Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Haris.ba

#5901 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Haris.ba »

Naslovnica wrote: 19/12/2024 14:33 Samo što nije bilo aplikacija, mjerenja zagađenja na klik mobitela, ventilacionih koridora i sličnog, smog bio isti i još gori,
Pa valjda se nesta napredovalo i shvatilo.
Ne mozemo sad govoriti prije bilo gore pa sad treba po starim shvatanjima.

Prije se i azbest koristio pa se skontalo da se ne koristi.

Valjda se nesta i novo skontalo i shvatilo.
Better Man

#5902 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Better Man »

Naslovnica wrote: 19/12/2024 11:52
Better Man wrote: 19/12/2024 11:49 Sve se može riješiti kad se želi i kad su stručni ljudi na svojim mjestima. Šta očekivati od Bojana Bošnjayka, koji nema pojma o resoru koji vodima uz to je još u pritvoru zbog kriminalnih i koruptivnih radnji. Treba što više ulagati u gradski prevoz tako da ljudima bude isplativije koristiti ga nego voziti automobile, uvesti zabranu saobraćaja u centru Sarajeva za auta koja su ispod euro 5 norme, omogućiti ljudima besplatne ili uz simboličnu cijenu priključke na plin, zabranu loženja nekvalitetnog uglja, drva koja su mokra i nisu suha, kao i guma i ostalog otpada.
Neće se uvoditi zabrana saobraćaja u centru Sarajevu.
U Visokom uvodi zabrane, mani se Sarajeva.
U budućnosti će se to morati uraditi, a naročito kad bude još bolji i savremeniji gradski saobraćaj i to za sva auta ispod euro 5 norme.
Naslovnica

#5903 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Naslovnica »

Haris.ba wrote: 19/12/2024 14:37
Naslovnica wrote: 19/12/2024 14:33 Samo što nije bilo aplikacija, mjerenja zagađenja na klik mobitela, ventilacionih koridora i sličnog, smog bio isti i još gori,

Ima smisla u kontekstu priče o zagađenju a vezano za ventilacione koridore i izgradnju zgradurina.
Nije bilo zgradurina, niko nije spominjao ventilacione koridore, zagađenje bilo ko zna koliko.
Sutra da u Sarajevu srušiš sve zgrade iznad 3 sprata ništa se neće promijeniti, opet će u ovo doba godine zrak biti katastrofalan,
Niko ne govori da treba "po starim shvatanjima".
Ja samo okušavam da shvatim šta će se to promijeniti ako se naprave te famozne zgradurine a što sada već nemamo i što nismo imali zadnjih 50 godina?!
Naslovnica

#5904 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Naslovnica »

Better Man wrote: 19/12/2024 14:46
Naslovnica wrote: 19/12/2024 11:52
Better Man wrote: 19/12/2024 11:49 Sve se može riješiti kad se želi i kad su stručni ljudi na svojim mjestima. Šta očekivati od Bojana Bošnjayka, koji nema pojma o resoru koji vodima uz to je još u pritvoru zbog kriminalnih i koruptivnih radnji. Treba što više ulagati u gradski prevoz tako da ljudima bude isplativije koristiti ga nego voziti automobile, uvesti zabranu saobraćaja u centru Sarajeva za auta koja su ispod euro 5 norme, omogućiti ljudima besplatne ili uz simboličnu cijenu priključke na plin, zabranu loženja nekvalitetnog uglja, drva koja su mokra i nisu suha, kao i guma i ostalog otpada.
Neće se uvoditi zabrana saobraćaja u centru Sarajevu.
U Visokom uvodi zabrane, mani se Sarajeva.
U budućnosti će se to morati uraditi, a naročito kad bude još bolji i savremeniji gradski saobraćaj i to za sva auta ispod euro 5 norme.
Ma kakvi, nema od toga ništa.
Haris.ba

#5905 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Haris.ba »

Naslovnica wrote: 19/12/2024 14:47 Ja samo okušavam da shvatim šta će se to promijeniti ako se naprave te famozne zgradurine a što sada već nemamo i što nismo imali zadnjih 50 godina?!
Nema srebrenog metka. Mora se niz stvari promjeniti. Grijanje, saobracaj, urbanizam.

U studiji o vjetrokoridorima nije problem izgradnja, vec kako se gradi.

Gradnja po studiji bi dovela do naselja koja bi se lakse provjetravala, bila bi manja u smislu zauzimanja povrsine.
Valjda ne treba objasnjavati sta znaci zelena povrsina na kojima mozes staviti drvo.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#5906 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Chmoljo »

Naslovnica wrote: 19/12/2024 14:47

Ima smisla u kontekstu priče o zagađenju a vezano za ventilacione koridore i izgradnju zgradurina.
Nije bilo zgradurina, niko nije spominjao ventilacione koridore, zagađenje bilo ko zna koliko.
Sutra da u Sarajevu srušiš sve zgrade iznad 3 sprata ništa se neće promijeniti, opet će u ovo doba godine zrak biti katastrofalan,
Ja samo okušavam da shvatim šta će se to promijeniti ako se naprave te famozne zgradurine a što sada već nemamo i što nismo imali zadnjih 50 godina?!
samo neće ništa. znamo štaje problem: loženje svega/socijalna priča i automobili.

dok bi se automobili mogli regulisati, a evo već su bila neka ulaganja u saobraćajnu infrastrkturu, dotle ovo prvo će ići jako teško. uvjet za to je dovoljno para, nepopustljiva i dosljedna vlast, a bogami i zainteresovano građanstvo.

svi su kao nešto motivisani da se nešto poduzme. jel se smog raziđe, niko ništa. i to je ono što nas stalno haba - kratkovidost. radilo bi se nešto samo kada je ovakvo sranje. prethodne dvije godine su bile solidne, sa malo ovakvih dana ili gotovo nikako, pa se nije pričalo nešto posebno o zagađenju.

nažalost, ljudi očekuju, ako zabraniš ćumur, da je država dužna da mu plaća plin.

pričamo o svijesti koja ne može da shvati da treba dati pare za mjesečno održavanje haustora, da mu je čisto i uredno.

pričamo o svijesti koja vjeruje da je nešto opasno jedino ako ga odmha ubije ili ozlijedi. ovo polagano davljenje, ono u to ne vjeruje. ili eto, nije da nije tako, ali živjećeš kol'ko ti je propisano. :roll:
Pauza

#5907 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Pauza »

E Trojkaši neka vam je na čast ova situacija sa zagađenjem zraka. Niste dorasli zadatku i to je činjenica. Ništa, doslovno, ne činite da ovo promjenite, a znali ste glasove sakupljati dok niste bili u poziciji, sa pričom kako ćete riještiti problem zagađenja. NIsta od toga.

Ćumur/ugalj se i dalje lozi, za početak.
Naslovnica

#5908 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Naslovnica »

Chmoljo wrote: 19/12/2024 14:54
Naslovnica wrote: 19/12/2024 14:47

samo neće ništa. znamo štaje problem: loženje svega/socijalna priča i automobili.

dok bi se automobili mogli regulisati, a evo već su bila neka ulaganja u saobraćajnu infrastrkturu, dotle ovo prvo će ići jako teško. uvjet za to je dovoljno para, nepopustljiva i dosljedna vlast, a bogami i zainteresovano građanstvo.

svi su kao nešto motivisani da se nešto poduzme. jel se smog raziđe, niko ništa. i to je ono što nas stalno haba - kratkovidost. radilo bi se nešto samo kada je ovakvo sranje. prethodne dvije godine su bile solidne, sa malo ovakvih dana ili gotovo nikako, pa se nije pričalo nešto posebno o zagađenju.

nažalost, ljudi očekuju, ako zabraniš ćumur, da je država dužna da mu plaća plin.

pričamo o svijesti koja ne može da shvati da treba dati pare za mjesečno održavanje haustora, da mu je čisto i uredno.

pričamo o svijesti koja vjeruje da je nešto opasno jedino ako ga odmha ubije ili ozlijedi. ovo polagano davljenje, ono u to ne vjeruje. ili eto, nije da nije tako, ali živjećeš kol'ko ti je propisano. :roll:
Rečeno je da saobraćaj učestvuje meščini 20% u ukupnom zagađenju.
Znači, da ukineš KOMPLETAN saobraćaj u Kantonu Sarajevo - smanjio bi zagađenje 20% max.
Za sinoćnji index zagađenja preko 500 to je mizerno, zrak i dalje havarija, OPASAN.
Naslovnica

#5909 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Naslovnica »

Pauza wrote: 19/12/2024 14:56 E Trojkaši neka vam je na čast ova situacija sa zagađenjem zraka. Niste dorasli zadatku i to je činjenica. Ništa, doslovno, ne činite da ovo promjenite, a znali ste glasove sakupljati dok niste bili u poziciji, sa pričom kako ćete riještiti problem zagađenja. NIsta od toga.

Pa neću valjda rošiljati na Delimano elektrićnom sranju?!
:gunjastajl:
tramvajtrojka

#5910 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by tramvajtrojka »

Pauza wrote: 19/12/2024 14:56 E Trojkaši neka vam je na čast ova situacija sa zagađenjem zraka. Niste dorasli zadatku i to je činjenica. Ništa, doslovno, ne činite da ovo promjenite, a znali ste glasove sakupljati dok niste bili u poziciji, sa pričom kako ćete riještiti problem zagađenja. NIsta od toga.

A to ces promijeniti kako u gradu u kojem ima 100000+ ložišta na cvrsta smeca
petunija

#5911 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by petunija »

Naslovnica wrote: 19/12/2024 14:33 A ja od kada sam se rodio u Sarajevu u ovo doba godine imamo zagađenje, smogove, magluštine i sve ostalo i sve to bez famoznih Towera, Otoka, ventilacionih koridora i svega ostaloga.
Samo što nije bilo aplikacija, mjerenja zagađenja na klik mobitela, ventilacionih koridora i sličnog, smog bio isti i još gori,
Nije tačno da je bio gori, ono juče npr. se nije moglo disati, doslovno mi je mučninu izazvalo.
Po onom nekadašnjem sam normalno hodala, nije bio otrovan kao ovaj sad. I drugačije je boje
Naslovnica

#5912 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Naslovnica »

petunija wrote: 19/12/2024 15:03
Naslovnica wrote: 19/12/2024 14:33 A ja od kada sam se rodio u Sarajevu u ovo doba godine imamo zagađenje, smogove, magluštine i sve ostalo i sve to bez famoznih Towera, Otoka, ventilacionih koridora i svega ostaloga.
Samo što nije bilo aplikacija, mjerenja zagađenja na klik mobitela, ventilacionih koridora i sličnog, smog bio isti i još gori,
Nije tačno da je bio gori, ono juče npr. se nije moglo disati, doslovno mi je mučninu izazvalo.
Po onom nekadašnjem sam normalno hodala, nije bio otrovan kao ovaj sad. I drugačije je boje
Bila si 30 godina mlađa pa si lakše podnosila.
8-) :gunjastajl:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#5913 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Chmoljo »

Naslovnica wrote: 19/12/2024 14:59
Rečeno je da saobraćaj učestvuje meščini 20% u ukupnom zagađenju.
Znači, da ukineš KOMPLETAN saobraćaj u Kantonu Sarajevo - smanjio bi zagađenje 20% max.
Za sinoćnji index zagađenja preko 500 to je mizerno, zrak i dalje havarija, OPASAN.
jasno. nije se ulagalo u JGS samo zbog zagađenja, nego najprije da grad ne ostane potpuno bez istog, jer osim što bi taj procenat u zagađenju porastao, prestrašne bi bile ekonomske posljedice toga.

svakako da su rak rana individualna ložišta.

a tu je potrebno stisnuti muda i napraviti plan. pričati o tome kako je ovo trebalo biti riješeno je botovanje. međutim, ono što jeste trebalo, napraviti plan ili hodogram aktivnosti, koji bi ukjučivale:

subvencije za utopljavanje kuća,
subvencije za uvođenje plina (tog je i bilo mislim, ali sve onako ad hoc i ništa strateški),
subvencije za prelazak na grijanje na struju,
obezbjeđivanje energetskih potreba.

napraviti neki realan presjek i naravno, kao uvijek kod velikih projekata, očekivati kašnjenja, ali bar znati kada bi se moglo vidjeti svjetlo na kraju tunela, ili sunce iznad sarajeva.

nakon što se obezbjedi navedeno, onda krenuti u oštro sankcionisanje individualnih ložišta u pogledu ćumura. dokazati da neko loži plastiku, ili nešto drugo kancerogeno je jako teško, ne može baš inspekcija upadati po kućama i prebirati po pepelu da vidi šta ložiš.

no da pravo kažem, da sam vlast, ja se ne bih brinuo. nijedna nije skinuta zbog toga, niti je ijedna postavljena zbog toga. izbori su nakon ljeta i u prvim danima jeseni. tada nema zagađenja i to je neka davna prošlost.

frka oko vjetrokoridora nije istinska briga zbog zagađenosti zraka, nego zbog sitnog šićara pojedinaca i uvjerenosti da grad treba ostati konzerviran u '80 jer je dobro bilo (navodno) dok je tako izgledao. svaka nova zgrada je za bogatune koji će maltretirani poštene sarajlije.
Naslovnica

#5914 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Naslovnica »

Što je najgore, Sarajevo je zagađeno i ljeti, zrak je cijele godine loš, samo što je opasan kada počnu hladniji dani i hajcanje.
Jedino je u zelenom kada zapuše kakav vjetar.
Na sve što ljudi sami sebi radimo imamo i nepovoljan reljef.
NediM17

#5915 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by NediM17 »

Naslovnica wrote: 19/12/2024 14:33
VladaFBiH wrote: 19/12/2024 13:56
Naslovnica wrote: 19/12/2024 13:01 Proteklih godina smo imali tu famoznu "zabranu ventilacionih koridora", zar ne?
vidim da si se natovario na iste pa da ti ovako kažem :) pročitaj tu famoznu studiju pa ćeš i sam zaključiti da nije zabranila gradnju niti na jednom mjestu ali jeste gradnju tipa Nova Otoka na čijem je primjeru dijelom i urađena uz konkretan prijedlog kako bi trebalo da izgleda ili gradnju tipa SA Tower a onda možemo nastaviti diskusiju s tim da prije toga malo pogledaš i teoriju dinamike fluida
Ma nisam se natovario nego mi nema logike da je do sada eto bila nekakva zabrana, pa se ukinula i sada frka oko "ventilacionih koridora" i buduće potencijalne izgradnje.
A ja od kada sam se rodio u Sarajevu u ovo doba godine imamo zagađenje, smogove, magluštine i sve ostalo i sve to bez famoznih Towera, Otoka, ventilacionih koridora i svega ostaloga.
Samo što nije bilo aplikacija, mjerenja zagađenja na klik mobitela, ventilacionih koridora i sličnog, smog bio isti i još gori, ja znao na Stupu ići ispred auta pješke nije stari vidio gdje da skrene, ne vidi se bukvalno ništa. Ovo sada je mila majka.
I sada se pravi frka oko nekakve izgradnje.
Što kažeš, ako prije nije bilo gore, bolje sigurno nije.
Pa jbt. sve gradske toplane bile na ćumur, komplet Grbavica II i još masa naselja bez centralnog grijanja ložila ćumur, lož ulje, auti trošili olovni beMzin i D1 i D2 sa eko normom 0, istina da ih je bilo puno manje.
Bilo industrije koje sad nema.
Šta sam ledenica sa komadićima čađi izliz'o broja im nema.
Padne snijeg za 24h crn.
Naslovnica

#5916 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Naslovnica »

Počeo je nekakav vjetar, smanjuje se zagađenje.
Najbolja vlada ikada!
suspect_zero

#5917 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by suspect_zero »

Kod mene u mahali prije gotovo svaka kuca lozila drva/ćumur....zadnjih godina to se bas promijenilo, kud ćeš dalje kad je i moj stari batalio, iz tri kuce sada samo dimi što je ogroman napredak......strašno je pogledati prema gradu :oops:
NediM17

#5918 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by NediM17 »

Naslovnica wrote: 19/12/2024 15:57 Počeo je nekakav vjetar, smanjuje se zagađenje.
Najbolja vlada ikada!
Dova vjetrenica. :mrgreen:
BadBoy

#5919 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by BadBoy »

Naslovnica wrote: 19/12/2024 08:57
Better Man wrote: 19/12/2024 08:42 Ni jedna vlast nema sluha za ovaj problem. Pogledaj borbe da se ukinu vjetrokoridori i da se dozvoli visoka gradnja na Vilsonovom i drugim lokacijama. Ako se Benjamina u startu ne zaustavi u svojoj namjeri, ima da uništi Novo Sarajevo. Pogledajte nam planine i kako se uništavaju divljom gradnjom i apartmanizacijom. od Bjelašnice preko Trebevića. I sve to rade ljudi sumnjivog morala i skloni kriminalnim radnjama.
Kakvi ba vjetrokoridori, manite se šuplje.
Nikakav vjetrokoridor nema uticaja na zagađenje koje se u Sarajevu javlja u toku zimskih mjeseci.
Ovako i još gore je bilo i prije rata, kada niko nije bilo toliko zgradurina a o vjetrokoridorima nije bilo nikakve priče.
Apartmanizacija? Naravno da se treba graditi na planinama, ali isključivo u okviru prostornih planova donesenih od strane stručnih i nekorumpiranih osoba, uz sve potrebne dozvole.
Ono, trebali su Švicarci, Talijani, Austrijanci zabraniti gradnju na Alpama podno skijaških staza, ostaviti prostor za mede, leptiriće i ćvele?
Što se Trebevića tiče, Trebević je betoniran i asfaltiran davnih dana, cijela naselja (ovi što sada kukaju na podzemne vode i klizišta, a niko nikakve dozvole nema).
Sada se sjetili da ne treba na Trebeviću graditi?!
Od-do :thumbup:
Peacean

#5920 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Peacean »

Stanje se može poboljšati na razne načine ali se nikad neće u potpunosti eliminisati zbog geografije. Krivite naše pretke što su našli da dižu grad u kotlini :D
vjeshalica

#5921 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by vjeshalica »

Ljudi su osmislili cizme za zime kad su shvatili da ne mogu bosi ili da im papuce ne odgovaraju. Kod nas je pravilo da sav pascanluk svaljujemo na geografiju i nastavljamo dalje po starom jer se imamo na sta vaditi. Kao da se grad nije mogao drugacije razvijati posebno iza rata....
insaneinthebrain

#5922 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by insaneinthebrain »

kakva razlika sad u odnosu na jucer i danas prije podne. samo vjetar kad raspuse nema druge
Sanjarko

#5923 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Sanjarko »

Termoelektrana nekakva vam je rjesenje, na plin mozda i razvesti toplovod preko nje, plus ulaganje u velike Hidroelektrane i solare i sl ko moze i tako to, kao i podrska sve veca javnom prijevozu, ali kako znam i vidim u vas su lozista glavni problem.

Struje vam treba, i toplovod itd. Ali to zahtjeva ulaganje, milijarde, a sve manje stanovnika cemo u buducnosti kao drzava da imamo, pa i Sarajevo kao grad, tako da ne znam koliko se isplati i ko ce dati lovu u bilo kojem obliku za ovo sve.

A svaka vlast muze i muze dok moze, a rjesavanje problema odgadza jer ga ne zeli rijesiti upravo iz navedenih razloga.
Drug Saban

#5924 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Drug Saban »

Jel ovo ko raspuhalo malo, vidim susjednu zgradu.
laik1981

#5925 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by laik1981 »

Danas smo mozda peti na svijetu :mrgreen:
Post Reply