OC Bjelasnica i Igman

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Thorgerson

#501 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Thorgerson »

F&N wrote: 23/12/2024 09:27 Veliko polje se ogradilo i neka je. To sto svi hoce na veliko polje ne vidim gdje je tu greska vlasti, ili bilo koga?!
Sta treba rampu na kruzni tok, pa ono izvinite puno je sve vratite se nazad. Isto i za Malo polje. Ako ces iskreno ima parking mjesta malo nize ispod hotela Igman, prazno zjapi uvijek, rijetko ko tu parkira, valjda svima mrsko noge protegnuti, nego svi hoce da dodju u pola 1 na Veliko polje i odmah autom u samo polje da nadju parking. Pa kurko jarane. Ista stvar i sa Malim poljem.

Ja nikad ali nikad nisam imao problem sa parkingom bilo da sam isao na Igman ili Bjelasnicu. Ali znam ako je sunce i fin dan da je najkasnije sto mozes da dodjes gore je do pola 12 da ne brines o parkingu, sve nakon toga je lutrija. I da ima duplo vise parking mjesta opet bi isto bilo jer pola grada bukvalno krene na planinu.

Osim za dio oko uredjenja malog polja i nepostojanja apsolutno nikakve organizacije i ponude, sve ostalo sta si napisao je totalna fula.
Nije problem sto je ogradjeno veliko polje. Problem je kako je to uradjeno. Na horuk nacin. Neki idiot je sjeo i skontao, eh ljepse je da mi ovo ogradimo i da auta ne ulaze unutra. To je super stvar. Za mene odlicna.

Medjutim, taj isti konj nije promislio jednu veoma bitnu stvar. GDJE DA IDU JEBENA AUTA?!?

Onda brate oznaci ga kao nacionalni park. Zabrani skroz pristup autima. Zabrani totalno saobracaj sto se mene tice. Jebe mi se ba. Naci cu drugo mjesto. Ili cu unaprijed znati aha ne mogu tu s autom, idem pjesice.

Ali da barem znam na cemu sam.

Drugo, ja ne zelim da udjem kako kazes u veliko polje. Ja zelim sa dodjem i da parkiram auto bilo gdje, gdje nece ometati druge pjesake, druge vozace. Znaci napravi mi parking bilo gdje ako treba nek je i 1h udaljen, ali.ga napravi i reci to vam je parking dalje ga necete parkirat. I sve ok.

Jer sad je napravljeno vece sranje. Ljudi parkiraju po cesti sto uzrokuje sljedece:
- hrpa ljudi stoji bukvalno na cesti cekajuci da neko izadje ko je parkiran
- cepovi stvoreni na uskim dijelovima jer su idioti parkirali na obje stran i nisu ostavili prostor za mimoilazenje

I to je uzrokovalo totalni kolaps jucer. I uvijek se to desi cim je lijep neradni dan.

Naravno, nije rjesenje ni pustiti stoku da ulazi i parkira po livadi. Ja znam sta je rjesenje. Ali to nije moj posao. Neki idiot sjedi i prima platu za to. Debelu. I ne moze skontati evo 20 i kusur godina kako to da rijesi...

Zato ozbiljni ljudi, drzave, odmaralista, planine analiziraju sve pa onda donose tako drasticna rjesenja.
VladaFBiH

#502 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by VladaFBiH »

tramvajtrojka wrote: 23/12/2024 11:41
F&N wrote: 23/12/2024 08:36
Naslovnica wrote: 23/12/2024 08:17 @F&N Kakav je konkretno problem s vodom, znaš li?
Mozda vise detalja zna @tramvajtrojka ja ne znam puno toga osim da Gornja akomulacija nikad nije bila puna i da je vec sada jezero potroseno preko 2/3 kapaciteta.
Radili su te neke radove na rjesavanje problema mulja na dnu pa sada mogu koristiti vise vode nego prethodne godine. Govori se i o izgradnji treceg jezera kao rjesenje koje bi dalo dodatne kolicine umjetnog snijega.
To je ono sto ja znam, manje vise i vecina ljudi koji prati sta se desava na planini to isto zna.
Trenutno na Bjelašnici ima 105 topova nakon proširenja ove zadnje dvije godine, sa full kapacitetom topova da su svi ukljuceni u isto vrijeme obje akumulacije bi bile ispraznjene za tri sata, sljedece godine na lokalitetu tocila odmah na izlazu kod sesterosjeda ide novo jezero koje ce imati 3x veci kapacitet nego ova dva zajedno, ove godine je bilo vazno da se postavi sva infrastruktura za topove nekih 40ak kilometara cijevi, struje, nove transformatorske stanice, nova pumpna postrojenja i rekonstrukcija postojecih ts blokova da podnesu vecu potrosnju

Sto se tice pustanja skijališta sva skijališta se u ovo doba godine pustaju fazno, blok po blok tek ce nakon ovog snijega biti pustana citava planina u pogon

Sto se tice velikog i malog polja, veliko polje ce ostati zagradjeno i mora tako jer je obnovljena biatlon infrastruktura i ne zele da neki pametnjakovic uleti sa autom i razjebe sve to a za malo polje se slazem u potpunosti svi sto su rekli, za malo polje je propustena prilika prije 14ak godina da se za male pare u sadasnjem gledu stvari odrade skakaonice

Sto se tice grupe moja Bjelašnica super je stvar da se vidi stanje na stazama, iako ima tamo seratora kojima nista zivo ne valja i ponavljaju se kao pokvarena ploca, barem stanje na stazama se vidi i jucer je bio top dan sa stazama i dns je stanje kao u subotu najjace je kad je stanje kao dns il u subotu pow day :mrgreen: :thumbup:
znači da neće da budu prazna za 3 sata već za 12 sati :D

šala, šteta što nije već napravljeno jer ovako imamo izložbene primjerke snježnih topova koji ne služe haman nizašta
tramvajtrojka

#503 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by tramvajtrojka »

VladaFBiH wrote: 23/12/2024 16:13

Mozda vise detalja zna @tramvajtrojka ja ne znam puno toga osim da Gornja akomulacija nikad nije bila puna i da je vec sada jezero potroseno preko 2/3 kapaciteta.
Radili su te neke radove na rjesavanje problema mulja na dnu pa sada mogu koristiti vise vode nego prethodne godine. Govori se i o izgradnji treceg jezera kao rjesenje koje bi dalo dodatne kolicine umjetnog snijega.
To je ono sto ja znam, manje vise i vecina ljudi koji prati sta se desava na planini to isto zna.
Trenutno na Bjelašnici ima 105 topova nakon proširenja ove zadnje dvije godine, sa full kapacitetom topova da su svi ukljuceni u isto vrijeme obje akumulacije bi bile ispraznjene za tri sata, sljedece godine na lokalitetu tocila odmah na izlazu kod sesterosjeda ide novo jezero koje ce imati 3x veci kapacitet nego ova dva zajedno, ove godine je bilo vazno da se postavi sva infrastruktura za topove nekih 40ak kilometara cijevi, struje, nove transformatorske stanice, nova pumpna postrojenja i rekonstrukcija postojecih ts blokova da podnesu vecu potrosnju

Sto se tice pustanja skijališta sva skijališta se u ovo doba godine pustaju fazno, blok po blok tek ce nakon ovog snijega biti pustana citava planina u pogon

Sto se tice velikog i malog polja, veliko polje ce ostati zagradjeno i mora tako jer je obnovljena biatlon infrastruktura i ne zele da neki pametnjakovic uleti sa autom i razjebe sve to a za malo polje se slazem u potpunosti svi sto su rekli, za malo polje je propustena prilika prije 14ak godina da se za male pare u sadasnjem gledu stvari odrade skakaonice

Sto se tice grupe moja Bjelašnica super je stvar da se vidi stanje na stazama, iako ima tamo seratora kojima nista zivo ne valja i ponavljaju se kao pokvarena ploca, barem stanje na stazama se vidi i jucer je bio top dan sa stazama i dns je stanje kao u subotu najjace je kad je stanje kao dns il u subotu pow day :mrgreen: :thumbup:
znači da neće da budu prazna za 3 sata već za 12 sati :D

šala, šteta što nije već napravljeno jer ovako imamo izložbene primjerke snježnih topova koji ne služe haman nizašta
Image

Technoalpin top TR10 koji se koriste na Bjelašnici trosi 460l svake minute ili oko 30000l u satu zavisno od vanjske temperature i to je samo jedan top pa stavi x105 i dobiti ces cifru da ti se zamanta

I nemamo izlozbene modele svi topovi na stazi se koriste u zadatim intervalima jer mozda u evropi imas tri cetiri skijalista koji bi mogli u isto vrijeme da rokaju sa 100+ topova jer su to ludjacke kolicine, bitno je da su sve staze pokrivene i sa prirodnim snijegom na svim stazama vjestak dodje samo kao dopuna za ojacanje staze

Jer da rokas samo vjestak na nekih tridesetak cm za jedan hektar povrsine potrebno ti je oko 4000m3 sto je nekih oko 4 miliona litara vode

A jedan top sa svim instalacijama od cjevovoda, struje, sahtova za inspekciju i sa temeljem, topom il sa teleskopskim tijelom kosta otprilike 130000KM po komadu
BadBoy

#504 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by BadBoy »

Naslovnica wrote: 23/12/2024 08:17 @F&N Kakav je konkretno problem s vodom, znaš li?

alal su ga opravili, cijeli vikend problemi sa napajanjem el. energijom na bijeli :D
F&N
Location: Od Ciglana do Podhrastova, Breke i Mejtasa including Jezero...

#505 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by F&N »

@tramvajtrojka da te ne qvotam

Nema potrebe za vjestackim osnjezavanjem svih staza ali pod hitno se mora naci naci kako da se jos jedna staza moze pokriti umjetnim snijegom jer u situaciji kada fali prirodnog snijega kolijevka je preopterecena.
tramvajtrojka

#506 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by tramvajtrojka »

F&N wrote: 23/12/2024 20:56 @tramvajtrojka da te ne qvotam

Nema potrebe za vjestackim osnjezavanjem svih staza ali pod hitno se mora naci naci kako da se jos jedna staza moze pokriti umjetnim snijegom jer u situaciji kada fali prirodnog snijega kolijevka je preopterecena.
Pa pokrivaju nije se samo kolijevka lupala vjestakom isao je i na sve petice i dio sestice, a sto se kolijevka toliko radi na otvaranju sezone jer je ona najpogodnija za otvorenje sezone jer je lagano dostupna sa sestosjedom i sa sidrom za sve uzraste plus da se otvori nocno

Isti fazon su uradili i na Jahorini gdje su sav vjestak rokali na jednoj stazi da bi je otvorili, jer da se sve dobre skijase pita otvori odmah glavnu na nju sve, jbg moraju paziti na početku i na pocetnike, djecu i ostale kategorije koje nisu spremne da odmah idu niz glavnu stazu
F&N

#507 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by F&N »

tramvajtrojka wrote: 23/12/2024 21:08
F&N wrote: 23/12/2024 20:56 @tramvajtrojka da te ne qvotam

Pa pokrivaju nije se samo kolijevka lupala vjestakom isao je i na sve petice i dio sestice, a sto se kolijevka toliko radi na otvaranju sezone jer je ona najpogodnija za otvorenje sezone jer je lagano dostupna sa sestosjedom i sa sidrom za sve uzraste plus da se otvori nocno

Isti fazon su uradili i na Jahorini gdje su sav vjestak rokali na jednoj stazi da bi je otvorili, jer da se sve dobre skijase pita otvori odmah glavnu na nju sve, jbg moraju paziti na početku i na pocetnike, djecu i ostale kategorije koje nisu spremne da odmah idu niz glavnu stazu
Ma vidi kada je u pitanju Bjelasnica i posebno rad u ovim uslovima kao sto je bilo prosle godine nemam tu zaista nekih zamjerki. Naprotiv.

Ja onako govorim da mene neko pita ja bih osnjezavao pored kolijevke jos tehnicki i cetvorku kao jednu cjelinu. Nisam siguran trenutno da li uopste ima topova na cetvorci.
I onda bi imao 2 staze od izlaza sa sestosjeda. Ne bih uopste prksao ovaj dio sto ide sa BX.

Ali to jw pitanje strategije i vjerovatno nekih tehnickih uslova koji nama nisu poznati.

P.S. Zna li se kad ce dvojka biti otvorena. Meni najdraza staza.
Ateista

#508 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Ateista »

Kad vidim koliko je snijega lalo samo u Sarajevu tokom noci, a posto je vec bilo podloge gore, ocekujem do vikenda da srede i otvore sve staze, ali bas sve, ukljucujuci i kotlove.

I ja razumijem za proslu sezonu i imao sam razumijevanja sa losim uslovima, ali ovo sad je bolje nego sto je iko mogao ocekivati, da vec u decembru imamo ovoliko prirodnog snijega, dakle prirodni uslovi su se savrseno poklopili i sad je samo na njima da se uhvate posla i srede sve staze i otvore, da svi nadoknadimo za prethodnu katastrofalnu sezonu.
Haris.ba

#509 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Haris.ba »

Ko hoce da proseta i treba da se gura da ide na Igman. Tu racunam i sankanje za djecu.

A ne treba nista dramaticno. Parking, ocisceno da se parkira, naplata, zabrana parkiranja po cesti gdje ne moze, javni wc.
F&N

#510 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by F&N »

Ateista wrote: 24/12/2024 09:08 Kad vidim koliko je snijega lalo samo u Sarajevu tokom noci, a posto je vec bilo podloge gore, ocekujem do vikenda da srede i otvore sve staze, ali bas sve, ukljucujuci i kotlove.

I ja razumijem za proslu sezonu i imao sam razumijevanja sa losim uslovima, ali ovo sad je bolje nego sto je iko mogao ocekivati, da vec u decembru imamo ovoliko prirodnog snijega, dakle prirodni uslovi su se savrseno poklopili i sad je samo na njima da se uhvate posla i srede sve staze i otvore, da svi nadoknadimo za prethodnu katastrofalnu sezonu.
ako sa ovoliko snijega ne otvore sve staze onda je to bas nespobnost teska... ali sam nekako siguran da ce staze biti popeglane na max... jbg konstantno i pada tako da realno za vikend ocekujem da bude sve ono top spremno

Kotlovi su bili u najavi u nedjelju.
Thorgerson

#511 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Thorgerson »

Ateista wrote: 24/12/2024 09:08 Kad vidim koliko je snijega lalo samo u Sarajevu tokom noci, a posto je vec bilo podloge gore, ocekujem do vikenda da srede i otvore sve staze, ali bas sve, ukljucujuci i kotlove.

Ne moze druze. Sad je palo previse snijega.

:D
Thorgerson

#512 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Thorgerson »

Haris.ba wrote: 24/12/2024 09:18 Ko hoce da proseta i treba da se gura da ide na Igman. Tu racunam i sankanje za djecu.

A ne treba nista dramaticno. Parking, ocisceno da se parkira, naplata, zabrana parkiranja po cesti gdje ne moze, javni wc.
Upravo tako. Imamo idealnu situaciju. Imas infrastrukturu donekle gotovu. Osnovno. Imas ceste, instalacije itd.

Odvojiti Bjelasnicu za skijase.
Igman za djecu, ljude koji pocinju skijati i sl.

Na igmanu nema nista. Imamo Monti. I to je to. Ona kafana na malom polju.

I odmah da napomenem. Meni kafana ne treba. Dakle, ja ne govorim ovo za sebe. Ali vecini ljudi treba. Dzaba. Ne moze raja bit 8h na snijegu. Il nebitno. Hoce raja da sjedi i da pije caj i gleda kroz prozor.

Nije bitno.

To se treba obezbjediti. Ovako, Bjelasnica je zakrcena i svi idu gore. I raja koja skija, i raja koja ide onako na kafu, caj, da proseta.

Al tu treba prvo da se dogovore opstine, kanton. Da se napravi plan. Jer investitori ce doci. To nije problem.

I onda nekada u dogledno vrijeme, spojiti Bjelasnicu i Igman. Spojiti zicarama. Stazama. Setnicama itd.
PM72

#513 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by PM72 »

Za olimpijadu je palo još više pa se sve sredilo za 24 h...bila država i sistem
Thorgerson

#514 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Thorgerson »

PM72 wrote: 24/12/2024 11:06 Za olimpijadu je palo još više pa se sve sredilo za 24 h...bila država i sistem
Bolan ovi ne mogu da renoviraju ceste prema gore koje su izgradjene. Hahaha.

Na tom Igmanu je vrijeme stalo 96. Rusevni hoteli. Rusevne skakaonice i objekti.

I jos se ljudi nadju i pokusavaju to opravdati.

Pa jel se to ne moze barem zatvoriti srediti skakaonica da lici na nesto. Eto da nije zarasla. Da barem stoji kao neki spomenik. Jel to problem?

30 godina. Pa kako ih vise nije stid ono onako ostaviti. Pa barem eto srusi te rusevine jbt da ih ne gledam. Ptsp me svaki put spuca kad prolazim.
Last edited by Thorgerson on 24/12/2024 11:10, edited 1 time in total.
Haris.ba

#515 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Haris.ba »

PM72 wrote: 24/12/2024 11:06 Za olimpijadu je palo još više pa se sve sredilo za 24 h...bila država i sistem
Narod lopatao. Svako morao ocistiti ispred svoga po naseljima se moralo organizovati i ocistiti ceste.
Thorgerson

#516 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Thorgerson »

Haris.ba wrote: 24/12/2024 11:09
Narod lopatao. Svako morao ocistiti ispred svoga po naseljima se moralo organizovati i ocistiti ceste.
Da, ali tad je bilo sve "nase".
Parking bio besplatan, pa hajde cistimo ga svi.

Sad parking naplacuju, i niko.ga ne cisti.

E ne moze tako. Ne moze kapitalizam, al opet da mi teglimo. Ako je kapitalizam, onda je kapitalizam.
insaneinthebrain

#517 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by insaneinthebrain »

ma to je laz, samo se ocistilo. to je bio duh olimpijade i narodne brigade. plus jkp rad :zzzz:
Ateista

#518 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Ateista »

F&N wrote: 24/12/2024 09:35

ako sa ovoliko snijega ne otvore sve staze onda je to bas nespobnost teska... ali sam nekako siguran da ce staze biti popeglane na max... jbg konstantno i pada tako da realno za vikend ocekujem da bude sve ono top spremno

Kotlovi su bili u najavi u nedjelju.
:thumbup:
I ja se nadam, imaju sve uslove i ocekujem da bude sve otvoreno i top staze, a kad je sve otvoreno onda se rasire skijasi pa ne bi trebalo biti toliko guzve i trebale bi se bolje odrzati staze.
Samo jos da kako treba prizdravim do vikenda i nadam se oba dana da budem gore. :D
Ateista

#519 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Ateista »

Thorgerson wrote: 24/12/2024 11:00

Ne moze druze. Sad je palo previse snijega.

:D
Ha ha, dobro si, ako hoce naci ce izgovor. :D
PM72

#520 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by PM72 »

Nije lopatao po olimpijskim borilištima pa je sve bilo ko pometeno
addem

#521 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by addem »

Narod lopatao, vojsku izveli da lopataju. Danas svakome moras platiti zivimo u kapitalizmu, ne mozes nikome narediti da sam izadje i da cisti. Zamisli samo scenu da negoga iz grada dovedes da lopata, a drugi se skija i uziva.
PM72

#522 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by PM72 »

addem wrote: 24/12/2024 11:38 Narod lopatao, vojsku izveli da lopataju. Danas svakome moras platiti zivimo u kapitalizmu, ne mozes nikome narediti da sam izadje i da cisti. Zamisli samo scenu da negoga iz grada dovedes da lopata, a drugi se skija i uziva.
Bio sistem,vlast i red.Sad imamo sataraš.A vojska nije lopatala nego tabala staze.Popnu ih žičarom,uvate se za opasače i gazi nizbrdo.
Bio-gledao
tramvajtrojka

#523 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by tramvajtrojka »

PM72 wrote: 24/12/2024 11:41
addem wrote: 24/12/2024 11:38 Narod lopatao, vojsku izveli da lopataju. Danas svakome moras platiti zivimo u kapitalizmu, ne mozes nikome narediti da sam izadje i da cisti. Zamisli samo scenu da negoga iz grada dovedes da lopata, a drugi se skija i uziva.
Bio sistem,vlast i red.Sad imamo sataraš.A vojska nije lopatala nego tabala staze.Popnu ih žičarom,uvate se za opasače i gazi nizbrdo.
Bio-gledao
jes za olimpijadu tabali nogama staze de ba pm mojne lovackih :lol:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#524 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Chmoljo »

Thorgerson wrote: 24/12/2024 11:12

E ne moze tako. Ne moze kapitalizam, al opet da mi teglimo. Ako je kapitalizam, onda je kapitalizam.
meni je hit na FB, objavili iz kantona da su očišćene ceste prve kategorije i čiste se druge kategorije.

a onda komentar s neba pa u rebra: SRAM VAS BILO BOGUŠEVAC ZATRPAN

:lol:
Tvrtko II Kotromanić

#525 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Tvrtko II Kotromanić »

Chmoljo wrote: 24/12/2024 11:43
Thorgerson wrote: 24/12/2024 11:12

meni je hit na FB, objavili iz kantona da su očišćene ceste prve kategorije i čiste se druge kategorije.

a onda komentar s neba pa u rebra: SRAM VAS BILO BOGUŠEVAC ZATRPAN

:lol:
:lol: :lol:
Post Reply