Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu islamskog i bliskoistočnog uticaja/nasljeđa na svoj identitet?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
JohnnyS

#76 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?

Post by JohnnyS »

sehohari wrote: 23/07/2024 22:27
dr_Evil wrote: 23/07/2024 14:35
Ateista wrote: 23/07/2024 14:28 Treba biti realan, ono sto nekog u BiH cini bosnjakom je upravo islam, kao sto ono sto cini nekog srbinom je pravoslavlje i hrvatom katolicanstvo.
Mozemo mi pricati da nije tako, navoditi po neki primjer koji je na nivou statisticke greske, ali to je ono sto je kljucno u BiH.
To samo po sebi namece odgovor na pitanje da nema smisla da bosnjaci odbace islam jer ih to cini bosnjacima.
To je to, mozemo reci da je taj faktor nama nametnut od vecih susjeda i komsija, ali to je nasa realnost za sljedecih 200 godina. Nema te osobe koja danas nekom Hrvatu u BiH, a pogotovo u Hercegovini "nametnuti" bosanski ili bosnjacki identitet. Bilo kakva akcija od strane Bosnjaka ka zajednickom identitetu je u startu odbacena - dakle religija je jedina koja kroji etnije.

Cak nije moguce ni stvaranje nadnacije koja bi ujedinila ove tri etnije za sljedecih 200 godina.

Islam kao i svaku drugu monoteistikcu religiju treba odbaciti, star trek drustvo je buducnost. Jednom cemo doci do tacke gdje su nacije, etnije i narodi prevazidjen model i postati cemo gradjani svijeta, nacije su svakako vjestacka tvorevina. Ali ako se sada u ovom trenutku odreknemo islamskog naslijedja, nestati cemo - bez obzira sta ja mislio o Islamu i IZ BIH, a mislim sve najgore o obje stavke.
Iako ne dijelim tvoj komunistički anti-teistički stav, mislim da pitanje tada nisam dobro napisao.

Stvar jeste, da taj uticaj nije direktno islamski, već prije svega bliskoistočno-osmanski.

Većina stvari koje nas razlikuje od drugih dva naroda je taj što imamo veći osmanski kulturni footprint, koji i nije direktno vezan za religiju.

U bosanskom kontekstu su delikatese poput baklave, tufahija, lokuma "naša" jela, nikad neće neko u Grudama napraviti hurmašice ili baklave.

Na temi o imenima je naš dežurni anti-islam pisac rekao da se odričemo od tradicionalnih muslimanskih imena, zaboravljajući da čak i ova nova sva moraju imati neki bliskoistočni šmek.

Image
Ovakva kuća bi negdje u Hercegovini bila prepoznata kao "muslimanska" - krov na četiri vode, okruglo oko prozora, iako je ovo iz katoličkog sela u Libanu.

Hoću reći, većinom se nama pripisuje osmanski kulturni uticaj, nevezano za religiju. Sa druge strane, nemamo nešto puno zajedničko u tom pogledu sa Malezijom ili Marokom gdje ni po čemu nemaš neki osmanski uticaj, pa tako ono što se kod nas smatra "muslimanskim" i pripisuje Bošnjacima nas čini bliže nekom pravoslavcu ili muslimanu iz Sirije, Libana nego muslimanu iz Maroka.
Ovo se grdno varaš. Samo što to mlađe Hrvatice ne rade više, ali pitanje je i koliko mladih Bošnjakinja zna baklavu napravit. A meni je baka vazda za Božić pravila baklave, hurmašice isto s vremena vrijeme.
Vjecita_zavrzlama

#77 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?

Post by Vjecita_zavrzlama »

Lik lupa

Baklav,keske su obaveza u mom kraju za bozic(keske tursko jelo baklava arapsko)

hurmasice srbi zovu ”urmasice” ili ”urme” i svaka baba pravi
Last edited by Vjecita_zavrzlama on 23/07/2024 23:10, edited 1 time in total.
Vjecita_zavrzlama

#78 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?

JohnnyS wrote: 23/07/2024 22:30
sehohari wrote: 23/07/2024 22:27

To je to, mozemo reci da je taj faktor nama nametnut od vecih susjeda i komsija, ali to je nasa realnost za sljedecih 200 godina. Nema te osobe koja danas nekom Hrvatu u BiH, a pogotovo u Hercegovini "nametnuti" bosanski ili bosnjacki identitet. Bilo kakva akcija od strane Bosnjaka ka zajednickom identitetu je u startu odbacena - dakle religija je jedina koja kroji etnije.

Cak nije moguce ni stvaranje nadnacije koja bi ujedinila ove tri etnije za sljedecih 200 godina.

Islam kao i svaku drugu monoteistikcu religiju treba odbaciti, star trek drustvo je buducnost. Jednom cemo doci do tacke gdje su nacije, etnije i narodi prevazidjen model i postati cemo gradjani svijeta, nacije su svakako vjestacka tvorevina. Ali ako se sada u ovom trenutku odreknemo islamskog naslijedja, nestati cemo - bez obzira sta ja mislio o Islamu i IZ BIH, a mislim sve najgore o obje stavke.
Iako ne dijelim tvoj komunistički anti-teistički stav, mislim da pitanje tada nisam dobro napisao.

Stvar jeste, da taj uticaj nije direktno islamski, već prije svega bliskoistočno-osmanski.

Većina stvari koje nas razlikuje od drugih dva naroda je taj što imamo veći osmanski kulturni footprint, koji i nije direktno vezan za religiju.

U bosanskom kontekstu su delikatese poput baklave, tufahija, lokuma "naša" jela, nikad neće neko u Grudama napraviti hurmašice ili baklave.

Na temi o imenima je naš dežurni anti-islam pisac rekao da se odričemo od tradicionalnih muslimanskih imena, zaboravljajući da čak i ova nova sva moraju imati neki bliskoistočni šmek.

Image
Ovakva kuća bi negdje u Hercegovini bila prepoznata kao "muslimanska" - krov na četiri vode, okruglo oko prozora, iako je ovo iz katoličkog sela u Libanu.

Hoću reći, većinom se nama pripisuje osmanski kulturni uticaj, nevezano za religiju. Sa druge strane, nemamo nešto puno zajedničko u tom pogledu sa Malezijom ili Marokom gdje ni po čemu nemaš neki osmanski uticaj, pa tako ono što se kod nas smatra "muslimanskim" i pripisuje Bošnjacima nas čini bliže nekom pravoslavcu ili muslimanu iz Sirije, Libana nego muslimanu iz Maroka.
Ovo se grdno varaš. Samo što to mlađe Hrvatice ne rade više, ali pitanje je i koliko mladih Bošnjakinja zna baklavu napravit. A meni je baka vazda za Božić pravila baklave, hurmašice isto s vremena vrijeme.
Bas to
Ateista

#79 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?

Post by Ateista »

Vjecita_zavrzlama wrote: 23/07/2024 14:32
Ateista wrote: 23/07/2024 14:28 Treba biti realan, ono sto nekog u BiH cini bosnjakom je upravo islam, kao sto ono sto cini nekog srbinom je pravoslavlje i hrvatom katolicanstvo.
Mozemo mi pricati da nije tako, navoditi po neki primjer koji je na nivou statisticke greske, ali to je ono sto je kljucno u BiH.
To samo po sebi namece odgovor na pitanje da nema smisla da bosnjaci odbace islam jer ih to cini bosnjacima.
Sto vise vjera bude slabila jacat ce-Bosanstvo

bosanac se kaze punog srca a bosnjak je umjetno nametnuto.I to vazi i za bosanske pravoslavce, druzite se s ljudima , svi su oni bosanci i sami to priznaju kad nije pitanje politike…
Da, bosancima se uglavnom izjasnjavaju oni koji nisu vjernici ili im vjera nije toliko bitna.

Sad, da li je bosnjak nametnuto, to je tesko reci, nekako je to logican i ocekivan odgovor na etnicke srbe i hrvate.
Ateista

#80 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?

Post by Ateista »

:thumbup:

Da li cemo stvarno doci do te tacke je tesko prognozirati, to bi trebala biti buducnost ali konzervativci su glasni i jaki, kao i religije generalno, nece ni jedni ni drugi tek tako dozvoliti da drustvo napreduje.
Armin2013

#81 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?

Post by Armin2013 »

Zašto samo Bošnjaci, i zašto se Islam ne uklapa u EU tokove?
Ja sam Bosanac i Hercegovac, po vjeri Musliman, etnički Bošnjak (mada ovo Bošnjak mislim da nije ok vezat samo za Muslimane, ali eto).
Sa tim sam rođen i toga se mogu odreći na papiru ali to sam ja i svi mi, a i zašto bi se odreko.

Što se tiče Islama, u svakoj religiji ima ekstrema, i lijevo i desno, zašto gledate Islam kroz vehabije, zašto gledate Islam samo kroz terorizam?

Pišete i koristite brojeve koje su arapski, masu stvari u medicini su otkrili islamski učenjaci, itd.

Islam kao vjera je prilijepa (ne kažem da su ostale vjere loše), treba pročitati nešto o Islamu, kako recimo Islam vidi život, porodicu, itd.

Ne vidim da je itko ugrožen od strane mene jer sam Musliman, živim, radim, ne činim zlo, ne kradem, ne vrijeđam, doprinosim društvu, poštujem sve ljude.

lp,
broj dva

#82 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?

Post by broj dva »

Ateista wrote: 24/07/2024 08:22

bosanac se kaze punog srca a bosnjak je umjetno nametnuto.I to vazi i za bosanske pravoslavce, druzite se s ljudima , svi su oni bosanci i sami to priznaju kad nije pitanje politike…
Da, bosancima se uglavnom izjasnjavaju oni koji nisu vjernici ili im vjera nije toliko bitna.

Sad, da li je bosnjak nametnuto, to je tesko reci, nekako je to logican i ocekivan odgovor na etnicke srbe i hrvate.

Pravi hercegovac se nece nikada izjasniti kao bosanac.
Haris.ba

#83 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?

Post by Haris.ba »

Odakle ti to da je to kao neki odgovor na nekoga? Bosnjak je samo arhaicni naziv za Bosanca. Mogao je biti i Bosnjanin da nije previse arhaican i da ga osmanski uticaj nije istisnuo iz upotrebe. Ili Bosnensis da nam je jezik u skupu romanskih jezika.
dr_Evil

#84 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?

Post by dr_Evil »

broj dva wrote: 24/07/2024 09:19

To je zato sto smo pametniji, visi, zgodniji i imamo duzu chunu od nasih planinskih sunarodnjaka :D
broj dva

#85 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?

Post by broj dva »

dr_Evil wrote: 24/07/2024 09:49

To je zato sto smo pametniji, visi, zgodniji i imamo duzu chunu od nasih planinskih sunarodnjaka :D

Objektivno gledano :D
Osmi Socrates

#86 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?

Post by Osmi Socrates »

Brojevi nisu arapski nego indijski. To što su Europljani naučili te brojeve od Arapa, pa ih nazvali arapskim, je sasvim druga stvar.

I ovo naravno ne igra nikakvu ulogu u ovoj diskusiji. Niko se neće odricati ničega. Da svi u BiH odjednom postanu ateisti, niko se ne bi odrekao ničega. Ne znam o čemu uopšte raspravljate.

Jedino neka divine intervention u današnje doba može biti razlog da se bilo koji narod odrekne nečega. A i to bi dovelo do ratova u čitavom svijetu.
cyprus

#87 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?

Post by cyprus »

_BataZiv_0809 wrote: 29/06/2024 14:19 Bosnjaci su by far najsekularniji muslimani na planeti.
Narod koji je takve strahote prezivio i sjeca ih se u zivoj memoriji a toliko politicki pluralan.
Jok, najsekularniji muslimani su ovi iz post-sovjetskih država... Čini mi se da je u Tadžikistanu čak i zabranjeno nošenje hidžaba :roll: Kineski Hui muslimani su također (valjda silom prilika) takvi...

A pitanje iz naslova je vrlo sugestivno :) Eto, taman će neko reć - jes, trebaju se odreć :-D Isto da otvorim temu: trebaju li svi Bosanci postat muslimani?

Ne, islamsko kulturno naslijeđe je temelj bošnjačke identitetske posebnosti, i nema nikakvog razloga da se to dira... Međutim, problematično bi bilo insistirati isključivo na toj komponenti naslijeđa i zanemarivati/zatirati ono što su kulturne poveznice sa susjednim narodima, kao i sa ostatkom Evrope... Bošnjaci imaju kapital simboličkog mosta Istoka i Zapada, i s malo više pameti bi se to dalo kudikamo bolje iskoristit... OK, i dosad se znalo solidno igrat na tu kartu, ali ima prostora za napredak, pri čemu bi zastranjenja tipa SDA u zadnjih nekoliko godina bilo mudro izbjegavat :)
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#88 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?

Post by _BataZiv_0809 »

cyprus wrote: 24/07/2024 13:15
_BataZiv_0809 wrote: 29/06/2024 14:19 Bosnjaci su by far najsekularniji muslimani na planeti.
Narod koji je takve strahote prezivio i sjeca ih se u zivoj memoriji a toliko politicki pluralan.
Jok, najsekularniji muslimani su ovi iz post-sovjetskih država... Čini mi se da je u Tadžikistanu čak i zabranjeno nošenje hidžaba :roll: Kineski Hui muslimani su također (valjda silom prilika) takvi...

A pitanje iz naslova je vrlo sugestivno :) Eto, taman će neko reć - jes, trebaju se odreć :-D Isto da otvorim temu: trebaju li svi Bosanci postat muslimani?

Ne, islamsko kulturno naslijeđe je temelj bošnjačke identitetske posebnosti, i nema nikakvog razloga da se to dira... Međutim, problematično bi bilo insistirati isključivo na toj komponenti naslijeđa i zanemarivati/zatirati ono što su kulturne poveznice sa susjednim narodima, kao i sa ostatkom Evrope... Bošnjaci imaju kapital simboličkog mosta Istoka i Zapada, i s malo više pameti bi se to dalo kudikamo bolje iskoristit... OK, i dosad se znalo solidno igrat na tu kartu, ali ima prostora za napredak, pri čemu bi zastranjenja tipa SDA u zadnjih nekoliko godina bilo mudro izbjegavat :)
Ateista

#89 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?

Post by Ateista »

Haris.ba wrote: 24/07/2024 09:22
Odakle ti to da je to kao neki odgovor na nekoga? Bosnjak je samo arhaicni naziv za Bosanca. Mogao je biti i Bosnjanin da nije previse arhaican i da ga osmanski uticaj nije istisnuo iz upotrebe. Ili Bosnensis da nam je jezik u skupu romanskih jezika.
Odgovor je iz razloga sto je bosanac previse univerzalno i ne moze se poistovjtiti sa islamom, a srbi i hrvati imaju etnicke odtrednice koje ih povezuju sa njihovom vjerom. Zato smatram da je to kao neki odgovor na to, ne kazem da izraz bosnjak nije koristen i ranije samo kazem zasto je ponovo uveden i zasto nije iskoristen izraz bosanac.
Ateista

#90 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?

Post by Ateista »

cyprus wrote: 24/07/2024 13:15

Ateista

#91 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?

Post by Ateista »

To je tek posebna tema, koliko sam upratio hercegovina je geografska regija u sklopu bosne, kao sto su dalmacija ili slavonija dio hrvatske, ne znam zasto je neko hercegovinu stavio na isti nivo, kao da sad promijene hrvatsku u hrvatska i dalmacija.
Haris.ba

#92 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?

Post by Haris.ba »

Ateista wrote: 25/07/2024 11:13 Odgovor je iz razloga sto je bosanac previse univerzalno i ne moze se poistovjtiti sa islamom, a srbi i hrvati imaju etnicke odtrednice koje ih povezuju sa njihovom vjerom. Zato smatram da je to kao neki odgovor na to, ne kazem da izraz bosnjak nije koristen i ranije samo kazem zasto je ponovo uveden i zasto nije iskoristen izraz bosanac.
Ne vidim odakle to da je Bosnjak nesta "islamskije" od Bosanac.

Bosnjak je koristen iz historijskih razloga. Kazem ti, Bosnjak ti je u sustini isto sto i Bosanac. Drugo sto je zbog ustava Bosanac dobilo i jednu drugu konotaciju.
Ateista wrote: 25/07/2024 11:17
To je tek posebna tema, koliko sam upratio hercegovina je geografska regija u sklopu bosne, kao sto su dalmacija ili slavonija dio hrvatske, ne znam zasto je neko hercegovinu stavio na isti nivo, kao da sad promijene hrvatsku u hrvatska i dalmacija.
Pa zbog historije.
broj dva

#93 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?

Post by broj dva »

Ja bi prije rekao da je Bosna geografska regija u sklopu Bosne i Hercegovine, i da je Hercegovina geografska regija u skopu Bosne i Hercegovine..
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#94 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?

Post by PreWiBa »

Haris.ba wrote: 25/07/2024 11:20
Ateista wrote: 25/07/2024 11:13 Odgovor je iz razloga sto je bosanac previse univerzalno i ne moze se poistovjtiti sa islamom, a srbi i hrvati imaju etnicke odtrednice koje ih povezuju sa njihovom vjerom. Zato smatram da je to kao neki odgovor na to, ne kazem da izraz bosnjak nije koristen i ranije samo kazem zasto je ponovo uveden i zasto nije iskoristen izraz bosanac.

Bosnjak je koristen iz historijskih razloga. Kazem ti, Bosnjak ti je u sustini isto sto i Bosanac. Drugo sto je zbog ustava Bosanac dobilo i jednu drugu konotaciju.
Pa zbog historije.
Po etimologiji, Bošnjak jeste isto kao i Bosanac, ali ne po današnjem značaju.

Suštinski, riječ Bošnjak opisuje jednu od tri dominantne etnije u BiH i zasniva se na razlikama između Bošnjaka i druge dvije grupe.

I ne mislim da to više ima ista sa vjerom. Da, korijeni tog "trojstva" su u vjerskim različitostima, ali samo površinski je razlog mimoilaženja to što neko ide u džamiju, a neko u pravoslavnu ili katoličku crkvu. Čak sam mišljenja da bi ovdje imali jednu "čistu" naciju da je samo to razlika.

Ima jedan vic kojeg sam čuo, iz vremena rata u Libanu.
Kaže, dođe čovjek na barikadu, pita ga "Jesi li ti šit, sunit ili kršćanin?"
"Ja sam ateista"
"Jesi ti šit ateista, sunit ateista ili kršćanin ateista?"

Mislim da se to i na našu situaciju može prenijeti.
Ateista

#95 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?

Post by Ateista »

broj dva wrote: 25/07/2024 11:39

Ja bi prije rekao da je Bosna geografska regija u sklopu Bosne i Hercegovine, i da je Hercegovina geografska regija u skopu Bosne i Hercegovine..
Ja bih rekao da je ovo prvo kako sam naveo, ali nisam siguran, ako neko bolje zna neka pojasnj.
Ateista

#96 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?

Post by Ateista »

Haris.ba wrote: 25/07/2024 11:20

Pa zbog historije.
Nije u sustini nista islamskije, samo je stvar u tome sto je bosanac vec dobilo neko svoje znacenje medju ljudima i trebalo je naci neki izraz koji se ne veze za to. Posto bosnjak nije dugo vremena bilo u upotrebi, onda je to tad zvucalo kao neki novi naziv kojem mozes dati znacenje koje zelis i u tome se uspjelo.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#97 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?

Post by _BataZiv_0809 »

Vjecita_zavrzlama wrote: 23/07/2024 22:59 Lik lupa

Baklav,keske su obaveza u mom kraju za bozic(keske tursko jelo baklava arapsko)

hurmasice srbi zovu ”urmasice” ili ”urme” i svaka baba pravi
Ne lupa, otkriva domovinu svojih predaka.
I tu treba biti obazriv i pohvaliti trud i entuzijazam da se bavi ovim pitanjima.
Njegov pogled je uslovljen njemackom optikom.
Tamo su islam i krscanstvo odjeljeni jacim zidom nego je to Berlinski ikad bio
Ovdje su poprskani jedni drugima kako to rece Nerzuk Curak cini mi se.
Vjecita_zavrzlama

#99 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?

skupljac_zeljeza wrote: 29/07/2024 16:21 Smije li neko pitati nju ovo pitanje? :mrgreen:

Pa valjda je pitaj za Srbiju jer Srbiju predstsvlja :D
Cherry-Cherry

#100 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?

Post by Cherry-Cherry »

Nemoguće je odbaciti Islam, ali zbog toga Bošnjaci neće nikada biti prihvaćeni u Evropi.
Locked