takoe alalvera muneverazigson wrote: ↑12/12/2024 18:31Bolje imati nego nematiskrbavi-admin wrote: ↑12/12/2024 11:34 nije govno nego se pas posro, bolje pobijediti nego izgubiti - one grunfovske mudrosti![]()
Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti
- skrbavi-admin
#301 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti
-
Hendrix
#302 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti
Da, slazem se da nisu oni svi pametniji od nas. Cak stavise, vecina njihovih studenata je debelo ispod naseg prosjeka generalnog znanja. Fol je sto ne trebaju da budu pametniji. Nisi bas sa racunanjem dobar iako si inzinjer, super, ima projekt menadzment pozicija. Ima pozicija u odjelu za sigurnost na radu... komercijalni menadzeri,menadzer za ugovore... nema cega nema. Ne moramo svi biti najjaci inzinjeri koji razvaljuju sve zive i nezive softvere. I opet oni ispred nas sa ekonomijama i specijalizovanim znanjem iz struke. Necemo svi raditi motore za Space X, mora neko i u opstini raditi, malim firmama, kod izvodjaca gdje je najvaznije pare sacuvati...itd. Ali nas faks tretira kao da cemo svi nastaviti akademski rad a ne rad u struci.dr_Evil wrote: ↑12/12/2024 11:30Hendrix wrote: ↑11/12/2024 20:48 Jeste daj bosancima da bubaju matematiku po ruskom sistemu a pokusavaju da budu konkurentni na zapadu. Ne ide to tako.
Ja proveo 2 godine bubajuci sve jebene matematicke teorije na gradjevini a moj kolega u UK pola godine. Mi zavrsavali u idealnom roku 5 godina...kolega u UK vec radi 2-3 godine. Ja polago pismeni ispit 3 sata pa onda teoriju usmeni pred isfrustriranim psihopatom..kolega iz UK ne konta sta je to? Kod njih ispit 3 opcije pitanje a,b,c a kod mene prazan papir uheftan od strane Hitlera asistenta i pisi jarane. Bubaj knjigu jebenu napamet.
Ali zato mi znamo trostruke integrale i sav diferencijalni racun koji nikad vise u zivotu nisam vidio osim kad sam morao polagati ispit. Apstraktne zadatke na pismenom koje su vadili iz nekih ruskih zbirki iz 1965. samo da nas sjebu.
Najveca glupost zivota sto provedoh najbolje godine u ovoj psiho ustanovi gdje profesori gledaju kako da te sjebu i obore. Strogoca brate, mora se uciti.
A ako mislite da danas iko uzme papir i nesta racuna rucno...grdno se varate. Nema se vremena dokazivati pamet po ruskom sistemu.
Kako pojednostavljeno, a i pogresno. Slozit cu se s tobom da smo mi polagali tri sata trostruke integrale. diferencijale, rotore, i sve ostalo sto iskreno nemam ni ja prilike upotrijebiti.
E sada dolazimo do onog sta ja tvrdim, kod njih imaju losi i dobri, a kod nas je uvijek prosjek. Dakle oni losi su oni sta su zavrsili fakultet, i nisu u stanju razloziti silu, ubace u ansys, staad, sap2000, tekna ili sta je vec moderno ovih dana ovisno od firme do firme, i ne znaju da procitaju rezultat, a najvece greske prave upravo na onome sta su unijeli, jer shit in=shit out. Da, neces doci u situaciju da na ruke racunas, ali ces definitvno vecinom kasnije morati napraviti sebi excel, mathcad ili sta vec ne da bi provjerio rezultat, recimo rezultat nelinarne analize pri udaru tj. dinamici.
Nisu u stanju da procitaju standard jer se pogube na prvoj formuli.
S druge strane imas one sta vuku firme, ljude koji su bili jaki u matematici, i specijalizirali se za razne oblasti, takvima mi ne mozemo pera odbiti jer nas opsti fakultet nije nas spremio za takve stvari.
Nase obrazovanje krece s postavke da ubije studenta u pojam. Nama je asistent matematike prvi dan rekao da dzaba zauzimamo mjesta u tramvaju, bolje da odma odustanemo. Pa sta je ovo brate, jebeni Navy Seals program? Od 200 koliko je upisalo moje generacije nije nas ni 15 zavrsilo. Evo primjer kolege koji je 3 godine polagao matematiku II i na kraju reko ma idi u pm, ode u Austriju, zavrsi tamo gradjevinu i ima vise nego uspjesnu karijeru u Austriji vec 15ak godina. Da je ostao ne bi nikada zavrsio faks i bio je konstantna meta sprdnje profesora koji su se zajebavali kad ga vide na ispitu. Ja ih znam bruku koji su tako odustali i otisli recimo u Mostar, zavrsili prije nas koji smo ostali gore u konc logoru i opet na kraju ljudi rade posao, imaju karijeru. Ko je tu lud?
Koliko je takvih ljudi nas sistem ubio u pojam i skrenuo ih s puta i karijere koju su mogli imati? Zasto studiranje mora biti patnja. Zasto je dozvoljeno psihopatama da vrse torturu nad mladim ljudima? Necu nikad halaliti Husetu Fatkicu torture koje je vrsio nad nama, to su jebote prenosi teski i stres koji smo imali se ne moze opisati. Stojis u redu za usmeni ko na strijeljanje da ides. Ne zelim nikom zlo ali tom liku zelim sve najgore koje je to govno od covjeka i koliko je ljudi on licno ubio u pojma i natjerao da odustanu od faksa. Nabijem i njega i njegovu teoriju vjerovatnoce, koju opet nikada ni u jednom trenutku nisam vise koristio u zivotu.
Elem poenta je, dok sam ja gubio godine zivota u torturi moje zapadne kolege laganini prolazile kroz ispite. To sto ja mogu njima predavanje drzati o dinamici i matematici mi u zivotu ne znaci apsolutno nista.
Last edited by Hendrix on 12/12/2024 22:09, edited 1 time in total.
- Logovan
#303 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti
Savršena tema za popljuvati 
-
DebelinJoe
#304 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti
Evo ja ću malo da pljunem na Tešanj
https://biznis.ba/vijesti/bih/jedna-pri ... radu/92807
Kažem vam da je ogroman broj onih preko 45 godina informatički nepismeno, a broj starijih od 50 koji su osnovno informatički pismeni, bar da znaju mail poslati, jeste zanemariv. Mail je babaroga za većinu bosanskih boomersa. Ne znam zašto cijela generacija ima fobiju od nečega tako benignog kao što je mail.Iako se Tešanj redovno nalazi na listi evropskih mikrogradova i regija budućnosti, u nekim segmentima ovaj je grad ipak zaostao.
Vjerovali ili ne, Policijska stanica Tešanj nema email na koji bi im se mogli sa svojim problemima i prijavama obratiti fizička ili pravna lica.
Do ovog saznanja došli su jedno fizičko i jedno pravno lice u pokušaju da se u Tešnju registruje jedna prikolica.
- dr_Evil
#305 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti
Braca dragi ja sam zavrsio u Mostaru. Meni je profa prvi dan rekao da mi dzaba babo kupuje tene, zatim mi je podobno objasnio da nije vazno koje je slovo,a oni sta misle da je vazno koje je slovo da se gadno varaju, zatim mi je objasnio da moram svaki dan uciti onoliko koliko treba da se cuje voda iz vodokotlica, zatim da je matematika kao kosarka samo onaj sta svaki dan pepa na kraju kaze vidi sto ja znam, zatim sam imao redovno predavanje o onom Picakcicu(Bicakcicu) i zasto je on lopov. Redovna prozivka u kojoj si stranci, reko KP BiH profa, suti, ode pise po tabli i pored table jer vise nema mjesta za aksiome koje niko ne konta i vrati se, kaze: dobro, ali i ti su sigurno lopoviHendrix wrote: ↑12/12/2024 22:04Da, slazem se da nisu oni svi pametniji od nas. Cak stavise, vecina njihovih studenata je debelo ispod naseg prosjeka generalnog znanja. Fol je sto ne trebaju da budu pametniji. Nisi bas sa racunanjem dobar iako si inzinjer, super, ima projekt menadzment pozicija. Ima pozicija u odjelu za sigurnost na radu... komercijalni menadzeri,menadzer za ugovore... nema cega nema. Ne moramo svi biti najjaci inzinjeri koji razvaljuju sve zive i nezive softvere. I opet oni ispred nas sa ekonomijama i specijalizovanim znanjem iz struke. Necemo svi raditi motore za Space X, mora neko i u opstini raditi, malim firmama, kod izvodjaca gdje je najvaznije pare sacuvati...itd. Ali nas faks tretira kao da cemo svi nastaviti akademski rad a ne rad u struci.dr_Evil wrote: ↑12/12/2024 11:30Hendrix wrote: ↑11/12/2024 20:48 Jeste daj bosancima da bubaju matematiku po ruskom sistemu a pokusavaju da budu konkurentni na zapadu. Ne ide to tako.
Ja proveo 2 godine bubajuci sve jebene matematicke teorije na gradjevini a moj kolega u UK pola godine. Mi zavrsavali u idealnom roku 5 godina...kolega u UK vec radi 2-3 godine. Ja polago pismeni ispit 3 sata pa onda teoriju usmeni pred isfrustriranim psihopatom..kolega iz UK ne konta sta je to? Kod njih ispit 3 opcije pitanje a,b,c a kod mene prazan papir uheftan od strane Hitlera asistenta i pisi jarane. Bubaj knjigu jebenu napamet.
Ali zato mi znamo trostruke integrale i sav diferencijalni racun koji nikad vise u zivotu nisam vidio osim kad sam morao polagati ispit. Apstraktne zadatke na pismenom koje su vadili iz nekih ruskih zbirki iz 1965. samo da nas sjebu.
Najveca glupost zivota sto provedoh najbolje godine u ovoj psiho ustanovi gdje profesori gledaju kako da te sjebu i obore. Strogoca brate, mora se uciti.
A ako mislite da danas iko uzme papir i nesta racuna rucno...grdno se varate. Nema se vremena dokazivati pamet po ruskom sistemu.
Kako pojednostavljeno, a i pogresno. Slozit cu se s tobom da smo mi polagali tri sata trostruke integrale. diferencijale, rotore, i sve ostalo sto iskreno nemam ni ja prilike upotrijebiti.
E sada dolazimo do onog sta ja tvrdim, kod njih imaju losi i dobri, a kod nas je uvijek prosjek. Dakle oni losi su oni sta su zavrsili fakultet, i nisu u stanju razloziti silu, ubace u ansys, staad, sap2000, tekna ili sta je vec moderno ovih dana ovisno od firme do firme, i ne znaju da procitaju rezultat, a najvece greske prave upravo na onome sta su unijeli, jer shit in=shit out. Da, neces doci u situaciju da na ruke racunas, ali ces definitvno vecinom kasnije morati napraviti sebi excel, mathcad ili sta vec ne da bi provjerio rezultat, recimo rezultat nelinarne analize pri udaru tj. dinamici.
Nisu u stanju da procitaju standard jer se pogube na prvoj formuli.
S druge strane imas one sta vuku firme, ljude koji su bili jaki u matematici, i specijalizirali se za razne oblasti, takvima mi ne mozemo pera odbiti jer nas opsti fakultet nije nas spremio za takve stvari.
Nase obrazovanje krece s postavke da ubije studenta u pojam. Nama je asistent matematike prvi dan rekao da dzaba zauzimamo mjesta u tramvaju, bolje da odma odustanemo. Pa sta je ovo brate, jebeni Navy Seals program? Od 200 koliko je upisalo moje generacije nije nas ni 15 zavrsilo. Evo primjer kolege koji je 3 godine polagao matematiku II i na kraju reko ma idi u pm, ode u Austriju, zavrsi tamo gradjevinu i ima vise nego uspjesnu karijeru u Austriji vec 15ak godina. Da je ostao ne bi nikada zavrsio faks i bio je konstantna meta sprdnje profesora koji su se zajebavali kad ga vide na ispitu. Ja ih znam bruku koji su tako odustali i otisli recimo u Mostar, zavrsili prije nas koji smo ostali gore u konc logoru i opet na kraju ljudi rade posao, imaju karijeru. Ko je tu lud?
Koliko je takvih ljudi nas sistem ubio u pojam i skrenuo ih s puta i karijere koju su mogli imati? Zasto studiranje mora biti patnja. Zasto je dozvoljeno psihopatama da vrse torturu nad mladim ljudima? Necu nikad halaliti Husetu Fatkicu torture koje je vrsio nad nama, to su jebote prenosi teski i stres koji smo imali se ne moze opisati. Stojis u redu za usmeni ko na strijeljanje da ides. Ne zelim nikom zlo ali tom liku zelim sve najgore koje je to govno od covjeka i koliko je ljudi on licno ubio u pojma i natjerao da odustanu od faksa. Nabijem i njega i njegovu teoriju vjerovatnoce, koju opet nikada ni u jednom trenutku nisam vise koristio u zivotu.
Elem poenta je, dok sam ja gubio godine zivota u torturi moje zapadne kolege laganini prolazile kroz ispite. To sto ja mogu njima predavanje drzati o dinamici i matematici mi u zivotu ne znaci apsolutno nista.
Kolega otisao da bude asistent kod vas u Sarajevo(zasluzeno, covjek kao student napravio svoj program iz elastostatike komplet sa grafickim suceljem), i sad je najaktivniji profa.. tako da nije ni Mostar kako vi iz nekog razloga mislite, stari su profesori bili i drzali su nivo, razlika je bila sto nas nije bilo puno pa si imao otvorena vrata uvijek za konsultacije, cistka je ogromna bila, ne znam da je sa moje generacije vise od 10-ak diplomiralo. Ali da je bilo svasta oko prodaje diploma pogotovo na nastavnickom faxu, jeste naravno. Za zaposlenike elektroprivrede iz mnogo predmeta, vanredno, jeste im se davala skripta rijesenih zadataka za ispite. Licno sam se svadjao u rektoratu
Slazem se, ima svakakvih poslova, ali problem je sto su u nas fakulteti previse opsti, i naravno poprilicno zaglavili u nekom vremenu zbirke od Bazjanca 1 i 2. Ma ima istine u tom sta ti kazes, nego sam ja vise frustriran ovih dana, zaposlili su nam 3 momka iz ove generacije Z, valjda dosao vakat da se i oni zaposljavaju, i meni je neshvatljivo da ne razumiju osnove bilo cega, sve vise vjerujem da je to do generacije.
- So What!
#306 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti
Ja sam iz Tešnja, I approve this!DebelinJoe wrote: ↑13/12/2024 01:59Evo ja ću malo da pljunem na Tešanj
https://biznis.ba/vijesti/bih/jedna-pri ... radu/92807
Kažem vam da je ogroman broj onih preko 45 godina informatički nepismeno, a broj starijih od 50 koji su osnovno informatički pismeni, bar da znaju mail poslati, jeste zanemariv. Mail je babaroga za većinu bosanskih boomersa. Ne znam zašto cijela generacija ima fobiju od nečega tako benignog kao što je mail.Iako se Tešanj redovno nalazi na listi evropskih mikrogradova i regija budućnosti, u nekim segmentima ovaj je grad ipak zaostao.
Vjerovali ili ne, Policijska stanica Tešanj nema email na koji bi im se mogli sa svojim problemima i prijavama obratiti fizička ili pravna lica.
Do ovog saznanja došli su jedno fizičko i jedno pravno lice u pokušaju da se u Tešnju registruje jedna prikolica.
Odlični radnici i organizatori posla, ali u prosjeku vrlo niska obrazovanost, plitka razmišljanja i onako neka generalna provincijska zaostalost.
Kvalitetnih kadrova ima, ali se ne zadržavaju, većinom su u stranim zemljama ili u većim gradovima naše zemlje, tako da javne ustanove i brojna preduzeća opstaju na onom što im ostane.
-
Isaiah4110
#307 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti
Izolacija je opcenito nikakva, zale se i u novijim zgradama a kao sto i kazes ljudi preosjetljivi. Sjecam se sutnemo loptu u zid, odmah dezurni izlazi na prozor i tjera nas. Sad se meni desava da djeca znaju sutati loptu u zid, ja sam na drugom i nikad mi nije palo na pamet da ih tjeram, cak i kad zelim popodnevni san...kod nas ako se dobro sjecam bio je "pravilnik" nema busenja iza 20h...mada nije problem u terminu nego je to bio stari covjek, vjerovatno i gledao dnevnik i puko mu film...Ozimician wrote: ↑11/12/2024 11:34Sta je problem sa busilicom u 20h? To je cak i u Njemackoj dozvoljeno osim nedjeljom.Isaiah4110 wrote: ↑11/12/2024 11:07Ti likovi iznad druga cije hodanje odzvanja 2 sprata ispod vjerovatno hodaju na petama kao sto i kazes + nemaju tepihe...a bar napolju kad ih vidim djeluju zdravi i normalno prirodno hodaju, mada eto imaju bar po 90kg...a opcenito postalo je mirno, ni derneka, ni kradja, nekad cujes neku svadju i galamu iz nekog stana...a i to se smirilo, u mom ulazu 5-6 propalih brakova i odmah tisina...jednom je neko upalio busilicu oko 20h i izadje komsija bijesan, stariji covjek, kaze p ti materina gasi tu busilicu ako ti dodjem gore sjekirom cu te sasjec. Iste sekunde busilica ugasena a cak ni naredni dan nije bilo radovatoska wrote: ↑11/12/2024 01:17
Uvijek se može desiti peh sa novim ili starim komšijama, a moja iskustva su sasvim suprotna.
Zgrada je sve tiša i tiša, smanjio se ukupan broj stanara, a novi stanari se uzdržavaju više od starih.
Ne pamtim neki dernek omladinaca ili bučnijih sijela starijih, mrtvaja, i kao kod tvog brata to smeta jer onda i tebe obavezuje na tišinu.
Lupanje komšije dok hoda? Poznato mi je to ali teško da se radi o nekulturi već zdravstvenim problemima, kičma i ravna stopala valjda, ide prvo petama. Da, sve se trese kad prođe pored tebe, ali neće dugo jer je svaki korak udar i u kičmu. Toliko znam.prica mi isto jedan drug, od komsije djeca igraju lopte po kuci, skakanje, galama,vristanje, sve im se dozvoljava, ni to nije u redu, a naravno roditeljima dobro, djeca ne smaraju igraju se a to sto nekome zivce vade to ih ne interesuje...porodica ispod mene ima dijete koje cesto trci, a onda stanar ispod vristi lupa u radijator i psuje sve zivo i mrtvo, bukvalno na rubu nervnog sloma i na kraju odselio se i bas me ne bi cudilo da je razlog ta buka...bar bi mene bilo stid da mi policija dolazi na vrata i upozorava me i uci kako se trebam ponasati u stambenoj zgradi...
Ocito su ljudi preosjetljivi postali, a zvucna izolacija preslaba.
To me podsjeti na situaciju kad sam studirao pa zivio u onim starim zgradama s kraja 70ih godina/pocetak 80ih. Bukvalno nikakvih derneka, muzike, ali se ljudi zalili na hodanje i "glasno pricanje". Dakle ocito da je do kvaliteta gradnje bilo.
- sinuhe
#308 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti
Matematicari i fizicari bi trebali objavljivati naucne radove a ne obarati studente.
Na fakultetima vani matematiku predaju nastavnici matematiki osim ako nije rijec o fakultetu matematike.
Na fakultetima vani matematiku predaju nastavnici matematiki osim ako nije rijec o fakultetu matematike.
- dr_Evil
#309 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti
@Ozimician u mojoj zgradi je bilo da nema radova i buke iza 19, a masina za ves ne smije raditi iza 23 
-
Isaiah4110
#310 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti
To je drugo kad neko ima problem ili recimo kracu nogu ili ne znam 150kg, ali kao sto rece prethodnik gradnja i izolacija je losa. Jedan mi govori tokom Ramazana oni iznad njega usisavaju u 3 iza ponoci. Opcenito ljudi bezobrazni i misle samo na sebe. Ne mozemo ni zamisliti kako je starijima u domu, prica mi komsinica koju nekad obidjem kod nas oko 180 ljudi, oni pojacaju tv do maximuma, oni glasno pricaju jako rano, neki placu, vriste, kaslju cijelu noc...grozno...opcenito tuzna sudbina je zavrsiti u domu, bilo bi bar lijepo da je to neki manji dom gdje ima vise mira...a ovako nema sanse nesto kontrolisati i osobama u 70-im i 80-im govoriti kako da se ponasaju ili da tise pricaju...vjerovatno im nije ni do zivota...Sanjarko wrote: ↑11/12/2024 11:34Ma ima svega ne treba generalizirati. Ali definitivno smo losiji u odnosu na druge, tu si upravu. Ja kad hodam nekad zbog toga sto sam tek ustao i sto sam pod terapijom znam da tesko hodam pa to odzvanja.Isaiah4110 wrote: ↑10/12/2024 23:19 Sad o cobanima koji su dosli zivjeti u stambenu zgradu, nevjerovatno, divljaci i pecinski ljudi...to se ne zna ponasati...pljuvanje i podrigivanje na prozoru, pa bacanje kese smeca s prozora ili balkona...o skripanju, lupanju, koracima, djeci koja kao da su s lanca pustena...ruzno je vrijedjati i ponizavati Bozje stvorenje ali jednostavno moras...opcenito nevjerovatan mentalitet, za proucavanja i analiziranja...prica drug, optuzuje ga zena koja zivi ispod njega da lupa kad hoda, a stvarno ne lupa on nego onaj coban iznad njega...znaci samo obicna setnja po stanu, da ne govorim o razvlacenju lezaja i ostalim stvarima...mada i ove zgrade su kriminalne, ne znam kakvo je stanje u novijim ali zvucna izolacija je prelosa, dijete koje je sprat ispod kihne ti cujes, onaj gore sipa sebi casu vode cujes i to...meni recimo busilica uopste ne smeta, znalo se i po cijeli dan busiti da su ljudi vristali psovali i galamili, meni nije smetalo, ali cobani i pecinski ljudi mi definitivno smetaju, jednostavno neki nisu za stambene zgrade, ne znaju se ponasati i zivjeti, samo pecina...i naravno svi su veliki vjernici...i zapravo ne cudi me da gradska raja ide po brdima zivjeti...znam da se mnogi zale i radi psa koji spava na balkonu i naravno laje kad mu se cefne...s druge strane nekome bi mozda ta mrtva tisina na brdu smetala...bio kod brata u Zg, stambena zgrada, mrtva tisina, nekako cudno, neobicno, bas previse tiho, ne bas i ugodno...ali definitivno bolje nego zivjeti s divljacima...
Ali to je nista sada, kako je nekad prije bilo dok je ljudi u Bosani bilo, sad kako su se ljudi mahom iselili, slabije sto sta ima, Sarajevo je iznimka jer ga nije jos toliko dohvatila negativa demografska bas, bas pretjerano.
- dr_Evil
#311 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti
Ma u nas je sistem napravljen da ne uspijes, da te obore, da te ubiju u pojam i onda i ti tako nastavis kad pocnes radit ubijas u pojam svoje podredjene.
Vani je sistem napravljen da uspijes.
- sinuhe
#312 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti
Nedavno je bilo o onom matematicaru iz BL sto je rijesio neki stari problem. I OK to, ali predaje matematiku na agronomskom fakultetu a covjek bi se trebao baviti naukom.
- dr_Evil
#313 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti
Pa dobro jedno ne iskljucuje drugo, mislim da oni sta predaju na fakultetu cak i imaju neku propisanu normu koliko moraju radova i knjiga objaviti. Nemamo mi vise velike sisteme tipa Energoinvest gdje se neko moze posvetiti razvoju. Fakulteti i instituti bi trebali biti takva mjesta. Ne znam koji je omjer sati gdje radi kao predavac, a koji gdje je sjedi u kancelariji, ali imaju poprilicnu slobodu na fakultetima.sinuhe wrote: ↑13/12/2024 09:41Nedavno je bilo o onom matematicaru iz BL sto je rijesio neki stari problem. I OK to, ali predaje matematiku na agronomskom fakultetu a covjek bi se trebao baviti naukom.
- duh_sa_sjekirom
#314 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti
Liječio komplekse malog čovjeka iz provincije...Hendrix wrote: ↑12/12/2024 22:04 Koliko je takvih ljudi nas sistem ubio u pojam i skrenuo ih s puta i karijere koju su mogli imati? Zasto studiranje mora biti patnja. Zasto je dozvoljeno psihopatama da vrse torturu nad mladim ljudima? Necu nikad halaliti Husetu Fatkicu torture koje je vrsio nad nama, to su jebote prenosi teski i stres koji smo imali se ne moze opisati. Stojis u redu za usmeni ko na strijeljanje da ides. Ne zelim nikom zlo ali tom liku zelim sve najgore koje je to govno od covjeka i koliko je ljudi on licno ubio u pojma i natjerao da odustanu od faksa. Nabijem i njega i njegovu teoriju vjerovatnoce, koju opet nikada ni u jednom trenutku nisam vise koristio u zivotu.
- Pitar sa Kariba
- Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.
#315 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti
Apsolutno nisi u pravu, razlog lezi u potrebi i nefunkcionalnosti državnog aparata. Sta ce recimo nekom malo privatniku mail adresa ili neki e-servis, nekom penzioneru?DebelinJoe wrote: ↑13/12/2024 01:59 Kažem vam da je ogroman broj onih preko 45 godina informatički nepismeno, a broj starijih od 50 koji su osnovno informatički pismeni, bar da znaju mail poslati, jeste zanemariv. Mail je babaroga za većinu bosanskih boomersa. Ne znam zašto cijela generacija ima fobiju od nečega tako benignog kao što je mail.
Externo računovodstvo mu vodi radnju za petobu i to je to. Pošalješ poreznu prijavu elektronski i onda moraš odnijeti CD
Dok recimo kcerka je u 4 osnovne dobila mail adresu radi E-dnevnika i normalno da ce biti u prednosti i savladati ranije vještinu koristenja interneta.
Prije godinu, dvije sam imao spor oko uplate sa jednom drzavnom firmom koji smo riješili telefonom i jos samo da donesem uplatnicu i OK je. Ja bio platio e bankarstvom, našao, isprintao i odnio. Eh kaze OK je uplatnica samo trknite do banke da vam pecat stave!
I danas ako zelis da koristis neke od e-gov servisa moras uzeti izlaz sa posla pa odnijeti potvrde, pisani zahtjev i taksenu marku i tek onda biti cool.
Kada zazivi digitalizacija u punom obimu svi ce se opismeniti. Da ne spominjem "digitalizaciju" u opštini Stari Grad kad su mi sjebali uvjerenje od državljanstvu koje sam ja morao ispravljati....
-
Hakiz
#316 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti
I Ajnštajn je radio u zavodu za statistiku kada je objavio teoriju relativnosti. Čak nije bio u obrazovnom sistemu, na univerzitetu, niti nekom laboratoriju, think-tanku neke kompanije. Ne mora nužno isključivo naučnik dati odgovore.sinuhe wrote: ↑13/12/2024 09:41Nedavno je bilo o onom matematicaru iz BL sto je rijesio neki stari problem. I OK to, ali predaje matematiku na agronomskom fakultetu a covjek bi se trebao baviti naukom.
Zaposliš nekoga ko sjedi u laboratoriji, bavi se samo naukom i ne dođe do nečega godinama, decenijama. Investitori će skoro sigurno ukinuti finansiranje te laboratorije. Novac vlada i u nauci. Još se vodi diskusija treba li dati 15-20 milijardi eura za gradnju većeg ubrzivača čestica od onog u CERN-u. Hoće li se njime otkriti bilo šta da vrijedi tog ulaganja, ili je to bačen novac. Ako će dovesti do teorije svega, hajde, u suprotnom, mah.
Ako ga ne izgrade, možda nećemo doći do odgovora na esencijalna pitanja postojanja. Ako ga izgrade, opet možda ostanemo bez odgovora.
Možda je bolje umjesto u novi sudarač uložiti u otkrivanje vakcine protiv raka, da se to ne ostavi privatnim farmaceutima, tržištu. Možda je bolje rješavati takve, svakodnevne, probleme, nego baviti se "bogom".
Kako onaj Tajson reče, to što mi želimo odgovore, saznati, ne stavlja prirodi, Svemiru, obavezu da nam odgovore omogući.
Tako da je nauka škakljiva.
A nauka u našim okvirima, pa, ono, uticaj sevdalinke na promet alkohola u BiH. Ima li nešta veće čime se naša nauka bavi? I to je legitimna tema, ali je li nam nešta takvo vrh?
Da nam je otškolovati ljekare koji, ako neće liječiti, barem neće više uništavati pacijente, arhitekte čije zgrade neće padati (ili barem fasade sa njih) i slično, to nam je najveći domet kojem se našim obrazovanjem i naukom možemo nadati. Ili?
-
toska
#317 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti
kao i u YU, elektro, mašinski i građevina (medicina je uvijek bila nešto drugo) kao da imaju takmičenje ko će više eliminisati studenata.
pametni su upisivali društvene nauke.
- vjeshalica
#318 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti
-
toska
#319 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti
Sami prijemni testovi su bili vrlo teški uz prosjek ocjena srednje, nije se tako lako dolazilo do tih studija tako da niska prolaznost do kraja nije baš očekivana.vjeshalica wrote: ↑13/12/2024 16:02Sami su se eliminisali
-
Hakiz
#320 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti
Upiše 2.000, završi 100. Bit će da je više do ovih 1.900 nego do profesora. U suprotnom, ni ovih 100 ne bi završili.
Valja dernečit, koke ganjat, koncerti, fazoni, mladost je za provod ne za stolicu i tako.
Valja dernečit, koke ganjat, koncerti, fazoni, mladost je za provod ne za stolicu i tako.
-
toska
- vjeshalica
#322 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti
Sad si sa studija orjentisao se na prijemni. Smijesno, prijemni su teski samo za one koji nisu vjezbalitoska wrote: ↑13/12/2024 16:08Sami prijemni testovi su bili vrlo teški uz prosjek ocjena srednje, nije se tako lako dolazilo do tih studija tako da niska prolaznost do kraja nije baš očekivana.
Niska prolaznost je samo rezultat sopstvene eliminacije, nema teorije da neko prodje ako nema pojma o nacrtnoj geometriji i ne shvata, nace se neko da objasni da NG nije ni bitna...opravdanja i samo opravdanja u nekome i necemu drugom
- Ludzak
#323 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti
OK je to što misliš. Ali 240 000 km likovi bubnuli, alo...Sanjarko wrote: ↑09/12/2024 17:32 Ja mislio 1 800 km da nam je granica, 1 000 sa HR, i 800 sa SRB i CG, kad nije, slucajno pogladali taj kviz na Hajatu ja i stara, ja sam svjestan svojih limita od refleksa do intelektualnih, jbga tako je kako je.
Ali svaki dan nesto novo naucim i trudim se da ucim. Ali kazem limitiran sam i svjestan sam toga.
Da ne govorim da su neke curice napisali da je dužina Drine 8 km (osam).
- Sanjarko
#324 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti
800 je znam sa Hrvatskom nasa granica, sad sam se sjetio. A onda ispada sa SRB i CG oko 700.Ludzak wrote: ↑13/12/2024 16:26OK je to što misliš. Ali 240 000 km likovi bubnuli, alo...Sanjarko wrote: ↑09/12/2024 17:32 Ja mislio 1 800 km da nam je granica, 1 000 sa HR, i 800 sa SRB i CG, kad nije, slucajno pogladali taj kviz na Hajatu ja i stara, ja sam svjestan svojih limita od refleksa do intelektualnih, jbga tako je kako je.
Ali svaki dan nesto novo naucim i trudim se da ucim. Ali kazem limitiran sam i svjestan sam toga.
Da ne govorim da su neke curice napisali da je dužina Drine 8 km (osam).
-
toska
#325 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti
Prijemni je ipak značio da nisu duduci.vjeshalica wrote: ↑13/12/2024 16:17Sad si sa studija orjentisao se na prijemni. Smijesno, prijemni su teski samo za one koji nisu vjezbali
Niska prolaznost je samo rezultat sopstvene eliminacije, nema teorije da neko prodje ako nema pojma o nacrtnoj geometriji i ne shvata, nace se neko da objasni da NG nije ni bitna...opravdanja i samo opravdanja u nekome i necemu drugom
NG je sigurno bitna ali ne i najteža ali sto traži vremena...
Nego nesto drugo, ko su ti sad glavni direktori sektora u firmi, inžinjeri ili ekonomisti, pravnici...?