Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu islamskog i bliskoistočnog uticaja/nasljeđa na svoj identitet?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
iClass

#176 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu islamskog i bliskoistočnog uticaja/nasljeđa na svoj identite

Post by iClass »

DaysleepeR wrote: 19/12/2024 14:13 Ti ne možeš nikako znati u kojem sam ja smislu pominjao riječ sekta.

Inače:

The term "mezheb" (also spelled madhhab) is an Arabic word commonly used in Islamic contexts. It translates to "school of thought" or "sect" and refers to a specific legal or theological tradition within Islam.

Key Points:
Islamic Jurisprudence (Fiqh):

In the context of Islamic law, a mezheb is a framework for interpreting Islamic teachings (sharia) based on the Quran, the Sunnah (traditions of the Prophet Muhammad), and other sources.
The four major Sunni mezhebs are:
Hanafi: Known for its flexibility in reasoning and the use of analogy.
Shafi'i: Emphasizes strict adherence to hadiths.
Maliki: Focuses on the practices of the people of Medina.
Hanbali: Known for its conservative approach.
The major Shia school of jurisprudence is Ja'fari.
Theological Schools:

In theology, mezheb can also refer to specific schools of thought regarding Islamic beliefs, such as Ash'ari, Maturidi, or Mu'tazili.
Broader Context:

Outside of legal and theological discussions, the term is sometimes used more broadly to refer to a religious sect or denomination within Islam.
In casual usage, it can also imply a general perspective or approach to a topic. For example, someone might say "her mezheb" (in Turkish) to mean "their way of thinking or approach" in a non-religious sense.
Apsolutno mogu znati u kojem si smislu pričao oko sekte, jer se da zaključiti iz konteksta. U prethodnim postovima si odvajao Bošnjake vjernike i ljude iz 'sekte'.

Ako idemo na to da sve to smatraš sektom, onda su i Bošnjaci u sekti jer za sebe kažu da su hanefije, a po tebi je to sekta. Pa čak bi se i Islamska zajednica onda mogla smatrati sektom. A ne vidim da si to pričao.

U jednom si postu rekao "ako nešto izgleda i ponaša kao sekta", znači i Bošnjaci hanefije izgledaju i ponašaju se kao sekta (jer očito se to primjeti).
Edin H.

#177 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?

Post by Edin H. »

MehmedPasaMoric wrote: 19/12/2024 13:33
sime_cipol wrote: 19/12/2024 13:03
MehmedPasaMoric wrote: 19/12/2024 12:29

Sta ti mislis kao da je normalno npr izaci na poslovnu veceru gdje 10 ljudi pije vino a samo ti vodu i da ce svih 10 njih smatrati da je to normalno? Uostalom po islamu ne bi uopste ni trebao biti na toj veceri bez obzira na pice jer zbog nje propustas namaz, jer ne mozes sa sigurnoscu reci da je hrana haram, jer ces biti u prostoriji sa nevjernicima, nepokrivenim zenama itd. To je pravi islam i ja nemam nikakav problem sa njim kao takvim, ali to nije za nas. Sto se i vidi iz toga da 99.9% muslimana u Bosni, Turskoj, Albaniji, Maleziji itd ne zivi u skladu sa tim i takvim islamom. Pa kad vec ne zivimo u skladu sa njim zasto ga ne odbaciti u potpunosti
Niko na ovom svijetu, dunjaluckom, nije pozvan da mjeri ko je kakav musliman. Pa ni ti klocu ni tebi slicni.
Ima ko ce mjeriti, suditi i rezati kazne na kraju. Sve po zaslugama.
Ne mjerim ja ko je kakav musliman niti me zaboli Hasimaga ko je kakav musliman, ja mjerim koliko ko zivi u skladu sa islamskim vrijednostima koje su svima poznate. Jesi li obavezan da klanjas? Jesi. Jel ti zabranjen alkohol? Jeste. Jel ti zabranjen hljeb podkuhan na svinjskoj masti ili neka druga hrana przena na masti koju restorani masovno koriste jer je 10 puta jeftinija od ulja i putera? Jeste. Jel ti zabranjeno ili bar pokudjeno gledati zene u modernoj garderobi i imati svakakve misli? Jeste. Jel ti receno da se klones nevjernika i onih koje prethodno navedene stavke ne postuju? Jeste. Sto se mene tice budite svi najbolji muslimani na svijetu i uzivajte u dzenetskim hurijama, ali ja ovde vidim gomilu prekrsaja iz samo jednog primjera poslovne vecere na kojoj je grant svako bar jednom bio.

Cinjenica da u svemu ovome ne vidite nista sto se protivi islamskim vrijednostima govori da Bosnjaci zapravo ni nemaju nikakve islamske vrijednosti
Jači si od Pezića :izet: :D
Vjecita_zavrzlama

#178 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu islamskog i bliskoistočnog uticaja/nasljeđa na svoj identite

Post by Vjecita_zavrzlama »

Vjecita_zavrzlama wrote: 19/12/2024 14:21 Evo kako opravdavamo rukovanje reisa sa zenama? Dakle zvanicni vodja bosnjackih muslimana? Da li tradicijom ili nacinom tumacenja vjere?
Niko ne zna?
DaysleepeR

#179 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu islamskog i bliskoistočnog uticaja/nasljeđa na svoj identite

Post by DaysleepeR »

iClass wrote: 19/12/2024 14:25
DaysleepeR wrote: 19/12/2024 14:13 Ti ne možeš nikako znati u kojem sam ja smislu pominjao riječ sekta.

Inače:

The term "mezheb" (also spelled madhhab) is an Arabic word commonly used in Islamic contexts. It translates to "school of thought" or "sect" and refers to a specific legal or theological tradition within Islam.

Key Points:
Islamic Jurisprudence (Fiqh):

In the context of Islamic law, a mezheb is a framework for interpreting Islamic teachings (sharia) based on the Quran, the Sunnah (traditions of the Prophet Muhammad), and other sources.
The four major Sunni mezhebs are:
Hanafi: Known for its flexibility in reasoning and the use of analogy.
Shafi'i: Emphasizes strict adherence to hadiths.
Maliki: Focuses on the practices of the people of Medina.
Hanbali: Known for its conservative approach.
The major Shia school of jurisprudence is Ja'fari.
Theological Schools:

In theology, mezheb can also refer to specific schools of thought regarding Islamic beliefs, such as Ash'ari, Maturidi, or Mu'tazili.
Broader Context:

Outside of legal and theological discussions, the term is sometimes used more broadly to refer to a religious sect or denomination within Islam.
In casual usage, it can also imply a general perspective or approach to a topic. For example, someone might say "her mezheb" (in Turkish) to mean "their way of thinking or approach" in a non-religious sense.
Apsolutno mogu znati u kojem si smislu pričao oko sekte, jer se da zaključiti iz konteksta. U prethodnim postovima si odvajao Bošnjake vjernike i ljude iz 'sekte'.

Ako idemo na to da sve to smatraš sektom, onda su i Bošnjaci u sekti jer za sebe kažu da su hanefije, a po tebi je to sekta. Pa čak bi se i Islamska zajednica onda mogla smatrati sektom. A ne vidim da si to pričao.

U jednom si postu rekao "ako nešto izgleda i ponaša kao sekta", znači i Bošnjaci hanefije izgledaju i ponašaju se kao sekta (jer očito se to primjeti).
Stvarno neću dozvoliti da me se uvlači u sektaške diskusije.
Uopšte ne vidim zašto bi jednog bošnjaka i BiH uopšte zanimale razne sekte u islamu.
Mene ne interesuje ta diskusija sekunde jedne.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#180 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu islamskog i bliskoistočnog uticaja/nasljeđa na svoj identite

Post by PreWiBa »

Vjecita_zavrzlama wrote: 19/12/2024 14:27
Vjecita_zavrzlama wrote: 19/12/2024 14:21 Evo kako opravdavamo rukovanje reisa sa zenama? Dakle zvanicni vodja bosnjackih muslimana? Da li tradicijom ili nacinom tumacenja vjere?
Niko ne zna?
Mi smo muslimani

Ako smo ti dali da ispuniš limit za BIA-in sendvič sa sirom, nećemo ti dati pride za onaj sa šunkom :D
iClass

#181 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?

Post by iClass »

dr_Evil wrote: 19/12/2024 14:14 Genijalno koja generalizacija :)

Ali vidis Bosnjaci muslimani nisu zatvorena sekta, mi se druzimo i mjesamo sa svima, zenimo se i sa drugim pravcima Islama, kao i sa katolicima, pravoslavcima, ateistima i cime vec ne.

Nemamo neki nagon okolo hodati i tvrditi da je nase ucenje ispravnije od ostalih. Pojam sekte mozes posmatrati i kao odvojenost od matice, koja bi u ovom slucaju bila IZ.

Ako dirnes kojeg Bosnjaka muslimana na ulici, ostale to toliko i ne zanima, nemaju tu povezanost, dok dirnes li brata ostali ce skociti da ga brane cak i ako ga ne poznaju.

Inace postujem tvoje znanje sto se tice Islama, ali ovo nije toliko pitanje Islama koliko je sociologije. U IZ BiH dolazis rodjenjem, u bracu ulazis vlastitim odabirom, i jos bih istakao obicno kada neko iskoristi tvoju losu zivotnu situaciju.
Treba razdvojiti Bošnjake muslimane, tradicionaloste, koji su praktikanti vjere i random Muju koji je zaokružio "Islam" na popisu stanovništva ali od toga nema ništa. Po tvojim mjerilima prva skupina je sektaška.

Islamska zajednica kaže da se ne smije muslimanka udati ni za koga drugog osima muslimana. Islamska zajednica čak i fetvom je zabranila da hodže vjenčaju muslimana sa kršćankom i jevrejkom iako je to u načelu dozvoljeno. Dakle, ako smatraš vjenčanja unutar zajednice sektaškim pomašanjem, vidiš da i islamska zajednica to potiče, čak je i strožija od braće.
Onda se za Bošnjake može samo reći da su slabi pratitelji svoje sekte ali IZ ostaje sekta po tvojim stavovima. Ali ovaj stav poštuju Bosanski muslimani praktičari.

A govoriti da je nečiji stav ispravniji je normalna stvar, kako između vjere tako i unutar vjere. Pa i u samoj IZ imaš neke struje koje smatraju da druga strana nije ispravna. A islamska zajednica kada joj je nešto bitno vrlo će glasno reći da ostali griješi, kao što je slučak za zekat.

Želim reći ako su ti to gore mjerila sekte, onda je i IZ sekta kao i njeni pratioci. A mislim da nije fer porediti nekog selefiju koji praktikuje svoja pravila sa nekim Bošnjom koji ne praktikuje ništa od islama. Poredi selefiju i poredi nekog Bosanskog muslimana, koji je u vjeri. Oba su onda u sekti po tim mjerilima.
Edin H.

#182 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu islamskog i bliskoistočnog uticaja/nasljeđa na svoj identite

Post by Edin H. »

Vjecita_zavrzlama wrote: 19/12/2024 14:27
Niko ne zna?
Joj kako me Somalika ispali, pružio ruku nakon razgovora… :D

Čudi me da nije neka naša treba tako ispalila Reisa :oops:
dr_Evil

#183 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu islamskog i bliskoistočnog uticaja/nasljeđa na svoj identite

Post by dr_Evil »

Zdravim razumom?
LSD

#184 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?

Post by LSD »

Haris.ba wrote: 30/06/2024 15:38
sehohari wrote: 30/06/2024 15:35 Pitanje je sad, koje se ovdje često postavlja od nekih indirektno, dali trebamo odreći se i tog rest-identiteta.
Pa sustinski evropski identitet je postala jedna bliskoistocna religija. Mi se prihvatili samo jedne druge iz tamo susjedne drzave.

Tako, da bliskoistocna religija kao definisanje necije licnosti jeste upravo evropska stvar. Koliko je krscanstvo evropska stvar, toliko je i Islam.

Bosnjaci, osim sto su evropski narod, cine i Islam evropskom religijom. Nema se tu sta birati ili ili.
Sve monoteisticke religije (islam, krscanstvo, judeizam) su importovane/uvezene u Evropu sa istoka...jedino srbi smatraju da je Isus bio srbin i da je hodao po Moravi umjesto po Galilejskom jezeru ...nijedna nije nastala na tlu Evrope, svaka ima korijen na bliskom istoku....ali danasnjoj Evropi je samo islam problematican i on se odbacuje, dok su evropski jevreji odavno protjererani na zemlju palestinaca, cak su im 1948 na brzinu stvorili drzavu tamo, samo da ne budu u Evropi.
dr_Evil

#185 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?

Post by dr_Evil »

iClass wrote: 19/12/2024 14:37

Treba razdvojiti Bošnjake muslimane, tradicionaloste, koji su praktikanti vjere i random Muju koji je zaokružio "Islam" na popisu stanovništva ali od toga nema ništa. Po tvojim mjerilima prva skupina je sektaška.
Zasto bi ih razdvajao, sve su to Bosnjaci koje povezuje kulturoloska pripadnost prije svega sa BiH onda sa islamskim porijeklom. To je jedna zajednica.

I po mojim mjerilima koje sam vec objasnio nije sektaska.
iClass wrote: 19/12/2024 14:37 Islamska zajednica kaže da se ne smije muslimanka udati ni za koga drugog osima muslimana. Islamska zajednica čak i fetvom je zabranila da hodže vjenčaju muslimana sa kršćankom i jevrejkom iako je to u načelu dozvoljeno. Dakle, ako smatraš vjenčanja unutar zajednice sektaškim pomašanjem, vidiš da i islamska zajednica to potiče, čak je i strožija od braće.
Onda se za Bošnjake može samo reći da su slabi pratitelji svoje sekte ali IZ ostaje sekta po tvojim stavovima. Ali ovaj stav poštuju Bosanski muslimani praktičari.
Znas li ijedan primjer da je neko takav bio izopcen iz dzamije koju vodi IZ BIH, drustva, halke, ili bilo cega slicnog? IZ BiH daje uputsva, ali je potpuno svjesna svog okruzenja i nacina komunikacije. S druge strane ne poznajem nijednog brata da mu zena nije pokrivena, znam ih cak 3 koji su ozenili pravoslavke i odmah ih prekrili. Cak su jednu ukrali preko granice i vratili u Srbiju, ali to je druga prica nije za foruma.

iClass wrote: 19/12/2024 14:37 A govoriti da je nečiji stav ispravniji je normalna stvar, kako između vjere tako i unutar vjere. Pa i u samoj IZ imaš neke struje koje smatraju da druga strana nije ispravna. A islamska zajednica kada joj je nešto bitno vrlo će glasno reći da ostali griješi, kao što je slučak za zekat.
Slucaj zekata je ekonomija koja se pokriva religijom. NIje normalna stvar nametati svoje misljenje, i nije normalno ponasanje u BiH, cak smo svi trvdoglavi ovani ali sto se tice religije ne petljamo se puno u odabir.
iClass wrote: 19/12/2024 14:37 Želim reći ako su ti to gore mjerila sekte, onda je i IZ sekta kao i njeni pratioci. A mislim da nije fer porediti nekog selefiju koji praktikuje svoja pravila sa nekim Bošnjom koji ne praktikuje ništa od islama. Poredi selefiju i poredi nekog Bosanskog muslimana, koji je u vjeri. Oba su onda u sekti po tim mjerilima.
Pripazi malo molim te na nacin izrazavanja. "Bosnjo" "random Mujo" dok za bracu(ne pisem ni ja vehabija, troftljas, bradonja, kratkontalas) naglasis selefije.

Ne, IZ nije sekta, ona je sluzbena religijska zajednica Bosnjaka. Koliko god ja ne volio rejsa ili islamsku zajednicu zbog veza sa fasistima MM toliko shvatam vaznost njezinog ocuvanja radi kulturoloskog identiteta Bosnjaka. Ne mozemo sve staviti u isti kos, pogotovo otvorene zajednice u odnosu na zatvorene.
Lily1234

#186 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?

Post by Lily1234 »

dr_Evil wrote: 19/12/2024 14:49
S druge strane ne poznajem nijednog brata da mu zena nije pokrivena, znam ih cak 3 koji su ozenili pravoslavke i odmah ih prekrili.

Pripazi malo molim te na nacin izrazavanja. :zoka:
So What!

#187 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu islamskog i bliskoistočnog uticaja/nasljeđa na svoj identite

Post by So What! »

U kakvom su stanju muslimani širom svijeta, govori i činjenica da vjerovatno najorganizovanija zajednica muslimana u SAD-u i Kanadi su Bošnjaci.

Islamska zajednica Bošnjaka u Sjevernoj Americi broji 50 džemata koji obuhvataju područje SAD-a i Kanade. Gotovo da nijedan većinski muslimanski narod u SAD-u nema ovakvu organizaciju i broj džemata kao što su to Bošnjaci. Čak se i počeci islamskih organizacija u SAD-u vezuje za Bošnjake iz Chicaga.

Npr. da u prijestolnici Mormona, Salt Lake Cityu, postoji zajednica Bošnjaka, kojima se često u džamiji obrate i neki od lokalnih (većinski mormonskih) političara zvuči kao neka zajebancija, ali u suštini Bošnjaci su među konzervativnim Mormonima uspješno uspostavili zajednicu koja funkcioniše preko 30 godina.

Image

Image

Bošnjaci u Iowi su u blizini Des Moinesa nedavno završili novi Islamski Centar:

Image

Ovako izgleda zgrada centralnog džemata u Chicagu:

Image

A ovako izgleda islamski centar Bošnjaka u Arizoni:

Image

Osim toga, izgleda da su pokupili američke običaje i lagano ih inkorporiraju i u svoju praksu, pa tako ni manje ni više organizuju i kampove:

Image
Vjecita_zavrzlama

#188 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu islamskog i bliskoistočnog uticaja/nasljeđa na svoj identite

So What! wrote: 19/12/2024 15:02 U kakvom su stanju muslimani širom svijeta, govori i činjenica da vjerovatno najorganizovanija zajednica muslimana u SAD-u i Kanadi su Bošnjaci.

Islamska zajednica Bošnjaka u Sjevernoj Americi broji 50 džemata koji obuhvataju područje SAD-a i Kanade. Gotovo da nijedan većinski muslimanski narod u SAD-u nema ovakvu organizaciju i broj džemata kao što su to Bošnjaci. Čak se i počeci islamskih organizacija u SAD-u vezuje za Bošnjake iz Chicaga.

Npr. da u prijestolnici Mormona, Salt Lake Cityu, postoji zajednica Bošnjaka, kojima se često u džamiji obrate i neki od lokalnih (većinski mormonskih) političara zvuči kao neka zajebancija, ali u suštini Bošnjaci su među konzervativnim Mormonima uspješno uspostavili zajednicu koja funkcioniše preko 30 godina.

Image

Image

Image

Image

Image

Osim toga, izgleda da su pokupili američke običaje i lagano ih inkorporiraju i u svoju praksu, pa tako ni manje ni više organizuju i kampove:

Image
sve m je to dzaba, prvi bosnjaci nekad a danas su im potomci amerikanci i krscani;

https://avaz.ba/zabava/kiosk/605726/prv ... dine?amp=1

To je dokaz, bez drzave asimilacija… drzava je broj 1 pa deset praznih mjesta pa jezik pa onda religija
So What!

#189 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu islamskog i bliskoistočnog uticaja/nasljeđa na svoj identite

Post by So What! »

Vjecita_zavrzlama wrote: 19/12/2024 15:05sve m je to dzaba, prvi bosnjaci nekad a danas su im potomci amerikanci i krscani;

To je dokaz, bez drzave asimilacija… drzava je broj 1 pa deset praznih mjesta pa jezik pa onda religija
Pa kao što sam tekst kaže, to su mahom bili neoženjeni momci, bez ikakve infrastrukture za održavanje kulturološkog identiteta.

Od rata na ovamo, zajednica se povećala, samim time i infrastruktura je oformljena, a s obzirom da su Bošnjaci na kraju krajeva evropski narod, primjenili su uglavnom prakse evropskih naroda.

Što se tiče asimilacije i stapanja sa durštvima u kojima se ljudi nalaze, to je neminovno i desti će se prije ili kasnije svim našim zajednicama, samo što će ostati infrastruktura za održavanje kakve-takve tradicije.
dr_Evil

#190 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?

Post by dr_Evil »

Lily1234 wrote: 19/12/2024 15:00
dr_Evil wrote: 19/12/2024 14:49
S druge strane ne poznajem nijednog brata da mu zena nije pokrivena, znam ih cak 3 koji su ozenili pravoslavke i odmah ih prekrili.

Pripazi malo molim te na nacin izrazavanja. :zoka:
Hocu, halali :)
dr_Evil

#191 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu islamskog i bliskoistočnog uticaja/nasljeđa na svoj identite

Post by dr_Evil »

Vjecita_zavrzlama wrote: 19/12/2024 15:05

sve m je to dzaba, prvi bosnjaci nekad a danas su im potomci amerikanci i krscani;

Znaci, ipak ne treba kitit jelcicu?
Vjecita_zavrzlama

#192 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu islamskog i bliskoistočnog uticaja/nasljeđa na svoj identite

So What! wrote: 19/12/2024 15:12
Vjecita_zavrzlama wrote: 19/12/2024 15:05sve m je to dzaba, prvi bosnjaci nekad a danas su im potomci amerikanci i krscani;

Pa kao što sam tekst kaže, to su mahom bili neoženjeni momci, bez ikakve infrastrukture za održavanje kulturološkog identiteta.

Od rata na ovamo, zajednica se povećala, samim time i infrastruktura je oformljena, a s obzirom da su Bošnjaci na kraju krajeva evropski narod, primjenili su uglavnom prakse evropskih naroda.

Što se tiče asimilacije i stapanja sa durštvima u kojima se ljudi nalaze, to je neminovno i desti će se prije ili kasnije svim našim zajednicama, samo što će ostati infrastruktura za održavanje kakve-takve tradicije.
da slazemo se

Mene u zadnje vrijeme zanima ta generacija bosnjaka, uglavnom su tamo se brzo utopili, i danas grobovi nekih postoje:

Image
Vjecita_zavrzlama

#193 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu islamskog i bliskoistočnog uticaja/nasljeđa na svoj identite

dr_Evil wrote: 19/12/2024 15:19
Vjecita_zavrzlama wrote: 19/12/2024 15:05

Znaci, ipak ne treba kitit jelcicu?
Jelka je bosnjaci obicaj za novu godinu, odavno

Sta je problem tu? Bosnjak i kad se pokrsti opet je bosnjak
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#194 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu islamskog i bliskoistočnog uticaja/nasljeđa na svoj identite

Post by sime_cipol »

So What! wrote: 19/12/2024 15:02 U kakvom su stanju muslimani širom svijeta, govori i činjenica da vjerovatno najorganizovanija zajednica muslimana u SAD-u i Kanadi su Bošnjaci.

Image

Image

Image

Image

Image

Image
Jedan od većih vakifa Islamskog Centra u Chicagu je bio i moj praAmidza koji je u SAD otisao 1954 godine.
dr_Evil

#195 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu islamskog i bliskoistočnog uticaja/nasljeđa na svoj identite

Post by dr_Evil »

Vjecita_zavrzlama wrote: 19/12/2024 15:22

:D od stoljeca sedmog obicaj :)
Bosnjak i kad se pokrsti opet je bosnjak
Cim upoznam prvi primjerak takvog slozit cu se s tobom, i jos cu mu veceru platit, a i tebi. NIje da se ja ne slazem, samo kazem da jos takvu kombinaciju nisam vidio.
Vjecita_zavrzlama

#196 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu islamskog i bliskoistočnog uticaja/nasljeđa na svoj identite

I pazite nasih zena tog doba u Americi,ovo je bosnjacka tradicija a ne gheto koje vidjamo u Becu danas

Image

Bosanski hor koji je vodila Ulfeta Saric

Image
Vjecita_zavrzlama

#197 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu islamskog i bliskoistočnog uticaja/nasljeđa na svoj identite

dr_Evil wrote: 19/12/2024 15:26
Vjecita_zavrzlama wrote: 19/12/2024 15:22

:D od stoljeca sedmog obicaj :)
Bosnjak i kad se pokrsti opet je bosnjak
Cim upoznam prvi primjerak takvog slozit cu se s tobom, i jos cu mu veceru platit, a i tebi. NIje da se ja ne slazem, samo kazem da jos takvu kombinaciju nisam vidio.
Znam licno(protestantska crkva , bosnjaci)
So What!

#198 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu islamskog i bliskoistočnog uticaja/nasljeđa na svoj identite

Post by So What! »

Vjecita_zavrzlama wrote: 19/12/2024 15:27 I pazite nasih zena tog doba u Americi,ovo je bosnjacka tradicija a ne gheto koje vidjamo u Becu danas

Image

Bosanski hor koji je vodila Ulfeta Saric

Image
:thumbup:
dr_Evil

#199 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu islamskog i bliskoistočnog uticaja/nasljeđa na svoj identite

Post by dr_Evil »

Vjecita_zavrzlama wrote: 19/12/2024 15:28
Znam licno(protestantska crkva , bosnjaci)
Dobro si, poznajem i ja par Jehovnih svjedoka, nisam ih se sjetio! Kad sam bio na dzenazi(sprovodu) jednom od njih to je bilo tesko vrbovanje :D

@Truba, kako vi ovo dopustate, kvislinzi pred vratima!
So What!

#200 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu islamskog i bliskoistočnog uticaja/nasljeđa na svoj identite

Post by So What! »

Vjecita_zavrzlama wrote: 19/12/2024 15:28Znam licno(protestantska crkva , bosnjaci)
Pošto sam ja istraživao i protestantizam u zemljama bivše Jugoslavije, zanimljivo je da Adventisti u Sacramentu u Kaliforniji i Čikagu imaju jugoslovensku crkvu gdje se propovijeda na našem jeziku.

Ovi iz Sacramenta to redovno snimaju, propovijedi su baš onako zanimljive za slušati, te iako su većinom Srbi pastori tu, nisam primjetio ikakav nacionalizam da se poteže, već nekakve globalne poruke mira.

Locked