Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
tramvajtrojka

#76 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by tramvajtrojka »

Škobo Habu wrote: 09/12/2024 21:40
So What! wrote: 09/12/2024 15:04

Hvala na lijepim riječima i evo ako nisam dovoljno artikulisao stavove u prvom postu, sada možda u drugom pokušaju budem malo jasniji.

Dakle, nije ovo naravno panel diskusija, ovo jeste bio shit storm i tu se slažemo. Zahvaljući činjenici da smo mi nacija mahalaca i senzacionalizma, desio se nekakav događaj vezan za alternativnu scenu koji je privukao pažnju ljudi. Znači imali smo jednu nekulturnu raspravu na koju se raja popišala i generalno onako popišala je svu tu priču o nekakvom elitizmu umjetnika i to je idealna prilika za jeden reset. Isto u fudbalu kad te Luksemburg dobije dva puta, na tebi je da uradiš reset, pa koliko god puta dok ne dobiješ nekakav rezultat.

Fazon je da mi do sada čak ni u medijima o ovom problemu nismo pričali, toliko je bilo nebitno da nijedan talk-show, nijedna reportaža nisu posvećeni propadanju alternativne scene u Sarajevu i generalno u ovoj našoj zemlji.

Što se tiče Sharana, nadam se da neko neće pomisliti da sam došao biti nečiji advokat. Prvenstveno čovjek je izrazito svestran lik i rekao bih jako važan za žanrove poput punka/rocka/hardcorea/metala u ovom gradu. Zašto? Prvenstveno jer je školovan novinar i to je i istakao, te se novinarstvom bavi preko 20 godina. Njegov portal ISK je kao nekakav muzej domaće scene, a pored toga piše čovjek i knjige, recenzirao je igrice za svoj blog i IGN Adria platforum, radio u brojnim domaćim medijima, uključujući FTV i Radio 202 između ostalog. Meni su njegovi tekstovi jako pitki i zanimljivi, a čovjek eto radi kao marketing / PR menadžer za jednu sarajevsku IT kompaniju i sigurno da u ovom stadiju života ne mora se brinuti o egzistenciji radeći kao novinar, muzičar ili promoter.

Pored toga, Sharan je radio sa organizatorima koncerata u Sarajevu, prvenstveno BHHC Bookingom i SMF-om koji su u ovaj grad doveli neka od najvećih imena metal, punk i hardcore muzike te definitvno ima šta reći i o tom segmentu. Eh sada meni lično najmanje važan faktor tu je njegova muzička karijera, koja se proteže ja mislim da preko 15 nekakvih bendova i projekata. Ja lično nisam bio neki veliki fan nijednog od navedenih, ali ne može se reći da čovjek ne zna ništa o sviranju, turnejama i uslovima koji se nude bendovima, kada je i sam bio dio nekoliko njih.

Poenta je upravo, što je Sharan upravo realan lik, koji udara kontru tom takozvanom 'podićizmu' koji je obuzeo to malo alternativne scene, uglavnom objašnjavajući omladini da se može prijaviti na konkurs Ministarstva kulture KS, raznih nekakvih fondova i grantova, te da se tako može namaketi lova za svirke, te da država nije dužna da finansira nikog. Zatim je rekao da je mladim bendovima PR užasan i kao novinar i PR menadžer se ponudio da ih nauči kako se to radi.

I zadnja stvar, ideologija kojom se bori protiv glorifikovanja nekih vremena i događaja, umjesto da se ljudi posvete sadašnjosti i budućnosti je nešto čime su njegovi nastupi prožeti. Ovdje na forumu imaš raje koja je svirala na Rock Under the Siege, a koja je također svirala i sa Sharanom po bendovima, pa nek ti kažu, da li se ismijava sa tim događajima ili jednostavno želi da poruči, nije to bilo tako savršeno kao što vi djeco mislite, ni Juga, ni opsada, ni poslijeratni period. I fakat odlično poentiranje, nemaš autoput, automatski si logistički rizičan i izbjegavaju te kao potencijalnu koncertnu destinaciju.

Ono gdje jeste pogriješio, što je odmah na početku, već pogubio živce, upadao ljudima u riječ, odlasci u WC i po cugu dok sagovornici pričaju, te apsolutni disrespekt prema većini sagovornika, što donekle razumijem jer realno pričali su gluposti, ali ne podržavam je neprofesionalno, nekulturno i upravo većina ljudi nije ni pokušala da shvati šta čovjek govori, jer je pravio cirkus od cijelog procesa. Ali zaista, sa većinom izlaganja i stavova se slažem.

Za ostale učesnike se apsolutno slažem s onim što si napisao, rekao sam samo da djeluje kao kamilica uživo i kao jedan izgubljeni i neshvaćeni umjetnik koji samo želi pomoć i prostor da svira, za razliku od njegovog nastupa kao rockerske verzije Podića preko društvenih mreža. Ali upravo, plitka priča te plitka i nezrela izlaganja, nedostatak poente su ga diskvalifikovali kao ozbiljnog sagovornika.

Darin je kao što sam već rekao (a i ti) zelen dječak, koji ni studije završio nije i teško da može reći nešto konkretnije o scenu na koju je relativno nedavno i stupio. Za Saru sam rekao da je totalni anonimus, te da je oduzela prostor nekom kvalitetnijem.

Da poentiram, još jednom ponjavom, dobro je imati ovakve razgovore i to snimljene te javno dostupne. Kao neka loša serija utakmica naše reprezentacije, jednostavno si svjestan da trenutno i ono što postoji, opstaje zahvaljujući entuzijazmu nekih veterana i ljudi na zalasku karijere, dok ovamo imaš nekakve mlade igrače, koji su nekakvi polu-talenti ili igrači iz domaćeg šampionata, a i jednim i drugim, karijera može vrlo brzo da završi. Tako je isto i sa bendovima, ako će ti svirati nekakvi wannabe rockstari koji bi odmah lovu i pomoć države i turneje i publiku i prostor za sviranje, mislim nema od toga ništa.

Usput sam, na 'panelu, saznao, da u Sarajevu postoji mladi bend, koji je nedavno potpisao ugovor za Croatia Records. Fino zvuče :thumbup:

Svesti temu na Šarana je jalov pos'o. Đabe se tupi tastatura. Ali, da ne bih ostao nedorečen po pitanju babe sarajevskih alternativaca, moram ti ukazati na jednu stvar - tip zastupa "fuck off" stav, pa je sasvim legitimno da mu se uzvrati sa duplim fuck off!

Tipična sorta ocvalog sarajevskog rokera, nalakčenog na šank, koji je u stanju, nakon tri pive, da ti sere cijelu noć o svemu i svačemu. Pod uslovom da šutiš i slušaš.

Ja imam dovoljno godina u guzici da se sjećam onog prvog "Dosta" koncerta u Vilsonovom, na kojem sa se zatekao više iz radoznalosti, nego li iz stvarne potrebe, da sa dvolitrom Sarajevske u ruci, javno izrazim svoj bunt. Ono što mi je ostalo nekako najupečatljivije jeste upravo to Šaranovo kreveljenje i egzibicionizam na bini. Šta se u svoj toj njegovoj punk neartikulisanosti moglo jasno čuti? Isto što i sada: jebe mater političarima, nabija na kurac nacionaliste, proziva papke i FGR...itd. To je ono što si zaboravio navesti u njegovom bogatom CV-u.

Eto, meni su upravo takvi poput Šarana tada otvorili oči da nikakve smislene revolucije ovdje nisu moguće. Pa ni kantonalnog tipa. Sirov bunt, plemenska logika i generacija koja nije znala šta će sa sobom i mirom koji je došao sa gusjenicama NATO tenkova.

No, opet imam razumjevanja za tu generaciju, jer i sam njoj pripadam. Znam kroz šta je prošla, mada nije ni to neki izgovor.

Ovdje je u pitanju nešto sasvim drugo: gotovo trideset godina nakon rata mi imamo generacije koje su po svemu imale više mogućnosti izbora od moje.
I kada je u pitanju obrazovanje, edukacija, tehnologija, životni standard, mogućnosti da se putuje...

Šta imamo za rezultat? Sjebanije tipove od nas samih koji pamtimo humanitarnu pomoć, granatiranje, masovna ubistva, izbjegličke kolone.
Mlade ljude koji bi da rade remont kompletne društvene svijesti a nisu u stanju sastaviti prosto-proširenu rečenicu ?
Kome oni mogu biti alternativa u bilo kom smislu? Pinkoidnoj savjesti ili IDJ trepanaciji mozga?

Kakva je razlika između jednih i drugi? Jedino u fashion statmentu.

Irina Kapetanović je početkom dvijehiljaditih obišla svaku vukojebinu sa svojim bendom u kojem se moglo sastati dvadeset rockera, ovi današnji "alternativci", okupljeni oko fake ekološkog proleterijata, sigurno su više puta bili u Zagrebu i Beogradu, dok geografske toponime poput Vareša ili Rogatice traže pomoću Google mapsa.

Nešto najgluplje što sam mogao čuti na ovom "panelu" jeste da u Sarajevu nikad nije bilo alternativne scene? Kome je svir'o Teno i SCH ako nije im'o publiku? Koliko se još gradova bivše ex-Yu može pohvaliti takvom vrstom alternativnog rocka? Možda nam expert Šaran može reći koju više o tome? Može kurac. Levat.

Nemamo auto-puta? Nema ga ni Norveška, so what?

Kad bi se čovjek bavio nebulozama koje su izrečene tokom "panel - diskusije", u ambijentu i atmosferi koja priliči prostorijama MZ Mahmutovac, a ne kulturnom centru, im'o bi šta lupati po tastaturi do sabaha. Meni se nešto ne da.

Eh, da...Band. Šizif. Prodate duše. Approved by Šaran.
Ublehasi ostaju zauvijek ublehasi i svi su im krivi za njihovu propast i mizeriju, od ovog skobalja do cincile ljudi nemaju karizmu, rečenicni fond im se sastoji od 3.5 slozene recenice, zanimljivi su kao kaca za kupus, jednostavno ubleharska prica koja je usla u folklor ovoga grada da najveca fukara uvijek ima istu kuknjavu da joj je neko drugi kriv za njihov neuspjeh

I sto se tice prijeratnog perioda isto sranje drugo pakovanje kao dns sarajevska skola roka a brena bila drzavni projekat :lol:

I na kraju balade kvaliteta uvijek ispliva ev ova mala haos simpatična fura svoj fazon i ima vec na početku svoje karijere veci reach od cincila ubleha

Koliko god se cinilo da ovdje nema kvaliteta uvijek neko ispliva sto napravi nešto al od dezurnih jugoslovenskih naricatelja kako je nekada bilo bolje do fgr ubleha koji se citav život zicaju za kafu i cigaru ne mere covjek doci do daha

I da suli i zeri bih zabranio da pjevaju jednom u dvije godine u Sarajevu jbt ljudi samo sto jos ne pjevaju za bajramski koncert i tjt nastupaju sest puta godisnje u prosjeku u Sarajevu
dulekrele

#77 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by dulekrele »

Nije nikakvo cudo sto rock ne postoji u Sarajevu kad ovakve neznalice i osobe koje ne znaju sastaviti jednu prostoprosirenu recenicu drze tribinu. Jos je gora stvar sto oni smatraju da su neki faktor koji mogu da pametuju i objasnjavaju situaciju u gradu. Glavni problem mu je autoput. Vrhunski danasnji bandovi dodu sa dva kombija jbt. Samo je jos trebao Misirlic i da se u potpunosti zatvori krug ublehasa i šanera.
Last edited by dulekrele on 09/12/2024 23:42, edited 2 times in total.
Edin H.

#78 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by Edin H. »

mali_balon wrote: 08/12/2024 11:46 Ja dobijem osip kad neko kaze sarajevska rok skola......ma hajte molim vas.....mozda prije 80ih......a ovo danas je.....blago receno katastrofa mislim da narod...ima dobrih muzicara
nama je negdje duboko u genima ukucan melos harmonike i oni sljeacki trileril tj zavijanje i arlaukanje
:lol: :lol: :lol:
jeza u ledja

#79 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by jeza u ledja »

Wir sind ein Fehler.
broj dva

#80 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by broj dva »

Last_one wrote: 27/04/2010 10:11yOsamdesetih smo bili grad urbanu raje i raje općenito...koliko je Sarajevo danas grad svega toga?
Ovaj post želim uvrstiti u jedno istraživanje, pa su mi iskrena i relevantna mišljenja jako bitna.

Dakle, ja mogu naprojati na prste jedne ruke mjesta gdje se još uvjk može čuti (danju i noću) kako svira Nirvana, Rolling Stones-i i tako dalje....
ALI, JA NE ŽELIM DA OVDJE GOVORIMO KAKO JE GROZNO I KAKO SU SELJACI SVUDA OKOLO....HAJDE DA NAVODIMO SVIJETLE PRIMJERE! HAJDE DA GOVORIMO O MJESTIMA I DOGAĐAJIMA KOJA/KOJI SU JOŠ UVJEK URBANI, NEKONVENCIONALNI, PRKOSNI, SUPER......

Na Vama je red...... :-D :thumbup:
Nekad bilo, davno proslo. Isto je sa svakim gradom i gradicem u BiH. Sad, da je rock valjao ne bi ni propao..
Zajebajem se, valja i dalje, samo sto nije interesantno novim klincima i omladincima. Sto ne znaci da se i dalje ne proizvodi gomila rocka (gdje ukljucujem sve permutacije te muzike, od pop-rock do metal) samo sto to sad djuturumi slusaju. Ako te ne dize prostata u 5 ujutro sta ce ti Nirvana, imas ove sto sa Didijem siluju oni su za mladu raju...
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#81 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by PreWiBa »

Ja razumijem da je Sarajevo očigledno bilo lider u područjima poput muzike, ali da li je stvarno taj grad predstavljao kulturalni hub kako se ovdje predstavlja?

Sa jedne strane, svi znamo da je hejbet bendova potekao iz Sarajeva, pa i filmova, ali šta je sa drugim stvarima? Da li je stvarno grad bio kulturni centar ili je to malo prenapuhano?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#82 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by _BataZiv_0809 »

So What! wrote: 09/12/2024 15:04 Xxxxxxx
Gdje je ovo snimano?
Edit DKC skonto a i spomenuli su
Evo pregledo sam pola i da me ubijes nemam pojma o cemu pricaju
Last edited by _BataZiv_0809 on 11/12/2024 20:04, edited 1 time in total.
billy organ

#83 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by billy organ »

tramvajtrojka wrote: 09/12/2024 23:28

I na kraju balade kvaliteta uvijek ispliva ev ova mala haos simpatična fura svoj fazon i ima vec na početku svoje karijere veci reach od cincila ubleha

Fina pjesma . :thumbup: . Na listu bih dodao i Sunday Stories.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#84 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by _BataZiv_0809 »

Škobo Habu wrote: 09/12/2024 21:40 Hvala na lijepim riječima i evo ako nisam dovoljno artikulisao stavove u prvom postu, sada možda u drugom pokušaju budem malo jasniji.

Dakle, nije ovo naravno panel diskusija, ovo jeste bio shit storm i tu se slažemo. Zahvaljući činjenici da smo mi nacija mahalaca i senzacionalizma, desio se nekakav događaj vezan za alternativnu scenu koji je privukao pažnju ljudi. Znači imali smo jednu nekulturnu raspravu na koju se raja popišala i generalno onako popišala je svu tu priču o nekakvom elitizmu umjetnika i to je idealna prilika za jeden reset. Isto u fudbalu kad te Luksemburg dobije dva puta, na tebi je da uradiš reset, pa koliko god puta dok ne dobiješ nekakav rezultat.

Fazon je da mi do sada čak ni u medijima o ovom problemu nismo pričali, toliko je bilo nebitno da nijedan talk-show, nijedna reportaža nisu posvećeni propadanju alternativne scene u Sarajevu i generalno u ovoj našoj zemlji.

Što se tiče Sharana, nadam se da neko neće pomisliti da sam došao biti nečiji advokat. Prvenstveno čovjek je izrazito svestran lik i rekao bih jako važan za žanrove poput punka/rocka/hardcorea/metala u ovom gradu. Zašto? Prvenstveno jer je školovan novinar i to je i istakao, te se novinarstvom bavi preko 20 godina. Njegov portal ISK je kao nekakav muzej domaće scene, a pored toga piše čovjek i knjige, recenzirao je igrice za svoj blog i IGN Adria platforum, radio u brojnim domaćim medijima, uključujući FTV i Radio 202 između ostalog. Meni su njegovi tekstovi jako pitki i zanimljivi, a čovjek eto radi kao marketing / PR menadžer za jednu sarajevsku IT kompaniju i sigurno da u ovom stadiju života ne mora se brinuti o egzistenciji radeći kao novinar, muzičar ili promoter.

Pored toga, Sharan je radio sa organizatorima koncerata u Sarajevu, prvenstveno BHHC Bookingom i SMF-om koji su u ovaj grad doveli neka od najvećih imena metal, punk i hardcore muzike te definitvno ima šta reći i o tom segmentu. Eh sada meni lično najmanje važan faktor tu je njegova muzička karijera, koja se proteže ja mislim da preko 15 nekakvih bendova i projekata. Ja lično nisam bio neki veliki fan nijednog od navedenih, ali ne može se reći da čovjek ne zna ništa o sviranju, turnejama i uslovima koji se nude bendovima, kada je i sam bio dio nekoliko njih.

Poenta je upravo, što je Sharan upravo realan lik, koji udara kontru tom takozvanom 'podićizmu' koji je obuzeo to malo alternativne scene, uglavnom objašnjavajući omladini da se može prijaviti na konkurs Ministarstva kulture KS, raznih nekakvih fondova i grantova, te da se tako može namaketi lova za svirke, te da država nije dužna da finansira nikog. Zatim je rekao da je mladim bendovima PR užasan i kao novinar i PR menadžer se ponudio da ih nauči kako se to radi.

I zadnja stvar, ideologija kojom se bori protiv glorifikovanja nekih vremena i događaja, umjesto da se ljudi posvete sadašnjosti i budućnosti je nešto čime su njegovi nastupi prožeti. Ovdje na forumu imaš raje koja je svirala na Rock Under the Siege, a koja je također svirala i sa Sharanom po bendovima, pa nek ti kažu, da li se ismijava sa tim događajima ili jednostavno želi da poruči, nije to bilo tako savršeno kao što vi djeco mislite, ni Juga, ni opsada, ni poslijeratni period. I fakat odlično poentiranje, nemaš autoput, automatski si logistički rizičan i izbjegavaju te kao potencijalnu koncertnu destinaciju.

Ono gdje jeste pogriješio, što je odmah na početku, već pogubio živce, upadao ljudima u riječ, odlasci u WC i po cugu dok sagovornici pričaju, te apsolutni disrespekt prema većini sagovornika, što donekle razumijem jer realno pričali su gluposti, ali ne podržavam je neprofesionalno, nekulturno i upravo većina ljudi nije ni pokušala da shvati šta čovjek govori, jer je pravio cirkus od cijelog procesa. Ali zaista, sa većinom izlaganja i stavova se slažem.

Za ostale učesnike se apsolutno slažem s onim što si napisao, rekao sam samo da djeluje kao kamilica uživo i kao jedan izgubljeni i neshvaćeni umjetnik koji samo želi pomoć i prostor da svira, za razliku od njegovog nastupa kao rockerske verzije Podića preko društvenih mreža. Ali upravo, plitka priča te plitka i nezrela izlaganja, nedostatak poente su

Svesti temu na Šarana je jalov pos'o. Đabe se tupi tastatura. Ali, da ne bih ostao nedorečen po pitanju babe sarajevskih alternativaca, moram ti ukazati na jednu stvar - tip zastupa "fuck off" stav, pa je sasvim legitimno da mu se uzvrati sa duplim fuck off!

Tipična sorta ocvalog sarajevskog rokera, nalakčenog na šank, koji je u stanju, nakon tri pive, da ti sere cijelu noć o svemu i svačemu. Pod uslovom da šutiš i slušaš.

Ja imam dovoljno godina u guzici da se sjećam onog prvog "Dosta" koncerta u Vilsonovom, na kojem sa se zatekao više iz radoznalosti, nego li iz stvarne potrebe, da sa dvolitrom Sarajevske u ruci, javno izrazim svoj bunt. Ono što mi je ostalo nekako najupečatljivije jeste upravo to Šaranovo kreveljenje i egzibicionizam na bini. Šta se u svoj toj njegovoj punk neartikulisanosti moglo jasno čuti? Isto što i sada: jebe mater političarima, nabija na kurac nacionaliste, proziva papke i FGR...itd. To je ono što si zaboravio navesti u njegovom bogatom CV-u.

Eto, meni su upravo takvi poput Šarana tada otvorili oči da nikakve smislene revolucije ovdje nisu moguće. Pa ni kantonalnog tipa. Sirov bunt, plemenska logika i generacija koja nije znala šta će sa sobom i mirom koji je došao sa gusjenicama NATO tenkova.

No, opet imam razumjevanja za tu generaciju, jer i sam njoj pripadam. Znam kroz šta je prošla, mada nije ni to neki izgovor.

Ovdje je u pitanju nešto sasvim drugo: gotovo trideset godina nakon rata mi imamo generacije koje su po svemu imale više mogućnosti izbora od moje.
I kada je u pitanju obrazovanje, edukacija, tehnologija, životni standard, mogućnosti da se putuje...

Šta imamo za rezultat? Sjebanije tipove od nas samih koji pamtimo humanitarnu pomoć, granatiranje, masovna ubistva, izbjegličke kolone.
Mlade ljude koji bi da rade remont kompletne društvene svijesti a nisu u stanju sastaviti prosto-proširenu rečenicu ?
Kome oni mogu biti alternativa u bilo kom smislu? Pinkoidnoj savjesti ili IDJ trepanaciji mozga?

Irina Kapetanović je početkom dvijehiljaditih obišla svaku vukojebinu sa svojim bendom u kojem se moglo sastati dvadeset rockera, ovi današnji "alternativci", okupljeni oko fake ekološkog proleterijata, sigurno su više puta bili u Zagrebu i Beogradu, dok geografske toponime poput Vareša ili Rogatice traže pomoću Google mapsa.

Nešto najgluplje što sam mogao čuti na ovom "panelu" jeste da u Sarajevu nikad nije bilo alternativne scene? Kome je svir'o Teno i SCH ako nije im'o publiku? Koliko se još gradova bivše ex-Yu može pohvaliti takvom vrstom alternativnog rocka? Možda nam expert Šaran može reći koju više o tome? Može kurac. Levat.

Kad bi se čovjek bavio nebulozama koje su izrečene tokom "panel - diskusije", u ambijentu i atmosferi koja priliči prostorijama MZ Mahmutovac, a ne kulturnom centru, im'o bi šta lupati po tastaturi do sabaha. Meni se nešto ne da.

Jak post a bold je brutalan
billy organ

#85 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by billy organ »

Ako zelis da budes alternativa i da izbjegavas mainstream pomiri se sa tim da ce ti na koncert doci 50 ljudi max.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#86 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by _BataZiv_0809 »

Dupli
Hendrix

#87 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by Hendrix »

Vama o revoluciji pjevaju likovi koji na racun roditeljia citav zivot zive na drzavnoj sisi ili sami rade namjestene drzavne poslove.

Pankeri nema dalje. 8)

FGR koja pjeva protiv FGR.
detroit-mercy

#88 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by detroit-mercy »

tramvajtrojka wrote: 09/12/2024 23:28
Škobo Habu wrote: 09/12/2024 21:40
So What! wrote: 09/12/2024 15:04

Hvala na lijepim riječima i evo ako nisam dovoljno artikulisao stavove u prvom postu, sada možda u drugom pokušaju budem malo jasniji.

Za ostale učesnike se apsolutno slažem s onim što si napisao, rekao sam samo da djeluje kao kamilica uživo i kao jedan izgubljeni i neshvaćeni umjetnik koji samo želi pomoć i prostor da svira, za razliku od njegovog nastupa kao rockerske verzije Podića preko društvenih mreža. Ali upravo, plitka priča te plitka i nezrela izlaganja, nedostatak poente su ga diskvalifikovali kao ozbiljnog sagovornika.

Darin je kao što sam već rekao (a i ti) zelen dječak, koji ni studije završio nije i teško da može reći nešto konkretnije o scenu na koju je relativno nedavno i stupio. Za Saru sam rekao da je totalni anonimus, te da je oduzela prostor nekom kvalitetnijem.

Da poentiram, još jednom ponjavom, dobro je imati ovakve razgovore i to snimljene te javno dostupne. Kao neka loša serija utakmica naše reprezentacije, jednostavno si svjestan da trenutno i ono što postoji, opstaje zahvaljujući entuzijazmu nekih veterana i ljudi na zalasku karijere, dok ovamo imaš nekakve mlade igrače, koji su nekakvi polu-talenti ili igrači iz domaćeg šampionata, a i jednim i drugim, karijera može vrlo brzo da završi. Tako je isto i sa bendovima, ako će ti svirati nekakvi wannabe rockstari koji bi odmah lovu i pomoć države i turneje i publiku i prostor za sviranje, mislim nema od toga ništa.

Usput sam, na 'panelu, saznao, da u Sarajevu postoji mladi bend, koji je nedavno potpisao ugovor za Croatia Records. Fino zvuče :thumbup:

Ublehasi ostaju zauvijek ublehasi i svi su im krivi za njihovu propast i mizeriju, od ovog skobalja do cincile ljudi nemaju karizmu, rečenicni fond im se sastoji od 3.5 slozene recenice, zanimljivi su kao kaca za kupus, jednostavno ubleharska prica koja je usla u folklor ovoga grada da najveca fukara uvijek ima istu kuknjavu da joj je neko drugi kriv za njihov neuspjeh

I sto se tice prijeratnog perioda isto sranje drugo pakovanje kao dns sarajevska skola roka a brena bila drzavni projekat :lol:

Koliko god se cinilo da ovdje nema kvaliteta uvijek neko ispliva sto napravi nešto al od dezurnih jugoslovenskih naricatelja kako je nekada bilo bolje do fgr ubleha koji se citav život zicaju za kafu i cigaru ne mere covjek doci do daha

I da suli i zeri bih zabranio da pjevaju jednom u dvije godine u Sarajevu jbt ljudi samo sto jos ne pjevaju za bajramski koncert i tjt nastupaju sest puta godisnje u prosjeku u Sarajevu
Sula i za Bajram pjeva, prekasno :skoljka:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#89 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by _BataZiv_0809 »

Hendrix wrote: 11/12/2024 21:28 Vama o revoluciji pjevaju likovi koji na racun roditeljia citav zivot zive na drzavnoj sisi ili sami rade namjestene drzavne poslove.

Pankeri nema dalje. 8)

Ko su ti
Hendrix

#90 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by Hendrix »

_BataZiv_0809 wrote: 11/12/2024 22:07
Hendrix wrote: 11/12/2024 21:28 Vama o revoluciji pjevaju likovi koji na racun roditeljia citav zivot zive na drzavnoj sisi ili sami rade namjestene drzavne poslove.

Pankeri nema dalje. 8)

Ko su ti
Ma ima ih spomenutih i na temi. Meni je sve ovo neka tinejdzerska furka i nadmetanje oko nicega. Rock kao rock nije na dobrim nogama nigdje a kamoli kod nas. A to ko je najjaci u mahali je presmijesno raspravljati kada scene vise i nema.

Prerasto sam te rokerske rasprave i slusam sta hocu a ne pada mi na pamet ulaziti u rasprave koji je bend bolji.

Mene samo nervira kad se neki predstavljaju kao alternativa a ustvari su tipicni predstavnici uhljebljene djece koja se lozi na neke stvari. A uvijek ce biti tinejdzera koji ce se loziti na tu pricu.

Nesto kao Kid Rock, bogato dijete koji je karijeru sagradio predstavljajuci sebe kao siromasnog white trailer trash lika.
Better Man

#91 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by Better Man »

dulekrele wrote: 09/12/2024 23:37 Nije nikakvo cudo sto rock ne postoji u Sarajevu kad ovakve neznalice i osobe koje ne znaju sastaviti jednu prostoprosirenu recenicu drze tribinu. Jos je gora stvar sto oni smatraju da su neki faktor koji mogu da pametuju i objasnjavaju situaciju u gradu. Glavni problem mu je autoput. Vrhunski danasnji bandovi dodu sa dva kombija jbt. Samo je jos trebao Misirlic i da se u potpunosti zatvori krug ublehasa i šanera.
Vrhunski bendovi sa velikom produkcijom ne mogu doći sa dva kombija. Oni dolaze sa najmanje 10 šlepera opreme. A putna infrastruktura i jeste jedan od problema, a tu su i naši menadžeri koji ne vide dalje od Stinga i sličnih, koji jesu veliki, ali su prevaziđeni, jer odavno nisu snimili pismen album i koncerti su im isprogramirani i kratki. Za razliku od Springsteena, Cavea, koji snimaju itekako relevantne albume i rade vrhunske koncerte koji u Springsteenovom slućaju traju preko 3 sata. Cave radi koncerte od 2 i pol sata ili malo duže. Da ne navodim druge velikane poput Pearl Jam itd.
dulekrele

#92 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by dulekrele »

Better Man wrote: 12/12/2024 11:41
dulekrele wrote: 09/12/2024 23:37 Nije nikakvo cudo sto rock ne postoji u Sarajevu kad ovakve neznalice i osobe koje ne znaju sastaviti jednu prostoprosirenu recenicu drze tribinu. Jos je gora stvar sto oni smatraju da su neki faktor koji mogu da pametuju i objasnjavaju situaciju u gradu. Glavni problem mu je autoput. Vrhunski danasnji bandovi dodu sa dva kombija jbt. Samo je jos trebao Misirlic i da se u potpunosti zatvori krug ublehasa i šanera.
Vrhunski bendovi sa velikom produkcijom ne mogu doći sa dva kombija. Oni dolaze sa najmanje 10 šlepera opreme. A putna infrastruktura i jeste jedan od problema, a tu su i naši menadžeri koji ne vide dalje od Stinga i sličnih, koji jesu veliki, ali su prevaziđeni, jer odavno nisu snimili pismen album i koncerti su im isprogramirani i kratki. Za razliku od Springsteena, Cavea, koji snimaju itekako relevantne albume i rade vrhunske koncerte koji u Springsteenovom slućaju traju preko 3 sata. Cave radi koncerte od 2 i pol sata ili malo duže. Da ne navodim druge velikane poput Pearl Jam itd.
Tebi sto je muzicki zivot stao sa Caveom, Stingom ili Springstinom i ne poznajes nista drugo je tvoj problem. Danas na muzickoj sceni zare bandovi koji ne sviraju po velikim arenama ili stadionima vec po manjim dvoranama i njima nisu potrebnu sleperi vec 2-3 kombija, a opet su vrhunski bandovi. Vrtis non stop istu mantru o bandovima gdje niko od clanova banda nema ispod 60 godina. Muzicka scena se regenerise i dolaze novi bandovi kojima nije prioritet da napune Vembli vec da imaju u kontinuitetu koncerte kroz turneju gdje sviraju u dvoranama ili festivalima i objavljuju fantasticne albume. Nama trebaju takvi bandovi, a ne rock dinosarusi koji obicno po stare dane izdaju lose albume i zive od stare slave, a njih se jos samo pale matori, osjedjeli i procelavi rokeri.
Uvijek dajem prednost indie klupskim bandovima koji donose nesto novo nego dinosaurusima koji hoce da napune stadione guslajuci uvijek jedno te isto 40 godina. Rađe bi pogledao takva 2-3 nova klupska banda koji su u ekspanziji nego otisao da gledam Stinga na stadionu, ai Cave mi je pun qurac.
Last edited by dulekrele on 12/12/2024 12:00, edited 2 times in total.
tramvajtrojka

#93 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by tramvajtrojka »

who the fuck je dns Bruce Springsteen u odnosu na jednu dua lipu, Ed Sheerana, the weekend, a Taylor da ne spominjem muzicki metuzalem koji je jednom nogom na bini a dugom u grobu :skoljka:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#94 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by _BataZiv_0809 »

dulekrele wrote: 12/12/2024 11:53
Tebi sto je muzicki zivot stao sa Caveom, Stingom ili Springstinom i ne poznajes nista drugo je tvoj problem. Danas na muzickoj sceni zare bandovi koji ne sviraju po velikim arenama ili stadionima vec po manjim dvoranama i njima nisu potrebnu sleperi vec 2-3 kombija, a opet su vrhunski bandovi.
:lol: :lol:
Better Man

#95 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by Better Man »

Tebi sto je muzicki zivot stao sa Caveom, Stingom ili Springstinom i ne poznajes nista drugo je tvoj problem. Danas na muzickoj sceni zare bandovi koji ne sviraju po velikim arenama ili stadionima vec po manjim dvoranama i njima nisu potrebnu sleperi vec 2-3 kombija, a opet su vrhunski bandovi. Vrtis non stop istu mantru o bandovima gdje niko od clanova banda nema ispod 60 godina. Muzicka scena se regenerise i dolaze novi bandovi kojima nije prioritet da napune Vembli vec da imaju u kontinuitetu koncerte kroz turneju gdje sviraju u dvoranama ili festivalima i objavljuju fantasticne albume. Nama trebaju takvi bandovi, a ne rock dinosarusi koji obicno po stare dane izdaju lose albume i zive od stare slave, a njih se jos samo pale matori, osjedjeli i procelavi rokeri.
Navodim samo primjer. Slušam ja dosta mlađih bendova, koji su se pojavili npr. u zadnjih dvadesetak godina. Sting živi na staroj slavi 100%, ali se to ne može kazati sa Springsteena i Cavea. Svaki bend krene od male sale, pa do malo veće, a onda dođu velike arene, pa stadioni kako popularnost raste. neki će uvijek ostati band za male prostore poput Mudhoney ili Dinosaur Jr.. Oba benda su danas veterani, ali su i danas diskografski relevantni i snimaju odlične albume. Inače volim tu alternativnu scenu koja je počela sa Sonic Youth i da ne nabrajam dalje. Strašno volim sve što radi Thom Yorke. Nikad se ne ponavlja i uvijek je drugačiji. bilo da je riječ o matičnom bandu Radiohead, solo albumima, super grupama ili najnovijem njegovom projektu The Smile, s kojima je već objavio 3 studijska albuma, dva live albuma, od kojih je jedan ep.
Better Man

#96 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by Better Man »

tramvajtrojka wrote: 12/12/2024 11:59
who the fuck je dns Bruce Springsteen u odnosu na jednu dua lipu, Ed Sheerana, the weekend, a Taylor da ne spominjem muzicki metuzalem koji je jednom nogom na bini a dugom u grobu :skoljka:
On je muzička institucija za te što si nabrojao, koji su čisto komercijalno instant smeće. Čovjek ima više energije nego svi ti što si ih nabrojao zajedno.
dulekrele

#97 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by dulekrele »

Better Man wrote: 12/12/2024 12:04

Navodim samo primjer. Slušam ja dosta mlađih bendova, koji su se pojavili npr. u zadnjih dvadesetak godina. Sting živi na staroj slavi 100%, ali se to ne može kazati sa Springsteena i Cavea. Svaki bend krene od male sale, pa do malo veće, a onda dođu velike arene, pa stadioni kako popularnost raste. neki će uvijek ostati band za male prostore poput Mudhoney ili Dinosaur Jr.. Oba benda su danas veterani, ali su i danas diskografski relevantni i snimaju odlične albume. Inače volim tu alternativnu scenu koja je počela sa Sonic Youth i da ne nabrajam dalje. Strašno volim sve što radi Thom Yorke. Nikad se ne ponavlja i uvijek je drugačiji. bilo da je riječ o matičnom bandu Radiohead, solo albumima, super grupama ili najnovijem njegovom projektu The Smile, s kojima je već objavio 3 studijska albuma, dva live albuma, od kojih je jedan ep.
Sve sto si nabrojao je 60+. Opet o bandovima koji su bila na svom vrhuncu kad sam bio tinejder. Tom York se pogubio u svom eksperimentisanju sto je nazalost zapoceo na zadnjim albumima Radioheda.
DaysleepeR

#98 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by DaysleepeR »

Nije bilo nikakve potrebe za panelom jer je svirka i "scena" domen hobija i mladalačke razbibrige a ne egzistencijalni problem mladih.
Da jeste, mladi bi se bavili kreativnim radom, dakle sviranjem a ne palamuđenjem kako bi eto oni "nešto" ali "neko" im ne da.
Ni "nešto" ni "neko" nisu definisani.

Obzirom da je do panela došlo, isti je bio katastrofalno organizovan i moderiran od strane osobe koja pojma nema ni šta moderira ni šta je problem, sa 0 skillsa da istu usmjerava i drži fokus na temu koja je takođe teška apstrakcija.

Prvih sat vremena se kao nešto i moglo čuti, ostatak potpuno odsustvo mozga i smisla.

Sve u svemu nakon panela ništa se nije niti će se desiti.
detroit-mercy

#99 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by detroit-mercy »

Eh da je Sinan ziv :mrgreen:
So What!

#100 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by So What! »

Škobo Habu wrote: 09/12/2024 21:40Svesti temu na Šarana je jalov pos'o. Đabe se tupi tastatura. Ali, da ne bih ostao nedorečen po pitanju babe sarajevskih alternativaca, moram ti ukazati na jednu stvar - tip zastupa "fuck off" stav, pa je sasvim legitimno da mu se uzvrati sa duplim fuck off!

Upravu si, ne treba svesti temu na jednog čovjeka. Iako ja mislim da je itekako kompetentan čovjek za ovakve diskusije i moj doživljaj njegovog rada je daleko ozbiljniji ne daje mi pravo da namećem tebi isti doživljaj. Ja sam iznio svoje stavove, argumente i svoje viđenje, a ti si iznio svoje, agree to disagree on that point, oko ostalih smo se manje više složili.

Odlično si spomenuo generaciju čiju je mladost dobrim dijelom pojeo rat i poslijeratni bijedni period, ali to i jeste generacija koja je imala nekakvu nadu, vidjela je horor i tražila mir, znala kako je imat pa nemati, te upravo kroz te alternativne pravce je tražila neki novi početak.

Pa sam kraj rata u Sarajevu i početak mira ljudi povezuju sa tim čuvenim koncertom U2-a na Koševu. Ali tu i leži odgovor, u periodu teške besparice, krize i problema, mnogo stranih organizacija, fondova, NGO-ova itd ... je boravilo u Sarajevu i BiH i upravo zahvaljujući njihovim naporima, muzičari poput Irine Kapetanović su mogli zapjevati u svakoj kasabi u BiH jer su to bili najčešće koncerti i festivali sponzorisani od strane nekakvih mirotvoraca.

Irina Kapetanović je čak štaviše odpjevala i čuvenu pjesmu 'Zgrabi svoju sreću' zajedno sa još dvije djevojke, a koja se puštala haman svaki sat na državnoj televiziji i tako pozivala mlade na izbore 2000. godine. Pa čak je i SFOR sponzorisao razne događaje, turneje, festivale. Većina tih nekakvih događaja je uključivala finansijsku podršku stranaca, pa su gotovo svi veći koncerti u periodu od rata pa sve do 2008. godine imali taj nekakav polu-humanitarni karakter.

Nažalost, naš narod se navikao na tu sadaku, pa nerijetko vidimo da su sponzori nekih aktivnosti Švedska, Danska, Holandska, Britanska ambasada, Delegacija EU i uzeti grant za nekakav festival ili svirku je kao dobar dan. Tek dolaskom ove kantonalne vlade, sluh za kulturu i obrazovanje je porastao i Ministarstvo kulture KS je sponzor dobrom dijelu alternativnih događaja, ali tu nastaje problem jer Sarajevo nikada više besplatnih koncerata nije imalo i tako učiš stanovnike da ne plaćaju za takve događaje.

Što se tiče autoputa, to zaista igra ulogu, dakle bilo kakva ozbiljnija produkcija ima određene vremenske limite u transportu opreme koja najčešće ide šleperima opreme. Zašto bi neko rizikovao, zastoj zbog sudara u Golubinji, te jednostavno odbije nastupiti u nekom gradu. Za vrijeme Abdulaha Skake, uloženi su bili napori da se organizuje koncert Rolling Stonesa na Bjelašnici, postoji čak i zvanični dokument gdje Grad Sarajevo daje podršku tom događaju. No međutim, muzičari tog kalibra i sva produkcija koja ih prati, mogu birati gdje će da nastupaju i ako je logistički neki grad problematičan, što Sarajevo za pojam Evrope još uvijek jeste, onda ga je najbolje zaobići.

A da apsolutno nije problem dovesti zvijezdu visokog kalibra u Sarajevo, potvrđuje i ova elektronska scena u gradu. Gotova sva najjača imena elektronske muzike su nastupali u Sarajevu, te nastupaju i dalje, upravo zbog činjenice što sjednu u avion i od opreme ponesu laptop, ostalo im obezbijedi organizator, a to najčešće nisu neki ogromni zahtjevi.

Recimo organizacija Garden of Dreamsa i Matineea ima pristup gotovo svakoj lokaciji u gradu, prvenstveno zbog podrške Kantona i Grada, te su jedini organizovali nekakve događaje u krugu Vile Braun, na Vilsonovom Šetalištu, na Humu, u Kampusu, na Željezničkoj stanici, u RTV domu, na krovu Svjetlosti, u Titovoj su redovni itd ... I oni sami kažu da su npr. brzo odustali od Huma jer iako je zanimljivo mjesto za napraviti neki događaj, logistički je katastrofa poslati kamion s opremom gore i jednostavno se ne isplati.

Zanimljivo je da je upravo ta elektronika poprilična alternativa, ali te ljude ne zanimaju ovakve panel diskusije, jer njima apsolutno ide dobro, svaki mjesec ima nekakav event, nemaju problem s pristupom Domu Mladih ili RTV Domu, te su ti događaji redovno popunjeni, a pored toga Sarajevo ima tri aktivna kluba s takvom muzikom koji rade svaki vikend, cijelu noć.

Očigledno mi što više volimo gitare i živu svirku (s autorskom muzikom) smo najebali i trebamo nekakav reset, da li to bio projekat poput Mostar Rock Schoola ili nečeg drugog, to nek odluči neki sljedeći panel :D
Post Reply