Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu islamskog i bliskoistočnog uticaja/nasljeđa na svoj identitet?
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#1 Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu islamskog i bliskoistočnog uticaja/nasljeđa na svoj identitet?
Pozdrav svima,
nadam se da neću fasovati ban za ovu temu, pustite me da objasnim.
Čitanjem kroz neke teme, čini mi se da se uvijek provlači se neko drugo pitanje, i druga diskusija.
Otvoriš temu o imenima, počne diskusija i naslađivanje da Bošnjaci navodno davaju manje muslimanska imena ili problematiziranje davanja "imena koja nemaju veze sa našom kulturom".
Napraviš temu o istoriji Osmanskog carstva, pretvori se u diskusiju o tome da (li) su Osmanlije na ovo područje donijeli nazadnost, bliskoistočnu zaostalost i odvojili nas od našeg kontinenta.
Pogledaš temu o islamu ili islamskim propisima, čitaš korisnike kako pišu o tome da islam nije kompatibilan sa evropskim načinom života, da bi Bošnjaci odbacili islam da znaju šta je stvarno i da su de-facto ateisti gdje je samo pitanje vremena dok to i sami budu, uz naslađivanje percipirane manje religioznosti nego prije, jer, ipak, to je znak da postaju sve više evropljani.
Na temama o politici se politički protivnici uslovljavaju sa "Kadirovci", da hoće islamizaciju društva ili šta ne. Ima još toga, ali je ovo više periferna tačka, one prve stavke su važnije.
Iskreno rečeno, dojadilo je da se teme koje često a priori nemaju veze s tim često pretvore u bojišta kulturnih ratova.
Kako god okreneš, sve te mini-diskusije vode na jedno pitanje: Da li Bošnjaci, koji i dan-danas njeguju određene islamske tradicije i smatraju islam dio svog identiteta, i koji, iako relativno gledano malo religiozni, ipak donekle imaju jaču vezu sa bliskim istokom od drugih naroda (govorim u globalu, ne o ličnim iskustvima), treba da odbace taj dio svog identiteta i da se fokusiraju na ostale elemente istog, npr. biti evropljanin, slaven, nasljednik Kotromanića i tkd.?
Smatram da je bolje da imamo jednu temu gdje se otvoreno priča o tome, nego da stalno imamo nekakve prikrivene mini-diskusije, pa makar izazvalo milion svađa: Nek imamo ovo i svaki put kada neki drugi topic ode u off, fino ih pošalješ vamo da se igraju. Ovako otvoreno pričamo o tom pitanju, a ne da se druge teme stalno zaseravaju.
Naravno, kako to u praksi izgleda je opet drugačije. Ali eto, u nekom praktičnom smislu to bi značilo da možda samo dajemo imena sa slavenskim značenjem, da su nam zemlje poput Slovačke ili Bjelorusije bliže od Turske (jer su slaveni i evropljani, iako su geografski mislim dalje udaljene), da prezimena poput Hadžipašić imaju, citiram "negativnu konotaciju jer se očigledno radi o saradniku okupatora OC, a ne da čak neke familije osjećaju prestiž radi toga jer ipak potiču iz nekada "velike i ugledne familije"".
Ovo su samo kontroverzni prijedlozi i mišljenja koja sam ovdje čitao, i ne predstavljaju moje lično mišljenje u bilo kojem smislu.
nadam se da neću fasovati ban za ovu temu, pustite me da objasnim.
Čitanjem kroz neke teme, čini mi se da se uvijek provlači se neko drugo pitanje, i druga diskusija.
Otvoriš temu o imenima, počne diskusija i naslađivanje da Bošnjaci navodno davaju manje muslimanska imena ili problematiziranje davanja "imena koja nemaju veze sa našom kulturom".
Napraviš temu o istoriji Osmanskog carstva, pretvori se u diskusiju o tome da (li) su Osmanlije na ovo područje donijeli nazadnost, bliskoistočnu zaostalost i odvojili nas od našeg kontinenta.
Pogledaš temu o islamu ili islamskim propisima, čitaš korisnike kako pišu o tome da islam nije kompatibilan sa evropskim načinom života, da bi Bošnjaci odbacili islam da znaju šta je stvarno i da su de-facto ateisti gdje je samo pitanje vremena dok to i sami budu, uz naslađivanje percipirane manje religioznosti nego prije, jer, ipak, to je znak da postaju sve više evropljani.
Na temama o politici se politički protivnici uslovljavaju sa "Kadirovci", da hoće islamizaciju društva ili šta ne. Ima još toga, ali je ovo više periferna tačka, one prve stavke su važnije.
Iskreno rečeno, dojadilo je da se teme koje često a priori nemaju veze s tim često pretvore u bojišta kulturnih ratova.
Kako god okreneš, sve te mini-diskusije vode na jedno pitanje: Da li Bošnjaci, koji i dan-danas njeguju određene islamske tradicije i smatraju islam dio svog identiteta, i koji, iako relativno gledano malo religiozni, ipak donekle imaju jaču vezu sa bliskim istokom od drugih naroda (govorim u globalu, ne o ličnim iskustvima), treba da odbace taj dio svog identiteta i da se fokusiraju na ostale elemente istog, npr. biti evropljanin, slaven, nasljednik Kotromanića i tkd.?
Smatram da je bolje da imamo jednu temu gdje se otvoreno priča o tome, nego da stalno imamo nekakve prikrivene mini-diskusije, pa makar izazvalo milion svađa: Nek imamo ovo i svaki put kada neki drugi topic ode u off, fino ih pošalješ vamo da se igraju. Ovako otvoreno pričamo o tom pitanju, a ne da se druge teme stalno zaseravaju.
Naravno, kako to u praksi izgleda je opet drugačije. Ali eto, u nekom praktičnom smislu to bi značilo da možda samo dajemo imena sa slavenskim značenjem, da su nam zemlje poput Slovačke ili Bjelorusije bliže od Turske (jer su slaveni i evropljani, iako su geografski mislim dalje udaljene), da prezimena poput Hadžipašić imaju, citiram "negativnu konotaciju jer se očigledno radi o saradniku okupatora OC, a ne da čak neke familije osjećaju prestiž radi toga jer ipak potiču iz nekada "velike i ugledne familije"".
Ovo su samo kontroverzni prijedlozi i mišljenja koja sam ovdje čitao, i ne predstavljaju moje lično mišljenje u bilo kojem smislu.
Last edited by PreWiBa on 19/12/2024 12:51, edited 1 time in total.
- Ludzak
#2 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?
Bošnjaci se neće i ne mogu nikada odreći Islama.
-
Karikaturist
#3 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?
Vikend je, idi zapali, prosetaj, vozi biciklo, sopinguj..
-
broj dva
#4 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?
Mrzim religije ali kad se nasi komsijski susjedi krenu odricati svog nasljedja, tada ce i bosanci. Prije toga nema smisla.
A da vi nam kao bilo lakse bez Islama, vjerovatno bi mada kakve to veze I'ma, bilo bi lakse i bez nepotizma i korupcije pa su opet nasi...
A da vi nam kao bilo lakse bez Islama, vjerovatno bi mada kakve to veze I'ma, bilo bi lakse i bez nepotizma i korupcije pa su opet nasi...
- Point.
#5 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?
To put it simply, nemoguća misija.
-
BiBi911
#6 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?
Zar Bosnjaci nisu i pravoslavci, muslimani, katolici, Jevreji i sve ostale religije. Il je to neko prisvojio
-
breuer
#7 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?
kad vidiš neandertalce po Srednjoj Evropi, da ne kažem komšije, Bošnjaci su primjer sekularizovane etničke skupine...
- Pandakonda
#8 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?
Većina Bosnjaka se de facto odrekla islamske kulture. Jedino sto se jos postuje je da se ne jede svinjetina, proslava praznika i malo fatihe za momente kad ne ide u zivotu
Inace po svakom ostalom ponasanju Bosnjaci ne odudaraju od klasicnih slavenskih stereotipa.
Ono cega se Bosnjaci sigurno trebaju ograditi je sljepa podrska i nazivanja braćom svakakve mrake sa bliskog istoka. SDA je islamizacijom drustva napravila ambijent gdje Bosnjaci umjesto da budu zaseban, moderan evropski narod koji ima svoje ciljeve, se ustvari prvenstveno identifikuju sa vjerom i postaju sam kap u moru od milijardu muslimana sirom svijeta. Pozitivan kontra primjer se moze vidjeti kod Albanaca.
Upravo zbog islama su se bosnjaci zadnji sjetili formirati narodnost (kao bosnjaci) jer je uvijek vjera bila na prvom mjestu pa onda sve ostalo.
Ono cega se Bosnjaci sigurno trebaju ograditi je sljepa podrska i nazivanja braćom svakakve mrake sa bliskog istoka. SDA je islamizacijom drustva napravila ambijent gdje Bosnjaci umjesto da budu zaseban, moderan evropski narod koji ima svoje ciljeve, se ustvari prvenstveno identifikuju sa vjerom i postaju sam kap u moru od milijardu muslimana sirom svijeta. Pozitivan kontra primjer se moze vidjeti kod Albanaca.
Upravo zbog islama su se bosnjaci zadnji sjetili formirati narodnost (kao bosnjaci) jer je uvijek vjera bila na prvom mjestu pa onda sve ostalo.
- Prpa.ba
#9 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?
Mi Bosnjaci smo narod koji je tek nedavno izvojevao svoju sustinsku slobodu. Identitarnu, ekonomsku, politicku.
S obzirom da nam je identitet zatiran skoro pa stoljece i po, a da nam prije toga nije bio bitan, kao i da smo pod perfidnim udarima srpsko-pravoslavnog i hrvatsko-katolickog imperijalizma, mislim da stojimo jos i dobro.
Teze koje su nam desetljecima bile uspjesno plasirane ("Bosnjacki nacionalizam rusi BiH", "naucno dokazite da ste narod" i sl) imaju sve manje odjeka.
Popis 2013. smo proveli relativno uspjesno, vecina gradjana BiH oduprla se pokusajima Zagreba i Beograda da se 10-15% stanovnistva izjasni kao toboznji "bosanci i hercegovci" i slicno.
Oduprli smo se i pokusajima Sjedinjenih Drzava da kroz njihove saudijske vazale uvezu militantni salafizam i da nas na taj nacin diskredituju.
Nemamo se mi cega odricati. Mi smo takvi kakvi jesmo, europski narod. Ne nalik drugim europskim narodima, ali geografiju ne zanima emocija npr. nijemca prema nama. Podjednako smo daleko i od istoka i od zapada i Islam je u najmanju ruku znacajan kulturoloski element naseg identiteta, cak i za Bosnjake poput mene koji nismo prakticirajuci muslimani.
Nas sljedeci strateski korak mora biti postepeno smanjenje uticaja Beograda kroz PINK kulturu, i odvajanje domacih NVO-ova sa americke i briselske sise kako bismo imali istinski slobodan teren za dalje ideolosko profiliranje i konsolidaciju, u kom god pravcu da ode.
S obzirom da nam je identitet zatiran skoro pa stoljece i po, a da nam prije toga nije bio bitan, kao i da smo pod perfidnim udarima srpsko-pravoslavnog i hrvatsko-katolickog imperijalizma, mislim da stojimo jos i dobro.
Teze koje su nam desetljecima bile uspjesno plasirane ("Bosnjacki nacionalizam rusi BiH", "naucno dokazite da ste narod" i sl) imaju sve manje odjeka.
Popis 2013. smo proveli relativno uspjesno, vecina gradjana BiH oduprla se pokusajima Zagreba i Beograda da se 10-15% stanovnistva izjasni kao toboznji "bosanci i hercegovci" i slicno.
Oduprli smo se i pokusajima Sjedinjenih Drzava da kroz njihove saudijske vazale uvezu militantni salafizam i da nas na taj nacin diskredituju.
Nemamo se mi cega odricati. Mi smo takvi kakvi jesmo, europski narod. Ne nalik drugim europskim narodima, ali geografiju ne zanima emocija npr. nijemca prema nama. Podjednako smo daleko i od istoka i od zapada i Islam je u najmanju ruku znacajan kulturoloski element naseg identiteta, cak i za Bosnjake poput mene koji nismo prakticirajuci muslimani.
Nas sljedeci strateski korak mora biti postepeno smanjenje uticaja Beograda kroz PINK kulturu, i odvajanje domacih NVO-ova sa americke i briselske sise kako bismo imali istinski slobodan teren za dalje ideolosko profiliranje i konsolidaciju, u kom god pravcu da ode.
- Peacean
#10 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?
Ovo treba svaka individua da odluči za sebe, nema smisla miješati cijeli narod u ovo. Neka svako vjeruje ili ne vjeruje u šta hoće, samo neka poštuju zakone i imaju empatiju.
-
Nisamsdaali
#11 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?
+1Pandakonda wrote: ↑29/06/2024 11:42 Većina Bosnjaka se de facto odrekla islamske kulture. Jedino sto se jos postuje je da se ne jede svinjetina, proslava praznika i malo fatihe za momente kad ne ide u zivotuInace po svakom ostalom ponasanju Bosnjaci ne odudaraju od klasicnih slavenskih stereotipa.
- Edin H.
#12 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?
Potpis.
Podrška nepotizmu i korupciji kao sastavnom djelu kulturnog identiteta
-
Zastozato
#13 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?
Ja ne znam u kakvim krugovima se vi krećete, ali ja nisam upoznao nijednog, ono što bi se reklo, klasičnog Bošnjaka ateistu, ili nekog ko se stidi svog islamskog, muslimanskog identiteta.
Štaviše, ove nove generacije se više okreću vjeri nego recimo oni stariji, koje su živjeli za vrijeme komunizma, Jugoslavije.
Kad 45 godina vladavine komunizma nije moglo uništiti islamski duh Bošnjaka, neće moći ni PinkTv i slični.
Na forumu se svako predstavlja Bošnjakom i ko zna kakve sve skrivene agende su ljudi, određene grupacije, spremne pokrenuti. Ovo pišem da ne bi neko ko čita forum i ovu ili slične teme koje se pojave s vremena na vrijeme, nasjeo na razne podvale neprijatelja Bošnjaka muslimana. Mišljenje 5% do 10% populacije ne osllikava pravo stanje.
Ja sam ponosan musliman Bošnjak i velika većina Bošnjaka koje poznajem su takvi. Neko je više, a neko manje religiozan, ali ništa drugačije nije situacija kod drugih naroda širom Evrope i svijeta, pa čak i u većinski muslimanskim državama.
Porazgovarajte s ljudima, saznaćete kako je i u Turskoj, Pakistanu, Hrvatskoj, Crnoj Gori, svuda.
Bošnjaci su možda više religiozni nego ovi drugi pobrojani.
Štaviše, ove nove generacije se više okreću vjeri nego recimo oni stariji, koje su živjeli za vrijeme komunizma, Jugoslavije.
Kad 45 godina vladavine komunizma nije moglo uništiti islamski duh Bošnjaka, neće moći ni PinkTv i slični.
Na forumu se svako predstavlja Bošnjakom i ko zna kakve sve skrivene agende su ljudi, određene grupacije, spremne pokrenuti. Ovo pišem da ne bi neko ko čita forum i ovu ili slične teme koje se pojave s vremena na vrijeme, nasjeo na razne podvale neprijatelja Bošnjaka muslimana. Mišljenje 5% do 10% populacije ne osllikava pravo stanje.
Ja sam ponosan musliman Bošnjak i velika većina Bošnjaka koje poznajem su takvi. Neko je više, a neko manje religiozan, ali ništa drugačije nije situacija kod drugih naroda širom Evrope i svijeta, pa čak i u većinski muslimanskim državama.
Porazgovarajte s ljudima, saznaćete kako je i u Turskoj, Pakistanu, Hrvatskoj, Crnoj Gori, svuda.
Bošnjaci su možda više religiozni nego ovi drugi pobrojani.
-
Vjecita_zavrzlama
#14 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?
Većina Bosnjaka se de facto odrekla islamske kulture. Jedino sto se jos postuje je da se ne jede svinjetina, proslava praznika i malo fatihe za momente kad ne ide u zivotuInace po svakom ostalom ponasanju Bosnjaci ne odudaraju od klasicnih slavenskih stereotipa.
Slazem se,a Bosnjaci se ne trebaju nicega odricati zive onako kako zele, vjera kod nas nije nametnuta svako je praktikuje koliko zeli.Dok god nije nametnuta i dok god se praktikuje kako smp navikli ne smeta
Ima pokusaja da se od nas napravi ”bliskoistocnija” verzija, e protiv toga se treba borit.To bi zapravo super doslo dusmanima da kazu da ne pripadamo ovdje
- PreWiBa
#15 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?
Ne razumijem, šta je tačno islamska kultura, pa da smo je se odrekli?Pandakonda wrote: ↑29/06/2024 11:42 Većina Bosnjaka se de facto odrekla islamske kulture. Jedino sto se jos postuje je da se ne jede svinjetina, proslava praznika i malo fatihe za momente kad ne ide u zivotuInace po svakom ostalom ponasanju Bosnjaci ne odudaraju od klasicnih slavenskih stereotipa.
Većina ili makar značajan dio stanovništva posti ramazan. Čak i onaj dio koji ne posti će, iako možda jede, pokušati da ga ne vidi cijeli komšiluk dok popije gajbu pive.
Da, ne jedemo svinjetinu, ali to je samo dio našeg kulinarskog "opusa". Pola nacionalne kuhinje nam ima bliskoistočno porijeklo. Ne možeš sastaviti četiri-pet poštenih rečenica a da ne ubaciš koju arapsku ili tursku riječ.
Na kraju krajeva, ezan se čuje u svakoj mahali ovdje, muškarci se sunete i tkd.
A i nemal broj ljudi ipak opet ide na džumu, iako ne klanjaju pet puta na dan.
A šta su to ostali slavenski stereotipi?
Iskreno rečeno, mislim da su nam najbliži kulturološki zemlje u okruženju, iako se mrzimo. Čak i one zemlje koje nisu bile dio ex-Ju, Bugarska ili Grčka npr. Što je i logično, jer sa nama dijele najviše istorije, kulturnih uticaja i društvenog razvoja. Isto važi i za ovaj moderniji dio Turske, i njih bi donekle stavio u istu grupu.
Ali mi kao balkanski narodi nemamo toliko jaku vezu sa slavenskim zemljama koji su sjeverniji. Mi smo glasni, emocionalni, ekstrovertirani, ne podudaramo se puno sa stereotipom hladnog Rusa kojeg moraš naučiti kako da se nasmije. U Poljskoj niko ne kaHveniše po cijeli dan i mahala okolo. Tamo niko ne gleda turske serije, niti mu je muzika ni nalik našoj.
Mi smo južnjaci prije svega, makar po mom mišljenju. Uticaj slavenskog porijekla i bliskoistočnog kulturnog uticaja nas je učinio drugačijim od drugih naroda, pa smo npr. opet manje glasni od Grka, ali opet bi nas strpao u isti koš.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#16 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?
Bosnjaci su by far najsekularniji muslimani na planeti.
Narod koji je takve strahote prezivio i sjeca ih se u zivoj memoriji a toliko politicki pluralan.
Narod koji je takve strahote prezivio i sjeca ih se u zivoj memoriji a toliko politicki pluralan.
-
Vjecita_zavrzlama
#17 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?
I hvala Bogu na tome_BataZiv_0809 wrote: ↑29/06/2024 14:19 Bosnjaci su by far najsekularniji muslimani na planeti.
- PreWiBa
#18 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?
Ima i Albanaca, ali oni de facto i nisu muslimani. Zato ih i ne bi koristio za poređenje sa nama._BataZiv_0809 wrote: ↑29/06/2024 14:19 Bosnjaci su by far najsekularniji muslimani na planeti.
Tako nekako. S tim da smo mi dokaz da ne moraš biti ne-religiozan da bi bio za sekularizam.
-
Vjecita_zavrzlama
#19 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?
Albanaca ima raznih.Makedonski albanci su religiozniji od nas,i kosovari su dobrim dijelom.A Albanski nisu..mozda su kao Tuzlacisehohari wrote: ↑29/06/2024 14:26Ima i Albanaca, ali oni de facto i nisu muslimani. Zato ih i ne bi koristio za poređenje sa nama._BataZiv_0809 wrote: ↑29/06/2024 14:19 Bosnjaci su by far najsekularniji muslimani na planeti.
Tako nekako. S tim da smo mi dokaz da ne moraš biti ne-religiozan da bi bio za sekularizam.
- Ludzak
#20 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?
To više nije. Damas su Bošnjaci samo muslimani. Zapravo su naziv Muslimani preimenovali u Bošnjaci.
Bošnjaci katolici, bošnjaci pravoslavci, bošnjaci ateisti ne postoje.
- Ludzak
#21 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?
Baš da su najsekularniji, baš i nisu. Albanci su dosta sekularniji._BataZiv_0809 wrote: ↑29/06/2024 14:19 Bosnjaci su by far najsekularniji muslimani na planeti.
-
Sonron
#22 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?
Postoji, ja sam se bar izjasnio Bošnjak ateista na popisu 2013, izjasnio na osnovu historijskih činjenica i uvijek ću to biti, Bošnjak - Bošnjanin.
- TojoOptics
- Grijem se na: Sunce
- Vozim: bicikl
#23 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?
Zasto se odricati necega sto ljude definise kroz vijekove? Nema potrebe za time. Ne treba insistirati, ne biti naporan sa razlicitim vjerskim manifestacijama i proslavama. Religija je privatna stvar.
- Dope_Man
- Ludzak
#25 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?
Na papiru se možeš izjasniti i kao budist Bošnjak, ali društvo... Kako te oni prihvataju??Sonron wrote: ↑29/06/2024 15:00Postoji, ja sam se bar izjasnio Bošnjak ateista na popisu 2013, izjasnio na osnovu historijskih činjenica i uvijek ću to biti, Bošnjak - Bošnjanin.