pravni savjet

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Haris.ba

#1101 Re: pravni savjet

Post by Haris.ba »

canvra888 wrote: 15/11/2024 15:14
Dzontra_Volta wrote: 15/11/2024 08:55
canvra888 wrote: 15/11/2024 00:23 Brzinsko pitanjce:

Da li i za građevinske kontejnere građevinskih firmi koji se postavljaju pri izgradnji stambenih objekata vrijedi isto pravilo udaljenosti od minimalno 3 metra (ako ne griješim) od narednog privatnog vlasništva? Hvala unaprijed :)
Ne vrijedi.
Hvala na odgovoru. Znači, hipotetički, npr. izvođač radova na privatnoj stambenoj zgradi nema zapreke da priljubi građevinski kontejner na 20-30 cm do zida moje kuće?
Pa i ti si priljubio svoju kucu uz medju. :mrgreen:

Znaci, nije ni postavljen kontejner. Idi pitaj izvodjaca da odmakne ako ti smeta.
Isner

#1102 Re: pravni savjet

Post by Isner »

Od kako znam za sebe, pripadam jednoj Mjesnoj zajednici... sad su radili neka prekrajanja i samo mene "pripojili" potpuno drugoj Mjesnoj zajednici gdje nikada nisam pripadao, ne znam čak ni gdje se kancelarija te MZ nalazi..

Gdje se žaliti i na koji način tražiti povratak u staru MZ? (pitao u opštini, tvrde da je to završena stvar i da nemam prava niti žalbe ni bilo kakav pravni lijek)...

Pitam za sebe, ne za jarana :D
Dzontra_Volta

#1103 Re: pravni savjet

Post by Dzontra_Volta »

Isner wrote: 15/11/2024 15:26 Od kako znam za sebe, pripadam jednoj Mjesnoj zajednici... sad su radili neka prekrajanja i samo mene "pripojili" potpuno drugoj Mjesnoj zajednici gdje nikada nisam pripadao, ne znam čak ni gdje se kancelarija te MZ nalazi..

Gdje se žaliti i na koji način tražiti povratak u staru MZ? (pitao u opštini, tvrde da je to završena stvar i da nemam prava niti žalbe ni bilo kakav pravni lijek)...

Pitam za sebe, ne za jarana :D
Šuti, mogao si završiti u drugom entitetu, a da te niko ne pita. :D
canvra888

#1104 Re: pravni savjet

Post by canvra888 »

Haris.ba wrote: 15/11/2024 15:17
canvra888 wrote: 15/11/2024 15:14
Dzontra_Volta wrote: 15/11/2024 08:55

Ne vrijedi.
Hvala na odgovoru. Znači, hipotetički, npr. izvođač radova na privatnoj stambenoj zgradi nema zapreke da priljubi građevinski kontejner na 20-30 cm do zida moje kuće?
Pa i ti si priljubio svoju kucu uz medju. :mrgreen:

Znaci, nije ni postavljen kontejner. Idi pitaj izvodjaca da odmakne ako ti smeta.
Nije moja kuća priljubljena ni uz kakvu među, nego je prazan prostor tu, koji nije u vlasništvu investitora. Zato i pitam kakva je pravna regulativa glede odmicanja od drugih privatnih posjeda.
Haris.ba

#1105 Re: pravni savjet

Post by Haris.ba »

canvra888 wrote: 15/11/2024 15:36 Nije moja kuća priljubljena ni uz kakvu među, nego je prazan prostor tu, koji nije u vlasništvu investitora. Zato i pitam kakva je pravna regulativa glede odmicanja od drugih privatnih posjeda.
Pa ciji je prostor?
canvra888

#1106 Re: pravni savjet

Post by canvra888 »

Haris.ba wrote: 15/11/2024 15:38
canvra888 wrote: 15/11/2024 15:36 Nije moja kuća priljubljena ni uz kakvu među, nego je prazan prostor tu, koji nije u vlasništvu investitora. Zato i pitam kakva je pravna regulativa glede odmicanja od drugih privatnih posjeda.
Pa ciji je prostor?
Državni. Navodno dobili odobrenje da postave kontejner. Ali su ga postavili preblizu do mog zida. Vode od padavina s krova kontejnera drito u moj zid i tako to.
Dzontra_Volta

#1107 Re: pravni savjet

Post by Dzontra_Volta »

canvra888 wrote: 15/11/2024 15:40
Haris.ba wrote: 15/11/2024 15:38
Pa ciji je prostor?
Državni. Navodno dobili odobrenje da postave kontejner. Ali su ga postavili preblizu do mog zida. Vode od padavina s krova kontejnera drito u moj zid i tako to.
Uloži žalbu na to odobrenje ili traži obnovu postupka. Ako je tako kako kažeš, velike su šanse da budeš u pravu i da se to odobrenje poništi.
Haris.ba

#1108 Re: pravni savjet

Post by Haris.ba »

canvra888 wrote: 15/11/2024 15:40 Državni. Navodno dobili odobrenje da postave kontejner. Ali su ga postavili preblizu do mog zida. Vode od padavina s krova kontejnera drito u moj zid i tako to.
Znaci, primako si objekat drzavnoj zemlji na 30 cm?
canvra888

#1109 Re: pravni savjet

Post by canvra888 »

Haris.ba wrote: 15/11/2024 15:51
canvra888 wrote: 15/11/2024 15:40 Državni. Navodno dobili odobrenje da postave kontejner. Ali su ga postavili preblizu do mog zida. Vode od padavina s krova kontejnera drito u moj zid i tako to.
Znaci, primako si objekat drzavnoj zemlji na 30 cm?
Ne, nego je bivša država za svoje potrebe sa svojim sistemom ušla u moje zemljište bez pogovora i mogućnosti žalbe. Česta pojava bila u mojoj MZ.
Haris.ba

#1110 Re: pravni savjet

Post by Haris.ba »

canvra888 wrote: 15/11/2024 15:54 Ne, nego je bivša država za svoje potrebe sa svojim sistemom ušla u moje zemljište bez pogovora i mogućnosti žalbe. Česta pojava bila u mojoj MZ.
Moj ti je savjet da prvo probas ljudski. Ako ti smeta voda, neka postave zastitu da ti ne ide na kucu.

Inace, otidji u opcinu, trazi uvid u dokumentaciju, da ne pricas napamet sta moze biti.
Isner

#1111 Re: pravni savjet

Post by Isner »

Da li i za građevinske kontejnere građevinskih firmi koji se postavljaju pri izgradnji stambenih objekata vrijedi isto pravilo udaljenosti od minimalno 3 metra (ako ne griješim) od narednog privatnog vlasništva? Hvala unaprijed :)
Vrijedi, bez obzira što se tretira kao privremeno postavljeni objekat..
Obrati se pismenim zahtjevom opštinskoj građevinsko urbanističkoj inspekciji i navedi razloge zbog čega ti smetaju (buka, voda itd).. Nema niko pravo da ti pod prozor nacoli objekat taman i privremenog karaktera..

Ja sam imao tu sreću da su iz inspektorijata izašli u roku od nekoliko sati i natjerali ih da pomjere skalameriju...
canvra888

#1112 Re: pravni savjet

Post by canvra888 »

Isner wrote: 15/11/2024 16:00

Vrijedi, bez obzira što se tretira kao privremeno postavljeni objekat..
Obrati se pismenim zahtjevom opštinskoj građevinsko urbanističkoj inspekciji i navedi razloge zbog čega ti smetaju (buka, voda itd).. Nema niko pravo da ti pod prozor nacoli objekat taman i privremenog karaktera..

Ja sam imao tu sreću da su iz inspektorijata izašli u roku od nekoliko sati i natjerali ih da pomjere skalameriju...
Hvala ti i ostalima na savjetima :thumbup:
mayab

#1113 Re: pravni savjet

Post by mayab »

Pitanje za nekoga ko zaista poznaje materiju , odnosi se na dužinu garancije za tehničke uređaje ,
konkretno Xiaomi , navodno, daje samo 12 mjeseci garanciju na svoje LCD televizore (ima na temi o televizorima) ,
a isto to vidim i za Xiaomi robotske usisivače.
Da li postoji obaveza u BiH o minimalnoj dužini garancije od 24 mjeseca za tehničke uređaje ?
ZoomZoomKiwi

#1114 Re: pravni savjet

Post by ZoomZoomKiwi »

Zakonska obaveza je 6 i 12 mjeseci, ovisno o vrsti robe.

Nema obaveze od 24 mjeseca nigdje.

I na iPhone je garancija 12 mjeseci osim ako ga kupiš na rate u Telecomu gdje od Telecoma zbog ugovora dobijaš drugu godinu garancije.
Reglan

#1115 Re: pravni savjet

Post by Reglan »

Pozdrav forumasi, kokretno koja je procedura da se kuca uknjizi na ZK, kuca je napravljena, imam gradjevinsku dozvolu, urbanisticku, plan i sve dozvole pa me zanima koji je put da se to jos uknjizi gdje treba. Je li se to radi u opstini ili na sudu.

Takodjer, obzirom da imam 3 parcele u jednom komadu je li moguce da se to sve svede pod jednu parcelu, da imam 1 zk na kojem je kompletno zemljiste i kuca.

Koliko moze kostati ta zezancija. :D
nekome

#1116 Re: pravni savjet

Post by nekome »

Reglan wrote: 16/11/2024 16:47 Pozdrav forumasi, kokretno koja je procedura da se kuca uknjizi na ZK, kuca je napravljena, imam gradjevinsku dozvolu, urbanisticku, plan i sve dozvole pa me zanima koji je put da se to jos uknjizi gdje treba. Je li se to radi u opstini ili na sudu.

Takodjer, obzirom da imam 3 parcele u jednom komadu je li moguce da se to sve svede pod jednu parcelu, da imam 1 zk na kojem je kompletno zemljiste i kuca.

imamo drzavu sa 12 drzava u drzavi i ti to nasao pitati na forumu?
kuli1961

#1117 Re: pravni savjet

Post by kuli1961 »

nekome wrote: 16/11/2024 18:10
Reglan wrote: 16/11/2024 16:47 Pozdrav forumasi, kokretno koja je procedura da se kuca uknjizi na ZK, kuca je napravljena, imam gradjevinsku dozvolu, urbanisticku, plan i sve dozvole pa me zanima koji je put da se to jos uknjizi gdje treba. Je li se to radi u opstini ili na sudu.

imamo drzavu sa 12 drzava u drzavi i ti to nasao pitati na forumu?
Greška! Imamo 13 država...zaboravio si Brčko Distrikt BiH 😁
mayab

#1118 Re: pravni savjet

Post by mayab »

ZoomZoomKiwi wrote: 16/11/2024 10:44 Zakonska obaveza je 6 i 12 mjeseci, ovisno o vrsti robe.

Nema obaveze od 24 mjeseca nigdje.

I na iPhone je garancija 12 mjeseci osim ako ga kupiš na rate u Telecomu gdje od Telecoma zbog ugovora dobijaš drugu godinu garancije.
znači tako je zapravo :shock: , e nisam znao to, baš si me iznenadio , ima li gdje link na taj propis da postaviš , da vidim "crno na belo" :?:
Dzontra_Volta

#1119 Re: pravni savjet

Post by Dzontra_Volta »

Podneseš zahtjev u opštini za tehnički pregled i izdavanje upotrebne dozvole.
Kad dobiješ upotrebnu, onda u katastar da se uplani i oni šalju u sud da se upiše u zemljišne knjige.
amir1983

#1120 Re: pravni savjet

Post by amir1983 »

Pozdrav forumaši..zanimaju me troskovi parničkog postupka? Pripremno ročiste i glavna rasprava?Općinski sud u Sarajevu ako igra ulogu..
kuli1961

#1121 Re: pravni savjet

Post by kuli1961 »

Odredjuju se prema vrijednosti spora.
amir1983

#1122 Re: pravni savjet

Post by amir1983 »

Spor je 10500km
kuli1961

#1123 Re: pravni savjet

Post by kuli1961 »

Otvori:
https://advokat-prnjavorac.com/advokatska_tarifa.html
Obrati pažnju na članove 12 i 13, te 28-30
tap3ah75

#1124 Re: pravni savjet

Post by tap3ah75 »

Može li pomoć ako neko zna .. ima li fajde sastavljati žalbu?

Da se odmah zna ... kupljena vikendica ali je u ugovoru o kupoprodaji i svim dosadašnjim papirima pisalo i vođeno je kao KUĆA I DVORIŠTE"
Podnio sam zahtjev da me oslobode od plaćanja poreza na osnovu pripadnosti ARBiH.

Došla mi je odbijenica i obavijest da porez moram platiti.
Obrazloženje je da je opštinska komisija sad kad je izlazila klasicifirala objekat kao VIKEND OBJEKAT.

Ima li tu fajde žaliti se ... zar mogu tako na "svoju ruku" promijeniti "klasu" objekta.

I ovo što piše ... da žalba ne odlaže izvršenje rješenja .... je li to znači ako se budem žalio da ipak trebam uplatiti porez? ... da mi ne spucaju kamate ako se slučajno razvuče ovo oko žalbe.
Pa ako kojim slučajem se usvoji žalba da će mi vratiti lovu.
kuli1961

#1125 Re: pravni savjet

Post by kuli1961 »

tap3ah75 wrote: 17/12/2024 14:00 Može li pomoć ako neko zna .. ima li fajde sastavljati žalbu?

Da se odmah zna ... kupljena vikendica ali je u ugovoru o kupoprodaji i svim dosadašnjim papirima pisalo i vođeno je kao KUĆA I DVORIŠTE"
Podnio sam zahtjev da me oslobode od plaćanja poreza na osnovu pripadnosti ARBiH.

Došla mi je odbijenica i obavijest da porez moram platiti.
Obrazloženje je da je opštinska komisija sad kad je izlazila klasicifirala objekat kao VIKEND OBJEKAT.

Ima li tu fajde žaliti se ... zar mogu tako na "svoju ruku" promijeniti "klasu" objekta.

I ovo što piše ... da žalba ne odlaže izvršenje rješenja .... je li to znači ako se budem žalio da ipak trebam uplatiti porez? ... da mi ne spucaju kamate ako se slučajno razvuče ovo oko žalbe.
Pa ako kojim slučajem se usvoji žalba da će mi vratiti lovu.
Pokušaću odgovoriti na samo neka od pitanja, uz jako bitnu OGRADU:
Ne poznajem dovoljno dobro zakonodavstvo u FBiH (živim i radim u RS), koje reguliše materiju poreza na promet nepokretnosti/naslijedje/poklon i uslove za oslobadjanje od te obaveze.
Klasifikacija kulture/namjene objekta- uvidjaj, tj izlazak na lice mjesta upravo i služi da bi se utvrdila stvarna priroda i kvalitet objekta, sistemom bodovanja. Sta piše u ugovoru, nije bitno već sta piše u zemljišnoj knjizi/zk izvatku, tj, narodski rečeno- u gruntu. Dakle, ako u gruntu piše "kuća" tada mislim da postoji, iako mala mogućnost osnovanosti žalbe u pogledu (ne)pravilnosti utvrđenja činjenica. Da bi "potkovao" ovaj žalbeni navod, u žalbi bi trebalo da naglasiš da je to kuća u kojoj namjeravaš stanovati, da ti to bude prebivalište. U prilog toga, u žalbi dodaj i uz žalbu dostavi dokaze da imovina u kojoj trenutno živiš nije tvoja, npr. roditeljska i napravi tu konstrukciju- kupio sam ovaj objekat da se odselim iz roditeljskog doma. Ako imas porodicu, npr suprugu i djecu, a trenutno zivite u npr. roditeljskoj imovini zajedno sa roditeljima, navedi i to, priloži uvjerenja o prebivalištu. Ta konstrukcija bi možda mogla proci, naročito ako površina tog objekta je makar veličine 2-sobnog stana i ako nije u apsolutnoj zveki. Medjutim, ako nista od ovoga ne stoji, tada je ipak mala šansa da će žalba imati prolaz. Pri tome, nisam optimista uspjeha žalbe, jer mi se čini da ma šta ti napisao, drugostepeni organ odbija žalbu. Sve ovo što sam ti do sada napisao je u svrhu pobijanja činjeničnog stanja, ali ne toliko u upravnom postupku, već u u upravnom sporu pred kantonalnim sudom.

U svakom slučaju, uspjeh žalbe ti niko ovdje ne može dati sistemom da/ne, jer nemamo uvid u kompletno stanje spisa, ne znamo sve činjenice kako ih ti vidis, a kako ih vidi prvostepeni poreski organ, kako je obrazložio rješenje itd itd. Sve gore napisano je samo u svrhu sta bi mogao pokušati u nadi na uspjeh žalbe.
Izvršnost u prvom stepenu znači da moraš platiti koliko ti je odrezano, bez obzira hoćeš li ulagati žalbu ili nećeš. Žalbeni postupak i možda postupak upravnog psora idu neovisno, svojim tokom. Ako uspiješ, plaćeni porez sa kamatom ti se vraća.
Ako ne platiš, ide ti kamata na glavnicu+troškovi prinudne naplate, koji su primjera radi u Republici Srpskoj 5 % od glavnog duga, koga čini glavnica poreza+kamata za period neplaćanja. Vjerujem da je i u FBiH isto, kad su u pitanju porezi, "bratski" je to propisano.
Za slučaj da se odlučiš na žalbu, plati porez, a žalba "na kraju i koncu" bude uspješna tako da nisi dužan platiti porez (ne znam hoće l itako biti), vodi računa da do vraćanja ne dolazi ex lege, automatizmom, već isključivo po tvom zahtjevu- "vratite mi što ste mi naplatili". Po RS propisima, i u takvoj situaciji PU plaća kamatu tek počev od 31. dana od dana podnijetog zahtjeva za povrat...
Post Reply