Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
dr_Evil

#276 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by dr_Evil »

Sanjarko wrote: 09/12/2024 17:55 Gledali neki show neki dan ili prosle sedmice i pita covjek koliko je 36x6 i samo jedna cura znala, ali pitao on to iz razloga da vidi ko ce prvi da izvadi mobitel, samo zbog toga.
Nove generacije moj druze :)
Sanjarko

#277 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Sanjarko »

dr_Evil wrote: 10/12/2024 11:13
Sanjarko wrote: 09/12/2024 17:55 Gledali neki show neki dan ili prosle sedmice i pita covjek koliko je 36x6 i samo jedna cura znala, ali pitao on to iz razloga da vidi ko ce prvi da izvadi mobitel, samo zbog toga.
Ma on to nako pitao, a i ja pogriješi 6x36 je bilo, a ne 36x6 iako je isti rezultat.

Samo + i -, to je osnova.

A ja nažalost zbog toga što se ne bavim s matematikom već preko 20 godina većinu stvari iz nje zaboravio, ispao iz štosa tuto kompleto.
Isaiah4110

#278 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Isaiah4110 »

Sad o cobanima koji su dosli zivjeti u stambenu zgradu, nevjerovatno, divljaci i pecinski ljudi...to se ne zna ponasati...pljuvanje i podrigivanje na prozoru, pa bacanje kese smeca s prozora ili balkona...o skripanju, lupanju, koracima, djeci koja kao da su s lanca pustena...ruzno je vrijedjati i ponizavati Bozje stvorenje ali jednostavno moras...opcenito nevjerovatan mentalitet, za proucavanja i analiziranja...prica drug, optuzuje ga zena koja zivi ispod njega da lupa kad hoda, a stvarno ne lupa on nego onaj coban iznad njega...znaci samo obicna setnja po stanu, da ne govorim o razvlacenju lezaja i ostalim stvarima...mada i ove zgrade su kriminalne, ne znam kakvo je stanje u novijim ali zvucna izolacija je prelosa, dijete koje je sprat ispod kihne ti cujes, onaj gore sipa sebi casu vode cujes i to...meni recimo busilica uopste ne smeta, znalo se i po cijeli dan busiti da su ljudi vristali psovali i galamili, meni nije smetalo, ali cobani i pecinski ljudi mi definitivno smetaju, jednostavno neki nisu za stambene zgrade, ne znaju se ponasati i zivjeti, samo pecina...i naravno svi su veliki vjernici...i zapravo ne cudi me da gradska raja ide po brdima zivjeti...znam da se mnogi zale i radi psa koji spava na balkonu i naravno laje kad mu se cefne...s druge strane nekome bi mozda ta mrtva tisina na brdu smetala...bio kod brata u Zg, stambena zgrada, mrtva tisina, nekako cudno, neobicno, bas previse tiho, ne bas i ugodno...ali definitivno bolje nego zivjeti s divljacima...
toska

#279 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by toska »

Isaiah4110 wrote: 10/12/2024 23:19 Sad o cobanima koji su dosli zivjeti u stambenu zgradu, nevjerovatno, divljaci i pecinski ljudi...to se ne zna ponasati...pljuvanje i podrigivanje na prozoru, pa bacanje kese smeca s prozora ili balkona...o skripanju, lupanju, koracima, djeci koja kao da su s lanca pustena...ruzno je vrijedjati i ponizavati Bozje stvorenje ali jednostavno moras...opcenito nevjerovatan mentalitet, za proucavanja i analiziranja...prica drug, optuzuje ga zena koja zivi ispod njega da lupa kad hoda, a stvarno ne lupa on nego onaj coban iznad njega...znaci samo obicna setnja po stanu, da ne govorim o razvlacenju lezaja i ostalim stvarima...mada i ove zgrade su kriminalne, ne znam kakvo je stanje u novijim ali zvucna izolacija je prelosa, dijete koje je sprat ispod kihne ti cujes, onaj gore sipa sebi casu vode cujes i to...meni recimo busilica uopste ne smeta, znalo se i po cijeli dan busiti da su ljudi vristali psovali i galamili, meni nije smetalo, ali cobani i pecinski ljudi mi definitivno smetaju, jednostavno neki nisu za stambene zgrade, ne znaju se ponasati i zivjeti, samo pecina...i naravno svi su veliki vjernici...i zapravo ne cudi me da gradska raja ide po brdima zivjeti...znam da se mnogi zale i radi psa koji spava na balkonu i naravno laje kad mu se cefne...s druge strane nekome bi mozda ta mrtva tisina na brdu smetala...bio kod brata u Zg, stambena zgrada, mrtva tisina, nekako cudno, neobicno, bas previse tiho, ne bas i ugodno...ali definitivno bolje nego zivjeti s divljacima...
Uvijek se može desiti peh sa novim ili starim komšijama, a moja iskustva su sasvim suprotna.
Zgrada je sve tiša i tiša, smanjio se ukupan broj stanara, a novi stanari se uzdržavaju više od starih.
Ne pamtim neki dernek omladinaca ili bučnijih sijela starijih, mrtvaja, i kao kod tvog brata to smeta jer onda i tebe obavezuje na tišinu.

Lupanje komšije dok hoda? Poznato mi je to ali teško da se radi o nekulturi već zdravstvenim problemima, kičma i ravna stopala valjda, ide prvo petama. Da, sve se trese kad prođe pored tebe, ali neće dugo jer je svaki korak udar i u kičmu. Toliko znam.
Vic Rattlehead

#280 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Vic Rattlehead »

da ne kvoutam čitav prvi post, apsolutno.
Isaiah4110

#281 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Isaiah4110 »

toska wrote: 11/12/2024 01:17
Isaiah4110 wrote: 10/12/2024 23:19 Sad o cobanima koji su dosli zivjeti u stambenu zgradu, nevjerovatno, divljaci i pecinski ljudi...to se ne zna ponasati...pljuvanje i podrigivanje na prozoru, pa bacanje kese smeca s prozora ili balkona...o skripanju, lupanju, koracima, djeci koja kao da su s lanca pustena...ruzno je vrijedjati i ponizavati Bozje stvorenje ali jednostavno moras...opcenito nevjerovatan mentalitet, za proucavanja i analiziranja...prica drug, optuzuje ga zena koja zivi ispod njega da lupa kad hoda, a stvarno ne lupa on nego onaj coban iznad njega...znaci samo obicna setnja po stanu, da ne govorim o razvlacenju lezaja i ostalim stvarima...mada i ove zgrade su kriminalne, ne znam kakvo je stanje u novijim ali zvucna izolacija je prelosa, dijete koje je sprat ispod kihne ti cujes, onaj gore sipa sebi casu vode cujes i to...meni recimo busilica uopste ne smeta, znalo se i po cijeli dan busiti da su ljudi vristali psovali i galamili, meni nije smetalo, ali cobani i pecinski ljudi mi definitivno smetaju, jednostavno neki nisu za stambene zgrade, ne znaju se ponasati i zivjeti, samo pecina...i naravno svi su veliki vjernici...i zapravo ne cudi me da gradska raja ide po brdima zivjeti...znam da se mnogi zale i radi psa koji spava na balkonu i naravno laje kad mu se cefne...s druge strane nekome bi mozda ta mrtva tisina na brdu smetala...bio kod brata u Zg, stambena zgrada, mrtva tisina, nekako cudno, neobicno, bas previse tiho, ne bas i ugodno...ali definitivno bolje nego zivjeti s divljacima...
Uvijek se može desiti peh sa novim ili starim komšijama, a moja iskustva su sasvim suprotna.
Zgrada je sve tiša i tiša, smanjio se ukupan broj stanara, a novi stanari se uzdržavaju više od starih.
Ne pamtim neki dernek omladinaca ili bučnijih sijela starijih, mrtvaja, i kao kod tvog brata to smeta jer onda i tebe obavezuje na tišinu.

Lupanje komšije dok hoda? Poznato mi je to ali teško da se radi o nekulturi već zdravstvenim problemima, kičma i ravna stopala valjda, ide prvo petama. Da, sve se trese kad prođe pored tebe, ali neće dugo jer je svaki korak udar i u kičmu. Toliko znam.
Ti likovi iznad druga cije hodanje odzvanja 2 sprata ispod vjerovatno hodaju na petama kao sto i kazes + nemaju tepihe...a bar napolju kad ih vidim djeluju zdravi i normalno prirodno hodaju, mada eto imaju bar po 90kg...a opcenito postalo je mirno, ni derneka, ni kradja, nekad cujes neku svadju i galamu iz nekog stana...a i to se smirilo, u mom ulazu 5-6 propalih brakova i odmah tisina...jednom je neko upalio busilicu oko 20h i izadje komsija bijesan, stariji covjek, kaze p ti materina gasi tu busilicu ako ti dodjem gore sjekirom cu te sasjec. Iste sekunde busilica ugasena a cak ni naredni dan nije bilo radova :D prica mi isto jedan drug, od komsije djeca igraju lopte po kuci, skakanje, galama,vristanje, sve im se dozvoljava, ni to nije u redu, a naravno roditeljima dobro, djeca ne smaraju igraju se a to sto nekome zivce vade to ih ne interesuje...porodica ispod mene ima dijete koje cesto trci, a onda stanar ispod vristi lupa u radijator i psuje sve zivo i mrtvo, bukvalno na rubu nervnog sloma i na kraju odselio se i bas me ne bi cudilo da je razlog ta buka...bar bi mene bilo stid da mi policija dolazi na vrata i upozorava me i uci kako se trebam ponasati u stambenoj zgradi...
Thorgerson

#282 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Thorgerson »

Dobro, a sta je problem ovo NE izracunati napamet? Mislim sta to dokazuje, pokazuje. Ne kontam.

Zato i jesmo gdje jesmo.

Najvise radimo ubjedljivo u evropi, a istovremeno smo i najneproduktivniji.

Kako to da jedna austrija ima luksuz da dosta raje u 12h zavrsi posao, kod nas raja hrmabaci navecer do 19h. Svedska uvela davno 4 dnevnu radnu sedmicu.

Gledam isto prosjecna sedmicna satnica najniza u holandiji ako se ne varam, ispod 30h sedmicno. Kod nas je zakonski 40. A raja prebaci to uveliko.

I opet najmanje plate, penzije i nikakav standard.

A zasto? Pa zato jer je holandez il svedjanin produktivniji od naseg radnika 10x.

O obrazovnom sistemu da ne govorim. Bio sam u danskoj, svedskoj, finskoj. Smijurija je ba sta djeca gore uce u osnovnoj skoli. A sta nasu djecu tjeraju da bubaju. I opet, ubjedljivo imamo najgore rezultate u svemu, a oni najbolje. Kako?

Pa eto nastavite vi racunati u glavi u dalje...
Haris.ba

#283 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Haris.ba »

Thorgerson wrote: 11/12/2024 11:15 A zasto? Pa zato jer je holandez il svedjanin produktivniji od naseg radnika 10x.
Nizozemska je zemlja manja od Bosne nekih 10.000km2, ima oko 16 miliona stanovnika.

I kako sam se smijao buljuku ekonomskih analiticara koji su bili placeni od grantova odredjenih vlada da se razmigolje po Bosni i mantraju da je poljoprivreda buducnost. I naravno, i niz politicara je to isto preuzeo u predizbornim emisijama.
A Nizozemska grije gasom svoje plastenike, prati dronovima rast po poljima....

Ali, prosjecni Nizozemac ce kada treba nesta izracunati - uzeti kalkulator jer je brze. Mada, ako treba izracunati u glavi - i to ce znati ako treba. To je razlika izmedju njih i nas.
Sanjarko

#284 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Sanjarko »

Thorgerson wrote: 11/12/2024 11:15
Dobro, a sta je problem ovo NE izracunati napamet? Mislim sta to dokazuje, pokazuje. Ne kontam.

Zato i jesmo gdje jesmo.

Kako to da jedna austrija ima luksuz da dosta raje u 12h zavrsi posao, kod nas raja hrmabaci navecer do 19h. Svedska uvela davno 4 dnevnu radnu sedmicu.

Gledam isto prosjecna sedmicna satnica najniza u holandiji ako se ne varam, ispod 30h sedmicno. Kod nas je zakonski 40. A raja prebaci to uveliko.

A zasto? Pa zato jer je holandez il svedjanin produktivniji od naseg radnika 10x.

O obrazovnom sistemu da ne govorim. Bio sam u danskoj, svedskoj, finskoj. Smijurija je ba sta djeca gore uce u osnovnoj skoli. A sta nasu djecu tjeraju da bubaju. I opet, ubjedljivo imamo najgore rezultate u svemu, a oni najbolje. Kako?

Nisi skontao, covjek samo htio provjeriti ko ce prije izvaditi mobitel da sracuna to sve, a ne da racunaju napamet, a niko ni to nije uradio. A bubanje je katastrofa. Koliko sam samo ja jedinica dobio tokom skolovanja radi toga sto je trazeno da od A do Ž ponovim sve napamet iz knjige ili iz predavanja.

A evo na kompjuterima solidno baratam iako sam samouk, niko mi nikad nije nista pokazao u vezi toga, i htio za informaticara skolu da srednju upisam ali nisu primali toliko nego samo jedan razred iako je bilo moljeno od strane svih da prime dva razreda.

A sad kukaju nemaju informaticara, call agent-a itd, ovih sta znaju baratati s informatikom i sl. Jos nam kad su dosli kompjuteri u osnovnoj skoli pred kraj nje nisu ni dali skoro upaliti kompjutere, uopste.

A prakse tokom skolovanja nije ni bilo, ziva istina uvjerio se licno. Ljudi se o sebi zabavili, na majstore mislim. Tako da sam propao skoro skroz skole. Osim osnovne koju sam sa vrlodobrim vladanjem i ocjenama zavrsio. A u srednjoj me je vec vjerojatno uhvatila sizofrenija.

Iako smatram da sam imao neko oboljenje i prije toga da li visokofunkcionirajuci autizam ili nesto drugo.
Ozimician

#285 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Ozimician »

Isaiah4110 wrote: 11/12/2024 11:07
toska wrote: 11/12/2024 01:17

Ti likovi iznad druga cije hodanje odzvanja 2 sprata ispod vjerovatno hodaju na petama kao sto i kazes + nemaju tepihe...a bar napolju kad ih vidim djeluju zdravi i normalno prirodno hodaju, mada eto imaju bar po 90kg...a opcenito postalo je mirno, ni derneka, ni kradja, nekad cujes neku svadju i galamu iz nekog stana...a i to se smirilo, u mom ulazu 5-6 propalih brakova i odmah tisina...jednom je neko upalio busilicu oko 20h i izadje komsija bijesan, stariji covjek, kaze p ti materina gasi tu busilicu ako ti dodjem gore sjekirom cu te sasjec. Iste sekunde busilica ugasena a cak ni naredni dan nije bilo radova :D prica mi isto jedan drug, od komsije djeca igraju lopte po kuci, skakanje, galama,vristanje, sve im se dozvoljava, ni to nije u redu, a naravno roditeljima dobro, djeca ne smaraju igraju se a to sto nekome zivce vade to ih ne interesuje...porodica ispod mene ima dijete koje cesto trci, a onda stanar ispod vristi lupa u radijator i psuje sve zivo i mrtvo, bukvalno na rubu nervnog sloma i na kraju odselio se i bas me ne bi cudilo da je razlog ta buka...bar bi mene bilo stid da mi policija dolazi na vrata i upozorava me i uci kako se trebam ponasati u stambenoj zgradi...
Sta je problem sa busilicom u 20h? To je cak i u Njemackoj dozvoljeno osim nedjeljom.
Ocito su ljudi preosjetljivi postali, a zvucna izolacija preslaba.

To me podsjeti na situaciju kad sam studirao pa zivio u onim starim zgradama s kraja 70ih godina/pocetak 80ih. Bukvalno nikakvih derneka, muzike, ali se ljudi zalili na hodanje i "glasno pricanje". Dakle ocito da je do kvaliteta gradnje bilo.
Sanjarko

#286 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Sanjarko »

Ma ima svega ne treba generalizirati. Ali definitivno smo losiji u odnosu na druge, tu si upravu. Ja kad hodam nekad zbog toga sto sam tek ustao i sto sam pod terapijom znam da tesko hodam pa to odzvanja.

Ali to je nista sada, kako je nekad prije bilo dok je ljudi u Bosani bilo, sad kako su se ljudi mahom iselili, slabije sto sta ima, Sarajevo je iznimka jer ga nije jos toliko dohvatila negativa demografska bas, bas pretjerano.
dr_Evil

#287 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by dr_Evil »

Thorgerson wrote: 11/12/2024 11:15

Zato i jesmo gdje jesmo.

Pricao sam o tome, imamo generacijski problem ovdje.

Dokazuje to da ne znaju osnove, inzinjer dolazi sa fakulteta i nije u stanju da razlozi silu na komponente, nije u stanju da postavi problem. Ocekuje da mu kompjuter da odgovor, a ne sta je pitanje ;)

Moje iskustvo sa njima je da su ili dobri ili losi, dok je kod nas moje iskustvo da je vecina prosjecna.

Osnove se moraju znati, da ne bi dosao u situaciju da gledas inzinjera koji uzima digitron da pomnozi 17x1000 ;)

Nase obrazovanje je sistemski unisteno, a razvoj poslije obrazovanja unisten kapitalistickom pohlepom. ALi generacija koja je stvorila danasnji zapad i te kako je znala sracunati 36+36, a i boriti se za svoja prava. Ne ide ni vani u pravom smjeru
toska

#288 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by toska »

Ozimician wrote: 11/12/2024 11:34
Sta je problem sa busilicom u 20h? To je cak i u Njemackoj dozvoljeno osim nedjeljom.
Ocito su ljudi preosjetljivi postali, a zvucna izolacija preslaba.

To me podsjeti na situaciju kad sam studirao pa zivio u onim starim zgradama s kraja 70ih godina/pocetak 80ih. Bukvalno nikakvih derneka, muzike, ali se ljudi zalili na hodanje i "glasno pricanje". Dakle ocito da je do kvaliteta gradnje bilo.
Nema izolacije od busilice u armiranom betonu.
Busilo se stan pored ili 5 spratova dalje skoro pa isto, armatura sve prenosi i teško je utvrditi gdje su radovi, ali naravno da se ima pravo i ako nije neko veće renoviranje to je kratko i rijetko.

Za lupanje nema lijeka, a za većinu ostalih slabosti kao glasan govor ili osrednja muzika, krivica je u rupama za cijevi centralnog. Sve imaju lufta jer cijevi hodaju po visini od toplote ili hlađenja, vrlo nezgodno začepiti.

I da, najosjetljivja su starija samačka ili samo par domacinstva.
Oni sve čuju, dok veće porodice nemaju kad.
Hendrix

#289 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Hendrix »

Jeste daj bosancima da bubaju matematiku po ruskom sistemu a pokusavaju da budu konkurentni na zapadu. Ne ide to tako.

Ja proveo 2 godine bubajuci sve jebene matematicke teorije na gradjevini a moj kolega u UK pola godine. Mi zavrsavali u idealnom roku 5 godina...kolega u UK vec radi 2-3 godine. Ja polago pismeni ispit 3 sata pa onda teoriju usmeni pred isfrustriranim psihopatom..kolega iz UK ne konta sta je to? Kod njih ispit 3 opcije pitanje a,b,c a kod mene prazan papir uheftan od strane Hitlera asistenta i pisi jarane. Bubaj knjigu jebenu napamet.

Ali zato mi znamo trostruke integrale i sav diferencijalni racun koji nikad vise u zivotu nisam vidio osim kad sam morao polagati ispit. Apstraktne zadatke na pismenom koje su vadili iz nekih ruskih zbirki iz 1965. samo da nas sjebu.

Najveca glupost zivota sto provedoh najbolje godine u ovoj psiho ustanovi gdje profesori gledaju kako da te sjebu i obore. Strogoca brate, mora se uciti.

A ako mislite da danas iko uzme papir i nesta racuna rucno...grdno se varate. Nema se vremena dokazivati pamet po ruskom sistemu.
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#290 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Entropio »

Hendrix wrote: 11/12/2024 20:48 Jeste daj bosancima da bubaju matematiku po ruskom sistemu a pokusavaju da budu konkurentni na zapadu. Ne ide to tako.

Ja proveo 2 godine bubajuci sve jebene matematicke teorije na gradjevini a moj kolega u UK pola godine. Mi zavrsavali u idealnom roku 5 godina...kolega u UK vec radi 2-3 godine. Ja polago pismeni ispit 3 sata pa onda teoriju usmeni pred isfrustriranim psihopatom..kolega iz UK ne konta sta je to? Kod njih ispit 3 opcije pitanje a,b,c a kod mene prazan papir uheftan od strane Hitlera asistenta i pisi jarane. Bubaj knjigu jebenu napamet.

Ali zato mi znamo trostruke integrale i sav diferencijalni racun koji nikad vise u zivotu nisam vidio osim kad sam morao polagati ispit. Apstraktne zadatke na pismenom koje su vadili iz nekih ruskih zbirki iz 1965. samo da nas sjebu.

Najveca glupost zivota sto provedoh najbolje godine u ovoj psiho ustanovi gdje profesori gledaju kako da te sjebu i obore. Strogoca brate, mora se uciti.

A ako mislite da danas iko uzme papir i nesta racuna rucno...grdno se varate. Nema se vremena dokazivati pamet po ruskom sistemu.
:thumbup:
ZoomZoomKiwi

#291 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by ZoomZoomKiwi »

Hendrix wrote: 11/12/2024 20:48 Jeste daj bosancima da bubaju matematiku po ruskom sistemu a pokusavaju da budu konkurentni na zapadu. Ne ide to tako.

Kakva istina :thumbup:
dr_Evil

#292 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by dr_Evil »

I dva velika lajka od ljudi koji zapravo nisu u tom poslu :)
skrbavi-admin

#293 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by skrbavi-admin »

ZoomZoomKiwi wrote: 12/12/2024 11:07

:thumbup: i od mene
imao u osnovnoj 100% (5) odlican uspjeh od 1. - 8. - haj sve to al sto je stara forsirala skolu i tiraniju danas ne da sebi rec :lol:
uglavnom, bezvrijedno tarabljenje.... znanje nije bilo lose jer sam volio i matematiku i fiziku i hemiju - al stvarno nisam u zivotu nikad trebo molekularnu tezinu.... i integrale, i razlomke, gdje se nalazi kazahstan kojim rudama obiluje, i brdo ostalih stvari.... rekao bih da se osnovno znanje moze potrpat u 4-5 razreda i dosta....

sad dijete u stranoj skoli razvaljuje dobila za godinu i po jednu 4icu (EU 2icu :lol:) i nije da mi je svejedno al isto tako nemam pretenzija da od djeteta pravim ajnstajna
Last edited by skrbavi-admin on 12/12/2024 11:33, edited 1 time in total.
dr_Evil

#294 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by dr_Evil »

Kako pojednostavljeno, a i pogresno. Slozit cu se s tobom da smo mi polagali tri sata trostruke integrale. diferencijale, rotore, i sve ostalo sto iskreno nemam ni ja prilike upotrijebiti.

E sada dolazimo do onog sta ja tvrdim, kod njih imaju losi i dobri, a kod nas je uvijek prosjek. Dakle oni losi su oni sta su zavrsili fakultet, i nisu u stanju razloziti silu, ubace u ansys, staad, sap2000, tekna ili sta je vec moderno ovih dana ovisno od firme do firme, i ne znaju da procitaju rezultat, a najvece greske prave upravo na onome sta su unijeli, jer shit in=shit out. Da, neces doci u situaciju da na ruke racunas, ali ces definitvno vecinom kasnije morati napraviti sebi excel, mathcad ili sta vec ne da bi provjerio rezultat, recimo rezultat nelinarne analize pri udaru tj. dinamici.

Nisu u stanju da procitaju standard jer se pogube na prvoj formuli.

S druge strane imas one sta vuku firme, ljude koji su bili jaki u matematici, i specijalizirali se za razne oblasti, takvima mi ne mozemo pera odbiti jer nas opsti fakultet nije nas spremio za takve stvari.
Last edited by dr_Evil on 12/12/2024 12:15, edited 1 time in total.
cyprus

#295 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by cyprus »

dr_Evil wrote: 11/12/2024 11:36Nase obrazovanje je sistemski unisteno, a razvoj poslije obrazovanja unisten kapitalistickom pohlepom. ALi generacija koja je stvorila danasnji zapad i te kako je znala sracunati 36+36, a i boriti se za svoja prava. Ne ide ni vani u pravom smjeru
Ja se ovdje mogu samo ponoviti: obrazovanje nije uništeno, jer nikada nije ni bilo bolje nego što je danas... Problem je u tome što nije postalo značajno bolje nego što je bilo prije...

Naš obrazovni sistem se od svojih početaka pa do danas temelji na memorizaciji i reprodukciji činjeničnog znanja... Jednostavno je formatirano tako da ima vrlo malo prostora za razvoj kritičkog mišljenja ili inovativnosti... Ali tako je uvijek bilo - nije u nekom momentu postalo gore... Jeste postalo inkluzivnije, pa su i kriteriji realno sniženi (ali sniženi su svugdje, ne samo kod nas)... To ipak ne znači da su prijašnje generacije bolje obrazovane...
Last edited by cyprus on 12/12/2024 11:38, edited 1 time in total.
skrbavi-admin

#296 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by skrbavi-admin »

nije govno nego se pas posro, bolje pobijediti nego izgubiti - one grunfovske mudrosti :lol:
Hakiz

#297 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Hakiz »

ZoomZoomKiwi wrote: 12/12/2024 11:07

Znači, američki je zakon :thumbup:
cyprus

#298 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by cyprus »

skrbavi-admin wrote: 12/12/2024 11:34 nije govno nego se pas posro, bolje pobijediti nego izgubiti - one grunfovske mudrosti :lol:
Ako se tvoj komentar odnosi na moj, onda demonstriraš nemogućnost savladavanja osnovne logičke dedukcije :)

Ako pak nije o tome riječ, onda se izvinjavam :)
dr_Evil

#299 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by dr_Evil »

cyprus wrote: 12/12/2024 11:33
dr_Evil wrote: 11/12/2024 11:36Nase obrazovanje je sistemski unisteno, a razvoj poslije obrazovanja unisten kapitalistickom pohlepom. ALi generacija koja je stvorila danasnji zapad i te kako je znala sracunati 36+36, a i boriti se za svoja prava. Ne ide ni vani u pravom smjeru
Ja se ovdje mogu samo ponoviti: obrazovanje nije uništeno, jer nikada nije ni bilo bolje nego što je danas... Problem je u tome što nije postalo značajno bolje nego što je bilo prije...

Naš obrazovni sistem se od svojih početaka pa do danas temelji na memorizaciji i reprodukciji činjeničnog znanja... Jednostavno je formatirano tako da ima vrlo malo prostora za razvoj kritičkog mišljenja ili inovativnosti... Ali tako je uvijek bilo - nije u nekom momentu postalo gore... Jeste postalo inkluzivnije, pa su i kriteriji realno sniženi (ali sniženi su svugdje, ne samo kod nas)... To ipak ne znači da su prijašnje generacije bolje obrazovane...
Slozit cu se da nas obrazovni sistem nije stvoren za inovacije i kriticko razmisljanje. Nase komplet drustvo nije stvoreno za inovacije, spremno je da te poklopi iste sekunde ako se imalo istices.

S druge strane, zivot te nauci da bude snalazljiv.
zigson

#300 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by zigson »

skrbavi-admin wrote: 12/12/2024 11:34 nije govno nego se pas posro, bolje pobijediti nego izgubiti - one grunfovske mudrosti :lol:
Bolje imati nego nemati
Post Reply