SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#87301 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by bitanga_sa_otesa »

Haris.ba wrote: 20/12/2024 19:22 Daj mi adresu, ja cu prijaviti tvoju klimu. Po izlasku inspekcije garantujem ti da ces je morati skinuti.
evo prijavi mene nek dodju i skinu
adresa je sanđaćkih grofova do br. 17.
1Dante1

#87302 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by 1Dante1 »

BadBoy wrote: 20/12/2024 20:00 Imate snimak pucnjave a vi o klimama :-)
Snimak je trebala imati policija a ne mahala
Edin H.

#87303 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Edin H. »

1Dante1 wrote: 20/12/2024 20:42
BadBoy wrote: 20/12/2024 20:00 Imate snimak pucnjave a vi o klimama :-)
Snimak je trebala imati policija a ne mahala
De je snimak?
vjeshalica

#87304 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

darius_maximus wrote: 20/12/2024 19:15 A je li sada rasprava o tome šta je zakonito i dozvoljeno ili šta u Bosni može proći?
Velika je stvarno sreća što kod nas niko okom neće trepnuti na kršenja zakona.
Ti i kakiz nikako da shvatite da ovom snimku nije motiv i cilj kompromitacija neke zene koja vice "ovo mi je komsija"
Da tebe neko snimi tajno i neku temu pokrene osjetljivog karaktera pa te sa tim reketari,oblajava i upotrebljava protiv tebe onda bi mogao reci da je nezakonito snimanje.
Cak i njih dvojica sto laju, nikoga ne kompromituje govor niti se upotrebljava snimak u nezakonitu svrhu sa ciljem nekih iznuda prema njima, vec samo kao dokaz sta se desilo
drug_profi

#87305 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Poenta. Bravo.
Naslovnica

#87306 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

Haris.ba wrote: 20/12/2024 19:22 Daj mi adresu, ja cu prijaviti tvoju klimu. Po izlasku inspekcije garantujem ti da ces je morati skinuti.
AHA
Đesi garancijo na pređene kilometre
:lol: :lol: :lol:
Hakiz

#87307 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hakiz »

Audio i video snimci nisu dokaz na sudu.

A ako je audio snimak nastao kršenjem zakona koji sam citirao (snimio ga neko kome nije namijenjen razgovor bez sudskog naloga), onda je pitanje da li smije biti korišten na sudu sve i da jeste dokaz, zbog toga što mi se čini da dokazi koji se predoče na sudu moraju biti pribavljeni na zakonit način.

U suprotnom bi i priznanje iznuđeno mučenjem bilo prihvatljivo na sudu.

Neka neki pravnik parničar demantuje ili potvrdi.
1Dante1

#87308 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by 1Dante1 »

vjeshalica wrote: 20/12/2024 20:47
darius_maximus wrote: 20/12/2024 19:15 A je li sada rasprava o tome šta je zakonito i dozvoljeno ili šta u Bosni može proći?
Ti i kakiz nikako da shvatite da ovom snimku nije motiv i cilj kompromitacija neke zene koja vice "ovo mi je komsija"
Da tebe neko snimi tajno i neku temu pokrene osjetljivog karaktera pa te sa tim reketari,oblajava i upotrebljava protiv tebe onda bi mogao reci da je nezakonito snimanje.
Cak i njih dvojica sto laju, nikoga ne kompromituje govor niti se upotrebljava snimak u nezakonitu svrhu sa ciljem nekih iznuda prema njima, vec samo kao dokaz sta se desilo
Ti koja inače insistiras na zakonu, recimo u saobraćaju fulas poentu. Na koji način je dozvoljeno emitovati ovakav snimak, sta se mora ispuniti?

Da li dokaz mora imati mahala ili institucije?

Ne smeta mi snimak kriminala, ali ko mi garantuje da ovako neko ne sher uje moje, tvoje, nekoga ko nije svjestan?
vjeshalica

#87309 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

1Dante1 wrote: 20/12/2024 21:27
Ti koja inače insistiras na zakonu, recimo u saobraćaju fulas poentu. Na koji način je dozvoljeno emitovati ovakav snimak, sta se mora ispuniti?

Da li dokaz mora imati mahala ili institucije?

Ne smeta mi snimak kriminala, ali ko mi garantuje da ovako neko ne sher uje moje, tvoje, nekoga ko nije svjestan?
"Ti koja inace insistiras na zakonu" , sta je to relevantno za raspravu? Kakav saobracaj, o cemu ti?
Naslovnica

#87310 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

Hakiz wrote: 20/12/2024 21:08 Audio i video snimci nisu dokaz na sudu.

A ako je audio snimak nastao kršenjem zakona koji sam citirao (snimio ga neko kome nije namijenjen razgovor bez sudskog naloga), onda je pitanje da li smije biti korišten na sudu sve i da jeste dokaz, zbog toga što mi se čini da dokazi koji se predoče na sudu moraju biti pribavljeni na zakonit način.

Naravno da su audio i video snimci dokaz na sudu, osim ako nisu nelegalno pribavljeni.
karanana

#87311 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by karanana »

sto bata rece, meni ovaj frajer s kesom sumnjiv. kao neko ko je dosao iz druge dimenzije i ne vidi/ne jebe sta se desava.
a fakat bilo bi dobro da je ovaj frajer isti frajer iz avazovog uzimam papir uzimam kesu
Hakiz

#87312 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hakiz »

Naslovnica wrote: 20/12/2024 21:53

Naravno da su audio i video snimci dokaz na sudu, osim ako nisu nelegalno pribavljeni.
https://www.fokus.ba/vijesti/bih/kad-je ... a/2630886/
Kada se snimak izuzima sa snimača, prema ZKP-u, u njegovom izuzimanju učestvuje stručna osoba i to su forenzičari. On se kao takav mora ispravno snimiti i zapakovati u forenzički propisane uvjete, kako ne bi došlo do kontaminacije.

„Situacija u kojoj građani svakodnevno snimaju nekoga ili nešto ili kada postaju žrtve nekog krivičnog djela ili su uvedeni u krivično djelo poput traženja ili davanja mita, razgovore i susrete audio video snimaju ili audio snimaju prijetnje, ne mogu se koristiti kao dokaz jer se ne mogu izuzeti u skladu sa odredbama ZKP-a”, navodi Dizdarević, te ističe da je građanin dužan prijaviti krivično djelo, a temeljem prijave i njegove izjave istražitelji, uz obrazloženi prijedlog tužiocu i njegovim odobrenjem, odnosno odbrenjem suda, mogu biti snimati i tada su snimci zakoniti.
zigson

#87313 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zigson »

karanana wrote: 20/12/2024 21:59 sto bata rece, meni ovaj frajer s kesom sumnjiv. kao neko ko je dosao iz druge dimenzije i ne vidi/ne jebe sta se desava.
a fakat bilo bi dobro da je ovaj frajer isti frajer iz avazovog uzimam papir uzimam kesu
Ja sam cuo da je onaj umro
karanana

#87314 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by karanana »

zigson wrote: 20/12/2024 23:02
karanana wrote: 20/12/2024 21:59 sto bata rece, meni ovaj frajer s kesom sumnjiv. kao neko ko je dosao iz druge dimenzije i ne vidi/ne jebe sta se desava.
nemoj zajebavat? sad ko kroz maglu...da li sam i ja to nekad cuo....
zigson

#87315 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zigson »

karanana wrote: 20/12/2024 23:04
zigson wrote: 20/12/2024 23:02
nemoj zajebavat? sad ko kroz maglu...da li sam i ja to nekad cuo....
Aha nezz jel suplja, predozirao se navodno
A znam ga iz vidjenja u mahalu mi dolazio po zuto :lol:
Da je pametniji bio pa da je ko ona hawk tuah naplatio svoju popularnost al nije tad tiktoka bilo doduse
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#87316 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by _BataZiv_0809 »

Bilo je nesto nedavno na tik toku sa njim
Znat ce @Velkoski
zigson

#87317 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zigson »

Ma morebit da je suplja, nedavno sam to cuo, al znam da je na heroinu bio sigurno.
Jebo majku i to su umjetnici 20 godina na heroinu i nista im, valjda mjeru nasli, znam ih par funkcionisu najnormalnije izuzev kad ih vidim da spavajuci hodaju savijenih koljena. Al sutra ujutro najnormalnije funkcionisu
vjeshalica

#87318 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

Hakiz wrote: 20/12/2024 22:41

Kada se snimak izuzima sa snimača, prema ZKP-u, u njegovom izuzimanju učestvuje stručna osoba i to su forenzičari. On se kao takav mora ispravno snimiti i zapakovati u forenzički propisane uvjete, kako ne bi došlo do kontaminacije.

„Situacija u kojoj građani svakodnevno snimaju nekoga ili nešto ili kada postaju žrtve nekog krivičnog djela ili su uvedeni u krivično djelo poput traženja ili davanja mita, razgovore i susrete audio video snimaju ili audio snimaju prijetnje, ne mogu se koristiti kao dokaz jer se ne mogu izuzeti u skladu sa odredbama ZKP-a”, navodi Dizdarević, te ističe da je građanin dužan prijaviti krivično djelo, a temeljem prijave i njegove izjave istražitelji, uz obrazloženi prijedlog tužiocu i njegovim odobrenjem, odnosno odbrenjem suda, mogu biti snimati i tada su snimci zakoniti.
Kako ti sam sebi zvekneš šamarčinu
Pojašnjava da to znači da istražitelji po saznanju o postojanju audio-video snimka kojima je snimljeno krivično djelo ili bilo koji segment koji se odnosi na krivično djelo imaju nekoliko mogućnosti. Prva je da taj snimak izuzmu u sklopu uviđajnih radnji. Druga situacija je kada se dođe do saznanja da postoji snimak, onda postoje zakonite mogućnosti da prilikom saslušanja svjedok dobrovoljno preda snimak ili da se on izuzme po naredbi suda. U oba slučaja se izdaje potvrda i sačinjavaju se zapisnici.
Snimak na carsiji je upravo to.

Kad je bila pucnjava i onaj Faris Pendek ubijen, policija je sa video nadzora dosla do podataka vozila u kojem je bio ubica. Po tvojoj labavoj pricici, saznanja o uciniocu su nelegalnog karaktera pa sve ostalo sto je uslijedilo je nezakonito.

Najbitnije:
Dakle, nema kaznenog djela ako je snimka sačinjena na javnom mjestu. Pojam „u njezinim prostorijama“ podrazumijeva sve one prostorije koje snimana osoba svakodnevno koristi kao što su kuća, stan, ured i slično… Te prostorije su nedostupne širem krugu osoba s aspekta zaštite privatnog života snimane osobe“, kaže Aničić
,
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#87319 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by _BataZiv_0809 »

To i ja nesto kontam
Yebes mi sve poprilicno zdravo zivim, cuganje i nocni zivot smanjio skroz, ne pusim, ne zderem sranja, idem u gym pa opet malo malo neki problem, te holesterol, te migrena te ovo te ono.

Likovi se drogiraju decenijama i nista im :shock:
Naslovnica

#87320 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

_BataZiv_0809 wrote: 20/12/2024 23:15 To i ja nesto kontam
Yebes mi sve poprilicno zdravo zivim, cuganje i nocni zivot smanjio skroz, ne pusim, ne zderem sranja, idem u gym pa opet malo malo neki problem, te holesterol, te migrena te ovo te ono.

Likovi se drogiraju decenijama i nista im :shock:
Drogom protivu holesterola i majgrens
Hakiz

#87321 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hakiz »

vjeshalica wrote: 20/12/2024 23:13
Hakiz wrote: 20/12/2024 22:41

Kako ti sam sebi zvekneš šamarčinu
Pojašnjava da to znači da istražitelji po saznanju o postojanju audio-video snimka kojima je snimljeno krivično djelo ili bilo koji segment koji se odnosi na krivično djelo imaju nekoliko mogućnosti. Prva je da taj snimak izuzmu u sklopu uviđajnih radnji. Druga situacija je kada se dođe do saznanja da postoji snimak, onda postoje zakonite mogućnosti da prilikom saslušanja svjedok dobrovoljno preda snimak ili da se on izuzme po naredbi suda. U oba slučaja se izdaje potvrda i sačinjavaju se zapisnici.
Snimak na carsiji je upravo to.

Kad je bila pucnjava i onaj Faris Pendek ubijen, policija je sa video nadzora dosla do podataka vozila u kojem je bio ubica. Po tvojoj labavoj pricici, saznanja o uciniocu su nelegalnog karaktera pa sve ostalo sto je uslijedilo je nezakonito.

Najbitnije:
Dakle, nema kaznenog djela ako je snimka sačinjena na javnom mjestu. Pojam „u njezinim prostorijama“ podrazumijeva sve one prostorije koje snimana osoba svakodnevno koristi kao što su kuća, stan, ured i slično… Te prostorije su nedostupne širem krugu osoba s aspekta zaštite privatnog života snimane osobe“, kaže Aničić
,
Izuzimanje snimka u sklopu istražnih radnji ne čini taj snimak zakonitim dokazom na sudu.

Taj snimak je samo pokazatelj istražiteljima na koga da se fokusiraju, protiv koga da traže dokaze koje će sud prihvatiti.

Nemoj se više šamarati.

A i što meni treba da ti odgovaram :shock:

Haj' zdra'o.
darius_maximus

#87322 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by darius_maximus »

Ti nikako da skontaš da to nije poenta priče.
Poenta priče je da se ove kamere nisu samo pojavile tu tokom pucnjave.

Te kamere i sada stoje gore i snimaju ljude koji vode privatne razgovore, nesvjesni da ih neko snima.
Do sada je tu snimljena tona ličnih podataka ljudi, sad je samo pitanje šta bude s tim podacima.

Zamisli sada ti stojiš na ulici i razgovaraš s nekim i lik otvori prozor i počne vas snimati.
Ti ne bi imao ništa protiv da neko snima tvoj razgovor? Ne bi se pomjerio kontajući da je frajer lud?
A sad zamisli da ne znaš da te neko snima.

Što se tih kamera gore tiče, ko garantuje da sutra neki od tih podataka neće biti iskorišteni protiv nekoga?
Nečija lijepa riječ i obećanje?
toska

#87323 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by toska »

Haris.ba wrote: 20/12/2024 18:04
Naslovnica wrote: 20/12/2024 18:02
Pa ima pravo da postavi kameru, zar ne?
Mnoge zgrade već imaju interfone sa video nadzorom ulaza u zgradu, gledaš ma TV-u po cijeli dan ko ulazi ili izlazi iz zgrade i kada. :lol:
Ne bi mi smetalo da kamera na autobuskoj snima šta god, BMK.
I to je vecina etaznih vlasnika potpisala da se slaze. I u pravilu ne bi trebalo biti dostupno svima.
Već godinama imam kameru pred vratima stana u zgradi, tu su još dva stana i nemaju ništa protiv, možda im i odgovara? ali to je nagađanje. Snima i zvuk. Ispravno ili pogrešno?
karanana wrote: 20/12/2024 17:24 da ne petljamo previse...znaci vi kazete da zakon odobrava privatnu kameru sa privatnog objekta da snima javnu povrsinu ispred objekta ali da ne smije snimat zvuk? znaci moze video a ne moze zvuk?

da ne komplikujemo, evo vam real life primjer iz moje struke:
znaci ja parkiram na javni parking ispred necije kuce koja snima i taj parking, i karam u autu, i vlasnik moze avazu poslati video snimak mog karanja, ali da je njegov snimak slucajno snimio i audio uzivanciju mog partnera, tj. moje znanje zanata, to bi bilo protuzakonito?
:D
elk

#87324 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by elk »

Ma spel cek ga handri :lol:
statixx

#87325 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by statixx »

Karanana ga roka...jbt ti to. :D
Post Reply