OC Bjelasnica i Igman

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Ateista

#476 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Ateista »

insaneinthebrain wrote: 21/12/2024 18:37 eno zale se skijasi da staze nisu uredjene. da se ne isplati skijati i da vracaju godisnje svi koji su kupili
Ma katastrofa, ono je bruka i sramota kakve su staze danas bile.
Bio sam danas rano ujutru i opet su na pocetku staze nikakve, pao je valjda snijeg tokom noci nakon sto su uredjivali i nije im palo na pamet da jos jednom prodju ratrakom prije otvaranja, hangovi odmah na pocetku...
Jedino sto je donji dio bio bolji nego prosli vikend,zbog niskih temperatura, gornji je bio katastrofa.
Ne kontam, sve neke price kako su angazovali strane strucnjake, a staze nikad gore.

Danas su radili jos neke staze, topovi rade, idu ratraci, da su se malo vise potrudili mogli su ih i danas pustiti, vikend je i najvise ljudi dodje vikendom.

Sve u svemu, za sad su i mene razocarali, nadam se da ce se uozbiljiti i da ce iskoristiti ovu dobru vremensku prognozu.

Kad sam bio na Jaborini na nocnom, staze su neuporedivo bolje uredjene bile.
Naslovnica

#477 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Naslovnica »

Ateista wrote: 21/12/2024 21:47
insaneinthebrain wrote: 21/12/2024 18:37 eno zale se skijasi da staze nisu uredjene. da se ne isplati skijati i da vracaju godisnje svi koji su kupili
Bio sam danas rano ujutru i opet su na pocetku staze nikakve, pao je valjda snijeg tokom noci nakon sto su uredjivali i nije im palo na pamet da jos jednom prodju ratrakom prije otvaranja, hangovi odmah na pocetku...
Jedino sto je donji dio bio bolji nego prosli vikend,zbog niskih temperatura, gornji je bio katastrofa.
Ne kontam, sve neke price kako su angazovali strane strucnjake, a staze nikad gore.

Danas su radili jos neke staze, topovi rade, idu ratraci, da su se malo vise potrudili mogli su ih i danas pustiti, vikend je i najvise ljudi dodje vikendom.

Sve u svemu, za sad su i mene razocarali, nadam se da ce se uozbiljiti i da ce iskoristiti ovu dobru vremensku prognozu.

Na istom FB postu su komentari onih koji su očigledno uključeni u rad OC te "patriota".
Komentari su tipa "nije bilo moguće adekvatno pripremiti staze zbog vremenskih uslova", "nisu se poklopili Saturn i Mars kako bi staze bile OK", "šta ti znaš" i "idite na Jahorinu ili na Alpe ako vam se ne sviđa".
Uglavnom, neki daju razumna objašnjenja a neki su baš i ne
vanjki

#478 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by vanjki »

Troje skija na poludnevnoj za 40 KM..Pa gdje to ima...Ljudi korektni i daju 30 posto popusta..Ali opet ima onih kojima i ovo nevalja..Jucer je bilo top i obaj snineg sto se ocekuje ce jos poboljsati
F&N
Location: Od Ciglana do Podhrastova, Breke i Mejtasa including Jezero...

#479 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by F&N »

Ima ona viber grupa Bjelasnica. Jednom me dodao drug, ja je izbrisao nakon 2 sata kad sam vidio pametovanja i zaljenja na svakakve gluposti.
Opet me dodao nedavno cisto zbog nekih tehnickih informacija. Samo mi je sada na mute, pa otvaram samo po potrebi :)

OK je zahtjevati visok nivo usluge. Samo mislim da se nekad pretjeruje.
Konkretno evo ja sam prvi srao zasto se ranije nije otvorio tehnicki a onda tako valjda sudbina to nastima, zadesim se slucajno u drustvu covjeka koji radiu ZOIu i koji mi objasni da to nije ni priblizno dovoljno snijega iako se meni cinilo da jeste i da moze...

Ali to je njihova sudbina a nasa je da se zalimo jer placamo tu uslugu. Niko od nas nije dobio kartu dzaba. Ako je popust realno je i da bude jer radila samo 1 staza.

S druge strane ljudi su izvlacili max iz situacije i mislili dugorocno. Imaju problem s vodom i strategija im je bila bolje drzati jednu stazu cijelu zimu nego sad naprskati vise staza i ostati bez vode pa ako puhne juge zatvaraj skijaliste.

Hvala Bogu padavina ima, snijega vec ima dovoljno, a vjerujem poslije ovih padavina da ce ga biti do kraja marta.

Eh sad na pocetku zime, posto sam pratio, dosta hrvatskih portala su prenosili info od nekih talijanskih meteo portala kako ce ova zima biti obilna sa snijegom. Nas Sladic je do prije 20 dana govorio kako cemo opet imati zimu sa malo padavina ali hladniju nego prethodnu.
Citao sam doslovno su ovi talijani najavili prije mjesec dana da ce biti biti padavine pred i za bozic, evo sto se i obistinilo.
Takodjer ovo je prva godina ulasa u La Nina fazu te se narednih godina prema njihovom ocekuju zime kao one stare iz perioda osamdesetih godina proslog stoljeca. Cemu se ikreno nadam i radujem.
Hvala Bogu da je ovaj el nino ciklus prosao :)
Naslovnica

#480 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Naslovnica »

@F&N Kakav je konkretno problem s vodom, znaš li?
F&N

#481 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by F&N »

Naslovnica wrote: 23/12/2024 08:17 @F&N Kakav je konkretno problem s vodom, znaš li?
Mozda vise detalja zna @tramvajtrojka ja ne znam puno toga osim da Gornja akomulacija nikad nije bila puna i da je vec sada jezero potroseno preko 2/3 kapaciteta.
Radili su te neke radove na rjesavanje problema mulja na dnu pa sada mogu koristiti vise vode nego prethodne godine. Govori se i o izgradnji treceg jezera kao rjesenje koje bi dalo dodatne kolicine umjetnog snijega.
To je ono sto ja znam, manje vise i vecina ljudi koji prati sta se desava na planini to isto zna.
Ateista

#482 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Ateista »

vanjki wrote: 23/12/2024 06:42 Troje skija na poludnevnoj za 40 KM..Pa gdje to ima...Ljudi korektni i daju 30 posto popusta..Ali opet ima onih kojima i ovo nevalja..Jucer je bilo top i obaj snineg sto se ocekuje ce jos poboljsati
Cijene generalno jesu OK, i fer je sa njihove strane sto daju popuste kad vec nije otvoreno kompletno skijaliste. Smatram da su to realne cijene za ono sto se trenutno nudi na Bjelasnici i kad se uzme u obzir BiH standard. Cijene na Jahorini su sulude i koliko god da su ispred Bjelasnice po pitanju infrastrukture, opet su prevelike za ono sto se nudi.

Opet, imamo pravo kritokovati, ne znam kako je bilo u nedjelju, ja sam u subotu isao i ono je bilo katastrofa, bukvalno nikad gore jos na samom startu, a pri tome je bilo hladno i nisu se mogli vaditi na visoke temperature, da su se malo potrudili mogla je biti fenomenalna staza, ali nekom se nije dalo. Drago mi je da su u nedjelju poboljsali, nadam se da ce tako biti i ubuduce.

Edit: inace politika sa poludnevnim je bas bezveze, imaju samo poslijepodnevne a nemaju jutarnje poludnevne. Vecina ljudi svakako skija samo pola dana, i to ujutru dok staze koliko toliko valjaju, i moraju za to uzeti dnevnu. Ko uzme poludnevnu, dodje na vec unistenu stazu.
Last edited by Ateista on 23/12/2024 09:04, edited 1 time in total.
Ateista

#483 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Ateista »

Naslovnica wrote: 22/12/2024 09:26
Ateista wrote: 21/12/2024 21:47

Na istom FB postu su komentari onih koji su očigledno uključeni u rad OC te "patriota".
Komentari su tipa "nije bilo moguće adekvatno pripremiti staze zbog vremenskih uslova", "nisu se poklopili Saturn i Mars kako bi staze bile OK", "šta ti znaš" i "idite na Jahorinu ili na Alpe ako vam se ne sviđa".
Uglavnom, neki daju razumna objašnjenja a neki su baš i ne
Ma uvijek se nadju patrioti koji ce braniti neodbranjivo, samo zato sto je "nase", ili radnika koji rade tamo.
Ja im stvarno skidam kapu za proslu sezonu gdje su se lavovski borili da obezbijede kakve takve uslove, kad se uzme u obzir kolicina padavima i temperature ono je stvarno bilo za pohvalu. Ove sezone, bar ovo za sad, imam utisak kao da se ove sezone puno manje trude nego prosle godine.
mirota

#484 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by mirota »

juce Jahorina presavrsena...sledeci vikend idem na Bjelasnicu 2 dana...bice snijega kao u bajci :izet:
Naslovnica

#485 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Naslovnica »

A Igman više niko i ne spominje, zaista sramota.
Ateista

#486 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Ateista »

F&N wrote: 23/12/2024 08:11 Ima ona viber grupa Bjelasnica. Jednom me dodao drug, ja je izbrisao nakon 2 sata kad sam vidio pametovanja i zaljenja na svakakve gluposti.
Opet me dodao nedavno cisto zbog nekih tehnickih informacija. Samo mi je sada na mute, pa otvaram samo po potrebi :)

Konkretno evo ja sam prvi srao zasto se ranije nije otvorio tehnicki a onda tako valjda sudbina to nastima, zadesim se slucajno u drustvu covjeka koji radiu ZOIu i koji mi objasni da to nije ni priblizno dovoljno snijega iako se meni cinilo da jeste i da moze...

Ali to je njihova sudbina a nasa je da se zalimo jer placamo tu uslugu. Niko od nas nije dobio kartu dzaba. Ako je popust realno je i da bude jer radila samo 1 staza.

S druge strane ljudi su izvlacili max iz situacije i mislili dugorocno. Imaju problem s vodom i strategija im je bila bolje drzati jednu stazu cijelu zimu nego sad naprskati vise staza i ostati bez vode pa ako puhne juge zatvaraj skijaliste.

Hvala Bogu padavina ima, snijega vec ima dovoljno, a vjerujem poslije ovih padavina da ce ga biti do kraja marta.

Eh sad na pocetku zime, posto sam pratio, dosta hrvatskih portala su prenosili info od nekih talijanskih meteo portala kako ce ova zima biti obilna sa snijegom. Nas Sladic je do prije 20 dana govorio kako cemo opet imati zimu sa malo padavina ali hladniju nego prethodnu.
Citao sam doslovno su ovi talijani najavili prije mjesec dana da ce biti biti padavine pred i za bozic, evo sto se i obistinilo.
Takodjer ovo je prva godina ulasa u La Nina fazu te se narednih godina prema njihovom ocekuju zime kao one stare iz perioda osamdesetih godina proslog stoljeca. Cemu se ikreno nadam i radujem.
Slazem se da se nekad pretjeruje, treba biti realan i znati sta je moguce. Kao sto sam pisao gore - proslu sezonu su izvukli maksimum iz onako losih uslova, sada su uslovi puno bolji a staze ovo dvputa sto sam bio ocajne, jos drugi put stvarno bile niske temperature i nije im to mogao biti izgovor, vec jednostanvo nekom bilo mrsko da jos jednom predje nakon sto je napadalo snijega na uradjenu stazu i imamo katastrofu.

Ja sam uvjeren da su mogli jos neke taze otvoriti, da je bilo dovoljno snijega. Jos prosli vikend sam skijao onom stazom pored Heliodroma iako nije bila uredjena, cak i tako se vidjelo da ima dovoljno snijega i moglo se, da su jos presli bilo bi odlicno. Koliko sam vidio, tek juce su je stvarno otvoriti, moglo se ranije, ali eto ako i ima neki opravdan razlog sto nisu, za onako losu stazu nema opravdanja.

I mene raduju ove sad padavine i najave, tako da se nadam do iduceg vikenda da ce sve stze otvoriti, i nadam se konacno i kotlove, toliko imam zelju da se jednom sa samog vrha spustim skroz do dole bez stajanja, samo ujutru dok jos staza jos uredjena i prije nego sto se umorim. :D

Zaboravih ti reci, ipak sam se odlucio za sezonsku i ove godine, zadnji dan sam uzeo, po ovim najavama izgleda da nisam pogrijesio i da cu je uspjeti iskoristiti i pored toga sto cu jednu sedmicu skijati van BiH. :D
F&N

#487 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by F&N »

Ateista wrote: 23/12/2024 09:02
F&N wrote: 23/12/2024 08:11 Ima ona viber grupa Bjelasnica. Jednom me dodao drug, ja je izbrisao nakon 2 sata kad sam vidio pametovanja i zaljenja na svakakve gluposti.

Slazem se da se nekad pretjeruje, treba biti realan i znati sta je moguce. Kao sto sam pisao gore - proslu sezonu su izvukli maksimum iz onako losih uslova, sada su uslovi puno bolji a staze ovo dvputa sto sam bio ocajne, jos drugi put stvarno bile niske temperature i nije im to mogao biti izgovor, vec jednostanvo nekom bilo mrsko da jos jednom predje nakon sto je napadalo snijega na uradjenu stazu i imamo katastrofu.

Ja sam uvjeren da su mogli jos neke taze otvoriti, da je bilo dovoljno snijega. Jos prosli vikend sam skijao onom stazom pored Heliodroma iako nije bila uredjena, cak i tako se vidjelo da ima dovoljno snijega i moglo se, da su jos presli bilo bi odlicno. Koliko sam vidio, tek juce su je stvarno otvoriti, moglo se ranije, ali eto ako i ima neki opravdan razlog sto nisu, za onako losu stazu nema opravdanja.

I mene raduju ove sad padavine i najave, tako da se nadam do iduceg vikenda da ce sve stze otvoriti, i nadam se konacno i kotlove, toliko imam zelju da se jednom sa samog vrha spustim skroz do dole bez stajanja, samo ujutru dok jos staza jos uredjena i prije nego sto se umorim. :D

Zaboravih ti reci, ipak sam se odlucio za sezonsku i ove godine, zadnji dan sam uzeo, po ovim najavama izgleda da nisam pogrijesio i da cu je uspjeti iskoristiti i pored toga sto cu jednu sedmicu skijati van BiH. :D
Ne mogu govoriti za subotu jer nisam bio, ali iz iskustva, subotom je uvijek guzva, i jedna staza kada radi kao sto je bio slucaj u subotu, da je najpripremljenija na otvaranju do 10 sati je unistena.
Pogtovo kolijevka gornji dio gdje su oni strmi dijelovi, ljudi koce i prave hangove. Osim sto prave hangove gule snijeg do zaledjenog dijela. I onda poslije samo imas brda snijega ugl sa strana staze i led.
Evo ovo sam se uvjerio vise puta prosle godine kada dodjem ujutro u pola 8 tako su otvarali prosle godine, doslovno do 10 sati bi bila ok staza poslije toga, pakuj opremu i pij kafu idi rucaj itd...
Ateista

#488 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Ateista »

F&N wrote: 23/12/2024 09:09
Ateista wrote: 23/12/2024 09:02

Ne mogu govoriti za subotu jer nisam bio, ali iz iskustva, subotom je uvijek guzva, i jedna staza kada radi kao sto je bio slucaj u subotu, da je najpripremljenija na otvaranju do 10 sati je unistena.
Pogtovo kolijevka gornji dio gdje su oni strmi dijelovi, ljudi koce i prave hangove. Osim sto prave hangove gule snijeg do zaledjenog dijela. I onda poslije samo imas brda snijega ugl sa strana staze i led.
Evo ovo sam se uvjerio vise puta prosle godine kada dodjem ujutro u pola 8 tako su otvarali prosle godine, doslovno do 10 sati bi bila ok staza poslije toga, pakuj opremu i pij kafu idi rucaj itd...
Ma najgore je sto nije bila neka guzva, ni jednom nisam cekao u redu da prodjem sa kartom, cak ni tu kad se prodje nije bilo nekog cekanja, a staza losa na samom pocetku. Nisam stigao bas na prvu zicu, ali mozda 9:20 sam bio na zici, i vec tad je bilo katastrofa. Meni djeluje kao da je problem snijega koji je pao nakon sto su radili stazu i da nisu opet prosli, onda je dovoljno samo nekoliko skijasa da prodje kad vec ima neutabanog snijega da se pojave hangovi.

Samo se nadam da je to izuzetak i da ce se uozbiljiti, pa bar ujutru sat-dva da iscejfim na odbroj stazi, poslije sta se moze. Nadam se i ako otvore sve staze da ce biti bolje, skijasi ce se rasporediti pa ce se moci bolje odrzati staze.
Thorgerson

#489 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Thorgerson »

Naslovnica wrote: 23/12/2024 08:58 A Igman više niko i ne spominje, zaista sramota.
Dicimo se ljepotama a ustvari je sve qrcina.

Jucer s prijateljima iz Hrvatske koji su bili u prolazu, odemo na Igman. Kakva greska. Uuu.

Veliko polje ogradili, imaju parking na koji moze stati 40ak auta u vrh glave. Kod Montija mozda jos 60-70. Eto nek 100 moze. Raja naravno nema gdje, parkira po cesti. S obje strane. Stvorena uska grla. Onda raja milki po cesti ceka da neko izadje. Znaci opsti haos. Jedno drotovsko auto, dva gooobrada mladica stoje bleje u nebo. Ovamo opste rasulo raja pretice kolone, svadje, psovke...

Haj, nakon cca 1h uspijemo se probiti do malog polja, jer kontam na velikom nemamp sta traziti. Dole jos.veci haos. Parking isto pun. Ne mozes uci. Parkiramo gore na cesti, sreca puno je sira cesta i nema uskih grla.

Malo polje. Rasulo. Nema nikakvog reda. Nit je sta ocisceno. Raja baulja po snijegu. Nikakve staze da su ocistili. Djeca nemaju gdje da se sankaju, po prtini nesta pokusavaju...

Onaj objekat ne znam ni da li je radio. Nismo ni pokusali...

Prosetali malo i bjezi nazad...

Hocu da kazem, reklamiras igman, bjelasnica... ali sta ba nudis ti gore?! Apsolutno nista. Apsolutno nikakav sadrzaj nema na Igmanu. A ni na Bjelasnici. Govorim za ljude evo koj8 dodju na izlet jedan dan, nece skijati. Nemas nista.

A baceno desetine i desetine miliona... u sta?!!?

Znaci iskreno me stid bilo...
F&N

#490 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by F&N »

Thorgerson wrote: 23/12/2024 09:20
Naslovnica wrote: 23/12/2024 08:58 A Igman više niko i ne spominje, zaista sramota.

Jucer s prijateljima iz Hrvatske koji su bili u prolazu, odemo na Igman. Kakva greska. Uuu.

Veliko polje ogradili, imaju parking na koji moze stati 40ak auta u vrh glave. Kod Montija mozda jos 60-70. Eto nek 100 moze. Raja naravno nema gdje, parkira po cesti. S obje strane. Stvorena uska grla. Onda raja milki po cesti ceka da neko izadje. Znaci opsti haos. Jedno drotovsko auto, dva gooobrada mladica stoje bleje u nebo. Ovamo opste rasulo raja pretice kolone, svadje, psovke...

Haj, nakon cca 1h uspijemo se probiti do malog polja, jer kontam na velikom nemamp sta traziti. Dole jos.veci haos. Parking isto pun. Ne mozes uci. Parkiramo gore na cesti, sreca puno je sira cesta i nema uskih grla.

Malo polje. Rasulo. Nema nikakvog reda. Nit je sta ocisceno. Raja baulja po snijegu. Nikakve staze da su ocistili. Djeca nemaju gdje da se sankaju, po prtini nesta pokusavaju...

Hocu da kazem, reklamiras igman, bjelasnica... ali sta ba nudis ti gore?! Apsolutno nista. Apsolutno nikakav sadrzaj nema na Igmanu. A ni na Bjelasnici. Govorim za ljude evo koj8 dodju na izlet jedan dan, nece skijati. Nemas nista.

Veliko polje se ogradilo i neka je. To sto svi hoce na veliko polje ne vidim gdje je tu greska vlasti, ili bilo koga?!
Sta treba rampu na kruzni tok, pa ono izvinite puno je sve vratite se nazad. Isto i za Malo polje. Ako ces iskreno ima parking mjesta malo nize ispod hotela Igman, prazno zjapi uvijek, rijetko ko tu parkira, valjda svima mrsko noge protegnuti, nego svi hoce da dodju u pola 1 na Veliko polje i odmah autom u samo polje da nadju parking. Pa kurko jarane. Ista stvar i sa Malim poljem.

Ja nikad ali nikad nisam imao problem sa parkingom bilo da sam isao na Igman ili Bjelasnicu. Ali znam ako je sunce i fin dan da je najkasnije sto mozes da dodjes gore je do pola 12 da ne brines o parkingu, sve nakon toga je lutrija. I da ima duplo vise parking mjesta opet bi isto bilo jer pola grada bukvalno krene na planinu.

Osim za dio oko uredjenja malog polja i nepostojanja apsolutno nikakve organizacije i ponude, sve ostalo sta si napisao je totalna fula.
Naslovnica

#491 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Naslovnica »

F&N wrote: 23/12/2024 09:27

Veliko polje se ogradilo i neka je. To sto svi hoce na veliko polje ne vidim gdje je tu greska vlasti, ili bilo koga?!
Sta treba rampu na kruzni tok, pa ono izvinite puno je sve vratite se nazad. Isto i za Malo polje. Ako ces iskreno ima parking mjesta malo nize ispod hotela Igman, prazno zjapi uvijek, rijetko ko tu parkira, valjda svima mrsko noge protegnuti, nego svi hoce da dodju u pola 1 na Veliko polje i odmah autom u samo polje da nadju parking. Pa kurko jarane. Ista stvar i sa Malim poljem.

Ja nikad ali nikad nisam imao problem sa parkingom bilo da sam isao na Igman ili Bjelasnicu. Ali znam ako je sunce i fin dan da je najkasnije sto mozes da dodjes gore je do pola 12 da ne brines o parkingu, sve nakon toga je lutrija. I da ima duplo vise parking mjesta opet bi isto bilo jer pola grada bukvalno krene na planinu.

Osim za dio oko uredjenja malog polja i nepostojanja apsolutno nikakve organizacije i ponude, sve ostalo sta si napisao je totalna fula.
Ne treba rampu na kružni tok, nego na samom ulazu na Veliko i Malo polje.
Znači, gore, čim se treba skrenuti, rampa. I kontrola ulaza i izlaza, zna se koliko je ušlo, koliko je izašlo, koliko ima mjesta. A ne da se stvara haos.
To sa protezanjem nogu, to je baš bezveze priča, neko hoće da ih protegne a neko neće, a neko i ne može sve i da hoće.
Ako su Malo i Veliko polje pod nečijom ingerencijom, a očito je da jesu,onda taj neko ko je zadužen za to područje treba da osigura i adekvatnu organizaciju parkinga. Ali jok, krivo 10000 ljudi koji vikendom pobjegnu iz smoga, a nisu krivi oni koji uzimaju pofine pare a nisu u stanju da organizuju adekvatan protok saobraćaja. A policija je tek priča za sebe. :roll:
pezzar

#492 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by pezzar »

F&N wrote: 23/12/2024 09:27

Ne treba rampu na kružni tok nego na skretanje prema Montiju sa glavne ceste. Ko ima dokaz da noći u hotelu, može proći. Jbt, dođeš da prošetaš valjda, ne da se spustiš autom do kafića i da jebeš sve ostale usput. Il' smo mi debili? Trebamo svi dva kruga autom i nazad?

Bruka jeste,od sat šetnje, pola sata hodaš u koloni auta, provlaćiš se između i udišeš lijepe gasove. Gledam nekog lika, parkirao odmah preko puta sankališta. Pa što se patiš, trebao su ući autom unutra. Ma fuj je bilo. Ne vjerujem da ću vikendom više ići. Uzet slobodan dan, bar ima efekta.
veliki_ah

#493 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by veliki_ah »

I ja zaglavih na igmanu jucer, kao ocito i pola sarajeva. Diciti se ulaganjima i radom, a 22.12. ne ocistiti parking, cestu i ne utabati stazu je samoubistvo.

Bageri su cistili put prema malom polju u pola 3 kad smo isli kuci, a do tada je bila ociscena/utabana jedna traka i naravno da se stvarao cep. Isto tako nije cijeli parking ociscen nego samo pola. Uvijek ih iznenade snijeg, lijepo vrijeme i ljudi.

Uvijek su krivi ti prokleti ljudi koji na neradnu jebenu nedjelju, nakon sto se 7 dana guse u smogu odluce da odu na planinu. I uvijek je to iznenadjenje ovim famoznim sluzbama.

Sta je problem napraviti veci parking na velikom i malom polju? Sta je problem da prodje ratrak jednom da utaba djeci stazu za sankanje? Jel za to mora milionski projekat ili je to stvar zdravog razuma? Isto se desava svake godine vec 30 godina i niko da skonta neko normalno rjesenja, pa makar to bio i kruzni tok i veliki parking.

Cak mi je i jasno da ne radi objekat, u tome smo svakako sampioni nelogicnosti, ali ove osnovne ljudske stvari ne kontam.

Na sva zvona govoris da ljudi bjeze iz smoga, a onda nista ne uradis da to olaksas, nego naprotiv otezas jer je olimpijasku planinu paralizovalo pola metra snijega 22.decembra.

Znam ja nas, jebo ti nas.
Naslovnica

#494 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Naslovnica »

Meni bi sve bilo jasno da se se konstantno ne provlači priča o unapređenjima i milionskim ulaganjima
mirota

#495 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by mirota »

zato se ne spava do 9 nego porani u 6 na planinu, pa nema guzve... :D
tramvajtrojka

#496 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by tramvajtrojka »

F&N wrote: 23/12/2024 08:36
Naslovnica wrote: 23/12/2024 08:17 @F&N Kakav je konkretno problem s vodom, znaš li?
Mozda vise detalja zna @tramvajtrojka ja ne znam puno toga osim da Gornja akomulacija nikad nije bila puna i da je vec sada jezero potroseno preko 2/3 kapaciteta.
Radili su te neke radove na rjesavanje problema mulja na dnu pa sada mogu koristiti vise vode nego prethodne godine. Govori se i o izgradnji treceg jezera kao rjesenje koje bi dalo dodatne kolicine umjetnog snijega.
To je ono sto ja znam, manje vise i vecina ljudi koji prati sta se desava na planini to isto zna.
Trenutno na Bjelašnici ima 105 topova nakon proširenja ove zadnje dvije godine, sa full kapacitetom topova da su svi ukljuceni u isto vrijeme obje akumulacije bi bile ispraznjene za tri sata, sljedece godine na lokalitetu tocila odmah na izlazu kod sesterosjeda ide novo jezero koje ce imati 3x veci kapacitet nego ova dva zajedno, ove godine je bilo vazno da se postavi sva infrastruktura za topove nekih 40ak kilometara cijevi, struje, nove transformatorske stanice, nova pumpna postrojenja i rekonstrukcija postojecih ts blokova da podnesu vecu potrosnju

Sto se tice pustanja skijališta sva skijališta se u ovo doba godine pustaju fazno, blok po blok tek ce nakon ovog snijega biti pustana citava planina u pogon

Sto se tice velikog i malog polja, veliko polje ce ostati zagradjeno i mora tako jer je obnovljena biatlon infrastruktura i ne zele da neki pametnjakovic uleti sa autom i razjebe sve to a za malo polje se slazem u potpunosti svi sto su rekli, za malo polje je propustena prilika prije 14ak godina da se za male pare u sadasnjem gledu stvari odrade skakaonice

Sto se tice grupe moja Bjelašnica super je stvar da se vidi stanje na stazama, iako ima tamo seratora kojima nista zivo ne valja i ponavljaju se kao pokvarena ploca, barem stanje na stazama se vidi i jucer je bio top dan sa stazama i dns je stanje kao u subotu najjace je kad je stanje kao dns il u subotu pow day :mrgreen: :thumbup:
neki

#497 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by neki »

O kakvim milionskim ulaganjima na Igmanu pričate?
Tamo od rata jedva da je sto hiljada investirano
tramvajtrojka

#498 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by tramvajtrojka »

neki wrote: 23/12/2024 12:29 O kakvim milionskim ulaganjima na Igmanu pričate?
Na igmanu jedino sto je uloženo je cetiri miliona KM prije dvije godine kad je uradjena kompletna rekonstrukcija velikog polja i staze za biatlon na njemu kad je sredjena staza, napravljeno novo streliste, ogradjeno u potpunosti veliko polje, postavljeni opticki kablovi duz trase staze za mjerenje vremena, i nabavljen novi pisten bully za sredjivanje staze na velikom polju
Dimu1927

#499 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Dimu1927 »

Naslovnica wrote: 23/12/2024 10:38 Meni bi sve bilo jasno da se se konstantno ne provlači priča o unapređenjima i milionskim ulaganjima
a tek master planovi uuuuu

dokle je zicara hrasnica - igman ? pa da ne idemo vise autima

sto neko napisa nisu u stanju kapacitete za parking pripremit

bice bice
Naslovnica

#500 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Naslovnica »

neki wrote: 23/12/2024 12:29 O kakvim milionskim ulaganjima na Igmanu pričate?
Ja nisam spomenuo ulaganja u Igman, nego u OC općenito.
Post Reply