sehohari wrote: ↑29/06/2024 01:05
Pozdrav svima,
nadam se da neću fasovati ban za ovu temu, pustite me da objasnim.
Čitanjem kroz neke teme, čini mi se da se uvijek provlači se neko drugo pitanje, i druga diskusija.
Otvoriš temu o imenima, počne diskusija i naslađivanje da Bošnjaci navodno davaju manje muslimanska imena ili problematiziranje davanja "imena koja nemaju veze sa našom kulturom".
Napraviš temu o istoriji Osmanskog carstva, pretvori se u diskusiju o tome da (li) su Osmanlije na ovo područje donijeli nazadnost, bliskoistočnu zaostalost i odvojili nas od našeg kontinenta.
Pogledaš temu o islamu ili islamskim propisima, čitaš korisnike kako pišu o tome da islam nije kompatibilan sa evropskim načinom života, da bi Bošnjaci odbacili islam da znaju šta je stvarno i da su de-facto ateisti gdje je samo pitanje vremena dok to i sami budu, uz naslađivanje percipirane manje religioznosti nego prije, jer, ipak, to je znak da postaju sve više evropljani.
Na temama o politici se politički protivnici uslovljavaju sa "Kadirovci", da hoće islamizaciju društva ili šta ne. Ima još toga, ali je ovo više periferna tačka, one prve stavke su važnije.
Iskreno rečeno, dojadilo je da se teme koje često a priori nemaju veze s tim često pretvore u bojišta kulturnih ratova.
Kako god okreneš, sve te mini-diskusije vode na jedno pitanje: Da li Bošnjaci, koji i dan-danas njeguju određene islamske tradicije i smatraju islam dio svog identiteta, i koji, iako relativno gledano malo religiozni, ipak donekle imaju jaču vezu sa bliskim istokom od drugih naroda (govorim u globalu, ne o ličnim iskustvima),
treba da odbace taj dio svog identiteta i da se fokusiraju na ostale elemente istog, npr. biti evropljanin, slaven, nasljednik Kotromanića i tkd.?
Smatram da je bolje da imamo jednu temu gdje se otvoreno priča o tome, nego da stalno imamo nekakve prikrivene mini-diskusije, pa makar izazvalo milion svađa: Nek imamo ovo i svaki put kada neki drugi topic ode u off, fino ih pošalješ vamo da se igraju. Ovako otvoreno pričamo o tom pitanju, a ne da se druge teme stalno zaseravaju.
Naravno, kako to u praksi izgleda je opet drugačije. Ali eto, u nekom praktičnom smislu to bi značilo da možda samo dajemo imena sa slavenskim značenjem, da su nam zemlje poput Slovačke ili Bjelorusije bliže od Turske (jer su slaveni i evropljani, iako su geografski mislim dalje udaljene), da prezimena poput Hadžipašić imaju, citiram "negativnu konotaciju jer se očigledno radi o saradniku okupatora OC, a ne da čak neke familije osjećaju prestiž radi toga jer ipak potiču iz nekada "velike i ugledne familije"".
Ovo su samo kontroverzni prijedlozi i mišljenja koja sam ovdje čitao, i
ne predstavljaju moje lično mišljenje u bilo kojem smislu.