evo prijavi mene nek dodju i skinu
adresa je sanđaćkih grofova do br. 17.
Ti i kakiz nikako da shvatite da ovom snimku nije motiv i cilj kompromitacija neke zene koja vice "ovo mi je komsija"darius_maximus wrote: ↑20/12/2024 19:15 A je li sada rasprava o tome šta je zakonito i dozvoljeno ili šta u Bosni može proći?
Velika je stvarno sreća što kod nas niko okom neće trepnuti na kršenja zakona.
Ti koja inače insistiras na zakonu, recimo u saobraćaju fulas poentu. Na koji način je dozvoljeno emitovati ovakav snimak, sta se mora ispuniti?vjeshalica wrote: ↑20/12/2024 20:47Ti i kakiz nikako da shvatite da ovom snimku nije motiv i cilj kompromitacija neke zene koja vice "ovo mi je komsija"darius_maximus wrote: ↑20/12/2024 19:15 A je li sada rasprava o tome šta je zakonito i dozvoljeno ili šta u Bosni može proći?
Da tebe neko snimi tajno i neku temu pokrene osjetljivog karaktera pa te sa tim reketari,oblajava i upotrebljava protiv tebe onda bi mogao reci da je nezakonito snimanje.
Cak i njih dvojica sto laju, nikoga ne kompromituje govor niti se upotrebljava snimak u nezakonitu svrhu sa ciljem nekih iznuda prema njima, vec samo kao dokaz sta se desilo
"Ti koja inace insistiras na zakonu" , sta je to relevantno za raspravu? Kakav saobracaj, o cemu ti?1Dante1 wrote: ↑20/12/2024 21:27Ti koja inače insistiras na zakonu, recimo u saobraćaju fulas poentu. Na koji način je dozvoljeno emitovati ovakav snimak, sta se mora ispuniti?vjeshalica wrote: ↑20/12/2024 20:47Ti i kakiz nikako da shvatite da ovom snimku nije motiv i cilj kompromitacija neke zene koja vice "ovo mi je komsija"darius_maximus wrote: ↑20/12/2024 19:15 A je li sada rasprava o tome šta je zakonito i dozvoljeno ili šta u Bosni može proći?
Da tebe neko snimi tajno i neku temu pokrene osjetljivog karaktera pa te sa tim reketari,oblajava i upotrebljava protiv tebe onda bi mogao reci da je nezakonito snimanje.
Cak i njih dvojica sto laju, nikoga ne kompromituje govor niti se upotrebljava snimak u nezakonitu svrhu sa ciljem nekih iznuda prema njima, vec samo kao dokaz sta se desilo
Da li dokaz mora imati mahala ili institucije?
Ne smeta mi snimak kriminala, ali ko mi garantuje da ovako neko ne sher uje moje, tvoje, nekoga ko nije svjestan?
Naravno da su audio i video snimci dokaz na sudu, osim ako nisu nelegalno pribavljeni.Hakiz wrote: ↑20/12/2024 21:08 Audio i video snimci nisu dokaz na sudu.
A ako je audio snimak nastao kršenjem zakona koji sam citirao (snimio ga neko kome nije namijenjen razgovor bez sudskog naloga), onda je pitanje da li smije biti korišten na sudu sve i da jeste dokaz, zbog toga što mi se čini da dokazi koji se predoče na sudu moraju biti pribavljeni na zakonit način.
U suprotnom bi i priznanje iznuđeno mučenjem bilo prihvatljivo na sudu.
Neka neki pravnik parničar demantuje ili potvrdi.
https://www.fokus.ba/vijesti/bih/kad-je ... a/2630886/Naslovnica wrote: ↑20/12/2024 21:53Naravno da su audio i video snimci dokaz na sudu, osim ako nisu nelegalno pribavljeni.Hakiz wrote: ↑20/12/2024 21:08 Audio i video snimci nisu dokaz na sudu.
A ako je audio snimak nastao kršenjem zakona koji sam citirao (snimio ga neko kome nije namijenjen razgovor bez sudskog naloga), onda je pitanje da li smije biti korišten na sudu sve i da jeste dokaz, zbog toga što mi se čini da dokazi koji se predoče na sudu moraju biti pribavljeni na zakonit način.
Kada se snimak izuzima sa snimača, prema ZKP-u, u njegovom izuzimanju učestvuje stručna osoba i to su forenzičari. On se kao takav mora ispravno snimiti i zapakovati u forenzički propisane uvjete, kako ne bi došlo do kontaminacije.
„Situacija u kojoj građani svakodnevno snimaju nekoga ili nešto ili kada postaju žrtve nekog krivičnog djela ili su uvedeni u krivično djelo poput traženja ili davanja mita, razgovore i susrete audio video snimaju ili audio snimaju prijetnje, ne mogu se koristiti kao dokaz jer se ne mogu izuzeti u skladu sa odredbama ZKP-a”, navodi Dizdarević, te ističe da je građanin dužan prijaviti krivično djelo, a temeljem prijave i njegove izjave istražitelji, uz obrazloženi prijedlog tužiocu i njegovim odobrenjem, odnosno odbrenjem suda, mogu biti snimati i tada su snimci zakoniti.
Aha nezz jel suplja, predozirao se navodno
Kako ti sam sebi zvekneš šamarčinuHakiz wrote: ↑20/12/2024 22:41https://www.fokus.ba/vijesti/bih/kad-je ... a/2630886/Naslovnica wrote: ↑20/12/2024 21:53Naravno da su audio i video snimci dokaz na sudu, osim ako nisu nelegalno pribavljeni.Hakiz wrote: ↑20/12/2024 21:08 Audio i video snimci nisu dokaz na sudu.
Kada se snimak izuzima sa snimača, prema ZKP-u, u njegovom izuzimanju učestvuje stručna osoba i to su forenzičari. On se kao takav mora ispravno snimiti i zapakovati u forenzički propisane uvjete, kako ne bi došlo do kontaminacije.
„Situacija u kojoj građani svakodnevno snimaju nekoga ili nešto ili kada postaju žrtve nekog krivičnog djela ili su uvedeni u krivično djelo poput traženja ili davanja mita, razgovore i susrete audio video snimaju ili audio snimaju prijetnje, ne mogu se koristiti kao dokaz jer se ne mogu izuzeti u skladu sa odredbama ZKP-a”, navodi Dizdarević, te ističe da je građanin dužan prijaviti krivično djelo, a temeljem prijave i njegove izjave istražitelji, uz obrazloženi prijedlog tužiocu i njegovim odobrenjem, odnosno odbrenjem suda, mogu biti snimati i tada su snimci zakoniti.
Snimak na carsiji je upravo to.Pojašnjava da to znači da istražitelji po saznanju o postojanju audio-video snimka kojima je snimljeno krivično djelo ili bilo koji segment koji se odnosi na krivično djelo imaju nekoliko mogućnosti. Prva je da taj snimak izuzmu u sklopu uviđajnih radnji. Druga situacija je kada se dođe do saznanja da postoji snimak, onda postoje zakonite mogućnosti da prilikom saslušanja svjedok dobrovoljno preda snimak ili da se on izuzme po naredbi suda. U oba slučaja se izdaje potvrda i sačinjavaju se zapisnici.
,Dakle, nema kaznenog djela ako je snimka sačinjena na javnom mjestu. Pojam „u njezinim prostorijama“ podrazumijeva sve one prostorije koje snimana osoba svakodnevno koristi kao što su kuća, stan, ured i slično… Te prostorije su nedostupne širem krugu osoba s aspekta zaštite privatnog života snimane osobe“, kaže Aničić
Drogom protivu holesterola i majgrens_BataZiv_0809 wrote: ↑20/12/2024 23:15 To i ja nesto kontam
Yebes mi sve poprilicno zdravo zivim, cuganje i nocni zivot smanjio skroz, ne pusim, ne zderem sranja, idem u gym pa opet malo malo neki problem, te holesterol, te migrena te ovo te ono.
Likovi se drogiraju decenijama i nista im![]()
Izuzimanje snimka u sklopu istražnih radnji ne čini taj snimak zakonitim dokazom na sudu.vjeshalica wrote: ↑20/12/2024 23:13Kako ti sam sebi zvekneš šamarčinuHakiz wrote: ↑20/12/2024 22:41https://www.fokus.ba/vijesti/bih/kad-je ... a/2630886/Naslovnica wrote: ↑20/12/2024 21:53
Naravno da su audio i video snimci dokaz na sudu, osim ako nisu nelegalno pribavljeni.
Snimak na carsiji je upravo to.Pojašnjava da to znači da istražitelji po saznanju o postojanju audio-video snimka kojima je snimljeno krivično djelo ili bilo koji segment koji se odnosi na krivično djelo imaju nekoliko mogućnosti. Prva je da taj snimak izuzmu u sklopu uviđajnih radnji. Druga situacija je kada se dođe do saznanja da postoji snimak, onda postoje zakonite mogućnosti da prilikom saslušanja svjedok dobrovoljno preda snimak ili da se on izuzme po naredbi suda. U oba slučaja se izdaje potvrda i sačinjavaju se zapisnici.
Kad je bila pucnjava i onaj Faris Pendek ubijen, policija je sa video nadzora dosla do podataka vozila u kojem je bio ubica. Po tvojoj labavoj pricici, saznanja o uciniocu su nelegalnog karaktera pa sve ostalo sto je uslijedilo je nezakonito.
Najbitnije:,Dakle, nema kaznenog djela ako je snimka sačinjena na javnom mjestu. Pojam „u njezinim prostorijama“ podrazumijeva sve one prostorije koje snimana osoba svakodnevno koristi kao što su kuća, stan, ured i slično… Te prostorije su nedostupne širem krugu osoba s aspekta zaštite privatnog života snimane osobe“, kaže Aničić
Ti nikako da skontaš da to nije poenta priče.vjeshalica wrote: ↑20/12/2024 20:47Ti i kakiz nikako da shvatite da ovom snimku nije motiv i cilj kompromitacija neke zene koja vice "ovo mi je komsija"darius_maximus wrote: ↑20/12/2024 19:15 A je li sada rasprava o tome šta je zakonito i dozvoljeno ili šta u Bosni može proći?
Već godinama imam kameru pred vratima stana u zgradi, tu su još dva stana i nemaju ništa protiv, možda im i odgovara? ali to je nagađanje. Snima i zvuk. Ispravno ili pogrešno?Haris.ba wrote: ↑20/12/2024 18:04I to je vecina etaznih vlasnika potpisala da se slaze. I u pravilu ne bi trebalo biti dostupno svima.Naslovnica wrote: ↑20/12/2024 18:02
Pa ima pravo da postavi kameru, zar ne?
Mnoge zgrade već imaju interfone sa video nadzorom ulaza u zgradu, gledaš ma TV-u po cijeli dan ko ulazi ili izlazi iz zgrade i kada.![]()
Ne bi mi smetalo da kamera na autobuskoj snima šta god, BMK.
karanana wrote: ↑20/12/2024 17:24 da ne petljamo previse...znaci vi kazete da zakon odobrava privatnu kameru sa privatnog objekta da snima javnu povrsinu ispred objekta ali da ne smije snimat zvuk? znaci moze video a ne moze zvuk?
da ne komplikujemo, evo vam real life primjer iz moje struke:
znaci ja parkiram na javni parking ispred necije kuce koja snima i taj parking, i karam u autu, i vlasnik moze avazu poslati video snimak mog karanja, ali da je njegov snimak slucajno snimio i audio uzivanciju mog partnera, tj. moje znanje zanata, to bi bilo protuzakonito?