Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu islamskog i bliskoistočnog uticaja/nasljeđa na svoj identitet?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#226 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu islamskog i bliskoistočnog uticaja/nasljeđa na svoj identite

Post by PreWiBa »

Vjecita_zavrzlama wrote: 19/12/2024 16:42
sehohari wrote: 19/12/2024 16:40
Vjecita_zavrzlama wrote: 19/12/2024 16:40

Da jasno mi je ?
:lol:
vecina elite je smece i doveli su nas gdje su nas doveli
Izetbegovići prvi

Cast izuzetcima
I said what i said
Kakav narod, takva elita

Ali tebe samo žulja što nisu vojvode u pitanju...

Image
toska

#227 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu islamskog i bliskoistočnog uticaja/nasljeđa na svoj identite

Post by toska »

So What! wrote: 19/12/2024 16:33 Nedavno sam na Izvornoj TV gledao snimak koride koji se održao na stadionu Koševo.

Iz zajebancije prebacim na Izvorna TV, kad tamo ni manje ni više korida održane 89. godine na našem najvećem stadionu.

Bio sam uvjeren da je snimak online, ali ću se potruditi da ga nabavim, za sada sam uspio pronaći fotografiju s tog događaja.

Možete li zamisliti u današnji vakat takav događaj?

Image
Očito nemaš dovoljno godina.
Ta 89. je bila prekretnica u cijeloj IE i sve sto je bilo nezamislivo 88. već naredne godine je postalo "sloboda".

Tako i ta korida koja je bila i događaj i skandal godine, čitavo Sarajevo se uzyebalo oko nje, ja sam i zaboravio da li se uspjela održati jer je otpor istoj bio žestok i nije popraćena u medijima, valjda.
A i publike nesto nema na slici.
So What!

#228 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu islamskog i bliskoistočnog uticaja/nasljeđa na svoj identite

Post by So What! »

toska wrote: 19/12/2024 16:49Očito nemaš dovoljno godina.
Ta 89. je bila prekretnica u cijeloj IE i sve sto je bilo nezamislivo 88. već naredne godine je postalo "sloboda".

Tako i ta korida koja je bila i događaj i skandal godine, čitavo Sarajevo se uzyebalo oko nje, ja sam i zaboravio da li se uspjela održati jer je otpor istoj bio žestok i nije popraćena u medijima, valjda.
Ja nisam iz Sarajeva rodom i meni je bilo nezamislivo ovo, jer niko nikada mi nije pričao o koridi na stadionu Koševo.

Na internetu, bukvalno, ali bukvalno nema ništa o ovome, a snimak znam da postoji jer sam ga gledao.

Kažem, u današnje vrijeme, pala bi kantonalna Vlada ovo da se desi.
Vjecita_zavrzlama

#229 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu islamskog i bliskoistočnog uticaja/nasljeđa na svoj identite

Post by Vjecita_zavrzlama »

sehohari wrote: 19/12/2024 16:45
sehohari wrote: 19/12/2024 16:40

:lol:
Izetbegovići prvi

Cast izuzetcima
I said what i said
Kakav narod, takva elita

Image
Stvarno si napacen
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#230 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu islamskog i bliskoistočnog uticaja/nasljeđa na svoj identite

Post by PreWiBa »

Vjecita_zavrzlama wrote: 19/12/2024 17:00

Izetbegovići prvi

Cast izuzetcima
I said what i said
Kakav narod, takva elita

Image
Stvarno si napacen
Nemoj majketi da kopamo tvoje komentare o fetiširanju imena i izdrkavanje na bošnjački "white privilege".
toska

#231 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu islamskog i bliskoistočnog uticaja/nasljeđa na svoj identite

Post by toska »

So What! wrote: 19/12/2024 16:53
toska wrote: 19/12/2024 16:49Očito nemaš dovoljno godina.

Ja nisam iz Sarajeva rodom i meni je bilo nezamislivo ovo, jer niko nikada mi nije pričao o koridi na stadionu Koševo.

Na internetu, bukvalno, ali bukvalno nema ništa o ovome, a snimak znam da postoji jer sam ga gledao.

Kažem, u današnje vrijeme, pala bi kantonalna Vlada ovo da se desi.
Najavljena koji mjesec ranije i sa tim uzburkala duhove i ostavila dovoljno vremena da društvo raspravi.
Nema ko nije u raji o tome diskutovao, Cuj korida u gradu.
Sad vidim da je ipak održana, ali od 89. i Sarajevo i YU možeš posmatrati kao državu bezakonja.
Vjecita_zavrzlama

#232 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu islamskog i bliskoistočnog uticaja/nasljeđa na svoj identite

Post by Vjecita_zavrzlama »

sehohari wrote: 19/12/2024 17:01
Vjecita_zavrzlama wrote: 19/12/2024 17:00

Kakav narod, takva elita

Image
Stvarno si napacen
Nemoj majketi da kopamo tvoje komentare o fetiširanju imena i izdrkavanje na bošnjački "white privilege".
Pa sta gore na temi ti sam konstatujes? Da smo u prednosti jer smo evropljani ,u organiziranju i svemu

Nije rasizam priznati da su evropljani napredniji od vecine muslimanskih naroda sa Azijskog i africkog kontinenta, mozda su izuzetci malaji…i oni su napredni
Iskra_Bug

#233 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu islamskog i bliskoistočnog uticaja/nasljeđa na svoj identite

Post by Iskra_Bug »

Evo ja kao potomak Bosnjaka-muslimana koji je rodjen u Svedskoj i odrastao bez vjere, a jako sam vezan za BiH, hocu doprinjeti raspravi. Unaprijed se ispricavam zbog gramatike.

Meni u bosnjackoj kulturi smeta:

- je postalo ruzno reci da nisi vjernik.
- ne smijes kritizirati glasnocu ezana, jer si onda izdajnik odnosno mrzitelj Islama. Evo prije par mjeseci sam bio u Mostaru u restoranu pored Starog Mosta, Ezan toliko glasan da smo morali da se deremo da bi smo se razumijeli.
- ne smijes kritizirati da se grade dzamije maltene na svakom cosku i da munara uvijek mora da bude ultravisoka, jer si onda izdajnik ili mrzitelj Islama
- da je postalo ruzno izaci/piti pa cak i jesti tokom ramazana. Ja jednostavno vise ne posjetim BiH tokom ramazana, iako obozavam ramazanske lepinje i lijepa mi je tradicija iftara, ali sta je sa Bosnjacima koji zive ovdje a koji bi voljeli da izadju na dernek, a ne smiju, jer bi bila sramota da ih neko vidi? Kakvo je to drustvo?
- sto se bosnjacki identitet i kultura toliko cvrsto veze sa islamom. Skoro je nemoguce naci neku bosnjacku ili bosansku KULTURNU zajednicu u dijaspori, a vjerujem da je slicno i u BiH. Sve sami bosnjacki islamski centri. To ne samo ne odgovara meni kao agnostiku, nego bih rekao da ne odgovara ni jednom velikom broju Bosnjaka-muslimana (mozda cak i vecini) kojoj vjera nije najvaznija stvar na svijetu. Toliko bih volio da se bavim bosnjackom/bosanskom kulturom i promocijom iste, da se druzim s Bosnjacima u nekom udruzenju, ali dzaba je kad postoje samo islamski centri.
Neka vjere i neka islamskih centara, ali ako postoje samo vjerska udruzenja onda nismo narod nego vjerska skupina.
- Ta prica da su nam Turska i islamski svijet blizi od komsija/susjeda i zapadnog svijeta. Cudno da su onda 95% nasih izbjeglica tokom rata pobjegli bas u te zapadne zemlje
- Da nas je zapad izdao 90ih jer smo muslimani. Ljudi, da nije bilo Amerike i zapada, mi danas vjerovatno ne bi smo vise postojali na prostoru BiH kao narod. Sigurno da je zapad morao reagirati puno ranije i odlucnije, ali budemo realni.
- Da se mnogi, i na ovoj temi, prave kao da selefije i ostale bliskoistocne sekte nisu opasne za Bosnjake i BiH, jer oni "nikoga ne diraju" i "samo prakticiraju Islam". Svugdje po svijetu mozemo vidjeti sta se desava s zajednicama i drzavama gdje se njihov nacin vjerovanja siri. Ne diraju nikoga sve dok su dovoljno mocni da diraju sve sto se ne uklapa u njihovo tumacenje islama.
- lizanje guzice osmanskog okupatora. Obdaniste Sultan Fatih u Novom Travniku na primjer, otvoren prije par godina...mislim, wtf?
Last edited by Iskra_Bug on 19/12/2024 19:03, edited 2 times in total.
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#234 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu islamskog i bliskoistočnog uticaja/nasljeđa na svoj identite

Post by teskeredzic_22 »

Bošnjaci su Južni Sloveni.
Ukoliko žele držati do sebe trebaju njegovati i sačuvati vlastiti identitet a religijski identitet je nešto sasvim deseto , to je privatna stvar svakog pojedinca ?
skupljac_zeljeza

#235 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu islamskog i bliskoistočnog uticaja/nasljeđa na svoj identite

Post by skupljac_zeljeza »

TojoOptics wrote: 19/12/2024 14:10 Namaz je maznuo sve od Yoge. Ama sve Yoga pozicije. Yoga je starija od Islama nekoliko hiljada godina i naravno nije konceptirana za ispiranje mozga, nije religija.
A kažem ja raji iz Srbije da mi ne treba yoga jer klanjam i da imaju skoro sve čakre u namazu i ne vjeruju mi. :mrgreen: Onda oni meni kažu da Amin ne nadoknađuje totalno Om i kažem da na Teššehudu kada sjedimo na koljenima se uče Salavati: ALLAHUMME SALLI ALA MUHAMMEDIN VE ALA ALI MUHAMMED, ALLAHUMME BARIK ALA MUHAMMEDIN VE ALA ALI MUHAMMED. M sa teštidom 6x, što znači da se zadržimo na njemu što najbolje ilustruje izgovaranje ovog imena sa munare. :mrgreen:
Iskra_Bug wrote: 19/12/2024 18:56 To ne samo ne odgovara meni kao agnostiku, nego bih rekao da ne odgovara ni jednom velikom broju Bosnjaka-muslimana (mozda cak i vecini) kojoj vjera nije najvaznija stvar na svijetu.
Skupi pare, a vidjet ćeš koliko je to težak posao kada su stotine hiljada eura u pitanju, i kupiš zgradu i renoviraš u BKC. Dolazit će i efendija. Ne sjećam se gdje sam tačno vidio, mislim u Mannheimu, da su bosanski mesdžid i Kulturni centar Bošnjaka u jednom dvorištu. Djeca vježbala folklor, odrasli sjedili igrali domina....bilo je vrlo živo.
Locked