Naslovnica wrote: ↑19/12/2024 14:59
Rečeno je da saobraćaj učestvuje meščini 20% u ukupnom zagađenju.
Znači, da ukineš KOMPLETAN saobraćaj u Kantonu Sarajevo - smanjio bi zagađenje 20% max.
Za sinoćnji index zagađenja preko 500 to je mizerno, zrak i dalje havarija, OPASAN.
jasno. nije se ulagalo u JGS samo zbog zagađenja, nego najprije da grad ne ostane potpuno bez istog, jer osim što bi taj procenat u zagađenju porastao, prestrašne bi bile ekonomske posljedice toga.
svakako da su rak rana individualna ložišta.
a tu je potrebno stisnuti muda i napraviti plan. pričati o tome kako je ovo trebalo biti riješeno je botovanje. međutim, ono što jeste trebalo, napraviti plan ili hodogram aktivnosti, koji bi ukjučivale:
subvencije za utopljavanje kuća,
subvencije za uvođenje plina (tog je i bilo mislim, ali sve onako ad hoc i ništa strateški),
subvencije za prelazak na grijanje na struju,
obezbjeđivanje energetskih potreba.
napraviti neki realan presjek i naravno, kao uvijek kod velikih projekata, očekivati kašnjenja, ali bar znati kada bi se moglo vidjeti svjetlo na kraju tunela, ili sunce iznad sarajeva.
nakon što se obezbjedi navedeno, onda krenuti u oštro sankcionisanje individualnih ložišta u pogledu ćumura. dokazati da neko loži plastiku, ili nešto drugo kancerogeno je jako teško, ne može baš inspekcija upadati po kućama i prebirati po pepelu da vidi šta ložiš.
no da pravo kažem, da sam vlast, ja se ne bih brinuo. nijedna nije skinuta zbog toga, niti je ijedna postavljena zbog toga. izbori su nakon ljeta i u prvim danima jeseni. tada nema zagađenja i to je neka davna prošlost.
frka oko vjetrokoridora nije istinska briga zbog zagađenosti zraka, nego zbog sitnog šićara pojedinaca i uvjerenosti da grad treba ostati konzerviran u '80 jer je dobro bilo (navodno) dok je tako izgledao. svaka nova zgrada je za bogatune koji će maltretirani poštene sarajlije.