Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?
-
matorakobila
#51 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?
.
Last edited by matorakobila on 15/05/2012 12:54, edited 2 times in total.
-
Gost1515
#52 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?
Malo ironije nije naodmetDaysleepeR wrote:jel ovo neka ironija?Gost1515 wrote:znači urbano:
stoga..."Sweet Home Alabama" was written as an answer to two songs, "Southern Man" and "Alabama" by Neil Young, which dealt with themes of racism and slavery in the American South. "We thought Neil was shooting all the ducks in order to kill one or two," said Ronnie Van Zant at the time.
BTW. Lynyrd Skynyrd nisu iz Alabame nego sa Floride iz grada Jacksonville koji je veći od Sarajeva
(Iskreno se nadam da sam fulio sa ovim svojim zaključkom, ako jesam moje izvinjenje)
Inače da se razumijemo, ovo mi je drag bend, a bogami i pjesma
- DaysleepeR
#53 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?
pa bitno je da su bend koji je nastao na ulicama grada, i da je taj grad realno više urbana sredina nego Sarajevo a bogme i veći gradovi
i moj su omiljeni bend, žanr im je southern rock i da imaju primjesa countrya, jednako kao što Dubioza ima primjesa folka pa su opet urbani bend
i moj su omiljeni bend, žanr im je southern rock i da imaju primjesa countrya, jednako kao što Dubioza ima primjesa folka pa su opet urbani bend
- s0f
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#55 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?
Ma dobro hajd'. Morate razumjeti i ove konzumente turbo folk muzike
saslusati pazljivo RIJECI ove pjesme
To mi je odprilike vrlo slicno ono kada me ljudi pocnu ubjedjivati da nema derneka bez folk muzike,sto se odmah moze svrstati pod turbo folk ,jer jako je malo zaista prave stare izvorne narodne muzike.
E pa vidis, moguc je dernek i to fenomenalan i bez turbo folka,folka i svega slicnog i proizaslog iz toga.
I cvrsto stojim iza toga.
I naravno,od folk muzike,turbo folka odvajam sevdalinku,kao istinsko blago ove zemlje

saslusati pazljivo RIJECI ove pjesme
To mi je odprilike vrlo slicno ono kada me ljudi pocnu ubjedjivati da nema derneka bez folk muzike,sto se odmah moze svrstati pod turbo folk ,jer jako je malo zaista prave stare izvorne narodne muzike.
E pa vidis, moguc je dernek i to fenomenalan i bez turbo folka,folka i svega slicnog i proizaslog iz toga.
I cvrsto stojim iza toga.
I naravno,od folk muzike,turbo folka odvajam sevdalinku,kao istinsko blago ove zemlje
-
al' u limburgu
#56 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?
najvise" rockera" ubjedljivo ima u buca potoku...kad ih pogledam placem od smijeha,znaci to su takvi likovi da to nije normalno...obicno takve stvari granice sa genijalnoscu,pa mozda buca potok vrati u sarajevo rock...
-
vangogh87
#57 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?
na cemu si ti?
Better Man wrote:Nemojte brkati pojam urbano i govoriti da je urban ko slusa rock muziku. Za mene pojam urbane osobe je neko ko slusa Sonic Youth, a ne neko ko slusa npr. Stonese, Beatlese, Queen. dakle pod urbanim se smatra alternativna i nezavisna muzika, a ne komercijala.
- HAVANA
#58 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?
Malo ali ima još ...
Uglavnom ,ko ima odredjena interesovanja vezano za muziku ili nešto drugo...uvijek će naći ono što njemu odgovara.Dosta stvari je tužnije i ružnije nego prije rata ali dosta smo i mi sami krivi.Došli su ljudi drugačijih pogleda koji sredinu prilagodjavaju sebi a ne sebe sredini što bi valjda normalno bilo.I prije rata je bilo svega ali se znalo gdje to prolazi...Bilo je i lijepih stvari u kojima se takodje moglo uživati ...tipa Arkus gdje te cigo violinom razvali,ili aramis,amfora...gdje se mogla čuti i druga muzika i meni jako dragi i dobri muzičari...
Ovo danas je cirkus a ne muzika.Danas tamo gdje smo se mi sankali dok je prolazio ćiro,zatvoren je ulaz u čitavo naselje turbo folk objektom napravljenim bez ikakvog smisla i razloga u kojem pjeva sinan sakić,šako,kurčić,palčić...
a ulicom u pravcu atile štraftaju gologuze nakaradno obučene TREBE
Danas oni sa mindjušom studiraju(vrlo pozitivna stvar
Bilo je drugačije i bilo je bolje...imali smo veći izbor...da ne spominjem dom mladih,kaktus,svake sedmice neki koncert...rijetko je koja fulila...raznolikih stvari i muzike gdje si imao šta čuti...počev od mladih i novih nada novih snaga,pa do sch u domu mladih,pa recimo majora u cda,u kuku ludila raznoraznih,o većim grupama da i ne pričam...od 13 godine sam čučao pored bine i gledao u ismeta kurtovića ...i uživao...a nisam imao problem sa užitkom ni kad se zaglavi u košuti a sarr e roma,haris...te razvali.
Turbo folk treba da ide gdje mu i jeste mjesto ali to je teško jer je to postao način života,razmišljanja,politike,medija...sve je to turbo folk i jedan primitivni i nametljivi način razmišljanja i života čije smo mi žrtve u svakom pogledu.Za muziku ću ja lako...šta ću sa ostalim,žalosna mi majka.
Inače ne patim od furki ovo valja ovo ne valja i u skoro svakoj muzici se nadje nešto lijepo ali ovi današnji okupatori medijskog prostora i kompletnog života,ne mogu ih smislit , gade mi se.
-
theTruePath
#59 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?
nasi narodnjaci su isto sto recimo popmuzika na zapadu,,,samo ovi isfrustirirani narodnjake smatraju ruralnim
ovo je meni super:
http://www.youtube.com/watch?v=zMN9-ycx6x4
uglavnom ovo je ukus vecine,ovo je dakle mainstream i u gradu i u selu i svugdje,,,ne moze manjina nesto sto 90% gradjana slusa proglasiti ruralnim,,oni su ruralni ako je to iko
ovo je meni super:
uglavnom ovo je ukus vecine,ovo je dakle mainstream i u gradu i u selu i svugdje,,,ne moze manjina nesto sto 90% gradjana slusa proglasiti ruralnim,,oni su ruralni ako je to iko
- black
#60 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?
Sonic Youth nije komercijalavangogh87 wrote:na cemu si ti?![]()
Better Man wrote:Nemojte brkati pojam urbano i govoriti da je urban ko slusa rock muziku. Za mene pojam urbane osobe je neko ko slusa Sonic Youth, a ne neko ko slusa npr. Stonese, Beatlese, Queen. dakle pod urbanim se smatra alternativna i nezavisna muzika, a ne komercijala.
i ta pricha ne stoji da su migracije donijele val tf-a, desio bi se i bez toga, ako cemo iskreno danas vecina te 'urbane' raje slusha tu vrstu muzike iako su rodjeni po gradovima, shto na kraju krajeva ne znaci nista, biti urban ne mora biti vezano ni za porijeklo, mjesto prebivalista..biti urban rijech koja se toliko ofucala u zadnje vrijeme, povezala se uz puko ogorcheno protivljenje nechemu ili svemu ostalom, umjesto npr da bude kreativna u svim vidovima..svaciji pojam urbanosti se razlikuje, najlakse je okriviti drugog, nazvati ga seljakom, papkom itd samo zato sto se njegov nacin razmisljanja, oblacenja iliti muzickog svjetonazora pobogu ne slaze sa mojim pojmom urbanog..gradjanski ekskluzivizam kao i lokal shovinizam nisu ni najmanje urbani
- Zlata M.
#61 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?
black wrote:Sonic Youth nije komercijalavangogh87 wrote:na cemu si ti?![]()
Better Man wrote:Nemojte brkati pojam urbano i govoriti da je urban ko slusa rock muziku. Za mene pojam urbane osobe je neko ko slusa Sonic Youth, a ne neko ko slusa npr. Stonese, Beatlese, Queen. dakle pod urbanim se smatra alternativna i nezavisna muzika, a ne komercijala.![]()
![]()
sjooo do sada nisam znao
znaci nisam urban
![]()
i ta pricha ne stoji da su migracije donijele val tf-a, desio bi se i bez toga, ako cemo iskreno danas vecina te 'urbane' raje slusha tu vrstu muzike iako su rodjeni po gradovima, shto na kraju krajeva ne znaci nista, biti urban ne mora biti vezano ni za porijeklo, mjesto prebivalista..biti urban rijech koja se toliko ofucala u zadnje vrijeme, povezala se uz puko ogorcheno protivljenje nechemu ili svemu ostalom, umjesto npr da bude kreativna u svim vidovima..svaciji pojam urbanosti se razlikuje, najlakse je okriviti drugog, nazvati ga seljakom, papkom itd samo zato sto se njegov nacin razmisljanja, oblacenja iliti muzickog svjetonazora pobogu ne slaze sa mojim pojmom urbanog..gradjanski ekskluzivizam kao i lokal shovinizam nisu ni najmanje urbani
To bi bilo to!
(pssst...
-
japo-
#62 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?
sutra 1 Maj, praznik (ne)rada......
eh malo posjete vrelu Bosne......... i bacit pogled oko 5 sati popodne..... muzika je najmanji problem......

- DaysleepeR
#63 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?
ovo je neukus većine, ukus se nebi zvao tako da je osobina većine...theTruePath wrote:nasi narodnjaci su isto sto recimo popmuzika na zapadu,,,samo ovi isfrustirirani narodnjake smatraju ruralnim
ovo je meni super:
masa je uvijek konzumirala smeće, zato je i kvalitet kvalitet, jer je rijetkost...
- Deriguz
#64 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?
eto vam jos malo zuraje XD
- So What!
#65 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?
Evo da probudim jednu staru temu, jer zaista nema smisla samo zbog ovoga praviti novu temu.
Popriličnu buru je izazvao ovaj panel i iskreno odlična stvar, jer scena je do te mjere uspavana, da ako ništa malo mahalanja može probuditi nekakav interes za istu.
Od učesnika panela, upoznat sam sa radom dvoje ljudi, Arnela Šarića - Sharana i Vanje Solakovića, ostala dva učesnika su mi nepoznata.
Sharan je čovjek čiji rad iznimno poštujem, čije tekstove skoro 15 godina redovno čitam i zaista neko ko je imao šta reći na ovo sve i ono što je najvažnije i rekao je manje - više sve čime se slažem, ali je pri tom pogubio živce i pomalo kulturu dijaloga u ovom slučaju, što iskreno nisam očekivao.
Vanju sam upratio ovako po društvenim mrežama, slušao sam mu i bend Činčilu. Na društvenim mrežama mega-iritantan svojim nastupom, bend mu je pravi solidnu muziku, kao panelista daleko više kulturan i simpatičan pa sam promjenio mišljenje o njemu, ali i dalje demonstracija nezrelosti i poprilično ograničena izlaganja bez neke jake poente.
Sara Pandurević, za mene apsolutni anonimus, radi se o nekoj vizuelnoj umjetnici koja se od valjda relativno nedavno bavi i nekom savremenom muzikom. Lijepo je kad neko ima muda i samopouzdanja, ali u suštini ništa nije rekla, pokušavala je ispasti cool sa nekim izjavama i zaista zauzela je mjesto nekom kvalitetnijem potencijalnom sagovorniku ovdje.
Darin Mazalović - predstavnik novih snaga, mlad momak 20 godina, javio se videolinkom iz Berlina jer tamo je na Erasmusu. Skromno je iznio nekoliko solidnih stavova, ali pucao mu je video-link i nekako je ostao gotovo neprimjetan ovdje. Bolje bi možda bilo da su doveli nekog ko je fizički mogao biti prisutan.
Publika, legendarna, pravi show nastaje kad počinju pitanju, koja ustvari postanu izlaganja okupljenih. Najbolje izlaganje, Keno Brutala, jedan zaista pismen i realan čovjek, koji uz to jedini trenutno i organizuje nekakve metal evente u Sarajevu. Ovo ostalo, totalni show.
Komentari na YouTube, užasni, nije baš panel bio toliko loš koliko ljudi pokušavaju Zadrugu da naprave od toga, ali eto nek se nešto dešava.
Tople preporuke zaista, ko ima vremena, pa valjda neko napravi highlights video.
Popriličnu buru je izazvao ovaj panel i iskreno odlična stvar, jer scena je do te mjere uspavana, da ako ništa malo mahalanja može probuditi nekakav interes za istu.
Od učesnika panela, upoznat sam sa radom dvoje ljudi, Arnela Šarića - Sharana i Vanje Solakovića, ostala dva učesnika su mi nepoznata.
Sharan je čovjek čiji rad iznimno poštujem, čije tekstove skoro 15 godina redovno čitam i zaista neko ko je imao šta reći na ovo sve i ono što je najvažnije i rekao je manje - više sve čime se slažem, ali je pri tom pogubio živce i pomalo kulturu dijaloga u ovom slučaju, što iskreno nisam očekivao.
Vanju sam upratio ovako po društvenim mrežama, slušao sam mu i bend Činčilu. Na društvenim mrežama mega-iritantan svojim nastupom, bend mu je pravi solidnu muziku, kao panelista daleko više kulturan i simpatičan pa sam promjenio mišljenje o njemu, ali i dalje demonstracija nezrelosti i poprilično ograničena izlaganja bez neke jake poente.
Sara Pandurević, za mene apsolutni anonimus, radi se o nekoj vizuelnoj umjetnici koja se od valjda relativno nedavno bavi i nekom savremenom muzikom. Lijepo je kad neko ima muda i samopouzdanja, ali u suštini ništa nije rekla, pokušavala je ispasti cool sa nekim izjavama i zaista zauzela je mjesto nekom kvalitetnijem potencijalnom sagovorniku ovdje.
Darin Mazalović - predstavnik novih snaga, mlad momak 20 godina, javio se videolinkom iz Berlina jer tamo je na Erasmusu. Skromno je iznio nekoliko solidnih stavova, ali pucao mu je video-link i nekako je ostao gotovo neprimjetan ovdje. Bolje bi možda bilo da su doveli nekog ko je fizički mogao biti prisutan.
Publika, legendarna, pravi show nastaje kad počinju pitanju, koja ustvari postanu izlaganja okupljenih. Najbolje izlaganje, Keno Brutala, jedan zaista pismen i realan čovjek, koji uz to jedini trenutno i organizuje nekakve metal evente u Sarajevu. Ovo ostalo, totalni show.
Komentari na YouTube, užasni, nije baš panel bio toliko loš koliko ljudi pokušavaju Zadrugu da naprave od toga, ali eto nek se nešto dešava.
Tople preporuke zaista, ko ima vremena, pa valjda neko napravi highlights video.
- Ludzak
#66 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?
Sarajevo ni prije nije bio grad rocka, posebno ne danas. Sarajevo može biti jedino grad koji je prvi krenuo sa čobanskim rokom.
-
mali_balon
#67 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?
Ja dobijem osip kad neko kaze sarajevska rok skola......ma hajte molim vas.....mozda prije 80ih......a ovo danas je.....blago receno katastrofa mislim da narod...ima dobrih muzicara
nama je negdje duboko u genima ukucan melos harmonike i oni sljeacki trileril tj zavijanje i arlaukanje
nama je negdje duboko u genima ukucan melos harmonike i oni sljeacki trileril tj zavijanje i arlaukanje
-
Škobo Habu
#68 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?
Ti si jedan od ozbiljnijih forumaša, barem od kad ja učestujem na ovom forumu, jer posjeduješ znanje i znaš jasno artikulisati svoje stavove.So What! wrote: ↑07/12/2024 21:42 Evo da probudim jednu staru temu, jer zaista nema smisla samo zbog ovoga praviti novu temu.
Nije bitno da li je riječ o muzici ili nekim društvenim zbivanjima.
Ova tvoja "ponjava" od posta me potpuno iznenadila, moram priznati, jer je ovo gore jedan tipični "freak show", nikakva panel diskusija. Učesnici niti poznaju kulturu dijaloga, niti znaju sažeti vlastite stavove u nekoliko teza. Ja sam nekako izdržao do kraja, i izgubio dva dragocjena sata na izlaganje, pardon frustracije i žuč gomile luzera, koji pljuju po svemu okolo, i predstavljaju se kao nekakva avangarda.
Ovo je "kulturni bunt" u režiji raznih podića i nedimovićki, koji strane donacije troše na način da se mikrofon dadne u ruke totalnih neznalica kako bi nam objasnili "stanje stvari". Šaran pljuje po "Rock under siege" bendovima, što nije samo dokaz njegovog egoizma, već i konkretan primjer primitivizma tipičnog "urbanog bušmana". Papak u vansicama. Tip koji se već dvije decenije trudi da od sebe napravi nekakvu r'n'r instituciji, a krajnji mu je domet da je najobičniji klaun i pozer. Na koncu, bar je iskren da ga zanimaju samo pare, ali - papak ne konta osnove tržišta i potražnje - da bi zaradio pare moraš imati kvalitetan proizvod. Može lik živjeti još sto godina - on će u r'n'r biznisu uvijek tavoriti na dnu lige.
Drugi po redu "urbani bušman", klasičan proizvod ovdašnje malograđnske svijesti jeste ovaj činčila Solaković. Tip nije u stanju artikulisati ono čemu teži on kao autor, a da ne upadne u kolotečinu od glupih parola, fraza i špekulacija. Njegovo poimanje svrhe i značenja umjetnosti je sramota za nekoga ko je završio ALU. Moraš baš biti ograničen k'o balkon pa da misliš kako je svaki riff koji odsviraš čista i nepatvorena esencija umjetnosti.
On mixa i umjetnost, i kulturu, i subkulturu, i za njega je to sve isto.
Mazalović, čije me prezime asocira na Kladanj, pokušao je da održi neki nivo diskusije, ali ga niko nije ozbiljno doživljavao. Zelen tip, vidi se o izlaganju o Crvenoj jabuci i Zabranjenom pušenju. Biće zanimljivo vidjeti gdje će biti on u Žerinim i Sejinim godinama i da li će imati publiku? Bilo kakvu. Bar da ih okupi na Muškoj vodi na kakav prijateljski sešn.
Sara Pandurević!?' Nikad čuo. Iz njenog kratkog muzičkog uratka uspio sam skontati da se fura na bendove tipa Gost, Perburatora i sličnih. Al' cura troznak. Potpuno neartikulisana na bilo kom tematskom polju.
Voditelj panela. Zalut'o totalno u diskusiju. Čisti amaterizam.
Publika, odnosno nove nade, nove snage: "Ja sam godinu dana jeo sardine da bi mogo skupiti pare za bubanj od 400 maraka." Ja umr'o od smijeha.
Naravoučenje: Mislim da ovu panel diskusiju treba pretočiti u kakvu pozorišnu predstavu. I Šaran, i Solaković, kao i svi ostali više bi profitirali kao glumci-amateri nego li profesionalni muzičari. Oca m', jarane.
Last edited by Škobo Habu on 08/12/2024 21:55, edited 3 times in total.
- Prpa.ba
#69 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?
Odgledao sam krace segmente ovog "panela".
Ono sto mogu potvrditi jeste da je ovo autentican presjek "sarajevske raje". I prijeratne, i poslijeratne. Dobro sam se ismijao.
Ono sto mogu potvrditi jeste da je ovo autentican presjek "sarajevske raje". I prijeratne, i poslijeratne. Dobro sam se ismijao.
- Vic Rattlehead
#70 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?
nekad bilo, sad se spominjalo... na tešku žalost.
- So What!
#71 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?
Hvala na lijepim riječima i evo ako nisam dovoljno artikulisao stavove u prvom postu, sada možda u drugom pokušaju budem malo jasniji.Škobo Habu wrote: ↑08/12/2024 17:08Ti si jedan od ozbiljnijih forumaša, barem od kad ja učestujem na ovom forumu, jer posjeduješ znanje i znaš jasno artikulisati svoje stavove.
Nije bitno da li je riječ o muzici ili nekim društvenim zbivanjima.
Ova tvoja "ponjava" od posta me potpuno iznenadila, moram priznati, jer je ovo gore jedan tipični "freak show", nikakva panel diskusija. Učesnici niti poznaju kulturu dijaloga, niti znaju sažeti vlastite stavove u nekoliko teza. Ja sam nekako izdržao do kraja, i izgubio dva dragocjena sata na izlaganje, pardon frustracije i žuč gomile luzera, koji pljuju po svemu okolo, i predstavljaju se kao nekakva avangarda.
Ovo je "kulturni bunt" u režiji raznih podića i nedimovićki, koji strane donacije troše na način da se mikrofon dadne u ruke totalnih neznalica kako bi nam objasnili "stanje stvari". Šaran pljuje po "Rock under siege" bendovima, što nije samo dokaz njegovog egoizma, već i konkretan primjer primitivizma tipičnog "urbanog bušmana". Papak u vansicama. Tip koji se već dvije decenije trudi da od sebe napravi nekakvu r'n'r instituciji, a krajnji mu je domet da je najobičniji klaun i pozer. Na koncu, bar je iskren da ga zanimaju samo pare, ali - papak ne konta osnove tržišta i potražnje - da bi zaradio pare moraš imati kvalitetan proizvod. Može lik živjeti još sto godina - on će u r'n'r biznisu uvijek tavoriti na dnu lige.
Drugi po redu "urbani bušman", klasičan proizvod ovdašnje malograđnske svijesti jeste ovaj činčila Solaković. Tip nije u stanju artikulisati ono čemu teži on kao autor, a da ne upadne u kolotečinu od glupih parola, fraza i špekulacija. Njegovo poimanje svrhe i značenja umjetnosti je sramota za nekoga ko je završio ALU. Moraš baš biti ograničen k'o balkon pa da misliš kako je svaki riff koji odsviraš čista i nepatvorena esencija umjetnosti.
On mixa i umjetnost, i kulturu, i subkulturu, i za njega je to sve isto.
Mazalović, čije me prezime asocira na Kladanj, pokušao je da održi neki nivo diskusije, ali ga niko nije ozbiljno doživljavao. Zelen tip, vidi se o izlaganju o Crvenoj jabuci i Zabranjenom pušenju. Biće zanimljivo vidjeti gdje će biti on u Žerinim i Sejinim godinama i da li će imati publiku? Bilo kakvu. Bar da ih okupi na Muškoj vodi na kakav prijateljski sešn.
Sara Pandurević!?' Nikad čuo. Iz njenog kratkog muzičkog uratka uspio sam skontati da se fura na bendove tipa Gost, Perburatora i sličnih. Al' cura troznak. Potpuno neartikulisana na bilo kom tematskom polju.
Voditelj panela. Zalut'o totalno u diskusiju. Čisti amaterizam.
Publika, odnosno nove nade, nove snage: "Ja sam godinu dana jeo sardine da bi mogo skupiti pare za bubanj od 400 maraka." Ja umr'o od smijeha.
Naravoučenje: Mislim da ovu panel diskusiju treba pretočiti u kakvu pozorišnu predstavu. I Šaran, i Solaković, kao i svi ostali više bi profitirali kao glumci-amateri nego li profesionalni muzičari. Oca m', jarane.
Dakle, nije ovo naravno panel diskusija, ovo jeste bio shit storm i tu se slažemo. Zahvaljući činjenici da smo mi nacija mahalaca i senzacionalizma, desio se nekakav događaj vezan za alternativnu scenu koji je privukao pažnju ljudi. Znači imali smo jednu nekulturnu raspravu na koju se raja popišala i generalno onako popišala je svu tu priču o nekakvom elitizmu umjetnika i to je idealna prilika za jeden reset. Isto u fudbalu kad te Luksemburg dobije dva puta, na tebi je da uradiš reset, pa koliko god puta dok ne dobiješ nekakav rezultat.
Fazon je da mi do sada čak ni u medijima o ovom problemu nismo pričali, toliko je bilo nebitno da nijedan talk-show, nijedna reportaža nisu posvećeni propadanju alternativne scene u Sarajevu i generalno u ovoj našoj zemlji.
Što se tiče Sharana, nadam se da neko neće pomisliti da sam došao biti nečiji advokat. Prvenstveno čovjek je izrazito svestran lik i rekao bih jako važan za žanrove poput punka/rocka/hardcorea/metala u ovom gradu. Zašto? Prvenstveno jer je školovan novinar i to je i istakao, te se novinarstvom bavi preko 20 godina. Njegov portal ISK je kao nekakav muzej domaće scene, a pored toga piše čovjek i knjige, recenzirao je igrice za svoj blog i IGN Adria platforum, radio u brojnim domaćim medijima, uključujući FTV i Radio 202 između ostalog. Meni su njegovi tekstovi jako pitki i zanimljivi, a čovjek eto radi kao marketing / PR menadžer za jednu sarajevsku IT kompaniju i sigurno da u ovom stadiju života ne mora se brinuti o egzistenciji radeći kao novinar, muzičar ili promoter.
Pored toga, Sharan je radio sa organizatorima koncerata u Sarajevu, prvenstveno BHHC Bookingom i SMF-om koji su u ovaj grad doveli neka od najvećih imena metal, punk i hardcore muzike te definitvno ima šta reći i o tom segmentu. Eh sada meni lično najmanje važan faktor tu je njegova muzička karijera, koja se proteže ja mislim da preko 15 nekakvih bendova i projekata. Ja lično nisam bio neki veliki fan nijednog od navedenih, ali ne može se reći da čovjek ne zna ništa o sviranju, turnejama i uslovima koji se nude bendovima, kada je i sam bio dio nekoliko njih.
Poenta je upravo, što je Sharan upravo realan lik, koji udara kontru tom takozvanom 'podićizmu' koji je obuzeo to malo alternativne scene, uglavnom objašnjavajući omladini da se može prijaviti na konkurs Ministarstva kulture KS, raznih nekakvih fondova i grantova, te da se tako može namaketi lova za svirke, te da država nije dužna da finansira nikog. Zatim je rekao da je mladim bendovima PR užasan i kao novinar i PR menadžer se ponudio da ih nauči kako se to radi.
I zadnja stvar, ideologija kojom se bori protiv glorifikovanja nekih vremena i događaja, umjesto da se ljudi posvete sadašnjosti i budućnosti je nešto čime su njegovi nastupi prožeti. Ovdje na forumu imaš raje koja je svirala na Rock Under the Siege, a koja je također svirala i sa Sharanom po bendovima, pa nek ti kažu, da li se ismijava sa tim događajima ili jednostavno želi da poruči, nije to bilo tako savršeno kao što vi djeco mislite, ni Juga, ni opsada, ni poslijeratni period. I fakat odlično poentiranje, nemaš autoput, automatski si logistički rizičan i izbjegavaju te kao potencijalnu koncertnu destinaciju.
Ono gdje jeste pogriješio, što je odmah na početku, već pogubio živce, upadao ljudima u riječ, odlasci u WC i po cugu dok sagovornici pričaju, te apsolutni disrespekt prema većini sagovornika, što donekle razumijem jer realno pričali su gluposti, ali ne podržavam je neprofesionalno, nekulturno i upravo većina ljudi nije ni pokušala da shvati šta čovjek govori, jer je pravio cirkus od cijelog procesa. Ali zaista, sa većinom izlaganja i stavova se slažem.
Za ostale učesnike se apsolutno slažem s onim što si napisao, rekao sam samo da djeluje kao kamilica uživo i kao jedan izgubljeni i neshvaćeni umjetnik koji samo želi pomoć i prostor da svira, za razliku od njegovog nastupa kao rockerske verzije Podića preko društvenih mreža. Ali upravo, plitka priča te plitka i nezrela izlaganja, nedostatak poente su ga diskvalifikovali kao ozbiljnog sagovornika.
Darin je kao što sam već rekao (a i ti) zelen dječak, koji ni studije završio nije i teško da može reći nešto konkretnije o scenu na koju je relativno nedavno i stupio. Za Saru sam rekao da je totalni anonimus, te da je oduzela prostor nekom kvalitetnijem.
Da poentiram, još jednom ponjavom, dobro je imati ovakve razgovore i to snimljene te javno dostupne. Kao neka loša serija utakmica naše reprezentacije, jednostavno si svjestan da trenutno i ono što postoji, opstaje zahvaljujući entuzijazmu nekih veterana i ljudi na zalasku karijere, dok ovamo imaš nekakve mlade igrače, koji su nekakvi polu-talenti ili igrači iz domaćeg šampionata, a i jednim i drugim, karijera može vrlo brzo da završi. Tako je isto i sa bendovima, ako će ti svirati nekakvi wannabe rockstari koji bi odmah lovu i pomoć države i turneje i publiku i prostor za sviranje, mislim nema od toga ništa.
Usput sam, na 'panelu, saznao, da u Sarajevu postoji mladi bend, koji je nedavno potpisao ugovor za Croatia Records. Fino zvuče
- Ludzak
#72 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?
Nije nikad bio grad roka. Možda jedino na početku. Sarajevske grupe su prve počele uvoditi narodnjački melos u rok.
-
detroit-mercy
#73 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?
-
Škobo Habu
#74 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?
Šta je to Dilan dao rocku?
Solaže ili folk melos?
Svi takozvani protesni muzičari šesdesetih su bili folk. Neki čak i country. Niđa vam veze ova priča o "pastirskom rocku". Novovalno preseravanje onih koji će prvi nabiti šajkače na glavu.
-
Škobo Habu
#75 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?
Svesti temu na Šarana je jalov pos'o. Đabe se tupi tastatura. Ali, da ne bih ostao nedorečen po pitanju babe sarajevskih alternativaca, moram ti ukazati na jednu stvar - tip zastupa "fuck off" stav, pa je sasvim legitimno da mu se uzvrati sa duplim fuck off!So What! wrote: ↑09/12/2024 15:04
Hvala na lijepim riječima i evo ako nisam dovoljno artikulisao stavove u prvom postu, sada možda u drugom pokušaju budem malo jasniji.
Dakle, nije ovo naravno panel diskusija, ovo jeste bio shit storm i tu se slažemo. Zahvaljući činjenici da smo mi nacija mahalaca i senzacionalizma, desio se nekakav događaj vezan za alternativnu scenu koji je privukao pažnju ljudi. Znači imali smo jednu nekulturnu raspravu na koju se raja popišala i generalno onako popišala je svu tu priču o nekakvom elitizmu umjetnika i to je idealna prilika za jeden reset. Isto u fudbalu kad te Luksemburg dobije dva puta, na tebi je da uradiš reset, pa koliko god puta dok ne dobiješ nekakav rezultat.
Fazon je da mi do sada čak ni u medijima o ovom problemu nismo pričali, toliko je bilo nebitno da nijedan talk-show, nijedna reportaža nisu posvećeni propadanju alternativne scene u Sarajevu i generalno u ovoj našoj zemlji.
Što se tiče Sharana, nadam se da neko neće pomisliti da sam došao biti nečiji advokat. Prvenstveno čovjek je izrazito svestran lik i rekao bih jako važan za žanrove poput punka/rocka/hardcorea/metala u ovom gradu. Zašto? Prvenstveno jer je školovan novinar i to je i istakao, te se novinarstvom bavi preko 20 godina. Njegov portal ISK je kao nekakav muzej domaće scene, a pored toga piše čovjek i knjige, recenzirao je igrice za svoj blog i IGN Adria platforum, radio u brojnim domaćim medijima, uključujući FTV i Radio 202 između ostalog. Meni su njegovi tekstovi jako pitki i zanimljivi, a čovjek eto radi kao marketing / PR menadžer za jednu sarajevsku IT kompaniju i sigurno da u ovom stadiju života ne mora se brinuti o egzistenciji radeći kao novinar, muzičar ili promoter.
Pored toga, Sharan je radio sa organizatorima koncerata u Sarajevu, prvenstveno BHHC Bookingom i SMF-om koji su u ovaj grad doveli neka od najvećih imena metal, punk i hardcore muzike te definitvno ima šta reći i o tom segmentu. Eh sada meni lično najmanje važan faktor tu je njegova muzička karijera, koja se proteže ja mislim da preko 15 nekakvih bendova i projekata. Ja lično nisam bio neki veliki fan nijednog od navedenih, ali ne može se reći da čovjek ne zna ništa o sviranju, turnejama i uslovima koji se nude bendovima, kada je i sam bio dio nekoliko njih.
Poenta je upravo, što je Sharan upravo realan lik, koji udara kontru tom takozvanom 'podićizmu' koji je obuzeo to malo alternativne scene, uglavnom objašnjavajući omladini da se može prijaviti na konkurs Ministarstva kulture KS, raznih nekakvih fondova i grantova, te da se tako može namaketi lova za svirke, te da država nije dužna da finansira nikog. Zatim je rekao da je mladim bendovima PR užasan i kao novinar i PR menadžer se ponudio da ih nauči kako se to radi.
I zadnja stvar, ideologija kojom se bori protiv glorifikovanja nekih vremena i događaja, umjesto da se ljudi posvete sadašnjosti i budućnosti je nešto čime su njegovi nastupi prožeti. Ovdje na forumu imaš raje koja je svirala na Rock Under the Siege, a koja je također svirala i sa Sharanom po bendovima, pa nek ti kažu, da li se ismijava sa tim događajima ili jednostavno želi da poruči, nije to bilo tako savršeno kao što vi djeco mislite, ni Juga, ni opsada, ni poslijeratni period. I fakat odlično poentiranje, nemaš autoput, automatski si logistički rizičan i izbjegavaju te kao potencijalnu koncertnu destinaciju.
Ono gdje jeste pogriješio, što je odmah na početku, već pogubio živce, upadao ljudima u riječ, odlasci u WC i po cugu dok sagovornici pričaju, te apsolutni disrespekt prema većini sagovornika, što donekle razumijem jer realno pričali su gluposti, ali ne podržavam je neprofesionalno, nekulturno i upravo većina ljudi nije ni pokušala da shvati šta čovjek govori, jer je pravio cirkus od cijelog procesa. Ali zaista, sa većinom izlaganja i stavova se slažem.
Za ostale učesnike se apsolutno slažem s onim što si napisao, rekao sam samo da djeluje kao kamilica uživo i kao jedan izgubljeni i neshvaćeni umjetnik koji samo želi pomoć i prostor da svira, za razliku od njegovog nastupa kao rockerske verzije Podića preko društvenih mreža. Ali upravo, plitka priča te plitka i nezrela izlaganja, nedostatak poente su ga diskvalifikovali kao ozbiljnog sagovornika.
Darin je kao što sam već rekao (a i ti) zelen dječak, koji ni studije završio nije i teško da može reći nešto konkretnije o scenu na koju je relativno nedavno i stupio. Za Saru sam rekao da je totalni anonimus, te da je oduzela prostor nekom kvalitetnijem.
Da poentiram, još jednom ponjavom, dobro je imati ovakve razgovore i to snimljene te javno dostupne. Kao neka loša serija utakmica naše reprezentacije, jednostavno si svjestan da trenutno i ono što postoji, opstaje zahvaljujući entuzijazmu nekih veterana i ljudi na zalasku karijere, dok ovamo imaš nekakve mlade igrače, koji su nekakvi polu-talenti ili igrači iz domaćeg šampionata, a i jednim i drugim, karijera može vrlo brzo da završi. Tako je isto i sa bendovima, ako će ti svirati nekakvi wannabe rockstari koji bi odmah lovu i pomoć države i turneje i publiku i prostor za sviranje, mislim nema od toga ništa.
Usput sam, na 'panelu, saznao, da u Sarajevu postoji mladi bend, koji je nedavno potpisao ugovor za Croatia Records. Fino zvuče![]()
Tipična sorta ocvalog sarajevskog rokera, nalakčenog na šank, koji je u stanju, nakon tri pive, da ti sere cijelu noć o svemu i svačemu. Pod uslovom da šutiš i slušaš.
Ja imam dovoljno godina u guzici da se sjećam onog prvog "Dosta" koncerta u Vilsonovom, na kojem sa se zatekao više iz radoznalosti, nego li iz stvarne potrebe, da sa dvolitrom Sarajevske u ruci, javno izrazim svoj bunt. Ono što mi je ostalo nekako najupečatljivije jeste upravo to Šaranovo kreveljenje i egzibicionizam na bini. Šta se u svoj toj njegovoj punk neartikulisanosti moglo jasno čuti? Isto što i sada: jebe mater političarima, nabija na kurac nacionaliste, proziva papke i FGR...itd. To je ono što si zaboravio navesti u njegovom bogatom CV-u.
Eto, meni su upravo takvi poput Šarana tada otvorili oči da nikakve smislene revolucije ovdje nisu moguće. Pa ni kantonalnog tipa. Sirov bunt, plemenska logika i generacija koja nije znala šta će sa sobom i mirom koji je došao sa gusjenicama NATO tenkova.
No, opet imam razumjevanja za tu generaciju, jer i sam njoj pripadam. Znam kroz šta je prošla, mada nije ni to neki izgovor.
Ovdje je u pitanju nešto sasvim drugo: gotovo trideset godina nakon rata mi imamo generacije koje su po svemu imale više mogućnosti izbora od moje.
I kada je u pitanju obrazovanje, edukacija, tehnologija, životni standard, mogućnosti da se putuje...
Šta imamo za rezultat? Sjebanije tipove od nas samih koji pamtimo humanitarnu pomoć, granatiranje, masovna ubistva, izbjegličke kolone.
Mlade ljude koji bi da rade remont kompletne društvene svijesti a nisu u stanju sastaviti prosto-proširenu rečenicu ?
Kome oni mogu biti alternativa u bilo kom smislu? Pinkoidnoj savjesti ili IDJ trepanaciji mozga?
Kakva je razlika između jednih i drugi? Jedino u fashion statmentu.
Irina Kapetanović je početkom dvijehiljaditih obišla svaku vukojebinu sa svojim bendom u kojem se moglo sastati dvadeset rockera, ovi današnji "alternativci", okupljeni oko fake ekološkog proleterijata, sigurno su više puta bili u Zagrebu i Beogradu, dok geografske toponime poput Vareša ili Rogatice traže pomoću Google mapsa.
Nešto najgluplje što sam mogao čuti na ovom "panelu" jeste da u Sarajevu nikad nije bilo alternativne scene? Kome je svir'o Teno i SCH ako nije im'o publiku? Koliko se još gradova bivše ex-Yu može pohvaliti takvom vrstom alternativnog rocka? Možda nam expert Šaran može reći koju više o tome? Može kurac. Levat.
Nemamo auto-puta? Nema ga ni Norveška, so what?
Kad bi se čovjek bavio nebulozama koje su izrečene tokom "panel - diskusije", u ambijentu i atmosferi koja priliči prostorijama MZ Mahmutovac, a ne kulturnom centru, im'o bi šta lupati po tastaturi do sabaha. Meni se nešto ne da.
Eh, da...Band. Šizif. Prodate duše. Approved by Šaran.