Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu islamskog i bliskoistočnog uticaja/nasljeđa na svoj identitet?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#151 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?

Post by sime_cipol »

MehmedPasaMoric wrote: 19/12/2024 12:29
skupljac_zeljeza wrote: 19/12/2024 12:22
MehmedPasaMoric wrote: 19/12/2024 12:18 ... kad izadjes sa drustvom pij kiselu vodu umjesto alkohola ko kakav kloc...
:lol: Moj Moriću, u kojem si ti paralelnom univerzumu? :mrgreen:
Sta ti mislis kao da je normalno npr izaci na poslovnu veceru gdje 10 ljudi pije vino a samo ti vodu i da ce svih 10 njih smatrati da je to normalno? Uostalom po islamu ne bi uopste ni trebao biti na toj veceri bez obzira na pice jer zbog nje propustas namaz, jer ne mozes sa sigurnoscu reci da je hrana haram, jer ces biti u prostoriji sa nevjernicima, nepokrivenim zenama itd. To je pravi islam i ja nemam nikakav problem sa njim kao takvim, ali to nije za nas. Sto se i vidi iz toga da 99.9% muslimana u Bosni, Turskoj, Albaniji, Maleziji itd ne zivi u skladu sa tim i takvim islamom. Pa kad vec ne zivimo u skladu sa njim zasto ga ne odbaciti u potpunosti
Niko na ovom svijetu, dunjaluckom, nije pozvan da mjeri ko je kakav musliman. Pa ni ti klocu ni tebi slicni.
Ima ko ce mjeriti, suditi i rezati kazne na kraju. Sve po zaslugama.
sime_cipol

#152 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu islamskog i bliskoistočnog uticaja/nasljeđa na svoj identite

Post by sime_cipol »

I da, Ronaldo je kloc jer ne pije Colu, nego vodu :lol:
Joj kakvi šabani ovdje pisu. Gospodara mi :D banovao bi vas trajno zbog debilizama 8-)
So What!

#153 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?

Post by So What! »

Sefket007 wrote: 19/12/2024 12:59Ima jos jedna stvar za mektebe... jednostavno roditelji djecu upisuju na druge aktivnosti, sport, muzika, jezivi, umjetnost itd...

Evo na primjeru mojih blizih prijatelja jednostavno nemaju vremena za mekteb i kazu ima u skoli, a vikende koriste za zajedicko vrijeme ili putovanje.

Nije sada vrijeme kao prije sto je bili navike porodica se dosta promjenila.
Vjeronauka u osnovnim školama je odavno višak, a za mektebe će trebati dosta reforme i neke opšte modernizacije tog koncepta.

Mnogo roditelja razmišlja da će raditi religijski homeschooling kod djece, gdje se realno one osnove nauče relativno brzo.

Tako da se ne čudim odluci roditelja da vrijeme djece utroše u nešto drugo, što ne mislim da će značajnije smanjiti praktikovanje vjere kod tih budućih narašataja.
skupljac_zeljeza

#154 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?

Post by skupljac_zeljeza »

So What! wrote: 19/12/2024 12:54
Neka statistika za Behram Begovu medresu u Tuzli:

- 2014/14 - 507 učenika (Izvor)
- 2015/16 - 506 učenika (Izvor)
- 2019/20 - 511 učenika (Izvor)
- 2020/21 - 509 učenika (Izvor)
- 2023/22 - 523 učenika (Izvor)

Iz priloženog se da zaključiti da ova škola radi u punom kapacitetu, već deset godina.
Pratiš li kontinuitet koji zavisi od internatskih kapaciteta? Bile su neke sergije za proširenje pa ovo se možda i bude mijenjalo na bolje. Desila mi se situacija da sam htio pomoći djevojčici koja je željela sa 4 kolege iz osnovne u tu medresu, a nije bila odličan učenik, ali zbog socijalnih prilika sam nazvao Seljubca i zamolio ga da on se zauzme i naprave izuzetak. Rekao mi je da jedino počnu krevete redati po hodnicima jer su spavaonice pune, a škola je internatskog tipa. Pošto sam uporan na kraju je nekako nađeno rješenje da joj se ispuni želja i dijete spasi iz lošeg okruženja. Nije završila nego se udala nešto prije mature i živi lijepo.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#155 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?

Post by konektovan »

So What! wrote: 19/12/2024 13:13
Sefket007 wrote: 19/12/2024 12:59Ima jos jedna stvar za mektebe... jednostavno roditelji djecu upisuju na druge aktivnosti, sport, muzika, jezivi, umjetnost itd...

Evo na primjeru mojih blizih prijatelja jednostavno nemaju vremena za mekteb i kazu ima u skoli, a vikende koriste za zajedicko vrijeme ili putovanje.

Vjeronauka u osnovnim školama je odavno višak, a za mektebe će trebati dosta reforme i neke opšte modernizacije tog koncepta.

Mnogo roditelja razmišlja da će raditi religijski homeschooling kod djece, gdje se realno one osnove nauče relativno brzo.

Tako da se ne čudim odluci roditelja da vrijeme djece utroše u nešto drugo, što ne mislim da će značajnije smanjiti praktikovanje vjere kod tih budućih narašataja.
Kakve dilajle predaju vjeronauku u skoli, definitivno je visak.
Vjecita_zavrzlama

#156 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?

Post by Vjecita_zavrzlama »

So What! wrote: 19/12/2024 13:13

Nema spasa, vjerske skole-sunday schools svugdje u Evropi smanjuju se

Bas me zanima statistika? Ja sam procitao na rijaset.ba ali prije 15ak godina, i tada su rekli ”nismo zadovoljni broju uoisanih i veliki dio se upise da bi nakon nekog perioda prestali”.To mi je poznato iz mog zivota, isao sam do 3 razreda i mama rekla ne moras vise, a redovan nikad nisam bio
Last edited by Vjecita_zavrzlama on 19/12/2024 13:20, edited 1 time in total.
So What!

#157 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?

Post by So What! »

skupljac_zeljeza wrote: 19/12/2024 13:15
So What! wrote: 19/12/2024 12:54
Neka statistika za Behram Begovu medresu u Tuzli:

- 2014/14 - 507 učenika (Izvor)
- 2015/16 - 506 učenika (Izvor)
- 2019/20 - 511 učenika (Izvor)
- 2020/21 - 509 učenika (Izvor)
- 2023/22 - 523 učenika (Izvor)

Iz priloženog se da zaključiti da ova škola radi u punom kapacitetu, već deset godina.
Pratiš li kontinuitet koji zavisi od internatskih kapaciteta? Bile su neke sergije za proširenje pa ovo se možda i bude mijenjalo na bolje. Desila mi se situacija da sam htio pomoći djevojčici koja je željela sa 4 kolege iz osnovne u tu medresu, a nije bila odličan učenik, ali zbog socijalnih prilika sam nazvao Seljubca i zamolio ga da on se zauzme i naprave izuzetak. Rekao mi je da jedino počnu krevete redati po hodnicima jer su spavaonice pune, a škola je internatskog tipa. Pošto sam uporan na kraju je nekako nađeno rješenje da joj se ispuni želja i dijete spasi iz lošeg okruženja. Nije završila nego se udala nešto prije mature i živi lijepo.
Ma mislim da je 500 neki realni kapacitet ove škole, ovo preko su upravo ti što budu primljeni na intervenciju.

Uglavnom, škola ne pada ispod kapaciteta, doduše posljednje desetljeće je i rangirana kao najbolja srednja škola na području TK.
skupljac_zeljeza

#158 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?

konektovan wrote: 19/12/2024 13:17

Misliš da nije slična situacija sa matematikom, bosanskim, informatikom, historijom.....? I ja se slažem da ima ljudi koji su zalutali u prosvjetu bilo kao vjeroučitelji, bilo kao nastavnici razredne ili predmetne nastave. Ništa mi nije smješnije vidjeti nabildanog učitelja kako ulazi kod prvačića. U srednjim je još i gore jer je borba za svakog učenika i normu da zadrže radna mjesta bez obzira na profil i predmet.
MehmedPasaMoric

#159 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?

Post by MehmedPasaMoric »

sime_cipol wrote: 19/12/2024 13:03
skupljac_zeljeza wrote: 19/12/2024 12:22

:lol: Moj Moriću, u kojem si ti paralelnom univerzumu? :mrgreen:
Sta ti mislis kao da je normalno npr izaci na poslovnu veceru gdje 10 ljudi pije vino a samo ti vodu i da ce svih 10 njih smatrati da je to normalno? Uostalom po islamu ne bi uopste ni trebao biti na toj veceri bez obzira na pice jer zbog nje propustas namaz, jer ne mozes sa sigurnoscu reci da je hrana haram, jer ces biti u prostoriji sa nevjernicima, nepokrivenim zenama itd. To je pravi islam i ja nemam nikakav problem sa njim kao takvim, ali to nije za nas. Sto se i vidi iz toga da 99.9% muslimana u Bosni, Turskoj, Albaniji, Maleziji itd ne zivi u skladu sa tim i takvim islamom. Pa kad vec ne zivimo u skladu sa njim zasto ga ne odbaciti u potpunosti
Niko na ovom svijetu, dunjaluckom, nije pozvan da mjeri ko je kakav musliman. Pa ni ti klocu ni tebi slicni.
Ne mjerim ja ko je kakav musliman niti me zaboli Hasimaga ko je kakav musliman, ja mjerim koliko ko zivi u skladu sa islamskim vrijednostima koje su svima poznate. Jesi li obavezan da klanjas? Jesi. Jel ti zabranjen alkohol? Jeste. Jel ti zabranjen hljeb podkuhan na svinjskoj masti ili neka druga hrana przena na masti koju restorani masovno koriste jer je 10 puta jeftinija od ulja i putera? Jeste. Jel ti zabranjeno ili bar pokudjeno gledati zene u modernoj garderobi i imati svakakve misli? Jeste. Jel ti receno da se klones nevjernika i onih koje prethodno navedene stavke ne postuju? Jeste. Sto se mene tice budite svi najbolji muslimani na svijetu i uzivajte u dzenetskim hurijama, ali ja ovde vidim gomilu prekrsaja iz samo jednog primjera poslovne vecere na kojoj je grant svako bar jednom bio.

Cinjenica da u svemu ovome ne vidite nista sto se protivi islamskim vrijednostima govori da Bosnjaci zapravo ni nemaju nikakve islamske vrijednosti
skupljac_zeljeza

#160 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?

Vjecita_zavrzlama wrote: 19/12/2024 13:17 To mi je poznato iz mog zivota, isao sam do 3 razreda i mama rekla ne moras vise, a redovan nikad nisam bio
Što je sada vidljivo. Halali. :mrgreen:
sime_cipol

#161 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?

Post by sime_cipol »

MehmedPasaMoric wrote: 19/12/2024 13:33

Ne mjerim ja ko je kakav musliman niti me zaboli Hasimaga ko je kakav musliman, ja mjerim koliko ko zivi u skladu sa islamskim vrijednostima koje su svima poznate. Jesi li obavezan da klanjas? Jesi. Jel ti zabranjen alkohol? Jeste. Jel ti zabranjen hljeb podkuhan na svinjskoj masti ili neka druga hrana przena na masti koju restorani masovno koriste jer je 10 puta jeftinija od ulja i putera? Jeste. Jel ti zabranjeno ili bar pokudjeno gledati zene u modernoj garderobi i imati svakakve misli? Jeste. Jel ti receno da se klones nevjernika i onih koje prethodno navedene stavke ne postuju? Jeste. Sto se mene tice budite svi najbolji muslimani na svijetu i uzivajte u dzenetskim hurijama, ali ja ovde vidim gomilu prekrsaja iz samo jednog primjera poslovne vecere na kojoj je grant svako bar jednom bio.

Cinjenica da u svemu ovome ne vidite nista sto se protivi islamskim vrijednostima govori da Bosnjaci zapravo ni nemaju nikakve islamske vrijednosti
Zasto onda komentarises?
Gledaj svoja posla, nisi ti sudija.
Svakome je Allah dao pamet, nek misli glavom.
Cuj da se odreknemo vjere :lol:
iClass

#162 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?

Post by iClass »

DaysleepeR wrote: 19/12/2024 12:58 Molim te prestani sa cpt. Obviuos postovima i da mi pišeš kao da sam debil.
Ako nešto izgleda kao sekta, i ponaša se kao sekta, onda je sekta.
Obzirom da se način klanjanja prenosio svijetom imitacijom, sasvim je logično da postoje razlike u klanjanju upravo po nacionalnim i etničkim principima, obzirom koliko su udaljeni od Meke.
Pretpostavljam da misliš na selefije kada kažeš za sektu, pa objasni molim te šta selefije čini sektom, na osnovu teološke definicije sekte ako njih proglasiš sektom onda možeš i IZ.

Mada poznavajući tvoje druge postove vezano za vjeru, nije ni čudo što ti to nazivaš sektom a naravno nije ni bitno.

A načini klanjanja nemaju veze koliko si udaljen od Meke, nego na koji način je islam došao tu. U Jemenu su šafijski mezheb koji je relativno blizu Meke, ali je šafijski i u Indoneziji koji je hiljadama km od Meke. U Meki je hanbelijski mezheb, dok je u oficijalni mezheb u UAE malikijski, a UAE blizu Meke. A Malikijski je i na krajnjem zapadu Afrike.
konektovan

#163 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?

Post by konektovan »

skupljac_zeljeza wrote: 19/12/2024 13:30
konektovan wrote: 19/12/2024 13:17

Misliš da nije slična situacija sa matematikom, bosanskim, informatikom, historijom.....? I ja se slažem da ima ljudi koji su zalutali u prosvjetu bilo kao vjeroučitelji, bilo kao nastavnici razredne ili predmetne nastave. Ništa mi nije smješnije vidjeti nabildanog učitelja kako ulazi kod prvačića. U srednjim je još i gore jer je borba za svakog učenika i normu da zadrže radna mjesta bez obzira na profil i predmet.
Slazem se,..nije sjajna situacija ni sa ostatkom.
skupljac_zeljeza

#164 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?

MehmedPasaMoric wrote: 19/12/2024 13:33 Sto se mene tice budite svi najbolji muslimani na svijetu i uzivajte u dzenetskim hurijama, ali ja ovde vidim gomilu prekrsaja iz samo jednog primjera poslovne vecere na kojoj je grant svako bar jednom bio.

Pojednostavio si islam. Podijelio na crno bijelo. Ili...ili, a nije tako. Gdje piše da će u džennet samo čovjek čist od grijeha. Grijeh učinjen u neznanju i zaboravu nije grijeh. Bogu je cilj da prevlada dobro na dunjaluku, a nije čovjeka stvorio savršenim kao meleka kako ti sada to očekuješ od muslimana. Nema takvih od Poslanika i njegovih ashaba koji su nam ostali ako uzor. Islam ima svoje crvene linije i u njemu si dok ih ne pređeš.Nemam namjeru ni volju da ti vazim i podučavam. Samo skrećem pažnju gdje griješiš.
DaysleepeR

#165 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?

Post by DaysleepeR »

iClass wrote: 19/12/2024 13:37
DaysleepeR wrote: 19/12/2024 12:58 Molim te prestani sa cpt. Obviuos postovima i da mi pišeš kao da sam debil.
Obzirom da se način klanjanja prenosio svijetom imitacijom, sasvim je logično da postoje razlike u klanjanju upravo po nacionalnim i etničkim principima, obzirom koliko su udaljeni od Meke.
Pretpostavljam da misliš na selefije kada kažeš za sektu, pa objasni molim te šta selefije čini sektom, na osnovu teološke definicije sekte ako njih proglasiš sektom onda možeš i IZ.

Mada poznavajući tvoje druge postove vezano za vjeru, nije ni čudo što ti to nazivaš sektom a naravno nije ni bitno.

A načini klanjanja nemaju veze koliko si udaljen od Meke, nego na koji način je islam došao tu. U Jemenu su šafijski mezheb koji je relativno blizu Meke, ali je šafijski i u Indoneziji koji je hiljadama km od Meke. U Meki je hanbelijski mezheb, dok je u oficijalni mezheb u UAE malikijski, a UAE blizu Meke. A Malikijski je i na krajnjem zapadu Afrike.
Zaista mi ne pada na pamet da ulazim u rasprave o selefijama.
bicakcic_solomon

#166 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu islamskog i bliskoistočnog uticaja/nasljeđa na svoj identite

Post by bicakcic_solomon »

MehmedPasaMoric wrote: 19/12/2024 12:18
broj dva wrote: 19/12/2024 08:03
MehmedPasaMoric wrote: 19/12/2024 02:17 Jedini nosioci islamskog identiteta i vrijednosti su ljudi na Bliskom istoku i mozda ponegdje u Africi, a ovo sve drugo Turci, Albanci, Ceceni, Malezijci, Indonezani, bijeli konvertiti i ostali klinci i palci, a ponajmanje Bosnjaci, to je sve talasika. Islam je stroga vjera krojena po mjeri semitskog covjeka, nije moderna (modernizovana?) i fleksibilna kao druge abrahamske sekte i ne prilici ljudima koji nisu sa tog podneblja. Ne moze noga broj 45 u cipelu 38 ali nikako
A sta je onda "islamski identitet" ako je bliskoistočno porijeklo neophodan uslov za sticanje istog ? I kako da ja ili ti nekome ko nije blagoslovljen rođenjem blizu pustinje uskratimo identitet?? Jer mi znamo najbolje ili sta ?
Islamski identitet podrazumijeva zivot u skladu sa Islamom I praksom Muhamedovom. Dakle covjek koji ima 3-4 zene, drzi ih pod kljucem, provodi pola dana u dzamiji a ostatak dana radi neki posao i nada se Allahovoj milosti. U 21 stoljecu ne mozes imati normalan zivot ako radis 3 sata dnevno, jer za razliku od Muhameda tom modernom muslimanu treba malo vise resursa od jedne kamile i jedne vrece brasna. Znaci sam nacin zivota u nebliskoistocnoj zemlji te tjera da nemas islamski identitet, ne moras cak ni piti alkohol ili jesti svinjetinu, dovoljno je da radis normalnu radnu sedmicu od 40 sati da bi vec zaostajao za stilom zivota islamskog identiteta... Pa onda pored toga idi na hadz, kolji kurban, placaj zekate, posti, pazi sta jedes, kad izadjes sa drustvom pij kiselu vodu umjesto alkohola ko kakav kloc, ne dizi kredit jer kamata je haram, ne ostaj sam u prostoriji sa zenom koja ti nije rod itd., previse je to tereta i obaveze za modernog covjeka

Krscanstvo nema taj problem, idi jednom sedmicno u crkvu, postuj bliznjeg svog, ne ubij ne ukradi itd i ti si vec krscanin na istom levelu na kojem je bio i Isus i imas zagarantovano mjesto u raju. Zato je krscanstvo mnogo blize zapadnom covjeku nego islam
Isus nije bio krcanin.
dr_Evil

#167 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?

Post by dr_Evil »

iClass wrote: 19/12/2024 13:37

Braca se kod nas ponasaju kao sekta, zatvoreno drustvo, pomazu jedni drugima, zene se i udavaju medjusobno i imaju slican ako ne isti izvor financiranja. Ako zakopamo malo dublje sigurno cemo pronaci ustroj koji odgovara sekti.

Dobro je, sta fali
konektovan

#168 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?

Post by konektovan »

MehmedPasaMoric wrote: 19/12/2024 13:33

Duso draga, ako trazis opravdanje da se napijes, pojedes klempu...na pogresnom si mjestu. :mrgreen: Jedi, pij..sta ti volja, tvoja stvar. Eto ti si bio na poslovnoj veceri, i odmah dusna jadna napacena, traume dozivjela, mora minerlanu umjesto perignona. :-)

Zamisli sad kako je meni, ja na poslovnoj veceri...30 ljudi, ica, pica..ne smijem nista jesti, jer gotovo sve ima gluten koji ne smijem.ni u tragovima jesti. Pa cak i uz posebni zahtjev da mi se nesto spremi posebno, kuhinja ne moze garantovati da nece biti kakve kontaminacije..i sta sad, odreci se vjere,..?! :mrgreen:
DaysleepeR

#169 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu islamskog i bliskoistočnog uticaja/nasljeđa na svoj identite

Post by DaysleepeR »

Ako upotrijebite google na 5 minuta skontaćete da je izraz "sect" zvanični za opisivanje različitih pravaca u islamu.
I to na islamskim sajtovima. Može to nekom biti lično uvrjedljivo, ali onda se prvo dogovorite između sebe šta je pravi izraz.
iClass

#170 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?

Post by iClass »

dr_Evil wrote: 19/12/2024 13:46 Braca se kod nas ponasaju kao sekta, zatvoreno drustvo, pomazu jedni drugima, zene se i udavaju medjusobno i imaju slican ako ne isti izvor financiranja. Ako zakopamo malo dublje sigurno cemo pronaci ustroj koji odgovara sekti.

Dobro je, sta fali
Pa to sve rade i pripadnici Islamske zajednice. To rade i Bošnjaci koji praktikuju islam na "Bosanski način". I oni pomažu jedni drugima, žene se i udavaju međusobno, često odmah nakon medrese...
iClass

#171 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu islamskog i bliskoistočnog uticaja/nasljeđa na svoj identite

Post by iClass »

DaysleepeR wrote: 19/12/2024 13:48 Ako upotrijebite google na 5 minuta skontaćete da je izraz "sect" zvanični za opisivanje različitih pravaca u islamu.
I to na islamskim sajtovima. Može to nekom biti lično uvrjedljivo, ali onda se prvo dogovorite između sebe šta je pravi izraz.
Ti kada si spominjao sektu, spominjao si u negativnom smislu koju riječ "sekta" kod nas vodi. Nisi mislio na to što neko sa riječi sekte opisuje sunije, šije. A to nije zvanični izraz, više se koriste mezhebi, pravci i pogledi, dok niko neće koristiti riječ sekta pa čak i kada se najljući neprijatelji opisuju.
TojoOptics
Grijem se na: Sunce
Vozim: bicikl

#172 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu islamskog i bliskoistočnog uticaja/nasljeđa na svoj identite

Post by TojoOptics »

Namaz je maznuo sve od Yoge. Ama sve Yoga pozicije. Yoga je starija od Islama nekoliko hiljada godina i naravno nije konceptirana za ispiranje mozga, nije religija.
DaysleepeR

#173 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu islamskog i bliskoistočnog uticaja/nasljeđa na svoj identite

Post by DaysleepeR »

iClass wrote: 19/12/2024 14:04
DaysleepeR wrote: 19/12/2024 13:48 Ako upotrijebite google na 5 minuta skontaćete da je izraz "sect" zvanični za opisivanje različitih pravaca u islamu.
Ti kada si spominjao sektu, spominjao si u negativnom smislu koju riječ "sekta" kod nas vodi. Nisi mislio na to što neko sa riječi sekte opisuje sunije, šije. A to nije zvanični izraz, više se koriste mezhebi, pravci i pogledi, dok niko neće koristiti riječ sekta pa čak i kada se najljući neprijatelji opisuju.
Ti ne možeš nikako znati u kojem sam ja smislu pominjao riječ sekta.

Inače:

The term "mezheb" (also spelled madhhab) is an Arabic word commonly used in Islamic contexts. It translates to "school of thought" or "sect" and refers to a specific legal or theological tradition within Islam.

Key Points:
Islamic Jurisprudence (Fiqh):

In the context of Islamic law, a mezheb is a framework for interpreting Islamic teachings (sharia) based on the Quran, the Sunnah (traditions of the Prophet Muhammad), and other sources.
The four major Sunni mezhebs are:
Hanafi: Known for its flexibility in reasoning and the use of analogy.
Shafi'i: Emphasizes strict adherence to hadiths.
Maliki: Focuses on the practices of the people of Medina.
Hanbali: Known for its conservative approach.
The major Shia school of jurisprudence is Ja'fari.
Theological Schools:

In theology, mezheb can also refer to specific schools of thought regarding Islamic beliefs, such as Ash'ari, Maturidi, or Mu'tazili.
Broader Context:

Outside of legal and theological discussions, the term is sometimes used more broadly to refer to a religious sect or denomination within Islam.
In casual usage, it can also imply a general perspective or approach to a topic. For example, someone might say "her mezheb" (in Turkish) to mean "their way of thinking or approach" in a non-religious sense.
dr_Evil

#174 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?

Post by dr_Evil »

iClass wrote: 19/12/2024 14:00
dr_Evil wrote: 19/12/2024 13:46 Braca se kod nas ponasaju kao sekta, zatvoreno drustvo, pomazu jedni drugima, zene se i udavaju medjusobno i imaju slican ako ne isti izvor financiranja. Ako zakopamo malo dublje sigurno cemo pronaci ustroj koji odgovara sekti.

Dobro je, sta fali
Pa to sve rade i pripadnici Islamske zajednice. To rade i Bošnjaci koji praktikuju islam na "Bosanski način". I oni pomažu jedni drugima, žene se i udavaju međusobno, često odmah nakon medrese...
Genijalno koja generalizacija :)

Ali vidis Bosnjaci muslimani nisu zatvorena sekta, mi se druzimo i mjesamo sa svima, zenimo se i sa drugim pravcima Islama, kao i sa katolicima, pravoslavcima, ateistima i cime vec ne.

Nemamo neki nagon okolo hodati i tvrditi da je nase ucenje ispravnije od ostalih. Pojam sekte mozes posmatrati i kao odvojenost od matice, koja bi u ovom slucaju bila IZ.

Ako dirnes kojeg Bosnjaka muslimana na ulici, ostale to toliko i ne zanima, nemaju tu povezanost, dok dirnes li brata ostali ce skociti da ga brane cak i ako ga ne poznaju.

Inace postujem tvoje znanje sto se tice Islama, ali ovo nije toliko pitanje Islama koliko je sociologije. U IZ BiH dolazis rodjenjem, u bracu ulazis vlastitim odabirom, i jos bih istakao obicno kada neko iskoristi tvoju losu zivotnu situaciju.
Vjecita_zavrzlama

#175 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu islamskog i bliskoistočnog uticaja/nasljeđa na svoj identite

Post by Vjecita_zavrzlama »

Evo kako opravdavamo rukovanje reisa sa zenama? Dakle zvanicni vodja bosnjackih muslimana? Da li tradicijom ili nacinom tumacenja vjere?
Locked