Ukrajina

skrbavi-admin

#212301 Re: Ukrajina

Post by skrbavi-admin »

hatemondays wrote: 18/12/2024 10:40
drug_profi wrote: 18/12/2024 09:54
hatemondays wrote: 18/12/2024 09:39

Jedinica za likvidaciju zlocinaca je bila formirana pocetkom 96. Istu su cinili dobrovoljci kojima su isti zlocinci potamanili clanove familijie. U jedinici je bilo dosta avanturusta kojima je bilo dosadno poslije rata a jos zeljni krvi. Ekipa je bila 3 puta na teritoriji Cajnica, Foce i Kalinovika.
Poslije 3 mjeseca neko je dojavio Amerima i oni se ponude da urade obuku, bilo je tu dodjele certifikata o zavrsenoj obuci. Nazalost to je bila njihova igranka u kojoj su zeljeli znati o cemu se radi i koliko nas ima i koja nam je svrha. Jedinica je ugasena poslije godinu dana obuke uz suplju neka to ce sud u Hagu. Obicnom covjeku je to tesko objasniti ali kad ti neko ubije cijelu familiju nije te bas tesko nagovoriti da pokusas ubiti onog koji je to uradio. Nasi frendovi americki su se uvijek trudili da nas zaustave uz suplju nije to dobro za vas, ista prica se i danas nastavlja. Sorry za off.
Nije bilo sigurno da li će takva jedinica ostati pod kontrolom, ili će skrenuti ka terorizmu van institucionalne kontrole, iz političkih ili vjerskih razloga. Manji bi problem bio da smo mi imali izgrađen čvrst bosanski identitet kao nacije. Da je to iznad vjere i politike. Nažlost za to trebaju generacije čak i uz ispravnu politiku.
Sve u svemu, kad se crta podvuče, mi smo za sebe izvukli maksimum koji je tad bio moguć.
Naravno da smo izvukli maximum, da nismo htjeli nije istina, muda su se imala, to smo dokazali. Da su nas prijatelji handrili tokom rata i poslije i to je istina. Cak smo se zajebavali bolje da nama daju lovu umjesto da raspisuju potjernice , ne bi se delegati hvatali po Spanijama I Argentinama. Bilo je fino posjetiti neprijateljsku teritoriju , prvi put u Kalinoviku u zivotu pod krinkom humanitarne organizacije.Vrsljalo se po
rs a ljudi nisu imali pojma, kraj rata pa se opustilo drustvo.
Sto se tice identiteta , tesko moj profa, neki bi radije krepali od gladi nego sebe nazvali Bosancem, to je cinjenica i ja se ne ubjedjivao sa istim kako se osjecaju i identficiraju. Ja znam sta sam i ko sam.
ako ti sta znaci procitam te u dahu... :thumbup:
inace ako se smijem pohvalit ja sam preko cetnicke teritorije presao u ratu inknognito u trenerci preko ELiDJe :mrgreen:
zilog

#212302 Re: Ukrajina

Post by zilog »

hatemondays wrote: 18/12/2024 09:39
zilog wrote: 18/12/2024 09:13 Sva sreca pa nismo.

Uz politicare koji bi se, zbog sake vlasti, "okretali" arhineprijateljima Bosne i Bosnjaka, vise bi, njima nepodobnih, Bosnjaka pobili, nego stvarnih "kerova"...
Jedinica za likvidaciju zlocinaca je bila formirana pocetkom 96. Istu su cinili dobrovoljci kojima su isti zlocinci potamanili clanove familijie. U jedinici je bilo dosta avanturusta kojima je bilo dosadno poslije rata a jos zeljni krvi. Ekipa je bila 3 puta na teritoriji Cajnica, Foce i Kalinovika.
Poslije 3 mjeseca neko je dojavio Amerima i oni se ponude da urade obuku, bilo je tu dodjele certifikata o zavrsenoj obuci. Nazalost to je bila njihova igranka u kojoj su zeljeli znati o cemu se radi i koliko nas ima i koja nam je svrha. Jedinica je ugasena poslije godinu dana obuke uz suplju neka to ce sud u Hagu. Obicnom covjeku je to tesko objasniti ali kad ti neko ubije cijelu familiju nije te bas tesko nagovoriti da pokusas ubiti onog koji je to uradio. Nasi frendovi americki su se uvijek trudili da nas zaustave uz suplju nije to dobro za vas, ista prica se i danas nastavlja. Sorry za off.
Dobro poznata sema. Vrlo lako da je dojavio isti onaj koji je i ucestvovao u formiranju. Sta mislis kako bi se zavrsile te "akcije" po Foci i Kalinoviku i kome bi vise odgovarale? Bas u vrijeme, kada su pokusali praviti zid na Dobrinji... Bas u vrijeme kada se kretalo sa razoruzavanjem VRS?

Nagledao sam se junaka i "junaka" i nesto se ne sjecam, da mi je, neko od ovih prvih, u novembru 1995. rekao da mu se jos ratuje... :roll:
hatemondays

#212303 Re: Ukrajina

Post by hatemondays »

Jedinica je formirana I sve je bilo ok dok nije otisla pod nadzor ovoga koji je bio guzni haver sa Amerima. Doduse i on je otisao naprasno u vjecna lovista , a od ratnih uspjeha najvise je volio mladu picetinu. Sto se tice odlaska na njihovu terirtoriju, pickin dim.
zilog

#212304 Re: Ukrajina

Post by zilog »

hatemondays wrote: 18/12/2024 11:53 Jedinica je formirana I sve je bilo ok dok nije otisla pod nadzor ovoga koji je bio guzni haver sa Amerima. Doduse i on je otisao naprasno u vjecna lovista , a od ratnih uspjeha najvise je volio mladu picetinu. Sto se tice odlaska na njihovu terirtoriju, pickin dim.
Poznavao sam i ja Brku (obojicu)... :mrgreen:

Ne pricam o odlasku, nego o konsekvencama...
drndalo

#212305 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Vic Rattlehead wrote: 18/12/2024 10:14 zbog čega forumaš "čitalac" više ne piše na ovoj temi?

jedan od par rijetkih čije je postove vrijedilo čitati.
Osjecaj se slobodnim da i ti sta doprineses u njegovom stilu.

Mozda mu zena ne da na internet da gubi vrijeme...
drug_profi

#212306 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Vic Rattlehead wrote: 18/12/2024 10:14 zbog čega forumaš "čitalac" više ne piše na ovoj temi?

jedan od par rijetkih čije je postove vrijedilo čitati.
Optužen je da je rusofil jer širi loše vijesti iz Ukrajine, mada je bilo sasvim jasno da su to istinite vijesti, bez njegovih komentara.
Ni ja se više u tom slučaju ne bih trudio da doprinesem temi.
Crvene_brigade

#212307 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

Znimljiva je koincidencija da su “mnogi” nestali sa teme nakon pada diktatorsko-zločinačkog Asadovog režima. Možda je slučajno, ali se to itekako primjećuje, barem na ovoj temi.
drndalo

#212308 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Prde metla kao top... Ako si sam sa sobom cist, zasto te nesto moze pokolebati?

Ja se slazem da u njegovom objavljivanju nije bilo bas sve "samo objektivno". Jednostavno je bilo malo previse UKR mana isticano, u odnosu na RU. Da se on to balansirao bolje, ne bi bilo takvog osjecaja. Mozda nije bilo namjerno, ali pitanje koje mu je postavio drugi forumas stoji.

Pitali su ga za statistiku objava, ovih vs. onih. Ako nije bila istina, i ako se brojevima moglo dokazati suprotno, zasto nije?

Ili je mogao napisati i npr. "toliko ovi drugi, subjektivni postavljaju RU problema, da ne zeli da se ponavljaju stvari, a kako ne stavljamo UKR probleme, onda zbog sire slike on to stavlja". Pa bi to imalo nekog smisla.

Ovako, ostaju pretpostavke razne, za koje ne znamo da li su istinite.
Ironmen

#212309 Re: Ukrajina

Post by Ironmen »

Crvene_brigade wrote: 18/12/2024 12:26 Znimljiva je koincidencija da su “mnogi” nestali sa teme nakon pada diktatorsko-zločinačkog Asadovog režima. Možda je slučajno, ali se to itekako primjećuje, barem na ovoj temi.
Ne nego stvari za Ukrajinu u Ukrajini nisu bas dobre na terenu pa niko ne zeli puno da pise o tome da ga ti i ekipa sa teme ne bi prozvali cetnikom i izvrijedjali ga, dosta forumasa radi vas koji ne gledate realno na rat ne pise vise na ovoj temi, jer nema smisla.
drug_profi

#212310 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Meni je njegov stav bio sasvim ok. Mene apsolutno ne zanimaju ruski problemi. I sve što bi se o tome pisalo meni ne bi bilo relevantno za odbranu Ukrajine jer ne mogu znati koliko to utiče na ruski ratni napor. Udar meteora po sred rusije ne bi ih zaustavio očigledno. Jedino da opali po sred Kremlja. Rusiju će zaustaviti samo smrt Putina, nikakvi ekonomski problemi, korupcija, pobune...

Ali iz pozicije odbrane sam htio znati šta je iza leđa branitelju jer je suštinski svaki detalj važan za dalji tok rata.
dr_Evil

#212311 Re: Ukrajina

Post by dr_Evil »

drndalo wrote: 18/12/2024 12:31 Prde metla kao top... Ako si sam sa sobom cist, zasto te nesto moze pokolebati?

Ja se slazem da u njegovom objavljivanju nije bilo bas sve "samo objektivno". Jednostavno je bilo malo previse UKR mana isticano, u odnosu na RU. Da se on to balansirao bolje, ne bi bilo takvog osjecaja. Mozda nije bilo namjerno, ali pitanje koje mu je postavio drugi forumas stoji.

Pitali su ga za statistiku objava, ovih vs. onih. Ako nije bila istina, i ako se brojevima moglo dokazati suprotno, zasto nije?

Ili je mogao napisati i npr. "toliko ovi drugi, subjektivni postavljaju RU problema, da ne zeli da se ponavljaju stvari, a kako ne stavljamo UKR probleme, onda zbog sire slike on to stavlja". Pa bi to imalo nekog smisla.

Ovako, ostaju pretpostavke razne, za koje ne znamo da li su istinite.
Ja ovu vasu temu pratim sporadicno, ne zanima me puno, pa nisam ni relevantan, osim par vecih gradova i zena ne znam nista o Ukrajini. Ali sam za Citaoca uvijek mislio da je zapravo potpuno neobjektivan, i u potpunosti samo okrenut na jednu stranu, stranu zrtve.

Tako da.. ne znam, mozda je previse emocija kod vas u ovome.
apsidejzi

#212312 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

Crvene_brigade wrote: 18/12/2024 12:26 Znimljiva je koincidencija da su “mnogi” nestali sa teme nakon pada diktatorsko-zločinačkog Asadovog režima. Možda je slučajno, ali se to itekako primjećuje, barem na ovoj temi.
Realno i ne desava se mnogo na terenu. Sve price su vec ispricane tako da do neke velike promjene nema se o cemu pricati. Makar je kod mene to slucaj.
Ironmen

#212313 Re: Ukrajina

Post by Ironmen »

drug_profi wrote: 18/12/2024 12:37 Meni je njegov stav bio sasvim ok. Mene apsolutno ne zanimaju ruski problemi. I sve što bi se o tome pisalo meni ne bi bilo relevantno za odbranu Ukrajine jer ne mogu znati koliko to utiče na ruski ratni napor. Udar meteora po sred rusije ne bi ih zaustavio očigledno. Jedino da opali po sred Kremlja. Rusiju će zaustaviti samo smrt Putina, nikakvi ekonomski problemi, korupcija, pobune...

Ali iz pozicije odbrane sam htio znati šta je iza leđa branitelju jer je suštinski svaki detalj važan za dalji tok rata.
Grijesite ako mislite da smrt Putina moze promjeniti rusku politiku, posle Putina imamo novog Putina, jednostavno ideologija ruskog sveta ce nadjaciti bilo koga novog. Cist primjer imamo u komsiluku.
drndalo

#212314 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

drug_profi wrote: 18/12/2024 12:37 Meni je njegov stav bio sasvim ok. Mene apsolutno ne zanimaju ruski problemi. I sve što bi se o tome pisalo meni ne bi bilo relevantno za odbranu Ukrajine jer ne mogu znati koliko to utiče na ruski ratni napor. Udar meteora po sred rusije ne bi ih zaustavio očigledno. Jedino da opali po sred Kremlja. Rusiju će zaustaviti samo smrt Putina, nikakvi ekonomski problemi, korupcija, pobune...

Ja ne znam njegov stav, nije bas puno razglabao o svemu, vise je stavljao linkove. Iz te vizure je mozda bio OK, mozda subjektivan, ne znam.

Ono sto ja vidjoh, meni je ostavilo utisak vece "posvecenosti" UKR problemima. To mozemo gledati sa 2 strane, i mene moj osjecaj u vezi toga moze varati.

RU problemi? Naravno da uticu na rat, ali ako ti to volis, postujem.

Ni CCCP nije pobijedjen i kapitulirao u ratu... Samo je propao i urusio se sam od sebe...
drndalo

#212315 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Ne nego stvari za Ukrajinu u Ukrajini nisu bas dobre na terenu pa niko ne zeli puno da pise o tome da ga ti i ekipa sa teme ne bi prozvali cetnikom i izvrijedjali ga, dosta forumasa radi vas koji ne gledate realno na rat ne pise vise na ovoj temi, jer nema smisla.
Da, sve se raspalo, RU ulazi iz Odesse pravo u Lisabon, a odatle ce opkoliti i London, posto ih niko ne ocekuje s te strane...
drug_profi

#212316 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Dok rusima 700.000 žrtava nije bitno, dok im propast ekonomije nije bitna, zašto bi bilo bitno da li su se neke babuške okupile u nekom selu da protestuju što im nema muževa? Da li je bitno što neki načelnik, ministar, krade pare iz vojnog budzeta? Da li je išta rusima bitno u ovom času od spasavanja iluzije postojanja njih kao velike sile.
Znači njima sada samo igra pobjeda u ratu, i to bilo šta što se može smatrati pobjedom, a upravo je to najveća opasnost za Zapad, jer ne smiju dopustiti da Rusi imaju išta iz ovog rata kao dobitak. Inače će opet krenuti u novi rat čim se opreme.

Zato mislim da samo smrt Putina može pomoći drugima koji preuzimaju vlast da radi gore nabrojanih okolnosti kažu: ovo je bila greška jednog ludaka, prekidamo rat i pristupamo pregovorima u cilju trajnog mira bez preduslova.
Ironmen

#212317 Re: Ukrajina

Post by Ironmen »

drndalo wrote: 18/12/2024 13:11
Da, sve se raspalo, RU ulazi iz Odesse pravo u Lisabon, a odatle ce opkoliti i London, posto ih niko ne ocekuje s te strane...
Pises gluposti svakodnevno, vrijeme je za FOE.
Čitalac

#212318 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Ma tu sam, nego dobih još jednu kćer pod stare dane pa ne stižem. Kad prođe euforija, vraćam se na stari „režim rada“.
drug_profi

#212319 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Čitalac wrote: 18/12/2024 13:33 Ma tu sam, nego dobih još jednu kćer pod stare dane pa ne stižem. Kad prođe euforija, vraćam se na stari „režim rada“.
Čestitam!
Treba po stare dane imati i zdravih živaca za malu djecu. To je najvažnije.
drndalo

#212320 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Ironmen wrote: 18/12/2024 13:20
drndalo wrote: 18/12/2024 13:11
Pises gluposti svakodnevno, vrijeme je za FOE.
Kad ti nisi nakon svojih gluposti FOEiran, dje cu onda ja biti...
drndalo

#212321 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Čitalac wrote: 18/12/2024 13:33 Ma tu sam, nego dobih još jednu kćer pod stare dane pa ne stižem. Kad prođe euforija, vraćam se na stari „režim rada“.
Sve cestitke !

Zdrava i sretna bila, i ona, i svi ostali !!!
zilog

#212322 Re: Ukrajina

Post by zilog »

:thumbup:

Neka je sa srecom kolega.
dr_Evil

#212323 Re: Ukrajina

Post by dr_Evil »

Nek je hairli svaka cast :D
zilog

#212324 Re: Ukrajina

Post by zilog »

Kada citam o ovim Kirilovim aktivnostima po Moskvi, uvijek se sjetim onog Zoke, sto ga je Budanov poselamio... :pisnuo:

Da mi ga je vidjeti dok pali auto... :mrgreen:
drndalo

#212325 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

drug_profi wrote: 18/12/2024 13:12 Dok rusima 700.000 žrtava nije bitno, dok im propast ekonomije nije bitna, zašto bi bilo bitno da li su se neke babuške okupile u nekom selu da protestuju što im nema muževa? Da li je bitno što neki načelnik, ministar, krade pare iz vojnog budzeta? Da li je išta rusima bitno u ovom času od spasavanja iluzije postojanja njih kao velike sile.
Znači njima sada samo igra pobjeda u ratu, i to bilo šta što se može smatrati pobjedom, a upravo je to najveća opasnost za Zapad, jer ne smiju dopustiti da Rusi imaju išta iz ovog rata kao dobitak. Inače će opet krenuti u novi rat čim se opreme.

Zato mislim da samo smrt Putina može pomoći drugima koji preuzimaju vlast da radi gore nabrojanih okolnosti kažu: ovo je bila greška jednog ludaka, prekidamo rat i pristupamo pregovorima u cilju trajnog mira bez preduslova.
Ma nacelno si u pravu, u onom dijelu koji se odnosi na smislene interakcije, sto vlasti, sto podanika... ALI...

GLAD je egzaktna nauka, koju kada dostignu, nema carobnog stapica, dnevnika, vodje koji ce svojim govorom utaziti zavijajuci stomak... A korijenje kao prehrana za 100 mil. stanovnika, u 70% permafrostovanoj zemlji nije neka sigurna opcija za prezivljavanje. Tada kada vise nemas sta izgubiti, nastaje picvajz golog prezivljavanja. Kao sto rekoh, ni CCCP nije mario za zrtve, narod, stanovnistvo, i propade. Jedina razlika je sto je tada bio Gorbacov na vlasti pa je znao da je gotovo, i zavrsio agoniju. Da je bio Andropov, prvo bi ih karao dodatnih 6 mjeseci, i onda bi propali. Uz par miliona mrtvih, sto od gladi, sto od obracuna.

Namjerno pisem pojednostavljeno i karikiram do krajnjih granica zbog sustine.
Post Reply