlog da odbacimo te konstrukte. Jer, te konstrukte proilaze iz određenih osnovnih ljudskih potreba, potrebe sa identifikacijom sa većom grupom, potrebom za duhovnošću... to je isto kao da zabranimo struju ako neko ne pazi prilikom ugradnje nekog elektro-aparata. Mi, kao ljudska bića, moramo promjeniti u prirodu naših međusobnih odnosa.

No, takav veliki projekat sigurno nećemo ostvariti plitkim razumijevanjem društvenih tokova kao što smo ga svjedok kod autora spomenutog članka. Ponavljanje već izlizanih teza, argumentacije koje se vrte u krugu, nisu nešto što dolikuje nekome ko bi se trebao smatrati "elitom" u jednom društvu. Čini se da autor teksta samo kopira šablon drugih autora i pokušava da ga prenese na jedno drugo društvo, ali bez nekog dubljeg razumijevanja istog, osjećaja prema njemu, kome je diskusija kao takva cilj a ne stvaranje novih tokova razmišljanja.
Takvo pseudo-akademikaštvo i jeste jedna od velikih karakteristika društava u ne-zapadnim zemljama. Kao što i vozila, koja često tek dođu kao tuđi produkt, ali prije svega i kao nešto što je već potpuno izvozano i korišteno, tako i ideje stignu kao produkt tuđih razmišljanja, i dok pređu granicu, poznavaocu prilika u zemlji porijekla se čine kao zastarjeli modeli koji su potpuno izlizani. Jedno društvo se tek uzdiže kada se pojave i sopstvene ideje, nešto domaće proizvodnje koje može da donese društvo, pa samim time i državu naprijed. Primjer teksta Haverića je upravo jednog koji ne spada u spomenutu kategoriju, već samo još jedan primjer nečega što je samo došlo jer je još nekako moglo ispuniti EURO 5 normu...
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#2563 Re: Naša stranka

Post by PreWiBa »

Drugi primjer bi bila Belgija.

Iako bi se ta zemlja danas mogla nazvati "bogatijom Bosnom i Hercegovinom", zbog svojih sličnih netrpeljivosti i komplikovanog uređenja, ta država kao takva je proistekla iz nečega što bi danas neki nazvali "vjerskim ratom".
Južne provincije Ujedinjene Nizozemske - koja je većinski protestanska - su se, uprkos svojih lingvističkih različistosti, odlučili boriti zajedno za svoju nezavisnost.

Međutim, kasnije, kada su se okolnosti promjenile - veliki ekonomski jaz između bogatog flamanskog sjevera i siromašnijeg valonskog juga - odjednom Flamonci katolici više ne žele da budu sa Valoncima, pa bi čak neki i bili u državi sa Nizozemskom.

Još jedan primjer da se ratovi ne vode zbog religija, jezika, nacija i sličnog - već zbog sukobljenih interesa socio-ekonomskih grupa. To je jednačina koju treba promjeniti...
Vjecita_zavrzlama

#2564 Re: Naša stranka

Post by Vjecita_zavrzlama »

Da se vide razmišljanja "FGR-a i "ljevičara" i zašto više nikada niti jedan Bošnjak ako imalo drži do tradicije i vjere ne treba dati glas NS i inim tzv ljevičarima!
Zato sam ja na opštinskim glasao za Jahju u SG, jbg nije bilo radikalnijeg na listi SDA!
Osmanlija Jahja koji iz Turske nama dosao novoskolovan da siri neoosmanizam? Ne hvala :D kaakv bosnjak prije osmanlija

Dobar tekst od Haverica
Haris.ba

#2565 Re: Naša stranka

Post by Haris.ba »

Poenta price je ko je kriv muslimanima sto nisu podrzali komunizam. Mogli su ko i ostali javno podrzavati komunizam, dokopati se funkcija, i onda laganini kritikovati bez da ta kritika bude napad na ustavni poredak.
ultima_palabra

#2566 Re: Naša stranka

Post by ultima_palabra »

E jesi mi vazda bio gadan, sad vidim da sam bio u pravu :mrgreen:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#2567 Re: Naša stranka

Post by Chmoljo »

očito su mnogi iz Haverićevog teksta pročitali ono što su željeli da pročitaju. ne znam, možda sam i ja. ali ja vidim da su neki potpuno promašili temu.

ali evo da se osvrnem na ono na šta se referisalo u tekstu:
Prpa.ba wrote: 25/12/2024 19:12 Jasno sam naznacio da sam samo radi testa bljutavosti, Havericevu logiku primijenio na partizane. Ne trcite pred rudo. Evo i direktnije, da bude jos bljutavije. 8)

Haveric:
Mladi muslimani su se od 1945. borili, ilegalnim metodama, protiv komunističkog režima druge Jugoslavije
NDHaveric:
Partizani su se od 1942. borili, ilegalnim metodama, protiv ustaskog režima NDH
Haveric:
U svome historijskom revizionizmu, međutim, bosanski muslimanski subjekt proglašava komunistički cilj tj. »komunistički poredak« nelegitimnim, a islamski cilj tj. »islamski poredak« legitimnim i poželjnim; otud komunistički režimi nemaju pravo da se brane, a kada to čine putem pravosuđa, takvi procesi su a priori montirani dok su osuđeni, razumljivo, nedužni!
NDHaveric:
U svome historijskom revizionizmu, međutim, partizanski subjekt proglašava ustaski cilj tj. »fasisticki poredak« nelegitimnim, a komunisticki cilj tj. »komunisticki poredak« legitimnim i poželjnim; otud fasisticki režimi nemaju pravo da se brane, a kada to čine putem pravosuđa, takvi procesi su a priori montirani dok su osuđeni, razumljivo, nedužni!
ovdje nije bilo potrebe za sarkazmom, jer haverić upravo i poredi borbu komunista u onom režimu:
Komunisti su se od 1920. borili, ilegalnim metodama, protiv buržoaskog i monarhističkog režima prve Jugoslavije a zatim i Nezavisne Države Hrvatske; u toj su borbi na kraju bili uspješni, ali su prije toga neki njihovi pripadnici bili osuđeni na smrt a drugi izdržali dugotrajne vremenske kazne. Mladi muslimani su se od 1945. borili, ilegalnim metodama, protiv komunističkog režima druge Jugoslavije; u toj su borbi na kraju bili uspješni, ali su prije toga neki njihovi pripadnici bili osuđeni na smrt a drugi izdržali dugotrajne vremenske kazne. I to je uglavnom sve što može da se kaže o komunističkom proganjanju Mladih muslimana: svaki režim bori se svim raspoloživim sredstvima protiv snaga koje žele da ga sruše.
dakle, ako se ne trga iz konteksta da bi se dokazalo nešto svoje, jasno piše da je prirodno da svaki režim brani svoje postojanje. u tom smislu ništa nije moralo ni biti montirano. djelovanje mladih muslimana je ona država smatrala udarom na svoj ustavni poredak i nije morala ništa podmetati.

tu onda možemo upotrijebiti analogiju i sa onim balom vampira od neku noć, sjednicom NSRS: gdje oni udaraju na temelje ove države, i gdje je njima "montirana tužba protiv Dodika".

e, ako mene citirate i uzmete samo ovu gore rečenicu, to bi bio skandalozan zaključak sigurno. e, ali ja ću dodati i da je itekako bitno ŠTA SU USTAVNI TEMELJI neke države. a upravo tu je suštinska razlika između jugoslavenskog komunističkog režima i današnje države Bosne i Hercegovine.

Haverić u stvari kritikuje i sam režim koji je osudio Mlade muslimane, jer na kraju, kada razlaže djela koja se bave simptomatičnom zaostalašću muslimanskih društava u globalu, konstatuje:
O nužnim reformama islama i islamskih društava napisano je više ozbiljnih djela: njihovi autori (Mohammed Arkoun [22], Mohammed Abed Jabri, Abdelmajid Charfi, A. Sourouch, Abdou Filali-Ansary, Fouad Zakariya [23]…) nemaju nužno istovetne poglede na taj zamašan problemski kompleks, ali su svjesni presudne važnosti slobodnog raspravljanja koje se ne njeguje u tradicionalnim islamskim institucijama.
stoga me čudi kritika kolege @Prpa.ba na ovaj tekst, jer je on neki dan na moje:
Nije mi bila namjera da te poklapam, ali ja itekako mislim da nas narod koliko god pizdio na njega, sjajno se nosi sa mnogim izazovima, posebno ovaj kojeg SDA nije ubila u pojam svojom minderskom politikom.

Ja mislim da nam razudjena misljenja nisu teret nego snaga. Da smjena vlasti u kantonima i vise ozbiljnih politickih opcija nisu prijetnja nego snaga. Prosto jer necemo nikad doci u situaciju da nas poklopi lokalni lord kojo bi nas, jer smo uvijek bili takve srece, prodali za kesu dukata.
konstatovao:
I ja podrzavam sarolikost misljenja, samo mislim da smo se previse urnisali u nekoliko jednostavnih matrica i jeftine kulturoloske ratove da bismo imali sustinsku sirinu.

Mislim da na sceni nedostaje bosnjacka radikalnija opcija, ne mora nuzno biti bosnjacki SNS da poklopi sve, ali da malo rastegnemo teme koje se odvijaju u javnosti. Bez lazne skromnosti, evo i na forumu ja kao radikalizirani Bosnjak u nacionalnom smislu izbacujem teze koje generisu diskusiju. Jest da 90% na kraju ispadne jeftino trolanje, ali bude i dobre diskusije, kao ove npr.
dakle, složili smo se da je sukob mišljenja/ideja taj koji generiše napredak našem društvu, za kojeg smo valjda svi zainteresovani. ja zaista mislim da je to i Haverić.

ne kažem da mu je svaka ko Njegoševa, nego zaista se naslijeđe Mladih muslimana često posmatra kao tabu koji ne smije predmetom ikakvih rasprava, a ne daj Bože kakve kritike. pa stoga i njegova priča o toj "bahatosti".

moram ovo prilikom još pomenuti sada već rahmetli profesora Fikreta Karčića, jedno divno, odmjereno ljudsko stvorenje, koje je bilo stručnjak za šerijat, i koji je predavao predmet "Opća historija države i prava" na Pravnom fakultetu u Sarajevu. moj prvi ispit koji sam položio, a vjerujem i mnogim drugim kolegama. od njega sam prvi put čuo tu tezu da "više Islama ima na Novom Zelandu nego u mnogim država koje se nazivaju islamskim". nažalost u poplavi klimoglava, ljudi koji svoje učenike/studente uče da kritički razmišljaju su pravo blago, i ono što nama kao narodu daje oštrinu koju još uvijek imamo. oštrinu da ne zapadnemo u neki režim gdje ćemo slušati i gledati nešto slično što se dešava u Srbiji, ili na kraju krajeva neki sistem koji bi osuđivao ljude zbog drugačijeg argumentovanog mišljenja kao što je radio i komunistički mladim muslimanima. ili kao što bi SDA voljela da se o mladim muslimanima piše isključivo sa pozicija odobravanja.
Tvrtko II Kotromanić

#2568 Re: Naša stranka

Post by Tvrtko II Kotromanić »

taman kako @Chmoljo napisa za rahmetli prof. Karcica, bas je na onom islamcity indexu, N. Zeland na prvom ili medju 3 prva mjesta :D
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#2569 Re: Naša stranka

Post by JoseMujica »

sehohari wrote: 26/12/2024 00:10 Drugi primjer bi bila Belgija.

Iako bi se ta zemlja danas mogla nazvati "bogatijom Bosnom i Hercegovinom", zbog svojih sličnih netrpeljivosti i komplikovanog uređenja, ta država kao takva je proistekla iz nečega što bi danas neki nazvali "vjerskim ratom".
Južne provincije Ujedinjene Nizozemske - koja je većinski protestanska - su se, uprkos svojih lingvističkih različistosti, odlučili boriti zajedno za svoju nezavisnost.

Međutim, kasnije, kada su se okolnosti promjenile - veliki ekonomski jaz između bogatog flamanskog sjevera i siromašnijeg valonskog juga - odjednom Flamonci katolici više ne žele da budu sa Valoncima, pa bi čak neki i bili u državi sa Nizozemskom.

Još jedan primjer da se ratovi ne vode zbog religija, jezika, nacija i sličnog - već zbog sukobljenih interesa socio-ekonomskih grupa. To je jednačina koju treba promjeniti...
nije baš uporedivo jer u slučaju Belgije ni Francuska a ni Nizozemska ne žele preuzeti ili raskomadati Belgiju kao što Srbija i Hrvatska to žele uraditi s Bosnom...da nije bilo tog političkog cilja beograda i zagreba, ne bi rata ni bilo.

I uopće, sva nestabilnost u našem društvu dolazi iz tog izvora...ne tvrdim da bi nam bez toga sve išlo kao po loju, ali bi sigurno bilo puno lakše
DebelinJoe

#2570 Re: Naša stranka

Post by DebelinJoe »

Ostavite se i Tarika Haverića i Mladih Muslimana, ko ih yebe (mislim na muslim šatro mlađariju)

Evo šta piše Damir Nikšić
Iskreno govoreći, s obzirom na vrijednosti na kojima Naša stranka insistira (ovdje u prvom redu mislim na političku odgovornost koju uporno naglašavamo i zahtijevamo od drugih stranaka) očekivao sam da ćemo ličnim primjerom pokazati, kako javnosti, tako i čitavoj političkoj sceni, svojim koalicionim partnerima i opoziciji, kako se i šta se čini u situacijama kao što je ova u kojoj se našla Naša stranka.

Mnogi su vidjeli neopozive ostavke na rukovodeće pozicije u stranci kao prvu, normalnu, posve logičnu i očekivanu reakciju; ne kao političku, već prije svega kao moralnu gestu, no to se, evo, još nije desilo.

Nadam se da će se naći drugi ljudi, a s njima drugi put i drugačiji način funkcionisanja stranke jer se plašim da Naša stranka neće preživjeti ovu krizu uz isti "menadžment".
Nije ništa lično, već sasvim logično pomisliti da je naprosto nemoguće da se istim ljudima koji su stranku doveli do ove tačke ostavi da poprave nastalu štetu, a pogotovo percepciju stranke i odnose u njoj.

Mislim da su svojim dugotrajnim ignorisanjem upozorenja jasno pokazali da za tako nešto nemaju ni želje, ni volje, ni ideja. Oni se jednostavno moraju sami ukloniti ili biti uklonjeni nekom odlukom nekih tijela sa rukovodećih pozicija u stranci ako ne žele da dobri ljudi počnu masovno napuštati stranku, ako žele da dobri ljudi ikada više stupe nogom u prostorije stranke, da joj se posvete, da povrate povjerenje u nju, a pogotovo ako žele ikada više imati bilo čiju podršku i glas.

Znači, raspad sistema u NS.
JoseMujica

#2571 Re: Naša stranka

Post by JoseMujica »

DebelinJoe wrote: 27/12/2024 02:13 Ostavite se i Tarika Haverića i Mladih Muslimana, ko ih yebe (mislim na muslim šatro mlađariju)

Iskreno govoreći, s obzirom na vrijednosti na kojima Naša stranka insistira (ovdje u prvom redu mislim na političku odgovornost koju uporno naglašavamo i zahtijevamo od drugih stranaka) očekivao sam da ćemo ličnim primjerom pokazati, kako javnosti, tako i čitavoj političkoj sceni, svojim koalicionim partnerima i opoziciji, kako se i šta se čini u situacijama kao što je ova u kojoj se našla Naša stranka.

Mnogi su vidjeli neopozive ostavke na rukovodeće pozicije u stranci kao prvu, normalnu, posve logičnu i očekivanu reakciju; ne kao političku, već prije svega kao moralnu gestu, no to se, evo, još nije desilo.

Nadam se da će se naći drugi ljudi, a s njima drugi put i drugačiji način funkcionisanja stranke jer se plašim da Naša stranka neće preživjeti ovu krizu uz isti "menadžment".
Nije ništa lično, već sasvim logično pomisliti da je naprosto nemoguće da se istim ljudima koji su stranku doveli do ove tačke ostavi da poprave nastalu štetu, a pogotovo percepciju stranke i odnose u njoj.

Mislim da su svojim dugotrajnim ignorisanjem upozorenja jasno pokazali da za tako nešto nemaju ni želje, ni volje, ni ideja. Oni se jednostavno moraju sami ukloniti ili biti uklonjeni nekom odlukom nekih tijela sa rukovodećih pozicija u stranci ako ne žele da dobri ljudi počnu masovno napuštati stranku, ako žele da dobri ljudi ikada više stupe nogom u prostorije stranke, da joj se posvete, da povrate povjerenje u nju, a pogotovo ako žele ikada više imati bilo čiju podršku i glas.

nije baš raspad sistema, ali ima puno ljudi nezadovoljnih Fortinom i Cucinom "privatizacijom" sranke...ovaj napadač s puno šansi i nijednim zgoditkom samo ima muda da to kaže...odnosno tolika je budala da priča šta misli :lol: al pretpostavljam da ga drugi iz tog bliskog kruga lože u privatnom krugu, dok javno šute

gora je stvar što u jednoj "liberalnoj" sranci svi šute ko da je desnica ili ljevica u pitanja, što je pokazatelj da se i tu nakupilo klimoglavića željnih uhljebljenja
Styling

#2572 Re: Naša stranka

Post by Styling »

DebelinJoe wrote: 27/12/2024 02:13 Ostavite se i Tarika Haverića i Mladih Muslimana, ko ih yebe (mislim na muslim šatro mlađariju)

Iznošenje prljavog veša u javnost sa ciljem preuzimanja stranke.
Haris.ba

#2573 Re: Naša stranka

Post by Haris.ba »

Styling wrote: 28/12/2024 09:12 Iznošenje prljavog veša u javnost sa ciljem preuzimanja stranke.
Haveric bi rekao da je sada legitimno takve protjerati da se sacuva ustavni poredak stranke (citaj da komunisti ostanu na vlasti).
Seawolf

#2574 Re: Naša stranka

Post by Seawolf »

JoseMujica wrote: 27/12/2024 15:32

nije baš raspad sistema, ali ima puno ljudi nezadovoljnih Fortinom i Cucinom "privatizacijom" sranke...ovaj napadač s puno šansi i nijednim zgoditkom samo ima muda da to kaže...odnosno tolika je budala da priča šta misli :lol: al pretpostavljam da ga drugi iz tog bliskog kruga lože u privatnom krugu, dok javno šute

gora je stvar što u jednoj "liberalnoj" sranci svi šute ko da je desnica ili ljevica u pitanja, što je pokazatelj da se i tu nakupilo klimoglavića željnih uhljebljenja
Koji su to puno ljudi koji su nezadovoljni Fortinim i Cucinim vođenjem Naše stranke, a da imaju kapacitet da preuzmu vođenje stranke.

Nikšićeva priča je dijelom utemeljena, a dijelom preuveličana, ali u svakom slučaju nije raspad sistema.
JoseMujica

#2575 Re: Naša stranka

Post by JoseMujica »

Seawolf wrote: 28/12/2024 09:36
JoseMujica wrote: 27/12/2024 15:32

Koji su to puno ljudi koji su nezadovoljni Fortinim i Cucinim vođenjem Naše stranke, a da imaju kapacitet da preuzmu vođenje stranke.

Nikšićeva priča je dijelom utemeljena, a dijelom preuveličana, ali u svakom slučaju nije raspad sistema.
i ja kažem da nije raspad sistema, ali nezadovoljstvo očigledno postoji...doduše ti nezadovoljni nisu mogli goreg potparola naći jer je Nikšić hronično nezadovoljan :lol:
Post Reply